Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
c090100.jpg
 
"Diriliş" ve "Şu Çılgın Türkler" kitaplarının yazarı bürokrat, avukat, yazar, tiyatronun duayenlerinden Turgut Özakman, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede bugün öğlen saatlerinde kalp durması nedeniyle hayatını kaybetti. Özakman 1930 yılında Ankara'da doğmuştu. 
 
Güven Hastanesi'nden yapılan açıklamada yazar Turgut Özakman'ın bugün saat 11.40'ta koroner arter hastalığı ve kalp yetmezliği sonucu yaşamını yitirdiği belirtildi. 1930 doğumlu olan tiyatro yazarı Özakman 83 yaşındaydı.
 
c7jb.jpg
 
 
spacer.gif

 

Gönderi tarihi:

Geldi mi üstüste geliyor. Ananem hep şöyle derdi :

 

"İlkbahar ve sonbaharda  ölümler çok olur. Azrail bahar temizliği yapıyor"

 

Neredeyse inanacağım buna. Sevenlerine sabır diliyorum.

 

Turgut Özakman Kimdir?

 

 (1 Eylül 1930, Ankara-. 28 Eylül 2013), Türk bürokrat, yazar ve avukat.

1 Eylül 1930 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. A.Ü Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Bir süre avukatlık yaptı. Köln Üniversitesi Tiyatro Bilimi Enstitüsü'ne devam ettikten sonra Devlet Tiyatrosu'na dramaturg olarak girdi. TRT'de Merkez Program Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı, Devlet Tiyatrolarında Genel Müdür Başyardımcılığı ve1983-1987 yılları arasında Genel Müdürlük yaptı. 1988-1994 yılları arasında Radyo-Televizyon Yüksek Kurulu'nda üyelik ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Uzun yıllar A.Ü Dil ve Tarih Coğrafya FakültesiTiyatro Bölümü'nde (DTCF Tiyatro) kadrolu öğretim görevlisi olarak çalıştı ve Dramatik Yazarlık dersleri verdi.

28 Eylül 1998 de, üstün hizmetleri nedeniyle Anadolu Üniversite'nce, 2006 yılında Ege Üniversite'nce ve 2007 yılında, mezun olduğu ve uzun yıllar görev yaptığıA.Ü'nce 'fahri doktor' unvanı verilen Özakman, sayısız esere imza attı.

Nisan 2002'de Eskişehir Belediye Başkanlığı, açtığı ikinci tiyatroya 'Turgut Özakman Sahnesi' adını verdi. 2006 yılında ODTÜ Özakman'a Üstün Hizmet Ödülü verdi. 2005 yılında piyasaya sürülen , 50 yıla yakın bir sürenin emeği olan ve Kurtuluş Savaşı'nı romansı bir dille anlatan Şu ÇılgınTürkler (Bilgi Yayınevi) adlı belgesel-romanı, Uğur Dündar'a göre cumhuriyet tarihinin en çok satan kitabı olduHaftalarca çok satanlar listelerinde ilk sırada kaldı.

Turgut Özakman'ın üç çocuğu ve dört torunu vardır. 28 Eylül 2013 tarihinde tedavisi devam etmekte olduğu Özel Güven Hastanesinde vefat etmiştir.

Gönderi tarihi:
  • Yazar

Bizim büyüklerimiz de hep mezarlıklar 3 ya da 5 kişiyi peş peşe alır derlerdi.. Biz bu ayrıntıları büyük şehirlerde belki kaçırıyoruz ama onların ki ne kadar doğru bilmiyorum da köylerde küçük yerlerde yaşayan birbiriyle daha fazla etkileşim hainde olan insanların tecrübeyle sabitlenen düşünceler.. Batıldır belki ama ne zaman böyle peş peşe ölümler gelse aklıma hep babaannemin o sözlerin geliyor. 

Gönderi tarihi:
  • Yazar

Bak şöyle bir yazı okudum şimdi internette: 

 

 

Doç. Dr. Serdar Dağ 

 

Sonbaharda sıcak bunaltıcı yaz sıcağı sona erer, havalar soğumaya başlar. Bu hava  değişimi yani sıcaktan soğuk havaya geçiş damarlarda büzülmeye ve kasılmaya yol açar, yani yazın sıcak etkisiyle geniş olan damarlar soğukta büzülür. Bu büzülme neticesinde damarlarda bazı değişiklikler meydana gelir. Bunları şöyle ifade edebiliriz:  
1- Damarlarda basınç artışı olur. Bu durum tansiyon yüksekliğine yol açar. Damar duvarları bu basınca dayanamazsa yırtılmalar meydana gelir. Beyinde kanama oluşur. Ülkemizde ve dünyada en önemli ölüm ve sakat kalma sebeplerinden birisi beyin kanamalarıdır.
2- Eğer damar sistemi bozuksa yani damar içinde bilinen veya  bilinmeyen tıkanıklık varsa, damarların büzüşmesi ve kasılmasıyla damara yapışık olan ve damarı daraltan tıkaç damardan ayrılır ve kan yoluyla ulaştığı başka bir damarı tıkar. Bu tıkanma beyinde meydana geliyorsa adı felç yani inmedir. Kalpte meydana geliyorsa adı kalp krizi yani ‘MI’dır.
Ülkemizde kalp krizinden ölüm oranı bu mevsimde çok fazladır. Özellikle  anjiyonun ve kalp ameliyatlarının hemen hemen yapılmadığı ve sınırlı yapıldığı yıllarda  kalp krizinden ölüm oranı çok fazlaydı. Onun için sonbahar ayı insanlar için ölüm ayı ve hüzünlü yaprak dökümü ayı olarak hafızalarda yer etmiştir.
3- Sonbaharla değişen havayla beraber sinir sisteminin biyokimyası bozulur ve depresyon hastalığına çok sık yakalanılır. Kişi mutsuz ve isteksiz olur. Hani derler ya sonbahar en güzel aşkların bile sona erdiği mevsimdir. Yüreklerdeki sevgiyi, aşkı, umudu alıp götürür yerine hüznü, ayrılığı ve daha ne kadar tuhaf duygu varsa onları getirir bu mevsim. Kış mevsiminin sert ve soğuk havalarından bile daha acımasızdır sonbahar…
Sinir sisteminin zayıflamasıyla beraber vücudumuzun savunma mekanizması zayıflar ve birçok hastalığa zemin hazırlanır. Bu yüzden sonbahara yaklaşırken mutlaka doktorumuza başvurmamız gerekir. Hüzün ayı olmaması için de gerekirse destek almak gerekebilir.

Gönderi tarihi:

Yaprak dökümü :(

Gönderi tarihi:

..

 

anlayışa göre efendim..

yaprak var.. yarpak var..

 

genelde "iyi" bilirdik..clover.gif

 

..

Gönderi tarihi:

Çok ama çok sevdiğim bir insandı. Yerinin doldurulması çok zor. Yakınımı kaybetmiş kadar üzüldüm. Böyle değerler bir daha zor yetişir. Keşke bir kitap daha yazsaydı. Onu hiç unutmayacağım.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.