Φ dilku Gönderi tarihi: 30 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 30 Nisan , 2006 maturidi yukarıda da bunu izah ediyor..bu cebir olmuyor.. Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 30 Nisan , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 30 Nisan , 2006 bahsettiğin kitabın ona ait olduğu kesin değildir. kitabut tevhid'de ise açıkça kulun gücü fiille beraberdir diyor ve bunun cebr olduğunu göremiyor. Alıntı
Φ Fade to Black Gönderi tarihi: 30 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 30 Nisan , 2006 fiil diye bişey icad edip kendi kendine hüküm veriyorsun.yaratmanın çeşit çeşit olduğunu da biliyorsun."fiil" dediğin şey insan için yaratılıp verilmiştir nasıl kullanırsa kullanılsın.aynı insan gibi.bizi yarattı ama bazıları işledikleri fiillerden dolayı cehhenneme gidiyor o zaman Allah mı cehhenneme gidiyor? dolayısıyla insanların işlediği fiiller kendisinindir nasıl yaratıldığı önemli değil. Alıntı
Φ dilku Gönderi tarihi: 30 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 30 Nisan , 2006 bahsettiğin kitabın ona ait olduğu kesin değildir. kitabut tevhid'de ise açıkça kulun gücü fiille beraberdir diyor ve bunun cebr olduğunu göremiyor. güç başka azm-ı musammam başka.. Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 1 Mayıs , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 1 Mayıs , 2006 güç başka azm-ı musammam başka.. azmı musamamma dedikleri zaten cüzi iradedir.yani bir işi yapma isteği Alıntı
Φ dilku Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 azmı musamamma dedikleri zaten cüzi iradedir.yani bir işi yapma isteği tamam işte bir şey yapma isteğini insana Allah mı veriyor?? insanın istemesi de mi yaratılıyor? Gücün insana Allah tarafından verilmesi cebr mi oluyor? ama ben insanda bir şey yapabilme gücünün buluduğuna da inanıyorum.. Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 tamam işte bir şey yapma isteğini insana Allah mı veriyor?? insanın istemesi de mi yaratılıyor? Gücün insana Allah tarafından verilmesi cebr mi oluyor? ama ben insanda bir şey yapabilme gücünün buluduğuna da inanıyorum.. bu isteği allah yaratır dersen bu cebr olur. maturidiler boşuna bunu inkar etmedi. neden bu kadar işi yokuşa sürdüler ki? madem herşeyi yaratan allahtır deyip düşüncemizin de allah tarafından yaratıldığını söylemek daha fazla insanları kendine çekici değil miydi? ama onlar bir şeyi gördü ve bunu diyemedirler. bunu anlamayacak bir insan olduğunu tahmin etmiyorum . Alıntı
Φ dilku Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 bu isteği allah yaratır dersen bu cebr olur. maturidiler boşuna bunu inkar etmedi. neden bu kadar işi yokuşa sürdüler ki? madem herşeyi yaratan allahtır deyip düşüncemizin de allah tarafından yaratıldığını söylemek daha fazla insanları kendine çekici değil miydi? ama onlar bir şeyi gördü ve bunu diyemedirler. bunu anlamayacak bir insan olduğunu tahmin etmiyorum . düşüncemizin Allah tarafından yaratıldığını söylemenin neresi çekici?? Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 çevrendeklere sorarsan düşüncemizi allah mı yaratıyor diye genelde (ama bu konularda az da olsa bilgisi ve ilgisi olan biri olmalı bu) "evet" der bu kimseler. cüzi iradenin mahluk olmadığı inancı onlara soğuk gelir. ancak bilgisiz kimseler çabucak hayır derler bu soruya. Alıntı
Φ dilku Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 ben çevremdeki kimselere sorarsam, bana söyleyecekleri cüzi iradenin yaratılmamış oluşundan daha fazla şey olur..yani hayır derler..ve hiç de bilgisiz değiller.. Alıntı
Φ kardelya Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 kaç günden beri aynı meselede tartışıp duruyorsunuz . Sizin amacınız tartışmaksa tartışın durun .... Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 ben çevremdeki kimselere sorarsam, bana söyleyecekleri cüzi iradenin yaratılmamış oluşundan daha fazla şey olur..yani hayır derler..ve hiç de bilgisiz değiller.. öyleyse onlara şunu sor: allah yaratmadıysa kim yarattı? Alıntı
Φ DİPNOT Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 öyleyse onlara şunu sor: allah yaratmadıysa kim yarattı? Soru bu ya... Evet kim yarattı?... Hiçbirşey kendiliğinden birdenbire var olmaz değilmi?... Ve birşeye birden böyle bir güç verilmez ki bu olanaksızdır... O zaman yaratınıcında yaratıcısı olması gerekmezmi? Ya da Evrensel bir kozmik güç olabilirmi? bu... Kendiliğinden oluşan dahasa bir güç... Sevgi ve saygılarımla... . Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 teşekkür ederim Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 dipnot bu lafla sen cebrici mi olmuş oldun dersin Alıntı
Φ DİPNOT Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Soru bu ya... Evet kim yarattı?... Hiçbirşey kendiliğinden birdenbire var olmaz değilmi?... Ve birşeye birden böyle bir güç verilmez ki bu olanaksızdır... O zaman yaratınıcında yaratıcısı olması gerekmezmi? Ya da Evrensel bir kozmik güç olabilirmi? bu... Kendiliğinden oluşan dahasa bir güç... Sevgi ve saygılarımla... . dipnot bu lafla sen cebrici mi olmuş oldun dersin Rica etsem sizin benim düşüncelerim ile ilgili yorumunuz ne yönde oluştu? onu alabilirmiyim?... . Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 bulafınla eğer sen düşüncelerimizi alahın yarattını kabul ettinse ki öyle anladım ben. bu direkt cebrdir. lamı cimi olmaz. Alıntı
Φ DİPNOT Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Soru bu ya... Evet kim yarattı?... Hiçbirşey kendiliğinden birdenbire var olmaz değilmi?... Ve birşeye birden böyle bir güç verilmez ki bu olanaksızdır... O zaman yaratınıcında yaratıcısı olması gerekmezmi? Ya da Evrensel bir kozmik güç olabilirmi? bu... Kendiliğinden oluşan dahasa bir güç... Sevgi ve saygılarımla... . dipnot bu lafla sen cebrici mi olmuş oldun dersin Rica etsem sizin benim düşüncelerim ile ilgili yorumunuz ne yönde oluştu? onu alabilirmiyim?... . bulafınla eğer sen düşüncelerimizi alahın yarattını kabul ettinse ki öyle anladım ben. bu direkt cebrdir. lamı cimi olmaz. çevrendeklere sorarsan düşüncemizi allah mı yaratıyor diye genelde (ama bu konularda az da olsa bilgisi ve ilgisi olan biri olmalı bu) "evet" der bu kimseler. cüzi iradenin mahluk olmadığı inancı onlara soğuk gelir. ancak bilgisiz kimseler çabucak hayır derler bu soruya. Ben %50'inin içinde yer almak istedim sadece... Sevgi ve Saygılar kursatotçu... . Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Ben %50'inin içinde yer almak istedim sadece... Sevgi ve Saygılar kursatotçu... . bana karşı çok kibarsınız buna pek alışık değilim. ancak size tavsiye: neye inandığınızı bildiğiniz de bunun gerisini de önemseyiniz zira düşüncelerimizi allah yaratmıştır demek direkman hür iradeyi inkar demektir bakınız sizin düşüncelerinize göre konuşursak: biri allaha sövdü diyelim sizce bu düşünceyi onda allah yarattı ve kul kendisinde allahın yarattığı düşünceyi düşünmemeye kadir olamaz değilmi , olamaz derseniz şu somuç çıkar: kul düşünmemeye kadir olamadığı bir şeyi düşündü demektir ki bu cebr olur. siz hangi ortama giderseniz gidiniz düşüncelerinizi allahın yarattığını söylediğinizde önce pek tepki almazsınız ama bunun sonuçlarından bahsederseniz o ortamdan kısa sürede kovulursunuz. Alıntı
Φ dilku Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 sayın Kürşat Otçu sorun bir Dipnot'a önce Allaha inanıyor muymuş, zira ben onun dine çok olumsuz baktığını gördüm, ondan sonra bunları tartışmaya geçersiniz.. Alıntı
Φ dilku Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 evet bize düşünme yetisi veren Allahtır..Ama Allah benim yerime düşünmüyor! Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 2 Mayıs , 2006 evet bize düşünme yetisi veren Allahtır..Ama Allah benim yerime düşünmüyor! ısrarla ben şunu soruyorum: düşünme yetisi değil, direkt olarak düşüncenin kendisinin allah tarafından yaratılıp yaratılmadığını soruyorum. biri allaha sövdü mesela, allah bu şahısta sövme düşüncesini yarattığı için mi bu şahıs sövdü? ısrarla bunu sormaktayım. dipnota sorayım: allaha inanıyormusunuz Alıntı
Φ Fade to Black Gönderi tarihi: 3 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 3 Mayıs , 2006 Ben de sana şunu sorayım sen Allah seni yarattığı için mi ona yalan uyduruyorsun? Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 3 Mayıs , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 3 Mayıs , 2006 bu yalanları bende yarattığı için yalan uydurdum Alıntı
Φ Fade to Black Gönderi tarihi: 3 Mayıs , 2006 Gönderi tarihi: 3 Mayıs , 2006 şeytan sana öyle güzel gösterip sana vesvese verip sen de bunu onaylayıp benimseyip öyle uydurmuş olmayasın? Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.