Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Kendim okumadım ama okuduğum bir yazıda rastladım.

İslâmi kesimden biri, “Vicdanı ateistlerden mi öğreneceğiz?” anlamında bir şeyler yazmış.

Kimin neyi kimden öğreneceği baştan belli değildir.

Ola ki, evet, vicdanı bir ateistten öğrenmek durumunda kalabilirsin.

Ama vicdan gibi tanımlaması kolay olmayan konulara geçmeden önce kavraması daha kolay bir şeyi öğrenmekte yarar var. Adamın biri ateist olmuşsa,Şu inanç yükünden kurtulayım da, istediğim gibi kötülük yapayımdiye düşündüğü için olmamıştır. Uzun uzun düşünmüş, gerçeklikle boğuşmuş, aklı ve mantığı böyle gösterdiği için ateist olmaya karar vermiştir. Vermesi onu rahatlatmamış, özellikle rahatını kaçırmıştır.

Dinî inancı olanlara, saydıkları otorite “Şu iyidir, şu da kötüdür” diyor, onlar da genellikle bunları böyle benimsiyor. “Ben ateistim” diyen kişi kendi etik sistemini de, gene düşünerek, taşınarak, kendisi kurmak zorunda.

Onun için, “vicdanı ateistten mi öğreneceğiz” sorusu pek doğru bir soru değil.

“Ateist” dediğin kişi bayağı uzun uzun kafa yormuş olabilir bu konularda.

“Ateist olduğuna göre demek ki ahlâksızdır” kolaycılığı ile düşünmeye, düşündüğünü sanmaya alışmış bir kişinin ise, Ateistmiş, dindarmış, herhangi birinden herhangi bir şey öğrenmesinin epey güç olduğunu söyleyebilirim.

Tabii böyle bir sözün gerisinde yüklü bir birikmiş hınç olduğunu anlamak fazla çaba gerektirmiyor;

Çünkü oldukça saydam. İstemeden de olsa, şimdiye kadar pek çok şeyi “başkalarından” öğrenmiş olmanın öfkesi bu.

Çünkü, nedense ve nasılsa, ateist olduğu için vicdansız olması gereken birtakım insanlar bu toplumda dindar olduğu için vicdanlı olması gereken insanların yanından geçmediği vicdanlı işler yaptılar. Genel bilgi falan da ayrı konu tabii.

Vicdanî konuları ateistlerden (yani genel olarak sosyalistlerden diyebiliriz herhalde kastedilen de öncelikle de odur sanıyorum) öğrenmeme kararının temelinde, o kesimlerle diyalogu kesme isteği ve eğiliminin yattığını düşünüyorum.

İlkin Başbakan’ın üslûbunda kendini belli eden bu eğilimin nedeni de “vicdanî” mi? Sanki öyle değil. Sanki son analizde gücün, iktidarın niteliğine bağlı bir şey: “Ben muktedirim; kimseye ihtiyacım yok” anlayışı. Bir eleştiriyle karşılaşınca, “Beni eleştireni ciddiye almayın. O zaten bizden değil” demenin mantıkî öncülünü hazırlamak üzere alınmış tedbir.

Ama, tam da burada, bu “vicdan” konusu çok belirleyici bir özellik kazanıyor. “Kürtaj yaptırmak insan öldürmektir, cinayettir” diye bir “vicdanî” sorun ortaya çıkarılıyor, ama Uludere’de fiilen öldürülmüş insanlarla, böyle bir olayla ilgili tartışmayı ve “vicdanî” sorgulamayı kesmek, susturmak için çıkarılıyor.

Bu çok mu “vicdanî”? Ateistten bir şey öğrenmeye gerek bırakmayan bir zemine mi taşıyor sizleri?

Kürtaj aslında bir cinayettir, bunu yapabilen münafıklar da “vicdan” işinden anlamaz,

Peki, öyle olsun. Uludere olayına kadar kürtaj cinayet değil miydi?

Partiniz on yıldır iktidarda, ne yaptı, ne söyledi kürtaj konusunda, bugüne kadar?

Bu on yıl içinde bu ülkede kaç kürtaj yapılmış olabilir?

Sayısını bilmiyorum, ama neyse o sayı, AKP iktidarının o sayıda cinayete seyirci kaldığını, gene AKP’nin önderinden öğrendiğim mantığa göre, söyleyebilirim. Buyurun size “vicdan”!

Bu gibi konuları sırf kendi siyasi- ideolojik çerçevemiz içine hapsedip kendimizden başkasına danışmama aşamasında değiliz.

Tersine, aykırı yerlerde duranların bunları bir arada tartışmasının gerektiği bir noktadayız.

Gönderi tarihi:

Benim bir serbest dusunur olarak vicdana verdigim anlam ve icerik ve kurdugum bag "kisinin kendine ve baskasina zarar vermemesi" dir.

Ayrica vicdan kavrami dogal ve fenomenal zihniyette bir duygu somurusu olarak kullanilmaktadir.

Sonucta vicdan muhakemesi her bir beynin yaptigi her ne ise onu kendine mesru ve mubah kilmasidir.

Bir kisinin kalemini kiran bir hakimin, bir kisiyi olduren bir celladin, ya da bir kisiyi cesitli ideolojik/inancsal/etik/ekonomik v.s. nedenlerle olduren/zarar veren birinin, yani baskasinin yasam hakkini, ona her turlu zarar vermeyi kendi insiyatifine alanin vicdani rahat midir?

• 9 ay sonra...
Gönderi tarihi:

Bu nasıl psikoloji diyor ya, asıl bununki nasıl bir psikoloji ben onu anlamadım!

xmr5.jpg

Gönderi tarihi:

Müslümanlar koyunu neden sevmez, Darwin Galapagos adalarında bir uçurumun kenarında aşağıdaki ispinozlara bakarak evrim teorisini geliştiriyormuş. O sırada bir tosbağa yavaşça yaklaşıyormuş. Tam Darwin’e bir tos vurup aşağı atacakken bir koyun gelip tosbağaya bir tos vurmuş, uçuruma tosbağa tıngır mıngır yuvarlanarak gitmiş. Bunu gören Darwin koyunu sevmiş, “umarım ilk klonlanan hayvan sen olursun demiş. Darwin’in umudu gerçek olmuş, Dolly klonlanmış. Müslümanlar da şöyle der: “Eğer o koyun tosbağaya engel olmasa evrim teorisinden kurtulacaktık.” Buna inanarak koyunlar hep düşmanlarıdır, nerde bir koyun görseler keserler, derisini yüzüp satırla parçalar, etini yerler. Bu nasıl bir psikoloji ya?

İster beğen ister beğenme. Yanıtlama, çünkü aşırı saçma. Yaklaşık bir saat önce, shell ile 

Gönderi tarihi:

Vicdanı ateistten öğrenmeyeceğini söyleyen müslümana ben de şöyle derim:

Vicdanı, bir sürü iyi insan sadece kendi gibi inanmadıkları gerekçesiyle sonsuz azaplarda yanarken sonsuz zevklere dalacağına inanandan ******* mı öğreneceğiz?

Gönderi tarihi:

Müslümanlar koyunu neden sevmez, Darwin Galapagos adalarında bir uçurumun kenarında aşağıdaki ispinozlara bakarak evrim teorisini geliştiriyormuş. O sırada bir tosbağa yavaşça yaklaşıyormuş. Tam Darwin’e bir tos vurup aşağı atacakken bir koyun gelip tosbağaya bir tos vurmuş, uçuruma tosbağa tıngır mıngır yuvarlanarak gitmiş. Bunu gören Darwin koyunu sevmiş, “umarım ilk klonlanan hayvan sen olursun demiş. Darwin’in umudu gerçek olmuş, Dolly klonlanmış. Müslümanlar da şöyle der: “Eğer o koyun tosbağaya engel olmasa evrim teorisinden kurtulacaktık.” Buna inanarak koyunlar hep düşmanlarıdır, nerde bir koyun görseler keserler, derisini yüzüp satırla parçalar, etini yerler. Bu nasıl bir psikoloji ya?

İster beğen ister beğenme. Yanıtlama, çünkü aşırı saçma. Yaklaşık bir saat önce, shell ile 

bi de şöyle bakalım azizim @@democrossian

bi defa "evrim"

bi teori değil.. gerçektir..iyi.gif

buradan yola düşerek

şu kelâmı edebiliriz.. belki..

o koyun..

tosbağa'ya engel olmasa..

evrim'den kurtulacaktık.. ve

belki de..

samsara ya da doğum-ölüm döngüsünden de..

klonlanmaktan da.. kul olmaktan da yane..

nirvana bu demek olabilir mi efendim..7.gif

..

Gönderi tarihi:

Maalesef dinlerle aram olmadığı gibi tasavvufla da aram yok... Anlamam nirvana mirvana...

ah!

sendeniz var ya.. sendeniz!laughing.gif

işine gelince her bişi bilirsin..

işine gelmeyince cızz..unsure.png

ölüm nedir bilir misin? @@democrossian

yaşam nedir?unsure.png

sürekli yaşam ve ölüm arasında

devinip-dursan..

ne acı verici..

ne sıkıcı..

bi süreç olurdu..

nirvana bu işte..

bi başka boyuta pıt deyu geçivermek gibi..

annnamam felân deme..

kaytarma efladım..

sen zati çok boyutları pıt deyu çoktaan geçmişin..alkis.gif

hadi bi pıt daha.. bi pıt..

not:

önerme gaza getirmek için kullanılmış olabilicektir..

sen uyanık ol..

gaza gelme..

diren.. diren..

şinci direniş zamanı..

pop pop..

altın top..

direneşten başka o yun yook..usutuk.gif

dip-not hamişim:

tasavvuf; safsata'dır..

benim de heç işim omaçç..

..

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

Söylediklerinin her kelimesi doğru @@binyamin... Ateist insanlar arasında şu tanrıya tapıyor, bu tanrıya tapıyor, başka tanrıya tapıyor, puta tapıyor carta tapıyor curta tapıyor diye bir ayrım gözetmez. İnsanın canı neye isterse ona tapar, kimse de neye taptığından dolayı kınanamaz, yerilemez, ötekileştirilemez. Bitti, insanlık budur.

Hatta ateist, bırak insanları, tüm canlıları kardeşleri olarak görür. Çünkü hepimiz, tüm canlılar bir atadan evrimleştik. Çiçek ile, böcek ile, bakteri ile virüs ile akrabayız. Hepsi kardeşlerimiz. Kediler, köpekler, yunuslar, maymunlar hele can kardeşlerimiz. Onlar en yakın dostlarımız ve akrabalarımız.

Bu bilinci başka hiç bir din veremez. Din sadece ayrıştırı, düşmanlaştırır, ötekileştirir, yabancılaştırır. Ayrıma, bölücülüğe, çifte standarda yol açar. İnanç bazında hiç bir sosyalite olması olanaksızdır. Din sosyaliteyi sadece dinamitler, ayrıştırır ve bozar. 

Sadece insanlığa değil, doğaya da kem baktırır. Hayvanların gelecekleri, nesillerinin tükenmemesi için düşünceyi yok eder, onları tanrının insanların hizmeti için yarattığını öne sürer. "Tanrı yarattı, tanrı bilir geleceklerini" duyarsızlığına neden olur. Onlar sanki tanrıya kurban olmak zorundaymış gibi kötü davranır, tanrı adına kurban olmaya boyun eğdireceğim diye eziyet eder. Din doğaya en büyük saygısızlıktır. İnsana da saygısızlıktır.

Bir atesit için canlıların yeryüzündeki evrim serüveni, soluk kesici olağanüstü bir maceradır. Bu evrimin yarattığı her canlı türü, olağanüstü bir oluşumdur. paha biçilmez. Bir türün neslinin tükenmesi, dünyadaki en acı verici olaydır.  

Gönderi tarihi:

Vicdan insanoglu fenomeni farkindaligi ve bireyin bilincinin insanlik farkindaligi icerir.

Yani insanoglu birinin turunun varligi farkindaligi ve kendi birinin bilinci gerektirir.

Cunku vicdan bu bilincteki bir bireyin insanlik algisi ve bilincini getirir.

Vicdan da ancak boyle bir bilincin urunudur. Hayvanda ya da baska bir fenomende vicdan yoktur.

Bu temelde vicdan bilinci "kendine ve baskasina fizioksel zarar vermemek" demektir.

Bu bilincte olan bir bireyin, teolojik olarak tanrinin varligi konusundaki izmi onmemli degildir. Yeterki savundugu izm, yukaridaki tanim temelinde kisiyi dusundurtsun ve davrandirsin.

Gönderi tarihi:

çok güzel bir konu. tebrikler!

bence kimde ne öğrenebilirsin hiç belli olmaz. ama kesinlikle ateistden veya agnostikden öğrenebileceğimiz konular var. dine inanan 'bu yasak bu doğru bu yanlış' diye herşeyi zaten nasıl söylenirse kendisine öyle hareket eder.... 'artık o yasak değil' veya 'o eskidendi' dersen kabul edemezler. halbuki herkes mantık olarak hareket etse çok basit olur.. arkadaşlardan birisi yazmış buraya 'kendime ve etrafıma zarar vermeyerek hareket etmek' bir no.lu düşünce.

Gönderi tarihi:

Ben camiye gidip gelmeyi en büyük marifet sanan bir hacı amcanın, sokak kedilerine yiyecek veren bir çocuğa, vermemesini nasihat ettiğini gözlerimle görüp kulaklarımla duydum. Dediğine göre allahtan daha fazla merhametli olmaya kalıkışmak günahmış. O yaratıklarının rızkını allah istediği şekilde verirmiş. Allahın verdiğini az bulup allahtan daha merhametli olmaya kalkışana allah gazap edermiş. Buna benzer bir sürü hurafe ile çocukların kafasını doldurmaya çalışıyorlar. Neyse ki bu safsatalara kulak asan bir iki çocuk olsa da şimdiki çocuklar çok uyanık. Safsatayı gözünden tanıyor ve metelik vermiyorlar. 

Fakat küçükten kulağı cin, şeytan hikayeleri, cennet cehennem masalları ile doldurulmuş çocuklara acıyorum. Halen epey sayıda varlar. Büyüyorlar, hâla bilinçaltına yerleşmiş o hurafeleri yenemiyorlar. Çok yazık oluyor. Ben de aynı o safsata ve hurafeler kafama doldurularak yetiştim. Babam son nefesine kadar benim tekrar dine döneceğimi umdu ve onu kandırmışlar, oğlun dine döndü diye yalan söylemişler ölmeden önce. Annem hâla cumaya gitmiyorum diye kafir olduğumu söylüyor. Tabii öyleyim. Fakat ateist olarak asla yetiştirilmedim. Tersine mahalle hocasına gönderildim, Kuran okumayı bilirim.

Fakat ben bu bilinçaltıma kadar sokulan hurafeleri yenmeyi başardım. Çoğusu başaramıyor maalesef. Bu yüzden de toplum olarak dogma bataklığında debelenip duruyoruz. Allah diyen bismillah diyen malı götürüyor, sömürüyor, Karun kesiliyor, firavun kesiliyor başımıza.  

Toplumun gerçekten ateistlerden öğrenmesi gereken öyle çok şey var ki... Hayvan ve doğa sevgisi, sömürülmeme, kullanılmama bilinci, bilim aşkı, kandırılamama, aldatılamama... Bunlar sadece bazıları...  

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.