Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Abraham, ben cehennemin sonsuzluguyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmadim. Zaten Kur'an'da ve Peygamber sozlerinde ahiretin, odul ve cezanin ebediligi vurgusu sikca yapilir. Benim uzerinde durdugum husus, odul ve cezanin davranislari kapsadigi ve zahiri olarak ornegin cezalandirilmasi gerektigini dusundugumuz bir davranisin nihai kararinin Allah'a ait oldugu inancina vurgu yaptim. Sanirim anlatmaya calistigim sey yeterince anlasilmamis.

Verdiginiz sonsuzluk ornegini bazi vahsi suclar esliginde dusundugumde ve verdigini bir ayette gecen "ve gunahi kendisini kusatirsa" sozuyle birlikte degerlendirdigimde, sonsuz bir azabin hic de bazilari icin adalet disi bir cezalandirma oldugunu dusunmuyorum.

Kur'an ayetleri yorumlanirken surekli olarak yapilan bir yanlis vardir: Peygamber'in yorumlayisina ve Kur'an'in anlasilmasina dair gelistirilen yonteme dikkat etmemek. Evet, Islam iman etmeyi herseyin onune koymustur. Bunu yaparken de "ideal insan"in ancak bu yolla olusabilecegi inancini temel alir. Imanin tek basina kisiyi kotuluklerden alikoydugu tezini red eder ayni zamanda ve durumun pratize edilisini sart kosar. Yeryuzundeki adaletsizligin temel sebebini iman etmemede goren bir din elbette iman etmeyenleri cezalandirmakla korkutacaktir. Ancak burada gozden kacirilan bir husus var ki, o da asil sozkonusu edilenin "iman etmemek" oldugudur. Diger gunahlar veya kotulukler icin de ayni durum gecerli. Kisacasi, benim iman etmeyenleri de cennete gondermek gibi bir amacim yok, her iman edenin cennete gidecegini iddia edemeyecegim gibi.

Herhangi bir seyi elde edebilmek icin reel anlamda birseylere sahip olmak durumundasiniz. Iman da boyledir. Iyi bir insan olmanin sarti sahih bir iman olarak ortaya konur. Genellemeci bir mantikla dusunuldugunde, iman etmezsen gunahkarsin! Cunku gunahin, sucun onunu ancak iman alabilir. Dolayisiyla, bu durumda iman etmememin ceza konusu olmasi anormal bir durum degildir. Ama yine verdiginiz ayette de gectigi gibi "Her kim (musluman, gayri muslim ayrimi yok burda) bir gunah isler ve gunahi kendisini kusatirsa" sozunde de goruldugu gibi iman etmek de basli basina bir kurtulus yolu degil. Yani her iman sahibine iyilik getiremeyecegi gibi her imansizlik da sahibine kotuluk getirmez. Temel espiri, genel yasalardir. Bu yasa da yeryuzunde adaletin ancak imanla saglanabilecegini ifade eder.

Ve son bir husus: Tekrar etmek gerekirse, odul ve cezanin sahibi Islam inancinda sadece Allah'tir. Neden falan filan kisiler sonsuz zamanda azap gorsun turu yorumlar ancak birer faraziyedir. Ve elbette sonsuz azabi hakedenler mevcuttur.

Selam ile..

• Cevaplar 161
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:
böyle hata doğurabilir bahanesiyle cevap verirseniz ben buna kaçmak derim bakınız fft hanımefendi aklına gelebilecek en büyük kötülüklerden sıralamış

bende zaten size allah kimi cehenneme sokacak diye sormadım

sizin kişisel düşüncenizi sordum siz allahtan daha merhametsizsinizya siz söyleyin daha iyi bilirsiniz öyle bir imkanınız olsa sonsuza kadar kimi yakardınız hangi suçluyu?

diyerek anlatmaya çalıştığınız şeyi anlamakla beraber sizin anlamadığınızı gayet iyi anlattığımı sanıyordum

tekrar yazmak istemiyorum burada bakınız kendi vijdanımla allahınızın vijdanını karşılaştırmıyorumda kararı size bırakmak için sizin vijdanınıza soruyorum

size allah kimi cennete sokacak değil siz allah olsaydınızda değil sonsuza kadar bir insanı hangi suçundan dolayı yakabilirsiniz diye sordum

siz lafı uzatıp duruyorsunuz ben 1 seferde anlıyorum ne demek istediğinizi sizde anlayın lütfen

Gönderi tarihi:
fft

Çok iyi bir insan olupta özgür iradesiyle başka bir Tanrıya inanan kişi, yukarıda saydıklarınla eş değer cezaya çarptırılacak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Burada bir adalet yok, cehennem işkence yeridir ve işkencenin iyisi kötüsü olmaz !

Başka bir Tanrıya inanan demişsin... o Tanrı nasıl bir tanrı sana göre... sana müdahale ediyor mu etmiyor mu?

senin için kuralı var mı yok mu? sadece öylesine bir dengeler ya da ilerleme sistemi içinde oluşmuş sıradan bir sen misin ya da senin olmanın bir anlamı var mı yaşamında? başına aşamayacağın bir sorun gelse,atıyorum deprem oldu şu an göçük altında, tek başına, karanlık bir yerde ,sadece nefesini duyarak yaşadığını hissediyorsun ve sadece düşünebiliyorsun... en ufak bir hareket dahi yok vücudunda,ayağını hissetmiyorsun,sesin çıkmıyor,ellerin nerde?...

şimdi bu ortamda ne yaparsın? başka Tanrı var mıdır?bu ortamdan seni kurtarmaya gücü yeter mi?senin inandığın Tanrı bu durumda sana müdahale edemeyecek ise,umutsuz ölümü beklemek ,umutla kurtulmayı beklemekten daha mı iyidir,daha mı kötüdür?

çok iyi insan olmak sana göre nasıldır bu arada ,bu insanın özellikleri nelerdir,bu özellikler cennetliklerin mi yoksa cehennemliklerin mi özellikleri hadi ayetlerle yarışalım...

cezaların eşit olduğunu sana hangi kitap fısıldadı bu da merak ettiğim başka konu tabi... yani cennet tek ve herkese eşit olarak sunulmuş bir yer midir,cehennem sadece yanılan sıradan bir ateş ortamı mıdır,orada başa gelebilecek işkence sadece yanmak mıdır?işkence çeşitleri var mıdır yoksa varsa bunlar herkese eşit mi uygulanmaktadır?

tabi bana benim kitabımla yani ayetlerle dönerseniz sevinirim

işkencenin iyisi kötüsü olmaz demişsiniz...bana elini aç deyip avcumun içine vuran hocam ile,bana parmaklarını birleştir deyip tırnağıma vuran hocamın,bana çektirdiği acı eşit midir?iki işkencenin de kötü oluşu,işkenceden sakınmamı sağlamadıysa yani illa beni o tahtanın önüne çıkaran yasak çiğneme olayını yaptıysam ,en azından avcuma vurulması tırnağıma vurulmasıyla, neden sizde eşdeğer bir yaklaşımmış gibi algılanıyor...

Gönderi tarihi:

Cennet ve cehennem, su hayata bakın, her sey odul ve cezalarla dolu. Kotu seye ceza, iyi seye odul tabiri. Bir adalet tecelli ediyorsa bırakın da sorulsun. Ne eksik ne fazla.Bırakın da artık kim gitcek, kimler cehennemlik vs demek yerine bunun aslı gercek olsa bile yani bi cennet ve cehennem soz konusuysa iste adalet dimi. Bu dunyada adaletin isledigine inanlardansanız ozmn bırakın da cennet ve cehennem varsa kitaptaki gibi adalet tecelli eder ztn. İyilik kazanır.

Gönderi tarihi:
bu dünyada ki adalet bitti de öldükten sonrası mı kaldı.. ey akıl sahipleri bilmediğiniz şeyin ardına düşmeyin.. hala akletmezmisiniz?

bilmediği şeylerin ardına düşen kim acaba?

Gönderi tarihi:
böyle hata doğurabilir bahanesiyle cevap verirseniz ben buna kaçmak derim bakınız fft hanımefendi aklına gelebilecek en büyük kötülüklerden sıralamış

bende zaten size allah kimi cehenneme sokacak diye sormadım

sizin kişisel düşüncenizi sordum siz allahtan daha merhametsizsinizya siz söyleyin daha iyi bilirsiniz öyle bir imkanınız olsa sonsuza kadar kimi yakardınız hangi suçluyu?

Bu tarz varsayımlar her zaman derin boşluklar barındırır...

İmkanım da olmadığına göre bir şey söylemeyeceğim...

Ancak isim olarak verilmese de zaten cehennemliklerin özellikleri verilmiştir, burada arkadaşların ve benim dediklerimiz de bu özelliklerin kimde ne zaman ve ne kadar olabileceğini bilecek kadar bilgiye sahip olmadığımızdır...

:zorro:

Gönderi tarihi:

Öldükten sonra iyi ve kötü(cennet-cehennem) olarak iki ayrı yaşam varmıdır,yokmudur

konusu değil bence önemli olan.Kesin olan tek şey kesin vardır yada yoktur diyemez hiçkimse,

Adı üstünde i-n-a-n-ç.

Bu konuda en korkunç olan etkiler ise;

1-)İnsanın tüm ömrünü öldükten sonra rahat edebilmek uğruna aslında

hiç içinden gelmediği bir yaşam tarzını kendisine kabullendirmek mücadelesi vermesi,

(--ki bu zaten çıkarcılıktır)

2-)Bu dünyada kendisine ve topluma zarar vermeden

yaşamak yapmak istediklerini yapmayıp yada yapamayıp öldükten sonraya

bırakmaktır.

3-)Bu dünyadaki kötülüklere karşı ''nasıl olsa ahirette cezasını görür''deyip,

müdahalede bulunmamaktır.Daha iyiye gidişat için çaba göstermemektir.

Her inançlı arkadaş için bunlar kıstas alınamaz ama müslüman dünyasının

bugün düştüğü durum genel anlamda budur ve bunun acısını da fazlasıyla

çekmektedir.

Sevgilerle

Gönderi tarihi:
bu dünyada ki adalet bitti de öldükten sonrası mı kaldı.. ey akıl sahipleri bilmediğiniz şeyin ardına düşmeyin.. hala akletmezmisiniz?

Bana dedin ya da demedin. Sen gibi gorenler icin acıklayalım da soylediklerimiz bos gozukmesin.

Konfucyusun dedigi gibi En buyuk esitlik esitsizlik. Yani buradan anla. Bu dunyada yapılan kotulukler ve iyilikler bunların hepsi birbiriyle bagıntılı. Bak Kaos sonsuz duzenin bir parcasıdır. Bu dunyadaki adaletsizlikte aslında adaletin bir parcası. Yani aslında adaletsizlik yok. Eden Buluyor. Nasıl daha anlatim bilemiyorum fakat demek istedigim Obur dunyanın adaleti de zaten kitapta verilmis. Kimler, kimler dil. Aslında tek bir iyi olun demek aslında tamamen dogru ahlakı ifade eder. Ve bu kdr kitap gelmesinin sebebi de yani kısaca sunu bilin konusana dil konusturana bak. İnsanlar gorseydi bu kdr kitapta indirilmek zorunda kalınmazdı. Simdi bu dunyada hepimiz bir digerine etken, bugunun devi neyse o tek basına dev olmadı. Tekrar ediyorum hepimiz birbirimizle bagıntılıyızzzzzz. Mesela gunun getirilerince olaylar olmakta ve insanların buna karsın tepkileri mevcut ozmn sadece nerede insanlık ? dicegimize insan olalım ve sikayet etmek yerine bir seyler yapalım. Cunku bir sey yapmayıp sadece ustunde durmak vah demek bir care degil. Ve belki de olanlara daha cok etken. Oteki dunyadaki adalete gelince bnm anladıgıma gore sadece bir konu dısında suclu yok. O konuda zaten gordugum kdryla hep vurgulanan Kitapta. Yani Yaradana kulluk etmeyenler. Yaradana kulluk eden kisi nasıldır. Evet en basit haliyle tum kalbimle de soyleyim askla hareket edendir. Bu yuzden dedim bırakın diye cunku hala cehenneme kim gitcek diye yinelemeleri onları bosuna bir yere varmıcak dusuncelere iterdi. Bu yuzden dedim bırakın ya sorulmuyor mu ztn ? diye. Cunku tum olay ozunu bilmekti. Ve ndn biz kindarlık edip anlamsızca inanmıyorum diyelim ? Bir inanan zaten askladır. Yani kardeslerim oteki dunyanın adaleti inananlar icin hayırdır. Bu dunyadaki adaletsizlikteki adaletse yine eden bulurdur. KISACA BİR ADALET. İns. anlatabildim bu sefer. Neyse artık en iisi gitmeli. Acıklayabildigim kdr acıkladım. Herkes suphesiz inandıgı muddetce dogruyu bulur O'nun izniyle.

İnanclı Ruhum Kalbimin Meskenidir.

Gönderi tarihi:

Ancak isim olarak verilmese de zaten cehennemliklerin özellikleri verilmiştir, burada arkadaşların ve benim dediklerimiz de bu özelliklerin kimde ne zaman ve ne kadar olabileceğini bilecek kadar bilgiye sahip olmadığımızdır...

olayı iyi anlamışsın ali0_1 oyüzden cevap vermemişsin çünkü biliyorsun aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık

şunuda biliyoruzki böyle bir soruya herkesin verebileceği bir cevap vardır

siz korktunuz cevap vermeye ben vereyim

hayatı boyunca hep suç işlemiş hertürlü *********liği yapmış birini bende olsam cezalandırırım onu ateşlerde yakarım o acı çektirdiği insanların intikamını fazlasıyla alırım ancak sonsuza kadar bunu yapamam çünkü biryerden sonra pisikopatlık rolü bana geçer. bunu sonsuza kadar yapabilmek olağanüstü sabır ve canilik ister bunlardan biri olmasa bu iş yatar.

allahtada bu sabır fazlasıyla var diyelim ama canilik? bunu nasıl yakıştırıyorsunuz veya böyle yalanlara nasıl düşüncesizce inanabiliyorsunuz işte bunu anlamıyorum...

Gönderi tarihi:
olayı iyi anlamışsın ali0_1 oyüzden cevap vermemişsin çünkü biliyorsun aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık

şunuda biliyoruzki böyle bir soruya herkesin verebileceği bir cevap vardır

siz korktunuz cevap vermeye ben vereyim

hayatı boyunca hep suç işlemiş hertürlü *********liği yapmış birini bende olsam cezalandırırım onu ateşlerde yakarım o acı çektirdiği insanların intikamını fazlasıyla alırım ancak sonsuza kadar bunu yapamam çünkü biryerden sonra pisikopatlık rolü bana geçer. bunu sonsuza kadar yapabilmek olağanüstü sabır ve canilik ister bunlardan biri olmasa bu iş yatar.

allahtada bu sabır fazlasıyla var diyelim ama canilik? bunu nasıl yakıştırıyorsunuz veya böyle yalanlara nasıl düşüncesizce inanabiliyorsunuz işte bunu anlamıyorum...

1) Bu forum ortamına sizin "gereksiz" hakaretlerinizi okumak için gelmiyoruz, önce kendinize bir çeki düzen verin...

2) Her şeyin yaratıcısı olup sonsuz azap verici olacak olan adaletlidir ve dediğiniz gibi yaradılana verilen özellikleri, kusurları taşımaz zaten...

3)Eğer siz inanmıyorsanız bunları kabul etmeyeceğinizi de bilerek cevap bekleyip bizleri düşüncesiz nasıl ilan edebiliyorsunuz, aramızdaki fark inançken siz kendinizi yüceltebiliyorsanız burada ilk sorgulanması gereken sizsiniz, önce bunu bir yapın derim ben...

Bakın en başta ne dedim, biraz karşıdakine değer vererek dinleseniz olayın sakal bıyık meselesinden çok daha üst olduğunu görürüsünüz:

Siz her şey değilsiniz...

Gönderi tarihi:

pardon hakaret dediğiniz şey hangi cümlelerimdi ben çıkaramadım

ben cani değilim dediğimmi? yoksa allaha cani demeyin dediğimmi? ben açık konuşurum kardeşim kusura bakma ama hakaret falan göremiyorum ben konuyu saptırmayalım

"Her şeyin yaratıcısı olup sonsuz azap verici olacak olan adaletlidir"

çünkü karnın tok sırtın pek(aç tavuk kendini tahıl ambarında hissedermiş misali) oyüzden açın halinden anlayamıyorsun

Gönderi tarihi:

Sanırım uzlaşamadığımzı nokta şu;

Siz ebedî azap fikrine takılıp, İlahî Varlığın böyle bir zulüm(?)de bulunamayacağınız savunuyorsunuz;

Biz de Allah'ın sonsuz azap vermeye muktedir olduğunu ve bunu hak edenleri (ki bu kişileri sadece Allah bilir) adaletle belirleyeceğini fikrini savunuyoruz.

Bazı suçlular bi kaç yıl ceza alır, bazıları müebbet yer. Bazıları idam edilir, bazıları tahliye... Bu günümüzün ve kültürümüzün getirdiği bi ceza sistemidir. Adaletli midir, bence değil!

Beden bütünlüğüne zarar vermeyen ceza yasaları herkesin kabul ettiği, benimsediği, ezberletilmiş ve bunlardan dolayı gerekli gördüğü bir sistemdir. İşlenen suçları, topluma, aile yapısına ve etkilediği sürece verdiği zararlarla göz önüne aldığınızda bu cezalar yetersiz kalıyor.

Her af çıktığında suç oranının bi anda artması, gençlerin suça daha kolay atılmaları, aynı suçtan defalarca hapse giren insanların aynı suçtan vazgeçmemeleri, mağdur insanların suça meyletmesi, toplumsal huzurun ve güvenin sarsılması, bu cezaların basit, yetersiz olduğunu, caydırıcı veya ıslah edici bi yönünün olmadığını bizlere apaçık gösteren önemli delillerdir.

Kusura bakmayın, medeniyet bu hâliyle sadece "ne yaparsan yap, yanına kârdır" felsefesine hizmet eden bir mağduriyet kentidir.

Saygılarımla...

Gönderi tarihi:
bilmediği şeylerin ardına düşen kim acaba?

sana anlatılanlar, örf adet haline gelmiş olanlar ve okudukların dışında gerçek yani şu an yaşadığın zaman ve mekanda elde ettiğin bilginin ardına düşmüşsündür umarım..

saygılar..

Bana dedin ya da demedin. Sen gibi gorenler icin acıklayalım da soylediklerimiz bos gozukmesin.

Konfucyusun dedigi gibi En buyuk esitlik esitsizlik. Yani buradan anla. Bu dunyada yapılan kotulukler ve iyilikler bunların hepsi birbiriyle bagıntılı. Bak Kaos sonsuz duzenin bir parcasıdır. Bu dunyadaki adaletsizlikte aslında adaletin bir parcası. Yani aslında adaletsizlik yok. Eden Buluyor. Nasıl daha anlatim bilemiyorum fakat demek istedigim Obur dunyanın adaleti de zaten kitapta verilmis. Kimler, kimler dil. Aslında tek bir iyi olun demek aslında tamamen dogru ahlakı ifade eder. Ve bu kdr kitap gelmesinin sebebi de yani kısaca sunu bilin konusana dil konusturana bak. İnsanlar gorseydi bu kdr kitapta indirilmek zorunda kalınmazdı. Simdi bu dunyada hepimiz bir digerine etken, bugunun devi neyse o tek basına dev olmadı. Tekrar ediyorum hepimiz birbirimizle bagıntılıyızzzzzz. Mesela gunun getirilerince olaylar olmakta ve insanların buna karsın tepkileri mevcut ozmn sadece nerede insanlık ? dicegimize insan olalım ve sikayet etmek yerine bir seyler yapalım. Cunku bir sey yapmayıp sadece ustunde durmak vah demek bir care degil. Ve belki de olanlara daha cok etken. Oteki dunyadaki adalete gelince bnm anladıgıma gore sadece bir konu dısında suclu yok. O konuda zaten gordugum kdryla hep vurgulanan Kitapta. Yani Yaradana kulluk etmeyenler. Yaradana kulluk eden kisi nasıldır. Evet en basit haliyle tum kalbimle de soyleyim askla hareket edendir. Bu yuzden dedim bırakın diye cunku hala cehenneme kim gitcek diye yinelemeleri onları bosuna bir yere varmıcak dusuncelere iterdi. Bu yuzden dedim bırakın ya sorulmuyor mu ztn ? diye. Cunku tum olay ozunu bilmekti. Ve ndn biz kindarlık edip anlamsızca inanmıyorum diyelim ? Bir inanan zaten askladır. Yani kardeslerim oteki dunyanın adaleti inananlar icin hayırdır. Bu dunyadaki adaletsizlikteki adaletse yine eden bulurdur. KISACA BİR ADALET. İns. anlatabildim bu sefer. Neyse artık en iisi gitmeli. Acıklayabildigim kdr acıkladım. Herkes suphesiz inandıgı muddetce dogruyu bulur O'nun izniyle.

İnanclı Ruhum Kalbimin Meskenidir.

savaşlarda acı çeken ölen çocuklar hem de müslüman oldukları halde bir düşün istersen.. bunun çözümü nasıl olur diye dşünüleceğine cehennemde ki adaletten sözediliyor..

Gönderi tarihi:

Ben bu konudaki nihai dusuncemi soyleyerek aradan cekileyim.

Cennet ve Cehennem insanoglunun dunyada yapageldiklerinin bilemedigimiz bir alemde somutlasmasi halinden ibarettir.

Dinlerin bu dunya hayati icinde insanlari birbirlerine karsi merhamete, iyilige, dogruluga, sevgi ve saygiya, zulme karsi cikip zayifin hakkini kollamaya... cagirdigi halde ayni insanlari gunahin sonucu olan azap ile korkutmalarindan hareketle baskaca bir sonuc cikaramiyorum...

Gönderi tarihi:
sayın fft başka cevap veren olmadığına göre size sormak istiyorum

bu saydıklarınızın hepsini 1 kişi yapmış diyelim bu adamın çekeceği acıyı bilerek onu sonsuza kadar yalvarmalarına rağmen yakabilirsiniz öylemi?

işte ben sizlere buyüzden inanmıyorum siz ya çok vahşisiniz yada burnunuzun dikine giden birisiniz nasıl inanayım sizin gittiğiniz yoldan nasıl gideyim?

Evet sonsuza kadar yanmalarında bi sakınca yok... çünkü onlara ,bu tarz davranışlarda bulundukları takdirde yanacakları söylendi.. onlar da kendileri bizzat kendileri,bunu bile bile ,bu haberi duymuş olmalarına karşın işlerine gelmediği için umarsamadıklarından ya da inanmadıklarından ,olabilecek en çirkin davranışlarla,hayatlarını sürdürdüler... gelgelelim benim vahşi olup olmamama.... ben yürürken bi karınca ezmeyim diye adımlarını kontrol eden,odamdaki sivrisineği gerekirse elimle yakalayıp öldürmeden tutayım diye kalbi çarpan ve onu camdan serbest bırakan biriyim... bu vahşilik mi ,merhamet mi,öyle bi hakkım olmayışının (yani öldürme) sakındırıcı tutumu mu bilemem....yaratılış itibariyle bana göre herkes biraz vahşi herkes biraz merhametli...ve gittiğim yola gelince,o yol merhamet adına bütün kavramları emreder,vahşilik adına bütün kavramlardan da meneder... siz bu yola girince,elinizde ateşlerle insan yakmazsınız merak etmeyin...

Gönderi tarihi:
bunu nasıl yakıştırıyorsunuz veya böyle yalanlara nasıl düşüncesizce inanabiliyorsunuz işte bunu anlamıyorum...

Bu söz size aittir ve kendi yargılarınızla başkasını düşüncesiz ilan edemezsiniz!!!

Bir konu üzerinde konşulurken tuş etmek gibi bir şey söz konusu değildir,bu çağımız sofistliğinin "doğru değil güzel söz kabul görür" anlayışından olsa gerek, burada herkes açıkça sorunuza cevap vermiş oldu, siz kendi pencerenizden bakarak bize "çelişki" sunmaya çalışıyorsunuz halbuki olayı kendi içinde ele almıyorsunuz; sonra da inatla "kıvırmak"tan söz ediyorsunuz...

Kimsenin tuş olacağı falan yok, arkadaşların cevaplarıda gayet güzeldi...

Beğenmiyorsanız zaten inanmazsınız ama inatla ben sizin anlayışınızı sizden daha iyi biliyorum deyip zeytin yağı misali üste çıkmaya çalışmayın...

Gönderi tarihi:

Düşününki Allah yok din yok,dolayısı ile cennet ve cehenem yok.Bunu bilmek ve hatta kanıtlayıp emin olmak isanlığa ne kazandırır ne kaybettirir?

Önce Allaha, dine inanmakla başlayalım inananlara ne gibi bir zarar vermiştir?Bence hiç.Aksine bir çok insana yaşama gücü verdiğine hayata tutunmasını sağladığına bir çok kötülük zulum yapmasını engellediğine,arınmasına,dşünmesine yardımcı olduğu inancındayım.Bir çok kötülüğü yapan insanında (bebek tecavüzleri,cinayet,hyvanlara işkence vs vs)içinde Allah korkusu olmayanlar olduğu na eminim.Hal böyle olunca ve inançlarımızın bizi müsbet şeylere adım atmakta yardımcı olduğunu düşünüyorum.

Yani yoksa bile Allah ve din olduğunu düşünmek bile bakın ne güzel şeyler yaptırıyor,sadece düşüncesi bile bunlara yetiyor,o zaman neden inkar edelim yada neden olmadığını ispatlamaya çalışalım?Biz insanların inanmaya ihtiyacı var güvenmeye dahada çok ihtiyacı var.

Gönderi tarihi:
Evet sonsuza kadar yanmalarında bi sakınca yok... çünkü onlara ,bu tarz davranışlarda bulundukları takdirde yanacakları söylendi.. onlar da kendileri bizzat kendileri,bunu bile bile ,bu haberi duymuş olmalarına karşın işlerine gelmediği için umarsamadıklarından ya da inanmadıklarından ,olabilecek en çirkin davranışlarla,hayatlarını sürdürdüler... gelgelelim benim vahşi olup olmamama.... ben yürürken bi karınca ezmeyim diye adımlarını kontrol eden,odamdaki sivrisineği gerekirse elimle yakalayıp öldürmeden tutayım diye kalbi çarpan ve onu camdan serbest bırakan biriyim... bu vahşilik mi ,merhamet mi,öyle bi hakkım olmayışının (yani öldürme) sakındırıcı tutumu mu bilemem....yaratılış itibariyle bana göre herkes biraz vahşi herkes biraz merhametli...ve gittiğim yola gelince,o yol merhamet adına bütün kavramları emreder,vahşilik adına bütün kavramlardan da meneder... siz bu yola girince,elinizde ateşlerle insan yakmazsınız merak etmeyin...

İyi ki merhamet adına emredilen kavramlar kadar merhametlisiniz. Akıllıca veya *******, ama düşünebilen ve bu düşünce ve tahlil sonucunda ister inanan ya da, ister inamayan bir insanı sadece Muhammed öyle istiyor diye 'sonsuza kadar yanmalarında bir sakınca yok' diyeceksiniz, diğer taraftan Allah'ın varlığından haberi olup olmadığını bilmediğiniz, veya varsa bile, evet var, veya yok diye cevap veremeyecek bir sivrisineği öldürmeden yakalayıp camdan serbest bırakacak kadar merhamet göstereceksiniz. Bir de dinsizler ve ateistler merhametsiz demiyor musunuz, güleyim sizin merhametinize.

Gönderi tarihi:
İyi ki merhamet adına emredilen kavramlar kadar merhametlisiniz. Akıllıca veya *******, ama düşünebilen ve bu düşünce ve tahlil sonucunda ister inanan ya da, ister inamayan bir insanı sadece Muhammed öyle istiyor diye 'sonsuza kadar yanmalarında bir sakınca yok' diyeceksiniz, diğer taraftan Allah'ın varlığından haberi olup olmadığını bilmediğiniz, veya varsa bile, evet var, veya yok diye cevap veremeyecek bir sivrisineği öldürmeden yakalayıp camdan serbest bırakacak kadar merhamet göstereceksiniz. Bir de dinsizler ve ateistler merhametsiz demiyor musunuz, güleyim sizin merhametinize.

Dinsize merhametsiz demem,,ama Yaratan inancı olmayandan evet çekinebilirim... Bir insan, herşeyi yaratan ve kendisini duyduğundan emin olarak içini döktüğü bir İlaha inanıyorsa,her zaman için ondan bir noktada merhamet ,sevgi taşacakdır... Ha o insanın ,dinlere ya da kitaplara inanmayışının sebebi,farklı nedenlerle,inandığı ve sevdiği mükemmel İlahın,kendince mükemmel olanı indireceğini düşünmesi ve mükemmel sanmadığı ya da algılamadığı ya da anlamadığı kitapların,onda yarattığı "bu ondan olamaz" yanılgısının ve hayal kırıklığının sonucudur bana göre... hatta bu mükemmellik düşüncesi o kadar taşarki,sanki kitaplara inananlar o mükemmel İlaha karşı yanlış yapıyorlarmış gibi durmadan mücadele verirler yüreklere bir tutam sevgi ve merhamet girsin diye...

Sende inançlı olduğun için yazmıyor musun bu forumda,aydın olmayan kafalar aydınlansın,yoz beyinler uyansın ya da ya da ya da her ne sebeple... günlük hayatınızda aksilik olarak algıladığınız tesadüfler dizisine ,bir süre sonra daha sezgisel ve farklı bakmaya başlamanız,,tesadüf üstüne tesadüf yaşaya yaşaya aynı konularda tesadüf algınızı yitirmeniz dileğiyle ... sezgiler önemlidir ,sezgilerinizi yabana atmayın... Selametle...

Bu arada ben o sivrisinekleri kendi merhametimden kurtarmıyorum... eskiden onları öldürmeden uyuyamazdım... :)

Merhamet dinimizde,dinimin emirlerinde... o emirlerin mükemmelliğinde....

Gönderi tarihi:

bende şöyle birşey söyleyim cehennem sadece ölümden sonra görebileceğimiz bir yer değil(Allah göstermesin) yaşarken dünyada manevi olarak cehennem bilinebilir ne yazık ki inanç eksikliğinden insanlar küfür(Allaha imansızlık) içinde cehennemi yaşıyorlar...

zalimler için yaşasım cehennem..!

Gönderi tarihi:
savaşlarda acı çeken ölen çocuklar hem de müslüman oldukları halde bir düşün istersen.. bunun çözümü nasıl olur diye dşünüleceğine cehennemde ki adaletten sözediliyor..

"Böyle bir şeyin olmasına nasıl müsaade ediyorsun? Neden o küçük kıza yardım için bir şeyler yapmıyorsun Allah'ım?" diye yakındı içinden. Sonra ruhunun derinliklerinden gelen bir cevap işitti : "Yaptım. Seni yarattım!" Bir hikayenin sonunda boyle der. İste bu mesele. Seni yaratmıs, adaleti bekleyenler unutmasınlar onlar da aynı zamanda birer adalet. Dogru iman ? keyiften denmiyor herhalde. O acı ceken cocukları katledenlerden cokta bi farkın kalmıyor inan bu halinle. Cunku onlar katlediyor. Sen de bu dusuncenle katlediyorsun. Bakıp gorup hadi imkanın el vermedi bir sey yapamadın fakat ustune hala bunlar ne demek ne kdr dogru. O sana goz vermis, sana kulak vermis, sana soz de vermis sen bu verilenleri nasıl degerlendirirsen oyle de deger gorur. Sen bunlarla dogruyu gormek isitmek soylemek yerine onu inkara yonelen seyler soylersen ne degeri kalır bunların. HİC.

Musluman, yahudi, hristiyan ve daha nicesi ayrım icinde ayrımlar. Bırakın bunları da elde kalanın insanlık oldugunu gorun. Ve insanlıgınızı gosterin.

Gönderi tarihi:
"Böyle bir şeyin olmasına nasıl müsaade ediyorsun? Neden o küçük kıza yardım için bir şeyler yapmıyorsun Allah'ım?" diye yakındı içinden. Sonra ruhunun derinliklerinden gelen bir cevap işitti : "Yaptım. Seni yarattım!" Bir hikayenin sonunda boyle der. İste bu mesele. Seni yaratmıs, adaleti bekleyenler unutmasınlar onlar da aynı zamanda birer adalet. Dogru iman ? keyiften denmiyor herhalde. O acı ceken cocukları katledenlerden cokta bi farkın kalmıyor inan bu halinle. Cunku onlar katlediyor. Sen de bu dusuncenle katlediyorsun. Bakıp gorup hadi imkanın el vermedi bir sey yapamadın fakat ustune hala bunlar ne demek ne kdr dogru. O sana goz vermis, sana kulak vermis, sana soz de vermis sen bu verilenleri nasıl degerlendirirsen oyle de deger gorur. Sen bunlarla dogruyu gormek isitmek soylemek yerine onu inkara yonelen seyler soylersen ne degeri kalır bunların. HİC.

Musluman, yahudi, hristiyan ve daha nicesi ayrım icinde ayrımlar. Bırakın bunları da elde kalanın insanlık oldugunu gorun. Ve insanlıgınızı gosterin.

bu soylediklerinle beni suçlayacağına sonsuz güç sahibine yönlendirsene öfkeni.. eğer onlardan bi farkım kalmıyorsa yaradanın benden daha kötü olmalı.. elinde bu kadar güç kudret varken bişey yapmıyor..Bunları söylemek ne kadar doğru, bence çok doğru.. en azından insanların dikkatini belki bu yöne çekerimde kayıtsız kalmayan insanlar çıkabilir.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.