Φ Mouchette Gönderi tarihi: 10 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 10 Ekim , 2009 Şunu görüyoruzki eğer PKK olmasıydı bugün ne Kürtlerin varlığı nede dili devlet tarafında var sayılmayacaktı bu bir gerçekliktir. DTP'ye gelince Dtp diyorki silahların susması konusunda biz muhattap değiliz çünkü silahı tutan biz değiliz,pekte haksız sayılmaz... Gazete okunmuyorsa, kitap okunmuyorsa en azından arada bir de olsa tv lerde ana haber bültenlerini izlemekte fayda vardır derim ben hep. biji tirkiye bu akşam ki ana haber bültenlerini seyrettiniz mi? Diyarbakır'daki ve Hakkari'deki öcalana destek yürüyüşlerinde kortejin başını kimler çekiyordu? 3 Alıntı
Φ ''biji tirkiye'' Gönderi tarihi: 10 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 10 Ekim , 2009 diyeceğinize, "PKK vatani görevini yapmaktan başka suçu olmayan gencecik askerlerimizi, görevini yapan gencecik öğretmenlerimizi, masum çocuk hatta bebekleri kurşunlamasaydı" deyin. Daha açık konuşmuş olursunuz. "Muhattap"ın kim olduğunu ise elbette biliyoruz ve zaten onlarla da konuştukları aynı dil ile "muhattap" oluyoruz, olacağız, merak etmeyin. Başka bir dilden de anlamadıklarını iyi biliyoruz... Denedinizmi? 3 Alıntı
Φ Tengeriin boşig Gönderi tarihi: 10 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 10 Ekim , 2009 Denedinizmi? Ne yazık ki devletler "Romantik Hıristiyanlık Kuralları" ile yönetilmiyor, ki sağ yanağımıza vurana sol yanağımızı çevirelim... Birileri size kurşun sıktığında, öldürmeye kastettiğinde, devletler de kendilerini savunma haklarını aynı şekilde kullanırlar... Deneyecek tek çare o kalmıştır zira... Ne yapsaydı devlet; PKK'ya ses çıkarmasa mıydı? Talebe bakar mısın! 1 Alıntı
Φ ''biji tirkiye'' Gönderi tarihi: 10 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 10 Ekim , 2009 DTP madem ki silahı tutan değil; Ama yeri gelince de PKK ve Apo olmadan çözüm olamayacağını da söylüyor! İletinizden anlaşıldığı üzere PKK'nın katliamlarını haklı görüyorsunuz... Söyleyecek birşey yok! PKK'nın temelinde yatan kafa yapısı, PKK'dan önceden beridir Aşiret/Ortaçağ Toplumsallaşmasında sıkışmış Kürtlerde olmasaydı, Kürtlerin yaşadıkları Çağdaşlaşmaya Uyum Sorunları ve Türkiye'de böyle kanlı bir süreç olmayacaktı... Sorunları ne PKK yarattı, ne Türkiye; PKK'yı canlı tutan ilkel ve kanlı kafa yapısı yarattı... Toplumsal olarak modernleşmeyi sindiremeyen ağalık düzeni yarattı... PKK'yı destekleyip desteklemediğiniz konusundaki soruma yanıt vermediniz; Ancak bu iletinizden, desteklediğiniz anlaşılıyor... Merak ettiğim şu: Hala "Biz bölücü ve ırkçı değiliz" diyebiliyor musunuz? 1-Silahlı Pkk güçlerinin silahları bırakması konusunda elbette muhattap Pkk ve onun kurucusudur. 2-PKK'nin silahlı eylem yapmasına kesinlikle karşı olan biriyim ve öldürülen herkes için üzülen biriyim. 3-Pkk'nin temelinde devletin kendi içindeki Kürt halkını yok sayması ve asimile etmeye çalışması sonucu Kürt halkında oluşan tepki ve bunu kullanarak ülkemize zarar vermek isteyenlerin eline verilen koz vardır. 4-Pkk'yi canlı tutan dediğiniz gibi ilkel kafa yapısıdır,bu dediğiniz kafa yapısıda herkes Türküm diyecek,ya sev ya terk et mantığıdır. 5-PKK VE ONUN GİBİ İLLEGAL HER ÖRGÜTE KARŞIYIM... 3 Alıntı
Φ Tengeriin boşig Gönderi tarihi: 10 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 10 Ekim , 2009 Şunu görüyoruzki eğer PKK olmasıydı bugün ne Kürtlerin varlığı nede dili devlet tarafında var sayılmayacaktı bu bir gerçekliktir. DTP'ye gelince Dtp diyorki silahların susması konusunda biz muhattap değiliz çünkü silahı tutan biz değiliz,pekte haksız sayılmaz... 2-PKK'nin silahlı eylem yapmasına kesinlikle karşı olan biriyim ve öldürülen herkes için üzülen biriyim. 5-PKK VE ONUN GİBİ İLLEGAL HER ÖRGÜTE KARŞIYIM... Bundan o kadar emin değilim... Bunu sadece ilgili iletinize dayanarak söylemiyorum; Genel olarak, söylemleriniz; PKK'nın dayattığı söylemler ile örtüşüyor... 3-Pkk'nin temelinde devletin kendi içindeki Kürt halkını yok sayması ve asimile etmeye çalışması sonucu Kürt halkında oluşan tepki ve bunu kullanarak ülkemize zarar vermek isteyenlerin eline verilen koz vardır. Daha önce de sordum: Bana, devletin şu Asimilasyon politikasını bir anlatır mısınız? Ve lütfen, bir Asimilasyon politikasının gereksinimleri ve kararlılıkları nelerdir; Bunları da ayrıntılayarak... Bakalım Türkiye nasıl bir Asimilasyon politikası gütmüş, anlayalım... 4-Pkk'yi canlı tutan dediğiniz gibi ilkel kafa yapısıdır,bu dediğiniz kafa yapısıda herkes Türküm diyecek,ya sev ya terk et mantığıdır. PKK'yı yaratan; Çağdaş bir toplum temelinde kurulmuş olan Türkiye Devletinin benimsediği: Modern bir toplumsallaşma biçimi olan Ulus Birliğini; Aşiretlerin elinde, halkı sömürmelerine yarayan ayrıcalıkları alan Halkçılık bilinicini; Beylik ve paşalık gibi ayrıcalıkları yok eden Cumhuriyetçilik bilincini; Değişebilmeyi, uyum sağlayabilmeyi, yenileşebilmeyi gerektiren Devrimcilik bilincini sindiremeyen İlkel ve Ortaçağa ait Aşiret ve Kültür Yapısıdır... Siz, Aşiret yapısının ve bunun doğurduğu kültür örüntüsünün karşısında mısınız? Değil misiniz? Sorun budur... Zamanında bunu çok kereler de sordum ama yanıt alamadım... "Ulus" bilincinden daha modern bir toplumsallaşma biçimi biliyorsanız, söyleyin de bilelim ve uygulayalım! Siz "Ulus" deyince "Hitler"in "Nazizm"ini anlıyorsunu, sorun bu... Ya da... Aslında bir daha keşfettim... Sanırım sorun, devrimci olup olamamaktan kaynaklanıyor... Değişebilmeyi sindirip sindirememek... Kalıplara takılıp kalmak ya da kalmamak... İşte, bütün mesele budur... 2 Alıntı
Φ ''biji tirkiye'' Gönderi tarihi: 10 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 10 Ekim , 2009 . . . Kalıplara takılıp kalmak ya da kalmamak... İşte, bütün mesele budur... Öncelikle bi soluklanın,bi su için sorularıda tek tek sorun sakin sakin baya gerilmiş gördüm sizi 1-DTP eğer PKK'nin sözcüsü falansa devletimizin yargı organları vardır anayasası vardır bunlara güvenmeyi öğrenin. 2-Söylemlerim tamamen kendi görüşlerimdir,doğup büyüdüğüm ortamda gördüklerimin hayatıma etkisi sonucu bende oluşan intibadır. 3- Hiçbir millet başka bir millet isminin ve dilinin kendi kurduğu ülkede kendisine zorla kullandırılmasını kabullenmez elbette. 4-3. cevap bunada geçerlidir zaten. 5-Hepimiz aşiret ve toprak ağalarına karşıyız onlara silah verip onları korucu yaparak rantlaştıran kafayada karşıyız sizde karşımısımnız? 6-Değişmek dediğiniz kendi dilini ve ismini unutup başka bir halkın üyesi olmak üzerine yemin edebilmekse evet değişime karşıyız.... 3 Alıntı
Φ Tengeriin boşig Gönderi tarihi: 10 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 10 Ekim , 2009 1-DTP eğer PKK'nin sözcüsü falansa devletimizin yargı organları vardır anayasası vardır bunlara güvenmeyi öğrenin. Savcılarının, hakimlerinin İktidar partisinin mülakatı ile atandığı; Adaletinin, siyasi iradeye bağlı bakanının olduğu; hakiminin, hükümlüye "sen hoca efendimiz hakkında nasıl böyle dersin!" diyerek hitap ettiği; keşmekeşe döndürülmüş bir adalet sistemine mi güvenmemi bekliyorsunuz? 2-Söylemlerim tamamen kendi görüşlerimdir,doğup büyüdüğüm ortamda gördüklerimin hayatıma etkisi sonucu bende oluşan intibadır. Aynen; ben de söylediklerimi yaşantılarım ile elde ettim... 3- Hiçbir millet başka bir millet isminin ve dilinin kendi kurduğu ülkede kendisine zorla kullandırılmasını kabullenmez elbette. Kürtler eğer bir Millet olabilecek yapıda olsalardı, bir Millet olsalardı, söylediğin gerçekçi olurdu elbette. Hiç bir toplum, Aşiret/Feodal yapısını kırmadan Millileşemez. Kürtlerde, sözde Milliyetçiliği bile Aşiret reisleri yapıyor! Bu mudur Millet? Tarihin hangi safhasında görülmüş ya da idealize edilmiş? 5-Hepimiz aşiret ve toprak ağalarına karşıyız onlara silah verip onları korucu yaparak rantlaştıran kafayada karşıyız sizde karşımısımnız? Devlet tarafında olsun ya da karşısında olsun; tüm aşiret yapısına karşıyım. Sivil insanların, silahlandırılmasına da karşıyım. Yalnız öyle bir cümle kurmuşsunuz ki; Sanki dağa çıkanlar, Aşiretlerin güdümünde çıkmamış gibi... Sanki devlet tüm toprak ağalarına hakimmiş gibi... Sanki tüm aşiretler devletçiymiş de, bölücü değilmiş gibi... Belki, dağdakiler destekleyen aşiretleri de yargılamak gelir aklınıza... 6-Değişmek dediğiniz kendi dilini ve ismini unutup başka bir halkın üyesi olmak üzerine yemin edebilmekse evet değişime karşıyız.... Belki de bin kere söylemişimdir ama sanırım anlaşılamıyor. İnsanların kendi dillerini yaşatmak en doğal ve karşı çıkılamaz haklarıdır. Fakat "Aşiret sistemi"nin kırılması demek, o kültürün yok edilmesi demek değildir. Bakın, Türkmen Aşiretleri, yüzlerce yıl önce yok edildi ve Türklük bir Ulus Kimliği olarak ortaya çıktı. Bugün kültürleri hala yaşıyor... Hem de daha uyumlu ve bilinçli... Kürtlerin de Ulus kimlik kazanamamalarının en önemli nedeni hala Aşiret yapısını aşamamış olmalarıdır. Töre cinayetleri örneğin: Eğitimsizlikten olmaz... Aşiret yapısının hukuk kuralı töredir... O yüzden töre cinayetleri bitmeyecek aşiretler oldukça... Çağdaş Hukuk sitemine uyum sağlamaları için, Aşiretlerin yıkılması gerekiyor... Aşirete dayalı yaratılan kültürün de değişmesi gerektiği kesindir elbette... Değişmekten kastım; Kürtlerin, çağdaş toplumsallaşmalara uyum sağlayabilecek yapıya evrilebilmeleridir. Bunu başarmak için gerekli olan şeyi yapmaları; Yani Aşiret sistemini ve tabii ki tarikat sistemini yok etmeleridir. PKK, eğer bu sisteme karşı olsaydı ve gerçekten Kürtlerin Ulus olabilmelerini isteseydi, Ve Apo gerçekten bir ideolog, bir önder olabilseydi bu tespiti yapabilir ve savaşını önce Aşiretleri yok etmeye doğru yapardı. Aşiretleri yok edince, merak etmeyin, Kürtler zaten ya Ulus olarak ortaya çıkacaklardır Ya da var olan Ulusal kimlikle bütünlük sağlayacaklardır. Siz onların mevcut toplumsallaşmalarını kırmazsanız, Ulusal toplumsallaşmaya yönelemezler... Tarihte, Kürtlere en büyük kötülüğü yapan iki unsur vardır: Kürtlerin Aşiret yapısını yüzlerce yıl koruyup kemikleştiren Osmanlı; Kürt Bölücü Aşiretlerin güdümünde olan PKK... Tarihin bize gösterdiği gerçekliklerden kaçamayız... Siz istediğiniz kadar Kürtlere "Ulus/Millet" deyin... Değiller... Bu bir gerçeklik... Bunu, benim kadar PKK, DTP, Apo'da çok çok iyi biliyorlar... Amaçlarının gerçekten Kürtleri bir Ulus yapmak olduğunu mu sanıyorsunuz? Kürtlerin; PKK, Aşiretler ve siyasi dehaları var kaldıkça Uluslaşabileceklerini mi sanıyorsunuz? Ulus olabilmenin en temel öğesi, feodalizmin yıkılmasıdır... Ne PKK, ne DTP, ne Apo buna dair tek bir yöneliş gerçekleştirmemiştir... Ayrıca hem bütünlükten söz ediyorsunuz, hem de "Başka bir halk" olarak niteliyorsunuz... Bu da sizin, ne kadar bütüncül bir anlayışa sahip olduğunuzu gösteriyor... Kesin kanaatim şudur ki; En az PKK ve DTP kadar Kürtlerin Aşiret yapısına karşısınız ve gerçekten bir ortak paydada buluşabilme amacına sahip değilsiniz... Hala bizi Irkçı sanıyorsunuz... Bir de kendinize bakın; Ben etnik-kökenimi kimlik olarak benimsemiyorum, size, etnik-kökenimi söz konusu etmiyorum... Peki, ya siz? Var olmadığı halde, Türk Irkı kaygısını yaratan sizlersiniz... Çünkü Ulus ile Irkı birbirine karıştırıyorsunuz... Bin kere anlattık; Neyse... Toplumsal benlik kaygıları, alınganlıklar, aşağılık kompleksi kültür haline gelmişse; Bunu elbette ki ben yok edemem... 2 Alıntı
Φ taypa Gönderi tarihi: 10 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 10 Ekim , 2009 Öncelikle bi soluklanın,bi su için sorularıda tek tek sorun sakin sakin baya gerilmiş gördüm sizi 1-DTP eğer PKK'nin sözcüsü falansa devletimizin yargı organları vardır anayasası vardır bunlara güvenmeyi öğrenin. 2-Söylemlerim tamamen kendi görüşlerimdir,doğup büyüdüğüm ortamda gördüklerimin hayatıma etkisi sonucu bende oluşan intibadır. 3- Hiçbir millet başka bir millet isminin ve dilinin kendi kurduğu ülkede kendisine zorla kullandırılmasını kabullenmez elbette. 4-3. cevap bunada geçerlidir zaten. 5-Hepimiz aşiret ve toprak ağalarına karşıyız onlara silah verip onları korucu yaparak rantlaştıran kafayada karşıyız sizde karşımısımnız? 6-Değişmek dediğiniz kendi dilini ve ismini unutup başka bir halkın üyesi olmak üzerine yemin edebilmekse evet değişime karşıyız.... o zaman bende mesleğimi konuşturayım. 1- madem DTP nin PKK sözcüsü olduğunu kabul etmiyor ve sizin söyleminizdeki ifadeye göre "devletin yargı organları vardır anayasası vardır güvenmeyi öğrenin" neden sürekli Türkiye hukuk devleti değildir hukuk ihlal edilmiştir, bu anayasayı istemiyoruz yargı organları çöyle böyle gibisinden sğrekli atar tutar ifadeleriniz ve sürekli yargıyı eleştiren forumda konu ve yorumlarınız var.Hem bize diye diyorsunuz güvenmeyi öğrenin hemde yazdığınız yazıya bakın bir isterseniz 2- Bir kere millet kavramı budundan gelir.Budun Türklerde olan bir kavramdır.Budun mantığı yoktur.Çünkü topluluk olarak baktığında budunlaşmış ve uluslaşmış bir birikim tarihte göremezsiniz.Kürtçülük yapmak isteyen tarihçilerin kendi web sitelerinde yazdığı yazıları saymassak eğer tabi.Çünkü onlara klsa sanki kürt imparatorluğu vardı.Millet olarak baktığınızda kürtler Türkler içerisinde bulunan bir etnik gruptu olmasa idi dilinizde bir kısım Türkçe kelimeler olmazdı. 5-Eğer aşiret ağalarına karşı iseniz bir kere de eleştirin.Ordaki o düzeni eleştirinde görelim.Daha toz kondurmadnız.Fakat devlete vatana bayrağa uzatmadığınız dil kalmadı.Bu nasıl ağalık sistemine karşılılık.İşinize geldimi antisini savun işinize geldi mi tam tersini...Ayrıca koruyuculuk sistemi aşiret ağaları sisteminden çok ço çok sonra çıkan bir sistemdir.... 6-burda ilginç bir ifadenize şöyle cevap vermeyi kendime yeğli buldum.Sürekli kurtuluş savaşında kürtlerin hakkı yendi diyen ve şimdilerdede bizi asimile ediyorsunuz yok değiştiyorsunuz diyorsunuz.Size bir yorumumda Diyap Ağa yı örnek verdim.Sanırım gene işinize gelmedi cevap vermediniz.Ben gene aynı örneği vereyim.Diyap Ağa mecliste kürsüde şu konuşmayı yapıyor: efendiler, kusura bakmayınız, ben ihtiyarım. hepimiz biliyor ve söylüyoruz ki; dinimiz ve diyanetimiz, aslımız, neslimiz hep birdir. bizim içimizde ayrılık, gayrılık yoktur. ismimiz de, dinimiz de allahımız da birdir. başka ne diyeyim. hepinize söz yetiştirmeye ben takat getiremem. hepimizin halimize göre söyleyeceğimiz sözlerimiz vardır. hele bu haller bir düzelsin de ondan sonra daha çok konuşuruz. bendeniz ihtiyarım, kusura bakmayınız. murahhaslarımız haklarımızı kurtarmaya avrupa'ya gidiyorlar allah yardımcıları olsun. hamd olsun gidenler dinini diyanetini bilen adamlardır. zaten hepimiz biriz ve kardeşiz. ama düşmanlar bizi birbirimize saldırtmak için tuzaklar yapıyorlar. sen şöyle, ben böyleyim diye. ne yaparlarsa nafile, biz hep kardeşiz. birisinin beş, bir diğerinin on oğlu olur. biri hasan, biri mehmet, biri ahmet, bir abdullah’tır. fakat hepsi insandırlar. la ilahe illallah, muhammedün resulullah… işte bu… hepsi bu…” (3 kasım 1922) ifadeleriniz çok tutarsız Alıntı
Φ ''biji tirkiye'' Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Savcılarının, hakimlerinin İktidar partisinin mülakatı ile atandığı; Adaletinin, siyasi iradeye . . . Neyse... Toplumsal benlik kaygıları, alınganlıklar, aşağılık kompleksi kültür haline gelmişse; Bunu elbette ki ben yok edemem... 1-Madem savcıların hakimlerin iktidar partisinin mülakatında olduğundu düşünüyorsunuz neden Ceylan Önkol hakkında bizim serzenişimize katşı çıkıyordunuz diye sorarlar adama değilmi? 2-Kürt halkı varsayalımki milletleşemedi,bu başka bir halkın ismini alıp kendi ismini unutmayı yada kullanmamayı onlara dayatmayı mazurmu kılar? 3-Devlet koruculuk sistemini çıkardıktan sonra,korucu olmayan aşiret köyleri yakılıp yıkıldı bugün devletin kuvvetini arkasına alan korucu aşiretleri bölgede istediklerine PKK'li damgası vurabilme hakkına sahipler enson Mardinde bilge köyünde gördük örneğini. 4-Eğer kürtçenin eğitimi verilmezse Kürtçe Türkiyede asimile ile yok olacaktır,aşiret sistemine bende karşıyım ama o içine kapanmanın tek faydası Kültürel özellikleri kaybetmeyi daha geç kıldığıda bir gerçektir. 5-Töre cinayeti nasıl bişeydir? Ben söyleyeyim örneğin kan davasıdır değilmi? Peki madem buna karşısınız neden PKK'ye karşı kan davası güdüyorsunuz ve barış ihtimaline bile karşı geliyorsunuz ve PKK 40 bin insanı öldürdü onla görüşülemez diyorsunuz? 6-Kürt halkına en büyük kötülüğü dediğiniz gibi aşiret yapısı ve savaş öncesi verdiği sözü savaş sonrasında belini doğrultunca unutanlar vermişlerdir. 7-Değişmekten kastınızı anladımda forumda biçokkez yazdım yazdığım için tepki çektim şimdi tekrar söylüyorum devletimizin din eğitimini eline alması gerekmektedir,sadece doğu ve g.doğuda değil bütün Türkiyede yoksa birileri çıkıp yalan yanlış bilgilendirmeler ile halkı doldurup devlet düşmanı haline getiriyor. 8-PKK ve ÖCALAN aşiret sistemine karşıdırlar zaten PKK'nin ismindende bunu anlamak mümkündür Partiyê Karkerin Kurdistan ''Kürdistan İşçi Partisi'' Öcalanında sosyalist bir siyasi kişiliğe sahip olduğu bilinmektedir ancak Öcalanın hakimiyet kuramadığı ve askerle çatışma halinde olduğu bir dönemde aşiretleri karşısına alması mantıklı değildir,tıpkı devletin PKK ile mücadelesinde yaptığı gibi. 9-Bütünlükten bahsetmek için illahi benim kültürel kimliğimi inkar etmemi dayatırsanız bana elbette bende buna tepki olarak kültürel kimliği her fırsatta vurgularım.Ortak paydada buluşmak demek size göre benim Kürt olduğumu unutup Türküm dememse hayır ben Türk değilim Kürdüm Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım ve vatandaşlığı düzenleyen maddenin değişmesi gerektiğine inanıyorum. 10-Madem Türkiyedeki Türklüğün bir ırkçılık olmadığı iddasındasınız bana söylermisiniz neden şu cümleyi kurdunuz (Bakın, Türkmen Aşiretleri, yüzlerce yıl önce yok edildi ve Türklük bir Ulus Kimliği olarak ortaya çıktı.) Yüzlerce yıl önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı yoktu neden ona atıfta bulundunuz? 11-Aşağılık komleksi varsa eğer bizde sizdeki kendi milletini ilah sayma ve saydırma çabası nedir onu anlmak çok güçtür. 2 Alıntı
Φ FUZULİ Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 DTP eşbaşkanı Emine Ayna çok tartışılacak sözler sarfetti. 'Kürt açılımında Öcalan muhatap alınmazsa Türkiye altüst olur' diyen Ayna kaosun,çatışmaların bütün şehirlere sıçrayacağını söyledi... Kuzey Irak kaynaklı Aknews'e konuşan Ayna, açılımda DTP'nin de PKK'nın da muhatap alınmasını istedi... (kanaldhaber) (Alıntı) Şu yukardaki cümlelerin sağduyuyla,sevgiyle,barışla,tatlı dille,beraber yaşamayla,huzur istemeyle,bu ülkeyi sevmeyle,demokrasiyle,empatiyle,mağdur olmayla,hak istemeyle,hukukla,insanı yaşatmayla, iyi niyetle,PKK'nın sözcülüğünü yapmamakla alakasını anlatabilecek bu bakışın bırakın bu sorunu çözdüğünü en basit bir iki insan arsındaki bir anlaşmazlığı çözdüğünü, çözebileceğini ispatlayabilecek,doğruluğunu kanıtlayabilecek biri var mı?Bu üslup karşısındaki muhataplarından nasıl bir üslup sergilemesini bekliyor? Ben bu cümleleri duyduktan sonra kadın vallaha şeker gibi konuşuyor söyledikleri çok doğru,etkilendim,yüreğime işledi hak veriyorum dememi mi,denmesini mi bekliyor? Kendi dilinden konuşulursa çok mu mutlu olacak bunu mu istiyor? Olabildiğince dinlemeye,anlamaya hak vermeye çalışıyorum ama her ağızlarını açtıklarında tehdit ve kin saçıyorlar,tahrik ediyorlar karşılarındakilerinin suskunluğunu farklı şekilde algılayarak. Bu insanlar mı huzur getirecek bu ülkeye, bu insanlar mı savunacak birilerinin haklarını tehdit diliyle,kin diliyle? Yazık vallahi yazık bir insan karşısındakinin kendisini anlamasını beklerken kendisi karşısındakini anlamadan,tehditler savurarak,bu derece sert bir üslupla,söylediklerinin ne anlama geldiğini, hangi duyguları tahrik ettiğini bilmeden nasıl konuşabiliyor şaşıyorum.Birilerinin yanlış yaptığını düşünüyorsan sen yapma da yanlışı doğruyu yanlışa göre görebilelim ama fırsat vermiyorlar sağolsunlar... MUHABBETLE... Alıntı
Φ Tengeriin boşig Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 1-Madem savcıların hakimlerin iktidar partisinin mülakatında olduğundu düşünüyorsunuz neden Ceylan Önkol hakkında bizim serzenişimize katşı çıkıyordunuz diye sorarlar adama değilmi? Ceylan Önkol konusunda hangi serzenişe karşı çıkmışım ben? Ben, o saldırıyı, henüz kanıt yokken ortada, devlete ve orduya mal etme çabasının etik olmadığından söz ediyorum... O saldırıyı, PKK'nın yapmadığını nereden biliyorsunuz? Olay yerinde tahkikatın zamanında yapılmamasının cezalandırılması konusunda fikir söylemedim bile; Söylenecek birşey yok çünkü... Elbette kesinlikle cezalandırılması gereken bir sorumsuzluk... Ha ama sorumlusu ordu ise, Elbette ki suçlusu yine kesinlikle cezalandırılmalıdır... 2-Kürt halkı varsayalımki milletleşemedi,bu başka bir halkın ismini alıp kendi ismini unutmayı yada kullanmamayı onlara dayatmayı mazurmu kılar? Varsaymaya gerek yok; Kürtler, millileşme sürecinden çok uzaklar... Kimse kimseye Türk Ulusundan olmayı dayatmadı. Son Osmanlı Meclisinde Misak-ı Milli'yi kabul edenler , tüm Osmanlı tebaasını temsil ediyordu; Kürtler de dahil... Misak-ı Milli; kongrelerde "Vatan Çehresi" olarak kabul edilirken Kürtlerden de kimseler vardı. Mücadele, Türk Ulusal Kimliği ile verilirken ve Millet Meclisine "Türk" adı verilirken; "Bizim yazgımızı Türklük temsil eder" diyerek telgraflar gönderenler de aynı kesimdi; Kürtlerdi... Ogün ve Bugün devlete karşı çıkan ve bu adın kendilerine dayatıldığını söyleyenler, Osmanlının verdiği ayrıcalıkları, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte kaybeden Aşiretlerdir; Kendimizi kandırmayalım... Kimsenin kimseye dayattığı yok... Zaten kabul edilmiş birşeydir... 3-Devlet koruculuk sistemini çıkardıktan sonra,korucu olmayan aşiret köyleri yakılıp yıkıldı bugün devletin kuvvetini arkasına alan korucu aşiretleri bölgede istediklerine PKK'li damgası vurabilme hakkına sahipler enson Mardinde bilge köyünde gördük örneğini. Koruculuk sistemini desteklemediğimi söyledim; Fakat PKK'nın ve onu destekleyenlerin karşısında devlet başka çıkar yol bulamamıştır belki! Bu açıdan bakın birde... Fakat, söylediğiniz tarzda yaşanan haksız olaylar, elbette ki cezasız kalmamalıydı; Bu konuda hep bu fikirde olmuşumdur; bilinir... 4-Eğer kürtçenin eğitimi verilmezse Kürtçe Türkiyede asimile ile yok olacaktır,aşiret sistemine bende karşıyım ama o içine kapanmanın tek faydası Kültürel özellikleri kaybetmeyi daha geç kıldığıda bir gerçektir. Geçerli bir neden değil: Türkmenlerin aşiret yapısı yüzlerce yıl önce yok edildi ve toplumsallaşmaları kırıldı; Ayrıca dillerinde ne eğitim alabildiler ne de yayın yapabildiler değil mi? Malum gazete ve televizyon icat edilmemişti bile... Bugün Kürtler bu teknolojik gelişmeye rağmen bile kültürlerini kaybedebiliyorlarsa, Bu, o kültürün kendi iç dinamiklerinden kaynaklanmaktadır. Bir kültürü, kendi içine ne kadar çok kapatırsanız, o kadar çok kırılgan ve yıkılmaya eğilimli olur. 5-Töre cinayeti nasıl bişeydir? Ben söyleyeyim örneğin kan davasıdır değilmi? Peki madem buna karşısınız neden PKK'ye karşı kan davası güdüyorsunuz ve barış ihtimaline bile karşı geliyorsunuz ve PKK 40 bin insanı öldürdü onla görüşülemez diyorsunuz? Töre ve töre kaynaklı cinayetler, Aşiret sisteminin ilkel-hukuk sistemidir. Türkiye Cumhuriyeti çağdaş bir devlettir ve eylemlerini hukuk belirler. PKK ise bir terör örgütüdür ve tam anlamı ile yok olmadığı sürece hala bir terör örgütüdür. Hiçbir devlet, terör örgütlerine "aman, biz töre cinayeti gibi kan davası güdüp de üzerine gitmeyelim" romantikliği yapmaz; gerçeklikler ile hareket eder. PKK'yı sevmememiz, Kürtleri sevmediğimiz anlamına gelmez... Benim, en yakın arkadaşlarım, çoğunlukla Kürt'tü... Asteğmen iken, askerlerimden beni en çok sevenler Kürt kökenli askerlerimdi ve diğerlerini bırakın sadece Kürt askerlerim, kaç sene geçmesine rağmen, devamlı arayıp sorarlar hala... PKK'ya elbette ki kin güdeceğim; Fakat Kürtlere değil... 6-Kürt halkına en büyük kötülüğü dediğiniz gibi aşiret yapısı ve savaş öncesi verdiği sözü savaş sonrasında belini doğrultunca unutanlar vermişlerdir. Bana o verilen sözlerden bahseder misiniz? Belgeler misiniz, nedir o unutulan sözler? Sadece bunu istiyorum, bakalım yapabilecek misiniz... Hep sözü ediliyor "söz verildi" diye ama nedir bunlar? Nerede verilmiştir? Belgesi, bilgisi, tanığı nedir, kimdir? 8-PKK ve ÖCALAN aşiret sistemine karşıdırlar zaten PKK'nin ismindende bunu anlamak mümkündür Partiyê Karkerin Kurdistan ''Kürdistan İşçi Partisi'' Öcalanında sosyalist bir siyasi kişiliğe sahip olduğu bilinmektedir ancak Öcalanın hakimiyet kuramadığı ve askerle çatışma halinde olduğu bir dönemde aşiretleri karşısına alması mantıklı değildir,tıpkı devletin PKK ile mücadelesinde yaptığı gibi. Öcalan'ın gerçek anlamı ile Aşiret sistemine karşı olduğunu hiç sanmıyorum. "Aynası iştir kişinin, lafa bakılmaz" denir; 70'lerin akımları ile heyecanlı-sosyalist bir kimlik edinmiştir; Ancak tutarlı ve ilkeli olmadığı kesindir. 30 yıl boyunca devleti hedef alacağına, Kürtleri boyunduruğunda tutan aşiretleri hedef alsaydı, çoktan başarılı olmuştu. Bugün bakın; onu destekleyen DTP hep aşiret partisi! Çok açık değil mi? Yalnız şu var: Siz PKK'yı ve stratejisini destekliyor musunuz, Desteklemiyor musunuz? İletileriniz öyle bir hava estiriyor ki... Neyse... Yanıt bekliyorum... 9-Bütünlükten bahsetmek için illahi benim kültürel kimliğimi inkar etmemi dayatırsanız bana elbette bende buna tepki olarak kültürel kimliği her fırsatta vurgularım.Ortak paydada buluşmak demek size göre benim Kürt olduğumu unutup Türküm dememse hayır ben Türk değilim Kürdüm Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım ve vatandaşlığı düzenleyen maddenin değişmesi gerektiğine inanıyorum. Ya hu anlamak mı istemiyorsunuz? Kürt olduğunuzu elbette ki unutmamalısınız... Bunu savunmadığımı da onlarca kere söyledim... Bir kimse Etnik-Kökenine ait kültürü ve dili yaşatma hakkına sahiptir ve bu en doğal hakkıdır. Devletin buna engel olmaya çalışması da en büyük ilkelliktir. Ve engel olabilecek yaptırımları yok etmesi, kaldırması, uygulamaması gerekir... Ortak Kimlik, 1000 yıldır yaşadığımız Anadolu'da yarattığımız ortak değerlere sahip çıkmaktır. Kendimizi aynılıklarımız ile değil de farklılıklarımız ile kimliklendirirsek, Nasıl ortak bir paydada buluşabiliriz? 1000 yıl önce kimin nereden geldiği zerre umrumda değil... Birlikte yaşadığımız sürece bakıyorum ben... Kürt'ü Türk'ü bırakın, diğerleri ile benzeşen bir sürü Etnik-köken dolu Anadolu'da... Hangisini, hangisinden ayırt edeyim.. Siz ister kabul edin, ister etmeyin; Anadolu'daki tüm Etnik-Unsurların kabul ettiği ve benimsediği gibi, Türkçe, bu ülkenin, tarihsel olarak ortak dili haline gelmiştir. Türk Ulus Kimliği de öyle... Anadolu'da tarihsel olarak artık bir Irk adı değildir, olamaz, öyle bir gerçekliği de yoktur... 10-Madem Türkiyedeki Türklüğün bir ırkçılık olmadığı iddasındasınız bana söylermisiniz neden şu cümleyi kurdunuz (Bakın, Türkmen Aşiretleri, yüzlerce yıl önce yok edildi ve Türklük bir Ulus Kimliği olarak ortaya çıktı.) Yüzlerce yıl önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı yoktu neden ona atıfta bulundunuz? Sizin, "Türk" olmaklığı, bir "Irka aidiyet" olarak algılamanızdan dolayı o açıklamayı yaptım. Türkiye'de, Türk Irkına dayalı bir toplumsallaşma biçimi göremezsiniz. Irka dayalı toplumsallaşmanın en önemli örneği Aşiret yapısıdır ve Türkmenlerin bu yapısı yok edilmiştir. O yüzden bir Ulus anlamı taşıyabilecek duruma evrilmiştir ve artık ırkı nitelemez. Bu süreç 19ncu yüzyılda tepe noktasına varmış ve doğal olarak Anadolu'da bir Türk Ulus kimliği ortaya çıkmıştır. Ulus kimliğine bürünmek, yüzlerce yıllık bir süreç alır. Atatürk'ün çıkıp "Hadi Ulus olalım" demesi ile olacak birşey değildir; Yüzlerce yıllık birikimi vardır, toplumsal altyapısı vardır. Türk Ulusunun altyapısı da o yüzden geçmişe dayanır. Türkiye'de, Kürtlerin Kan'a/Soy'a/Irk'a dayalı katı toplumsallaşmasının bir benzerini Türkmenler için gösteremezsiniz. Bu yüzden "Türkmen" ile "Türk" ayrımı yapıyorum... "Türk" Ulus adıdır... "Türkmen" ise, o çekindiğiniz, alındığınız asıl addır ve kimse kimseye "Sen Türkmensin" baskısı kurmaz... 11-Aşağılık komleksi varsa eğer bizde sizdeki kendi milletini ilah sayma ve saydırma çabası nedir onu anlmak çok güçtür. "Benim Milletim/Ulusum" dediğimde, ben, bu ülkede yaşayan; Kürtleri, Lazları, Çerkezleri, Arapları, Türkmenleri, Pomakları, Boşnakları, Rumları, Arnavutları, Ermenileri vs. kastediyorum. Ve elbette ki Orta Asya'da yaşayan bir Özbek, Kazak ya da Türkmenistanlı bir Türkmen'den daha çok önemseyeceğim bu insanları... Fakat, hiç kimse ve hiçbir kitle, gözümde ilah değildir... Kendi ırkını ilahlaştıran ve diğerleri ötekileştiren Ben miyim? Yoksa siz mi? Sonuçta, etnik-kökenini, kimlik olarak edinme çabasında olan ben değilim... Sizsiniz... Etnik-Kökenim zerre kadar umrumda değil... Peki sizin? 2 Alıntı
Φ Efendi Türkler Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 DTP eşbaşkanı Emine Ayna çok tartışılacak sözler sarfetti. 'Kürt açılımında Öcalan muhatap alınmazsa Türkiye altüst olur' diyen Ayna kaosun,çatışmaların bütün şehirlere sıçrayacağını söyledi... Vah Vah Türkiye korktu.. şehirlere sıçrayacak mis, ya daglar bitti sira sehirlere mi geldi.. Bir kere dagdan neden inilmiyor orda sadece bitlenerek telef olunurken vede orda telef olunurken bir Avrupa ülkesi bile o teleflere sahip cikmiyor neden? Bunun bilincinde olan neden sehire inemez? Türkiye bagiriyor dagdan in sehire? neden inemiyor?.. cünkü sehirde onlara inanacak bir kürt vatandasimiz var mi.. onlar coktan Türk acilimina kavusmus onlarin kaygisi TÜRKIYE´miz Türk halki.. Barzanin kedileri gegil.. Emine sallar... Etnik-Kökenim zerre kadar umrumda değil... Tengeriin boşig, gercegi tam kökeninden vurgulamis.. iste bu budur. Alıntı
Φ ''biji tirkiye'' Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Ceylan Önkol konusunda hangi serzenişe karşı çıkmışım ben? . . . Peki sizin? Yok olma tehdidi altında olan sizin etnik kökenininiz değil tabiki,bakın takrar takrar aynı şeyleri yazıyorum,bende bu ülke için askerlik yaptım ben komutanlarımı onlarda beni sevelerdi,abi kardeş gibiydik hatta birkaçtanesi ile ve halen ben onları onlarda beni ararlar onların ve hiçbir askerimizin ayağının taşa deymesini istemem ancak bu sorunun çözülmesi o kadar önemlidirki sizin bahsettiğiniz ulus devlet anlayışını çok iyi anlıyorum ayrı bir dilin ilerde ayrılıkçı akımlara gebe olduğu düşüncesindesiniz,ancak yapılan araştırmalar olsun Pkk'nin bugün geldiği nokta olsun,göstermiştirki Kürtlerin büyük bölümü ayrılıktan yana değildir.Ancak dil ve kültürünü serbestçe kullanmak ve yaşatmak arzusu içerisindedir bakın Dtp eşbaşkanı Emine Ayna'nın sözlerini yayınlamış sayın Fuzuli,ben şahsım adına Dtp'de bu tür çıkışları doğru bulmuyorum,sebebide bu tür çıkışların yanlış yönlendirme olmasıdır,Kürtlerin siyasi irade olarak meclise gönderdiği Dtp Pkk'yi ve Öcalan'ı siyasi çözüm konusunda muhattap gösterme lüksüne sahip değildir.Siyasi çözümün muhattabı bizzat Dtp olmalıdır,ancak silahlı Pkk'liler konusunda ''elimden geleni yaparım ama muhattap ben değilim'' deme hakkına sahiptir ozaman bu söylemi anlaşılabir... 2 Alıntı
Φ Tengeriin boşig Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Yok olma tehdidi altında olan sizin etnik kökenininiz değil tabiki, Biji... Hala, senin anlamadığını değil de, benim anlatamadığımı düşünüyorum; düşünmek istiyorum... O yüzden özetleyeyim: Ne dedim; Ulus bilinci ve birlikteliği, bazı yapıların kırılması ile gerçekleşir... Feodal, kan'a dayalı yapıların kırılması ile... Türklük nasıl ortaya çıktı? Türkmen-Etnik Kökeninin ve yapısının kırılması ile... Yavuz'dan beridir, Anadolu'da kırılan Türkmenlerin haddi hesabı yoktur... Toplumsal yapıları paramparça edilmiştir... Ve başka bir yapıya bürünme ihtiyacı doğmuştur doğal olarak... Kan'a dayalı olmayan başka bir toplumsallaşma; Çünkü kan'a dayalı yapıları artık yok edilmişti... Osmanlı'yı bu açıdan tanıdığımda, ilk olarak nefret etmeme neden olan bakış açısı: "Benim Etnik-Kökenimi yok etmiş" biçimindeki bir düşünceden kaynaklandı... Hakikaten de birçok Türkmen boyu ya Kürtleştirilmiş ya da Balkanlara sürülmüş... Tam karşılığı şu: Yok edilmişler... Etnik-temelde düşündüğünüzde, üzülüyorsunuz buna... Siz kabul etmiyorsunuz gerçi bunu ama; var... Birçok Türkmen boyu ya katledildi, ya Kürtleştirildi, ya da Balkanlara sürüldü ve savaşlarda-tampon bölgelerde katledildi... Bugün Anadolu'da niçin Türkmen Beylikleri yok? Siz söylediğiniz "Etnik-Kökeninizin yok olma tehlikesi yok!" ifadenizin aslında gerçekleşmiş olmasından dolayı... Benim, kaybolabilecek ve ona göre biçimlenebileceğim, ona göre toplumsallaşmış bir Türk Etnik-Kökeni yok... Bunu diyorum sürekli: Bir Türk Etnisitesi yoktur Anadolu'da... Kendi sülaleme bakıyorum; Ne aşiret reisimiz var, ne de hepsi Türkmen... Babannem Laz... Baba tarafımdan uzak nesilden göçmenlik varmış... Anne tarafı Yörük... Anadolu'da "Ben Türk'üm" diyenlerin hepsi farklı Etnik-Kökenlerden ya da aileleri son derece karışık... "Ben Kürt'üm" diyenlere bakın! Farkı göreceksinizdir... Daha üst seviyede modern bir kimlik edinmem için tüm koşullar gerçekleşmiş... Kan bağına ihtiyacım yok... Olmamalı da zaten... Daha sonra baktığımda ne gördüm dersiniz? Benim, "Yok oldu" diyerek hayıfladığım kültür, aslında hala devam ediyor... Nasıl? Aşiret/Klan yapısına ihtiyaç duymadan sürüyor... Binlerce yıldır, çeşitli biçimlere dönüştüğü gibi, dönüşerek ama özünü koruyarak devam ediyor... Böyle de devam edecek... Nasıl mı? Ege Kültürü ile Yunan Kültürü'nü ayıramazsınız örneğin... Aynı oyunları oynarlar, aynı yemekleri yerler, aynı içkileri içerler... Yunanistandaki biraz daha Yunanlıdır, Egedeki biraz daha Türkmen... Araplar ile içiçe olunan yerlerdeki Türkmen Kültürü, Arap kültürü ile içiçedir... Birisi biraz daha Arap, diğeri biraz daha Türkmen... Erzurum'da örneğin; Ermeni kültürü ile Türkmen kültürü karışmıştır; Sarı Gelin'i Ermenice de söylerseniz anlarlar, Türkçe de... Ama bu kültürler yine de kendilerine hastır, sürerler... Bu açıdan şunu diyorum: Belki de Osmanlı, o beylik yapısını yok etmeseydi, Bugün, Anadolu'da var olan kültür böyle gelişemeyecekti... Daha ilkel, kan'a dayalı, keskin çizgiler ile ayrılmış bir yapıda sıkışıp kalacaktı... Bu gerçek... Merak etmeyin; Aşiret yapısını kırdığınız an, Kürt Kültürü çok daha güçlenecektir... Daha uyumlu ve daha bilinçli bir biçimde gelişmek fırsatı bulacaktır... Çünkü bu yapıyı kıramadıkları sürece ne diğer toplumlara karşı açık olabilirler, ne de gelişebilirler. Toplumların gelişebilmesini en temel koşulu, açık ve esnek olabilmeleridir. Korkmayın; Hiçbir toplum, kendi öz kültürünü bırakamaz... Diğer toplumlarla etkileştiklerinde, diğer toplumlardan aldıklarını kendilerine özgü bir biçimde geliştirirler ve bünyelerine katarlar. Kürtleri Aşiret yapısı bunu engelliyor işte... Ya sonunda dağılıyorlar ya da kendi içlerinde tümüyle eritiyorlar Ama benzeşemiyorlar; özgünleşemiyorlar... Zaman zaman Kürtlerin, millet/uyum yapısına uyum sağlayamadıklarını söylüyorum. Aşirete dayalı toplumların uyum sağlayamaması zaten normal; Ama aşmaları lazım bu yapıyı... Bunu küçümsemek olarak algılıyorsunuz ama öyle değil. Ve bu söylediğim, onları bir Afrikalı yerli kabileler gibi zayıf bir kültüre sahip oldukları konumuna koyduğum anlamına da gelmiyor... Ben, lisans eğitiminin ilk yıllarında, Türkmen Kültürünün yok edildiği konusunda üzülüp, Etnik-düşmanlıklar beslemeye yoğrulurken, Bir Kürt arkadaşım şöyle demişti: "Sence binlerce yıllık köklü bir kültür, birkaç yüzyılda yok olmadıysa, bundan sonra yok olabilir mi?" Değişerek, benzeşerek gelişmek başkadır... Bunu anladığınızda, Etnik-Kökene dair bir kaygınız kalmıyor: Su, yolunu buluyor çünkü... O yüzden, etnik-kökenim zerre kadar umrumda değil... Kürtler, Aşiret yapısını yüzlerce yıl Osmanlı güdümünde koruyarak, biriktirdikleri kültürel yapıyı çok kemikleşmiş bir biçimde korudular... Bu, belki de binyıldan daha fazla bir süreçte kökleşebileceğinden daha güçlü bir halde... Ancak bu yapı artık tarihteki görevini tamamladı ve modernleşmesi lazım... Yoksa, diğer toplumlar Ulus birlikteliklerini kurdukça ve toplumsal bağları modernleştikçe, onlar iyice geride kalacaklar bu aşiret yapısı ile... Toplumsal yapılar, kendi içerisine kapandıkça çok daha kırılgan olurlar... Uyum sorunu yaşamak, o toplumu birden bire de çökertir... Kürt Kültürü dediğiniz kültürünüz, aşiret yapısı ile iyice kökleşti; Fakat yine bu yapı yüzünden iyice kırılganlaştı ya da kırılganlaşıyor... Bakın, bir 50 yıl sonra hala devam ederse, Daha da artacak o uçurum ve Aşiret yapısının "koruduğunu" iddia ettiğiniz yapı Kendi kendine ve çok kalıcı bir biçimde, Aşiret yapısı yüzünden yok olacak ya da büyük darbe yiyecek... Kendinizi ele alın... Bir taraftan Aşiret sistemine karşısınız... Fakat o Aşiret sisteminin dayattığı kültürü de körü körüne savunuyorsunuz aslında; Bu çelişkidir... O Aşiret kültürünü, Kürt Kültürü olarak kemikleştirmeyin... Merak etmeyin; Yüzlerce yıldır bu kadar korunmuş bir kültür Bir kaç senede yok olmaz... Bunun ironisini yapmaya çalışıyorum devamlı: 10 yıllık yasaklanma sürecinde Kürtçenin unutulduğunu söylüyor kimi arkadaşlar... "Bu kadar kolay unutulabilen bir dil mi?" diye sordurmak istiyorum kendi kendilerine... Soramıyorlar... Bence siz, kendi kültürünüzden korkuyorsunuz... Zayıf olabileceğinden korkuyorsunuz... Bireysel olarak unuttuğunuz ve diğerlerinin de unutmasından korktuğunuz bir kültürden! Çerkezlere bakın; 150yıldan fazladır, kendi öz vatanlarından sürülmüş haldeler Anadolu'da... Fakat "Ulusal Kimlik" ile birlikte kendi öz kültürlerini çok güçlü bir biçimde yaşatıyorlar... Boşnaklar... Türkmenler... Araplar... Lazlar... Aynı şekilde... bakın takrar takrar aynı şeyleri yazıyorum,bende bu ülke için askerlik yaptım ben komutanlarımı onlarda beni sevelerdi,abi kardeş gibiydik hatta birkaçtanesi ile ve halen ben onları onlarda beni ararlar onların ve hiçbir askerimizin ayağının taşa deymesini istemem ancak bu sorunun çözülmesi o kadar önemlidirki sizin bahsettiğiniz ulus devlet anlayışını çok iyi anlıyorum ayrı bir dilin ilerde ayrılıkçı akımlara gebe olduğu düşüncesindesiniz,ancak yapılan araştırmalar olsun Pkk'nin bugün geldiği nokta olsun,göstermiştirki Kürtlerin büyük bölümü ayrılıktan yana değildir.Ancak dil ve kültürünü serbestçe kullanmak ve yaşatmak arzusu içerisindedir bakın Dtp eşbaşkanı Emine Ayna'nın sözlerini yayınlamış sayın Fuzuli,ben şahsım adına Dtp'de bu tür çıkışları doğru bulmuyorum,sebebide bu tür çıkışların yanlış yönlendirme olmasıdır,Kürtlerin siyasi irade olarak meclise gönderdiği Dtp Pkk'yi ve Öcalan'ı siyasi çözüm konusunda muhattap gösterme lüksüne sahip değildir.Siyasi çözümün muhattabı bizzat Dtp olmalıdır,ancak silahlı Pkk'liler konusunda ''elimden geleni yaparım ama muhattap ben değilim'' deme hakkına sahiptir ozaman bu söylemi anlaşılabir... Ben de tekrarlıyorum: Herhangi bir Etnik-Kökene sahip insanların, o kültürün öğelerini Ve kendi dillerini yaşatmak kadar doğal bir başka hakları daha olamaz. Fakat kültürü yaşatma işini devlet üstlenemez. Bugün, Türkmen kültürünü de yaşatan devlet değildir. Hatta aslına bakarsanız, devlet/iktidar, İslamcılık politikası ile tarikatlari desteklemekte Ve Türkmen köyleri, giderek Arap Kültürüne bürünmektedir. Bunun, en azından Manisa'daki örneklerini tek tek verebilirim... Ve Ege ve Akdeniz bölgelerinde bir çok köy'de benzer adımların olduğundan haberdarım... Yine de bir kültürü koruma ve geliştirme hakkı devletin değil, O kültüre sahip insanlarındır. Devlet, Kürt Kültürünün ve dilinin gelişimine engel olan yasalar var ise kaldırmalıdır... Bu yöndeki yaptırımlarına son vermelidir. Ancak devletin uygulayabileceği tek şey; Bu ülkede yaşayan bireylerin ortak paydalarını geliştirmektir. Ne derseniz deyin; Türkçe, bu ülke bireylerinin ortak paydası haline gelmiştir. Devlet bir tek buna eğilebilir; Fakat siz; Kürtçe kurslar mı kurmak istiyorsunuz? Kürtçe yayın mı yapmak istiyorsunuz? Kürtçe televizyon mu açmak istiyorsunuz? Kürtçe radyo mu olsun istiyorsunuz? Kürtçe gazete mi çıksın istiyorsunuz? Kürtçe kitap mı basmak istiyorsunuz? Kürtçe kaset/cd mi çıkarmak istiyorsunuz? Sadece Kürtçe'ye özgü değil, Tüm diğer Etnik-Dillere de aynı hakkı vermek koşulu ile Bunları yapabilmelisiniz... Fakat, bunları devletin yapmasını bekleyemezsiniz... Bu hakları talep ederken de, sadece kendi Etnik-Kökeninizi umursayarak talep etmeniz demokratça değildir... DTP'de bu yüzden demokrasi kaygısında ve amacında olan bir parti, kesinlikle, değildir... Devlet, Ulusal Bütünlük kapsamında sadece bir kontrol yetkisine sahip olur, o kadar... Aynen Türkçe yayınlarda olduğu gibi... Bu kontrol mekanizması da her devlette vardır... Yapmak istediğiniz bu şeyleri, O kültüre ve dile sahip insanlar yapabilirler... Devlet değil... Örneğin, Çerkezce'yi yaşatmak ve geliştirmek Devletin değil Çerkezlerin ödevidir... Türkmen Kültürünü yaşatmak için de aynısı geçerlidir... Alıntı
Φ taypa Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 biji TÜrkiye isimli arkadaşım yazmış olduğum 3 maddenize bir cevap talep etme hakkım var.Lütfen ... Alıntı
Φ ''biji tirkiye'' Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 o zaman bende mesleğimi konuşturayım. 1- madem DTP nin PKK sözcüsü olduğunu kabul etmiyor ve sizin söyleminizdeki ifadeye göre "devletin yargı organları vardır anayasası vardır güvenmeyi öğrenin" neden sürekli Türkiye hukuk devleti değildir hukuk ihlal edilmiştir, bu anayasayı istemiyoruz yargı organları çöyle böyle gibisinden sğrekli atar tutar ifadeleriniz ve sürekli yargıyı eleştiren forumda konu ve yorumlarınız var.Hem bize diye diyorsunuz güvenmeyi öğrenin hemde yazdığınız yazıya bakın bir isterseniz 2- Bir kere millet kavramı budundan gelir.Budun Türklerde olan bir kavramdır.Budun mantığı yoktur.Çünkü topluluk olarak baktığında budunlaşmış ve uluslaşmış bir birikim tarihte göremezsiniz.Kürtçülük yapmak isteyen tarihçilerin kendi web sitelerinde yazdığı yazıları saymassak eğer tabi.Çünkü onlara klsa sanki kürt imparatorluğu vardı.Millet olarak baktığınızda kürtler Türkler içerisinde bulunan bir etnik gruptu olmasa idi dilinizde bir kısım Türkçe kelimeler olmazdı. 5-Eğer aşiret ağalarına karşı iseniz bir kere de eleştirin.Ordaki o düzeni eleştirinde görelim.Daha toz kondurmadnız.Fakat devlete vatana bayrağa uzatmadığınız dil kalmadı.Bu nasıl ağalık sistemine karşılılık.İşinize geldimi antisini savun işinize geldi mi tam tersini...Ayrıca koruyuculuk sistemi aşiret ağaları sisteminden çok ço çok sonra çıkan bir sistemdir.... 6-burda ilginç bir ifadenize şöyle cevap vermeyi kendime yeğli buldum.Sürekli kurtuluş savaşında kürtlerin hakkı yendi diyen ve şimdilerdede bizi asimile ediyorsunuz yok değiştiyorsunuz diyorsunuz.Size bir yorumumda Diyap Ağa yı örnek verdim.Sanırım gene işinize gelmedi cevap vermediniz.Ben gene aynı örneği vereyim.Diyap Ağa mecliste kürsüde şu konuşmayı yapıyor: efendiler, kusura bakmayınız, ben ihtiyarım. hepimiz biliyor ve söylüyoruz ki; dinimiz ve diyanetimiz, aslımız, neslimiz hep birdir. bizim içimizde ayrılık, gayrılık yoktur. ismimiz de, dinimiz de allahımız da birdir. başka ne diyeyim. hepinize söz yetiştirmeye ben takat getiremem. hepimizin halimize göre söyleyeceğimiz sözlerimiz vardır. hele bu haller bir düzelsin de ondan sonra daha çok konuşuruz. bendeniz ihtiyarım, kusura bakmayınız. murahhaslarımız haklarımızı kurtarmaya avrupa'ya gidiyorlar allah yardımcıları olsun. hamd olsun gidenler dinini diyanetini bilen adamlardır. zaten hepimiz biriz ve kardeşiz. ama düşmanlar bizi birbirimize saldırtmak için tuzaklar yapıyorlar. sen şöyle, ben böyleyim diye. ne yaparlarsa nafile, biz hep kardeşiz. birisinin beş, bir diğerinin on oğlu olur. biri hasan, biri mehmet, biri ahmet, bir abdullah’tır. fakat hepsi insandırlar. la ilahe illallah, muhammedün resulullah… işte bu… hepsi bu…” (3 kasım 1922) ifadeleriniz çok tutarsız 1-Siz neden biz öyle derken savunuyorsunuzda şimdi suçluyorsunuz? 2-Sizinle artık Kürtlerin varlığı üzerine ortaya attığınız inkarcı laflarla ilgili tartışmayacağım.Ayrıca dilimizde bir takım Türkçe kelimeler var diye biz Türksek sizde bi araştırın Türkçede ne kadar arapça ve farsça kelime var Türkler hangisidir? 3- Siz 2'den 5'e atlamışsınız heyecandan herhalde neyse devam edeyim ben,Devlete vatana bayrağa diye başlayan her cümleniz bizi susturabilmek amacıyla kopardığınız vatan millet sakarya feryadları artık işe yaramaz,biz eski Kürtler değiliz bu ülkeye demokrasiyi getirmek için bedel neyse geçmiştede biz ödedik bundan sonrada biz öderiz. 4-Aşiret ağalarına karşıyım ve önceki yazılarıma bakarsını bunu görürsünüz. 5-Diyap ağa bir Türklük taraftarı olabilir o onun sorunudur,nasılki Pkk taraftarı aşiretler var diye bütün Kürtler Pkk'li sayılamazsa,Türklük taraftarı ağalar var diye bu bütün Kürtler Türklüğü kabulleniyorlar demek değildir. 6-aynen aktarıyorum. Mustafa Kemal’in, 3. Ordu Müfettişi olarak Amasya’dan, Erzurum’daki Kazım Karabekir Paşa’ya gönderdiği, 24 Haziran 1919 tarihli mesajın ilk maddesi: “1- Mr.Novil adındaki bir İngiliz Yüzbaşısı, Urfa’dan Siverek yoluyla Viranşehir’e giderek, Milli aşiretlerinin ileri gelenleriyle görüşmüş ve Urfa’ya dönmüş. Osmanlı hükümeti için çok kötü propağandalar yapmış. Ancak aşiret reislerinden aldığı kesin cevaplara sevinmemiştir. Kürtler, Türk kardeşlerinden kesinlikle ayrılmayacaklarını, bu uğurda son kişilerine varıncaya kadar ölüme hazır olduklarını söylemişler. Ayrıca İngilizler’in kendilerine vermek istediği önemli miktardaki parayı almayarak namus ve yurtseverliklerini göstermişlerdir...” Ayrıca... El-Cezire Cephesi Komutanı Tuğgeneral Nihat Paşa Hazretlerine, 1-Aşamalı olarak, bütün ülkede ve geniş ölçekte doğrudan doğruya halk gruplarının ilgili ve etkili olduğu bir biçimde yerel yönetimlerin oluşturulması iç politikamızın gereğidir. Kürtlerle dolu bölgede ise, hem iç politikamız ve hem de dış politikamız açısından ölçülü yerel bir yönetim kurulmasını savunmaktayız. 2-Ulusların kendilerini yönetmeleri yetkisi bütün dünyada benimsenmiş bir ilkedir. Biz de bu ilkeyi benimsiyoruz. Kürtler’in bu döneme kadar yerel yönetime ilişkin örgütlerinikurmuş ve başkanları ile yetkilerini bu amaç için bizce kazanılmış olması ve oyladıklarında kendi kaderlerine gerçekten sahip oldukları BMM (Büyük Millet Meclisi) buyruğunda yaşam istekleri yayınlanmalıdır. Kürdistan’daki bütün çalışmaların bu amaca dayalı politikaya yöneltilmesi El-Cezire Cehpesi Komutanlığı’nın görevidir. 3-Kürdistan’da Kürtler’in Fransızlar ve özellikle Irak sınırında İngilizler’e karşı düşmanlığını silahlı çarpışmayla durdurulamaz bir düzeye vardırmak ve yabancılarla Kürtler’in birleşmesini engellemek aşamalı olarak yerel yönetimler kurulmasının zeminini hazırlamak ve bu yolla yürekten bize bağlılıklarını sağlamak Kürt yöneticilerinin sivil ve askerlik görevleriyle görevlendirilerek bize bağlılıklarını pekiştirmek gibi genel yollar benimsenmiştir. 4-Kürdistan’ın iç politikası El-Cezire Cephesi Komutanlığı’nca belirlenecek ve yönetilecektir. Cephe Komutanlığı bu konuda Büyük Millet Meclisi Başkanlığıyla yazışmalar yapar. İller tarafından izlenecek yolu düzenleyip uyumu sağlayacağı için sivil yöneticilerin de bu konuda bağlı oldukları yer, Cephe Komutanlığı’dır. 5-El-Cezire Cephe Komutanlığı yönetim, adalet ve maliye (parasal) konularda değişiklik ve düzenlemeye gerek gördükçe, bunun uygulanmasını hükümete önerir. BMM Başkanı Mustafa Kemal.” (TBMM.Gizli Celse Zabıtları, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Ankara, 1985, Cilt: 3, Sayfa: 550) sanırım dahada bişey dememe gerek yok... 2 Alıntı
Φ bakkalci Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Ya hu neden hala isi yokusa sürüyoruz? Türkiye cumhuriyeti sadece Türk'lerden olusmuyor. Icerisinden Türk'lerin yanisira diger uluslardan insanlarda var ve bu insanlarin dogal olarakta Türkcenin yanisira kendi ana dilleride var. Bu Ermeni'ler, Laz'lar, Cerkez'ler, Türkmen'ler, Arap'lar, Armavut'lar, Bulgar'lar, Rum'lar, Afrika'lilar, Gürcü'ler, Cecen'ler, ...... icin gecerli oldugu gibi Kürt'ler icinde gecerlidir. Bu sadiklarimin tümü Türkiye cumhuriyeti vatandaslaridir ama asla özünde irk olarak Türk degillerdir. Bu mozayigi kendi zenginligimiz olarak kabul etmemiz, korumamiz ve gelistirmemiz gerekli diye düsünüyorum. Ancak böyle bir politika ile ülkemizi her alanda kalkindirabiliriz, barisi, kardesligi ve loyaliteyi saglayabiliriz. Aksi taktirde cumhuriyetin kurulusundan beri devam eden kavgalar, inkarcilik, düsmanlik, birbirlerinden kormalar devam edecekir. Sonuc olarakta ülkemiz asla sorunlarindan dolayi basi rahatlamayacak ve ülke gelisimine ne zamani ne de gücü kalacak. Burada hala inkar, karsi tarafi kücük görme tarzinda yorumlar yapiliyor. Herkes kendi avlusunun önünü temizlesin ve özellikle aynaya baksinki bazi elestirdigi toplumlardan da daha geride oldugunu görebilsin. Alıntı
Φ taypa Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 1. sorumda verdiğiniz cevap tamamen açık kalmadığı için biraz kaçamaklaşma olmuş.Bir hukukçu olarak bunu anlamak zor değil benim açımdan. 2.Bİzim ne benim nede bu forumdaki diğer arkadaşlarım kürtleri inkar eden laflar sarfetmedi.Sarfeden var ise çıkarın...Muhatabanız o dur.Ben kürtler yok demedim.Var sa ben kürt diye bir etnik grup yoktur yazım ispatlayın.Allahın bildiğini kuldan mı saklayacaz:)Sizinde bizim içimizden gelen bir etnik grup olduğunu her defasında dile getirdim.Türkçenin içinde kullanılan arapça farsçayı geçtim fransızcadan geçmiş olan kelimeler bile vardır ama kökeni üzerinden değil ural altay dil grubunun tümceleri TDK sözlüğünde yazar açıp bakabilirsiniz.Biz arapça olana arapça farsça olana farsça diyoruz hatta lazcaya lazca diyoruz sizin dilinizdeki Türkçe kelimeleri kabul etmek mi zor geliyor. 3.ben ikiden beşe atlamadım 3.maddede de 4.maddede kendime muhatap alacağım bir ifade göremediğim için cevap vermedim.İfadelerin maksadı belli değil çünkü... 4.önceki yazılarınızda da önce aşiret ağalarına karşısınız sonra devlet oraya uzanmıyor ordaki insanlar acı çekiyor eziliyor gibi bilmem ne ifadeler yazıyorsunuz iyide bu eziyetin bir sebebinin aşiretler olduğunu hiç değinmiyorsunuz aksine tek suçlu devleti gösteriyorsunuz 5.Arkadaşım siz değilmisiniz biz kurucu unsuruz biz olmasa idik siz olmazdınız kürtlere vaadler verildi v.s. bilmem ne filan ....tarihiniz olmadığından bir tarih yazıyorsunuz kafanızdan.Ama biz geçmişte gerçek olanı inkar etmiyoruz.Sizinle aynı milletten olan bir kürt tarihe adı geçmiş olan bir kürdü ben överken sen eğer yerin dibine sokuyorsan sen nasıl kürt milliyetçisisin ....bu da sanırım biraz tek düze bilgiden ileri geliyor 6.Ya arkadaşım ne mezunusun çok merak ettim.Meclis zabıtlarında geçen metinlerin hepsinde harita üzerinde gösterilen bölgelerde kürdistan olarak verilen yerlerde coğrafi terim olarak geçmiştir.Buda iki şehrimizin bulunduğu ve içerisinde suriye iç bölgesinin bir kısmının kapsadığı bölgeyi kapsar.Atatürk etnik farklılıkların bulunduğu bölgelerdeki halka kendi etnik halkı ile hitap etmişltir.Dyarbakır ve bugün şırnak olan kesimin üst kısmıda azerbaycanın doğsunun sonuna kadar olan bölge Türkistan olarak geçer.Ama bu coğrafi bir terimdir.dağ ova ismi gibi...Siyasi bir anlamı yoktur.Televizyonda da bu bilgiler tartışıldı ve hatta bir kısım kürtçü yazarlar Atatürk özerklik sözü verdi dediler.tarihçiler sordu bize gösterin.Şahıslar sadece meclis zabıtlarında var dediler.Meclis zabıtları dil tarih fakültesi hocaları ve sanırım istanbul üniversitesi profleride vardı araştıldı ve böyle vaadten bir kaynak bulunmadı.Bölge halkının ismi ile hitap etmek normal bir şey... Bugün Hatayın %70 i araptır,Karadeniz bölgesinde lazlar yaşamakatdır,Adana yöresi 72 milleti barıdırmakta benim memleketim ben bile ölçemiyorum, bir kısım nogaylar var , bazı bölgelerde çerkezler var ... var da var bunların hepsine coğprafi isimleri ile hitap etmek burası sizin meşru devletiniz olacak anlamımı çıkıyor. Ben kürtlerin varlığı yoktur dedi isem ispatlayın yada kürtler savaşa girmedi biz svaştık bu vatan bizim çıkın gidin dedi isem bulun gösterin bende bir tarafıma baka baka gideyim... Efendim unutmayalım iki değiş vardır Birincisi Yiğit at yemini kendi arttırır İkincisi Oynamayı bilmeyen gelin yerim dar dermiş Alıntı
Φ sardunyam Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Tekrar edeyim daha once dediklerimi: Bizlerle Almanya'ya gocen Turkler ya da Kurtler kiyaslanamaz! Nihayetinde Almanya Almanlarin ulkesi. Turkiye'deki Kurtler Turkler Anadolu'ya gelmeden cok onceleri vardi.Yani yerlilerindeniz bu topraklarin. Cumhuriyeti de devleti de Turk Kurt beraber kurmadi mi? Neden birinin dili ve kulturu YASALLASTI ve digerinin ki YASAKLANDI madem? Nerede adalet? Kaldi ki, Almanlarin gocmen Turklere ve Kurtlere verdigi haklarin yuzde 10'ui bile verilmiyor bizlere. Ve bizler haklarimizi almak icin mucadele ederken, hep yadirganiyoruz! O halde Kurtlerin dillerini konusabilme ve egitimi/hizmeti kendi dillerinde gorme talepleri cok dogaldir. Bunu soylerken size yine sunu tekrarlamak sitiyorum: BIZLER BOLUNMEK VE AYRILMAK ISTEMIYORUZ! NEDEN ISTEYELIM! BERABER KURDUK BU TURKIYE'YI! Yani yorumunuzu biraz dikkatsizce atmissiniz. Burada ne ben, ne mavi, ne Biji_tirkiye ne de ucansahin arkadas hic bir zaman ayrilmayi, turkiye'den ayrilmayi savunmadik ve savunmayacagiz da! Onceki o lietilerimiz okursaniz sadece dogal haklarimizi istedigimizi gorursunuz! O zaman açıklar mısınız bu dil kavgası niye? Türkiye Cumhuriyetini, Osmanlının eski yurttaşları kurdu... Onlarda Anadoluluydular ama dünya onları Türk olarak tanıyordu... Şimdi olduğu gibi... Ayrıca, Kürt dilinin var olması için önce Kürdistan diye bir ülkenin var olması gerekiyor... Var mı? Ya da daha önce hiç var oldu mu? Almanya 'da ki Türklerin durumundan hiç farkınız yok, orası Almanya ise burası da Türkiye... Yani Türklerin memleketi... Pardon Türkiye isminden de rahatsız olunuyordu değil mi? Bunuda ırkçı bulanlar var! Milletleşmemiş ve devletleşmemiş toplumların resmi bir dili yoktur... Lehçeleri vardır... Resmi dilleri bağlı bulundukları devletin dilidir. Dünyanın daha önce görmediği şeyleri görüyoruz maşallah. Bu dil konusunda verilen mücadele Güneydoğunun kalkınması ve toprak ağalığıyla mücadele için verilseydi bugün Güneydoğuda kimse bu zırvalıklara prim vermezdi... Birde sormak istiyorum Güneydoğunun meselesi Kürtçe ise orada yaşayan Süryaniler ve Araplar neden kendi dillerini dayatmıyorlar? Malum Güneydoğu Kürdistan değil...! Türkiye hala ve daima... Alıntı
Misafir demirefe Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Denedinizmi? Neyi deneyeceğiz? Zehirin antidotu panzehirdir. Bakterinin ilacı antibiyotiktir. Siz hiç zehirlenme ve enfeksiyon durumunda "bir gazoz içirmeyi deneyelim bakalım, iyi olacak mı?" diyor musunuz? Neden bahsettiğimizi anlamazlıktan geliyorsunuz. Biz terörden bahsediyoruz. İnsanlık düşmanı, halk düşmanı, devlet düşmanı ve erdem ile ilgili her kavramın düşmanı kan tüccarı ölüm pazarlayıcısı teröristlerden bahsediyoruz. Yaşam hakkının ihlal edildiği bir noktada geriye hiç bir hak kalmaz. Bunda deneyecek bir şey yok. Hak ettiği dil, kendi konuştuğu dildir... Bir de kesinlikle anlamazlıktan gelinmekte ısrar edilen ve tekrarlamaktan klavyemizde ağaçlar ormanlar yeşeren konu; Türk bir etnik değildir. "Herkes Türk mü de?" diye bir önerme yapılamaz. Türk bir etnik olsa, böyle diyebilirdiniz. Türk bir atamadır, tarihe yapılan bir atama. Bu ülkenin kuruluşuna yapılan bir atama. Kürtler kursa Kürdiye olurdu, herkes de Kürdüz derdi bu atamaya dayanarak, Lazlar kursa Lazya denirdi, herkes Lazız derdi yine bu atamaya dayanarak. "Ne mutlu Kürdüm diyene" de denirdi o durumda, "ne mutlu Lazım diyene" de denirdi, hiç sakıncası yoktu. Herkes bilirdi ki bu bir etnik adlandırma değil, bir atamadır. Tıpkı Osmanlı denmesi, Selçuklu denmesi gibi sadece bir atamadır. Türk atamasından da bir kısım ayrılıkçı Kürtlerden başka hiç rahatsız olan yok! Tarihi ise yeniden yazamayız, tarih böyle yapılıp böyle yazılmış ve her ulusun tarih bilincine ihtiyacı vardır, aksi halde ulus niteliğini yitirir, ulus bilincini yitirir, yok olup gider. Osman Pamukoğlu açıkladı: AKP nin atmakta olduğu tüm adımlar, Avrupa Konseyi’nin İsveçli İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg'in verdiği yazılı direktifler doğrultusunda atılmaktadır. Etnik ayrımcılığın körüklenmesi, Türk atamasının etnik bir adlandırma olarak algılanması, hepsi bu direktifler doğrultusunda bu ülkeyi bölmek, onu başaramazlar da o yönde götürüp oyalamak amacıyla dayatılmaktadır. Destek verenler de bu direktiflere bilerek blmeyerek boyun eğmektedir... Alıntı
Φ Taner Bayram Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 O zaman açıklar mısınız bu dil kavgası niye? Türkiye Cumhuriyetini, Osmanlının eski yurttaşları kurdu... Onlarda Anadoluluydular ama dünya onları Türk olarak tanıyordu... Şimdi olduğu gibi... Ayrıca, Kürt dilinin var olması için önce Kürdistan diye bir ülkenin var olması gerekiyor... Var mı? Ya da daha önce hiç var oldu mu? Almanya 'da ki Türklerin durumundan hiç farkınız yok, orası Almanya ise burası da Türkiye... Yani Türklerin memleketi... Pardon Türkiye isminden de rahatsız olunuyordu değil mi? Bunuda ırkçı bulanlar var! Milletleşmemiş ve devletleşmemiş toplumların resmi bir dili yoktur... Lehçeleri vardır... Resmi dilleri bağlı bulundukları devletin dilidir. Dünyanın daha önce görmediği şeyleri görüyoruz maşallah. Bu dil konusunda verilen mücadele Güneydoğunun kalkınması ve toprak ağalığıyla mücadele için verilseydi bugün Güneydoğuda kimse bu zırvalıklara prim vermezdi... Birde sormak istiyorum Güneydoğunun meselesi Kürtçe ise orada yaşayan Süryaniler ve Araplar neden kendi dillerini dayatmıyorlar? Malum Güneydoğu Kürdistan değil...! Türkiye hala ve daima... Yahu sevgili forumdas, Biz dil kavgasini kendimiz yaratmadik ki? Ayni soruyu bizler de soruyoruz. Ne bu dil kavgasi? Neden bu dili yasaklama ihtiyaci duyuluyor? Turkce hepimizin resmi dili, EVET! Ama neden Kurt kokenliler Kurtce'yi ogrenemesin? Neden hizmet ve yayin Turkce'nin yaninda Kurtce de olamasin? Beni babaanne mesela, 75lik yasli kadin, ve inanin bir belediye'ye gittiginde kendini Turkce ifade edemiyor. Zira, kultur mirasi oldugu icinde Kurtce'nin gelismesine imkan saglamalidir devletimiz. Zaten ayrilmak istemiyoruz, sadece bizlerin kulturune biraz saygi bekliyoruz. Ve inanin, eger Kurtler bu haklarini alirsa belki de Turkiye'nin en katkili vatandaslari haline gelirler! Bizler de soruyoruz ayni soruyu yani, NE BU DIL SAVASI? Birakin serbest serbest isteyen ogrensin, seceli olarak... Isteyen konussun! 2 Alıntı
Φ Taner Bayram Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 O zaman açıklar mısınız bu dil kavgası niye? Türkiye Cumhuriyetini, Osmanlının eski yurttaşları kurdu... Onlarda Anadoluluydular ama dünya onları Türk olarak tanıyordu... Şimdi olduğu gibi... Ayrıca, Kürt dilinin var olması için önce Kürdistan diye bir ülkenin var olması gerekiyor... Var mı? Ya da daha önce hiç var oldu mu? Almanya 'da ki Türklerin durumundan hiç farkınız yok, orası Almanya ise burası da Türkiye... Yani Türklerin memleketi... Pardon Türkiye isminden de rahatsız olunuyordu değil mi? Bunuda ırkçı bulanlar var! Milletleşmemiş ve devletleşmemiş toplumların resmi bir dili yoktur... Lehçeleri vardır... Resmi dilleri bağlı bulundukları devletin dilidir. Dünyanın daha önce görmediği şeyleri görüyoruz maşallah. Bu dil konusunda verilen mücadele Güneydoğunun kalkınması ve toprak ağalığıyla mücadele için verilseydi bugün Güneydoğuda kimse bu zırvalıklara prim vermezdi... Birde sormak istiyorum Güneydoğunun meselesi Kürtçe ise orada yaşayan Süryaniler ve Araplar neden kendi dillerini dayatmıyorlar? Malum Güneydoğu Kürdistan değil...! Türkiye hala ve daima... Hayir efendim, Turkiye en az sizlerin kadar biz Kurtlerin de devleti! Lutfen biraz antikli konusalim! Bizler hic bir zaman terketemedik bu topraklari. Buralarda dogup buralarda buyuduk. Yine bizler de en az sizler kadar kan akittik bu topraklar icin. Siz ne hakla "Turkiye Kurtlerin degil Turklerindir" gibi bir sey soyleyebiliyorsunuz? Aciklarisiniz? 1 Alıntı
Φ taypa Gönderi tarihi: 12 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 12 Ekim , 2009 Hayir efendim, Turkiye en az sizlerin kadar biz Kurtlerin de devleti! Lutfen biraz antikli konusalim! Bizler hic bir zaman terketemedik bu topraklari. Buralarda dogup buralarda buyuduk. Yine bizler de en az sizler kadar kan akittik bu topraklar icin. Siz ne hakla "Turkiye Kurtlerin degil Turklerindir" gibi bir sey soyleyebiliyorsunuz? Aciklarisiniz? peki siz ne hakla biz bu Ülkenin kurucu unsuruyuz diyorsunuz.Madem ki bizim kadar sizinde ülkeniz ne verdiniz bu gğne kadar bu ülkeye kardeş katlini başlatan kim?? Ha diceksiniz şimdi o kardeş katlinin sebepleri var.YOk dilimizi yasakladınız yok bilmem neyimizi yasakladınız...Sanki kardeş katli kabul görünecek yada dağa çıkmak kabul görüncek gibi ne kadar illegal terörizm harekti var ise mübahtır dediniz.Bu mu bu ülkeyş sahiplenme şekliniz... Bende bu topraklarda büyüdüm bende hiç bir zaman terketmedim ne olacak şimdi ikimizden birine bu yollar fazla diyerek silahlarımızı mı kuşanalım ... Kan akıttında tarihte bir tane o akıtmaktan aciz kalıpta kaçan kürt aşiretlerini buraya aktardığınızı görmedim.Ayrıca gene kan akıttık diyorsunuz da sonrada isyanları haklı buluyorsunuz.Aşiret sistemini eleştiriyorsunuz sonra isyanları haklı buluyorsunuz... Bu ne nane bu ne perhis turşusu.... Alıntı
Φ ''biji tirkiye'' Gönderi tarihi: 12 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 12 Ekim , 2009 peki siz ne hakla biz bu Ülkenin kurucu unsuruyuz diyorsunuz.Madem ki bizim kadar sizinde ülkeniz ne verdiniz bu gğne kadar bu ülkeye kardeş katlini başlatan kim?? Ha diceksiniz şimdi o kardeş katlinin sebepleri var.YOk dilimizi yasakladınız yok bilmem neyimizi yasakladınız...Sanki kardeş katli kabul görünecek yada dağa çıkmak kabul görüncek gibi ne kadar illegal terörizm harekti var ise mübahtır dediniz.Bu mu bu ülkeyş sahiplenme şekliniz... Bende bu topraklarda büyüdüm bende hiç bir zaman terketmedim ne olacak şimdi ikimizden birine bu yollar fazla diyerek silahlarımızı mı kuşanalım ... Kan akıttında tarihte bir tane o akıtmaktan aciz kalıpta kaçan kürt aşiretlerini buraya aktardığınızı görmedim.Ayrıca gene kan akıttık diyorsunuz da sonrada isyanları haklı buluyorsunuz.Aşiret sistemini eleştiriyorsunuz sonra isyanları haklı buluyorsunuz... Bu ne nane bu ne perhis turşusu.... Kendi Kimliğimizle siyaset yapma özgürlüğü verildide bizmi yapmadık? Ya meclis açılırken bile Türklük üzerine zorla yemin ettiriliyor vekillere,bu vekillerin görüşü farklı bile olsa ''Egemenlik Kayıtsız Milletindir'' lafı varya,bırakın millet istediği gibi yaşasın,çünkü onları meclise bu millet yolluyor,demekki bu millet onları öyle benimsiyor... 1 Alıntı
Φ Tengeriin boşig Gönderi tarihi: 12 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 12 Ekim , 2009 Kendi Kimliğimizle siyaset yapma özgürlüğü verildide bizmi yapmadık?Ya meclis açılırken bile Türklük üzerine zorla yemin ettiriliyor vekillere,bu vekillerin görüşü farklı bile olsa ''Egemenlik Kayıtsız Milletindir'' lafı varya,bırakın millet istediği gibi yaşasın,çünkü onları meclise bu millet yolluyor,demekki bu millet onları öyle benimsiyor... Bir "Irkı Temsil Ederek" yapılan siyaset, ne zamandan beridir "Demokrasi" olarak adlandırılıyor? Demokrasi niyetinde değil ve Irkçılık amacındaysanız; Etnik-Kökeninizi Siyasi ve Toplumsal Kimlik olarak taşıyın!.. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.