Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Liderler


Popüler İçerikler

23-01-2019 bütün bölümler gününden beri en yüksek saygınlığı olan içerik fgösteriliyor

  1. 1 puan
    valla mükemmel bi konu bütün müzikleri dinleyip hoşuma gidenleri aldım listeme
  2. 1 puan
    Gerçek Zamanda Evrimi Gösteren Deney Vahşi fareleri büyük bir dış mekana bırakan bilim insanları doğal seçilim sürecinin tamamını tek bir çalışmada kanıtlamışlardır. 2010 sonbaharında, Rowan Barrett takıldı. Bol miktarda faresi olan bir toprağa ihtiyacı vardı ve araştırmalar yaptıktan sonra, kendisini Nebraska'da Valentine'daki bir motel barında buldu, insanların barlarda yaptıklarını yaptı. Genç bir evrimci biyolog olan Barrett, Nebraska’daki Sand Hills’e büyük bir planla gelmişti. Açık veya koyu topraklı alanlarda büyük dış mekan muhafazaları inşa eder ve onları yakalanan farelerle doldururdu. Zamanla, bu kemirgenlerin farklı manzaralara nasıl adapte olduklarını görüyordu - biyologların nadiren denedikleri bir ölçekte, kasıtlı, gerçek dünyadaki bir doğal seleksiyon testi. Ama önce doğru noktaları bulması gerekiyordu: doğru renk toprağı olan düz araziler, çok miktarda fare ve istekli sahibi. Bunların sonuncusu özellikle zor oldu, Barrett suçluydu. Yerel çiftçiler, bazı rasgele şehir dışına giden değerli tarım alanlarını bırakma konusunda istekli değildi. Kapıdan sonra kapıyı çaldıktan sonra boşalmıştı. Dolayısıyla: bar. Barrett’in içme arkadaşı - Bill Ward veya arkadaşlarına Wild Bill - fikrin tuhaf, aynı zamanda eğlenceli olduğunu düşündü. “Bana,“ Bu yonca tarlasına sahibim. Yarına kadar gelebilirsin. Bu şeyi yapman senin için sorun değil. ”Dedi. “Hemen sandalyemden düştüm.” Araştırmacılar evrimi doğal seçilim yoluyla incelerken, genellikle bunun sadece bir kısmına odaklanırlar. Sürecin özü şudur: Bazı genler yararlı özellikler verir. Bu özellikler sahiplerinin belirli bir ortamda hayatta kalma ve üreme olasılıklarını arttırır. Zamanla, bu genler ve özellikler daha yaygın hale gelir. Böylece araştırmacılar, örneğin, belirli özelliklerin (çizgili katlar gibi) arkasındaki genleri bulabilirler. Veya belirli özellikleri belli bir ortamdaki başarıya bağlayabilirler (örneğin kasırga vuruşlu adalardaki uzun bacaklı kertenkeleler gibi). Laboratuarda yetişen mikroplarla yapılan bazı deneylerin ötesinde, tüm noktaları nadiren birbirine bağladılar. Barrett’ın başardığı şey buydu. Harvard Üniversitesi'nden Hopi Hoekstra, araştırmaya liderlik eden yüzlerce fare ve yıllarca süren araştırmalarla, kendisi ve meslektaşları gerçek dünyada “doğal seleksiyonla tüm evrim sürecini” gösterip ölçebildi. “Hepsi bir arada.” Aynı zamanda kıçından bir acı oldu. “Mutlak cehalet iyi bir şeydi,” dedi Barrett, bu noktaya kadar sadece küçük balıklarla çalışmıştı. “Farelerle çalışan herkes bunu asla denemezdi.” Ekip Bill Ward'a bindiğinde, yerel bir hırdavatçıdan 30.000 sterlinlik paslanmaz çelik levha satın aldı ve düz yataklar ve forkliftler kullanarak çiftliğe sürdüler. Orada, iki ayak derinliğinde siperlerdeki plakaları diktiler ve her iki tarafında da 164 fit kare kare muhafazalar oluşturdular. Hafif kum üzerine bu üç kalem, karanlık toprağa da üç kalem koydular. İlk başta, çelik kalemler işe yarıyordu. Fareler plakaların altına kazamazlar ya da üzerlerine tırmanamazlardı. Bununla birlikte, bitişik plakaların tam olarak uyuşmadığı boşluklardan gizlice girmekte son derece iyiydiler, bu yüzden takım her şeyi kazmak ve eklemlerin etrafına beton dökmek zorunda kaldı. Doğanın kendisi takıma karşı seçim yapmak için istekli görünüyordu. Bir yolculukta, yüksek rüzgarlar neredeyse çelik plakaları taşıyan kamyona çarptı. Bir keresinde bir ekip üyesi bayıldı ve kendisini bir çelik parçanın üzerine kesti. Kış aylarında, duvar boyunca kar rampaları birikirdi, bu yüzden ekibin plakalara fazladan bir kafes katmanı eklemesi gerekiyordu. Ayrıca, kapalı alanlardaki tüm çıngıraklı yılanları yakalamak ve duvarlara atmak zorunda kaldılar; Bill yardım etti. “Sahada her şey ters gidiyor” diyor Hoekstra. “Ve biz kazıcı değil pipetlerle uğraşıyoruz.” Her şey nihayet ayarlandığında, ekip kasaların içindeki her fareyi tahliye etti ve çevresindeki tepelerden yaklaşık 500 tane daha yakaladı. Her kemirgenin fotoğrafını çektiler, bir DNA örneği aldılar, omuzlarının arasına küçük bir radyo çipi yerleştirdiler ve mahfazalardan birine bıraktılar. Zaman geçtikçe, farelerin birçoğu baykuşlara avlandı, ancak üç ay sonra, ekip geri kalanları geri aldı ve geri aldı. Yeterince kesin olarak, ortalama kurucu kemirgenlerle karşılaştırıldığında, ortalama kurtulanların hafif-kum mahfazalarda gözle görülür şekilde daha hafif ve kara-topraklarda daha koyu olduğunu buldular. En göze çarpan bireylerin ölümleriyle, başlangıçta aynı iki popülasyondan sağ kalanlar, farklı çevreleri sayesinde farklı yönlere kaymıştır. Hoekstra, “Geçmişinizle eşleşirseniz, hayatta kalma olasılığınızın daha yüksek olması sezgisel” diyor. “Ama bu yıllardır çok öykülerdi.” Bu deney, çok önemli olduğunu gösterdi. Daha basit bir çalışma burada durabilirdi, ama takım daha da derinleşti. Ekip üyesi Stefan Laurent, farelerin 481'inde, kürk rengine bağlı Agouti adında bir geni dizdi. Işık muhafazalarında daha yaygın hale gelen yedi mutasyonu buldu ve karanlık olanlarda daha nadir gördü. Delta-Ser olarak bilinen, özellikle güçlü bir etkiye sahip görünüyordu. Bir başka ekip üyesi olan Ricardo Mallarino, normal laboratuar farelerinin Agouti genlerine yapılan bu mutasyonu tasarladığında, kemirgenler gözle görülür şekilde daha hafif katlarla büyüdü. Ne olmuştu? Agouti geninin, sarı-kahverengi bir pigment üretimi yoluyla kürk rengini etkilediği bilinmektedir. Fakat bunun için diğer genlerle ortak olması gerekiyor. Mallarino, delta-Ser mutasyonunun, bu ortaklıkları kolaylaştıran gen kısmını bozduğunu buldu. Agouti'yi yalnız çalışmaya zorlar, bu da daha az pigment ürettiği anlamına gelir. Bu bir mutasyon, farelerin insan gözünün farkı görebileceği kadar kürkünü hafifletmişti. “Ve şimdi nedenini biliyoruz” diyor Hoekstra. Laboratuvarda, bilim adamları Agouti'yi dürtüp kürk rengini kontrol ettiğini gösterebiliyor, Princeton Üniversitesi'nden Luisa Pallares'e evrimi de ekliyor. Fakat bu, gendeki değişikliklerin aslında vahşi doğada renk farklılıklarını artırdığı anlamına mı geliyor? Bu sorunun parça parça deneyleri ile ele alınması çok zor olacaktır. Ancak Hoekstra’nın çalışması sayesinde, cevap net bir evet. Deneyin başlangıcında, delta-Ser mutasyonu altı ekin hepsinde eşit derecede yaygındı. Üç ay sonra, iki ışıkta daha yaygın hale geldi ve tüm karanlık olanlarda daha nadir hale geldi - ve kemirgenlerin kürkleri buna göre değişmişti. Doğal seçilimin şekillendirdiği çeşitliliği açıkça ortaya koyuyor. Pallares, "Çalışma çok iddialı ve sonuçlar tamamen ödendi" diye ekliyor. Virginia Tech'teki evrimsel bir biyolog olan Martha Muñoz, renk eşlemeli farelerin hayatta kalma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ve bu modelle ilişkili mutasyonlar bulduğunu “literatürde mükemmel ve gerçekten çok nadir olacağını söyledi” diyor. “Ama onlar daha derine kazdılar. Çok net bir evrim paterni aldılar ve birkaç farklı katmanda parçaladılar. Bu daha önce görülmemiş. ” Neredeyse on yıl sonra, Barrett, Hoekstra ve meslektaşları, koyu tüylü farelerin Wild Bill’in yonca çiftliğinin topraklarında hayatta kalma ihtimalinin daha yüksek olduğunu, daha hafif tüylü bireylerin ise yakındaki bir parkın daha beyaz kumlarına karşı büyüdüğünü gösterdi. Kürk rengindeki bu değişikliklerin büyük ölçüde belirli bir gendeki mutasyonlara bağlı olduğunu buldular. Bu mutasyonlardan birinin farenin saç rengini nasıl değiştirdiğini tam olarak ortaya çıkardılar. Başka bir deyişle, bir mutasyonun zamanla daha yaygınlaştığını gösterdiler çünkü sahiplerini çevrelerine daha uygun hale getiren fiziksel bir özellik yaratıyorlardı. Kapsamlı bir şekilde ölçülen evrimin özü. Berkeley'deki California Üniversitesi'nden Erica Bree Rosenblum “Bir popülasyonda çeşitlilik olduğunda doğal seçilimin ne kadar hızlı gerçekleşebileceğini ve doğal sistemlerde genetik değişimlerin gerçek zamanlı olarak nasıl izlenebileceğini göstermektedir” diyor. Deney hala devam ediyor. Tüm orijinal fareler öldü, ancak şimdi çelik duvarlı kalemleri hakkında merak uyandıran yeni nesiller üretmeden önce. Ekip bu progenilerin ebeveynlerinden nasıl farklılaştığını görmek ve tüm genomlarını analiz etmek için Agouti geninin ötesine bakmak istiyor. Barrett, Valentine halkının çalışmaya bu kadar yatırım yapmasına yardımcı olduğunu söyledi. “İlk başta biraz deli olduğumuzu düşündüler” dedi ve “ama çok iyi arkadaşlar edindik. Kasabadaki herkes deneyi biliyordu. İnsanlar, çevremizi kontrol etmek için gezilerimiz arasında dışarı çıkarlardı. Bize Mouseketeers diyorlar. ” Kabaca Nebraskaların üçte biri, canlıların şimdi olduğu gibi yaratıldığına inanıyor. Üçüncü bir üçüncü evrim, ancak Tanrı’nın tasarımından kaynaklandığını düşünüyor. Bu inançlar göz önüne alındığında, Barrett’a çalışmaları hakkında yeni arkadaşlarıyla konuşurken hiç direnç görüp görmediğini sordum. “İlk seyahatlerde, insanlarla ilk tanıştığımda, genel olarak genetik ve doğal seçilim hakkında konuşurdum. E kelimesini kullanmazdım ”dedi. “ABD'nin bazı bölgelerinde, insanların sizi dinlemekten vazgeçtiği sözcükleri tetikleyenlerden biri.” Ancak, açıkça reddetmiş olsalar bile hepsinin evrimin özünü kavradığını ekledi. “Birçoğu miras ve genetik konusunda çok iyi bir anlayışa sahip çiftçiler” dedi. “Birçoğu avlanıyor, bu yüzden en güzel şeylerin hayatta kalmasını sağladılar. Çeşitliliği anlıyorlar ve yavaş bir geyiğin hızlı bir geyikten daha kolay ateş edildiğini biliyorlar. Kalıtım, çeşitlilik, zindelik… bütün parçalar orada. ” “Asla çok fazla zorlamadım. Asla açıkça söylemedim, ‘Buna inanıyor musun, inanmıyor musun? Şimdi sizi ikna ettim mi? ”Dedi. “Barbekülerde biralar ve lise futbol oyunlarında uzun konuşmalar yaptım. Ve sonraki yolculuklarda, E kelimesini kullanabileceğimi ve çakmak alamayacağımı öğrendim. ” Bu yazı hakkında ne düşündüğünüzü duymak istiyoruz. Kaynak: Ed Yong
  3. 1 puan
    Buzdolabında saklamanız gereken 10 Alkol Çeşidi İçecek uzmanı Anthony Caporale'ye göre, votka, tekila, rom, cin, brendi ve viski gibi alkollü içkiler oda sıcaklığında bırakılabilir veya kişisel tercihlere göre soğutulabilir. Beyaz şarap, şampanya, bira ve elma şarabı, tüketilmeden önce Caporale'a göre buzdolabında soğutulmalıdır. İki ana içecek alkol kategorisi vardır: Caporale'a göre mayalanmış ve damıtılmış. Alkol endüstrisi ABD'de milyar dolarlık bir iştir. Distil Spirits Council'in Şubat 2018'de yayımlanan satış raporuna göre, tedarikçi satışları 2017'de 26,2 milyar dolar olarak gerçekleşti - bu bir önceki yıla göre 1 milyar dolara kadar çıktı. İnsanların bu kadar cömertçe içki içmeye harcadıkları göz önüne alındığında, "İnsanlar alkollerini uygun bir şekilde saklıyor mu?" Bazı alkollü içeceklerin, likör kabininizde bırakılması, diğer alkol türlerinin buzdolabında soğuması için bırakılması daha iyidir. İçecek uzmanı ve Mutfak Eğitimi Enstitüsü New York kampüsündeki Spirits Education yöneticisi Anthony Caporale, INSIDER'e, içki dükkanına bir sonraki seyahatinizden önce fermente içecekler ile damıtılmış içecekler arasındaki farkı anlamanın önemli olduğunu söyledi. "İki ana içecek alkol kategorisi vardır: fermente ve damıtılmış. Şarap, elma şarabı, bira ve bal gibi fermente içecekler - bal şarabı olarak da bilinir - tek adımlı bir işlemdir. ve genellikle düşük alkol içerikli fermente bir içecek elde edin, "dedi Caporale. "Eğer fermente bir içecek alıp onu sabit bir yere koyarsanız, bu size damıtılmış bir içecek olan ve genellikle daha yüksek alkol içeriğine sahip olan bir ruh veya likör verecektir." Fermente içecekler en iyi şekilde buzdolabında saklanırken, damıtılmış içecekler dışarıda bırakılabilir. Kuralların bir kaç istisnası var. Bir sonraki içeceğinizi dökmeden önce buzdolabında saklamanız gereken alkol türleri için yukarıdaki slayt gösterisini tıklayın. Porto şarabı fermente edilmiştir. Porto şarabı, Portekiz'den gelen tatlı, koyu kırmızı bir şaraptır. Zengin lezzeti nedeniyle genellikle tatlı bir şarap olarak düşünülür. Caporale INSIDER'a, bira, elma suyu ve diğer şaraplar gibi, bu içeceğin, mayalı bir içecek olduğunu söyledi. Fermente içeceklerin alkol içeriği, Caporale başına genellikle düşük uçta% 3 ila 5, yüksek uçta% 10 ila 15 arasındadır. "Fermente olmuş herhangi bir şey, çünkü düşük alkol içeriğine sahip olduğu için rafta stabil olmayacaktır. Oda sıcaklığında likörü ve alkollü içecekleri sabit yapan şey alkol içeriğidir. Alkol bir koruyucudur ve aroma verebilecek mikroorganizmaların herhangi birini öldürür veya ek fermantasyon gibi gerçekleşecek başka işlemler de olabilir, "dedi Caporale. "Bu nedenle, şaraplar, Limanlar ve Sherries - bu tür şeylerin soğutulması gerekiyor." Bira genellikle 5 santigrat derecede servis edilir. Bira içenlere genellikle soğuk bir tane açmak ve geri tepmek ister. Bu buzun üzerine dökeceğiniz bir içecek değil, bu yüzden buzdolabına koymak önemlidir. Bu işlem, bira - fermente bir içecek - arzu edilen içme sıcaklığına soğumaya izin verir. Caporale, "Açmadan önce ilk hizmetten bahsettiğinizde, barışın bira neredeyse her zaman, özellikle de ABD'de soğutuluyor" dedi. “5 derece civarında tutmayı seviyoruz. Bira için standart servis sıcaklığı.” Birçoğu votkaların soğuk servis edilmesini tercih eder. Caporale, bunun insanların buzdolabına koyma eğilimindeki en popüler ruh olduğunu söyledi. Votka'nın oda sıcaklığında bırakılabileceğini, ancak birçok kişinin soğutulmasını tercih ettiğini belirtti. Caporale “Çoğu insanın buzdolabına koyduğu ruh votka” dedi. “Votka da çoğu zaman dondurucuda saklanıyor. Alkol seviyesi% 35'in üzerinde olan herhangi bir şey dondurucuda saklanabilir ve alkol içeriği nedeniyle donmaz. ve onu sulandırmak için buz eklemek zorundasınız. " Jägermeister tatlıdır. Caporale, insanların, soğutulmak üzere genellikle tatlı likörleri tercih ettiklerini not eder. Jägermeister bu kategoriye giriyor. Caporale, "İnsanların soğutmayı tercih ettiği bazı likörler var. Bunlar genellikle biraz tatlı olanlardır. Jägermeister'e soğuk servis edilir," dedi. "Bazı barlarda, Jägermeister'in bir bar üstü soğutma grubundan geçmesini sağladığını göreceksiniz, böylece bir bardak Jager'ı daha fazla buzla inceltmek zorunda kalmadan soğutulmuş olarak yapabilirsiniz. Beyaz şarap en iyi 10 derecede servis edilir. Popüler beyaz şaraplar arasında Pinot Grigio, Riesling, Chardonnay ve Sauvignon Blanc bulunur. Bir restoran ya da bara hiç çıktınız ve bir kadeh beyaz şarap sipariş ettiyseniz, muhtemelen soğuk geldi. Caporale'a göre, bu her zaman buzdolabında. Caporale, “Dışarıda beyaz şarabı buzdolabında saklamak ve servis yapmadan 15 dakika önce çıkarmak için harika bir kural var” dedi. “Bu ısınmasına izin verecek, ancak çok fazla olmayacak. Beyaz şarap en iyi 10 derece seviyesinde servis edilir, ancak sıcaklık konusunda fazla teknik bilgi almak zorunda değilsiniz.” Kırmızı şarap 13 derece Fahrenheit'te servis edilir. Bu biraz sürpriz olabilir, çünkü kırmızı şarap genellikle oda sıcaklığında servis edilir. Caporale servis yapmadan önce buzdolabına kırmızı bir şişe yapıştırılmasını önerir. Caporale, “Oda sıcaklığında ılıman bir şişe kırmızı şarabınız varsa, servis yapmadan 15 dakika önce buzdolabına koyun” diyor. "Hizmet etmeden önce biraz soğumasını sağlayacak. Oda sıcaklığı 20, ben de 13 derece veya 14 derecede kırmızı şarap servis etmeyi seviyorum." Baileys Irish Cream genellikle doğruca servis yapılır. Jagermeister gibi, Baileys Irish Cream ve diğer şekerli likörler buzdolabında saklanır. Caporale, “Bailey'ler ve diğer benzer likörler genellikle soğutulmaya ihtiyaç duymaz, ancak kesinlikle olabilir. Birçok insan bu tatlı ruh stilini daha soğuk bir sıcaklıkta tercih eder” dedi. “Bunun nedeni genellikle hiçbir şeyle karıştırmadığınızdır. Bu sayede sıcak ve soğuk olması için sıcak bir barda servis edebilirsiniz. Bunu yudumlayabilirsiniz ve çok hoş.” Şampanya en iyi 5 derece seviyesinde servis edilir. Kutlama içeceği tipik olarak servis yapmadan önce soğutulmalıdır. Caporale, şampanya için ideal sıcaklığın 5 derece olduğunu söyledi. Gıda ve İlaç İdaresi, buzdolabınızın 5 derece veya altında tutulmasını önerir. Eğer bu kurallara uyursanız, kabarcıklıyı kırabilecek ve hemen sunabileceksiniz. Caporale "Açtıktan sonra, taze kalması için buzdolabının soğutulması genellikle önemlidir. Genel olarak, gerçek alkol içeriğinin ne olduğuna bağlı olarak genellikle yaklaşık bir veya iki hafta sürer." Bu durumda, açtıktan sonra korumak için onları soğutuyorsunuz. ” Limoncello yüksek alkol içeriğine sahip değildir. Bu çok yüksek bir alkol içeriğine sahip değildir, ancak birçok kişi Baileys Irish Cream veya diğer tatlandırılmış likörler gibi bu tür bir likörün tadını çıkarmayı tercih eder. Caporale, "Bunu bir buzdolabına koyabilirsiniz, servis yapmadan iki ila üç saat önce veya gece boyunca herhangi bir yerde olabilir, böylece buzun üzerine koymak zorunda kalmazsınız." Dedi. “Herhangi bir ruhu serinletebilirsin - karışık içeceklerin% 95'ini böyle yaparız. Ama bunu yaparken buz ekleriz ve sulandırmayı ekleriz, ki bu aslında iyi bir şeydir, ancak bazı insanlar sulandırılmamış bazı ruhları tercih eder. servis etmeden önce likörü soğutmaktan kaçının. " Schnapps bazen özenli tüketilir. Caporale, insanların bunu bir buzdolabına koyma eğiliminde olduklarını, çünkü genellikle küçük bir ısınma camında tüketildiklerini belirtiyor. Caporale, "Buzdolabına schnapps ve benzeri alkollü içecekler koyabilirsiniz. Bu, onlara düzgün bir şekilde servis yapmanıza olanak sağlar, bu da onu doğrudan şişeden cama almanızı sağlar - hiçbir şeyle karıştırmazsınız." “Hiçbir şey yapmıyorsun. Soğuk servis edilmesini istiyorsan, bunu yapmanın tek yolu buzdolabında saklamak.”
  4. 1 puan
    İşte Açıklanan Adaylar En İyi Film: “Black Panther” “BlacKkKlansman” “Bohemian Rhapsody” “The Favourite” “Green Book” “Roma” “A Star Is Born” “Vice” En İyi Erkek Oyuncu: Christian Bale, “Vice” Bradley Cooper, “A Star Is Born” Willem Dafoe, “At Eternity’s Gate” Rami Malek, “Bohemian Rhapsody” Viggo Mortensen, “Green Book” En İyi Kadın Oyuncu: Yalitza Aparicio, “Roma” Glenn Close, “The Wife” Olivia Colman, “The Favourite” Lady Gaga, “A Star Is Born” Melissa McCarthy, “Can You Ever Forgive Me?” En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Mahershala Ali, “Green Book” Adam Driver, “BlacKkKlansman” Sam Elliott, “A Star Is Born” Richard E. Grant, “Can You Ever Forgive Me?” Sam Rockwell, “Vice” En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Amy Adams, “Vice” Marina de Tavira, “Roma” Regina King, “If Beale Street Could Talk” Emma Stone, “The Favourite” Rachel Weisz, “The Favourite” En İyi Yönetmen: Spike Lee, “BlacKkKlansman” Pawel Pawlikowski, “Cold War” Yorgos Lanthimos, “The Favourite” Alfonso Cuarón, “Roma” Adam McKay, “Vice” En İyi Animasyon: “Incredibles 2,” Brad Bird “Isle of Dogs,” Wes Anderson “Mirai,” Mamoru Hosoda “Ralph Breaks the Internet,” Rich Moore, Phil Johnston “Spider-Man: Into the Spider-Verse,” Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman En İyi Kısa Animasyon: “Animal Behaviour,” Alison Snowden, David Fine “Bao,” Domee Shi “Late Afternoon,” Louise Bagnall “One Small Step,” Andrew Chesworth, Bobby Pontillas “Weekends,” Trevor Jimenez En İyi Uyarlanan: “The Ballad of Buster Scruggs,” Joel Coen , Ethan Coen “BlacKkKlansman,” Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee “Can You Ever Forgive Me?,” Nicole Holofcener and Jeff Whitty “If Beale Street Could Talk,” Barry Jenkins “A Star Is Born,” Eric Roth, Bradley Cooper, Will Fetters En İyi Orijinal Film: “The Favourite,” Deborah Davis, Tony McNamara “First Reformed,” Paul Schrader “Green Book,” Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly “Roma,” Alfonso Cuarón “Vice,” Adam McKay En İyi Belgesel: “Free Solo,” Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi “Hale County This Morning, This Evening,” RaMell Ross “Minding the Gap,” Bing Liu “Of Fathers and Sons,” Talal Derki “RBG,” Betsy West, Julie Cohen En İyi Kısa Belgesel: “Black Sheep,” Ed Perkins “End Game,” Rob Epstein, Jeffrey Friedman “Lifeboat,” Skye Fitzgerald “A Night at the Garden,” Marshall Curry “Period. End of Sentence.,” Rayka Zehtabchi En İyi Kısa Film: “Detainment,” Vincent Lambe “Fauve,” Jeremy Comte “Marguerite,” Marianne Farley “Mother,” Rodrigo Sorogoyen “Skin,” Guy Nattiv En İyi Yabancı Dildeki Film: “Capernaum” (Lebanon) “Cold War” (Poland) “Never Look Away” (Germany) “Roma” (Mexico) “Shoplifters” (Japan) En İyi Film Düzenleme: “BlacKkKlansman,” Barry Alexander Brown “Bohemian Rhapsody,” John Ottman “Green Book,” Patrick J. Don Vito “The Favourite,” Yorgos Mavropsaridis “Vice,” Hank Corwin En Ses Düzenleme: “Black Panther,” Benjamin A. Burtt, Steve Boeddeker “Bohemian Rhapsody,” John Warhurst “First Man,” Ai-Ling Lee, Mildred Iatrou Morgan “A Quiet Place,” Ethan Van der Ryn, Erik Aadahl “Roma,” Sergio Diaz, Skip Lievsay En İyi Ses Düzenleme: “Black Panther” “Bohemian Rhapsody” “First Man” “Roma” “A Star Is Born” En İyi Prodüksiyon: “Black Panther,” Hannah Beachler “First Man,” Nathan Crowley, Kathy Lucas “The Favourite,” Fiona Crombie, Alice Felton “Mary Poppins Returns,” John Myhre, Gordon Sim “Roma,” Eugenio Caballero, Bárbara Enrı́quez En İyi orijinal Score: “BlacKkKlansman,” Terence Blanchard “Black Panther,” Ludwig Goransson “If Beale Street Could Talk,” Nicholas Britell “Isle of Dogs,” Alexandre Desplat “Mary Poppins Returns,” Marc Shaiman, Scott Wittman En İyi Orijinal Şarkı: “All The Stars” from “Black Panther” by Kendrick Lamar, SZA “I’ll Fight” from “RBG” by Diane Warren, Jennifer Hudson “The Place Where Lost Things Go” from “Mary Poppins Returns” by Marc Shaiman, Scott Wittman “Shallow” from “A Star Is Born” by Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando, Andrew Wyatt and Benjamin Rice “When A Cowboy Trades His Spurs For Wings” from “The Ballad of Buster Scruggs” by Willie Watson, Tim Blake Nelson En İyi Makyaj ve Saç: “Border” “Mary Queen of Scots” “Vice” Costume Design: “Ballad of Buster Scruggs” “Black Panther,” Ruth E. Carter “The Favourite,” Sandy Powell “Mary Poppins Returns,” Sandy Powell “Mary Queen of Scots,” Alexandra Byrne En İyi Görsel Efektler: “Avengers: Infinity War” “Christopher Robin” “First Man” “Ready Player One” “Solo: A Star Wars Story”
  5. 0 puan
    Ayşen Gruda Saygıyla Anıyoruz Ayşen Gruda doğum adı ile Ayşen Erman (22 Ağustos 1944, İstanbul - 23 Ocak 2019, İstanbul) Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu. Türk sinemasında'da domates güzeli lakabıyla tanınan Ayşen Gruda, birçok Yeşilçam sinema filminde Şener Şen, Kemal Sunal, İlyas Salman gibi oyuncularla başrolde yer aldı. 23 Ocak 2019'da pankreas kanseri nedeniyle 74 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti. Ayşen Gruda, 22 Ağustos 1944 tarihinde Erman Ailesi’nin ortanca kızı olarak İstanbul, Yeşilköy’de Osmanlı zamanında karargâh olarak kullanılan bir köşkte doğdu. Babası kara tren makinistiydi. Komedi yeteneği, çocuk yaşta Yeşilköy’deki evlerinde Ermeni komşularının taklidini yaparken ailesi tarafından keşfedildi. Lise ikiye giderken babası vefat etti. Geçim sıkıntısı yüzünden okulu bırakıp çalışmaya başladı. Kardeşi Ayben Erman ve ablası Ayten Erman da kendisi gibi oyuncu olacaktı. Televizyon için yaptığı skeçlerden birinde canlandırdığı “Domates Güzeli Nahide Şerbet” karakterinden sonra lakabı “Domates Güzeli” olarak kaldı. Ayşen Gruda, Tevfik Bilge’nin turne tiyatrosunda profesyonel oyunculuğa başladı. İlk rolü 1962 yılında “Kongre Eğleniyor” adlı vodvilde küçük bir hizmetçi rolü idi. 1977 yılında 16 senelik tiyatro hayatından sonra televizyonda bir eğlence programı içinde yayınlanan skeçte canlandırdığı “Domates Güzeli Nahide Şerbet” karakterinden sonra herkes tarafından tanındı. Ayşen Erman, Ankara Meydan Sahnesi’nde tiyatro oyuncusu Yılmaz Gruda ile tanışıp evlendi. Kızları Elvan doğunca Ayşen Gruda bir süre tiyatroya ara verdi. Bu evlilik uzun sürdü. Ayşen Gruda, Yılmaz Gruda’dan boşandıktan sonra da soyadını kullanmayı sürdürdü. Ayşen Gruda daha sonra yakın dostu Adile Naşit’le birlikte, Ertem Eğilmez filmlerinin çekirdek kadrosunda yer aldı. Ayşen Gruda, “Mum Söndü”, “Deve Kuşu Kabare”, “Hababam Sınıfı Müzikali”, “Yedi Kocalı Hürmüz” gibi ve müzikallerde yer aldı. Tiyatronun yanı sıra da birçok televizyon programında skeçlerde ve dizilerde oyunculuk yaptı. Sinemada “Tosun Paşa”, “Süt Kardeşler”, “Şabanoğlu Şaban”, “Hababam Sınıfı", “Neşeli Günler” gibi birçok klasikleşmiş Türk sineması örneklerinde oynadı 2014 yılında senaristliğini ve yönetmenliğini Cem Yılmaz’ın yaptığı “Pek Yakında” adlı sinema filminde Cem Yılmaz, Ozan Güven, Zafer Algöz, Özkan Uğur, Çağlar Çorumlu, Şirincan Çakıroğlu, Tülin Özen ile birlikte rol aldı. Ayşen Gruda, 1965 yılında tiyatrocu Yılmaz Gruda ile evlendi. Elvan adında bir kızı oldu. Bu evlilik uzun sürdü. Boşandılar. İstanbul'da bulunan bir hastanede pankreas kanseri tedavisi gören Türk Sineması'nın "Domates Güzeli" lakaplı oyuncusu Ayşen Gruda bu hastalığa bağlı solunum yetmezliği ssonucu 23 Ocak 2019'da 74 yaşında ölmüştür.
×

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.