Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

BENAZİR BUTTO ÖLDÜRÜLDÜ


Misafir CYRANO

Önerilen İletiler

Pakistan'da, muhalefet lideri ve eski başbakanlardan Benazir Butto(54), bugün Ravalpindi kentinde yapılan parti mitinginde yaptığı konuşmanın ardından uğradığı saldırıda hayatını kaybetti. Butto'nun aracına binmek üzereyken silahlı saldırıya uğradığı; boynu ve göğsünden vurulduğu bildirildi. Butto, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı. Görgü tanıkları, çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu belirtiyor.

 

 

Benazir Butto'nun, Ravalpindi'deki Liyakat Bağ meydanında yapılan mitingte konuşmasını bitirmesinin hemen ardından aracına bindiği sırada saldırganının Butto'ya ateş açtığı belirtildi. Benazir Butto, bazı kaynaklara göre boynu ve göğsünden, diğer bazı kaynaklara göre de başından yaralandı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Butto'nun, hemen ameliyata alındığı ancak kurtarılamadığı kaydedildi. İntihar saldırganının Butto'ya ateş açtıktan sonra üzerindeki bombaları patlatması sonucu, alanda bulunan yaklaşık 20 kişinin de öldüğü kaydedildi.

 

Miting alanındaki patlamanın hemen ardından gelen haberler, Butto'nun yara almadan kurtulduğu ve güvende olduğu yönündeydi. Parti yetkilileri, Butto'nun aracına bindiğini ve patlamanın olduğu noktanın 50 metre uzağında bulunduğunu aktarmıştı.

 

Saldırıdan yaklaşık yarım saat sonra ise Butto'nun önce ağır yaralandığı ve ameliyata alındığı bildirilmişti ancak daha sonra resmi kaynaklar, ölüm haberini doğruladı.

 

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Butto'un öldürülmesi dolayısıyla 3 gün yas ilan edildiğini açıkladı. Benazir Butto'un öldürülmesinin ardından televizyonda konuşma yapan Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref halkı sakin olmaya da çağırdı. Müşerref ancak bu sayede şeytani plan yapan teröristlerin yenilgiye uğratılacağını söyledi. Müşerref ayrıca başkent İslamabad'da olağanüstü toplandı düzenleyeceğini açıkladı.

 

Pakistan'ın eski başbakanlarından Navaz Şerif de Butto'nun intikamını hep birlikte yapacağız açıklamasında bulundu.

 

HALK EYLEM YAPIYOR

 

Müşerref halkı sakin olmaya çağırmasına rağmen ülkenin birçok bölgesinde protesto eylemleri yapılıyor.

 

Saldırının ardından Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref aleyhine de gösteriler devam ediyor.

 

Pakistan İçişleri Bakanlığı ise, milis kuvvetlerinin "kırmızı alarma" geçirildiğini açıkladı. Bakanlık açıklamasında, "kırmızı alarma" geçirilen milis kuvvetlerine güvenliği sağlama yetkisinin de verildiği belirtildi. Polis, halka evlerinden çıkmamaları için uyarıda bulundu.

 

BAKANLIK ÖLÜM HABERİNİ DOĞRULADI

 

Pakistan İçişleri Bakanlığı, eski başbakanlardan Benazir Butto'nun öldüğünü doğruladı. İçişleri Bakanlığı sözcüsü Cevad Şima, Butto'nun mitingde düzenlenen intihar saldırısında öldüğünü söyledi.

 

PARTİ YETKİLİSİ: BUTTO, ŞEHİT OLDU

 

Butto'nun kaldırıldığı Ravalpindi Hastanesinde bulunan, Butto'nun lideri olduğu Pakistan Halk Partisinden Vasıf Ali Han, Butto'nun yerel saatle 18.16'da öldüğünü açıkladı. Bu arada Pakistan Halk Partisinden bir diğer yetkili Rahman Melik, partisinin Ravalpindi'deki mitinginde saldırıya uğrayan Butto için "Şehit oldu" ifadesini kullandı.

 

ÖLÜMDEN KILPAYI KURTULMUŞTU

 

Pakistan eski başbakanlarından Benazir Butto, 8 yıllık sürgün hayatının ardından döndüğü ülkesi Pakistan'da saldırıya uğramıştı. Ülkesindeki daha ilk gününde intihar saldırısıyla öldürülmeye çalışılan Pakistan eski başbakanı Benazir Butto, birkaç dakikalık fark sayesinde hayatta kalmıştı. Saldırıda 139 kişi hayatını kaybetmiş, 200'ün üzerinde kişi da yaralanmıştı.

 

Hurriyet...

 

Ülkenin en büyük siyasi partisinin liderinin böyle katledilmesi gerçekten tüm dünyayı dehşete düşüren bir şey. Bu suikast Pakistan'ın yine karanlığın, cuntanın, şeriatçı örgütlerin elinde kalmaya mahkum olduğunu gösteriyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Benazir Butto'nun öldürülmesi ile Islam ülkelerinin icinde bulundugu aglanacak gercek birkez daha ortaya cikmis oldu.Karanliga karsi savas acmis olanlara yönelik saldirilar,karanlikta kalmaktan kimlerin daha cok hoslandigini karanliktan kimlerin medet umdugunu birkez daha anlamis oldu insanlik .Eger anladilarsa tabiiki.Benazir Butto Pakistan icin bir umuttu.Yobazliga geri kalmisliga karsi mücadele veren demokrat bir insandi,Onu Bati yanlisi diye öldürdüler.Bati yanlisini neden olarak kullananlarin aslinda gercek amaclari onun bati yanlisi olmasi degil,onun Pakistan'i düzlüge cikaracak olmasindan korkmalariydi.O nedenle onu öldürdüler veya öldürttüler.Ayni seyler Türkiye'de yasandi yasanabilirde.Onca Aydin insan öldürüldü ve failleri mechul kaldi,hepsinin amacida Türkiye'yi daha aydinliga tasimakti,Türkiye üzerinde oynanan oyunlari ortaya cikarmakti.TürkiYe'yi ortacag karanligina sürüklemek ve Türkiye'yi medeni ülkelerin seviyesine cikarmayi amaclayan Atatürk ilke ve inkilablarini ortadan kaldirmak amaci ile 50 yildir yapilan calismalar sonuc vermis ve gercek Atatürkcü olan kim varsa karanligi özleyenlerin hedefi olmustur.

Benazir Butto ülkesini karanliktan kurtarmak icin kendini feda etti.Oda terketmisti ülkesini ama sonunda döndü ve tekrar mücadele etmeyi göze aldi ama hayatina maloldu.Umariz ki ülkemizi karanliga götürmeye calisanlar nedeniyle bu tür cinayetler islenmez yurdumuzda.

 

 

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

İnsanın canına kasteden hiç bir hain saldırı onaylanamaz Butto'ya Allah'tan rahmet diliyorum... terör her yerde aynı acıyı yaşatıyor lanetliyorum...

 

Pakistan uzunca bir zamandır tıpkı ülkemiz gibi içerden karıştırılmak istenen bir ülke... ve ne yazık ki yine cahil, müslüman, yoksul, eğitimsiz insanlardan oluşan bir toplum ve ne acı ki şiddet orada da durulmuyor...

 

Neden hep aynı özellikleri taşıyan ülkeler bunca kan gölüne sahne oluyor?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ayni seyler Türkiye'de yasandi yasanabilirde.

 

 

1978, 11 Mart - Bedrettin Cömert

<LI>1978, 24 Mart - Doğan Öz

<LI>1978, 17 Nisan - Hamit Fendoğlu

<LI>1978, 20 Ekim - Bedri Karafakioğlu

<LI>1978, 8 Aralık - Necdet Bulut

<LI>1979, 1 Şubat - Abdi İpekçi (gazeteci)

<LI>1979, 7 Aralık - Cavit Orhan Tütengil

<LI>1980, 11 Nisan - Ümit Kaftancıoğlu

<LI>1980, 27 Mayıs - Gün Sazak

<LI>1980, 19 Temmuz - Nihat Erim

<LI>1980, 22 Temmuz - Kemal Türkler

<LI>1990, 31 Ocak - Muammer Aksoy

<LI>1990, 7 Mart - Çetin Emeç (gazeteci)

<LI>1990, 4 Eylül - Turan Dursun (yazar)

<LI>1990, 26 Eylül - Hiram Abas

<LI>1990, 6 Ekim - Bahriye Üçok

<LI>1993, 17 Ocak - Eşref Bitlis

<LI>1993, 24 Ocak - Uğur Mumcu (gazeteci)

<LI>1994, 30 Aralık - Onat Kutlar

<LI>1996, 9 Ocak - Özdemir Sabancı

<LI>1998 - Gonca Kuriş

<LI>1999, 21 Ekim - Ahmet Taner Kışlalı

<LI>2001, 24 Ocak - Ali Gaffar Okkan

<LI>2002, 18 Aralık - Necip Hablemitoğlu (yazar)

<LI>2006, 17 Mayıs - Mustafa Yücel Özbilgin

<LI>2007, 19 Ocak - Hrant Dink (gazeteci)

 

Karanlığın önünde birer IŞIK'tılar.

Bugün Benazir,

Dün;

Cömert,

Öz,

Fendoğlu,

Karafakioğlu,

Bulut,

İpekçi,

Tütengil,

Kaftancıoğlu,

Sazak,

Erim,

Türkler,

Aksoy,

Emeç,

Dursun,

Abas,

Üçok,

Bitlis,

Mumcu,

Kutlar,

Sabancı,

Kışlalı,

Okkan,

Hablebmitoğlu,

Özbilgin.

Ve Dink.

 

Herkes üzüldü, herkes üzgün.

Ancak bu, bir başlangıç sevgili okur.

Sıradakilerin adını vermeye dilim varmıyor.

Hazır ol.

Danıştay'dan başladılar, yürüyorlar.

Hesapla.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Siz bugün zannetmeyin ki, karanlığa mahkum tek ülke Pakistan.

BOP coğrafyasında, yaşanan suikastleri gördünüz.

Hangi "muhafazakar" linç edildi şimdiye kadar?

Var mı örneği?

Hangi faşist sorgulandı, ne sonuç çıktı mahkemelerden?

Var mı örneği?

Hep bedel ödeyen, canına yandığım sosyal demokratı.

 

 

 

Dünya yuvarlak, rakibini ona göre tanı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

İnsanın canına kasteden hiç bir hain saldırı onaylanamaz Butto'ya Allah'tan rahmet diliyorum... terör her yerde aynı acıyı yaşatıyor lanetliyorum...

 

Pakistan uzunca bir zamandır tıpkı ülkemiz gibi içerden karıştırılmak istenen bir ülke... ve ne yazık ki yine cahil, müslüman, yoksul, eğitimsiz insanlardan oluşan bir toplum ve ne acı ki şiddet orada da durulmuyor...

 

Neden hep aynı özellikleri taşıyan ülkeler bunca kan gölüne sahne oluyor?

 

Katılıyorum.

 

Sorunuza gelince ... Peygamberin dört halifesinden üçü, Müslümanların bıçakları ile can verdi. Şeriatın Müslüman toplumlara gösterdigi yol ve barış buydu

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Pakistan'ın bugünkü hali. Emperyalist projelerle ülke oluşturup. Emperyalist merkezlerin satranç tahtası haline çevirmenin sonucunun ne olduğunun iyi bir örneğidir. Pakistan'ın kuruluşu İngiltere'nin hakimiyeti kaybettiği Hindistan'dan giderayak bir parça koparmak ve Hindistan'ı bölmek. Bölgede yıllarca sürecek bir soğuk savaşı yaratma saikine dayanır.

 

ABD ve İngiltere , 70 lerde Ziya-ül Hak'ı. 80'lerde Benazir Butto'yu, 90'ların ortasına kadar Talibanı, 90'ların sonuna doğru Pervez Müşerref'i, 2000 'lerin sonunda yine Benazir Butto'yu destekledi. Tabiki bu destek "moral vermek" anlamında değil. Ülke resmen bir satranç masası gibi yönetildi. Pakistan'da kimin iktidar olacağı, kimlerin iktidarı paylaşacağı, hatta Müşerref'in hangi görevinden istifa edip hangisinde kalacağı bile ABD ve İngiltere'li diplomatların, stratejistlerin kararlarına göre belirlendi. Bunu gizlemeye bile ihtiyaç duymadılar.

 

Netice Ortadadır Pakistan yine karanlık yola girdi. Tıpkı Afganistan gibi önünde görünen hiçbir ışık olmadanda devam ediyor. Benazir Butto, tüm suçlarına, hatalarına rağmen Pakistan'ın ilerlemesini sağlıyabilecek tek liderdi. Şimdi iki seçeneği var Pakistan'ın ya cunta, ya kaos.

 

Yaptığı onca yolsuzluğa, İngiltere'ye karşı olan güdümüne rağmen. Babası ve kardeşleri ile aynı akıbete çok yakın olduğunu bildiği halde ülkesine dönmesi. Ülkeye döner dönmez yüzlerce kişinin öldüğü intihar saldırısından sağ kurtulmasına rağmen. Yine alanlara çıkması gerçekten dünya siyasetinin unutmayacağı bir cesaretti. Onca hataları ve suçlarına rağmen, büyük bir lider gibi öldü.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Benazir buttonun öldürülmesi ile ilgili yeniçağ gazetesi yazarı Arslan bulutun yorumu çok yerinde onu alıntı olarak eklemek istiyorum.

 

 

. Buttoyu öldüren strateji

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, 2004 yılında İslam dünyasına rönesans çağrısında bulunmuştu. Washington Post ve Hürriyet gazetelerinde yayınlanan yazısından çok açık bir şekilde anlaşıldığı gibi Müşerref, İslam dünyası için ortaya attığı görüşleri ABD’nin Büyük Orta Doğu projesinden almıştı.

Müşerref, “Ben, bu kördüğümü çözmek için, Müslüman ve Müslüman olmayan dünya için ’kazan-kazan’ yaklaşımını içeren ’Aydınlanmış Ilımlılık Stratejisi’ni öneriyorum. Bu iki cepheli bir stratejidir. Birinci cephede Müslüman dünya, militanlığı ve aşırılığı bırakıp sosyo-ekonomik kalkınmayı benimsemelidir. İkinci cephede Batı ve özellikle ABD, siyasi anlaşmazlıkların adil bir biçimde çözümlenmesine ve mahrumiyet içindeki Müslüman dünyanın sosyo-ekonomik kalkınmasına yardımcı olmalıdır” diyordu...

Müşerref, Taliban’dan El Kaide’den, aşırılıktan bahsediyordu!

Oysa, Taliban ve El Kaide’yi ABD, İngiltere, İsrail, Suudi Arabistan ve Pakistan gizli servislerinin kurduğunu, daha sonra Taliban’a komuta edecek 200 kişinin Pentagon’da eğitildiğini dünyada en iyi bilen kişilerden biri Müşerref’ti. Söz konusu örgütlerin eylemleri üzerinden İslam dünyası suçlu durumuna düşürülüyordu.

Müşerref, Batı ve özellikle ABD’den yardım dileniyordu!

Oysa Batı ve ABD’nin stratejisi, İslam dünyasının elindeki enerji kaynaklarını ele geçirmeye dayalıdır. İslam dünyasında bir rönesans gerçekleştirmek için ABD’nin öğütlerine, planlarına göre hareket ederseniz, teslimiyeti hızlandırmış olursunuz!

Uzunca bur süredir Suriye, ABD’nin sıcak gündeminden düşürülmüştü. Son olarak İran’ın da nükleer silah yapmaktan vazgeçtiğine dair bir CIA raporu yayınlanmıştı. Çünkü ilk hedef olarak Pakistan belirlenmişti. ABD, aşırı grupların iktidarı ele geçirmesi halinde Pakistan’ın elindeki nükleer silahların özellikle İsrail aleyhinde kullanılabileceğinden endişe ettiğini açıklıyordu.

Pakistan’daki aşırılar, Taliban gibi bir rejim planlıyordu. Müşerref de kontrolden çıkan bu güçlere karşı mücadele ediyordu. ABD, Pakistan halkının önüne yeni bir alternatif çıkarmak için Benazir Butto ve Navaz Şerif’in ülkeye dönmesi ve seçimlere katılması için Müşerref’e baskı yaptı. Müşerref bu baskıya direnmedi ama, Şerif’in seçimlere katılmasını engelledi. Butto’ya ise ülkeye girişinde suikast girişiminde bulunuldu. 150 kişi öldü.

Bu sırada Amerikan basınında Pakistan’ın nükleer silahlarının ABD’ye taşınması veya ABD’nin Pakistan’a doğrudan müdahale etmesi gündeme getirilmeye başlandı. Bir ülkeye nasıl müdahale edilir? O ülkede iç çatışma çıkar, kan gövdeyi götürür! Bu durum, nükleer silahların ne olacağı, kimin kontrolüne gireceği sorusunun cevapsız kalmasına, dolayısıyla müdahalenin meşru sayılmasına yol açar. İşte Pakistan’da başlatılan operasyonun hedefi budur.

ABD, Afganistan ve Irak’tan sonra Pakistan’ı da işgal ederse, ekonomik olarak ne duruma düşer, üçüncü bir ülkeyi işgal etmeye takati var mıdır tartışılabilir. Fakat ABD’nin Rusya ve Çin karşısında başka şansı kalmamıştır. Pakistan kalesi elinden çıkarsa, Avrasya satrancını kaybedecektir.

Sonuçta, Benazir Butto öldürüldü, Pakistan’da kaos başladı. Çatışmalar iç savaşa dönüşürse, ABD, Pakistan’a da askeri müdahalede bulunacaktır. Ülke içinde İslam adına hareket ettiğini iddia eden gruplar, çatışmanın tarafı olarak dış müdahaleye davetiye çıkarmaktadır.

Butto’nun öldürülmesinden sonra Pakistan halkının, sağduyu içinde hareket etmesi çok zor. Navaz Şerif, intikamdan bahsediyor.

Büyük Orta Doğu Projesi, adım adım sürdürülüyor? Neydi projenin uygulama şekli? 22 İslam ülkesinde haritayı değiştirmek!

İslam ülkeleri, bu projeye karşı ortak hareket etmek için önce iç barışı sağlamak gerektiğini kavrarsa, asıl rönesans bu olur. Yoksa, daha çok Müslüman kanı dökülecektir!

(yeniçağ gazetesi. Arslan bulut)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılıyorum.

 

Sorunuza gelince ... Peygamberin dört halifesinden üçü, Müslümanların bıçakları ile can verdi. Şeriatın Müslüman toplumlara gösterdigi yol ve barış buydu

Bu ölümü müslümanlarla ve islamla bağdaşlaştıramazsınız.

El-kaide'nin mi yaptıgını zannediorsunuz bu suikasti ?

Yoksa İslam ülkeleri üzerinde SATRANÇ Oynayan Birilerinin mi ?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Islamlarin gözleri elleri akillari satranc oynatanlardan dahami azki bu satranclarin oynatilmasina göz yummaktalar.Seriat seriat diye kol kafa bacak isteyenlerin akli kesmeye bicmeye yariyorda neden satranc oynatilmasina akillari ermiyor.Neden hep müslüman ülkelerinde satrancoynatiliyor.Kimdir oynattiranlar,kim müsaade ediyor satranc partilerine.Bir millet layik oldugunu bulur,bagimsizligina,üniter yapisina,bayragina,topragina sahip cikamayan milletlerin tepesinde satranc oynanir ve oynattirilir.Türkiye üzerinde kim satranc oynattiriyor acaba,Vahabi kralinin etegini öpmek icin otel odasina gidenler degilmi,mecliste oturup milletin vergileri ile beslenenler ve hicbir ise yaramayanlar degilimi.Birbirine ip atanlar degilmi.Ülkeyi bölmeye calisanlarla yanyana oturan ve kendilerini sözümona milliyetci sananlar degilmi.Biz herkesle görüsürüz diyerek teröristlerle görüsenler degilmi,Amerikalara gidip taahhütlerde bulunarak kendi gelecegini garanti altina alanlar degilmi,Avrupada federal sistemi inceletenler degilmi.Peki bunlari yapanlari biliyoruz,bunlari seyredenler kim dersiniz;Türk halki degilmi seyirci olan.O zaman Türkiye üzerindede satranc oynatilir,ve günün birinde MAT olur otursak kimse sasmasin.

 

 

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Böylesi eğitimli, zarif ve ülkesi için hedef koyma potansiyeline sahip bir liderin öldürülmesi çok acı ve hüzünlü.

 

Fakat ben başka tuhaf bir duyguya kapıldım. Bayan Butto sanki yorgun ve bezgindi. Ülkesine gelirken ölümüne geldiğini biliyor gibiydi. Yolsuzluk iddiaları (doğru yanlış bilemiyorum) ile yıpranan karizmasını onarabileceğinden emin değildi. Babasından devraldığı bayrağı oğluna devretmek ve babasının yanına gidip Butto adını daha bir duyurmayı sanki istiyor gibiydi. Sanırım o, ülkesine başbakan olmak için değil, ölmek için geldi...

 

Bu zarif hanımefendi için üzüldüm. O karmakarışık ülke manzarasının ortasında güzel bir portreydi, hafızalardan silinmeyecek...

 

Ve kim ne derse desin, inkar etseler de, Taliban'ın yok edilmesi için Batılı güçlerle işbirliği yapacağını söylemesi öldürülmesinin nedenidir. Adres El Kaide ve Taliban...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

El Kaide ve Taliban Pervez Müşerref tarafından adres olarak gösterilmekte. Siyasi partiler, aydınlar, butto ailesi, taraftarları ise Müşerref'i adres olarak göstermekte.

 

Bence El Kaide ve Taliban'ı adres göstermekte Müşerref'in en iyi ihtimalle işin kolayına kaçması. El Kaide ve Taliban vahşet konusunda tüm dünyaca bilindiği ve yalanlamaları, reddetmeleri kimse tarafından ciddiye alınmayacağı için iyi birer günah keçisi.

 

Fakat. Dünyada artık bu konularda bilinen bir gerçek varsa o da şudur ; Bir siyasi lidere düzenlenen suikatlerde mutlaka devletin dolaylı ve direk parmağı vardır. Butto yalnızca Pakistan polisi ve istihbaratı değil CIA tarafındanda korunuyordu. El Kaide ve Taliban'ın böylesine profesyonel bir suikast geçmişleri ve tecrübeleri yok. Onların eylemleri kalabalığa intihar saldırısı veya kalabalık saldırı şeklinde.

 

Bu suikast son derece iyi korunan bir lidere profesyonelce yapılmış nokta atışlı bir suikast. Suikastçi yüzlerce polis ve istihbaratçıyı aşıyor ve Butto'yu başından vuruyor. Bu bence El Kaide'yi de Taliban'ı da aşan bir şey. Bildiğim kadarıyla iki terör örgütününde böyle eylemleri hiç olmadı.

 

Gerek Pakistan içinde Muhalefetin söyledikleri ve verdiği tepki. Gerekse BM'nin suikastle ilgili soruşturma açma girişimlerinde bulunması. Bu Suikast'in devletle ilişiğine olan işaretler.

 

Kanımca, bu suikast Pakistan ordusu ve İstihbarat'ı içerisindeki radikal şeriatçı misyonların işi. Yada Cuntanın devamından yana olanların. Onlarında başka bir ülkenin desteği olmadan ABD ve İngiltere'nin tam olarak desteklediği ve arkasında durduğu bir lidere suikast düzenlemeye cesaret edeceklerini düşünmüyorum.

 

İnşallah Pakistan tıpkı Afganistan gibi, İngiltere, ABD, Çin ve Rusya'nın hesaplaşma, satranç sahası olmaz. Ki gidişat böyle.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

El Kaide ve Taliban'ın Pakistan ordusu ve istihbaratı içinde uzantılarının olmadığı söylenemez. Zaten Müşerref'in de askeri cunta kurmak istemekte amacı ordunun şeriatçı yöne kaymasını önlemek. Butto - Müşerref - Şerif bunlar hep aynı taraftırlar. Aralarında çekişseler de sonuçta Pakistan'ın Taliban eksenine girmesine karşıdırlar. Müşerref dincilerden korktuğu için onlara pek ilişmeyen bir siyaset izliyor. Taliban gerçekten iktidara talip olsun, iç savaş çıkar, kan gövdeyi götürür. Butto daha radikal önlem almak istiyordu. ABD ile tam işbirliği yapıp Taliban'ın çökertilmesine çalışacaktı. Müşerref ABD nin dediklerini yapıyor ama zorlama ile.

 

Butto suikastinin nedeni tamamen Butto'nun Taliban'ı bitirme isteğinde oluşundan. Bu tür komplikasyonlar karmaşıktır. Hani tıpta tek bir bakteri enfeksiyonuna dayanmayan, ana etken olarak bir mikroorganizmanın bulunduğu, ama başka mikroorganizmaların da etken olduğu enfeksiyonlara komplikasyon denir. Gaffar Okkan suikastı da böyleydi. Ana unsur Hizbullahtı. Ama devlet içindeki uzantılardan PKK ya varıncaya kadar bir çok komplikasyon sözkonusuydu. Devlete herkes az veya çok sızabilir. Devlet bir organizasyon ve insanlarca oluşturuluyor. Virüs koruma duvarlı bir bilgisayar sistemi değil. Birbirine karşıt unsurlar bile komplikasyona girebilir. İtler çok dalaşır ama it iti ısırmaz. Bunun hakaret değil, bir halk deyişi olarak alınmasını umuyorum. Örneğin mafya nasıl mafyadır? Devlet içinde uzantılara sahip çetelere mafya denir. Öbür türlüsü adi bir çete olur ve basit bir polis operasyonuyla çökertilir.

 

Demokrasinin en önemli handikapı budur. Etkili ve güçlülerin devlet aygıtından daha fazla yararlanmaları. Ama bu demokrasiyi kaldırmayı gerektirmez. Çünkü o zaman devleti bir kesimin eline doğrudan teslim etmiş olursunuz. Bu, daha dazla yararlanmasından daha kötüdür. Çare demokrasiye daha fazla sahip çıkmak ve halkın çıkarlarını daha etkili savunmaktır. Demokrasi ancak sahip çıkıldığı ortamlarda açan nadide bir çiçektir.

 

Pakistan gibi şiddet ortamlarında demokrasi çiçeğini soldurmamak çok zor. CİA'nın Butto'yu tam bir kararlılıkla korumuş olduğunu sanmıyorum. Korumak isterdi ama, o kargaşa ortamında bu mümkün değil. Korumaların suikastin içinde oldukları belli. Bu Enver Sedat suikastine benziyor. İhvanı Müslimin örgütünün ordu içindeki uzantıları Sedat'ı öldürmüşlerdi. Fakat bu, Sedat'ı ordu öldürdü anlamına gelmiyor, İhvan öldürdü gerçeği değişmiyor.

 

Benazir Butto'yu da Taliban öldürmüştür. Komplikasyon da olsa ana unsur bu.

 

Satranç tahtası ise er geç Ortadoğu'dan kalkıp daha kuzeye kurulacak. ABD - Çin hesaplaşması er geç gerçekleşecek. Oyunu şimdiden yapıldı: Battlefield... Oynayın, Çinlilerle savaşıp helikopterlerini düşürün, tanklarını vurun. Güzel oyun, ama oldukça zor. Görevler zor ve zaman sınırlı, sinir törpüsü bir oyun.

 

Endişe: Bu satrançta şah önü piyonu olma durumunda gözüken İran'a karşı Türkiye'nin karşı şah önü piyonu olarak oyun açılışı yapması. Bu oyuna asla gelmeyiz ama, süreçler zorlayıcı olabilir. Şimdilik kabak Afganistan ve Pakistan'ın başında patlıyor. Çünkü İran'ın batısı sağlam. Doğalgaz anlaşması bilmem ne ama, sonuçta Türkiye ABD ve Batı yanlısıdır. Fakat İran'ın doğusundan Çin ile el sıkışmasını önlemek gerekiyor.

 

Terör örgütlerini kimin ne amaçla kullandığı çok komplike duruma gelebilir, karışıktır bu işler. O değil de ABD Çin'de yaşayan Türklere ne zaman el atacak, ben onu merak ediyorum. Şu an böyle bir şey çok zor ama, zamanı gelebilir. Türkler tam da Çin'in batısında yaşıyorlar. Hani biçilmiş kaftan ABD için.

 

Gelecekte: Çin daha önemli bir aktör olacak bir... Gerilim sahaları daha kuzeye kayacak iki... Asimetrik tehdit, terör örgütleri en önemli piyon olma konumlarını artıracaklar üç... Soğuk savaşın bitmesi ile azalan Türkiye'nin kilit konumu yeniden önem kazanacak, bu da dört...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Şimdi öncelikle Pakistan'ın yapısını bilmek gerekiyor. Pakistan, şeriatçılar = Taliban gibi bir denklem yanlış. Taliban dini olduğu gibi etnik bir örgüttür. sadece peştunlar tarafından desteklenir. Peştunlar ise Pakistanın Afganistan sınırı civarında bulunan afganyada yaşarlar. Pakistan'ın en büyük etnik grubu yüzde 60 civarıyla pencabilerdir. nufusun yüzde dokuzunu oluşturan peştunlar ise kendi içlerinde kritik bir ayrıma sahiptir. Şii ve Sunni Peştunlar. Sık sık birbirleriyle çatıştıkları gibi. Şii Peştunların Taliban'ı desteklemesi söz konusu bile değildir. Pakistandaki şeriatçı hareketler arasında Taliban kuzeybatı afgan sınırında kimi sunni peştun kabileler tarafından destek gören küçük bir örgüttür.

 

Butto'yu Taliban'ın öldürdüğü halen sadece pervez müşerref tarafından zikedilmektedir. Bu iddiaya pakistan içerisinde müşerref ve kurmayları dışında kimsenin itibar etmediği gibi. Dünyada itibar eden yoktur. Bu iddia ile Müşerref Butto suikastini Afgan merkezli Taliban'a yükleyip hep suçu en suya sabuna dokunmayacak yükleme olan Afganistan'a atmakta. Hemde Pakistan devletinin sorumluluğundan kurtulmayı amaçlamaktadır.

 

1- Taliban'ın böyle suikast geçmişi yoktur.

 

2- Taliban'ın böyle bir suikasti gerçekleştirecek yeteneğide yoktur.

 

3- Pakistan ordusu ve polisi içindeki şeriatçı ağırlık Taliban'ın değil başka şeriatçı yapılanmaların parçasıdır.

 

4- Butto'nun "sizi ezeceğim" dediği örgütler arasında Taliban en son bu sözden alınacaklar arasındadır.

 

Bu konuda bir dostumun güzel bir benzetmesi vardı. "Butto'yu Taliban öldürdü demek. Kennedy'i kara panter partisi öldürdü demek gibi bir şey."

 

Herşeyden önce denklem ve bağ yanlıştır. Taliban Pakistan'daki şeriatçı hareketlerin bir uzantısı, kuzeybatı peştun kolu olarak ortaya çıkmış bir siyasi harekettir. Yani üst başlık Taliban değildir. Taliban için Pakistan Afganistan'daki savaşında saklanma, tazelenme, ve lojistik üs görevindedir. Pakistan genelinde etkin bir hareket değildir. Pakistan genelinde etkin olan şeriatçı hareketlerden pakistan sınırlarında koruma görmektedir.

 

Cemaati İslamiye, islam tebliğ hareketi gibi Benazir Butto'yu iktidardan indiren şeriatçı hareketler vardır. Bunların gerek Pakistan içindeki güçleri, gerek dış dünya ile olan ilişkileri, gerekse destek gördükleri odaklar Taliban'dan çok farklıdır.

 

Keza, bölgesel aktörler arasında Çin'in, Rusya'nın ve İran'ın Taliban'ı desteklemesi söz konusu bile olamaz. Çünkü bu üç ülkede Taliban'ın düşmanları arasındadır. Taliban'ın fırsat bulduğunda misyonlarına ya da topraklarına saldırdığı ülkelerdir. Taliban militanları tacikistan sınırlarında rus ve çin ordusu askerlerine, İran sınırlarındada iran askerlerine saldırır.

 

Ancak, Pakistan'ın kurulduğu günden beri hep orasından yada burasından devlet yönetiminde söz sahibi olan, ve derin bir siyasi tecrübeye sahip örgütler ve onların ilişkileridir mantıklı adres.

 

Butto'nun öldürülmesinin tek sebebi şeriatçı örgütleri bitirmek istiyor oluşu belki puzzle da iyi bir yere oturmaktadır. Ancak ABD ve İngiltere'nin tüm hazırlıkları yapıp güçlü aktörleri olan Butto'yu tekrar Pakistan'a göndermelerini diğer bölgesel aktörlerin oturup seyredeceğini beklemekte mantıklı değildir.

 

Ki Müşerref şeriatçılara karşı hiçte korkak bir politika izlememiştir. Panoramaya bakarsak Pakistan Butto iktidarında dahada radikal islama kaymış. Taliban'ın ise Pakistan'da dokunulmazlığı vardı. Müşerref iktidarında ise, Pakistan'da laiklik yükselmeye başlamıştır. Müşerref'in ülkedeki en büyük şeriatçı yapılanmalardan birisi olan lal mescidi cemaatine karşı gösterdiği şiddeti biliyoruz. Butto'nun bir kadın oluşu, başının açık oluşu, batılı bir yaşam sürmesi üzerinden bir görsel ilizyon yaşıyabiliriz.

 

Ama kritik bir soruyu atlamış oluruz. Pakistan'a daha fazla demokrasi daha fazla laiklik mi getirecekti ? Bundan kim emin ?

 

Evet Benazir Butto daha fazla demokrasi getirecekti. Peki bu daha fazla laikliği sağlıyacak mıydı?

 

Ya da daha pratik bir soru. Pakistandaki şeriatçı örgütler için. Müşerref'in demir yumruğu mu? Yoksa Butto'nun "demokratik" ortamı mı daha evladır ?

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Islamlarin gözleri elleri akillari satranc oynatanlardan dahami azki bu satranclarin oynatilmasina göz yummaktalar.Seriat seriat diye kol kafa bacak isteyenlerin akli kesmeye bicmeye yariyorda neden satranc oynatilmasina akillari ermiyor.Neden hep müslüman ülkelerinde satrancoynatiliyor.Kimdir oynattiranlar,kim müsaade ediyor satranc partilerine.Bir millet layik oldugunu bulur,bagimsizligina,üniter yapisina,bayragina,topragina sahip cikamayan milletlerin tepesinde satranc oynanir ve oynattirilir.Türkiye üzerinde kim satranc oynattiriyor acaba,Vahabi kralinin etegini öpmek icin otel odasina gidenler degilmi,mecliste oturup milletin vergileri ile beslenenler ve hicbir ise yaramayanlar degilimi.Birbirine ip atanlar degilmi.Ülkeyi bölmeye calisanlarla yanyana oturan ve kendilerini sözümona milliyetci sananlar degilmi.Biz herkesle görüsürüz diyerek teröristlerle görüsenler degilmi,Amerikalara gidip taahhütlerde bulunarak kendi gelecegini garanti altina alanlar degilmi,Avrupada federal sistemi inceletenler degilmi.Peki bunlari yapanlari biliyoruz,bunlari seyredenler kim dersiniz;Türk halki degilmi seyirci olan.O zaman Türkiye üzerindede satranc oynatilir,ve günün birinde MAT olur otursak kimse sasmasin.

 

 

:clover:

+

satranç oynattıranları seçenler kim?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Pakistan gibi karmakarışık bir ortam için çok net şeyler söylemenin zorluğu ortada. Aslında Müşerref Taliban da demiyor, El Kaide diyor. Tabii şeriatçı örgütleri aynı başlık altında topladığımız için Hasanın Hüseyinin pek bi muhabbeti olmuyor. Adlarını en çok duyurmuş olanları en çok zikrediyoruz. Mutlaka daha bir çok örgüt ve devlet içinde örgütlenmiş olanlar bile vardır.

 

Sonuç olarak Butto demokrasi getirmeyecekti elbette. Ama asker kökenli bir lider her zaman herkesten tepki alır. Kendi halkından da dışardan da. Hatta ABD Müşerref'i askeri üniforma kullanmaması için uyarmıştı hatırlanırsa. ABD nin Müşerref'in gitmesini çok istediğini sanmıyorum ama sivil bir lider isteyebilir. Yerine Butto'nun gelmesini ister miydi? Belki. Butto sözünü tutup bir demir leydi de olabilirdi. Lal olayları yüzünden nefret çekmiş askeri bir lideri değiştirmek faydalı olabilirdi. Yanlış anlaşılmasın, şeriatçılar kendilerini rahat hissetsinler ama rahat bırakılsınlar diye değil. Bu tür gizli örgütlere her zaman biraz nefes aldırıp yer üstüne çıkmalarını sağlamak gerek ki yeniden hedef olsunlar. Sonuçta bilinen, Butto'nun iktidarı durumunda ABD ile yakın işbirliği yapma sözü verdiği ve suikastın nedenini ben bu olarak görüyorum.

 

Müşerref seçim yapmaz da iktidarını sürdürürse şeriatçılar çok mu rahat edecekler? Hayır. Öyle ya da böyle Pakistan karışık bir ülke olmayı sürdürecekti, yine sürdürecek. Müşerref suikaste göz yummuş, en azından önlemek için çaba sarfetmemiş olabilir mi? Elbette. Aslında bu suikastten en çok yararlananın Müşerref olduğu ortada.

 

Sonuçta İslam coğrafyasının neresine gözünüzü çevirirseniz çevirin, iç açıcı bir şey yok. Bu olayların Türkiye'nin de başına gelebileceği sık dile getirilen bir endişe. Mümkün değil denemez, zor ama uyanık olmakta fayda var. Türkiye mevcut gücünü laik bir demokrasi olmasından alıyor. Bunu yok edersek her şey olabilir...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.