Φ dominik Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2010 Yazar Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2010 Ey peki Egemen Bağış neyi yeniden gözden geçiriyor, ona ne kılıf uyduracaksınız her şey rayına oturmuşsa? Hadi Sinan Aygün ergenekoncu. Egemen de mi ergenekon hesabına çalışmaya başladı aniden, yoksa kafasına saksı mı düştü? Yoksa ajan mı hükümetin içinde? Yasamda her antlasma bazen yeniden gözden gecirilir, böyle olmasida her seyin tamamen yanlis oldugunu göstermez. Beni ne Sinan Aygün gibi sadece konusan ama icraat sifir insanlar ne de AKP ilgilendirir. Beni vatandas olarak ülkem icin, benim icin, vatanas icin yapilan kanunlar, antlasmalar ilgilendirir. Birakin su Ergenekon travmasini. Kimin ne oldugu ortada. Alıntı
Φ dominik Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2010 Yazar Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2010 Gümrük Birliginin Türkiye'ye verdigi zararlarin neler oldugunu bize soracaginiza zahmet edip yazilan onca kitaptan birini okuyun.Buraya cikip ben ihracat yapmak istedim gümrük yokmus diyerek .....inci bulmus hesabi yapmayin.Farzedin ki bizim elimizde yeterli döküman yok o zaman kendiniz arastirin ezbere konusmayin. Zarar getiren diyen sizsiniz, isbatlamakta size düser. Siz eminim Gümrük Birligi antlasmasini asla okumadiniz. Alıntı
Φ y.yılmaz Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2010 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2010 Türkiye’nin AB ile Olan Ticareti(Milyon $) İhracat İthalat İhracatın İthalatı Karşılama Oranı 1985 3204 3895 %82 1993 7289 10950 %66 1994 8269 10279 %80 1995 11078 16760 %66 Gümrük birliğinin imzalandığı tarih, % 80 den % 66 ya 1996 11548 23138 %49 Bir yıl sonra da % 49 a düşüyor. 1997 12248 24870 %49 1998 13498 24075 %56 1999 14348 21419 %66 2000 14510 26388 %54 2001 16118 18280 %88 2002 18459 23321 %79 2003 24484 31695 %77 2004 34417 45434 %75 2005 41364 52695 %78 2006 47934 59400 %80 2007 60398 68611 %88 (Kaynaklar: Dış Ticaret Müsteşarlığı, TÜİK910 ( Alıntı
Φ y.yılmaz Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2010 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2010 Ermeni birisi Türk vatandasi olabilir, Kürt birisi Türk vatandasi olabilir Olsun, bu da bir ilerleme! Şimdi ben Almanya da olsam, bana sorsalar hangi millettensin diye ben Gürcüyüm mü diyeceğim; aslen Gürcü olmama rağmen ben de Türk Vatandaşıyım, bu da Türk Milletindenim demektir. Karadenizli vatandaşlar ne diyecek, ben Laz Milletindenim mi diyecek? Bu ülkenin vatandaşıysan bu millettensin demektir bunu evirmenin, çevirmenin bir anlamı yoktur! Alıntı
Φ politika Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2010 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2010 Konu bilmem nerden nereye getirildi.Ama belki de bu nedenle Türkiye'nin Gümrük Birligi ile ugratilmis oldugu zararlari anlatma firsatida dogmus oldu. Gümrük Birliginin Türk ekonomisine vermis oldugu zararlar imzalandiktan 5 yil sonra ortaya cikmisti. Gümrük Birligine girdik AB'ye girdik sayilir diye caddelerde göbek attiranlar eserleri ile ögünebilirler. Hicbir Avrupa Birligi üyesi AB üyesi olmadan Gümrük Birligi üyesi olmamistir.Yani AB üyelik asamasi ile Gümrük Birligi baslamistir.Bizde ise tamamen tersi olmus ülke AB'nin sömürü pazari haline getirilmis yani KAPITÜLASYONLARA kapi acilmisti. Gümrük Birligi anlasmasinin Türkiye'ye verdigi zararlari TÜSIAD Yönetim Kurulu Üyelerinden HALUK DINCER cok acik ve anlasilir sekilde ortaya koymustur. Gümrük Birligi seminerinde konusan HALUK DINCER;Gümrük Birligi cercevesinde AB'nin Ücüncü ülkelerle yaptigi STA'larin (SERBEST TICARET ANLASMALARININ Avrupa ve Türk Is Dünyasina etkilerinden bahsederek: "Türk Sanayisi Gümrük Birligi kapsaminda uyum maliyetinin tamamini kendisi üstlenmek zorunda kalmis,cok konusulan ancak bir türlü gerceklesmeyen mali ve teknik yardimlari alamamistir.Bu bir gercek olarak dururken,simdi de AB'nin büyük pazarlara sahip Ücüncü ülkelerle yaptigi STA'larida AB üyesi olmayan,AB karar organlarinda yer almayan Türkiye'yi maalesef büyük zarara ugratmaktadir. Bazen Ücüncü ülkeler Türkiye ile STA yapma konusuna sicak bakmiyorlar,zaten böyle bir yükümlülükleride yok.Türkiye cözüm talebini Avrupa Komisyonu'na iletiyor fakat maalesef AB üyesi olmamasi nedeniyle bu Ücüncü ülkelere herhsngi bir baski olusturamiyor. AB'nin STA gündeminde GÜNEY KORE,UKRAYNA,ASEAN yani ENDONEZYA,MALEZYA,FILIPINLER,SINGAPUR VE HINDISTAN'la STA hazirliklari var.Eger biz bu ülkelerle es zamanli STA imzalayamazsak Türkiye icin lokomotif sayilabilecek tekstil,elektronik,otomotiv,demir-celik ve kimya gibi sektörler büyük zarar görecektir. TÜSIAD olarak AB'den bu sürecte yapici bir yaklasim bekliyoruz. Serbest Ticaret Bölgeleri ile üye ülkeler arasindaki ticari engeller kaldirilirken üye olmayan ülkeler kendi gümrük tarifelerini ve politikalarini uygulamaktadirlar. Buraya kadar TÜSIAD'in sikayetini yazdim. TGSD TÜRK HAZIRGIYIM SANAYI SEKTÖRÜ GÜMRÜK BIRLIGI HAKKINDA DAVA ACMAYA HAZIRLANIYOR. Sektörün baskani olan AHMET NAKKAS,Gümrük Birliginden gördükleri zararlari hukuksal boyuta tasiyarak buna bir son verilmesi icin dava acmaya hazirlaniyor. Türkiye Gümrük Birligi Anlasmasi ile Avrupa Birligi tarafindan ekonomik,hukuksal ve siyasi acidan adeta sömürgelestirilmistir.1995'de imzlanan bu anlasmadan dogan zararlarin giderilmesi icin iktidarlar hicbirsey yapmamislardir.Cünkü onlar asla Türkiye'nin iktidarlari olamamislardir. Türkiye bu anlasma ile TARIM ÜRÜNLERI disinda tüm ürünlerde BIRLIK kurallarini uyguklayacagini taahhüt etmistir.Birlik AB üyesi ülkelerin maddi kayiplarini fonlarken Türkiye üye olmadigi icin sadece ücün birini almaktadir. Türk bayrakli tirlar,birlik üyesi ülkelerde hala GESIC BELGESI kullanmakta ve bununda maliyeti korkunc boyutlara ulasmaktadir.Türkiye gümrük birligi üyesi bir ülke olarak diger birlik üyesi ülkeler gibi gecis belgelerinden muaf tutulmak zorundadir.Burada acik bir hukuksuzluk dolayisiyla Türkiye'nin zararina calisan bir mekanizma var. Örnegin Almanya bayrakli bir tir Almanya'dan Edirneye kadar sadece bir adet tir karnesi ile lokal ulasim yapiyormus gibi hicbir masraf karsilamazken Türk tirlari gectikleri her ülke icin gecis belgesi almak durumundadirlar bu da yüksek maliyete dayanmaktadir. saygilarla Alıntı
Φ dominik Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2010 Yazar Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2010 Olsun, bu da bir ilerleme! Şimdi ben Almanya da olsam, bana sorsalar hangi millettensin diye ben Gürcüyüm mü diyeceğim; aslen Gürcü olmama rağmen ben de Türk Vatandaşıyım, bu da Türk Milletindenim demektir. Karadenizli vatandaşlar ne diyecek, ben Laz Milletindenim mi diyecek? Bu ülkenin vatandaşıysan bu millettensin demektir bunu evirmenin, çevirmenin bir anlamı yoktur! Kendini nasil tarif etmek istiyorsan edebilirsin, bunda serbestsin ama baskalarinada bu konuda ders vermeye hakkin yok. Ben Laz'da taniyorum Kürt'te Cerkez'de ve her üc örnekte ben kendilerini sadece Türk olarak niteleyenleride taniyorum ama aslinda Laz'im, Cerkez'im, Kürdüm diyenlerinide. Herkes kendisi icin nasil hissediyorsa öyle ifade etmelidir. Esas olan zaten vatandasliktir. Vatandas olarak Türk, Alman, Rus,..... olabilirsin ama illada o milletten olman gerekmez. Olay bu kadar basit. Biraz anlamaya calisin. Alıntı
Φ dominik Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2010 Yazar Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2010 Tamamda bu veriler Gümrük Birliginin sadece AB ülkeleri lehine ve Türkiye'ninde aleyhine oldugunu göstermiyorki. Siz antlasmalardan dolayi bir tarafinsadece lehine ama diger tarafinda aleyhine olan maddeleri göstermelisiniz. Gümrük Birligi Türkiye dahil tüm AB ülkeleri icin gecerli. Türkiye bazi dönemlerde az ihracat yaptiysa neden sucu derhal her sorunda oldugu gibi disarida ariyoruz? Bu hastaliktan ne zaman kurtulacagiz? Illada AB'ye karsi olma adina yalan yanlis gercek disi bilgileri neden savunuyoruz? Bu kimseye birsey getirmez. 1995 te imzalanmis, kim tarafindan yanilmiyorsam SHP ve DY hükümetleri tarafindan, yani basbakan Tansu Ciller, yardimcilarida gene yanilmiyorsam önce eski Ankara belediye baskani olan sahis, sonrasinda gene ismini hatirlayamadigim CHP'li bir bakan ve son olarakta sayin Baykal'di. Sonraki hükümet ise ANAP-MHP-DSP ortakligiydi. Bu hükümet AKP gelene kadar iktidardaydi ama Gümrük Birligiyle ilgili asla bir revizyona falan gitmedielr, demekki onlarda dogru buluyordu. Su an AKP ilktidarda ve onlarda ayni yola devam ediyorlar. Yani yanlis bir durum ortada yokki düzeltsinler, en azindan gelen her iki hükümette yanlis görmüyordu. Simdi kalkip her seyi AKP'nin üzerine atmak, neden degistirmiyorlar demek dürüstlük degildir. Bu hükümet bence Gümrük Birligini dogru buluyor, Ciller hükümetide , ANAP-DSP-MHP hükümetide dogru buluyordu. Yani meclisteki neredeyse tüm partiler bu konuyla ilgili dönemlerde iktidar olmuslar ve asla yanlis falan dememisler. Ama bazilari her zaman yaptigini yaparak, muhalefetteyken her seyi elestir mantigiyla hareket ediyorlar. Ya kardesim vatandas anlamiyormu zannediyorsunuz bu takkiyeciligi? Alıntı
Φ dominik Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2010 Yazar Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2010 Konu bilmem nerden nereye getirildi.Ama belki de bu nedenle Türkiye'nin Gümrük Birligi ile ugratilmis oldugu zararlari anlatma firsatida dogmus oldu. . . . Örnegin Almanya bayrakli bir tir Almanya'dan Edirneye kadar sadece bir adet tir karnesi ile lokal ulasim yapiyormus gibi hicbir masraf karsilamazken Türk tirlari gectikleri her ülke icin gecis belgesi almak durumundadirlar bu da yüksek maliyete dayanmaktadir. saygilarla Bu acikladiklarinizin Gümrük Birligiyle yakindan uzaktan alakasi yok. Gümrük Birligi ülkeler arasi tasimaciligida ayarlamiyor. Türkiye hali hazirda AB üyesi degil ve bundan dolayi belirli zorluklarin oldugunuda biliyoruz. Ama konulari birbirine karistirarak cüzüme varamazsiniz. Aradan 16 yil gecmis ama AHMET NAKKAS bey ancak 16 yil sonra zararini anlamista yargiya basvuracakmis. Hele bir basvursun ve sonucu bekleyelim. Her yargiya basvurmak derhal hakliligini göstermez. 16 yildir akli neredeymis beyefendinin? Alıntı
Φ politika Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2010 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2010 Zarar getiren diyen sizsiniz, isbatlamakta size düser. Siz eminim Gümrük Birligi antlasmasini asla okumadiniz. Anlasmanin neyini okuyacagiz.Türkiye'nin Gümrük Birligi ile ugramis oldugu zarsr ortadadir,bunu sizin inkar etmenizle kara gecmez Türkiye.Veriler ortadadir.. Alıntı
Φ dominik Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2010 Yazar Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2010 Anlasmanin neyini okuyacagiz.Türkiye'nin Gümrük Birligi ile ugramis oldugu zarsr ortadadir,bunu sizin inkar etmenizle kara gecmez Türkiye.Veriler ortadadir.. Anlasilmistir.**** Tam da bu noktada artik millet bu tip yalan ve dolan haberlere rahbet göstermiyor. Alıntı
Φ y.yılmaz Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2010 Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2010 1995 te imzalanmis, kim tarafindan yanilmiyorsam SHP ve DY hükümetleri tarafindan, yani basbakan Tansu Ciller, yardimcilarida gene yanilmiyorsam önce eski Ankara belediye baskani olan sahis, sonrasinda gene ismini hatirlayamadigim CHP'li bir bakan ve son olarakta sayin Baykal'di. Sonraki hükümet ise ANAP-MHP-DSP ortakligiydi. Bu hükümet AKP gelene kadar iktidardaydi ama Gümrük Birligiyle ilgili asla bir revizyona falan gitmedielr, demekki onlarda dogru buluyordu. Onların görmediği yanlışı Türk, Kürt, Laz, Çerkes, Abaza, Yörük, Gürcü, Macır, Boşnak, Manav, Dadaş, Ermeni, Rum ve hatırlayamadım bir çok milletten oluşan Türk Vatandaşları ( nasıl, doğru tabir kullanabildim mi?) görerek gereken cezayı kesti ve meclis dışında bıraktı. Alıntı
Φ dominik Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2010 Yazar Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2010 Onların görmediği yanlışı Türk, Kürt, Laz, Çerkes, Abaza, Yörük, Gürcü, Macır, Boşnak, Manav, Dadaş, Ermeni, Rum ve hatırlayamadım bir çok milletten oluşan Türk Vatandaşları ( nasıl, doğru tabir kullanabildim mi?) görerek gereken cezayı kesti ve meclis dışında bıraktı. Yaniliyorsunuz sayin yilmaz. Secmen 16 yildir hic bir iktidari Gümrük Birliginden dolayi meclis disi birakmamistir. Türkiye'de milyonlarca secmen tam olarak Gümrük Birliginin ne anlama geldigini, getirisini, götürüsünü ,..... bilmemektedir cünki, arastirmiyorlar, incelemiyorlar,...., aynen sizin ve diger arkadaslarinda yaptigi gibi. Bakin hatta arkadasin birisi itiraf ediyor, antlasmayi okumama gerek yok, verdigi zarari görüyorum diyor. Alıntı
Φ y.yılmaz Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2010 Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2010 Yaniliyorsunuz sayin yilmaz. Secmen 16 yildir hic bir iktidari Gümrük Birliginden dolayi meclis disi birakmamistir. Türkiye'de milyonlarca secmen tam olarak Gümrük Birliginin ne anlama geldigini, getirisini, götürüsünü ,..... bilmemektedir cünki, arastirmiyorlar, incelemiyorlar,...., aynen sizin ve diger arkadaslarinda yaptigi gibi. Bakin hatta arkadasin birisi itiraf ediyor, antlasmayi okumama gerek yok, verdigi zarari görüyorum diyor. Evet, anlatılana değil görünene inanılır. Türkiye de enflasyon düştü, faizler düştü, milli gelir yükseldi, döviz istikrarlı bir şekilde olduğu yerde sayıyor, ekonomi iyiye gidiyor, demokratikleşiyoruz vs. deniyor. Biz ise söylentilere, devlet kurumlarının verdiği raporlara göre değil kendi cebimize ve çevremizdeki iş yerlerinin ne olduğuna, insanların kaçının işini kaybettiğine bakarız. Öğrencilerin en doğal hakkı olan protestoyu bile devletin nasıl cezalandırdığına bu cezaya yetkililerin ne dediğine bakarız. Ben kazandığımdan fazlasını harcarsam bu benim borçlandığım anlamına gelir ki bunu ne kadar devam ettirebilirim? Bizim cari açığımız artıyorsa bu işin hiç de bizim lehimize olmadığını, birilerine hamallık ettiğimizi anlamamız için alim olmaya gerek yok sanırım. Alıntı
Φ dominik Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2010 Yazar Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2010 Evet, anlatılana değil görünene inanılır. Türkiye de enflasyon düştü, faizler düştü, milli gelir yükseldi, döviz istikrarlı bir şekilde olduğu yerde sayıyor, ekonomi iyiye gidiyor, demokratikleşiyoruz vs. deniyor. Biz ise söylentilere, devlet kurumlarının verdiği raporlara göre değil kendi cebimize ve çevremizdeki iş yerlerinin ne olduğuna, insanların kaçının işini kaybettiğine bakarız. Öğrencilerin en doğal hakkı olan protestoyu bile devletin nasıl cezalandırdığına bu cezaya yetkililerin ne dediğine bakarız. Ben kazandığımdan fazlasını harcarsam bu benim borçlandığım anlamına gelir ki bunu ne kadar devam ettirebilirim? Bizim cari açığımız artıyorsa bu işin hiç de bizim lehimize olmadığını, birilerine hamallık ettiğimizi anlamamız için alim olmaya gerek yok sanırım. Konudan konuya gecmekle tartisma olmaz. Siz bu saydiklarinizi belgelerle Gümrük Birliginden kaynaklandigini göstermek zorundasiniz. Kardesim beceriksiz iktidar varsa, beceriksiz sanayici, ihracatci,...... varsa anlasmalar ne yapsinki? Yukarida saydiklariniz ülkemizde aklim yeteli sorun olarak konusuluyor, yeni bir olgu degil, hele hele Gümrük Birligi ile hic alakali degil. Sizin amaciniz üzüm yemek degil bagcuiyi dövmek. Elestirinde önemli degil ne olursa olsun elestirin. Bu mantikla ancak yanlis kapi calarsinizki yapiyorsunuzda. Kendi beceriksizligimizi baskalarina yüklemek yaptiginiz. Yillarca sorunlarimizi hasir alti ederek inkar ettik, sorunlar büyüyerek karsimiza dag gibi cikti, ama biz hala sorunumuzun olmadigini, bilakis dis kaynakli kiskirtmalar oldugunu söyledik ve halada söyleyenelrimiz var. Simdide enflasyonun, issizligin, kötü ekonominin,..... nedenlerini Gümrük Birliginde ariyoruz. Disaridan birisi bunlari okusa bu halimize güler gercekten. Ya biz neden hala kendimizi masum ama sadece disariyi suclu buluyoruz anlasilir degil. Ne zaman bu travmadan kendimizi kurtaracagiz? Alıntı
Φ politika Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2010 Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2010 Türkiye'nin yapmis oldugu onlarca anlasma var.Bunlarin hepsinin Türkiye'nin lehine calismadigi bir gercektir.Bu gercegi anlamak icin o anlasmayi okumanin anlami ne ola ki.Anlasmanin ne icin yapildigi bilindigine göre onu okumak veya okumamak hicbirsey ifade etmez.Ne icin yapildiugi bilinen bir anlasmanin verdigi zarari anlamak icin illede kahin olmaya gerek yok. Bir defa gümrük birligi anlasmasinin iceriginde;ÜYE ÜLKELER ARASINDA GÜMRÜK GECISLERININ KOLAYLASTIRILMASI VARDIR.Ben TÜSIAD'in Gümrük Birligi ile Türkiye'nin nasil zarara ugradigini ve nedenlerini yazdim.Hazir Giyim Sektörünün durumunu yazdim. saygilarla Alıntı
Misafir demirefe Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2010 Gönderi tarihi: 29 Aralık , 2010 Hangi malimiz Gümrük Birligi geldiginden beri ihrac edilemiyor? Şimdi ben tartışma üslubunu sertleştirme yanlısı değilim ama, her seferinde böyle uyanık geçinen tavırla karşılaşmak akıllı uslu bir tartışma yapılmasını engelliyor. Söylediğimiz gayet açık. Hiç kimse malımızı ihraç edemiyoruz diye bir iddiada bulunmadı. Söylenen: Sanayi ürünlerinde gümrük duvarı yok, çünkü AB ülkeleri ağırlıklı olarak sanayi ürünü ihraç ediyor. Demir çelik ve tarım ürünlerinde ise gümrük var, çünkü Türkiye ağırlıklı olarak bu ürünleri ihraç ediyor. Dolayısıyla gümrük birliği anlaşması, AB ülkeleri lehine ve Türkiye aleyhinedir. 1995 te kabul edilen bir antlasmadan dahi haberiniz olmadan Gümrük birliği anlaşmasının yeni veya AKP tarafından imzalandığı gibi bir intiba uyandırmak istediğim konusunda gösterilen ısrar ise çok daha vahim. Böyle bir tık'ın ucunda olan bir bilgiye nasıl ulaşamamış olabilirim veya bunu nasıl saklamaya çalışıyor olabilirim? Bu konuda en az sorumlu imzalayan, en çok sorumlu hâla sürdürendir. Çünkü imzalayan, bir tam üyeliğe geçiş süreci olarak imzalamış olabilir. Sonraki hükümetlerin giderek sorumluluğu artar. Çünkü bir iyileştirme yapılmadıkça ve tam üyelik sürüncemede kaldıkça bu iş bir haksızlığa dönüşmektedir. Bu güne geldiğimizde, artık mazeret tükenmiştir. Tam üyelik gerçekleşmeyecekse, ya tüm mallarda gümrük kalkar, ya da bu şekliyle bu anlaşmayı sürdüremeyiz. Konu bu kadar açık ve net... Alıntı
Φ y.yılmaz Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2010 Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2010 Simdide enflasyonun, issizligin, kötü ekonominin,..... nedenlerini Gümrük Birliginde ariyoruz. Bizi okumamakla, okuduğumuzu anlamamakla itham ettiğiniz halde benim yazdığım şu yazıyı anlamadan yorum yapmışsınız. Ben bunların nedeni gümrük birliği demedim ki, bize böyle söyleniyor ama gerçek bu değil, bizim yaşadığımız ekonomi bu değil diye örnek verdim. Tamam biz bir şey bilmiyoruz, araştırmıyoruz diyelim. Süheyl Batum da mı hiç bir şey bilmiyor o da gümrük birliğinin gözden geçirilebileceğini söylüyor. Sebep ne, madem tikir tikir işliyor o halde niye gözden geçirme gereği duyuluyor? Alıntı
Φ dominik Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2010 Yazar Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2010 Şimdi ben tartışma üslubunu sertleştirme yanlısı değilim ama, her seferinde böyle uyanık geçinen tavırla karşılaşmak akıllı uslu bir tartışma yapılmasını engelliyor. Söylediğimiz gayet açık. Hiç kimse malımızı ihraç edemiyoruz diye bir iddiada bulunmadı. Söylenen: Sanayi ürünlerinde gümrük duvarı yok, çünkü AB ülkeleri ağırlıklı olarak sanayi ürünü ihraç ediyor. Demir çelik ve tarım ürünlerinde ise gümrük var, çünkü Türkiye ağırlıklı olarak bu ürünleri ihraç ediyor. Dolayısıyla gümrük birliği anlaşması, AB ülkeleri lehine ve Türkiye aleyhinedir. Gümrük birliği anlaşmasının yeni veya AKP tarafından imzalandığı gibi bir intiba uyandırmak istediğim konusunda gösterilen ısrar ise çok daha vahim. Böyle bir tık'ın ucunda olan bir bilgiye nasıl ulaşamamış olabilirim veya bunu nasıl saklamaya çalışıyor olabilirim? Bu konuda en az sorumlu imzalayan, en çok sorumlu hâla sürdürendir. Çünkü imzalayan, bir tam üyeliğe geçiş süreci olarak imzalamış olabilir. Sonraki hükümetlerin giderek sorumluluğu artar. Çünkü bir iyileştirme yapılmadıkça ve tam üyelik sürüncemede kaldıkça bu iş bir haksızlığa dönüşmektedir. Bu güne geldiğimizde, artık mazeret tükenmiştir. Tam üyelik gerçekleşmeyecekse, ya tüm mallarda gümrük kalkar, ya da bu şekliyle bu anlaşmayı sürdüremeyiz. Konu bu kadar açık ve net... Sayin demirefe, ne kadarda tartisma uslubunu sertlestirme yanlisi olmadiginizi vurgulamis olsanizda arkasindan derhal beni kastederek "her seferinde böyle uyanık geçinen tavırla karşılaşmak akıllı uslu bir tartışma yapılmasını engelliyor." ifade etmeniz malesef tartisma uslubunu tam tersine sertlestiriyor cünki, siz ne yazikki 'eksik bilgilerle/bilgilenmeyle' yaziyorsunuz. Gümrük Birliginin Türkiye'ye dogrudan anlasmalardan kaynaklanan zararlarini söylerken söylemleriniz yere basmiyor. Mesela diyorsunuzki demir celik ve tarim ürünlerien gümrük var. Var olsa bile acaba bu her iki taraf icinmi gecerli bunu dahi yazmiyorsunuz. Ama bu bilginiz dahi yanlis. Islenmis tarim ürünleri gümrüksüz olarak gecerliligini koruyor. Tarim ürünleri icin bir aciklamada söyle; "Tarım ürünlerinin serbest dolaşımının sağlanması, Türkiye’nin, topluluğun ortak tarım politikasına uyumu ertesinde mümkün olabilecektir." Lütfen su gümrük birligiyle eksik ve yanlis bilgilerinizi tamamlayin. Yapacaginiz tek sey gercekten sadece arastirip okumaniz. Ben buradan iki tane adres verecegim, Türkce ve digeri anlayanlar icin Almanca. baska bilgilerde rahatca bulacaginiz kanisindayim. 1 - Almanca: -http://www.ma-tax.de/A_H_P/listen/praef/Tuerkei/20040304_zollunion_EU_Tuerkei.pdf- (Türkiye büyükelciligi Berlin 2004) 2 - -http://www.kobifinans.com.tr/tr/bilgi_merkezi/02080110/14552- Ha diyeceksinizki, Gümrük Birligini elestiren sayisiz internet sayfalari var. Tabiiki var, bende biliyorum, milyarlarca zararimiz oldugunu iddia edenelrden tutun sayisiz tek tarafli tavizlere kadar syöleyenler var. Ama benzeri elstirileri mesela tüm AB ülkelerinde AB karsiti gruplar, sahislar halaa yapiyorlar. Alman Sagcilari basindan beri Almanya'nin AB'ye katimasina karsi ve dehal cikmalarini talep ediyorlar. Kendilerine göre Alman ekonomisinin, Alman sanayicilerinin, cifcilerinin, tasimacilarinin,.... AB'den kaynaklanan zararlarini sayiyorlar,...... Yani AB karsiti olan her kesmin ister Türkiye'de olsun ister su anki AB ülkelerinde olsun kendi görüslerini pekistirmek adina sagdan soldan topladiklari, bulduklari, hayal gücleriyle ürettikleri argümanlari toplayarak vatandasi kazanmaya calisiyorlar. Bizde de yapilan sadece bu tip amactan ibarettir. AB karsitlarinin dogal olarak AB ile yapilan her antlasmaya karsi cikmalari kadar dogal bir durum olamaz. Ama benim icin önemli olan sunduklari argümanlar. Malesef argümanlari gercekleri yansitmiyor, yalan yanlis bilgiler katiyorlar,...... Avrupa ülkelerine Türkyie'den gelmeyen tarim ürünü bulamaziniz, her yerde Türkiye'de satilan ne varsa bulunur. Bu ürünlere gümrük veriolmis olsa Ab ülkelerinden gelen tarim ürünleriyle yarisamaazlarki durum öyle degil. Domatesmi yok, Üzümmü yok, princmi, bulgurmu, mercimekmi, kabakmi, patlicanmi, portakalmi,...... yok? Ne ariyorsaniz tüm ürünler hemde AB ülkelerininkinden daha ucuza satiliyor. Yani iddianizda bir tutarsizlik oldugu buradan netlesiyor. Islenmis tarim ürünleri sifir gümrüklüdür. Bakin simdi sanayi ürünlerinin yanina birde islenmis tarim ürünlerini ekledik sifir gümrüklü. Elestirin ama yapici olsun, gercekleri yansitsin lütfen,...... Alıntı
Misafir demirefe Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2010 Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2010 Şimdi ben burada yanlış bilgi vermiş olsaydım rahatlıkla özür dilerdim. Yani örneğin bir tarım ürünlerini örnek gösterip tüm ihraç mallarında gümrük var diye iddia etmiş olsaydım. Bir sanayi ürününü örnek gösterip tüm mallarda gümrük yok gibi göstermeye çalışandan da beklenen, özür dilemesidir ama tabii beklemenin boşuna olduğunu biliyoruz. Gümrük birliği anlaşması imzalandıktan sonra ayrıca özellikle tekstilde çok adaletsiz bir kota da uygulandı. Çünkü anlaşmaya göre her ürünün Türkiye'den ihracına da gümrük koyamıyorlardı. Böylesi çok kör gözüne gözüne oluyordu. O yüzden tekstile de kota koydular. Belli bir ihracat hacmi ile sınırladılar. Ne zaman ki Çin tekstili dünya pazarını değiştirdi, Türk tekstiline kotanın zaten anlamı kalmadı, istese de kotayı aşacak talep yoktu, çünkü Çin talebi karşılıyordu. Ama bu tekstil kotası adaletsizliği unutuldu gitti. Sonra tarımda başladılar. Yok pancar ekiminizi sınırlayın, biz size ucuz mısır şurubundan yapılan şeker veririz dediler. Gıda sanayisi şu an yerli pancar şekerini tamamen bırakmış, ABD'den ithal mısır nişastasından dönüştürülerek elde edilen şekeri kullanmakta. Bu da bir gıda sanayi ürünü oluyor, fabrikada nişasta şekere çevrildiği için ve gümrüksüz serbestçe Türkiye'ye sokuyorlar. Yok fındıklarınızı sökün, yok yeni çay alanı açmayın, Türkiye'nin her türlü tarımsal ihracatına olmadık engeller koydular. Türkiye sanayi malı ihraç etmiyor mu? Ediyor elbette, ama aynı şey değil. Otomotiv mesela, en büyük ihraç kalemi. Ama siz Renault, Fiat, Ford ihraç ederken Audi, Mercedes, BMW, Alfa Romeo, daha bir çok marka otomobil de ithal ediyorsunuz. Üstelik sattığınız ürünlerin marka hakkı yabancılara ait, buna ödediğiniz parayı ihracattan düşmeniz gerekir, ama TÜİK tabii ki düşmüyor. Üstelik bu alanda ihracatınız ithalatı karşılamıyor. Tarımda ise durum böyle değil. Siz AB ye örneğin portakal ihraç ediyorsunuz, ama elmayı da AB den ithal ediyorsunuz diye bir durum yok. Tarımda gümrük olmasa belki AB nin tüm portakalını Türkiye satacak, İsrail AB ye hiç portakal satamayacak! Demir çelik hakeza. Türkiye'nin demir çeliği dünyada kalitesini kabul ettirmiş bir üründür. AB ise pek demir çelik ihraç etmez. Tersine ya özellikle doğu Avrupa'dan karşılar ihtiyacını, ya Türkiye'den ithal eder. Bunda da aynı. Gümrük sıfırlaması yok. Çünkü ağırlıklı Türkiye bunun satıcısı. Avrupa satıcısı olsa bunda da gümrük birliği anlaşması ile gümrük sıfırlanırdı. Alıntı
Misafir demirefe Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2010 Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2010 birde islenmis tarim ürünlerini ekledik sifir gümrüklü. Bunlar gıda sanayi ürünü oluyor. Çünkü işlenmiş olunca gümrüksüz olması AB nin işine geliyor. Peynir mesela. AB bunu ihraç ediyor, işlenmiş gıda sanayi ürünü diye gümrüksüz. Meyve sebze bakliyat işlenmiş sayılmıyor. Veya yukarıda verdiğim örnek gibi: Mısır tarım ürünü ama mısır nişastasını şekere dönüştürüp sattın mı sanayi ürünü, gıda sanayii... Ha, bir de Avrupa'da şu tarım ürünü varmış, bu tarım ürünü varmış, elbette var. Gümrük demek aşılmaz duvar demek değil. Ama yukarıda dediğim gibi sıfırlansa Türkiye belki tüm Avrupa'yı doyuracak. O potansiyel vardır Türkiye'de. Korkuları da bu! Bizi açıkça ve resmen uyutup kapasitemizin altına zorluyorlar. Türkiye şu an 40 tonluk Mercedes kamyonla bir tonluk şehir içi taşımacılığı yapan bir nakliyeci gibi kapasitesini atıl tutmaktadır. Bunca uçsuz bucaksız ova, bunca akan nehirler var. Bu ülke rahatça tüm Avrupa'yı besleyecek tarımsal ihracat kapasitesine sahiptir. Yani AB nin ihraç edebileceği bir mal varsa, ona gümrük konmamış. İthal edeceği mallara gümrük konmuş. Daha Türkçesi, rekabet edebileceği mallarda gümrük yok. Nasılsa bu mallarda ithal edeceğinden çok ihraç eder. Ama rekabet edemeyeceği mallarda gümrüğü sıfırlamaya yanaşmamış. Biz de bunu yıllardır sineye çekiyoruz. Şimdi... Osman Pamukoğlu haksız mıymış? Alıntı
Φ dominik Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2010 Yazar Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2010 Şimdi ben burada yanlış bilgi vermiş olsaydım rahatlıkla özür dilerdim. Yani örneğin bir tarım ürünlerini örnek gösterip tüm ihraç mallarında gümrük var diye iddia etmiş olsaydım. Bir sanayi ürününü örnek gösterip tüm mallarda gümrük yok gibi göstermeye çalışandan da beklenen, özür dilemesidir ama tabii beklemenin boşuna olduğunu biliyoruz. * * * Iyi arastirin önce!! Alıntı
Φ dominik Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2010 Yazar Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2010 Bunlar gıda sanayi ürünü oluyor. Çünkü işlenmiş olunca gümrüksüz olması AB nin işine geliyor. Peynir mesela. AB bunu ihraç ediyor, işlenmiş gıda sanayi ürünü diye gümrüksüz. Meyve sebze bakliyat işlenmiş sayılmıyor. Veya yukarıda verdiğim örnek gibi: Mısır tarım ürünü ama mısır nişastasını şekere dönüştürüp sattın mı sanayi ürünü, gıda sanayii... Yani AB nin ihraç edebileceği bir mal varsa, ona gümrük konmamış. İthal edeceği mallara gümrük konmuş. Daha Türkçesi, rekabet edebileceği mallarda gümrük yok. Nasılsa bu mallarda ithal edeceğinden çok ihraç eder. Ama rekabet edemeyeceği mallarda gümrüğü sıfırlamaya yanaşmamış. Biz de bunu yıllardır sineye çekiyoruz. Şimdi... Osman Pamukoğlu haksız mıymış? Pamukoglu gibi eline silahtan baska bir sey almamis birisi ne anlar Gümrük Birligi konulari ondan dostum. Gümrük Birliginin öncesi ile sonrasi arasinda Türkiye'nin tek tarafli olarak zararlarini lafla degil belgelerle isbatlamak zorundasiniz. Aksi taktirde sadece Pamukoglu gibilerin asker düsünceli politik ve ekonomi anlayisi ile kendi kendinizi inandirirsiniz. Hala eksik bilgilerle, ..... sadece pamukoglu gibilerin söyledigi propaganda laflarla tartisiyorsunuz. Alıntı
Φ dominik Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2010 Yazar Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2010 Bunca uçsuz bucaksız ova, bunca akan nehirler var. Bu ülke rahatça tüm Avrupa'yı besleyecek tarımsal ihracat kapasitesine sahiptir. "Bu ülke rahatça tüm Avrupa'yı besleyecek tarımsal ihracat kapasitesine sahiptir." bu tip sözler sadece slogan olarak kullanilyior. Kimler kullaniyor Pamukoglu gibileri. Gümrük Birligiyle bahsettiginiz sorunlarin yakindan uzaktan alakasi yok. Bizim yanlis piolitikalarimizin sonucu, vatandasa hizmet yerine yandaslarin cebini doldurma politikasi, insanlari egitimsiz birakma politikasi,...... Yani bu sorunlarimizin kaynagida kendimiziz ama bunu dahi göremiyoruz. "Tarım ürünlerinin serbest dolaşımının sağlanması, Türkiye’nin, topluluğun ortak tarım politikasına uyumu ertesinde mümkün olabilecektir." cümlesinden de anlasildigi gibi eger hala bu ürünlerde serbest dolasim olmuyorsa Türkiye'nin hala toplulugun ortak tarim politikasina uyumu saglayamadigini gösteriyor. Alıntı
Φ politika Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2010 Gönderi tarihi: 30 Aralık , 2010 Alman sitelerinden Gümrük Birligini okumamiz isteniyor.Türk sitelerinden bizzat TÜSIAD'in Gümrük Birligi konusunda yaptigi elestirilere deger vermeyip Almanya'nin Gümrük Birligi ile ilgili internet adresine önem verenler kimin hesabina Gümrük Birligini savunuyorlar.Yani bu kadar isveren,bu kadar ekonomist ve bizzat TÜSIAD'in kendisi AB karsitiymis gibi gösterilip onlarin söylediklerine deger vermeyenler icin söylenecek her söz abesle istigaldir. saygilarla Alıntı
Misafir demirefe Gönderi tarihi: 31 Aralık , 2010 Gönderi tarihi: 31 Aralık , 2010 "Tarım ürünlerinin serbest dolaşımının sağlanması, Türkiye’nin, topluluğun ortak tarım politikasına uyumu ertesinde mümkün olabilecektir." cümlesinden de anlasildigi gibi eger hala bu ürünlerde serbest dolasim olmuyorsa Türkiye'nin hala toplulugun ortak tarim politikasina uyumu saglayamadigini gösteriyor. Tabii tabii, elbette... Ne zaman kursaklarda kalan Sevr gerçek olur, Türkiye'den Kürdistan'a bir, Ermenistan'a bir, şeriat devletine bir pay çıkar, o zaman Türkiye uyum sağlar... Dedik ya ölme eşeğim ölme, yaz gelecek, yoncalar bitecek. Aman sakın öleyim deme! Ne ol, ne öl! Avrupa'nın Türkiye politikası ezelden budur... Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.