Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Japonya… Honshu… 11 Mart 2011… 05:46…


DİPNOT

Önerilen İletiler

japonya2540065.jpg

Japonya acını paylaşıyoruz...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Japonlar farklı ya! Bu insanlara ne bileyim, bir sempati duyasım geliyor. Geçmişleri fazla yayılmacı olmasa duyacağım da yani. Fakat bayraklarındaki güneşin ışıkları kaldırılacak kadar yayılmacı olmakla cezalandırıldılar. Ne Çin kaldı saldırmadıkları, ne Rusya, ne Amerika! Acaip bir ulus bunlar ya!

 

Kore - Japonya, bu ikili bana sempatik geliyor. Yani turist Japonları görüyorum, bazı kızları öyle şirin, öyle zarifler ki ikona gibiler ya! "Türkler çok kaba" derler diye fazla dikkatli bakmaya da çekiniyorum. Yani porselenden biblo ya, bu kadar olur!

 

Geçmiş olsun, fakat öyle sağlam duruyorlar ki, insanın içinden acımak dahi gelmiyor, bravo, ne diyeyim? Ulus dediğin böyle olur demekten başka çare yok!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Şimdi "Jeopolitik doktrin" diye bir şey vardır. Bugün pek duyulmaz, ikinci Dünya Savaşı öncesi çok yaygın bir ideolojiydi. Çok büyük acılara neden olması yüzünden lanetlendi. Fakat bu fikir ortadan kalkmış değildir. Her an hortlaması an meselesidir.

 

Jeopolitik doktrine göre, küçük devletler yok olmaya mahkumdur. Büyük güçler daha da büyür. Bu, evrenin oluşumu gibi bir şey. Büyük gaz ve toz bulutları güçlü çekim etkisiyle çökerek yıldız ve gezegen sistemleri oluşturur. Görüldüğü gibi buna bilimsel bir görünüm de kazandırılmıştır. Ancak tüm kütlenin tek bir merkeze çökmesi sakıncalıdır. Farklı kütle merkezleri olmalıdır. Aksi halde dev yıldızlar oluşur ve bunların ömrü kısa olur, hidrojeni hızla helyuma dönüştürerek süpernova biçiminde çok şiddetli bir patlamayla uzaya dağılırlar. Halbuki en uzun ömürlü yıldızlar kahverengi cüce denen soluk küçük yıldızlardır. Güneşimiz orta büyüklükte bir yıldızdır. Ömrü ne dev yıldızlar kadar kısa, ne cüce yıldızlar kadar uzundur. (On milyar yıl. Dev yıldızların ömrü milyon yıllarla ölçülür. Cücelere pek ömür biçilemedi sanıyorum, çok uzun...)

 

Evet bilimden faydalanılmış ama eksik faydalanılmış. Güneş sistemindeki küçük gezegenemimsilere bakılmamış. Pluton, Sedna gibi...

 

Neyse, jeopolitike göre tüm kütleyi tek merkeze toplamak kütlenin merkezkaça girmesine ve parçalanmasına yol açar. Büyük güçleri parçalamak için gerilla güçleri asimetrik savaşa bu yüzden başvurur. Yapıda bir asimetri, bir eksantrik (kütle merkezinin geometrik merkezden kayması) bir balans bozukluğu yaratılırsa merkezkaç etki kütleyi parçalar.

 

Fakat diğer yandan büyük güçler daha büyürdü? Bunun sınırını ne tayin edecek?

 

İşte jeopolitikçiler dünyayı dört büyük jeopolitik egemenlik alanına bölerek bu soruyu yanıtlamışlar. Bunlar: Pan Amerika, Pan Rusya, Pan Avrupa ve Pan Doğu Asya'dır.

 

Pan Amerika bölgesi en net bölgedir. Kara sınırı yoktur çünkü. Tümüyle ABD denetimine bırakılmıştır. Arjantin'in en güney ucundan Bering boğazına kadar.

 

Pan Rusya tüm Slavları ve Hindistan'ı içine alır. Rusya'nın egemenliğine terkedilir. Hindistan ne alaka gibi geliyor, fakat bu gücün sıcak denizlere inme gereksinimi ve emeli vardır. Aynısı Avrupa için de geçerli:

 

Pan Avrupa Avrupa, İngiltere, Orta Doğu ve Afrika'yı içine alır. Almanya'nın egemenliğine terkedilir. Afrika da Avrupa ile ne alaka ama işte öyle... Hindistan, Arabistan, Çin, Türkiye... Bunlar tartışmalı nüfuz alanlarıdır. Jeopolitik güçler arasında çekişmelere konu olurlar. Dördüncü jeopolitik güce gelelim:

 

Pan Doğu Asya, Japonya egemenliğinde tüm Doğu Asya ve Okyanusya adalarını içerir.

 

Jeopolitikte ne egemenlik, ne nüfuz alanı olarak tanımlanmamış tek kocaman bir ada kalıyor: Avustralya. Onun böyle bir özelliği var, çok özel bir ülkedir.

 

Jeopolitiğe en çok ilgi duyanlar Almanya ve Japonya olmuştur.

 

ABD Amerika ile yetinmek istememiştir, Rusya da öyle. Bu açgözlülük İkinci Dünya Savaşı sonrası dehşet dengesi, soğuk savaş, ikili bloklaşma, süper güçler gibi adlandırmalara konu olan dönemi başlatmıştır. Bu güçler gereğinden fazla büyüyen güçlerin merkezkaça girip parçalanacağı ilkesini gözardı etmişlerdir. Rusya bu akibete uğramış, ABD nin de uğrayacağı senaryolarının kaynağı tamamen bu jeopolitik ideolojinin jeosantrik ilkesi kaynaklıdır.

 

ABD tabii ki jeopolitiki çok iyi biliyor ve çok dikkatli davranıyor. Vietnam sonrası ABD jeopolitiki gözardı edemeyeceğini çok iyi anlamıştır. ABD nin eksantriğe girip parçalanması bence zor gözüküyor. Jeopolitiği çok iyi bildiği için kuvvetlerini dengeli yaymaya çok özen gösteriyor. Vietnam türü maceralara girmekte çok ihtiyatlı davranıyor. Irak ve Afganistan'ı göze aldı ama İran'ı göze almakta çok dikkatli.

 

Ancak eninde sonunda İran ABD saldırısına uğrayacaktır. Bu kesin! Zamanı bilinmeyen deprem gibi...

 

Neyse, tüm mevzu ikona gibi zarif, güzel Japon kızlarından çıktı... :D

 

Kaynakça: "Kara Tohum" Osman Pamukoğlu

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

110311hacali12345384933.jpg

 

 

Tsunaminin büyüklüğü ve gücü...

Son depremlerden etkilenen ülkeler ve kıyı sahilleri...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ey Allahım! Niye Japonya? :blushing:

Sayın yılmaz maalesef bencede...

Fakat bu önemli ve vahim durumu Allahın hikmetinden önce kendi öz eleştirimizi yaparak ve bilimsel bir gerçekçilikten/persfektiften bakmamızda fayda var diye düşünüyorum...

Mesela; Yaşadığımız deprem ile on binlerce insanımızı göçük altında ölüme teslim ettiğimiz depremin 31 katı tahrip gücündeki depremde enkaz altında kalan, ölen olmadı...

Düşünün aynı güçte bir depremde Türkiye’de neler olabileceğini,

Yüz binlerce insanın göçük altında kalabileceği gerçeğini...:angry:

Saygılar...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Japonya'da depremin bilançosu

 

Japonya'da resmi kayıtlara göre 686 kişi öldü. 10 binlerce insandan da haber alınamıyor

 

Japonya’da, 8.9 şiddetindeki deprem ve tsunami felaketinin ardından sular çekilmeye başladı. Resmi kayıtlara göre 686 kişi öldü. Ancak devlet televizyonu 17 bin nüfuslu Minamisanriku’da 10 bin kişiden haber alınamadığını duyurdu. Bu sayının daha da artmasından korkuluyor.

 

( ensonhaber sitesi- 13.03.2011 - 09:21 )

 

Demek ki, bilim ve teknolojinin zirvesinde olan Japonya'da bile her türlü en son teknolojik imkanlara rağmen insanlar ölebiliyormuş !

 

Ne yazık ! Doğa ile savaşımızdan hala yenilgi ile çıkıyoruz.

 

Ve üstelik, kendi ellerimizle yaptığımız NÜKLEER SANTRALLER gibi ölüm makinelerinin sebep olacağı kayıpların bilançosu henüz hesaplanmadı !

 

 

 

Saygılar sunarım.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

 

Mesela; Yaşadığımız deprem ile on binlerce insanımızı göçük altında ölüme teslim ettiğimiz depremin 31 katı tahrip gücündeki depremde enkaz altında kalan, ölen olmadı...

Düşünün aynı güçte bir depremde Türkiye’de neler olabileceğini,

Yüz binlerce insanın göçük altında kalabileceği gerçeğini...:angry:

Saygılar...

 

Depremin şiddeti çok büyük kabul de mesafe ve derinlik bizimkinden çok fazla bu nedenle 1999 da ondan pek aşağı değil sanırım. Evet teknoloji binaların yıkılmasını önlemiş görünüyor ama plajda ölenlere anlam vermek mümkün değil. Deprem oldu, tsunami de olacak belli, bir önlem alınmadı mı? Hadi bizde olsa normal, kahraman milletiz ya tsunami vız gelir ama Japonlar nasıl böyle bir hata yapar?

Deprem anında bina içinde insanlar ne kadar soğuk kanlı, işlerine devam ediyorlar ya film gibi.

Deprem olduğu gün TV de bir deprem bilimci açıklama yaptı, eğer bu deprem İstanbul da olsa İstanbul un %60 ı giderdi dedi. Maalesef ben de aynı düşünüyorum. 1999 daki depremde bölgedeki tüm binalar yara aldı, bizim burada kimi binalar yan yattı, çamura battı, kimileri tekrar sıva yapıldı ve içinde oturuluyor. Allah korusun aynı deprem bir daha yaşanırsa durum çok daha vahim olur.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Durumun vahameti giderek daha iyi anlaşılıyor. Felaketin boyutları gerçekten çok büyük. İşte deprem gerçeği. Bir gün önce hiç bir şey olacağı aklında yoktur, ertesi gün korkunç bir güne uyanırsın. Artık hayatındaki her şey tümüyle altüst olmuştur...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Durumun vahameti giderek daha iyi anlaşılıyor. Felaketin boyutları gerçekten çok büyük. İşte deprem gerçeği. Bir gün önce hiç bir şey olacağı aklında yoktur, ertesi gün korkunç bir güne uyanırsın. Artık hayatındaki her şey tümüyle altüst olmuştur...

 

Anlaşıldığı kadarıyla kayıpların çoğu belki de tamamı tsunamiden, peki Japonların bu kadar tedbirsiz olması nasıl açıklanır, acaba bu denli büyük dalgaların olabileceğini tahmin edemediler mi?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Tsunamiye karşı alınabilecek bir önlem pek yok. Mutlaka setler vardır ama belli yüksekliği aşan dalgaya karşı etkisiz kalır. Ayrıca tsunaminin kaynağı kıyıya çok yakın ve dalga hızı yüksek. Kaçmaya zaman olmadı. Ve evet, dalgalar çok azman, bu kadar büyük dalga da pek beklenir değildir herhalde. Resmen dehşet ya, böyle dalga mı olur? Bu yani herhalde yüz yılda bir filan görülecek bir şeydir. Bir Japon hayatında iki kez göremez böyle bir şeyi...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Japonya depremden yikilmadi japonyayi yikan tusinami oldu, japonlar depremle ic ice yasamaya aliskin bir millettir ki bu yuzdende butun binalarini en siddetli depreme dayanikli olarak yapmislardir. Oyle bir sistem gelistirmislerdirki deprem olmadan once depremden haberdar oluyorlar adamlar. Turkiyede birakin 9 siddetinde bir depremi 5 siddetinde bir deprem olsa binalar kagit gibi ortadan ayrilmakta eger ki 9 siddetinde bir deprem olsa Turkiyede tas ustune tas kalmaz sanirim..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Tsunamiye karşı alınabilecek bir önlem pek yok. Mutlaka setler vardır ama belli yüksekliği aşan dalgaya karşı etkisiz kalır. Ayrıca tsunaminin kaynağı kıyıya çok yakın ve dalga hızı yüksek. Kaçmaya zaman olmadı.

 

Ya tedbir derken dalgalara karşı koymayı demiyorum zaten erkekliğin 9/10 kaçmakmış, dalgalar ne kadar zamanda ulaştı onu araştırdım ama bulamadım, yeterli zaman yok muydu? Her gün deprem olan Japonya bunun planlamasını önceden yapamadı mı? Hadi biz olsak Allah ın takdiri der geçeriz...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Görüntülerden anlaşıldığı üzere,depremin değil tsunami'nin yarattığı bir yıkım gördük japonya'da.

Elbette tsunami'yi yaratan depremdir fakat tüm deneyimlerini deprem üzerine yoğunlaştıran Japonya,bundan sonraki yoğunlaşmasını oluşacak tsunami'ye göre şekillendirecektir.

Çok yakında, oluşabilecek bu dalgalara (bu dalgalar köpürmezler derin dalga diye tabir edilen suyun kütlesel sallanması demektir)karşı gücun minimize edilmesini sağlayabilecek sistemleri kuracaktır.

Burada yıkımları yaratan olayı evinizde çok rahat test edebilirsiniz.

Plastik bir leğeni alın ve ağzına kadar doldurun.Kollarınızla belinize kadar kaldırın ve bir adım attıktan sonra durun.

Suyu zaptedemiyeceksiniz.

Lütfen evin içinde yapmayın.Yenge hanımdan sopayı yemeyin. :stuart:

Derinliğin yüksek olması ve yakınlık, milyonlarca ton suyu harekete geçirerek yıkımı yaratmıştır.

Bazılarının dediği gibi tsunamiden kaçmak için derine gidin mantığı külliyen yanlıştır.

Zaten o su kutlesinin yer değiştirmesinde motorlar işe yaramaz.Bunu denizciler bilir.

Her zaman söylenen sözü yineliyorum.

"Deniz her zaman kazanır"

 

Sevgilerimle,

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Evet, gerçekten de kaçmak için zaman çok kısıtlıydı. Çünkü deprem kıyıya çok yakın. Japonya kıyıları çok derindir,çünkü kıta kabuğunun hemen kenarı. Kıta kabuğunun kırılması ile milyonlarca ton su kütlesi de kabuk ile birlikte çöktü. Oluşan su çukuruna da yine milyonlarca ton su hücum etti. Merkeze toplanan sular çarpışınca enerji büyük bir dalga halinde hızla yayılmaya başladı. Dalganın ilk çıkış hızı çok yüksektir. Yol aldıkça hızı azalır. Fakat kıyı çok yakın olduğu için azalma filan olmadan o hızla vurdu. Derinlik azaldıkça dalga yüksekliği artar. Kıyı çizgisine ulaşan bir dalga, en yüksek boya ulaşır ve hemen ardından kırılarak tüm enerjisini önüne çıkan bu engele boşaltır.

 

O yüzden açıkta eğer dalgalar çok azman değilse ve dolayısıyla tepeleri kırılmıyorsa tsunami hasarsız atlatılabilir. Çok yükselip bir su tünelinin içine girer, ardından yine yükselirsiniz, bu böyle devam eder ve dalgalar size bir enerji aktarsa da bu enerji dolup boşalma şeklinde atlatılır. Asıl yıkım dalga yerinden kıpırdamayan bir engel, yani sahille karşılaştığında olur.

 

Evet dalgalar karşıt bir dalga ile sönümlendirilebilir, fakat aynı frekans, aynı genlikte olmalı. Frekans tamam da aynı genliği sağlamak için sizin de milyonlarca ton kütleyi harekete geçirecek bir enerji uygulamanız gerekiyor. Bu ise imkansız. Olsa şimdiye yaparlardı...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

 

Çok yakında, oluşabilecek bu dalgalara (bu dalgalar köpürmezler derin dalga diye tabir edilen suyun kütlesel sallanması demektir)karşı gücun minimize edilmesini sağlayabilecek sistemleri kuracaktır.

 

 

Hiç sanmıyorum, bundan sadece kaçarak kurtulunur, binalar, arabalar, koca koca gemiler sanki bir maket gibi sürükleniyor. Ne bir set, ne de herhangi bir engelin önünde durabileceğini sanmıyorum. Erken uyarı ve tabana kuvvet...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eğer reaktör erimesi devam ederse felaket olacağı söyleniyor...

Peki reaktör erimesi nedir?...

 

japonyadakiturkvatandas.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

japannuclearfalloutmap8.jpg

 

Nüklear tehlike güzergahı...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

 

Nüklear tehlike güzergahı...

 

Eğer bu güzergah doğruysa Japonya ya pek etkisi yok gibi ama radyoaktivite Tokyo da hissedilmeye başlanmış ve alarm seviyesi Çernobil in bir düşüğü 6 olarak belirlenmiş. Neden Japonya demiştik ama bu güzergah askerimizin başına çuval geçirenlerin başına da daha büyük bir belanın gelmek üzere olduğunu gösteriyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eğer bu güzergah doğruysa Japonya ya pek etkisi yok gibi ama radyoaktivite Tokyo da hissedilmeye başlanmış ve alarm seviyesi Çernobil in bir düşüğü 6 olarak belirlenmiş. Neden Japonya demiştik ama bu güzergah askerimizin başına çuval geçirenlerin başına da daha büyük bir belanın gelmek üzere olduğunu gösteriyor.

 

Gercekten boylemi dusunuyorsun yoksa sakami yilmaz. ?! Gerci sakanin 99% gercek derler ama yinede sorayim dedim birinci sizinti japonyada olduguna gore japonyaya buyuk bir zarar verir tipki ukraynada cernobil faciasi gibi bir ikincisi ise sizintinin guzergahi konusunda yazdiginiz ileti unutmayinki askerimizin basina yine bir asker cuvali gecirmistir sivil halk degil ayrica daha nezamana kadar kin gudulmesini dusunuyorsunuz yani sirf guzergah USAya uzerinde diye yakinda zil takip oynayacaksiniz gibime geldi onca masum sivilin sucu ne ??

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Gercekten boylemi dusunuyorsun yoksa sakami yilmaz. ?! Gerci sakanin 99% gercek derler ama yinede sorayim dedim birinci sizinti japonyada olduguna gore japonyaya buyuk bir zarar verir tipki ukraynada cernobil faciasi gibi bir ikincisi ise sizintinin guzergahi konusunda yazdiginiz ileti unutmayinki askerimizin basina yine bir asker cuvali gecirmistir sivil halk degil ayrica daha nezamana kadar kin gudulmesini dusunuyorsunuz yani sirf guzergah USAya uzerinde diye yakinda zil takip oynayacaksiniz gibime geldi onca masum sivilin sucu ne ??

 

Banada ogle geldi. Belki ben yanlis anladim diye bir yorum yapmadim. Ama bu insan 37 milyon yasayan California'nin bu belaya girmesine guzel bir olay olurmus gibi bakiyor. Yani ona gore, 37 milyon (california'da oturan) insanlar masum degiller. Cunku Amerikalilarmis diye.

 

kendisi Cuval'dan bahsediyor. Benim kanimca Islam dininin baslarina taktigi Cuval ise cok daha da zararli insanogluna. Bakiniz ne kadar insani kinli yapiyoprmus.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.