Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İdam Cezası


Misafir £vrensel

Önerilen İletiler

Bulut'u affettim, Altaylı'yı etmedim diyorum, eden istediğini etsin, etmeyen istemediğini etmesin, yettiniz ama ha! :D

 

Yok öyle, iler tutar tarafı olmalı. ;) Adam size doğru gelen tek bir şey yaptı diye affettim gitti denirse bu daha bir çok kişiyi affedebileceğiz anlamına gelir ki... Mesela başbakan Perez e doğru şeyler söyledi, ABD büyükelçisine, AB ne çattı o halde onu da affedelim ve " dün dündür, bugün bugündür" diyerek olan bitenin üzerine sünger çekelim yani kafayı kuma gömelim mi?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Altaylı da yanındakine posta koymaya başladı

Sahi mi? Her ne kadar HaberTürk'ü tekrar hafızaya kaydettiysem de Altaylı'nın yüzünü bile görmek istemediğim için izlemiyorum. Sahi şöyle esaslıdan posta koyuyor mu? :D Örnek verirseniz sevinirim, Altaylıyı ve hele hele bardaklıyı kesinlikle izlemeyeceğim için başka türlü öğrenemem!

 

Gerçi posta yetmez, eski çamlar bardak, eski bağlar çardak ve eski yardak yallah olmadıkça kesinlikle af yok!

 

Kesin ifade edeyim. Kardak kayalıklarına da bir şey uydursa mıydım? :lol:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Uzun zamandır foruma yazamıyorum; ancak bu konuyu daha önce sevgili demirefe ile çok kısa da olsa tartıştığımızı hatırlıyorum. Kendisi bu konuda biraz hassas olduğunu ifade etmişti.. Bilemiyorum ama sanırım bunda yaşadığı bazı tecrübelerin de etkisi var.Açıkçası sevgili demirefe'nin idamı savunurken sunduğu argümanları, sağlıklı bir bakış açısıyla sunduğunu düşünmüyorum. Bunda yukarıda da bahsettiğim gibi yaşanmış bir takım tecrübelerin de etkisi olabilir. Bu, anlayışla karşılanacak bir durum olmakla birlikte, savunulan şeyin geçerliliğini göstermez.

 

Herşeyden önce, "idam" ı tartışırken, bunun bir cezalandırma yöntemi olduğunun kabülü gerekir. İnsanlık tarihi ile eşdeğer olan ceza, tarih boyunca toplumların insani gelişmişliklerinin de bir aynası olmuştur. Ne yazık ki bugün bile bazı toplumların binlerce yıl önceki cezalandırma yöntemlerini aynen kullandıklarını görüyoruz. İnsanlık için ne büyük ayıp...

 

Evet ceza genel olarak toplumun huzuru açısından suçu önlemeye, suçlunun ıslahına ve adalet duygusunun sağlanmasına yöneliktir. Bu amaca yönelik olarak yapılacak düzenlemeler, evrensel ilkelere uygun olarak yapılmalıdır. Bu ilkelerin en başında da, yaşam hakkının herkes için kutsal olduğu gelmelidir.

 

Empati, günlük hayatta insani ilişkiler açısından çok önemli ve gerekli olmakla birlikte, konu ceza olduğunda uzak durulması gereken bir yöntemdir. Zira böylesi bir durumda sağlıklı bir bakış açısı sergilemek mümkün değildir. Canı yanan birinin verdiği tepkiler sağlıklı tepkiler değildir ve çoğu zaman orantısızdır. Hatta kimi zaman vandalist bile olabilir. O yüzden de hem adalet duygusunu sağlamak, hem de evrensel değerlere bağlı kalmak çoğu zaman pratikte mümkün olamayabiliR. Ama bu durum insanlıktan çıkmak için bir mazeret olmamalı.

 

Sevgili demirefe, idamı savunurken bunun intikam amacı taşımadığını söylüyor. Oysa ki sunduğu argümanlar bunun tam tersi.. Masum bir yavrucağın katiline ilişkin verilen örnek, tam da intikam kaynaklıdır. Empati kurduğumda, bir baba olarak asla başıma gelmesini istemeyeceğim böyle bir durumla karşılaşırsam, müsebbibinin lime lime doğranmasını isteyeceğimden, hatta ve hatta bir karıncayı incitmekten imtina eden biri olarak bunu hiç düşünmeden kendi ellerimle yapabileceğimden kuşkum yok. Ne yazık ki adalet göreceli bir kavramdır ve herkes kendi adaletini sağlarsa, toplumda kaos kaçınılmaz olur.

 

Değinmek istediğim bir başka söylem de, tedavisi olmayan bir rahatsızlığın idam sebebi sayılması... Ama konu uzun; vakit dar..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bakın... :) Bu "neresinde bir çelişki yakalayayım" kıvranışı dışardan bakıldığında son derece sevimsiz ve yakışıksız görünüyor, ben söyleyeyim de... Bu tarz bir tartışma olmaz yani! Benim suçlunun fitil fitil burnundan getirmeliyiz görüşünde olduğumu nerden biliyorsunuz ki idamdan daha ağır cezayı mantıklı bulmamı doğru buluyorsunuz? Bırakın da onu da ben bileyim yahu! Ne düşüneceğime, nasıl düşüneceğime de mi ambargo koyacaksınız? Aynen insanların neye inanıp neye inanmayacaklarına ambargolar koymaya çalıştığınız gibi?

Rica ederim efendim, asla böyle bir ambargo koymaya ne hakkım ne gücüm var, ne de böyle bir niyetim olabilir. Bu iddianın iler tutar bir tarafı yok. Ayrıca, sevimli olmaya çalışmak gibi bir niyetim de yok. Mantık sınırları dahilinde tartışma yapmamı neden sevimsiz, yakışıksız bulduğunuzu ise anlamadım. Yeni kanıt getirirsiniz, öyle değil de böyle dersiniz tartışma yürür. Yoksa, böyle suçlamalarla, duygusal yaklaşımlarla asla doğruyu bulamayız efendim, yapmayın.

 

Konuya dönersek, suçlunun fitil fitil burnundan getirmemeliyiz diyorsunuz ama idam kesinleşinceye kadar, suçlunun burnundan fitil fitil gelmez mi ? Herhalde idamı evinde beklemeyecek, değil mi? Onun için, hapis cezasını ölümden beter gören sizin, adalet açısından, idamı değil, müebbet hapsi savunmanız gerekir mantıken.

 

İdamın ise, geri dönüşü olmadığı meselesi de, öyle '' iyice bakılacak ona göre, bekletilip emin olunca infaz edilecek '' diye geçiştirilebilecek bir konu değildir. Eğer, bir hata olursa, ortada Ferhan Şensoy'un filmi gibi '' pardon '' denilebilecek bir kimse kalmayacağından, idamın bu açıdan da sıkıntılı bir durumu vardır. Bir masum insanın ölmesi yerine, kırk şuçlunun ölmemesi evla olmalıdır. Bugün avukat tutacak parası olmadığı için, kötü savunma nedeniyle ceza alıp, masum olduğu halde hapiste olanlar yok mudur ? Elbette, bir gün masum olduğu ortaya çıkarsa, hapisten çıkar, hayatına devam eder. Hatta, uygar ülkelerde böyle durumlarda devlet tazminat da öder gerekirse. Ancak, aynı durumu, idamlık bir suç işlediği düşünülerek idam edilen birisi için söyleyebilir miyiz ? Hayır, değil mi ?

 

 

 

Saygılar sunarım.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kimi affedip kimi affetmeyeceğimin dünyanın küresel ısınmanın da önüne geçen bir numaralı sorunu haline getirilmesi gibi! :lol: Kime ne, kişisel görüşüm, Bulut'u affettim, Altaylı'yı etmedim diyorum, eden istediğini etsin, etmeyen istemediğini etmesin, yettiniz ama ha! :D

Biz bir düşünceyi, fikri tartışıyoruz, kişileri değil. Onun için, böyle bir tartışma nedeniyle kişinin, kendisine olağanüstü önem atfedildiği fikrine kapılması da çok yersiz. Bu forumdaki herkes aynı derecede önemli ve değerli bana göre.

 

Bir kişinin ebediyen aforoz edilmesi fikri de biraz dogmatik gibi geldi bana, ne dersiniz ? ;)

 

 

Saygılar sunarım.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kendime önem atfettiğim de nerden çıktı? :D Bu iddianın ne aslı var ne astarı... Ben sadece Yiğit Bulut'u affetmemin bu kadar önemli bir mesele haline gelmesine hayretler etmekteyim! :D

 

İdam konusunda kişisel hiç bir yaşanmışlığım yoktur. Bir hassasiyetim olduğunu söylediğimi de doğrusu hatırlayamadım! Görüşlerim tamamen insani ve objektiftir. Kişisel düşüncelerimi topluma yansıtmam. Böyle bir şey yapacaksam asıl hassasiyetim vardır, bu durumda görüşümin kişisel olduğunu özelllikle vurgularım. Mesela av koruma sahalarının sniperler tafrafından korunması gerektiği böyle kişisel bir görüşümdür. İdam mahkumları üzerinde ölümcül tıbbi deneyler yapılması kişisel görüşümdür. Bunları topluma malolmaları gerekir için savunmam. Sadece tartışılsın bakalım ne denecek diye ortaya atarım. Karşı görüşlere ise itiraz etmem.

 

İdam konusu ise böyle değil. Ben idamı gerekli ve insani buluyorum. Son derece insani bir cezadır. Geçmişte uygulanması bir şey kanıtlamaz. Hapis de geçmişten beri var. Geçmişten beri olması ilkel olduğunu göstermez.

 

İdam karşıtları beni bir kırıntı kadar bile ikna edemedi. İdamın gerekliliği konusunda en küçük şüphe duymuyorum. Çağdaş uygar bir düzende tabii. Despotların elinde ise kötüye kullanılır...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ben ne suçludan intikam alınsın dedim, ne alınmasın dedim. Ne burnundan getirilsin dedim, ne getirilmesin dedim. Bunların hiç birinin benim argümanlarımla uzaktan yakından ilgisi yok!

 

Ben argümanlarımı açıkça ortaya koydum. Karşı geçerli bir argüman da göremedim.

 

İdam konusunda en küçük bir kuşku varsa onaylanmasında pürüz çıkacağı için zaten otomatik olarak müebbede dönüşür. Onda bir sorun ve sıkıntı yok. Çin ve İran gibi idam olmaz tabii...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sahi mi? Her ne kadar HaberTürk'ü tekrar hafızaya kaydettiysem de Altaylı'nın yüzünü bile görmek istemediğim için izlemiyorum. Sahi şöyle esaslıdan posta koyuyor mu? :D Örnek verirseniz sevinirim

 

Valla ben onu birazdan gırtlaklayacağım, çıkınca boğacağım falan gibi şeyler söyledi, bir iki bayağı ters cevaplar verdi ama izlemeden anlaşılmaz. F.Altaylı nın kafaya kesin büyük bir şey düştü. ;)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yani bu insanlar öyle çok da art niyetli kötü insanlar değiller de, şakası yok yani, patronlarına apaçık emir var: "Yandaşlık yapmıyor mu, koy kapının önüne, yoksa vergiyi dayar, batırırım, ihale mihale ise rüyanda bile göremezsin" diyor yani! Neredeyse "bana yandaşlık yapmayan cennete giremez, cehennemi boylar" demek üzere! Dilinin ucunda da sıkıyor, diyemiyor.

 

Böyle bir faşizan ortamda çok görmemek lazım, öyle ebedi affedilmez filan demek bizlere yakışmaz.

 

Altaylı'ya kızdığım, yanındaki resmen "bardakçığa" boşaltıyor yani, "Altaylı da zaten Türk Beşlerine..." diye (torba değil ki büzesin, dünyaca ünlü bestecilerimize normal sıradan bir insanın ölmüş babasına dense ayıbın yüz karasının en daniskası olacak, ağzıma almaktan utanç duyacağım, burada da tekrar etmeyeceğim) edepsizliği fırlatıyor, ve sonra Altaylı'ya soruluyor "böyle dedin mi?" diye.

 

"Demedim" demiyor. Gerçi layık olduğu azarı veriyor, resmen "numaralı ekstremiteleri ile kulağını kaşır o zaten arada böyle" anlamında bir laf ediyor ama, "demedim, öyle densizlik yapar mıyım hiç, ben öyle bir şeddeli miyim?" demiyor. Ondan kızıyorum. Azarlaması bana o yüzden yeterli gelmiyor.

 

Ama yani sözün sahibi olduğu kesin olmadığı, ağzından duyulmadığı için Altaylı'yı da affeder miyim bir gün gelir, evet edebilirim. İçimde bir soğukluk kalır ama affederim. Rivayet eden ise zaten layık olduğu azarları işitip duruyormuş madem, iyi, layıktır...

 

Yani insanda bir edep olur ya! Bir de tarihten ahkam kesme uzmanı tripleri. Tarih nerdeee, bardakçık nerde yahu! Hafızadan o gün çıkarmıştım, taa ki Osman Pamukoğlu'yu dinlemek için yeniden kaydedinceye kadar hiç HaberTürk diye bir kanal benim için olmadı!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kendime önem atfettiğim de nerden çıktı? :D Bu iddianın ne aslı var ne astarı... Ben sadece Yiğit Bulut'u affetmemin bu kadar önemli bir mesele haline gelmesine hayretler etmekteyim! :D

Biz bir düşünceyi, fikri tartışıyoruz, kişileri değil. Onun için, böyle bir tartışma nedeniyle bir kişiye olağanüstü önem atfedildiği fikrine kapılmak da çok yersiz. Bu ülkedeki herkes aynı derecede önemli ve değerli bana göre.

 

Bir kişinin ebediyen aforoz edilmesi fikri de biraz dogmatik gibi geldi bana, ne dersiniz ? ;)

 

 

Saygılar sunarım.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ben ne suçludan intikam alınsın dedim, ne alınmasın dedim. Ne burnundan getirilsin dedim, ne getirilmesin dedim. Bunların hiç birinin benim argümanlarımla uzaktan yakından ilgisi yok!

 

Ben argümanlarımı açıkça ortaya koydum. Karşı geçerli bir argüman da göremedim.

 

İdam konusunda en küçük bir kuşku varsa onaylanmasında pürüz çıkacağı için zaten otomatik olarak müebbede dönüşür. Onda bir sorun ve sıkıntı yok. Çin ve İran gibi idam olmaz tabii...

 

suçlunun fitil fitil burnundan getirmemeliyiz diyorsunuz ama idam kesinleşinceye kadar, suçlunun burnundan fitil fitil gelmez mi ? Herhalde idamı evinde beklemeyecek, değil mi?

 

Onun için, hapis cezasını ölümden beter gören sizin, adalet açısından, idamı değil, müebbet hapsi savunmanız gerekir mantıken.

 

 

 

Saygılar sunarım

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eee? Bu da mı çelişki? Neresi? Ben göremedim de! :lol: Şimdi fitil fitil getirilsin mi demiş olmuşum? :P

 

Şurada doğru dürüst bir argüman konacaksa görelim. Konmayacaksa cevap vermiş tripleri atmayalım ve lüzumsuz meşguliyet yaratmayalım... :D

 

Doğru dürüst bir argüman konmadıkça gereksiz forum alanı alanı işgallerine ve zaman kayıplarına yanıt vermeyeceğim.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

O zaman bir insan bir insanı uygar ülkelerdeki gibi uygun koşullarda hapsetse, bunu hapis edilen insanın burnundan fitil fitil getirilmesi olarak görmüyorsunuz. Halbuki, hapis etmeyi ölümden beter görmüştünüz.

 

 

 

Saygılar sunarım

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir psikopatın bir insanı kafasına göre bir yerde hapis tutması öldürmesinden beterdir demiştim. Konular çarpıtılarak nereye varılmak isteniyor anlamadım. Benim fitil fitil getirilmeli diye bir varsayımım yok ki idam mı hapis mi daha fitil fitil getirir diye bir konuyu tartışayım yahu?

 

Bakın bu çelişki yakalama merakı bir sendrom olmaya başladı, uyarıyorum. Kendi iyiliğiniz için... Pazar eklerindeki yedi farkı bulmaya çalışın, tavsiye ediyorum!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ben de uyarayım madem; '' sendrom tespit etme merakı '' çelişkileri çözmüyor. Tabii ben de, böyle uzmanlık gerektiren konular hakkında bilir bilmez ahkam kesmek yerine, önce doğru düşünmeyi öğrenmek için, Pazar eklerindeki bulmacaları tavsiye ederim. Faydası olur mutlaka.

 

Hakkındaki suç sabit hale gelmeden yıllarca tutuklu kalan bir insanın hapiste burnundan fitil fitil gelmeyeceğini sanan birisinin, '' hapis idamdan, ölümden beterdir'' demesi bu konuda çelişkili bir düşünceye sahip olduğunun belirtisidir. Biraz bulmaca çözen birisi, İdam gerektiren suçun sabitlenme sürecini, yıllarca sürse de İdam için olması gerekli bir süreç olarak görürken, eğer hapis kalmayı '' insanın burnundan fitil fitil getirilmesi '' olarak görmese sorun kalmayacağını görebilirdi.

 

Eğer hapsetmek, '' ölümden beter '' ve '' insanın burnundan fitil fitil getirilmesi '' olarak görülüyorsa, idam yerine müebbet hapis savunulmalıdır. Çünkü, idamı savunurken bunu söyleyen, hukuka uygun bir yargılama sürecinde sanığın burnundan fitil fitil getiriliyor, ölümden beter bir ceza veriliyor demiş oluyor zaten. Anında idam da söz konusu olmadığına göre, tam adalet için müebbet hapsi savunmak mantıklı olan. Bu mantığa göre ölüm bir kurtuluş çünkü, hiç adaletli değil.

 

 

 

Saygılar sunarım

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Benim fitil fitil sözcüklerini içeren bir argümanım yok!!! :)

 

Üstelik bir psikopatın tutup birini hapsetmesi dediğimi artık göze nasıl sokayım, bilemedim! Ben bu tartışma tarzına bir anlam veremiyorum. Aynı şeyleri sürekli tekrar etmek zorunda kalmamak için bu forumdaşı tartışma muhatabı olarak almama durumunda kalmak zorundayım, üzgünüm.

 

Doğru düzgün, dişe dokunur, üzerinde düşünülebilir bir argüman görmedikçe yanıta gerek bir durum yok, boşa zaman ve alan işgali yaratmanın da bir anlamı yok...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...

Birisini hapsedip burnundan fitil fitil getiren bir PSİKOPATa -sizin anlayışınıza göre Adalet açısından -aynı muameleyi yapmak, yani; psikopat gardiyanların olduğu, hukukun olmadığı bir hapishanede hapis cezası vermek İdamdan daha adaletli olmaz mı sizin mantığınıza göre ? Yok o kadar da değil diyorsanız, idam kesinleşinceye kadar, yıllarca hapisteyken ona yapılan muamele hukuk dairesinde bile olsa, suçlunun burnundan fitil fitil gelmez mi ? Herhalde idamı evinde beklemeyecek, değil mi?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Psikopatlar ruh hastası olduklarına göre bu kişileri idam etmek ne kadar adil olabilir diye düşünüyor insan. Kimse psikopat olmayı seçmemiştir fakat bazen koşullar, bazen aile bazen de psikolojik sorunlar kişiyi cani yapabilir. Bu tip kişilerin tedavi edilmesi çok zor fakat idam edilmesi de çok adil görünmüyor. Ömür boyu hapis yatması da çözüm değil aslında çünkü bu canilikte hormonal faktörler de etken mesela Kazıklı Voyvoda tam bir ruh hastasıdır fakat yönetici kademesinde çok kişiye vahşice işkence yapmıştır. Psikopatlar sadece katiller değil bazen toplumun idaresinde görev alan kişiler de olabiliyor.

 

Zor ve karmaşık bir durum aslında çözümsüz göründü bana bilemiyorum. İdam etsen bir türlü etmesen bir türlü, tedavisi yok v.s. nasıl bir çözüm olabilir bilemedim.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Modern Huluk anlayışında cezaların caydırıcılık veya kısas mantığı ile değil,  topluma kazandırma amacıyla verilmesi gerektiğinden, ama Psikopat Katiller için bu mümkün olmadığından en uygun olan topluma zarar vermesini engellemek için onları toplumdan tecrit etmektir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

E tabii. İşini iyi yapan insanlara saygı duymak gerekir. :D

 

 

Çok güldürdün beni :) Neyse konuyu daha fazla bölmeyeyim :) benim ki öyle küçük bir nüans yaratmaktı.. 

 

Halk arasında psikopatlık tıbbi dilde anti-sosyal kişilik bozukluğu olan insanların empati kuramadıkları, pişmanlık duymadıkları, ego bütünlüğünün dağılmış olduğu ve hatta süper egolarının tamamen ortadan kalkmış olmasından kaynaklı olarak vicdan duygusuna sahip olmadıkları, bu nedenle de acıma, merhamet gösterme gibi duygularının olmadığı ve bu kişilerin tedavi ya da ıslah edilemedikleri bilinir. Ama tüm anti-sosyal kişilik bozukluğu olan insanların aynı zamanda bir seri katil ya da katil olmadığı da açıktır, kimi zaman bu insanlar normal hayat içerisinde de bir şekilde varlıklarını sürdürmeye devam etmektedirler ve hatta üst düzey yönetici konumuna kadar yükselebilmektedirler. Şimdi ben bir  psikiyatr olmadığıma göre oturup bu konu hakkında çok da fazla bir şey söyleyemem. 

 

Ama  idam konusunda en azından fikrimi söyleyebilirim. Ben bir psikopat değilim, empati kurabiliyorum, vicdana sahibim, acıma ve merhamet gösterme gibi duygularım var ve benim gözümde idam çok ağır bir cezadır, her ne olursa olsun kimsenin canını almak veya bunu onaylamak benim duygu durumuma uymaz. 

 

Ne yapılabilir, bizim ülkemizde bildiğim kadarıyla bu insanlar en fazla hapse atılabiliyor, hücre cezası alabiliyor ya da en sonunda hapiste kavga edip birbirlerini yok edebiliyorlar... 

 

Ama bazı ülkelerde tecrit edildikleri bir gerçek... Bu insanları toplumdan tecrit etmek ama hepsini değil gerçekten de zararlı olanları tecrit etmek bence bir yöntemdir. Uygulanabilir. 

 

Dexter hariç :D 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.