Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Türk-Kürt çatışmasına hayır!


bozan

Önerilen İletiler

Ben size yönelik bir yazı yazmadım neden üstünüze alınıyorsunuz ve sert bır uslup kullanıyorsunuz :)

Yok canım hayatım boyunca mağarada yaşadım bilmem tarıh felan,ne yapalım Hardvard vardı da biz mi okumadık :)

 

okumak icin Hardvarda kadar gitmeye gerek yok,tarih Hardvard olmadanda ögrenilebilir yeterki ögrenmesini becerin.

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

TÜRKİYE 25 yıl önce 3-5 çapulcu deyip önemsemediği pkk'dan sonra şimdi karsısına birde ıraklı kürtleri,amerikayı ve son açıklamalarına bakarsınız sadrı almamalı bence bu sadece işi dahada kötü duruma getirir bu işi kendi içimizde iç dinamiklerimizle ve öncelikle kürt halkının istek ve taleplerini ciddi ve onların oylarının büyük oranını alan siyasi partiyle görüşmeli.ve çözümü demokratik adımlarda aramalıdır eğer problemin varsa ve sen bu problemi reddedersen bu problem katlana katlana basına sarar bunu anlamamız lazım ve bu ırkçılığı körükler ve sonuç olarak iki halk arasında hiç birimizin arzu etmeyeceğimiz olaylar yasanır.

 

ne olur biraz daha sağ duyu kürtler bu ülkenin gerçeğidirler unutmayın...

 

ne yapalim Kürtler bu ülkenin gercegi iseler,birlikte yasamak isteyen yasamasinida bilmelidir.Kürtlere sag duyu beklerken amacinizida bir aciklasaniz cok iyi olurdu.Kürtler bu ülkenin vatandaslaridir onlara hicbir ayirim yapilmamistir.birakin birtakim gercek disi söylemleri Kürt Türk ayirimini Kürtler baslatti,biz her ayirim baslatana ayricalik veremeyiz.Bu ülke hepimizin ülkesi ise o zaman bu ülkeye elbirligi ile sahip cikmaliyiz,varsa bir problem elbirligi ile cözmeliyiz.Kürt haklari diye neyi savunmaktasiniz,Kürtler zaten kendi kültürleri icersinde yasamiyorlarmi Kürtler kendi dillerini konusamiyorlarmi.Kürtler istedikleri gibi heryerde isbulup calisamiyorlarmi,Basbakan Cumhurbaskani ,subay tüccar mafia olamiyorlarmi,peki nedir problem,ben söyliyeyimmi;Problem Kürtler yani PKK bunlarla yetinemiyor ne istiyor?Kürdistan istiyor.Kürdistan varmiydi ve kim yikti Kürdistan imparatorlugunuki bugün Kürdistan diye havalara giriliyor.Bu ülkede onca etnik kökenli insan var bunlarin hicbirisi zorla

*****************

Evet baris ve kardeslik icinde yasamak özveri ister,baris icinde yasamak icin ülkeyi bölmek gerekmiyor.

Ayrica PKK dan sonra birde Iraktaki Kürtleri Sadri karsisina almamali Türkiye demissiniz,biz kimseyi karsimiza almak sevdalisi degiliz,ülkemize zarari dokunan iktarlara aldirmayan ABD nin ******* kendinden gecenleri karsimiza almaktan pek derdimiz yoktur.Savasi kimse istemez.Savas gerekcelere göre önem gösterir eger hayati bir gerekce var ise savastan kacilmaz,Bu ülke birilerinin keyfi icin birilerine taksim edilemez.

 

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Iran'in Kuzey Irak'i bombalamasinin sebebi PKK icinden olusturulmus PJAK'a karsidir. PJAK bizzat ABD tarafindan olusturulmus, silahlandirilmis ve nereye saldiracaklarindan en kucuk ayrintiya kadar tum planlari ABD'ce hazirlanan bir orguttur. Ilk kuruldugu asamada da Devrim Muhafizlari'na onemli kayiplar verdirmistir. Sinirdan Iran icine sizarak eylem yapiyorlar. Bombalamanin temel sebebi budur. PKK'nin televizyonunda her gun PJAK'in Iran'a karsi nasil basariyla savastigi anlatilip duruyor.

 

evet PKK televizyonlarında ve ona bağlı internet sitelerinde var bu iddiaları sadece. Aslı ise, PJAK İran içinde ilk eylemine başlamış. Ancak İran kürtleri şii oldukları için, PJAK İran içinde bir taban elde edemedi. ve eylemleride kürt köyleri civarında değil, Türkiye İran sınırındaki dağlarda. PKK ya bakarsan hergün PJAK onlarca iran askerini öldürmektedir.

 

Oysa PJAK iran ordusuna vur kaç saldırılarına başladıktan sonra, İran Ordusu önce PJAK ın İran sorumlusu "Ümithan"ı yakalayıp öldürdü ve ardından başlattığı operasyonlarla Kuzey Iraka kadar sürdü örgütü. Verdiğim örnek gibi, El kaide nin Türkiyede faaliyeti ne kadarsa PJAK ın İrandaki faaliyetide o kadar. Şii Kürtlerin Ayetullahlara karşı gelmesi hem dini, hemde şiilerin kuzey Irakta nasıl saldırılara maruz kaldığını göz önüne bulundurduklarında mümkün değildir.

 

İran'ın Kuzey Irak'ı vurması ve PKK kamplarını bombalaması. Türkiye'nin İran'a karşı kısmen PKK'yı desteklediği, ve geçmişteki "Devrim İhracı" politikası yüzünden temkinli ve güvenilmez bakış açısını değiştirmek. Türkiye Kuzey Irak'a operasyon gerçekleştirirse, bölgede şiilerin Türk Askerine ateş açmayacağının güvencesini vermek. Ve ortak düşmanlar mecburi ittifak doğurur yasasını uygulmaya sokmaktır.

 

 

 

AKP'ye yakin gazeteciler de bunu ABD'nin secim oncesinde AKP hukumetini bitirmeye donuk bir taktik olarak yorumlamislardi.

PKK ABD'ye bagli paramiliter bir orguttur artik. ABD onu gozden kolay kolay cikarmaz derken, henuz PKK ile isini tam olarak bitirmedigini belirtmek istedim. Barzani de aslinda bolgede PKK etkinliginden sikayetcidir. Ama buna ragmen ayni cephede duruyorsa, bu Amerika boyle istedigi icindir. Elbette ABD-PKK iliskisini abartmiyorum ama surec icinde PKK'yi silahlandirmasindan tutun, yine icinden PJAK'i olusturmasi planlanmis bir gidisati gostermektedir. Bugun Barzani ve Talabani ABD icin ne ifade ediyorsa, benzer amaclarla PKK de ayni seyi ifade ediyor. Kisacasi ipini cekmesi icin henuz erken diyorum..

 

Eğer gerçekten ABD'nin AKP hükümetini bitirmek gibi bir amaç içerisinde olduğunu düşünüyorsan şaşırırım. ABD bunu yapmak isteseydi. Gülenciler seçimlerde AKP demezdi. ABD Gülen cemaati üzerinden hem cemaatle hemde cemaatin yayın organlarıyla çürütme ve yıpartma sürecini başlatırdı. Oysa cemaat tam anlamıyla destekledi AKP yi seçimlerde. O açıklama ancak seçimler öncesi, kamu oyuna "bakın biz sizin hükümetinizle anlaşıyoruz, seçimlerden sonra girmenize izin vericez" mesaji taşıyabilir.

 

Bunun haricinde, AKP yi yıpratacak nasıl bir mesaj taşıyabilir "Sınırlı bir operasyona izin verebiliriz" mesajı.

 

AKP yanlısı medyaya gelince. Nasılki şeriat öcüsü yartıldı deniyorsa, bu medya tarafındanda Darbe öcüsü yaratılmıştır. Askerin uzatılan bir mikrofona yaptığı herhangi bir yorum eğer AKP ye ters bir şeyse bu darbe çığırtkanlığı olarak sunulmuş. Silahsız, şiddete başvurmayan ve milyonlarca insanın düzenlediği mitingler, ne atılan sloganlarda, ne kürsüden dile getirilenlerde iddiayla alakası olmasda. Bu medya tarafından "Darbe taraftarlığı, demokrasi düşmanlığı" olarak sunulmuştur.

Şimdi, Asker PKK ya dış ülkelerden verilen desteği eleştiren bir konuşma yapmaktadır. Hükümetten, yandaş medyaya kadar. Askeri tebrik eden mesajlar gelmektedir. "paşamızında dediği gibi vs"

 

Eee demokrasilerde dış politikayı askerlermi yürütür? Hayır. Peki Diplomatik mesajları askerlermi verir ? Hayır. Bu rahatsızlık uyandırmıyor ama. Aksine masada "Bakın ordumuz çok rahatsız sizin bu tavrınızdan" olarak kullanılıyor.

 

Asker, sözde ermeni soykırımı konusunda konuşur. Yine hükümet ve yandaşı medya tarafından manşetten konuşan paşa övülerek verilir haber. Eee demokrasilerde bu işte askere mi düşer Hayır.

 

Türkiyenin terörü engellemek için Kuzey Irak'a girip girmeyeceği tartışılır. Başbakan, Asker isterse gireriz bize yazı göndersinler der. Eee demokrasilerde, başka bir ülkenin toğrağında düzenlenecek askeri operasyon için Asker mi hükümete emir verir? Hayır.

 

Ammaa, Asker ülke içi siyasetle ilgili ve hükümeti eleştirel bir konuşma yaptımı. Bunun adı demokrasi düşmanlığı, darbecilik olur. Hemen akla Askerlerin sivilleri ilgilendiren konularda yorum yapmaması gelir. Hemen belli köşe yazarları işte dünyada askerler şu konularda konuşmazı falan listeler.

 

Kısacası, birde "Darbe Öcüsü" vardır.

 

 

 

Ben PKK terorunun birden azmasini AKP'yi yipratmaya donuk bir taktik olarak algiladim. Evet, AKP anti-Amerikanci bir cizgide degildir ama dis politikada ABD icin yeterince guven vermeyen bir partidir. Nitekim HAMAS ve Iran ile gorusmesi, Suriye ile diyaloga gecmesi, Ortadogu'da etkin bir dis politika izlemesi ABD tarafindan hic de sempatiyle karsilanmayan politikalardi. Nitekim ABD de Ortadogu'nun geleceginin tartisildigi ve en etkisiz devlete kadar herkesin cagrildigi toplantilarda Turkiye'yi yok saymisti. ABD Turkiye'de istikrar istiyor ama AKP'li bir istikrar degil. Bence su dillerden dusmeyen ilimli islam devleti senaryosu da tamamen bir uydurmadan ibarettir. Asil sorun AKP'nin ABD'ye ragmen etkin bir dis politika izleme isteginden kaynaklandi.

 

Öncelikle ben Türk hükümetinin HAMAS'la İran'la görüşmesine karşı olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Aksine bunu destekler. Çünkü, bu şarttır. yani aracılık rolu.

 

HAMAS, ya allasen sen mantıksız birisi değilsin. ABD'nin HAMAS'tan rahatsız olması için herhangi bir sebep varmı ?. Ne yapacak HAMAS. 7000 silahlı militanıyla İsrail'i mi yıkacak? Filistinde, İsrailden ve ABD'den bağımsız bir devletmi kuracak ? Yani çok rahatsız olsa, Hamasa finansörlük yapan, zengin arap ülkelerinin liderlerinin kulağını çeker desteği anında keserdi. İsrail'in Lübanan operasyonu sırasında, "İsrail haklıdır, kendini teröre karşı korumaktadır" diyen, suudi arabistan, kuveyt, BAE liderlerine ABD istese desteği kestiremez mi ?

 

Hamas bunun için mücadele ediyor demiyorum kesinlikle. Ancak Hamas'ın bugünki varlığının ABD açısından faydası. Birincisi, El Fetih'i ABD nin batının yanına doğru itiyor. İsrail hem kendi kamuoyuna hemde dünya kamuoyuna karşı Hamas öcüsüyle şiddeti istediği gibi kullanabiliyor. Mısır ve Ürdün'ü Hamasa destek vermekle suçlayarak sıkıştırıyor.

 

ABD açısından Filistinde Hamas'ta iktidarda olsa, El Fetih'te iktidarda olsa. ABD yardımı olmadan ülke halkını doyuracak hiçbir kaynağa sahip olmayan bir ülke.

 

Ilımlı islam modelinin uydurma falan olduğunu düşünmüyorum. Ilımlı İslam modeli, ABD'nin elli yıldır desteklediği islami hareketler aracılığıyla kontrolu sağlama modelidir. Ilımlı İslam, Taliban gibi kontrolden çıkmayacak kadar ılımlı, ancak ABD istediği zaman ülkede dini karışıklık ve iç savaş yaratabilecek kadarda etkin bir islami devlet modeli.

 

Bkz verirsek, Malezya.

 

Artı "ABD'nin AKP nin performansından memnun olmaması" da AKP'nin Amerikanclığını verir. Yani Cüneyt Zapsu'nun Washington'da icra ettiği rezalet. Amerikancı olmayan bir partinin sözcüsü tarafından icra edilemezdi dimi.

 

Hayir, elbette onu kastetmediginizi cok iyi biliyorum. O yuzden "ABD gudumunde" diye bir ifade kullanmadim, ozellikle "Amerikanci" dedim.

Teror ve milli guvenlik konularinda hukumetlerin bakisi ve mucadelesi degismez ama stratejiler degisir. Ornegin silahla cozemediginiz bir sorunu siyasi yollardan cozmeyi deneyebilir hukumetler. Bu tur politika degisikligine gidebilirler. Nitekim bunun dunyada da ornekleri coktur. Degismeyen politika ayni yontemin surekli uygulanisi degildir, devletten yana mucadelenin devamidir..

 

Silahla veya siyasi yollarla mücadele etmek, hükümetlerin insiyatifi ve stratejisi değildir. Tamda budur devlet politikası olan. Artı terörle siyasi olarak mücadele etmek başlı başına sadece bir ütopya ve dünyada bugüne kadar hiç gerçekleşmemiş yani başarılı olamamış bir yöntemdir.

 

Siyasi mücadele sadece silahlı mücadeleyi desteklemek ve ancak terör gücünün silahla yenilgiye uğratıldıktan sonra, siyasal ve düşünsel olarak kaybedilen mevzilerin tekrar ele geçirilmesi ve terörün açtığı yaraların kapatılması aşamasında kullanılır.

 

Terörle siyasi yöntemlerle mücadele, içi boş, bir tanımı olmayan bir söylemdir. Yani seni kesinlikle tenzih ederim veya bu anlamda söylediğini kesinlikle düşünmüyorum. O ülkede terörü açıkça destekleyemeyen ama ona bağlı olan yasal alandaki temsilcilerin argümanıdır.

 

Dünyada sadece bir tane, siyasi çözüm vardır. Oda ancak terör örgütü kendini feseder. Ve hükümet, halen silahlı bulunan gerillaları affeder. Ve onların topluma kazandırılması için çalışmalara başlar. Buda Türkiye gibi bir ülke için görünürde mümkün değildir. Çünkü Türkiye'nin terör örgütü. Bölgesel kaynaklarla desteklenen ve var olan bir örgüt değildir. Türkiyenin dışından yoğun olarak destek gören bir örgüttür.

 

Örnek: Türkiye'nin doğusunda ayrı bir devlet kurmak isteyen örgütle. siyasi olarak neyi halledebilirsinki ? Yada hangi konuda uzlaşabilirsin.

 

AKP 2002'de hukumeti kurar kurmaz terorle mucadele politikasiyla ilgili farkli bakis acisini ortaya koymustur. Turkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir basbakan buyuk bir risk alarak Turkiye'de Kurd sorununu (teror sorunu haricinde) tanidigini soylemistir. Bircok politikaci bunu dile getirmisti ama Basbakan duzeyinde bu bir ilkti. Onceki basbakanlar bu denli direkt konusmamislar, imalarda bulunmuslardi. Ancak surec icinde sorunun siyasi cozumu onunde askerin asilmaz duvarlar ordugu goruldu. Devlet politikasindan kastiniz bu ise, hayir Turkiye'de pekcok zihniyet gibi bu da kolay kolay degismeyecektir. Zaten PKK da aslinda siyasi bir cozumden taraf degildir. Patlayan mayinlarla Kurd Halkinin kulturel haklari arasinda bir iliski yoktur cunku.

 

İyde Respektif şimdi bu iyi bir örnekmi oldu. E başbakan bunu söyledide ne oldu. Terör azdı.

 

Yani başbakan bunu söyledide halmı oldu terör sorunu. Yoksa aksine dahada azdımı. Buna direk bakış neye vardırır. Başbakan böyle konuştu terör örgütü ve destekçileri cesaret buldu.

 

Ha Erdoğan tabiki böyle bir amaçla böyle bir şey söylememiştir. Ben devlet bahçeli değilim. Ancak, başbakan Kürt Sorununu tanıdıda ne oldu. Durum ortada. Terör azdı, dtp mecliste grup kuracak.

 

kültürel haklar sorununa gelince. Birincisi böyle haklar için , silahlı mücadele verilmez. Silahlı mücadele için böyle hiçbir hakta alınmaz. Silahlı mücadele olduğu sürece verilebilecek haklarda verilemez. Çünkü adı silah zoruyla şunu aldık. Haydi bunuda alalım olur.

 

Bir ikincisi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'sı Türklüğü, kan , soy, ırk gibi esaslara dayandırmamaktadır. Türklüğü vatandaşlık bağıyla bağlı olanlar olarak tanımlamaktadır. Bu anlamda çağın vatandaşlığı tanımlayan en ileri anayasalarındandır. Ki alman anayasası halen, Alman olmayı kan yoluyla ve vatandaşlık yoluyla diye ayırıyor. Ve ikisine farklı haklar veriyor.

 

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkesi türk kabul ediyorsa, ve herkesin anayasasının güvence altına aldığı haklardan eşit olarak yararlanabileceğini belirtiyorsa. Ona kalkıp "Kürt" Maddesinide eklemek sadece ayrımcılık yaratır. Bunun herhangi bir "hak" yanı olmadığı gibi. Anayasada büyük haksızlıktır.

 

Dünyada her ülkenin resmi, ortak dili vardır. Türkiyede herkes Türkçe konuşarak anlaşabiliyorsa (Ki Roj TV'nin yayınlarınında çoğu türkçe dimi) yine kalkıp Kürtçeyide anadil yapalımın mantığı olmadığı gibi bir hakta değildir.

 

Anadilde eğitim hakkı: ne yapalım, türk çocuklarını ayrı okullara gönderelim. Kürt çocuklarını ayrı okullara gönderelim. Biri Türkçe eğitim alsın, öbürü kürtçe eğitim alsın. Şimdi bu ayrımcılık yaratmaya yönelik bir talep değilde nedir. Türkiyede kimin eğitimi kürtçe almak gibi bir sorunu vardır ? Yahu biz daha, imam hatip liseli, düz liseli ayrımının bile nasıl sorun haline geldiğini gördük. Şimdi istenen talebi bir düşünelim.

 

Ya tüm dünyada, kültürel haklar ayrımcılığa karşı doğar. Kişilerin farklılıkları yüzünden ayrı muamele görmelerinden doğar. Türkiyede ise, "biz farklı muamele görmek istiyoruz" şeklinde oluyor bu. Bunu anlamak imkansız. Güney Afrika'da zenci çocukları beyazlarla aynı okullara gidebilmek için mücadele eder. Bizde böyle bir ayrımcılık var olduğu iddia ediliyorsa. Devlet, kız , erkek, kürt, türk hepiniz aynı okullarda eğitim görün demektedir. Ancak Kürtler, yok biz ayrı okula gitmek istiyoruz gibi bir sonuç çıkar akıl sır ermez.

 

Bir soru: Devletin teror politikasi degismez ise, Ordu neden Hukumeti Kuzey Irak operasyonu icin zorladi ve AKP neden direndi? Bunu sadece secim ile aciklayamayiz. Onumuzdeki gunlerde gelisecek olan surec sorunun cevabini verecektir.

 

Nasıl açıklayamayız? Bir düşünelim. AKP'ye bu büyük seçim başarısını ve %47 oyu, ana olarak doğu ve güneydoğu anadolu oyları sağlamadımı ? Sence, seçimlere aylar kala, AKP doğu ve güneydoğu anadoludaki %52 lik oyunu tehlikeye atmak istermiydi.

 

Sence, AKP kuzey Iraka girseydi bu oyu alabilirmiydi. Yada Niye topu askerlere attır. Bize resmi yazı gönderin Kuzey Irak'a girmek için gerekli emri verelim demedimi.

 

Öyle yapsaydı askerler, yarın ben karşıydım ama Ordu istedi girdik diyecekti.

 

Gerçekçi olalım. Türkiyede kim TSK ya muhalefet ederse, o doğu ve güneydoğudan oy alır. buda türkiye gerçeği.

 

Bundan sonrasi icin de Erdogan'in siyasi cozumu zorlayacagina ve Kuzey Irak operasyonuna hayir diyecegine inaniyorum. Nereye kadar dayanir bilemem ama benim gonlum kan akmamasindan yana. Turkiye'de teror olaylarinin azalmaya basladigini goreceksiniz. Cunku artik AKP iktidarini saglamlastirdi ve ABD bu gercegi kabul ederek PKK kozunu kullanmamayi yegleyecektir. Karsiliginda AKP'den ne koparir, onu da bilemem.

 

Kuzey Irak'a girilmesinin iltiza etmeside daha fazla kan akmaması içindir.

 

Yani gerçekten, ABD'nin teröre desteğini arttırmasını AKP nin ayağını kaydırmak için yaptığını düşünüyorsan, buna şaşarım. Yada ABD'nin AKP'Nin ayağını kaydırmayı istediğini düşünüyorsan.

 

AKP birinci teskereyle, Türkiyenin Irak savaşına dahil olmasını istemiş denemiş ve başarısız olmuştur. Biz daha unutmadıkk, AKP yandaşı basının ve yazarların Irak savaşına dahil olursal "şöyle para kazanırız, böyle para kazanırız" laflarını. AKP yönetiminin evet oyu için milletvekillerini nasıl zorladığını. gerçi istanbulda patlayan iki bombadan, ve ABD nin düştüğü durumdan sonra o konuda ağızlarını açamadılar ya.

 

Onun bu başarısızlığından sonra, ABD bunu PKK eliyle yapmaya çalışmıştır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

evet PKK televizyonlarında ve ona bağlı internet sitelerinde var bu iddiaları sadece. Aslı ise, PJAK İran içinde ilk eylemine başlamış. Ancak İran kürtleri şii oldukları için, PJAK İran içinde bir taban elde edemedi. ve eylemleride kürt köyleri civarında değil, Türkiye İran sınırındaki dağlarda. PKK ya bakarsan hergün PJAK onlarca iran askerini öldürmektedir.

 

 

Şöyle birşey yazmışsın ben hemen düzelteyim..İranda yaşayan yaklaşık 5 milyon kürt ( kürtlere göre 6'dan fazla) İranda yaşayan Türklerin aksine şii değil sünnidir. hatta irandaki en kalabalık sünni topluluğu kürtler oluşturmaktadır..

 

bozan

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

*....ABD,PKK ve Kürt liderligi arasindaki pazarliklar,anlasmalar simdilerde uygulaniyor.ÖzellikleTürkiye'yi PKK ile masaya oturtma konusunda israrli adimlar atiliyor(Bu adimlarin bir yansimasini son olaylar göstermistir.)ve kismen basarili sonuclar aliniyor,(Bu pazarligin Türkiye kanadinin basini Tayyip Erdogan cekmektedir)Türkiyedeki etkin lobinin katilimiyla medya ve aydin!!imzalariyla beslenen ama aslimda ABD tarafindan dizayn edilen bir sürec bu.Talabaninin son sözleri,bu sürecin önemli ayrintilarini ortaya dökmekten baska bir anlam icermiyor.

Büyük pazarlik ABD/Ingiltere tarafindan hazirlandi.Kuzey Irakta pisiriliyor.Türkiyede ise siyaset,medya ve sermaye ile destekleniyor(AKP nin neden sectirildigini bilmeyenler okusun)Ama sanildigi gibi bir baris projesi degil.Keske öyle olsaydi,keske bölgedeki sorunlar bu sorunlari istismar eden gücler devre disi birakilarak konusulabilseydi.Ama izledigimi sürec,ABD nin bölgesel dizayninin bir parcasi.Bir cesit *devrim*provasi.,Yeni Türkiye planlamasi.Buda beni ürkütüyor gercekten.*

Amerikanin PKK yi Türkiyeye karsi himaye ettigi ve Türkiyeye karsi bir kart olarak kullandigi konusunda süphesi olan varmi?

Türkiye yani Ankara bugünden Washingtonun Kürt kartina esir olmus durumda.Ayni kart hem ABD hem Ingiltere ve hende Israil tarafindanTürkiyeye karsi kullaniliyor ve son dönem Türk dis politikasi bu zorunluluga göre degisiyor.(AKP nin neden tek basina iktidar koltuguna oturtuldugunu anlamayanlar icin cok önemlidir bu satirlar)

Hala terör diyerek dar ufukta seyredenler aslinda bu terörün arkasindaki en büyük tehlikeyi görmezden gelmektedirler.En büyük tehlike Türkiye ile ilgili yeni plandir yani bölünme plani.(Bu planin öncülügünü AKP üslenmistir.)

iRANA muhtemel bir saldiri Türkiye topraklarindaki bir süreci hizlandiracak ve bir anda kendimizi ic savasin esiginde bulacagiz.*Iran bölgesel rakibimiz burnu sürtülsün ve biz rahatliyalim*diyenler bir adim sonrasina bakabilmeli,bir adim sonrasi kaos ve ic savastir...*

 

 

alinti

 

Baba BuSH döneminde Iraka saldiran ABD nin yaninda bizimde yer almamizi isteyenler olmus ve gerekce olarakta;Saddam Özalla görüsürken yumrugunu masaya vurup Türkiyeyi tehdit etti o zaman Iraka bizimde vurmamiz haktir*diye bir anlayisi gösterdiler.böyle sivri zekalardan Allaha siginmak gerekir.

 

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

[benimde anlatmaya çalıştığım ve sizin reddettiğiniz konu bu sayın politika bir ayrı devlet istemek kürtler içinde bir hatadan öte birşey değildir,kaldıkı ben kürt halkının böyle bir talebinin olduğuna inanmıyorum(bende bir kürdüm ve böyle bir talebim yok) ama türkiye türklerindir,yaklaşımınada karşı çıkmak gerekmezmi bu gibi söz ve uygulamaların halkı kutuplaştırdığı ortada değilmidir?oysa ben türkiyeli olmaktan gururluyum neden edirneden hakkariye izmirden karsa kadar vededelerimizin beraber kurduğu bir ülkem olacağına ayrılayım ve kendimi oraya mahkum edeyim.benim dedem bu ülke için savaşırken azınlık olmak için değil asli unsur olmak için savaştı kendi dilinde tv lerin 45 dakika hemde ülke neredeyse 90 yaşına geldikten sonra yayına izin verileceğini bilseydi tutumu aynı olurmuydu acaba?türkiyede kürtleri diğerleriyle bir tutamazsınız kürtlerin türkiyede türklerle birlikte en büyük etnik unsurdurlar.Tek devlet ve tek bayrak olgusu çoook çoook doğru bir olgudur zaten bizi kimse ayıramaz korkmayın biz ne ırak ne iran nede suriye gibi değiliz bizim sadece aynı toprakta yaşamaktan öte akrabalık bağlarımızda var bu ülke kurulurken beraber mücadelemiz var şimdi eşit hakkı hakediyomuyuz sayın politika lütfen birdaha düşünün.

 

saygılar.....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Arkaadaşlar pkk yı böylesine teröre sürükleyen sadece onların hataları mı olduğunu düşünüyorsunuz?? Üzgünüm ama bunda Türk milliyetçiliğinin de suçu olduğunu düşünüyorum.... İnsanlar milliyetçiliği bir çatı altında toplama olarak görmekten çıktı we faşizm boyutuna dönüştürdü(terör karşıtıyımdır pkk ya katılmıyorum ama biraz sebepleri inelemek gerek) bu kadar bölücü hareketlerde bulunduğumuzda(elbette sadece bu değil) toplum git gide kaos ortamına dönüşecek we iç sawaş ne yazık ki kaçın9ılmaz olacaktır... Bölücülüğe Irkçılığa Şöwenizme Dinsel ayrımcılığa Emperyalizme inat bir arada yaşamı sawunalım we kardeş kardeşi öldürmesin artık....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Şöyle birşey yazmışsın ben hemen düzelteyim..İranda yaşayan yaklaşık 5 milyon kürt ( kürtlere göre 6'dan fazla) İranda yaşayan Türklerin aksine şii değil sünnidir. hatta irandaki en kalabalık sünni topluluğu kürtler oluşturmaktadır..

 

bozan

 

Irak ve İran sınırındaki bölgelerde yani PJAK'ın saldırı yaptığı bölgelerde 1,5 milyon şii kürt yaşar. sunni kürtler daha iç kesimlerdedir. İran Kürdü denilen şii kürtler bu bölgeye, İran -Irak savaşı başlayınca ıraktan göç etmişlerdir.

 

İranda yaşıyan türk azınlık ise şii değil sunnidir. Azerilerdir şii olan iranda türkler değil

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Irak ve İran sınırındaki bölgelerde yani PJAK'ın saldırı yaptığı bölgelerde 1,5 milyon şii kürt yaşar. sunni kürtler daha iç kesimlerdedir. İran Kürdü denilen şii kürtler bu bölgeye, İran -Irak savaşı başlayınca ıraktan göç etmişlerdir.

 

İranda yaşıyan türk azınlık ise şii değil sunnidir. Azerilerdir şii olan iranda türkler değil

 

 

O kadar çevirmişsn amma bu kaz yine de yanmış.

 

 

bozan

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

kürt ve türkelrin geçmişinde,kürtlük , türklük kimliği değil, din kardeşliği, müslümanlık kimliği yatar.osmanlı zamanında bu böyleydi.çünkü o zamanlar etnik değil dini kimlik önemliydi.kürtlerin kışkırtılması da 1900 lerden beri ingiliz ve ruslar tarafından oldu.

 

evet kürtler ermeni ve rus işgallerine karşı türklerle birlikte savaştılar, çünkü din kardeşiydiler, dinlerini tehdit altında görüyrolardı. osmanlı atmosferinde ortak çıkarları vardı.ancak türk halkı balkan savaşları , 1. dünya savaşı ve kurtuluş savaşında ,müslüman arnavutlardan, müslüman makedonlardan,müslüman araplardan ,müslüman çerkeslerden hep kazık yemiş hep ihanet görmüştür.çünkü bu etnik gruplar da ya bağımsızlık için ayaklandılar ya da hilafeti korumak için ayaklandıklar.özellikle kurtuluş savaşında düşmanla boğaz boğaza dövüşürken kazık yemediğimiz etnik grup kalmadı.kimse bunu inkar etmesin.

 

ve zamanın siyasi ortamına uygun olarak bir türk devleti kuruldu.çünkü anadoluda çoğunluk türklerdeydi ve hakim doku türk kimliğiydi.buna hiç kimse karşı çıkamaz.hala da öyle.türkiye cumhuriyetini kuran aydın kitlesi türkün türkten başka dostu olmadığı balkan savaşlarından beri yaşayarak görmüş insanlardı.türkiyenin üniter yapısının türk kimliği üzerine kurulu olmasının nedeni o zamanki yenen okkalı kazıklardır.

 

kürtlerin bölgeleri ihmal edilmiştir çünkü oraya yatırım yapmak ticari açıdan verimli değildi.ama insanları fazla çaresiz bıraktılar.insanların sosyal dokuya zarar vermeyecek kadar iş güç sahibi ve huzurulu olması gerekiyordu.1920lerdeki ve 1930lardaki kürt ayaklanmalarından ders alınmadı.gene de orta anadolu hatta çanakkalenin köyleri de çok daha ileri değildi.orta anadoluda da jandarma köylüyü büyük bir zevkle döverdi 1940larda.ama o insanlar ellerine silah alıp karakol basmadılar 20 yaşında gariban erleri vurmadılar.çünkü kend çocuğu da bir köyde jandarmalık yapacaktı.

 

kürtler yaklaşık 100 yıldır bir kürdistan.,müttefiklerinin deyimiyle KORDESTAN hayali peşindedirler.artık türklerle ortak çıkarları kalmamış ve hatta çıkarları kesişmiştir.25 yıldır kendimizi kandırıyoruz.bu insanların kimliğini resmen tanıdık terör arttı,yayın yapma hakkı tanıdık terör arttı,kürtçe kursları serbest bıraktık terör arttı.apoyu asmadık bu türk yargısına müdahaledir, türk halkına hakarettir,ama terör biteceğine arttı.daha ne kadar taviz vericez.artık uyanın. bu insnalarla ortak çıkarlarımız yok.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

türkiye enerji politikasını tamamen hidrojen teknolojisi üzerine kurmalı.çünkü hidrojenin depolanabileceği maden olan bora dünyada en çok biz sahibiz.

türkiye ırak petrolleri hayallerinden vazgeçmeli,çünkü yedirmezler.

 

türkiye kürtlerini ırağa göndermeye çalışmalı.bunu desteklemeli.

oradaki türkmenlerle nüfuz mübadelesi de düşünülebilir.hem onlar türkmenlerden kurtulmuş olurlar, hem biz kürtlerden kurtulmş oluruz.ayrıca iran ırak suriye sınırı askeri olarak rezalet bir sınır.o sınırların oturulup yeniden düzenlenmesi lazım.ya o dağlık bölgenin ilerisindeki ovaları sınrılarımıza katıcaz,ya da hakkari van civarındaki dağlık bölgelerden çekilip sınırı daha gerideki ovalara kurucaz

sonuç olarak bu korunması imkansız sınırlarla ve bu kadar kalabalık kürt nüfusla bu ülkede huzur olmaz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

kürtler yaklaşık 100 yıldır bir kürdistan.,müttefiklerinin deyimiyle KORDESTAN hayali peşindedirler.artık türklerle ortak çıkarları kalmamış ve hatta çıkarları kesişmiştir.25 yıldır kendimizi kandırıyoruz.bu insanların kimliğini resmen tanıdık terör arttı,yayın yapma hakkı tanıdık terör arttı,kürtçe kursları serbest bıraktık terör arttı.apoyu asmadık bu türk yargısına müdahaledir, türk halkına hakarettir,ama terör biteceğine arttı.daha ne kadar taviz vericez.artık uyanın. bu insnalarla ortak çıkarlarımız yok.

bu ınsanlarımızın bıras daha bızımle esıt olmalarını saglayan yayın hakkı olsun kurslar olsun nasıl teroru artırıyo anlamıs deılım.tam tersıne bunca yıl kurt kokenlı ınsanlarımıza bu hakları vermedıgımız ıcın teror arttı.dagdan ınen pkk lı yapmıs oldugu propagandada ıste turkler sızı sevmıyor dılınızı konusmanıza ızın vermıyor yayın hakkı yok gıbı ınsanların kafasını karıstırıp kolaylıkla daga cıkarabılıyordu.bu yasaları cıkardıkta ne oldu acılan kursların hepsı talep olmadıgında gerı kapandı pekı ne oldu bolunduk mu yanı.pkk sımdı neyın propagandasını yapacak.ınsanları eskısı gbı daga cıkarıp kandırabılırmı.ab ıstedı dıye cıkardık.bız bu yasaları kendı ıstegımızle 30 yıl oncesınden cıkarsaydık pkk neyın propagandasını yapacaktı ve teror bugun bu noktada olmayabılırdı.bırasda sucu kendımızde aramak lazım.nasıl ortak cıkarımız yok anlamadım sımdı.yuzyıllar boyu beraber yasadık evlendık kan bagı gırdı akraba olduk annemız babamız kurt turk kaynastık bırbırımıze.kulturlerımız kaynastı.sen ben olmadık hıc bız olduk.ortak cıkarımız yok dıyerek sankı onlar farklı bız farklı olmus oluyo.bızım bırbırımızden hıcbır farkımız yok.

 

türkiye enerji politikasını tamamen hidrojen teknolojisi üzerine kurmalı.çünkü hidrojenin depolanabileceği maden olan bora dünyada en çok biz sahibiz.

türkiye ırak petrolleri hayallerinden vazgeçmeli,çünkü yedirmezler.

 

türkiye kürtlerini ırağa göndermeye çalışmalı.bunu desteklemeli.

oradaki türkmenlerle nüfuz mübadelesi de düşünülebilir.hem onlar türkmenlerden kurtulmuş olurlar, hem biz kürtlerden kurtulmş oluruz.ayrıca iran ırak suriye sınırı askeri olarak rezalet bir sınır.o sınırların oturulup yeniden düzenlenmesi lazım.ya o dağlık bölgenin ilerisindeki ovaları sınrılarımıza katıcaz,ya da hakkari van civarındaki dağlık bölgelerden çekilip sınırı daha gerideki ovalara kurucaz

sonuç olarak bu korunması imkansız sınırlarla ve bu kadar kalabalık kürt nüfusla bu ülkede huzur olmaz.

aklım hayalım almıyor.nası bır ayrımcılıktır bu ya.ne demek ıraga gonderelım.bu ulkede barıs ıcınde kardesce yasamak varken.sen ben yok bız olmusuz nası ayırabılıyosun boyle ınsanları kurt dıye.bızım kurtlerden kurtulmak gıbı bır nıyetımız yok hepsı bızım canımız cıgerımız.yapma lutfen ya..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bu ınsanlarımızın bıras daha bızımle esıt olmalarını saglayan yayın hakkı olsun kurslar olsun nasıl teroru artırıyo anlamıs deılım.tam tersıne bunca yıl kurt kokenlı ınsanlarımıza bu hakları vermedıgımız ıcın teror arttı.dagdan ınen pkk lı yapmıs oldugu propagandada ıste turkler sızı sevmıyor dılınızı konusmanıza ızın vermıyor yayın hakkı yok gıbı ınsanların kafasını karıstırıp kolaylıkla daga cıkarabılıyordu.bu yasaları cıkardıkta ne oldu acılan kursların hepsı talep olmadıgında gerı kapandı pekı ne oldu bolunduk mu yanı.pkk sımdı neyın propagandasını yapacak.ınsanları eskısı gbı daga cıkarıp kandırabılırmı.ab ıstedı dıye cıkardık.bız bu yasaları kendı ıstegımızle 30 yıl oncesınden cıkarsaydık pkk neyın propagandasını yapacaktı ve teror bugun bu noktada olmayabılırdı.bırasda sucu kendımızde aramak lazım.nasıl ortak cıkarımız yok anlamadım sımdı.yuzyıllar boyu beraber yasadık evlendık kan bagı gırdı akraba olduk annemız babamız kurt turk kaynastık bırbırımıze.kulturlerımız kaynastı.sen ben olmadık hıc bız olduk.ortak cıkarımız yok dıyerek sankı onlar farklı bız farklı olmus oluyo.bızım bırbırımızden hıcbır farkımız yok.

aklım hayalım almıyor.nası bır ayrımcılıktır bu ya.ne demek ıraga gonderelım.bu ulkede barıs ıcınde kardesce yasamak varken.sen ben yok bız olmusuz nası ayırabılıyosun boyle ınsanları kurt dıye.bızım kurtlerden kurtulmak gıbı bır nıyetımız yok hepsı bızım canımız cıgerımız.yapma lutfen ya..

 

bu insanların kimliklerini tanıdık, dillerini zaten konuşuyorlardı, yayın yapma hakkı tanıdık, kurslar açtık, tüm pozitif yaklaşımlara rağmen terör bitit mi bitmedi. arttı.neden? çünkü bunların derdi böyle masumane talepler değil.bunların derdi yabacnların deyimiyle KORDESTAN...iran ırak suriye ve türkiyeden toprak almak, ayrıca da tüm bu ülkelerde başbakan cumhurbaşkanı olmak.daha ne kadar taviz vericez de dağdan inecekler,2. resmi dili kürtçe mi yapalım, güneydoğudan toprak mı verelim, hükümette 5 tane bakanlığı onlara mı tahsis edelim , başbakan ya da cumhurbaşkanlığı makamlarından birini onlara mı tahsis edelim. başlarındaki adamı yargıldık ve asmadık bağımsız olduğu idda edilen bir halkın yargısına karışmaktan daha büyük hakaret mi olur. bu terör belasından kurtulmak için illa türkler de kendi terör örgütlerini mi kursun yani.

 

ayrıca kasıtlı olarak çok çocuk yapıyorlar.oy çoğunluğuyla parlementoyu ele geçirmek istiyrolar. 20 yıl sonra bu ülkde türk ve kürt sayısı eşit olacak.bundan çok rahatsızım.bence ırak türkmenleriyle nüfuz mübadelesi yapılsın.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

[benimde anlatmaya çalıştığım ve sizin reddettiğiniz konu bu sayın politika bir ayrı devlet istemek kürtler içinde bir hatadan öte birşey değildir,kaldıkı ben kürt halkının böyle bir talebinin olduğuna inanmıyorum(bende bir kürdüm ve böyle bir talebim yok) ama türkiye türklerindir,yaklaşımınada karşı çıkmak gerekmezmi bu gibi söz ve uygulamaların halkı kutuplaştırdığı ortada değilmidir?oysa ben türkiyeli olmaktan gururluyum neden edirneden hakkariye izmirden karsa kadar vededelerimizin beraber kurduğu bir ülkem olacağına ayrılayım ve kendimi oraya mahkum edeyim.benim dedem bu ülke için savaşırken azınlık olmak için değil asli unsur olmak için savaştı kendi dilinde tv lerin 45 dakika hemde ülke neredeyse 90 yaşına geldikten sonra yayına izin verileceğini bilseydi tutumu aynı olurmuydu acaba?türkiyede kürtleri diğerleriyle bir tutamazsınız kürtlerin türkiyede türklerle birlikte en büyük etnik unsurdurlar.Tek devlet ve tek bayrak olgusu çoook çoook doğru bir olgudur zaten bizi kimse ayıramaz korkmayın biz ne ırak ne iran nede suriye gibi değiliz bizim sadece aynı toprakta yaşamaktan öte akrabalık bağlarımızda var bu ülke kurulurken beraber mücadelemiz var şimdi eşit hakkı hakediyomuyuz sayın politika lütfen birdaha düşünün.

 

saygılar.....

 

Bakiniz sayin Botan ,Türkiye Cumhuriyetinde yasayan kimliginde Türk vatandasi yazan herkes yasalar önünde esittir.Yani Güneydogudaki A ile batidaki B Kuzeydeki A ILE Dogudaki B ayni esit haklara sahiptirler.Hem ayni halkari vardir hemde ayni görevleri yani vatandaslik görevleri,bu görevlerden biride ülkenin üniter yapisini bagimsizligini her hal ve sartta korumaktir.Haklar konusunda ne devlet ve nede yasalar bir ayrimcilik yapmiyor.Gercek olan birsey varki buda,Türkiyenin genel olarak ihmal edilmis olmasidir.Hangi yönde derseniz deyin Türkiye ve Türk insani ihmal edilmistir,bu devleti yönetenlerin yanlisidir ama bunu Kürtlere bir esitsizlik olarak kabul edemeyiz edersek evet ayrimciligi desteklemis oluruz.

Türkiye Türklerindir söylemi eger kendi düsündügünüz anlamda yorumlanirsa tabiiki bir irkcilik cagristirir,ama bunu benim bildigim kadar sizde cok iyi biliyorsunuzki bu söylem Irkciliktan cok uzak hatta alaksi olmayan bir söylemdir.Türkiyede Türk kime denilmektedir önce bunu aciklayalim,sizin yaklasiminiza göre Türk denildiginde Türk irkindan bahsedilmektedir benim anlayisim ise tamamen farklidir;ben Türk kimligine sahip olan kim varsa Türktür.Buna Kürt Cerkes Laz vs vs hepsi dahildir.Hal böyle olunca Türkiyedeki anayasa herkesin anayasasidir eger bir noksanligi var ise buyurun iste meclis degistirsinler.

Akli selim olan birisi PKK ile Kürt vatandaslarimizi ayni kategoriye zaten koyamaz.Ve her Kürt PKK yi temsil etmez.ve PKK bütün Kürtleri temsil etmez.Bizim kavgamiz Kürtlerle degildir PKK iledir ve PKK maalesef bu ülkede gözü olanlarin bu ülkenin üniter yapisina kastemek isteyenlerin silahli örgütüdür.Bunu kimse inkar edemez, yani eger siz PKK yi Kürt halkinin haklari icin terör yapiyor diye lanse etmeye calisirsaniz büyük bir yanlislik yaparsiniz.

Gelelim Türkiyeli kavramina;Bu tür yaklasimlar ulus <devletlerin uluscuklara bölünmesi icin olusturulmus taktiklerdir. Bugün dünyanin hicbir ülkesinde *Ben Fransaliyim ben Almanyaliyim ben Italyaliyim vs vs diye bir yaklasim yoktur tm aksine *ben Fransizim ben Italyanim ben Almanim tarzinda bir yaklasim vardir.Almanyadada Fransadada Italyadada bircok etnik yapi mevcuttur ama onlarin hepsi kendilerini o ülkenin vatandasi olarak görürler,bir cezayirli icin ben Fransizim demek ona birsey kaybettirmez ve onun Cezayirli olmasini da ortadan kaldirmaz.Ben Amerikaliyim diyen bir Meksikali söylede diyebilirdi Bén Meksika kimlikli Amerikaliyim,böyle birsey asla vaki olamaz.Yani Demokrasi bu kadar haddi asmayi öngörmez.Bagimsiz ve üniter bir devletin sinirlari icinde yasayan herkes o ülkenin vatandasidir ve o ülkenin kimligini tasimakla yükümlüdür,ben Türkiyeliyim demek aslinda bir federasyon yapisini cagristirir ki Türkiye bir federasyon degildir.Bu nedenle ben Türkiyeliyim söylemi maksatli bir söylemdir.

Tabiiki Türkiyenin dört bir tarafinda yasayanlarin refah standartlarinin arttirilmasi gereklidir,Kültür egitim ulasim ve bütün sosyal hizmetlerin vatandasin ayagina götürülmesi sarttir ve bu görev ülkeyi yönetenlerin görevidir.

Aslinda sizin ve benim isteklerimiz ayni seylerdir sadece nüans farklari vardir arada.

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bu insanların kimliklerini tanıdık, dillerini zaten konuşuyorlardı, yayın yapma hakkı tanıdık, kurslar açtık, tüm pozitif yaklaşımlara rağmen terör bitit mi bitmedi. arttı.neden? çünkü bunların derdi böyle masumane talepler değil.bunların derdi yabacnların deyimiyle KORDESTAN...iran ırak suriye ve türkiyeden toprak almak, ayrıca da tüm bu ülkelerde başbakan cumhurbaşkanı olmak.daha ne kadar taviz vericez de dağdan inecekler,2. resmi dili kürtçe mi yapalım, güneydoğudan toprak mı verelim, hükümette 5 tane bakanlığı onlara mı tahsis edelim , başbakan ya da cumhurbaşkanlığı makamlarından birini onlara mı tahsis edelim. başlarındaki adamı yargıldık ve asmadık bağımsız olduğu idda edilen bir halkın yargısına karışmaktan daha büyük hakaret mi olur. bu terör belasından kurtulmak için illa türkler de kendi terör örgütlerini mi kursun yani.

 

ayrıca kasıtlı olarak çok çocuk yapıyorlar.oy çoğunluğuyla parlementoyu ele geçirmek istiyrolar. 20 yıl sonra bu ülkde türk ve kürt sayısı eşit olacak.bundan çok rahatsızım.bence ırak türkmenleriyle nüfuz mübadelesi yapılsın.

 

 

her biseyi tanıdık diyorsunuz... :) ben bir kurt olara KURDİSTANIN kurulmasını istemiyorum ama bazı seyleride söylemek istiyorum..

300 bin turk icin KKTC de devlet kuruldu,kuzey ırakta kurt özerek bölgesinde yasıyan turkmenlere her turlu hak tanındı kendi okullarını acabiliyorlar kendi dillerinde konusabiliyorlar ve adım gibi biliyorum ordaki turkmenler bile kurtlerden ayrı yasamak istemiyorlar aynı hakları turkiyedeki kurtlere neden verilmedi ha verildi diyorsunuz neden sadece yarım saat lik yayın neden kendi okullarını acamiyorlar hala resmi dayrelerde kurtce konusmak yasak allah askına sa mi mi olun.... saygılarımla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

her biseyi tanıdık diyorsunuz... :) ben bir kurt olara KURDİSTANIN kurulmasını istemiyorum ama bazı seyleride söylemek istiyorum..

300 bin turk icin KKTC de devlet kuruldu,kuzey ırakta kurt özerek bölgesinde yasıyan turkmenlere her turlu hak tanındı kendi okullarını acabiliyorlar kendi dillerinde konusabiliyorlar ve adım gibi biliyorum ordaki turkmenler bile kurtlerden ayrı yasamak istemiyorlar aynı hakları turkiyedeki kurtlere neden verilmedi ha verildi diyorsunuz neden sadece yarım saat lik yayın neden kendi okullarını acamiyorlar hala resmi dayrelerde kurtce konusmak yasak allah askına sa mi mi olun.... saygılarımla

 

Sayin ZEDAN Almanyada trafik kontrolunde iki Türk'ü ceviren polis onlarin Türkce konusmalarina müdahale ederek Almanca konusmalari icin uyardi,Simdi sizesoruyorum hep Demokrasi besigi diye Avrupayi gösterirler peki biz Almanlardan dahami demokratizki her dairede Kürtce konusulsun bu Kürtcenin resmen resmi dil olmasi degilmidir yoksa benmi yaniliyorum.

Kibrista Türkleredevlet kuruldu ama yillardir bu devleti kimse tanimiyor neden acaba?Oradaki Türklerin devlet kurma haklari yokmu?Türkmenler ayri yasamak istemiyorlar ama Irak Kürtleri onlarin asirlardir yasadigi topraklara göz dikmislerdir.Musul ve Kerkük birer Türkmen sehridirler bunu Barzani redetmektedir.olanlari anlatmaya gerek yoktur sizde biliyorsunuz gercekleri.Orasi Kürt özerk bölgesi filan degildi Türkmenlerden calindi,amlatis tarziniz bile Türkmenlere sanki kar dagindan kar bagislamissiniz gibi,Halbuki o bölgenin asil sahipleri Türkmenlerdir.Lütfen iyice objektif olmaya caluisin.

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

her biseyi tanıdık diyorsunuz... :) ben bir kurt olara KURDİSTANIN kurulmasını istemiyorum ama bazı seyleride söylemek istiyorum..

300 bin turk icin KKTC de devlet kuruldu,kuzey ırakta kurt özerek bölgesinde yasıyan turkmenlere her turlu hak tanındı kendi okullarını acabiliyorlar kendi dillerinde konusabiliyorlar ve adım gibi biliyorum ordaki turkmenler bile kurtlerden ayrı yasamak istemiyorlar aynı hakları turkiyedeki kurtlere neden verilmedi ha verildi diyorsunuz neden sadece yarım saat lik yayın neden kendi okullarını acamiyorlar hala resmi dayrelerde kurtce konusmak yasak allah askına sa mi mi olun.... saygılarımla

 

devletin bir resmi dili var ve o da türkiyede her etnik grubun su gibi konuştuğu türkçedir.(hiç türkçe bilmeyen kürt var demeyin hepsi biliyolar.)

 

türkiyede tüm etnik yapıları bir arada tutan tek iletişim aracı türkçedir.tabi ki türkçe konuşulacak.devlet dairesinde görev yapan .memur kürtler geldi kürtçe konuşuyor diye kürtçe mi öğrensin...çerkesler çerkesçe konuşuyor diye çerkesçe mi öğrensin yani.böyle saçmalık olmaz.

 

kuzey ırakta türkmenlere saddam döneminde bazı haklar tanınmıştı.saddamdan sonra çoğu haklarını kaybettiler.

 

türkiyede hiç bir etnik yapının kendi okullarını açmasına taraftar değilim.türk halkı o kadar da kaynaşmış bir halk değildir.alevi sünni düşmnalığı vardır,türk kürt düşmanlığı vardır, sağcı solcu düşmanlığı vardır, laik antilaik düşmnalığı vardır, zengin fakir düşmnalığı vardır,okumuş cahil düşmanlığı vardır.var oğlu vardır.ayrıca ülkemizde bırakın hemşehriciliği,mahallecilik vardır.ve insanlar birbirinden ciddi şekilde kopuktur.bu yzüden fraklılılar zenginliğimizdir düşüncesini batının bizi bölmek için bilinç altımıza yerleştiridiği bir düşüncedir.farklılıklar kaynaşmış homojen toplumlarda zenginliktir.kaynaşmamış bölünmüş toplumlarda başa beladır.

her etnik yapının kendi okulunu açması hemşehricilik hatta mahallecilik yüzünden 15 yıl sonra birbirinin dilini anlamayan şehirler, ilçeler ,mahalleler ve kuşaklar yetişir.bu türkiyeyi bölmek için olabilecek en sinsi plandır.osmanlılarda da özellikle balkan bölgesinde bu uygulama oldu.savaş meydanlarında birbirinin dilini anlamıyordu osmanlı piyadesi.bu tecrübeler geçmişte yaşanmıştır.ders almak lazım.eğitim birliği geliştirilmeli ama bozulmamalı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

devletin bir resmi dili var ve o da türkiyede her etnik grubun su gibi konuştuğu türkçedir.(hiç türkçe bilmeyen kürt var demeyin hepsi biliyolar.)

 

türkiyede tüm etnik yapıları bir arada tutan tek iletişim aracı türkçedir.tabi ki türkçe konuşulacak.devlet dairesinde görev yapan .memur kürtler geldi kürtçe konuşuyor diye kürtçe mi öğrensin...çerkesler çerkesçe konuşuyor diye çerkesçe mi öğrensin yani.böyle saçmalık olmaz.

 

kuzey ırakta türkmenlere saddam döneminde bazı haklar tanınmıştı.saddamdan sonra çoğu haklarını kaybettiler.

 

türkiyede hiç bir etnik yapının kendi okullarını açmasına taraftar değilim.türk halkı o kadar da kaynaşmış bir halk değildir.alevi sünni düşmnalığı vardır,türk kürt düşmanlığı vardır, sağcı solcu düşmanlığı vardır, laik antilaik düşmnalığı vardır, zengin fakir düşmnalığı vardır,okumuş cahil düşmanlığı vardır.var oğlu vardır.ayrıca ülkemizde bırakın hemşehriciliği,mahallecilik vardır.ve insanlar birbirinden ciddi şekilde kopuktur.bu yzüden fraklılılar zenginliğimizdir düşüncesini batının bizi bölmek için bilinç altımıza yerleştiridiği bir düşüncedir.farklılıklar kaynaşmış homojen toplumlarda zenginliktir.kaynaşmamış bölünmüş toplumlarda başa beladır.

 

her etnik yapının kendi okulunu açması hemşehricilik hatta mahallecilik yüzünden 15 yıl sonra birbirinin dilini anlamayan şehirler, ilçeler ,mahalleler ve kuşaklar yetişir.bu türkiyeyi bölmek için olabilecek en sinsi plandır.osmanlılarda da özellikle balkan bölgesinde bu uygulama oldu.savaş meydanlarında birbirinin dilini anlamıyordu osmanlı piyadesi.bu tecrübeler geçmişte yaşanmıştır.ders almak lazım.eğitim birliği geliştirilmeli ama bozulmamalı.

 

 

bu kadar ayrımcılık var diyorsun neden receteyide yazmıyorsun bu herkesi turklestirme politikasından dolayı diilmidir

en basta yapılan hatalar diilmidir ya turk olcan ya da yok olcan mantıgı diilmidir......... ha bide solcuyum diyene din dusman diye yok edilmedimi din elden gidiyo diye denilmedimi sagcıyım diyene layiklik elden gidiyiyor denilmedimi yeterki devletin(demokrat oldugunu zanneden eltikesim) menfatine gelmesin... ne zaman Kafatascı zihniyet yok olursa ozaman bunlar duzelir...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bu kadar ayrımcılık var diyorsun neden receteyide yazmıyorsun bu herkesi turklestirme politikasından dolayı diilmidir

en basta yapılan hatalar diilmidir ya turk olcan ya da yok olcan mantıgı diilmidir......... ha bide solcuyum diyene din dusman diye yok edilmedimi din elden gidiyo diye denilmedimi sagcıyım diyene layiklik elden gidiyiyor denilmedimi yeterki devletin(demokrat oldugunu zanneden eltikesim) menfatine gelmesin... ne zaman Kafatascı zihniyet yok olursa ozaman bunlar duzelir...

 

Sizi bilgilendirenler yanlis bilgilendirmis ve kafanizi yanlislarla doldurmuslar.Türkiyede yasayan Türk kimligi olan herkesin Türk olmasi(ki bu cok dogru birseydir.) ayri birseydir herkesi Türklestirme politikasi ayri birseydir.Bu ikincisi Türkiyede hatta Osmanlida bile olmadi,bunu ya blmeden yaziyorsunuz yada sirf yazmis olmak icin icinizdeki kini bosaltmak icin yaziyorsunuz.Zorla Türklükleri inkar ettirilen Türkler oldu ama hicbir Kürt veya baska bir etnik kökenli kisi zorla Türklestirilmedi.

Kürtcülerin ellerinde koz olarak kullanmaya calistiklari slogan Kürtler kendilerini asimile ettirmediler sloganidir.Ki bu kocaman bir iftiradir.Türk devleti hicbir etnik kökene karsi asimile politikasi uygulamamistir,Türkiyede yasayan Kürt vatandaslarin cok azi(PKK)kimlik olarak Türk olmaya karsidir cünkü bunlar belirli odaklar tarfindan kullanilmaktadirlar,Kürt vatandaslarin büyük bir kesiminin Türk kimligi ile asla problemleri yoktur.Olamaz cünkü Türkiye Cumhuriyeti devleti Kürtlere ayricalik yapmamistir.Sirf Kürt olduklari icin özel bir statüye tabi tutulmamislardir.Türkiyenin genel yapisi ve gelir dagilimi her bölgesinde aynidir yani Türkiye genel olarak ihmal edilmistir.

Solculara din düsmani sagcilara laiklik elden gidiyor gibi yaklasimlar bazi odaklarin siyasi manevralarindan ayri birsey degildir.Ama surasida gercektirki solcu olarak din düsmani oldugu gibi sagci olarakta Laiklik düsmanlari hep olmustur bunu genelleme yapamazsiniz.

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

O kadar çevirmişsn amma bu kaz yine de yanmış.

bozan

 

Önce uslubu öğren.

 

Daha sonra İran Kürtlerinin şii olup olmadığını.

 

sonrada irandaki türk azınlığın suni olup olmadığını.

 

bir dahada bilmediğin konularda, ortaya iddia ile girme.

 

iddia ettiğin şeyin yanlış olduğu gösterilincede çamura yatmak zorunda kalmazsın böylece.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bu kadar ayrımcılık var diyorsun neden receteyide yazmıyorsun bu herkesi turklestirme politikasından dolayı diilmidir

en basta yapılan hatalar diilmidir ya turk olcan ya da yok olcan mantıgı diilmidir......... ha bide solcuyum diyene din dusman diye yok edilmedimi din elden gidiyo diye denilmedimi sagcıyım diyene layiklik elden gidiyiyor denilmedimi yeterki devletin(demokrat oldugunu zanneden eltikesim) menfatine gelmesin... ne zaman Kafatascı zihniyet yok olursa ozaman bunlar duzelir...

 

ayrımcılık var demiyorum.ayrımlar var diyorum.bu ayrımlar osmanlıdan beri var bizde.alevi sünni kavgası osmanlıdan beri var, modenr yaşamak isteyenle antilaik olanlar osmanlıdan beri kavgalı.türk ermeni düşmanlığı osmanlıdan beri var. zengin fakir kavgası osmnalıdan beri varç kentli köylü anlaşmazlığı da osmnalıdan beri var.

 

biz öyle güllük gülistanlık yaşayan bir toplum olmadık hiç bir zaman.bu kadar çok ve köklü ayrımların olduğu ülkelerde farklılıklar hep sorun getirir.çünkü biz farklı farklı olup da kaynaşabilmiş bir toplum değiliz...biraz gerçekçi olun.farklılıklarımız zenginliğimizdir yaklaşımı tamamen batının bizi bölmek istediği içi kafamıza soktuğu bir yalan.

bu kadar çok ayrımın olduğu yerde tabi ki standart bi kimlik yaratılmaya çalışıldı.o da çoğunluğu oluşturan türk kimliği üzerinden oldu.çoğunluk o zaman kürt olsa o zaman da kürt kimliği üzerinde kurulurdu.

 

solcular hiç bir zaman dini yok edecek kadar çoğalmadılar.solculara din düşmanı denmesi çok anlamsızdı.çünkü öyle bir tehlike yok.

ama sağcıların çoğu tarikat müridiydi ve oğu da hilafet geri gelse ,padişah geri gelse hiç de tepki vermezler.o tehlike ciddi.

 

bu ülkede osmanlı zamanından beri ne olumlu gelişme olmuşsa hep DEMOKRAT OLDUĞUNU ZANNEDEN ELİT KESİM sayesinde olmuştur.28 şubat müdahalesi lolduğu zaman erbakan hükümeti 5 yıllık temel eğitimi savunurken askerler ve destekleyen sivil aydınlar 8 yıllık eğitimi savunuyordu ve onların ittirmesi kaktırması ile 8 yıllık eğitime zar zor geçildi.(aynı yıl azerbaycan 11 yıllık eğitime geçti) bu da sana bi örnek olsun.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bana yönelik bir şey yazdığınızı söyleyen kim. yazdıklarınızdan "çok okumuş kültürlü biri olma ve bunu herkese tavsiye etme" havaları çıkarmak mümkün. sorularıma vereceğiniz cevap bu mudur yani.

 

herşeyi kendinize yontmakta ustunuze yok. maşallahınız var. diğer şak şakçılarda sizden bu konuda müthiş bir performans bekilyor anladığım kadarıyla. bak size bir şey söyleyince destekçileriniz çılgına dönüyor. iyisiniz yani :)

 

bu palavralarla ne kadar başarılı olacaksınız bilemiyorum. karşılıklı tartışma uslubunuz bile basit taktiklere dayalı,sanırım bilgi ve kültür birikiminizle ilgili bir durumdur. atıp tutun bakalım. nereye kadar işe yarayacak bu atıp tutmalar. böyle devam edin.

sevgili rua anlaşılan sizin tarihten haberiniz yok ,size göktürklerin tarihini okuyun derim,yoksa burdan sayflarca o hikayeler anlatılmaz.

 

***** ******* ****.

saygılar..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Yılmaz ERDOĞAN

 

 

 

Güvercin Kanadında Mektup.

 

BU bir mektup.Kuş, güvercin kanadına yazıldı.Kimin vicdanına konarsa o okusun diye.Ölüm üzerine…

Mayın üzerine…

Kürt meselesi… Türk meselesi üzerine.

Güzel kelimeler… Ve çirkin kelimeler üzerine.

Ölüme doğru yapılan bu korkusuz koşudan korkuyorum. Mayınlarla parçalanan kardeş cesetleri odamda, yanıbaşımda duruyorlar.

Yazdığım her kelimeye daha bir dikkatle bakıyorlar.

Onlar dün parçalandılar.

Yazıklar olsun diye başlıyor aklıma gelen her cümle şimdi.

Yazıklar oluyor zira, insanın biriktirdiği en güzel şeylere.

Yazıklar oluyor, bir çocuğun Kürtçe, Türkçe veya her ne hal ve her ne dilde ise gülümsemesine…

 

HER SİLAH ÖLDÜRÜR AMA MAYINDAN KAHPESİ YOKTUR

Sevgiliye hediye almaya, pazar alışverişine çıkmaya, bir bebek sahibi olmaya, sigarayı bırakmaya, piknik yapmaya, bir insanı her şeyden çok sevmeye…. Yazıklar oluyor…

Yazıklar oluyor hayatın bizzat kendisine.

Yapmayın!

Mayınlar döşemeyin geleceğinizin güzergáhına.

Bu kalleşin ne zaman patlayacağı belli olmaz.

Bazen yıllar sonra, bir küçük kız çocuğu çiçek toplarken denk gelir, bazen yirmi yaşındayken ve daha önce hiç görmediğin bir yerde, daha önce hiç tanımadığın insanların arasında hem anayasal hem siyasal hem mukaddes bir yolculuk sırasında….

İnsanoğlu her melaneti icat etti; ama mayından kahpesi yoktur.

Her silah öldürebilir, her zaman öldürme potansiyeli taşır; ama mayın MUTLAKA ÖLDÜRÜR.

Mayın ıskalamaz! O birini mutlaka öldürür!

Uğursuz bir pusuya yatar ve patlayana kadar, bir can üstüne basana kadar bekler.

İnsanın icat ettiği EN ÇİRKİN şey silahtır.

Ve silahların EN ÇİRKİNİ MAYINDIR!

Sebebini unuttum kavganın ve umurumda da değil siyasi tartışmalar. Bir tek şey için dua ediyorum her gece, her gündüz: Kimse genç ölmesin dağlarımızda.

EN GÜZEL KELİME ‘BARIŞ’ ARTIK SOYTARI KELİME

Silahlar susmadan sebebi konuşmaya imkán da yok lüzum da.

Aklın sesi, akılsızlık susmadıkça duyulmuyor.

Ve o zaman akla sadece DURUN demek geliyor.

Hemen şimdi DURUN!

Hiçbir haber geçmiyor ajanslar artık, ölümsüz.

İçinde acı olmayan gecemiz yok..

Ne oldu diyorum yine, kim hangi korkunun, hangi uğursuz hesabın peşinde diye…

Barış artık soytarı bir kelime…

Her ağızda var; ama hiçbir yerde yok.

Nerede bu barış?

O, insanın icat ettiği EN GÜZEL kelime.

Ama kelimelerle ne isterseniz onu yaparsınız.

Barış dersiniz; ama savaş manasınadır. Hatta bütün savaşlar barış için yapılır. Ve herkes adil bir barış için savaşır. Ve akıl der ki, aslında savaşmıyorsanız barışmaya başlamışsınız demektir.

Bir barış için yapılması gereken ilk ve belki de tek şey savaşmamaktır.

Silahlar patlamaya başlamışsa orada insanın bulduğu güzel kelimeler orayı terk eder.

SEVDADAN GAYRISINA AĞIDIMIZ OLMASIN

Kelimeler de ölür bazen… Ve kelime cesetleriyle yaşanmaya başlar hayat.

O kelimelerin, o cesetlerin… Nece olduğu, yani bu ölülerin ölürken son nefeslerinde hangi dilde konuştukları artık akılsızlığın gölgesinde soğuyan HAYATIN, YAŞAMANIN ta kendisidir.

Ölen yirmisindedir.

Artık, ardından söylenen ağıtlar kalır.

Ve Anadolu’da ağıt sıkıntısı yoktur.

Kürtçe’de de, Türkçe’de de binlerce ağıt vardır.

Hatta aynı ağıtın hem Kürtçe’si hem Türkçe’si vardır.

Yürek yakmak iyi bir işse, ikisi de eşit derecede yürek yakmaktadır.

Ama yüreğimizde artık dağlanacak yer kalmamıştır.

Sevdadan gayrısına ağıdımız olmasın artık.

Şimdi hepinizin huzurunda yalvarmak istiyorum.

Gördüm anladım, yapacak hiçbir şey kalmadıysa yalvarıyorum işte.

Kendimi küçük düşürmek istiyorum.

Taviz vermek istiyorum.

Kimin elinde bu kanı durduracak bir güç varsa, ister şeytana tapsın ister puta, ister bir tek Allah’a…

DİZLERİMİN ÜSTÜNE ÇÖKTÜM YALVARIYORUM

Kimin dudaklarının ucundaysa bunca gencecik hayat, ben ona yalvarmak istiyorum.

Ne olur? Bu işi durdur.

Ben siyaset miyasetten bahsetmiyorum. Dizlerimin üstüne çöktüm, “Bu genç ölümleri durdur” diyorum.

Kimse ateş etmesin kimseye.

Hiçbir gerekçeyle.

Hatta kendini savunmak için bile…

Çünkü savunmaya başlayana kadar masumsun ve masum güzel bir kelime, masum kal…

Kim hangi mayının yerini biliyorsa yalvarırım söylesin.

Bir káğıda yazsın, bir şişeye koysun, suya salsın söylesin.

Kim hangi mayının yerini biliyorsa, kimin gücü yetiyorsa olası ölümlere engel olmaya, ona yalvarıyorum işte.

İster şeytana tapsın ister puta, ister oralı olsun ister bizim buralı. Gücü yetiyorsa eğer durdursun bu işi.

Ben, bir yurttaş, bir insan olarak kendimi küçük düşürüyorum.

İşte açık açık yalvarıyorum, durdursun durdurmaya gücü yeten.

Süresiz ve sonsuza kadar.

Yalvarıyorum.

Dizlerimin üstüne de çöktüm ve ağlıyorum işte.

YAZGI BİRİNİ KIŞLAYA BİRİNİ DAĞLARA GÖTÜRMÜŞ

Sonra sabahlara kadar tartışalım.

Ama şimdi durdur. Yalvarırım.

Gençler, çocuklar ölüyor, hepsi kardeş, hepsinde aynı muska, aynı yazgı, aynı televizyon, aynı futbol, aynı hayat…

Hepsinin gerisinde dualara bürünmüş paramparça bir sevdalı.

Hepsi genç, hepsi güzel… Hepsi Türk, Hepsi Kürt… Gençler… Yazgının biri kışlaya, diğeri dağlara götürmüş…

Kürtçe’de “cehel” derler.

Kulağa cahil gibi gelir; ama “henüz bilmez” manasındadır, henüz yolun başında manasında…

Yalvarırım ne olacak…

Benden ne eksiltecekse bu yakarış eksiltsin, maksat hayat çoğalsın bu dünya cennetinde.

Bir yangında hep güzel kelimeler yanarken, çirkinleri hayatta kalır…

Kınamak, sövmek, hangi haklı gerekçeyle olursa olsun yangına körükle gitmek.

Ben kimseyi kınamıyorum, ben kimseye sövmüyorum, ben bu işin tamamını SEVMİYORUM.

Kurtulalım istiyorum bu vebadan.

Kimseyi haklı bulmuyorum, kimseyi haksız bulmuyorum.

Küstüm.

‘MIRIN’ DENİR KÜRTÇE’DE ‘ÖLÜM’DÜR TÜRKÇE’DE

Konuşmuyorum bu konuyu…

Silahlar susana kadar “SİLAHLAR SUSSUN”dan başka konu konuşmak istemiyorum… İstemiyoruz.

Ölmenin, öldürmenin hiçbir türünü, çeşidini sevmiyorum.

Ben genç bir hayat kurtulsun istiyorum her tür kavgadan.

Hatta kavgayı öven şiirlerden bile uzak dursun istiyorum.

Her çocuk çirkin kelimelerden uzakta yaşasın istiyorum.

Eğer o kelime çirkinse, çirkinin hizmetindeyse, Kürtçe söylemişin, Türkçe söylemişin çıfayda…

Hiçbir dil çirkin bir kelimeyi güzelleştiremez.

Ölüm her dilde çirkin bir kelimedir.

“Mırın” denir Kürtçe’de.

Anadolu’da konuşulan bütün dillerde karşılığı vardır.

Bunların içinde resmi olan “ölüm”dür. Türkçe’dir.

Ve ölüm kelimesi, resmi ya da gayri resmi her dilde eşit derecede çirkindir.

“Yaşam”a gelince….

Kelimelerin en şahanelerinden.

İçi açık açık ve kelimenin her manasıyla “hayat” doludur…

Ve hayat, varlığından emin olduğumuz tek şeydir…

DİL, BİR OLUŞLAR ZİNCİRİNİN SONUCUDUR

Kürtçe’de “jiyan” denir.

Yaşam, her dildeki en güzel kelimedir.

Belki bir tek rakibi vardır, o da “aşk”tır elbette.

Aşk…

Kürtçe’de “evin” denir.

Bu kelimelerin içinde resmi olan “aşk”tır; ama aşk kelimesi her dilde eşit derecede güzeldir.

Anadolu’da en az iki kişinin birbiriyle konuşup anlaştığı bir dil varsa ben onu bile öğrenmek istiyorum.

Sadece iki kişi bir dil icat etsin, ben çok merak ederim onu.

Çünkü bu iş öyle kolay değildir.

Dil yani lenguiç, çok geniş ve karmaşık bir sesler organizasyonudur.

Ve bir dilin oluşması, hiç kimsenin tasarlamasına imkán bulunmayan ve yüzyıllar boyu süren bir olaylar, oluşlar zincirinin sonucudur.

Bazı insanlar başka seslerle, bazıları başka seslerle anlaşırlar…

O sesler onların bünyelerinden, yani hayatlarının, kuşaklar boyu yaşamışlıklarının içinden süzülerek akar.

Sonuç her zaman mükemmeldir.

Çünkü bir dilin yapımında milyon, milyar insanın katkısı vardır ve bu katkı o insanlar yaşadıkça devam eder.

‘ACI’NIN YANINA ‘ŞİFA’ ‘İNTİKAM’A ‘BAĞIŞLAMA’

İşte bu yüzden bütün diller, insanoğlunun en büyük, en mucizevi eserleridirler.

Ve dil akışkan bir şey, düpedüz bir nehirdir.

Bünyesine uyan her su içine akar.

Her dilde başka dilden göçmen kelimeler vardır.

Onlar o dilin yurttaşı olurlar sonra.

Buna bazısı yozlaşma der; ama “yozlaşma” zaten çirkin bir kelimedir.

Güzel dil ya da çirkin dil diye bir şey yoktur.

Hepsi şaşılası bir kolektif çabanın ürünü, birer insan harikasıdır.

Güzel kelimeler vardır, çirkin kelimeler vardır.

Ve bunlar bütün dillere eşit sayıda yayılmıştır.

Her çirkin kelimenin yanına bir tane iyisini eş edeceğiz.

“Acı”nın yanına “şifa”, “zor”un yanına “çaba”, “intikam”ın yanına “bağışlama”….

“Ölüm”ün yanına “hayat”!

Sivil olan, sivil hakların geliştirilmesini isteyen bir yurttaş, silaha hiçbir zaman elini sürmemelidir.

Haklılığını sivilliğinden alan kişi sivillikten vazgeçerse haklı olmaktan da vazgeçer…

RESMİ OLANI TÜRKÇE’DİR AMA HEPSİ ÖZGÜRDÜR

Artık sivil de değildir haklı da.

Bir dilde manası çirkin olan, yani çirkin bir şeye isim veya duruma sıfat olan kelime sayısı artmışsa işte o zaman o dil, evet “yozlaşıyor” demektir.

Dil yani lenguiç, iyi kullanılmazsa tehlikeli olur.

Çünkü dil, her türlü kullanıma müsait mükemmel bir ses organizasyonudur.

İnsanları başkalaştırır.

Ama “başka”dan korkmaya gerek yoktur.

“Başka” güzel bir kelimedir.

Çünkü aslında aynı dili konuşan, konuşmayan herkes “BAŞKA”dır.

Ve başka, başkalık güzeldir.

Başkasının başkalığıyla birleşiriz ve bu birleşme bazen AŞK diye patlar.

Ve aşk nerede olursa olsun kendisi dışındaki her şeyi önemsizleştirir.

Biz kendi bahçemizdeki dillerin hepsini bilek, öğrenek, bir de üstüne İngilizce, Fransızca filan çakıp dünyanın karşısına çıkak.

Diyek ki bizim bahçede insanoğlunun şu kadar senede imal ve muhafaza ettiği diller, hazineler var!

Süryanice var, Keldanice var, daha araştırsak bulacaklarımız var…

Bunların içinde resmi olanı Türkçe’dir.

Ama hepsi Türkçe kadar özgürdür diyelim.

KÜRTÇE’Yİ CENDEREDEN TÜRKÇE KURTARACAKTIR

(Hem belki diğer dişlerini de yaptırmasına yardım edebiliriz şu tek dişli, tek taşlı medeniyetin…. “BİZ”i düzeltirsek herkesi düzeltiriz.)

Hepimizin eşit derecede duyacağı bir gururla dünyaya diyelim ki:

Bizzat Türkçe’nin kendisi diğer dillerimizin güvencesidir.

Çünkü onları özgürleştiren şeyler Türkçe yazılacaktır.

Türkçe bizim ortak dilimizdir ve ortak kimliğimizi oluşturur.

Ve Türkçe, güzel kelimeleriyle her şeyi iyileştirebilir.

Kürtçe’yi bu cendereden çıkarabilir.

Alır bu Mezopotamyalı kardeşini, önce yaralarını iyileştirir.

Onu özgürleştirir…

Kürtçe’yi, korku salan, öfke çağrıştıran bir meselenin parçası olmaktan, bu hiç hak etmediği yankısından Türkçe kurtaracaktır.

Çünkü DİL güncel bir mesele değildir.

Güncel bir kavganın konusu olması, hiç hak etmediğimiz bir trajedidir.

Ve kavga da (ki Kürtçe şer denir), trajedi de (ki ona Kürtçe’de de trajedi denir) çirkin kelimelerdir.

Elbette bütün kelimelerle ilgili kullandığım “güzel” ve “çirkin” kelimeleri tırnak içindedir.

Bazı tırnak kalın, bazısı incedir; ama hepsi tırnak içindedir.

Çünkü asıl güzel olması gereken, kelimelere yön veren mekanizmadır ve bildiğim kadarıyla ona da akıl denir.

TAKATİMİN SONUNDAYIM ELİMDE SADE KELİMELER

Akıl dilin patronudur ve hiçbir zaman ve hiçbir koşulda yetkilerini akılsızlığa, öfkeye devretmemelidir.

Bu bir mektup.

Kanamalı bir güvercinin kanadına yazıldı.

Hangi yüreğe konarsa o okusun ve bu ölümcül gidişi durdurmak için yapabileceği bir şey varsa hemen şimdi yapsın diye yazıldı.

Ölüm üzerine…

Mayın üzerine yazıldı.

Kürtçe meselesi, Türkçe meselesi üzerine bir yakarış bu.

Ben… Yani kalemden başka silah, vicdanından başka pusula tanımayan, bilmeyen ben…

Ne elimde dünyayı kurtaracak bir bilgi var, ne düşleri aydınlatacak bir lamba…

Elimde sade kelimeler…

Dizlerimin üstüne çöktüm, ağlıyorum.

Takatimin sonundayım ve durun diyebiliyorum sadece.

Yalvarırım… Durun!

Durdurun!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayın politika siz beni anlamamkta neden ısrar ediyorsunuz??? bakın üniter yapı veya türk düşmanı değil türkiye kürtleri bunu ben bir kürt olarak çok açıkça ifade ediyorum ama bu sorun silahla çözülecek bir sorunda değildir bunuda artık anlamak lazım kürtler dillerinde yayın yapan tv ve radyolar istemekte gayet haklıdırlar ve bence kürtlerin hakları ve varlıkları devlet güvencesi altına alınmalı örneğin dicle üniversitesinde bir kürt enstitüsü kurulmalı ve kürt tarihi dili ve kültürü üzerine araştırmalar yapmalı ve bunlar devletçede kabul edilmeli hiçbir halk başka bir halk ismiyle yaşamayı istemez kürt kürt olarak türk türk olarak bu ülkede rahatça yaşama hakkı vardırr...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Simdi bakin sayin Botan ben sizi gayet iyi anladim ama siz beni anlamamis olmakla itham ederek hala bir yerlere getirmeye calisiyorsunuz.Sizin ileri sürdügünüz görüs temelden yanlistir.neden yanlistir?

Bir defa sizin kabul etmekten kactiginiz bir olgu var oda Türkiye Cumhuriyetinde yasayan herkesin Türk oldugu gercegidir.Cünkü hepsinde Türkiye Cumhuriyetinin kimligi vardir.Kimse Kürt yurttaslarin varligini hakkini inkar etmiyor.Onlarin Kürt olduklarini inkar edende yok.Ve onlar her Türk vatandasi giib devletin güvencesi altindadirlar.

Dicle üniversitesinde bilmem neler kurulmali demissiniz,haklisiniz kökenleri tarihe uzanan toplumlarin hem tarihleri hemde dilleri arastirilmalidir.Kürtlere ait dünya literatüründe hicbir ciddi yazit yoktur,dil arastirma kruluslarinin Kürtce ile ilgili hicbir ciddi bulgusu yoktur.Yani olmayan birseyler zorla veya kapmaca ile var edilemez.Ayrica Türkiyede yasayan onca etnik kökenli vatandaslarimiz var,o zaman onlar icinde üniversitelerde arastirmalar yapilsin.onlarada kimlik verilsin.Dünyani hicbir ülkesinde böyle bir uygulama yokken Türk devletinden bunu istemek bilmem hangi anlami tasiyor.

Biz silahla sadece terörün üzerine gitmekteyiz vatandaslarin degil.Eger Kürdistan diye eline silahi<alip daga cikmis insanlarin evlatlarini öldürüyorlarsa,yollara mayinlar döseyip kahpece genc fidanlarin hayatina son veriyorlarsa bunlarla ancak silahli mücadele yapilabilir.Bugün PKK nin yaptigi terör Türkiyeyi bölme terörüdür,PKK ya arka cikan kim varsa ayni amaca hizmet etmektedir.Yani lütfen,ben ülkemde rahat ve huzur icinde yasayabilmek icin ülkemi bölmek isteyenlere tavizmi vermem gerekiyor yoksa onlarla mücadelemi etmem gerekiyor.Eger bugün Türkiye Cmhuriyetinin meclisine PKK lilar girebilmisse onlara o imkani tanimak bu ulusa ve vatana ihanettir.Benim insanimin benim vergilerimle meclisime girmis teröristlere maas ödenecek ve onlar orada benim ülkemin bölünmesi icin mücadele vereceklerdir,bu ihanet degilde nedir?

 

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.