Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 19 Nisan , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 19 Nisan , 2006 Çocukları depremde öldüren kim? Demek ki kötülükte ondan geliyo öyle mi? Alıntı
Φ Fade to Black Gönderi tarihi: 19 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 19 Nisan , 2006 binaları çürük yapan da insanlar.sağlam bina yaparsak o kadar insan ölmez. Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 19 Nisan , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 19 Nisan , 2006 ecel ileri geri gidiyomu ki Alıntı
Φ dilku Gönderi tarihi: 19 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 19 Nisan , 2006 kesinlikle açıklayamayacağımız şeyler var. depremin insan fiileriyle bir ilişkisi yok olabilir. Ama deprem, hastalık, kaza vs. gibi şeyleri insan fiilerinde özgür değildir bağlamında değerlendiremeyiz. Ecel de cebri savunman için hiçbir neden doğurmaz. insanın bir kendi iradesiyle yaptığı şeyler vardır, bir de tamamen istek dışı olan şeyler vardır, ben bunu reddetmiyorum. sen Allah zalim dedikten sonra aslında bunları tartışmanın da bir anlamı yok.. Alıntı
Φ DİPNOT Gönderi tarihi: 19 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 19 Nisan , 2006 Çocukları depremde öldüren kim? Demek ki kötülükte ondan geliyo öyle mi? binaları çürük yapan da insanlar.sağlam bina yaparsak o kadar insan ölmez. ecel ileri geri gidiyomu ki kesinlikle açıklayamayacağımız şeyler var. depremin insan fiileriyle bir ilişkisi yok olabilir. Ama deprem, hastalık, kaza vs. gibi şeyleri insan fiilerinde özgür değildir bağlamında değerlendiremeyiz. Ecel de cebri savunman için hiçbir neden doğurmaz. insanın bir kendi iradesiyle yaptığı şeyler vardır, bir de tamamen istek dışı olan şeyler vardır, ben bunu reddetmiyorum. sen Allah zalim dedikten sonra aslında bunları tartışmanın da bir anlamı yok.. Siz harikasınız ve sizi gerçekten seviyorum... Çünkü kursatotcu'nun anlatmak istedikleri bugüne kadar duymadığım, düşünmediğim, felsefik derinlik arzeden türden ve inancı kökten sarsacak veya kazandıracak ayrımına sokan düşünceler. Kendisini kutluyorum.. Diğer taraftan ise diğer arkadaşlarımız ve biz sorgulama tekniğinini yeniden keşfetmeye ihtiyacımız yok gibi.. Lütfen devam edin sizi büyük bir zevk ile takip ediyorum... Sevgiler... . Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 20 Nisan , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 20 Nisan , 2006 dedi:"YARATMAKLA YAPMAK BIRMI????" cevap: kulun fiillerini allah yaratmıyormu evet dersen kul allahın yarattığı bir fiili yapmamaya kadir olabilir mi? hayır dersen kul bu zulüm fiillerini mecbur yaptı demektir. bu fiilleri kul yapıyor ise de allah zoral yaptırıyor bu yönüyle bu birinci vecih. ikinci vecih insanları kör eden, sakat bırakan kötürüm eden başlarına türlü belaları getiren allah değil mi söyleyin eğer evet allah yapıyor bunları hayır ve şer allahtandır derseniz söyleyin bakalım, bu zulüm değil de nedir acaba? ben namaz kılan biriyim ama neden mi böyle söylüyorum. cevep vereyim: allaha zalim demessem rezil olurum da ondan. kötülükleri yapan allah demessem ben alalhı inkar etmiş olurum. kadere inanmamış olurum. bunu anlayın, zaten ateistlerin genelde kullandığı yol budur, kötülük problemini kullanırlar. ya derler allah eğer varsa bu kötülükler neden var yoksa o zalim mi? derler, insanların çoğu, yok o zalim değil der, ateist ise keyifle eeeeeeeeeeeeeeeeeee der. diğeri susar. bunu biliyorum bu bakımdan ateistlere koz vermemek için allaha zalim diyorum hadi bakalım yorumunuz nedir? Alıntı
Φ dilku Gönderi tarihi: 23 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 23 Nisan , 2006 dedi:"YARATMAKLA YAPMAK BIRMI????" cevap: kulun fiillerini allah yaratmıyormu evet dersen kul allahın yarattığı bir fiili yapmamaya kadir olabilir mi? hayır dersen kul bu zulüm fiillerini mecbur yaptı demektir. bu fiilleri kul yapıyor ise de allah zoral yaptırıyor bu yönüyle bu birinci vecih. ikinci vecih insanları kör eden, sakat bırakan kötürüm eden başlarına türlü belaları getiren allah değil mi söyleyin eğer evet allah yapıyor bunları hayır ve şer allahtandır derseniz söyleyin bakalım, bu zulüm değil de nedir acaba? ben namaz kılan biriyim ama neden mi böyle söylüyorum. cevep vereyim: allaha zalim demessem rezil olurum da ondan. kötülükleri yapan allah demessem ben alalhı inkar etmiş olurum. kadere inanmamış olurum. bunu anlayın, zaten ateistlerin genelde kullandığı yol budur, kötülük problemini kullanırlar. ya derler allah eğer varsa bu kötülükler neden var yoksa o zalim mi? derler, insanların çoğu, yok o zalim değil der, ateist ise keyifle eeeeeeeeeeeeeeeeeee der. diğeri susar. bunu biliyorum bu bakımdan ateistlere koz vermemek için allaha zalim diyorum hadi bakalım yorumunuz nedir? Şayet Allah mutlak kudret sahibi ise neden kötülüğün var olmasına izin veriyor? şayet Allah iyi olsa idi yarattıkları varlıkların son derece mutlu olmaları gerekirdi ve eğer mutlak kudret sahibi ise onların mutlu olmaları yönündeki iradesini de gerçekleştirebilirdi. ama yarattıkları mutlu değildir; bu yüzden tanrı ya iyidir, ya iyidir ama u iyiliği hakim kılacak gücü yoktur ya da her ikisi. Bu problemin cevabının verilebilmesi kudret kavramının iyi bir şekilde analiz edilmesine bağlıdır. Kuran Allahın istediği her şeyi yapabilme gücünde olduğunu söyler. Fakat Kuran aynı zamanda bu iradenin kendi kanunlarına tabi olduğunu da vurgular, dolayısıyla bu rasyonel bir iradedir. Sünnetullah kudretin sınırlarını belirler. Hicr, 21; Hiçbir şey yoktur ki, hazineleri bizim yanımızda olmasın. Ama biz onu ancak belirli bir ölçüyle indiririz Allah koyduğu kanunlara göre hareket etmektedir. kanunlar ve buna dayalı nizam fikri olmasaydı ne tabiat olurdu ne de hayat. Fakat bu kanunlar Allahın kudretine bir sınırlama getirmez. Allah irade ettiğini yaratır; ama iradesi belli bir amaca yöneliktir ve yaratma nomosa dönüşür. Allahın keyfi davranışını Onun rasyonelliğinin önüne geçirirsek islamın Allah anlayışının temelinde duran iyi ve kadir Allah anlayışını reddederiz. Kuran fiziksel ontoloji alanında bir kötülük ve uyumsuzluk olmadığını söylemektedir. Tabiatta olup bitenlere iyi ya da kötü niteliklerini atfeden biziz. Şayet tanrı kudret-i mutlak ise neden tabiatta bunca kötülüğün varlığına izian veriyor sorusu "tabiatta meydana gelenler insanın eliyle kazandıklarının bir sonucudur" ayetiyle Kuran tarafından reddedilmektedir. Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 23 Nisan , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 23 Nisan , 2006 dedi:"Şayet tanrı kudret-i mutlak ise neden tabiatta bunca kötülüğün varlığına izian veriyor sorusu "tabiatta meydana gelenler insanın eliyle kazandıklarının bir sonucudur" ayetiyle Kuran tarafından reddedilmektedir." cevap: ancak saffat 96 da: "sizi de yaptıklarınızı da yaratan allahtır" ayeti ve benzeri yüzlerce ayette kişinin fiillerinin yaratıcısının allah olduğu da vurgulanıyor. yani kaçamazsınız bundan, bu kadar basit olsaydı kötülük problemi denen şey bu kadar şöhret bulmazdı. zulmü varlığa getiren allah mı değil mi? bunun yanıtını bi verin bakalım Alıntı
Φ dilku Gönderi tarihi: 23 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 23 Nisan , 2006 dedi:"Şayet tanrı kudret-i mutlak ise neden tabiatta bunca kötülüğün varlığına izian veriyor sorusu "tabiatta meydana gelenler insanın eliyle kazandıklarının bir sonucudur" ayetiyle Kuran tarafından reddedilmektedir." cevap: ancak saffat 96 da: "sizi de yaptıklarınızı da yaratan allahtır" ayeti ve benzeri yüzlerce ayette kişinin fiillerinin yaratıcısının allah olduğu da vurgulanıyor. yani kaçamazsınız bundan, bu kadar basit olsaydı kötülük problemi denen şey bu kadar şöhret bulmazdı. zulmü varlığa getiren allah mı değil mi? bunun yanıtını bi verin bakalım insanın kazanmasından bahsediyoruz, yaratmasından değil, insan kazanır Allah insanın kazandığını yaratır Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 23 Nisan , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 23 Nisan , 2006 dedi:Allah fiilleri yaratıp insanlar o fiilleri mi işliyor. yoksa insanlar bazı fiilleri işlemek istiyor Allah sonra mı yaratıyor? cevap:peki insanların fiili işleme isteklerini(cüzi irade) kim yaratıyor sence? not: memet soruyom sana insan fiillerini "hareketlerini" allah mı yaratır? peki insanın kazanması nedir bi anlatırmısın Alıntı
Φ Fade to Black Gönderi tarihi: 28 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 28 Nisan , 2006 tek ayetle hükme varılmaz diyorum kaç kere.saffat suresinde bahsedilen yaptıklarınız "tapılan putlardır". 95. İbrahim dedi: "Elinizle yonttuğunuz şeylere mi tapıyorsunuz?" 96. Oysaki sizi de yaptığınız şeyleri de Allah yaratmıştır." Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 dedi:"evet başına gelen kötülükler musibetler kendi nefsinden iyilikler ise Allah'tan" cevap: namaz kılmak iyilik mi? evet dersen, namaz kılmak allahtan mı? hayır dersen, hani iyilik allahtandı? eğer namaz kılmak allahtan dersen, namaz kılmayanlar var, o halde onlara kıldırmadı mı? peki bu ayrım olmadımı? Alıntı
Φ Fade to Black Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 namaz kılmak kolay bir iş değildir.şu şekilde Bakara 45. sabır ve namaz ile allah'tan yardım isteyin. şüphesiz o (sabır ve namaz), allah'a saygıdan kalbi ürperenler dışında herkese zor ve ağır gelen bir görevdir. 46. onlar, kesinlikle rablerine kavuşacaklarını ve o'na döneceklerini düşünen ve bunu kabullenen kimselerdir. yani siz bu sıfatları taşıyorsanız namaz zor veya ağır gelmez. Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 allaha inanmak iyilik mi? hayır dersen hani iyilik allahtandı, evet iyiliktir dersen, inanmayanlar var, onlara bunu allah mı yaptırmadı öyleyse? "yo öle değil" dersen o halde neden "iyilik allahtandır" dedin Alıntı
Φ Fade to Black Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 Tabiiki Allah'a inanmak iyiliktir.Yüce yaratıcıyı tanımak ve onun yoluna girmek iyilik olmaz mı? Allah istemedikce ne bir insan inanabilir ne de inkar edebilir.Bize düşen görev Allahın hakkımızda kötülük isteyecek şeyler yapmamamızdır. Alıntı
Φ dilku Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 allaha inanmak iyilik mi? hayır dersen hani iyilik allahtandı, evet iyiliktir dersen, inanmayanlar var, onlara bunu allah mı yaptırmadı öyleyse? "yo öle değil" dersen o halde neden "iyilik allahtandır" dedin iyiliği de kötülüğü de yaratan Allahtır; ama kötülük nedir?? Alıntı
Φ Fade to Black Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 http://www.tdk.gov.tr/tdksozluk/sozbul.asp...ARAMA=+++Ara+++ Alıntı
Φ dilku Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 http://www.tdk.gov.tr/tdksozluk/sozbul.asp...ARAMA=+++Ara+++ Bu ne lütuf..aman Allahım ..sağol...Ama sözlük bizi kesmez, anlatabiliyor muyum??????!!!!!!!! Alıntı
Φ Fade to Black Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 ya böyle söyliyeceğinizi biliyordum da.bazen hatta çoğu zaman sözlük keser kesmelidir.kelimelere olduğundan daha fazla anlam yüklerseniz herşey karışır bişey neyse odur.kötülük de sözlükten okuduğunuzda ne anlıyorsanız odur. aynı şey kader örneğinde de var.bu kelimeyi öyle büyüttüler ki sonra işin içinden çıkamadılar.benim görüşlerim böyle. Alıntı
Φ dilku Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 ya böyle söyliyeceğinizi biliyordum da.bazen hatta çoğu zaman sözlük keser kesmelidir.kelimelere olduğundan daha fazla anlam yüklerseniz herşey karışır bişey neyse odur.kötülük de sözlükten okuduğunuzda ne anlıyorsanız odur. aynı şey kader örneğinde de var.bu kelimeyi öyle büyüttüler ki sonra işin içinden çıkamadılar.benim görüşlerim böyle. benim sorudaki kastım kötülüğün izafi olup olmamasına yönelikti. Alıntı
Φ Fade to Black Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 Hem izafidir hem değildir.Burda mühim olan toplumda genelgeçer olan değerlerdir. normalde bir kişiye şiddet uygulanması kötülüktür.ama o kişi şiddet uygulanmasından hoşlanıyorsa o kişi için o iyidir.birine güzel gelen diğerine çirkin gelir.birine yararlı olan diğerine zararlı olur. ama misal parasal olarak zarar ettiyseniz herkes için aynı şekilde kötülüktür.veya cennet herkes için iyidir cehennem herkes için kötüdür. Dediğim gibi önemli olan ortak iyi ve ortak kötüdür. dinen neyin kötü veya iyi olduğuysa, şeytanın hizbindenseniz kötülüktesiniz, Allah'ın hizbindeyseniz iyiliktesiniz. mesela denmiş ki içki ve kumarda bir kısım fayda vardır ama zararı daha büyüktür dolayısıyla bunlar kötüdür. ufak günahlardan işleyip sonra tövbe ediyorsanız bu bir iyiliktir. yani dinen kötü olan şeylerde izafilik yoktur. Alıntı
Φ dilku Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 Hem izafidir hem değildir.Burda mühim olan toplumda genelgeçer olan değerlerdir. normalde bir kişiye şiddet uygulanması kötülüktür.ama o kişi şiddet uygulanmasından hoşlanıyorsa o kişi için o iyidir.birine güzel gelen diğerine çirkin gelir.birine yararlı olan diğerine zararlı olur. ama misal parasal olarak zarar ettiyseniz herkes için aynı şekilde kötülüktür.veya cennet herkes için iyidir cehennem herkes için kötüdür. Dediğim gibi önemli olan ortak iyi ve ortak kötüdür. dinen neyin kötü veya iyi olduğuysa, şeytanın hizbindenseniz kötülüktesiniz, Allah'ın hizbindeyseniz iyiliktesiniz. mesela denmiş ki içki ve kumarda bir kısım fayda vardır ama zararı daha büyüktür dolayısıyla bunlar kötüdür. ufak günahlardan işleyip sonra tövbe ediyorsanız bu bir iyiliktir. yani dinen kötü olan şeylerde izafilik yoktur. kötülük iyiliğin eksikliği midir mesela.. ya da belki de alemde kötülük yok, ona bu vasfı yükleyen insan.. ya da kötülük iyiliğin olması için zorunlu, kötülük olmasaydı iyilik de olmazdı.. Alıntı
Φ Fade to Black Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 kötülük nefsin gerçeğe karşı gelmesidir.şeytan kötü olduğunu bile bile Allah'a karşı geldi.insanda gerçeğe karşı geldiğinde kötülük yapmış olur.Çünkü bütün yaratılmışlar O'na muhtaçtır.Alemlerin rabbine.ama insan ona muhtaç değilmiş gibi yaşadığında kötülük yapmıştır. Alıntı
Φ dilku Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 dedi:Allah fiilleri yaratıp insanlar o fiilleri mi işliyor. yoksa insanlar bazı fiilleri işlemek istiyor Allah sonra mı yaratıyor? cevap:peki insanların fiili işleme isteklerini(cüzi irade) kim yaratıyor sence? not: memet soruyom sana insan fiillerini "hareketlerini" allah mı yaratır? peki insanın kazanması nedir bi anlatırmısın Maturidi, Akaid risalesinde demiş ki: "İnsanların yaptıkları eğer Asllahın yaratması ise, Allah onlara niçin azap ediyor? denilecek olursa, şu cevap verilir: Sevaplanmak veya azap görmek, kişinin meydana gelen işe fiilini kullanmasından ötürüdür, meydana gelen asıl işten ötürü değil. İŞlediğine göre ceza görmesi, iyilik yapmaya da, kötülük yapmaya da elverişli olan gücünü harcadığı içindir. Gücünü meydana getirdiği için değil." Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 30 Nisan , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 30 Nisan , 2006 İŞlediğine göre ceza görmesi, iyilik yapmaya da, kötülük yapmaya da elverişli olan gücünü harcadığı içindir. Gücünü meydana getirdiği için değil." peki bu mezhebe göre kulun gücünü kim yaratıyor ve önemli olan nokta istitaat konusu. kulun gücü fiille beraber midir? everse, bu cebr olmuyor mu? maturidi bunu göremedi. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.