Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dini Konular Başlığı Altındaki Yazılar Sizi Nasıl Etkiliyor?

Dini Konular Başlığı Altındaki Yazılar Sizi Nasıl Etkiliyor?  

36 üye oy verdi

1. 1. Dini Konular Başlığı Altındaki Yazılar Sizi Nasıl Etkiliyor?

• Buradaki yazıları okudukça dinimi daha çok seviyorum ve bağlanıyorum.
      11
    • Buradaki yazıları okuduktan sonra kafam karıştı. Daha çok araştırmaya yöneldim.
      6
    • Buradaki yazıları okuduktan sonra, Tanrı'ya inancım arttı, ancak İslamiyet'e inancım kalmadı.
      3
    • Buradaki yazıları okuduktan sonra Tanrı'ya inancım kalmadı.
      1
    • Zaten dinsizim. Buradaki yazılardan oldukça güzel bilgiler ediniyorum.
      11
    • Buradaki yazıların dini inancıma herhangi bir etkisi olmadı.
      4

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Teşekkürler Sevgili Brain Slapper,

Böyle bir anket çok gerekli idi. Ben son seçeneği işaretledim.

Emeğine sağlık.

Gönderi tarihi:

Ben de düzenlediğim ankete katıldım ve son seçeneği işaretledim.

Burada özellikle İslamiyet üzerine yazan arkadaşlardan çok şey öğreniyorum.

"Akıl akıldan üstündür" derler, bunu hergün burada görüyorum.

Yıllarca farkedemediğim bazı şeyleri, diğer arkadaşlarımız sayesinde öğreniyorum.

Yazılarıyla katkı sağlayan, okuyarak bize destek veren herkese teşekkür ederim.

Saygılar, sevgiler.

Gönderi tarihi:

Bir kere ben dinimi tarifi mümkün değil seviyorum (islam) ve allahın varlığına birliğine

şüphesiz inanıyorum ve yaşadığım hayat tercübemde allahın varlığını hissediyorum (olumlu yada olumsuz) çok belirgin şekilde arkadaşlarımın yazılarını okuyorum dikkate alıyorum ama

dinime karşı sevgimde ve saygım da zerre kadar eksilme yok aksine dinime karşı biraz daha dikkatli olmam gerektiğini düşünüyorum saygılar

Gönderi tarihi:

Buradaki yazıları okudukça dinimi daha çok seviyorum ve bağlanıyorum.

Buradaki yazıları okuduktan sonra kafam karıştı. Daha çok araştırmaya yöneldim.

Buradaki yazıları okuduktan sonra, Tanrı'ya inancım arttı, ancak İslamiyet'e inancım kalmadı.

Buradaki yazıları okuduktan sonra Tanrı'ya inancım kalmadı.

Zaten dinsizim. Buradaki yazılardan oldukça güzel bilgiler ediniyorum.

Forumu okuyan her forumdaş oylamaya katılırsa memnun olurum.

Saygılar.

Bende bir şıkkı işaretlemek isterdim ancak benim "Din"den anladığım şey sanıyorum ki hala aynı.

"Tanrı" İnancım "Vahdet-i Vücut" çerçevesinde hala aynı devam etmektedir.

Ama hiç bir gelişme ve değişim göstermedi desem yalan olur.

"Din" konusunda ise;

Din:

İnsanların anlayamadıkları, karşısında güçsüz kaldıkları doğa ve toplum olaylarını, gizemsel nitelikteki güçlerle açıklamaya yönelmeleri olgusu. Bu nitelikteki tasarımların kurallar, kurumlar, törenler ve simgeler biçiminde örgütlenmesini sağlayan düzen. İnanılıp çok bağlanılan düşünce, inanç ya da ülkü.

İnanç:

Bir düşünceye gönülden bağlı bulunma. Tanrı' ya, bir dine inanma, °imân, °itikat.

İnanılan şey, görüş, öğreti.

Tarihsel süreç içersinde, toplumları oluşturan insanlar çeşitli şekillerdeki bağlarla oluşturmuşlardır topluluklarını.

"Kan Bağı" ile oluşan topluluklar "Boy, Budun - Aşiret" şeklinde yapılanmıştır.

Bu süreci daha sonra "İnanç Bağı" takip etmiş ve "Din"ler ortaya çıkmıştır.

Dolayısıyla "Din" denilen şey "Toplumsal" bir anlam ifade etmektedir ve bugün artık toplumsal bağı sağlayan şey "Din" değil "Anayasal Vatandaşlık Bağı"dır.

Bu demek oluyor ki "Din" kavramı "Toplumsal Bağı" sağlayan ve "Toplumsal Kuralları" içeren düzenlerdir.

"İnanç"ların belirli Toplumsal Kurallarla harmanlanmış ve kalıplaşmış halleridir.

Bu anlamda bir dine inanmıyorum.

Yani toplum ile olan bağımı sağlayan şey "Din Bağı" değil...

Dinlerin Toplumsal Sistemlerinin/Dizgelerinin ortaya çıktıkları çağlara ait olduklarını ve İnanç Hükümlerinin ise ayrı bir tanımlama gerektirdiğine inanıyorum.

Artık "Din"ler bugün sadece ve sadece bir "Vicdan Meselesi" haline gelmişlerdir

Ve "Bireylerin Vicdanlarına" hapsolmakla artık sadece "İnanç" olarak adlandırılabilmektedirler.

Bu anlamda ise bir "İnanç"a sahibim...

"İnandığımı" belirttiğim şey ise dediğim gibi "Vahdet-i Vücut" denilen anlayıştır.

Kendimi "İslam İnancına Mensub" olarak adlandırmamın nedeni ise

Yine Vahdet-i Vücut anlayışına bağlı olarak "İslam/Teslim" kavramlarının farklı bir anlamda anlaşılmasındandır.

Yani kelime anlamı olarak "İslam" kelimesi "Tanrı'ya Teslimiyet" anlamı içermektedir.

Vahdet-i Vücut anlayışına göre var olan tek şey "Tanrı"dır.

Yani Tanrı "Varlığın ve Var Oluşun Kendisi"dir.

Bu yönüyle şöyle bir anlam içermektedir benim için "İslam" kelimesi:

"Kendisini Tanrı'ya/Varlığa Adamış Olan, Tanrı'ya/Varlığa Teslim Olmuş Olan..."

Belki biraz karışık görünüyor olabilir...

Dinler çoğunluğun korkusu ve akıllı azınlığı yüzünden devam ediyor. Burada ki tartişmalar bunu ispat ediyor.

Çok saygısız bir yaklaşım olmuş...

Saygılarımla...

Gönderi tarihi:
"İnandığımı" belirttiğim şey ise dediğim gibi "Vahdet-i Vücut" denilen anlayıştır.

Kendimi "İslam İnancına Mensub" olarak adlandırmamın nedeni ise

Yine Vahdet-i Vücut anlayışına bağlı olarak "İslam/Teslim" kavramlarının farklı bir anlamda anlaşılmasındandır.

Yani kelime anlamı olarak "İslam" kelimesi "Tanrı'ya Teslimiyet" anlamı içermektedir.

Nedir bu "Vahdet-i Vücut" kavramı ? Anlaşılmaz bir kavram. Allahın herşeyde olması, yada herşeyin Allah olması. Kutsal kitaplarda anlatılan anlamdaki Allah değil.

Kutsal kitaplarda Herşeyi yaratan Allahtır. Yarattıklarının dışındadır Allah mefhumu...

Vahdet-i vücut kendi kafanıza göre yorumladığınız bir inançmı? İlahi dinlerden kaçış yolumu? Din açmazına kılıfmı?

Allaha karşı ödevleriniz nedir? Tapınmanız nasıl oluyor? Oruç, namaz nasıl oluyor sizlerde? Cennet, cehennem?...

İnancım islam diyorsun. Değiştim diyorsun, bocalayıp duruyorsun. O halde, islamı kendine göre yorumluyorsun. İslamın ve imanın şartlarını Vahdet-i vücutun neresine koyuyorsun ? Allahla iletişimi nasıl kuruyorsun ? Bunların yeniden yorumlanmasını istiyorsan, ki öyle diyorsun: Kim yorumlayacak? Senin dine inancınla, benim inançsızlığım arasındaki fark ne?

Ne kadar teslimsin tanrıya? Kurandaki emirlerin tümü senin için geçerlimi? Diğer peygamberlere inancın varmı? Bu konuda ne kadar netsin?

Bu felsefeye sahip bazı tarikatlarda ibadet bırakılmıştır, islamda küfür sayılan şeyler söylenilmiş ve sapkın ilan edilmişler, Mevlana ve Hacı Bektaş gibi bazıları ise öncekilerinin akibetine uğramamak adına pasifist bir tavır tutunarak bu bilgiye kılıf uydurmuşlar, hayatta kalmayı başarmışlardır. Vahdeti-i vücutun orta yolcuları olmuşlardır. Sen hangi yoldasın?

Allah ruhmudur, maddemidir ? Madde ötesi varmıdır? Ruhsal diriliş olacakmıdır ? Sen bu inancın neresindesin?

Masalımsı inançların kaç yüzüncüsüdür bu vahdet-i vücut? İnsan için "en doğru kurtuluş yolu" bumudur? Diğerleri sahtemidir? Açıklarmısın?

Gönderi tarihi:
Nedir bu "Vahdet-i Vücut" kavramı ? Anlaşılmaz bir kavram. Allahın herşeyde olması, yada herşeyin Allah olması. Kutsal kitaplarda anlatılan anlamdaki Allah değil.

Sayın maraba...

Tepkinizi anlıyorum ancak sorularınız konu ile alakalı değil...

Yeni bir konu açar ve orada tartışmaya sunarsanız daha verimli olur diye düşünüyorum...

Ve o zaman sorularınızı tane tane ve hesaplıca sorarsınız...

Şu halde sanki hesap sorar gibi sert bir havanız var, belki ben yanlış anlıyorum...

Saygılarımla...

Gönderi tarihi:
Bir kere ben dinimi tarifi mümkün değil seviyorum (islam) ve allahın varlığına birliğine

şüphesiz inanıyorum ve yaşadığım hayat tercübemde allahın varlığını hissediyorum (olumlu yada olumsuz) çok belirgin şekilde arkadaşlarımın yazılarını okuyorum dikkate alıyorum ama

dinime karşı sevgimde ve saygım da zerre kadar eksilme yok aksine dinime karşı biraz daha dikkatli olmam gerektiğini düşünüyorum saygılar

Sevgili ipek birinci şıkkı işaretleyebilirsiniz.

Bu sitede yapılan başka bir ankettede (siyasi parti) CHP birinci çıkmıştı.

Aldanmamak lazım. ;)

Sayın sarıgöl, bu anket öne geçme, geride kalma yarışması değil.

Sadece bir sondaj. Sen de rahatlıkla birinci şıkkı işaretleyebilirsin.

Yani bilgi edinmek istiyorum sadece.

Senin de ankete katılmanı bekliyorum. Bu kadar tartıştık, yazıştık. Heralde "tartışma ortaklığının" yarattığı bir hak/dostluk bile vardır. Bu nedenle, senden de rica ediyorum ankete katılmanı.

*

Ben bu yazıyı yazana kadar, birinci şık için tek oy kullanılmış. Ya sen, ya da sayın ipek oy kullanmamış veya ikiniz de kullanmamışsınız, yorum eklemeyen bir forumdaşımız kullanmış.

Her ikinizden de katılım bekliyorum.

Saygılar, sevgiler.

Gönderi tarihi:

Ben bu yazıyı yazana kadar, birinci şık için tek oy kullanılmış. Ya sen, ya da sayın ipek oy kullanmamış veya ikiniz de kullanmamışsınız, yorum eklemeyen bir forumdaşımız kullanmış.

Her ikinizden de katılım bekliyorum.

Saygılar, sevgiler.

bu güvensizlik nerden kaynaklandı bilmiyorum ben oyummu kullandım tabi mecburda degildim

gerçekten üzüldüm bir dahaki anketlere katılmamayı düşünüyorum

tekrar ediyim birinci şıkka oyumu kullandım hem de ilk ben saygılar

Gönderi tarihi:
bu güvensizlik nerden kaynaklandı bilmiyorum ben oyummu kullandım tabi mecburda degildim

gerçekten üzüldüm bir dahaki anketlere katılmamayı düşünüyorum

tekrar ediyim birinci şıkka oyumu kullandım hem de ilk ben saygılar

Sevgili İpek,

Katıldığın için teşekkür ederim.

Güvensizlik falan yaptığımı sanmanı istemem. Sadece sen ve sarıgöl, birinci şıkka uygun yorum yapmışsınız, ama ortada tek oy vardı. Ben de tahmin yürüttüm. Sayın sarıgöl'e "ya sen, ya da sayın ipek oy kullanmamış veya.." dedim. Sen kullanmışsın. Teşekkür ederim.

Ayrıca bilmeni isterim ki burada ne kadar farklı görüşlerde olsak da, yazım tarzı ve terbiyesi ile beni etkileyen bir arkadaşımsın. Yani yanlış anlaşılacak birşey söylediysem, özür dilerim.

Sevgiler.

Gönderi tarihi:
Sevgili İpek,

Katıldığın için teşekkür ederim.

Güvensizlik falan yaptığımı sanmanı istemem. Sadece sen ve sarıgöl, birinci şıkka uygun yorum yapmışsınız, ama ortada tek oy vardı. Ben de tahmin yürüttüm. Sayın sarıgöl'e "ya sen, ya da sayın ipek oy kullanmamış veya.." dedim. Sen kullanmışsın. Teşekkür ederim.

Ayrıca bilmeni isterim ki burada ne kadar farklı görüşlerde olsak da, yazım tarzı ve terbiyesi ile beni etkileyen bir arkadaşımsın. Yani yanlış anlaşılacak birşey söylediysem, özür dilerim.

Sevgiler.

rıca ederim ismen degil de bir kişi oy kullanmamış dense idi zaten kullanmıyan varsa kullanacaktı saygılar

Gönderi tarihi:

ben sırf oylamaya katılmak için tercih yaptım aralarından.. çünkü dini duygularımla forumu pek yanyana getrmiyorum..zira 4 yıldır aynı şeyleri okuyorum öğrenim hayatımda da.. bu yüzden etkilenmediğimi söylersem daha doğru bir cevap vermiş olurum..

tabi yine de teşekkür ederim sevgili brain...

Gönderi tarihi:

Sayın maraba...

Tepkinizi anlıyorum ancak sorularınız konu ile alakalı değil...

Yeni bir konu açar ve orada tartışmaya sunarsanız daha verimli olur diye düşünüyorum...

Ama ben senin tepkini anlayamıyorum. Bu başlıkta ilk defa uzun bir şekilde kendini ve vahdet-i vücut felsefesini anlatan sensin. Felsefeni de yeni bir başlık açarak anlatman senin görevin.

Çok saygısız bir yaklaşım olmuş...

Anket başlığı olmasına rağmen, bir arkadaşımı da paylamışsın.

Gönderi tarihi:
Ama ben senin tepkini anlayamıyorum. Bu başlıkta ilk defa uzun bir şekilde kendini ve vahdet-i vücut felsefesini anlatan sensin. Felsefeni de yeni bir başlık açarak anlatman senin görevin.

Sayın maraba...

Hiç bir şık bana tam anlamıyla uymadığı için,

Ancak kendimi konu ile alakalı hissettiğim ve belki benim gibi düşünenlerinde var olabileceği ihtimali yüzünden yaptım o açıklamayı...

Hesap sormanız değil, merak ettiklerinizi ayrı bir başlıkta sormanız gerekirdi.

Neyse, uzatmanın anlamı yok.

Yakında yeni bir başlıkta tartışır zaten, merak etmeyin...

Saygılarımla...

Gönderi tarihi:

ilk şıkka oyumu kullandım ... inancımı çok etkilemedi ama en azından inanmayan arkadaşlarımızın nelere takıldığını görmek, neleri islam ile bağdaştırdıklarını görmek, ve onca arkadaşımızın din konusuna karşı sürekli bilgi aktarımında bulunuşu,sürekli okuyan ,araştıran,düşünen beyinler...belki işaretlediğim şık duygularıma yetersiz oldu ama anket için teşekkürler arkadaşım...

Gönderi tarihi:
birinci şıkkı işaretledim...

inanmayanların dini bu kadar sömürmeleri içimi burkuyo ve beni dine daha çok bağlıyo.....

Asıl inandığını söyleyenlerin dini bu kadar sömürmeleri içinizi burkmalı.İnanmayanların dinden rant sağlamak ve bir çıkar elde etmek gibi bir dertleri yok.

Benim görüşlerimi yani dini inancımı etkilemedi.Ama inançlı ve ateist arkadaşlarımın meseleyi hangi açıdan değerlendirdiklerini görmem açısından oldukça faydalı olduğunu söyleyebilirim.

Gönderi tarihi:

ben burda yazı yazdığım için dünya ateistler derneğinden her ay yazdığım mesaj başına para alıyorum :)

camiye yardım camiye yardım demiyorum boş geçmeyelim avizelerimiz mavizelerimiz herşeyimiz eksik paranızı esirgemeyin demiyorum :)

cemaati namaz kıldırmak ne büyük bir sevaptır dimi türkiyedeki bütün imamları toplayıp bu işi para almadan yapacaksınız deseler 1000 taneden belki 10 tanesi kabul eder.

sizin müslümanlar bilselerki bir ateist dükkan işletiyor o dükkandan içeri adımını atmaz

ama ateistler öyle değiller din işi başka alışveriş başka herkesin ekmeğe ihtiyacı var der ve girer her dükkana

işte bende ayırmıyorum ve insanı diniyle yargılayıp ekmeğine mani olanlara zırnık faydam dokunmuşsa oda benim sadakamdır. ekmeğimi benden esirgeyene sadaka.

kaldıki sömürmek...

Gönderi tarihi:

Istisnalari bir tarafa koyarsak, Dini Konular'da yazilanlar carpitmalardan ileri gitmiyor. Dine karsi kullanilan usluplar sevgisizligin, tahammulsuzlugun, kin ve nefretin, muhatabini asagilamanin otesinde bir anlam ifade etmiyor. Birseyler ogretmek, bildigini paylasmak veya insanlari birtakim yanlisliklar konusunda uyarmak gibi amaclardan ziyade tamamen onkabul ve dusmanligin rol oynadigini goruyorum. Acikcasi iyi niyeti yakalamak gercekten cok zor. Tabii yine istisnalari hesaba katmiyorum.

Tartismanin bir adabi vardir. Muhatabini ciddiye almak, onu kucumsemeden konusmak, duygulari incitmemek, yanlisini kabul etme erdemi gibi... Ozellikle bu konudaki yazilar tersi istikamette yol aliyor surekli. Dolayisiyla, benim dusunce veya inancima kapali veya acik sekilde hakaret edeni neden ciddiye alayim ki?! Benim gozumde o kisi art niyetli ve kendisine asla guvenilemeyecek kisidir! Cunku guven duygusu yaklasimlardaki asaletle saglanir. Her agzini actiginda kin ve nefretini ortaya koyan kisiye neden guveneyim?

Guya dindeki sozde sevgisizligi, siddeti, ahlak disi ilkeleri esine az rastlanir bir sevgisizlik, siddet ve gayri ahlaki tavirlarla elestireni neden ciddiye alayim?

Ali'ye Muaviye ile mucadelesinde dini hilelere basvurmasi ogutlenir. O da su essiz sozle cevap verir: "Yasamasi ugruna mucadele ettigim ilkeleri yine bu yolda kurban etmemi nasil beklersiniz?" Ve kendisine karsi Islam'i tahrif ederek savasanlar icin yine der ki: "Sizler Islam'in elbisesini giymissiniz. Ama onu ters giyiyorsunuz!"

Dinle ilgili yazanlarin cogu da aynen yukaridaki ornekte oldugu gibi, muslumanlara Islam'in elbisesini ters giydirmeye calisiyorlar. Carpitarak, Islam'in hukum verme yontemini gozardi edip birkac parcadan hareketle, ayetleri cimbizlayarak konuyu saptiriyorlar. Ne Peygamber'in, ne Islam alimlerinin, ne de cagdas mufessirlerin gorusleri onemli onlar icin. Sadece Kur'an'dan bir ayeti al, butunlukten cikar ve bununla kafalari ne kadar karistirabilirim hesabi yap. O kadar..

Muslumanlari samimiyetsizlikle elestiren daha samimiyetsiz, Kur'an'i sevgisizlikle suclayan daha sevgisiz, kin ve nefret dolu... ve nihayet muslumanlari Islam hakkinda bilgisizlikle suclayan onlardan katbe kat daha bilgisiz olursa, buna ragmen bilgi kirintilariyla cehaletin zirvesinde gezinirlerse ben yazilanlari nasil ciddiye alayim? Hele bildigi halde carpitanlara ne demeli?..

Kimsenin uzerine alinmasina gerek yok. Kimseyle polemige girecek de degilim. Yalniz ortaya konusyorum! Ve diyorum ki son olarak:

Sayet din bu forumda bazilarinin iddia ettigi gibi kotu ise, bu kotulugu dile getiren dusunce sekli ondan daha kotudur!..

Sonuc: Daha once dinin elestiri getirdigim yonlerinde bile dinin hakli oldugunu bazilari usluplariyla gostermis oldu. Bazilarini okudukca, din hakkinda edindigim elestirisel bilgilerin de boylesi carpitmalar sonucu edinilmis olabilecegini dusunerek bilgi kirliligine donuk daha uyanik davranmaya basladim...

Selam ile..

Gönderi tarihi:
ben burda yazı yazdığım için dünya ateistler derneğinden her ay yazdığım mesaj başına para alıyorum :)

camiye yardım camiye yardım demiyorum boş geçmeyelim avizelerimiz mavizelerimiz herşeyimiz eksik paranızı esirgemeyin demiyorum :)

cemaati namaz kıldırmak ne büyük bir sevaptır dimi türkiyedeki bütün imamları toplayıp bu işi para almadan yapacaksınız deseler 1000 taneden belki 10 tanesi kabul eder.

sizin müslümanlar bilselerki bir ateist dükkan işletiyor o dükkandan içeri adımını atmaz

ama ateistler öyle değiller din işi başka alışveriş başka herkesin ekmeğe ihtiyacı var der ve girer her dükkana

işte bende ayırmıyorum ve insanı diniyle yargılayıp ekmeğine mani olanlara zırnık faydam dokunmuşsa oda benim sadakamdır. ekmeğimi benden esirgeyene sadaka.

kaldıki sömürmek...

kişilerin hataları dine mal edilemez... kitabımızı yani Kuran ı satmak ayetle yasaktır ama diyanet güzel güzel satıyor her tarafta...şimdi ayette mi sorun var diyanette mi... kurumların para toplayışı ,ayetlerde yalnızca yoksula,yolcuya, yetime vs dağıtılması emredilen para ,başka şeyler işin toplanıyorsa,eh yedikleri ateş onların olsun ne diyelim..

insanı diniyle yargılamayıp ekmeğine mani olmamak güzel yaklaşım da burda bulunan diğer ateist arkadaşlardan iş yeri sahibi varsa sormak istiyorum,iyi ingilizce ,iyi bilgisayar,üniversite mezunu kapalı ve namaz kılan bir bayana iş var mı sizin şirkette?hemen geleyim..:)

Gönderi tarihi:
Asıl inandığını söyleyenlerin dini bu kadar sömürmeleri içinizi burkmalı.

İnanmayanların dinden rant sağlamak ve bir çıkar elde etmek gibi bir dertleri yok.

Benim görüşlerimi yani dini inancımı etkilemedi.

Ama inançlı ve ateist arkadaşlarımın meseleyi hangi açıdan değerlendirdiklerini görmem açısından oldukça faydalı olduğunu söyleyebilirim.

Objektif bir yaklaşım...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.