Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Nobel Orhan Pamuk'un... Bravo Pamuk... (Nobel Orhan Pamuk'un. 2006 Nobel Edebiyat Ödülü Türk yazar Orhan Pamuk'a verildi. İsveç Akademisi, kültürler.)


DİPNOT

Önerilen İletiler

orhanpamukyv8.jpg

NOBEL ÖDÜLÜ ORHAN PAMUK'UN...

 

Akademinin açıklamasında, "yaşadığı kentin melankolik ruhunu arayışında Pamuk'un, kültürlerin çatışması ve birleşmesinde yeni semboller bulduğu" ifade edildi. Pamuk, aynı zamanda 1.36 milyon dolar (yaklaşık 2 milyon YTL) para ödülünün de sahibi oldu.

 

HERKES RESSAM OLACAĞINI SANDI

Orhan Pamuk 1952'de İstanbul'da doğdu. Cevdet Bey ve Oğulları ve Kara Kitap adlı romanlarında anlattığına benzer kalabalık bir ailede ve şehrin Batılılaşmış ve zengin semti Nişantaşı'nda büyüyüp yetişti. Otobiyografik kitabı İstanbul'da anlattığı gibi Pamuk çocukluğundan yirmi iki yaşına kadar yoğun bir şekilde resim yaparak ve ileride ressam olacağını düşleyerek yaşadı. Liseyi İstanbul'daki Amerikan lisesi Robert College'de okudu. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde üç yıl mimarlık okuduktan sonra, mimar ve ressam olmayacağına karar verip bıraktı. İstanbul Üniversitesi'nde gazetecilik okudu, ama bu işi de hiç yapmadı. Pamuk, yirmi üç yaşından sonra romancı olmaya karar vererek başka her şeyi bıraktı ve kendini evine kapatıp yazmaya başladı.

 

İlk romanı Cevdet Bey ve Oğulları yedi yıl sonra 1982'de yayımlandı. İstanbullu zengin ve Pamuk gibi Nişantaşı'nda yaşayan bir ailenin üç kuşaklık hikâyesi olan bu roman Orhan Kemal ve Milliyet roman ödülleri aldı. Pamuk ertesi yıl Sessiz Ev adlı romanını yayımladı ve bu kitabın Fransızca çevirisiyle 1991 Prix de la découverte européene'i kazandı. Venedikli bir köle ile bir Osmanlı alimi arasındaki gerilimi ve dostluğu anlatan romanı Beyaz Kale (1985), 1990'dan sonra da başta İngilizce olmak üzeri pek çok dilde yayımlanarak Pamuk'a uluslararası ilk ününü sağladı. Aynı yıl Pamuk karısıyla Amerika'ya gitti ve 1985-88 arasında New York'ta Columbia Üniversitesi'nde "misafir alim" olarak bulundu. Büyük bir çoğunluğunu burada yazdığı ve İstanbul'un sokaklarını, geçmişini, kimyasını ve dokusunu, kayıp karısını arayan bir avukat aracılığıyla anlatan Kara Kitap adlı romanı 1990'da Türkiye'de yayımladı. Fransızca çevirisiyle Prix France Culture (ödülünü) kazanan bu roman hem popüler hem de deneysel olabilen, geçmişten ve bugünden aynı heyecanla söz edebilen bir yazar olarak Pamuk'un ününü hem Türkiye'de, hem de yurt dışında genişletti. 1991'de, Pamuk'un Rüya adını verdiği bir kızı oldu. Aynı yıl Kara Kitap'taki bir sayfalık bir hikâyeden senaryolaştırdığı Gizli Yüz filme çekildi.

 

1994'te Türkiye'de yayımlanan ve esrarengiz bir kitaptan etkilenen üniversiteli gençleri hikâye ettiği Yeni Hayat adlı romanı Türk edebiyatının en çok okunan kitaplarından biridir. Pamuk'un Osmanlı ve İran nakkaşlarını ve Batı dışındaki dünyanın görme ve resmetme biçimlerini bir aşk ve aile romanının entrikasıyla hikâye ettiği Benim Adım Kırmızı adlı romanı 1998'de yayımladı. Bu kitapla Fransa'da Prix Du Meilleur Livre Etranger, İtalya'da Grinzane Cavour (2002) ve International Impac-Dublin ödülünü (2003) kazandı.

İLK VE SON SİYASİ ROMANI "KAR"

1990'ların ortasından itibaren Pamuk insan hakları, düşünce özgürlüğü konularında yazdığı makalelerle Türk devletine karşı eleştirel bir tutum aldı, ama siyaset ile fazla ilgilenmedi. "İlk ve son siyasi romanım" dediği Kar adlı kitabını 2002'de yayımladı. Doğu Anadoludaki Kars şehrinde, siyasal islâmcılar, askerler, laikler, Kürt ve Türk milliyetçileri arasındaki şiddeti ve gerilimi hikâye eden bu kitap ile yeni tarz bir "siyasal roman" yazmayı denedi. Uluslararası ve Türk gazete ve dergilerine yazdığı edebi ve kültürel makalelerle, kendi özel not defterlerinden yaptığı geniş bir seçmeyi Pamuk 1999 yılında Öteki Renkler adıyla yayımladı.

 

Pamuk'un 2003 yılında yayımladığı son kitabının adı İstanbul'dur. Yazarın hem yirmi iki yaşına kadar olan hatıralarından, hem de İstanbul şehri üzerine bir deneme olan ve yazarın kendi kişisel albümüyle, Batılı ressamların ve yerli fotoğrafçıların eserleriyle zenginleştirilmiş bu şiirsel kitabı sınıflamak zordur.

 

Orhan Pamuk New York'ta geçirdiği üç yıl dışında, bütün hayatını İstanbul'da aynı sokaklarda, aynı semtlerde geçirdi. Şimdi de doğduğu, binada yaşıyor. Otuz yıldır roman yazan Pamuk yazarlıktan başka hiçbir iş yapmadı. Orhan Pamuk'un kitapları, en son Benim Adım Kırmızı'nın Japonca yayımlanmasıyla birlikte otuz dört dile çevrildi.

 

Orhan Pamuk'un son romanı Kar, New York Times Book Review tarafından 2004 yılının en iyi 10 kitabından biri seçildi.

 

:(

_____________________________________________________________________________

KAYNAK:http://www.acikgazete.com/?newsid=12153&category=3

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Cevaplar 98
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

İlk Türk? ve 2. müslüman olarak orhan pamuğun nobel edebiyat ödülü aldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Adımızı 3. dünya ülkelerine duyurma açısından sevindirici. Bende bazen adını yeni duyduğum ülkeleri buna benzer kimin haklı kimin haksız olduğunu bilmediğim konularıyla öğreniyor, okuyor geçiyorum. Yeri geldiğinde o olaydan hatırlıyorum.

Milletini, vatanını vede bazı değerleri inkar ettikten sonra büyük ödüller ve menfaatler kazanarak tarihe geçmek kolaydır. Kitaplar yüzyılarca bu şekilde kahramanlardan çok bu şahsiyetleri yazmıştır. Zaten bu amaçla meydana getirilen organizasyonlarda 4 gözle bu fırsatları beklemiş, fırsatını bulduklarında da taşı tam gediğine koymuşlardır. İnsanın vatanım diyerek sahiplendiği yurdunun her köşesine gönül rahatlığıyla gitmesinden, çoluğunu çocuğunu burda büyütmesinden daha büyük bir seviç ve onur düşünemiyorum. Dünyalar senin olsa neye yarar. Acınacak bir hal. Nerde sevineceksin entrika ile alınmış ödüle ananla babanla akrabanla önemlisi okuması için yazdığın halkınla birlikte olmadıktan sonra.

İKBA basına biz ilk defa ülkesiyle sorunlu birine ödül vermiyoruz, genelde bizden ödül alanlar hep bu durumda şeklinde beyan vermektende kaçınmamış, buda amacından sapmış bir organizasyon olduğunu göstermiştir.

Bu ödüle fransa meclisinin yasa tasarısını geçirdiği günde, ağzımıza verilen pamuk şekeri mi, somruk şeker mi dersiniz bilmem.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yaşar Kemal: Pamuk'a bir e-mail gönderen Kemal, şunları yazdı: ''Seni yürekten kutlarım. Hak ettiğin bu ödülü almana çok sevindim. Bundan böyle de aynı tutkuyla yeni romanlar yazacağına güveniyorum. İnandıklarının ardında da inatla durmaya devam edeceğine hiç kuşkum yok.''

 

Doğan Hızlan: İyi bir Türk yazarın böyle uluslararası bir ödül alması hiç kuşkusuz hepimizi mutlu ediyor. Bu ödül Türk edebiyatının adının duyulmasını sağlayacak. Ve birçok kişi Türk edebiyatının diğer yazarlarını da dünya dillerine çevirecektir.

 

Adalet Ağaoğlu: Fransız Meclisi'nden Türkiye aleyhine bir karar çıkmasının üzüntüsünü yaşarken böyle bir ödül beni sevindirdi. Şimdi herkes Orhan Pamuk'un ardında ne var diye Türk edebiyatını da merak edecek.

 

Ahmet Telli: Entelektüel açıdan önemli. Bu Orhan Pamuk'un bireysel çizgisinden çok daha önemli. Bu Türkiye'nin dış dünyaya açılması için bir kapı olabilir. Türkiye'nin gücünü göstermesi açısından önemli.

 

Ahmet Ümit: Çok gurur duydum. Her ne kadar Pamuk düzeyinde güçlü yazarlarımız olsa da onun böyle ödüller alması önemli.

 

Özdemir İnce: Orhan Pamuk sıradan bir yazardır. Türk edebiyatı roman ödülünü kazanmadı. Orhan Pamuk'a Nobel Ödülü verildi. Nobel kazanmış olan Pamuk, Ermeni soykırımını kabul ediyor. Bu son derece önemli bir şeydir. Türkiye satışa çıkarılmıştır, Türk tarihi açık artırmayla satılmıştır. Açık artırmanın en sıfır noktasında satılmıştır. Bundan dolayı utanç duyuyorum. Bunu söylemem lazım.

 

Murathan Mungan: Türkçe yazan bir romancı bu ödülü aldığı için sevindim. Pamuk'la ilgili, edebiyatıyla ilgili görüşleriniz ne olursa olsun onu savunmanız gerektiğini düşünüyorum. Bu ödül bir ölçüde Türk edebiyatına verilmiş bir ödüldür.

 

Zülfü Livaneli: Sevinçliyim. Hem Pamuk adına, hem Türk edebiyatı adına bu sevincim. Türkiye'nin çağdaş, güçlü bir edebiyatı olduğu bütün dünyaya tekrar kanıtlanmış oldu. Kişisellikten öte Türk edebiyatına verilen bir ödül olarak da algılamak gerekiyor.

 

Kültür Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen: Bakanlık olarak Pamuk'u kutluyoruz. Sevinçliyiz. Ödül Türkçeye verilmiştir.

 

Ermenistan Yazarlar Birliği Başkanı David Muradyan , ödülün Pamuk'a verilmesiyle, ''güçlü bir mesaj verildiğini'' belirterek ''Bu hem bir edebiyat ödülüdür, hem de ahlaki bir durumdur'' dedi. Ermenistan'ın önde gelen yazarlarından Perch Zeitunsiyan da açıklamasında, ödül için, ''Bu, Pamuk'u yargılamak isteyen Türklere bir derstir. Bu, Türkiye'de demokrasi için bir zaferdir'' diye konuştu. Ermenistan'ın önde gelen edebiyat eleştirmenlerinden Aleksandır Topçiyan da ''Bu gelişmeye çok çok sevindim. Bu, Türklerin hepsinin 'soykırım konusunda' inkârcı olmadığı anlamına geliyor'' ifadesini kullandı.

 

Deniz Baykal: Bu ödül, edebiyatımızın evrensel değerlerini gösteren ve uluslararası düzeyde kalıcılığını garanti altına alan bir ödüldür. Artık Türkiye ve Türk edebiyatçıları mutlulukla, ''Nobel Edebiyat Ödülleri listesinde biz de varız'' diyeceklerdir.

 

Abdullah Gül: Böyle bir alanda bir Türk'ün böyle bir armağanı kazanıyor olması, hepimiz için büyük bir mutluluk kaynağı olmuştur. Birçok günlük meseleler unutulur gider ama bir Türk romancısının yazdığı romanlar, bir Türk romancısının Nobel'i kazanmış olması bütün dünyada çok büyük yankı yapar. Tanıtım için çok büyük bir olaydır bu.

 

Olli Rehn, Pamuk'u arkadaşı ve hayranı olarak kutladığını belirterek ''Nasıl ki yaşam için su ve hava gerekiyorsa sanatçılar için de ifade özgürlüğü kaçınılmazdır. Orhan, diğerlerinden daha fazla bu özgürlüğün ne kadar değerli ve kırılgan olduğunu bilir'' dedi.

Jacques Chirac: Nobel Edebiyat Ödülü'nün topluma bakışı özellikle akıllıca, güçlü ve liberal olan Orhan Pamuk'a verilmesine memnun oldum.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

zaten nerde bi vatan ****** varsa ödül alır birinci olur sanatsal bir becerisi olmamasına karşın alın işte bir ödül kazanan YAZAR ımız demeyimde ben ona çizer. fransayla şimdi hemfikirdir onun atalarım dedikleri yahudiler yapmışlardır belki ermeni katliamı ama benim ecdadım bu kadar ***** değil ben onu vatandaşım saymıyorum nerede nobeli alıyosa orada yaşasın

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Her ****** bir mükefatı vardır..Hizmet ettigi oluşumların destegi ile amacına ulaştı kariyer ugruna ülkesine ihanet etti...

 

Bazı arkadaşların söylemlerine katılmıyorum..Türkiye Cumhuriyeti Tüm Dünyada yeterince tanınıyor zaten..

1000 yıllık bir Çinarın Tohumuyuz..

 

Fransaya nefret kusarlar Ancak bu olaylara zemin hazırlayan ****** ******* *********insana sahip çıkarlar..

 

Bu yaman çelişkiye anlam veremiyorum..

 

Özdemir İnce''ye katılıyorum..

''Orhan Pamuk sıradan bir yazardır. Türk edebiyatı roman ödülünü kazanmadı. Orhan Pamuk'a Nobel Ödülü verildi. Nobel kazanmış olan Pamuk, Ermeni soykırımını kabul ediyor. Bu son derece önemli bir şeydir. Türkiye satışa çıkarılmıştır, Türk tarihi açık artırmayla satılmıştır. Açık artırmanın en sıfır noktasında satılmıştır. Bundan dolayı utanç duyuyorum. Bunu söylemem lazım..''

 

 

Nobel ödülü Türkiye Cumhuriyeti sevgisinden üstün değildir..

 

SayGıLar..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Orhan Pamuk'un bir İsveç gazetesine verdiği o talihsiz demece elbet katılmıyorum... Benim, Pamuk'un düşüncelerine katılmamam, onun edebiyatçı kimliğini yok edermi tabiki etmez...

Roman olsun, şiir olsun, öykü olsun, müzik olsun sanatın her dalı evrenseldir ve bugün dünyanın gücü şiirle, romanla ve öykülerle sınanır....

O nedenle Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanması Türkiye için önemlidir.

Ama herşeye rağmen ben burada sayın Orhan Pamuk'a bir soru yöneltmek istiyorum;

"Fransa'nın Ermeni Soykırımı kararıyla ilgili bir şeyler söylesin. Bu yüzkarası, alçakça karar hakkındaki düşüncelerini çok merak ediyorum..."

İnanıyorum ki Türk milleti önünde bu cevabı en kısa zamanda verecektir...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

orhan pamugu gercekten kutluyorum.cok buyuk bır odul aldı.bu odulı almak ıcın cok calıstı,cabaladı,dıdındı,emek verdı ve bu calısmaları sonucunda bu odulu aldı.nemı yaptı fransız ısbırlıkcılerıyle bırlıkte oldu,ermenı lobısıyle ıyı ılskıler kurdu onların yanında oldu.amerıkan ve ısraıl emperyalızmının yanında oldu.anlar adına sozler soyledı.ıste Turkler 1 mılyon ermenıyı oldurdu ermenıler ıse 300 bın Turku oldurdu dıye.Turklerın soykırım yaptıgını kabul ettı.bugune kadar bundan baska hıc bır sıyası soz soylemedı.bu sozun de orhan pamuga aıt oldugunu dusunmuyorum.bu sozu ona soylettıler.Turkluge hakaret ettırdıler.ve bu calısmaları bu emperyalıst somurgecı ısbrlıkcı ınsanlara yaranması sonucundabu odulu ona verdıler.bu odulu almak ıcın cok calıstın vatanını sattın odulun hayırlı ugurlu olsun.al odulunu tepe tepe kullan.bır kerede emperyalızme somurgecılıge ısraılınyapmıs oldugu katlıamlara karsı bır soz edebılın mı.edemezsın ettırmezler.eger edersen senı basınlarına medyalarına tasımazlar kıtaplarıın reklamını yaptırmazlar.sana odul vermezler.senın kıtaplarını sattırmazlar.kımse yanlıs anlamasın bu odul orhan pamuga verıldı.sevınmesı gereken bır kısı varsa o da orhan pamuktur.ve orhan pamuk gıbı yazarlardır.turkıyenın ve dunyanıgundemıne oturmak ısteyen sohret ıcın para ıcın vatanını satmaya hazır olan yazarlar sevınsın.bu odul Turk halkına verılmedı.Turkıyeye verılmedı.Turkıyeyı asagıladılar bu odulle.Turk halkı ıste bır Turk nobel aldı dıye sevınmesın.vatanını ****** hazır olan orhan pamuk ve onun ısbırlıkcılerı sevınsın.sızler Turkıyenın gercek yazarları ve aydınları deılsını.sızler kıtap falan satmıyorsunuz.sızler vatanınızı ********.yazıklar olsun sıze.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Orhan Pamuğun aldığı ödüle :excl: sevinenler size sormak istiyorum acaba bu pamuk Türklüğe hakaret etmemiş olsaydı 1 milyon Ermeniyi katlettiler demeseydi ve bu lobilerle iyi ilişkiler kurmasaydı bu ödülü yine ona verirlermiydi?

 

Bu ödül neyin karşılığında verildi artık malum. O yüzden bizler sevinmiyoruz hatta umursamıyoruz. Vatan ve millet düşmanları sevinebilirler. Aynı zamanda bir edebiyatçı olarakta kişisel kanaatim dünya çapında kendisinden kat kat iyi edebiyatçılar var. Bana göre keşke dürüst, satılmamış bir edebiyatçı alsaydı hangi milletten olursa olsun. En azından hak eden biri olurdu.

 

Dünyada Türke ve Türklüğe hakaret eden herkese verecekleeri bir ödül var. Yeterki söyleyin. :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Orhan Pamuğun aldığı ödüle :excl: sevinenler size sormak istiyorum acaba bu pamuk Türklüğe hakaret etmemiş olsaydı 1 milyon Ermeniyi katlettiler demeseydi ve bu lobilerle iyi ilişkiler kurmasaydı bu ödülü yine ona verirlermiydi?

 

 

 

 

sadece buna yazıyorum

olabilir tabi

nobel güvenilir bi ödül olsaydı

jean paul sartre reddetmezdi

 

benim şaşırdığımsa

herkes kar okuyodu

sonra ondan iyi edebiyatçılar var a döndü iş

senin cümlene değil sondaki

ben haketmiş haketmemişe bişey demiyorum sorguluyorum saddeec

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

 

benim şaşırdığımsa

herkes kar okuyodu

sonra ondan iyi edebiyatçılar var a döndü iş

senin cümlene değil sondaki

ben haketmiş haketmemişe bişey demiyorum sorguluyorum saddeec

 

 

Herkes kar okuyordu olabilir o zaman herkes pamuğa kızgın değildi. biz şimdi burada duygusal düşünüyor olabiliriz ama en azından bu daha onurlu bir davranış, bana ve milletime sövdüreni taktir etmek benim yapıma aykırı.

 

üstelik bende onu sorguladım ondan daha iyi edebiyatçılar da var ama neden pamuk?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bu gelişmelerden yola çıkarak şu sonuca varıyorum:

 

Soykırım yoktur diyene hapis, vardır diyene nobel!

 

aynen öyle arkadaşım

 

hatta bir de Türklere hakaret edersen tadından yiyemezsin :excl:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

aynen öyle arkadaşım

 

hatta bir de Türklere hakaret edersen tadından yiyemezsin :excl:

 

Ne kadar çok sevmeyenimiz varmış, saldıran saldırana evet keskinkalem haklısın hakaret et gelsin ödüller gitsin 1.5 milyon ytl ler :)

büyük millet olmak kolay değil tabi insanlar öyledir birini sevmediklerinde ona olmadık iftiralar atarlar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kendisi ile yapılan bir röportajda bu konu ile ilgili bakın ne demiş...

SORU: Yazdıklarınız, söyledikleriniz bir yandan da Türkiye’nin tanıtımı anlamına geliyor. 34 dile çevrilen kitaplarla insanlar sizi tanıyor. Son dönemdeki olaylar ve açılan dava ile kendinize haksızlık yapıldığını düşündüğünüz oldu mu?

Pamuk: Ben “Cevdet Bey”den başlayarak tüm kitaplarımda; Sessiz Ev’de, Beyaz Kale’de Türk tarihini ele aldım. Kara Kitap’tan başlayarak İslami eski hikayeleri, geçmiş kültürde biriktirdiğimiz alegori ve masalları yeniden ele alarak yazdım. “İstanbul” kitabında Yahya Kemal’den yola çıktım. Kar’da yine Türkiye’nin sorunlarını yazdım. İçinde yaşadığımız kültürün karmaşık hikayesini anlattım. Bütün bunlar yapıldıktan sonra, sana “Türklüğe hakaretten” dava açılması, bütün hayatını Türk kültürüne, Türkçe’ye vermiş birine haksızlık değil, haksızlığı aşan bir saçmalık gibi geliyor. Davayı, tabii ki romanlarımdan değil, sözlerini aştığı için yanlış da yargı vermemeliyim. Hakkında dava açılan her yazar kendisini haksızlık edildiğini düşünür. Sorun, bana yapılan haksızlık sorunu değil. Sorun, Türkiye’de ağzını açıp eleştiri yapabilme, devletinin söylediğinin dışına çıkabilme, açıklıkla kalbindeki söyleyebilme sorunudur. Onu da geçtik, devletin söyleminin dışına çıkan insanın burnunun sürtmek ya da sürtmeme sorunudur benimki. Mesele, burnumu sürtmek, bana söylediğim sözü geri aldırtmak. Beni toplum dışına iterek, herkese bir örnek göstermek istiyorlar. Osmanlı tarihini öğrenmeye niyetleri yok, ama benim burnumu sürtmeye büyük bir istekleri var.

SORU: Peki sürtebilecekler mi?

 

Pamuk: Bilmiyorum. Ben iddialı konuşmam. Ama çocukluğumdan beri dayağımı yerim. İstanbul kitabımda da anlattım. Sonra kendimi tutamam yine doğruyu söylerim.

 

Daha ayrıntılı bilgi için; http://www.ntvmsnbc.com/news/346178.asp

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bugün o zata sormuşlar fransayı protesto edip gidip orda soykırım olmadığını söylermisiniz diye.Verdiği cevap çok hoş ayıp etmişler ama şov yapmış olurum.

Hadi ya Türkiyede 1,5 milyon ermeni 30.bin kürt öldürüldü derken ve daha sonraki açıklamalarında da tarihi bilgileri tam olarak bilmiyorum derken ne yapıyordun acaba.Ama pardon tabi ucunda bu ödül ve gelecek olan rant yoktu. Ne diye gidesinde bu protestoyu yapasın.Devletin başı bile seni alkışlarken.Bu ülkenin bir sürü yetişmiş beyinleri var üstelk yazılı basından takip ettiğim kadarıyla özellikle tıp alanında dünyada ilk kez bulunan şeylerin altına imzalarını atmışlar acaba onlara neden kendi dallarında nobel verilmiyor .Ama onlar keriz canım ermeni ve kürt kartını oynamasını bilmiyorlar ayrıca aydın olmanın olmazsa olmaz koşulu olan ülkelerini kötülemiyorlar.Onlar sadece işlerini yapıyorlar.Bilmedikleri konularda ahkam kesmiyorlar.Ondan sonrada tv .lerde çıkıp söylediklerini inkar yolu seçmiyorlar.

Güle güle kullan ödülünü ve getirilerini ne pahasına aldığının hiç bir önemi yok nasıl olsa.Tam bir makyavelci tutum.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Burada,milliyetcilik yapmamiz n e kadar alkis alir bilemiyorum saniyorumki alkislayacak olanlar Türkiyeyi ve Türk insanini sevenler olacaktir,herkesin cephesi asagi yukari anlasiliyor,ve adi Orhan Pamuk olan yazari kutlamakla Türkiye'nin prestij saglamasindan sanki cok mutlu oluyorlarmis gibi bir izlenimin arkasina saklaniyorlar,OrhanPamuk ne yapmistir;Orhan Pamuk ülkesini satmistir,nasil satmistir?Türkiye'den zirnik koparmak Türkiye'nin önünü kesmek isteyenlerle,sahte iddialarla ve yalanlarla.Simdi benim icin önemli olan benim kuyumu kazmaya calisanlarin,Türk adi tasiyan bir kitap yazarina verdikleri ödül degildir,normal sartlarda belki bunu bende alkislayabilirdim-belki benim alkislamam birsey ifade etmeyebilirdi-eline benim kuyumu kazmaya calisanlarin kazmasini alip diger elinede o kazmanin karsiligi tutusturulmus bir adami alkislamak benim icin zuldür,1915 te Ermeni ceteleri tarafindan irzlarina gecilmis karinlari delinmis yakilmis kilictan gecirilmis yüzbinlerce Anadolu insanimin ruhlarina bir zuldür.Ben alkislamiyorum alkisliyamiyorum,alkislayan alkislasin.

saygilarla-

----------------

*Türkiye'de sizi aldatan birinemi rastladiniz,

Bilinizki bu bir Ermenidir..

Cyrus Lamlin*

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Orhan Pamuğun aldığı ödüle :excl: sevinenler size sormak istiyorum acaba bu pamuk Türklüğe hakaret etmemiş olsaydı 1 milyon Ermeniyi katlettiler demeseydi ve bu lobilerle iyi ilişkiler kurmasaydı bu ödülü yine ona verirlermiydi?

 

Bu ödül neyin karşılığında verildi artık malum. O yüzden bizler sevinmiyoruz hatta umursamıyoruz. Vatan ve millet düşmanları sevinebilirler. Aynı zamanda bir edebiyatçı olarakta kişisel kanaatim dünya çapında kendisinden kat kat iyi edebiyatçılar var. Bana göre keşke dürüst, satılmamış bir edebiyatçı alsaydı hangi milletten olursa olsun. En azından hak eden biri olurdu.

 

Dünyada Türke ve Türklüğe hakaret eden herkese verecekleeri bir ödül var. Yeterki söyleyin. :)

 

sevgili sardunyam, gerçekten bu yanlış bir tavır.

 

Orhan Pamuk'un siyasi duruşuna, türkiye hakkındaki sözlerine sonuna kadar karşıyım. Kendisi, ancak bir **** ******* söyliyebileceği sözler söylemiştir.

 

Ancak, kişilerin siyasal konulardaki tutumlarıyla. Bilimsel yada sanatsal çalışmalarını değerlendirme yöntemi gerçekten bizlere yakışmayacak bir yöntem.

 

Yani bir edebiyatçı, siyasal konulardaki tutumuyla. iyi yazar yada kötü yazar olmaz.

 

Kanımca Nobel i de bir emperyalist oyun aracı olarak görmek, çok büyük haksızlık olur.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

sevgili sardunyam, gerçekten bu yanlış bir tavır.

 

Orhan Pamuk'un siyasi duruşuna, türkiye hakkındaki sözlerine sonuna kadar karşıyım. Kendisi, ancak bir **** ******* söyliyebileceği sözler söylemiştir.

 

Ancak, kişilerin siyasal konulardaki tutumlarıyla. Bilimsel yada sanatsal çalışmalarını değerlendirme yöntemi gerçekten bizlere yakışmayacak bir yöntem.

 

Yani bir edebiyatçı, siyasal konulardaki tutumuyla. iyi yazar yada kötü yazar olmaz.

 

Kanımca Nobel i de bir emperyalist oyun aracı olarak görmek, çok büyük haksızlık olur.

 

Sevgili cyrano sorun zaten pamuğun nobeli alması değil. Sorun pamuk "Türkiye kurtuluş savaşında

batılı emperyalistler tarafından talan edilmek istenmiş.Ve yüzbinlerce insanımızın canına mal olmuştur bu"

demiş olsaydı.ki buda çok anlamlı bir gerçektir. Pamuğa bu ödül yine verilirmiydi. Buradaki arkadaşlarım

ve ben bunu merak bile etmiyoruz.Çünkü ödüle giden yol ödülü vereceklerin hoşuna gitmeliydi.

ABD de oskar ödülleri hersene en iyi filme değil.Bütçesi en yüksek filme verilir. Nobelinde bizim için

anlamı ancak bu kadarcık bir yer teşkil eder..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Marsus'a katılıyorum acaba Pamuk Türkiye kurtuluş savaşında

batılı emperyalistler tarafından talan edilmek istenmiş.Ve yüzbinlerce insanımızın canına mal olmuştur bu"

demiş olsaydı Gerçekten nobeli albilirmiydi.Keşke bu düşüncelere batmış bi insan olmasaydı da TÜrk edebiyatı için verilen bu ödüle sevinebilseydik.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sevgili cyrano sorun zaten pamuğun nobeli alması değil. Sorun pamuk "Türkiye kurtuluş savaşında

batılı emperyalistler tarafından talan edilmek istenmiş.Ve yüzbinlerce insanımızın canına mal olmuştur bu"

demiş olsaydı.ki buda çok anlamlı bir gerçektir. Pamuğa bu ödül yine verilirmiydi. Buradaki arkadaşlarım

ve ben bunu merak bile etmiyoruz.Çünkü ödüle giden yol ödülü vereceklerin hoşuna gitmeliydi.

ABD de oskar ödülleri hersene en iyi filme değil.Bütçesi en yüksek filme verilir. Nobelinde bizim için

anlamı ancak bu kadarcık bir yer teşkil eder..

 

dostum ben baştan Nobel'le Oscar'ı kıyaslamayı bile doğru bulmuyorum.

 

Yani şimdi Nobel Orhan Pamuk'a ödül verdi diye, emperyalist oyunların bir maşası mı oldu.

 

Pamuk yıllardır favorilerin arasındaydı. Daha o sözleri söylemeden öncede.

 

Ve hatırlarsan, geçen sene Pamuk Nobel'i alamadığında, yorumlar yapılmıştır. Nobel heyetinin bu yakıştırmadan çekindikleri için Pamuka ödül vermedileri yorumları.

 

Nobel soğuk savaşın en azılı döneminde Steinbeck'e ödül veren bir kurumdur.

 

Sorduğun soruya gelince, yani şimdi Orhan Pamuk'un dünya edebiyat sahnesinde başarısı malum. Kitaplarına dünyada gösterilen ilgi vs. Orhan Pamuk Ermeniler ve Kürtler katledildi diyerek ünlü olmadı ki.

 

Sorunun cevabını şöyle bilebiliriz. Yarın yine Orhan Pamuk gibi başarılı başka bir yazar. Bu sefer bunları söyler. O zaman bakarız. Yaşar Kemalde Türkiye Türkleri katletti dedi. Nobel mi verdiler ona ?

 

Ancak bu şekil yaklaşımın şekli olarak. Yılmaz Güney'in yol filmiyle aldığı Altın Palmiye için, "Türkiye Karşıtlığı için verildi" lafına benzer.

 

Nobel heyeti, yazarın kişiliğine, siyasal ideolojisine, yaptıklarıan göre değil. Eserlerine göre verir edebiyat ödülünü. Neticede kalkıp Orhan Pamuk'a Barış ödülünü verselerdi. O zaman sonuna kadar haklı bir yaklaşım derdim.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.