Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

FORUMDA MÜSLÜMANLARA ÇİFTE STANDART MI UYGULANIYOR?


nizamulmulk

Önerilen İletiler

Biz burada kimsenin Dinine, Diline, Irkına hakaret ettirmeyiz. Ortada bi yanlış varsa bunu hakaretle çözmek de mümkün değil. Kurallar çerçevesinde yapılan her eleştiri, söylenen her görüş kabulümüzdür...

 

Ayrıca bin_waad, Cyrano ve mystra sizlere tşk. ediyorum...

 

A -) Kimse, dinî ayin ve törenle re katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz. Anayasa, mad. 24/3/

 

B -) Herkes düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir. Anayasa, mad. 25/

 

C -) Herkes düşünce ve kana atlerini; söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına ve ya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir… Anayasa mad. 26

 

D -) Şiddet çağrısı içermedikçe sözlü ve yazılı ifadedeler cezalandırılamaz. Bu düşün celer şok edici bile olsa... (yargıtay genel kurul kararı...)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Cevaplar 71
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Activate muhatabım değilsin.. Değilsin çünkü basma kalıp sözlerin tercümanlığını yapıyorsun ve bişi bilmiyorsun iyiniyetinle güya cevapladığını sanıyorsun.. Görünüşte kulağa ne kadar hoş gelsede icraata gelince sıfırsınız.. Sorularımın muhatabı Admindir. Admine soruyorum.. Pm den küfür yiyien bir üye ona pm den küfür yediğini söyledği vakit o üyeye cevap olarak '' özel mesajlara karışamayız bu sizin sorununuz '' derse ve bunun üzerine o üye kendisine küfür eden diğer üyenin pm ini adminin verdiği cevap üzerine genelde deşifre ettiğinde admin tarafından banlanması ne kadar adil ? Hem küfür yiyecek hem başının çaresine bak denilecek hem de bunu yaptığı zaman banlanacak.

Sen activate Tanrı kelimesini kullanırken bile aslında ne tarafta olduğunu gayet açık gösteriyorsun. Sizin bu sözümona seviyeli yöneticilik uslubunuz ancak masal dinleyen çocukları etkiler. Ben kelimelere değil tavırlara bakarım ve ortada bir adaletsizlik olduğu apaçık.

Burada özellikle Müslümanlık değerlerine inanılmaz iftiralar atıldı ve hiç bir şey yapmadınız . Sadece küfürlü kelimeleri yıldızladınız.. Atesitleri ve dinsizleri hemen her tartışmada ezip geçen sesleri susturdunuz . Kafasına esen gelip burada kürdistan propagandası yaptı ve sesinizi çıkaramadınız. Uzun zamandır gözlemliyorum bu forumu ve senin söylediklerin benim için havada kalıyor . Ben gördüklerimi bilirim sanmayın ki üyeler sizin bu adalet masallarınıza inanıyorlar. Hala bekliyorum bakalım admin bana ne zaman cevap verecek ya da beni ne zaman her sıkıştığında yaptığı gibi banlayacak.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Türkçe'de Allah anlamında kullanılan Tanrı kelimesi, "gökyüzü" ve "şafak" manalarına gelen "tan" dan türemiştir. Orta asya Türk boylarında daha çok "gökyüzü" anlamında kullanılmıştır. Çağatayca'da Tengri, Yakutça'da Tangora, Tanara, Altaylarda Teneri, Sümerce'de Tingir, Dingir Akadca'da İlu, Oğuzca'da Çalap, Çelep, Kazanlar'da Tengri (Tanrı), Teri vb. şekillerinde yazılmıştır. Kaşgarlı Mahmud, Tanrı kelimesini şöyle açıklamıştır: "Tengri, yüce Tanrı manasına gelir. Kâfirler göğe Tengri derler. Yine bu adamlar büyük bir dağ, ulu bir ağaç gibi gözlerine ulu görünen her şeye Tengri, hakîm kişiye de Tengriken derler" (Divan-ı Lügâti't-Türk, (çev. Besim Atalay) Ankara 1941, 111, 376).

 

Maniheizm'de Tengri veya Tengriken terimleri, Tanrı manasına gelmekte, yine bu dinle günahların itirafı için Tengrim sözü kullanılmaktadır. Bazı araştırmalara göre bu terim, özellikle Turfan metinlerinde hükümdar kızları ve zevcelerini ifade ederken, ayni kelimeden türediği kabul edilen Tengriçi terimi de râhip karşılığında kullanılmıştır. Kumanca Tengrilik "ilâhî"; Uygurca Tengrilik, "dindar"; Moğolca Tengri ise "Tanrı" anlamının karşılığıdır.

 

Günümüz Ortaasya'sında yaşayan Türk dillerinde Tengri kelimesi "Tanrı" ve "gök" manalarını ifade etmektedir. Türkiye Türkçesinde Tanrı kelimesi yalnız Allah karşılığında kullanılmıştır. Orhun Âbideleri'nde Tengri kelimesi daima ilâhi bir kudreti ifade eder. O'nun iradesiyle iktidara gelen hükümdar, Tengri gibi, Tengri doğumlu ve Tengri tarafından yaratılmıştır. Türk halkını koruyan, düşmana galip gelmesini sağlayan hep Tengri'dir. Bazı kaynaklarda O'nun Türk Tengrisi olarak zikredildiği görülmektedir. (Muharrem Ergin, Orhun bideleri, İstanbul 1970).

 

Şamanizm'e göre en kudretli Tanrı, Tengere Kayra Kan'dır. Göğü, insanı, iyi-kötü ruhları ve yeri o yaratmıştır. Tengere Kayra Kan'ın tam karşılığı "Gök Tanrı"dır. İslâmiyet'i kabul etmezden önceki Orta Asya Türk boylarına göre gök 17 kattır. Gök-Tanrı'ların yardımını dilemek ancak ecdadın ruhlarıyla mümkündür. Tengri inancı hem gök, hem de gökte hüküm süren ruh manalarını içine almaktadır. Türklerin İslâmiyet'ten önce kabul ettikleri dinlerdeki Tengri kelimesi, hemen daima bu dinlerin en yüksek varlıklarını ifade için kullanılmış, "gök" manası ikinci plânda kalmıştır.

 

Şark Türkçe'sinin hâkim olduğu İslâmî metinlerde, Allah, Mevlâ, İlâh, Rab, Hüdâ, Yezdan gibi Arapça ve Farsça isimler Türkçe Tengri (Tanrı) karşılığında kullanılmıştır. Kutadgu Bilig'de Allah kelimesi geçmekle beraber, bazan Tengri kelimesi "Teâlâ" olarak geçer (V.F. Büchner, İ.A XI, 707). Eski Türkçe'de Tengri, kâinatta bulunan her şeyi yarattığına ve koruduğuna inanılan en yüce varlıktır. Oğuzlar Allah fikri ve inancına sahip olmuşlar ve bunu Tanrı adıyla ifade etmişlerdir. Türklerin Tanrı anlayışı İslâm'ın Allah anlayışıyla hemen hemen aynı olmuştur.

 

İnsanüstü bir kudret ve kuvvet olan Tanrı mefhumunun umumi bir tarifini yapmak oldukça zordur. Bundan dolayı insanlar, hatta hayvan ve bitkiler de tanrı sayılmıştır. Eski Yunan ve Roma'da ölümlü kadınlarla birleşerek çocuk yapan tanrıların erkek veya dişi oluşu, o toplumların pederşâhi veya mâderşâhi aile yapılarıyla ilgilidir. (Bertholet, Wörterbuch der Religionen, Stutgart 1963, s. 197). Eski dinlerde genellikle, göklerin tanrısı, suların tanrısı ve karaların tanrısı olmak üzere üç büyük tanrı tasavvuru daima mevcut olmuştur.

 

Tanrı kelimesinin etrafında bazı kavramlar oluşmuştur. Tevrat'daki Evâmir-i Aşere (On Emir), Yahudilik ve Hıristiyanlık için Tanrı buyrukları olarak kabul edilmiştir. Bilindiği kadarıyla Tevrat'ın getirdiği Tanrı kavramı, bu mefhumun ilk evrensel nitelikte olanıdır. Halen elde bulunan Yahudilik mukaddes kitaplarının Yahvist metinlerinde daha çok millî-insanı tarzda Tanrı anlayışı hâkimdir.

 

Hz. Musa kanunları, Pagan sanatının tanrıları insan şeklinde tasvir etmesini yasaklamış, Hristiyanlığın ilk yıllarında bu yasağa titizlikle uyulmuştur. Teslis'in birinci unsuru Peder ile üçüncü unsuru Ruhu'l-Kudüs'ün temsili şekilde tasvirleri, Hz. İsa'nın da insan şeklinde tasvir edilmesine zemin hazırlamıştır. Zamanla daha da gelişen bu tasvir sanatı, başka yüce varlıkların da simgelenmesine yol açmıştır. Nitekim bu simge hadisesi Hz. İsa'nın Vaftizi ile Uruc (Göğe Yükseltilme)'unda da görülmektedir.

 

Geçen yüzyılın Batılı sanatçılarından çoğu Tanrıyı yaşlı bir adam, Haç'ını taşıyan bir papa veya imparator, şimşek çaktıran jüpiter şeklinde tasvir etmişlerdir.

 

Tek tanrılı dinlerde bir tek Tanrı (Allah) olmasına rağmen çok tanrılı dinlerde, hemen her kudret ve kuvvet için bir tanrı (İlâh) vardır. Müslümanlıktan önce Araplar putlara taparlarken, bunlardan en yüce saydıklarına Allah adını vermişler, öteki tanrılara da "ilâh" (Aramca, alaha) demişlerdir.

 

Tanrı kelimesi, Türk Atasözlerinde aynen Allah karşılığında kullanılmıştır. "Büyüklük Tanrıya yakışır", "Tanrı rızkını kuluyla birlikte yaratır" vb. atasözlerimizden sadece birkaç örnektir. Günümüz Türkiye'sinde yaşayan Türklerle, bugün hudutlarımız dışında kalan ülkelerde yaşayan Türkler de Allah ve Tanrı kelimelerini aynı kavramı ifade etmek için bir arada kullanmaktadırlar.

 

Hal böyle olmakla beraber Tanrı kelimesinin Allah karşılığında kullanılamayacağı, Allah mefhumunun tam karşılığının bulunmadığı vb. öteden beri ileri sürülmektedir. Bu görüşte olanlara göre, Tanrı Allah demek değildir. Tanrı eski putların adıdır. Allah kelimesi, İslâm'ın tavsif ettiği özel bir isimdir ve hiç bir put için kullanılmamıştır. Bundan dolayıdır ki, Tanrı, Allah manasını ifade edemez. Bunun aksini savunanlar da olmuştur. Bu görüşte olanlar, Müslümanlığı kabulden itibaren Türklerin Tanrı kelimesini Allah manasında kullandıklarını, yüzlerce yıldan beri yazılan tefsir, hadis ve çeşitli dinî eserlerde hep Tanrı kelimesinin Allah karşılığında kullanıldığını ileri sürmektedirler. Onlara göre Yunus Emre, Mevlit yazarı Süleyman Çelebi vb. Türk şairleri eserlerinde hep Allah kelimesi karşılığında Tanrı kelimesini kullanmışlardır.

 

Tanrı kelimesine karşı oluş, biraz da zorla Türkçe okutulduğu dönemde Ezan'daki Allah kelimesinin Tanrı olarak değiştirilmesinden kaynaklanmaktadır. Türkiyeli Müslümanların hem Allah, hem de Tanrı kelimelerini aynı manada ve bir arada kullandıkları bilinmektedir. Cumhuriyet dönemi Kur'an mütercimlerinden merhum H. Basri Çantay, "Lâ ilâhe illallah" cümlesini "Allah'dan başka Tanrı yoktur" şeklinde tercüme etmiştir. Görüldüğü gibi merhum mütercim burada Allah karşılığında Tanrı kelimesini kullanmıştır. Bu tür misalleri çoğaltmak mümkündür. İstiklâl Marşı şairi M. Ãkif de "Demek almayacak Tanrı selâmını bile" mısraında Allah yerine Tanrı kelimesini kullanmıştır. Allah karşılığında Tanrı kelimesi kullanılabilir, fakat her Tanrı, Allah değildir (Hikmet Tanyu, İslâmlıktan Önce Türklerde Tek Tanrı İnancı, İstanbul 1986, s. 188).

 

Allah ismi ile Allah'dan başka hiçbir mâbud anılmamıştır ve O'nun benzeri de yoktur. Tanrı ve Hüdâ isimleri Allah gibi özel bir isim değil aksine ilâh, rab, mâbud gibi umumi bir isimdir. Arapça'da "ilâh"ın çoğuluna "âlihe", "rab"ın çoğuluna "erbâb", Farsça "Hüda" çoğuluna da "Hüdâyân" denilir. Ancak Allah'ın çoğuluna "Allahlar" denildiği ne işitilmiş, ne görülmüştür (Elmalılı, Hak Dini, Kuran Dili, 1, 24). Hiçbir dil başka dildeki kelime ve terimleri tam olarak karşılayamadığı gibi, kendine has anlamları olan Allah kavramının da tam karşılığını bir başka dilde bulmak mümkün değildir. Bu bakımdan zaruret olmadıkça Allah mefhumu karşılığında yine ve yalnız Allah kelimesini kullanmalıdır.

 

 

 

 

Yukarıdaki yazı umarım senin için doyurucu bir bir bilgilendirme olur Activate.

Hz kelimesi ile ilgilide zamanında büyük yanlış yaptınız. Vay efenim neden Hz Muhammed otomatik olarak yazılıyorda Hz İsa ya da Hz Musa yazılmıyor diye veryansın edenleri haklı bulduğunuz için mi hz kelimesini kaldırdınız .. Madem bu düşüncedeydiniz, diğer peygamber isimlerinede otomatik olarak hz kelimesini koysaydınız ya ..Hiç bir Müslüman buna gocunmazdı ki.. Ancak siz yine işineze geleni yaptınız ve her zaman olduğu gibi dinsizleri ve ateistleri memnun etmek amacıyla hz kelimesini ortadan kaldırdınız.. Böylece forumdaki ateistlerin egoları okşanmış oldu ve bizim değerlerimizi rencide ettiniz.. Sonrada kalkıp saygıdan dürüstlükten adaletden bahsediyorsunuz.

 

Yani demeye çalışıyorsun ki ben herşeyi biliyorum burada yaşananları sen bilmiyorsun...

 

Öyleyse neden seninle yerlerimiz farklı...

 

Bunu düşün bakalım biraz...

 

 

 

Bana böyle demişsin.. :) Komik.. Bunu hiç düşünmemiştim sen sorunca düşündüm.. Acaba benim mod olmak gibi bir idealim vardı da ben mi farketmemişim diye..

Elbette seninle yerlerimiz farklı olacak activate.. Ben kim olursa olsun doğru bildiğimi söyler kimseyede yalakalık yapmam ne kendimi ne de başkalarını kandırmam ve evet senden çok daha fazla biligiliyim forum da yaşananlar hakkında.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

mystra bence gerçekten işi abartılı bir biçimde şekilcileştiriyorsun.

 

Yani sence günde üç kere, Yermek yerken

 

"Tanrımıza hamdolsun, Milletimiz var olsun"

 

diyen türk ordusu askerleri, Allah'ı değilde başka bir şeyi mi kastediyorlardır.

 

dikkat edin cidden insanları dinsiz ilan etmek için, uğraşıyor gibi bir portre çiziyorsunuz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Alıntıyı dikkatlice okumamışsın belliki .. Kimileri Tanrı kelimesini iyiniyetli bir bilinçsizlikle söylerler bende zaman zaman Tanrı derim .. Ancak kimileride sadece bunu fesatlıkla ve küçümsemeyle söylerler.. Siz ikinci şıklardakiler değilseniz yaranız varmış gibi davranmayınız.. Bir de konuları dağıtmayalım.. Neden admin sorulara cevap veremiyor ?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

misyonum yok, konu hakkında ki fikirlerim var, yanlış bulduğum konular da da tepkilerim var.

 

arabuluculuğa gelince, mesajları okuyunca mystar arkadaşımız hesap sorma amacıyla ileti yazıyor, uzlaşma amacıyla değil ki.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eee Cyrano hesap sorarken sana mı danışacaktım birde ..! :)

Ayrıca hesap soramazmıyız yasak mı ? Sen yönetimin avukatlığını yapmayı bırak ta kendi işinle ilgilen .. Benim anlattıklarımı bir tek Admin anlayabilir çünkü bayağı bir miş li zamanlardan bahsediyorum sen forumda bile değildin o dönemler. Gerçi sayın! adminimiz bizleri sanal oyuncaklar olarak gördüğü için kaale alıp cevap vermeye bile tenezzül etmiyor ya da verebileceği bir cevabı bile yok.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Hepinizse selam arkadaslar..

 

bu güne kadar sadece burasini takip etim, yazilanlara karismadim, düsüncelerinizi saygi ile izledim..... sonucta herkesin düsüncelerini her ne ise konu, ögrenmek amac...

 

mystra

 

Neden admin sorulara cevap veremiyor ?

 

adminimiz bizleri sanal oyuncaklar olarak gördüğü için kaale alıp cevap vermeye bile tenezzül etmiyor ya da verebileceği bir cevabı bile yok.

 

bu yazilardan sonra benim bir iki cümlem olacak musadenizle..

 

Adminimizin yoklugunu mümkün oldugunca hisetirmemeye calisdim, mystra hepimiz bir Insaniniz...ve sadece forum sayfasi degil hayatimizda yer alan. Özel hayatimiz oldugu gibi,hastalik, izin, bu gibi olaylarda yer almakta... sanirim sizdede olan seyler bunlar.

 

Isarla cevap beklerken ön yargili olan cümleleriniz, ne kadar dogru lütfen siz kendiniz ilk bir düsünün...

 

Tüm sorularin cevaplanacagindan emin olabilirsiniz mystra, herseyin bir zamani vardir.

 

Ayrica buradan öm ile konu icersinde sorun olupta bildiren arkadaslara, hepinizse tesekkür ederim.. :clover:

 

saygilar

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eee Cyrano hesap sorarken sana mı danışacaktım birde ..! :)

Ayrıca hesap soramazmıyız yasak mı ? Sen yönetimin avukatlığını yapmayı bırak ta kendi işinle ilgilen .. Benim anlattıklarımı bir tek Admin anlayabilir çünkü bayağı bir miş li zamanlardan bahsediyorum sen forumda bile değildin o dönemler. Gerçi sayın! adminimiz bizleri sanal oyuncaklar olarak gördüğü için kaale alıp cevap vermeye bile tenezzül etmiyor ya da verebileceği bir cevabı bile yok.

 

sana neden hesap soruyorsun vs diyen olmadı. ben sedatın önerisine cevap verdim.

 

Sende önce karşındakiyle saygılı bir biçimde konuşmayı öğrenki, aynı derecede saygı göresin.

 

ayrıca, katılım tarihlerine bakarsan, sen bu foruma üye olduğunda benim kaç aylık üye olduğumu görürsün.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

herşeyden önce adminle muhatap olmak derdindeyken nedense onun adına cevap vermeye çalışan modlardan ve yönetime ****** derdinde olan üyelerden sıkıldım. Cyrano bana saygıyı öğretebilmen için önce işe kendinden başlamalısın. Diğer taraftan profil bilgileri kesin doğruları vermez. Tarihine bakıpda o kadar emin olma senden çok daha eski olmadığım konusunda :)

Bir daha bu konularla ilgili yazmıycam çünkü gereksiz olduğunu anladım ve zaten söylediklerimde haklıyım. En basitinden korku topiğinin kaldırılması için 6 kişi oy vermişken tek bir kişi bile kaldırılmaması yönünde oy vermemiş . Ama hala o bölüm kanlı canlı yerinde durmakta bu da admin ve ekibinin üyelerin isteklerini önemsemediklerini aksine rayting kaygısı içinde olduklarını gösterir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

mystra bence gerçekten işi abartılı bir biçimde şekilcileştiriyorsun.

 

Yani sence günde üç kere, Yermek yerken

 

"Tanrımıza hamdolsun, Milletimiz var olsun"

 

diyen türk ordusu askerleri, Allah'ı değilde başka bir şeyi mi kastediyorlardır.

 

dikkat edin cidden insanları dinsiz ilan etmek için, uğraşıyor gibi bir portre çiziyorsunuz.

 

Sevgili Cyrano Tanrımıza Hamdolsun Milletimiz Var olsun diyen Türk ordusu bile olsa Tanrı kelimesini Allahtan başka bir şeyi kastetmek için kullanmaktadır. Çünkü Tanrımıza Hamdolsun cümlesinde geçen Hamd kelimesi teşekkür anlamına gelen arapça kökenli bir kelime iken Neden sadece Allah kelimesini kullanmak yasak da hamd kelimesini kullanmak yasak değil bunu anlamakta zorluk çekiyorum. bununla birlikte Tanrı kelimesi Türklerdeki Göktanrı inancını yansıtan bir kavramdır. İslam dinindeki Rabbul Alemin olan Allahi, Göklerin de sahibi olan Allah kavramını tam olarak karşılamamaktadır. bu nedenle Yüzlerce genç Yemek duasında Allahımıza Hamdolsun dedikleri için Üslerine itaatsizikten yargılanmıştır. Bununla birlikte yüzlercesi de en ağır hakaretlere maruz kalmışlardır. şimdi sevgili Cyrano sence Allah tabiri yerine Tanrı tabiri hangi amaçla veya sebeple kullanılıyor olabilir.

 

Bu arada Ateistler Tanrıya da inanmıyorlar Acaba Ordudaki bu uygulama Ateist arkadaşlarımıza saygısızlık değil midir?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

herşeyden önce adminle muhatap olmak derdindeyken nedense onun adına cevap vermeye çalışan modlardan ve yönetime ****** derdinde olan üyelerden sıkıldım. Cyrano bana saygıyı öğretebilmen için önce işe kendinden başlamalısın. Diğer taraftan profil bilgileri kesin doğruları vermez. Tarihine bakıpda o kadar emin olma senden çok daha eski olmadığım konusunda :)

 

 

muhatap alınabilecek bir kişi değilsin.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir Çeçen Adigesiyim,

 

isterseniz, benim tartışmaktan hızınızı alamayıp işi kökenime saldırma boyutuna geçmeyin.

 

birisiyle tartışırken, ne yapacağınızı ne edeceğinizi bilmeyip işi onun kimliğine saldıracak kadar bile ileri götürebiliyorsunuz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir Çeçen Adigesiyim,

 

isterseniz, benim tartışmaktan hızınızı alamayıp işi kökenime saldırma boyutuna geçmeyin.

 

birisiyle tartışırken, ne yapacağınızı ne edeceğinizi bilmeyip işi onun kimliğine saldıracak kadar bile ileri götürebiliyorsunuz.

 

 

Sevgili Cyrano size yukarıda sorduğum bir kaç soruyu cevaplamadığınızı bu nedenle sizinle tartışırken ne yapacağımı çok iyi bildiğimi hatırlatarak sözlerime başlayayım. Öncelikle cyrano Forumda kullandığınız fotoğraflardaki insanlar hani şu sakallı olanlar Demokratik insanlar mı? Bildiğim kadarıyla şeriatçıların alası onlardır. Hem şeriatçı kişilerin fotoğraflarını kullanıp hem de Kemalizmi savunmak daha sı evrimci olmak ne kadar tutarlıdır bunu da senin takdirine bırakıyorum. Acaba cyrano sen takiyye mi yapıyorsun?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

birincisi o kişiler " sakallı olanlar " dedikleriniz. Çeçenistan'ın bağımsızlığı için mücadele etmiş kişilerdir.

 

Aslan Maşadov, bağımsız ve demokratik seçimlere dayalı bir Çeçenistan yönetimi isterdi. Şamil Basayev ise bir islam devrimi. İkisi yaşadıkları süre boyunca, bu konularda anlaşmazlığa ve çekişmeye düşmüşlerdir siyasi olarak.

 

Ancak bu çekişmenin ve siyasi tartışmanın tali konu olduğunu, güncel olanın Çeçenistan'ın bağımsızlığı olduğunu bilip. Bu yönde savaşmışlardır. Benim bu iki liderden hangisinin görüşlerine katıldığım ayrı bir konu. Ama ikisininde Çeçenistan ı bağımsız kılmak için canlarını vermesi ayrı bir konudur.

 

Kaldı ki, siyasi görüşü benden farklı olduğu için, bağımsızlık uğruna savaşan insanları değerlendirmem ben. HAMAS'ın siyasi görüşüne katılmam. ancak Filistin için yaptıklarını asla yadsımam.

 

Türkiye'de Ulusun bağımsızlığını sağlayan bir liderin kurmuş olduğu ve halkın benimsediği bir Cumhuriyet'i yıkmaya çalışmakla. Rus işgalindeki çeçenistan için savaşan kişiyi aynı kefeye koymanında mantığını anlamam.

 

İçinde yaşamadığım bağımsızlığı için savaşmadığım, Çeçenistan'da. Savaşçılar arasındaki tartışmalar ve fikir ayrılıkları başka bir şeydir.

 

Kişisel olarak Şamil Basayev'in yanlışları ve yöntemleri, benim gözümde onun Çeçenya için savaşırken ölen bir kahraman olduğu gerçeğini değiştirmez.

 

yani, Hacı Murat, Şeyh Şamil'le anlaşamamış ve ona düşman olup öldürülmüştür. Ancak ben O'nun Şeyh Şamille yaşadığı sorun üzerinden onun bir ulusal kahraman olduğunu yadsımam.

 

Bir şey vardır, Düşman işgalinde olan bir toprakla. Bağımsız bir ülke aynı değerlendirilmez. Düşman işgalindeki bir toprağın ana konusu bağımsızlıktır. Bağımsız devletin biçimi ise. tali konudur.

 

Filistin'in bağımsızlığı için savaşan HAMAS'la marksist FHKC birbirine dünya görüşü ve ideoloji olarak tamamen zıt kutuplarda ki hareketlerdir. Ancak ikiside aynı cephede çarpışırlar, ve birbirlerini kardeş olarak görürler.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

inanç olmadan çeçenistan bağımsız olamaz kardeşim, En güzel örneği Türkiye Cumhuriyetidir. İlk Meclisin Ezanla açıldığını Kurbanlar kesildiğini biliyor muydun? Biz inançlıların kaderi bu galiba HAyatımızı bağımsızlık için feda eden bizleriz ama bağımsızlıktan sonra Yaşam hakları elinden alınanlar da....

 

Seninle tartışmaya kısa süreliğine ara veriyorum kardeşim. Başka ufuklara yelken açmak için

Dost sevgilerimle........

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Şeyh Şamil 19, yy da yaşamış ve savaşmıştır. Onun amacı islam devleti ni bir rejim olarak değil, tüm kafkasyanın Müslümanlık altında toplanıp tek bir cephe oluşturmasıydı. O Osmanlı devletini model olarak alıyordu. O yıllarda.

 

Aslan Maşadov konusunda ise, şeriat yüzünden onun basayev'İn ve raduyevi'in arasında çıkan soğuk harp, Basayevi onun başkanlığını tanımama ve çeçen cephesinden ayrılma noktasına getirdi.

 

Basayev'in Dudayev'in ölümünden itibaren gösterdiği uyumsuzluk tavrına karşın Maşadov her zaman, ayrılık oluşmaması için çaba gösterdi.

 

maşadov, raduyev ve basayev arasındaki sorunları burada tartışma konusu yapmaya gerek duymadığım ama, istenirse konuyla ilgili bir tartışma da, çekinmeden tartışacağımı düşündüğüm için. bu konuda bilgileri internetten bulabileceğini umuyorum.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Misafir
Bu başlık cevaplara kapatılmıştır.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.