İçeriğe atla


Fotoğraf
Bu başlığa 15 cevap verilmiş

#1 gloria

gloria

    Süper Üye

  • Φ Süper Üye
  • 10.597 İleti

Gönderi Tarihi: 20 Mayıs 2012 - 22:22

MENENGİÇ KAHVESİ

Geçen sene bir yaz okulu eğitim projesi için Gaziantep'e gitmiştik. Gitmişken tabii Gaziantep'in meşhur yemeklerinin tadına bakmadan da olmayacağı için her akşam değişik restaurantlarda değişik Antep tatları denedik. Tanrımmmmm, kesinlikle muhteşemdi... Sırf o lezzetli Antep yemeklerinden bir kez daha tatmak için hiç düşünmeden tekrar giderim oraya Gönderilen Fotoğraf

Herneyse işte Gaziantep'in yemekleri kadar ünlü bir de içeceği var ki o da Menengiç Kahvesi... Menengiç diğer ismiyle çitlenbik yabani fıstıkların meyvesine deniyor. Menengiç toplandıktan sonra güneşte kurutuluyor sonra da koyu bir renk alana kadar kavrulup, macun kıvamında kavanozlara konuluyor. Bildiğimiz kuru kahve gibi değil yani, kıvamı macunumsu sıvı şeklinde, rengi siyaha yakın. İçinde meyvenin pütürleri var. İşte o pütürler yüzünden menengiç kahvesi yapmak her yiğidin harcı olamıyor Gönderilen Fotoğraf Çünkü makbul olan o pütürler ağza gelmeyecek şekilde pişirmek bu kahveyi...

Neyse işte biz Gaziantep'ten dönerken bunu bilmiyorduk o yüzden dönerken birkaç kavanoz menengiç kahvesi almayı da ihmal etmedik. Sonra tabii İstanbul'a gelince o kahveler bize dert oldu, çünkü tarif edilene göre aynı türk kahvesi yapar gibi yapılıyor ama o tarife uyunca kahveyi içmek bir işkenceye dönüşüyordu.Gönderilen Fotoğraf Ağızda pütür pütür taneciklerle tuhaf tatlı birşey işte... Ama ben taktım bu menengiç kahvesi işine... Sordum soruşturdum, internetten google dan taradım falan bir türlü olmadı, vazgeçmedim, sabrettim, üzerine düşündüm, tüm öğrendiklerimi denedim ve sonunda bir gün pratik zekam bana doğru yolu buldurdu. Doğru yolu bulduktan sonra birkaç denemeye de nihayet Gaziantepli ustalardan aşağı kalmayacak şekilde bu kahveyi yapmayı başardım Gönderilen Fotoğraf Heyooooooooo Gönderilen Fotoğraf

Şimdi öncelikle ben kahveyi bozulmasın diye buzdolabında muhafaza ediyorum. Kahvenin özünde yağ olduğu için de dolap da bu kahve donuyor (Zeytinyağı nasıl donar işte öyle...) Herneyse işte kahveyi yapacağım zaman iki fincan kahve için 3, 4 tatlı kaşığı dolu dolu menegiç i bir çırpma kabının içine koyuyor ve iki fincan da süt ekliyorum. Bu kahve şekerli güzel olduğundan içine 5, 6 tane de kesme şeker ekliyorum ve sonra blendırın parçalayıcı başlığını kullanarak iyice (4,5 dakika kadar) çırpıyorum. Sonra da malzemeyi cezveye döküp en kısık ateşte Türk kahvesi pişirir gibi yavaş yavaş pişiriyorum. Piştikten sonra 1 dakika kadar dinlendiriyor ki telvesi iyice dibine çöksün işte ondan sonra da afiyetle oturup kahvemi içiyorum. Gönderilen Fotoğraf

Sonuç; mis gibi fıstık kokulu inanılmaz güzellikte bir tad... İşte bu doyamadığım tadlardan birisi... Offff şimdi nasıl da canım çekti, gidip bir fincan pişirip gelsem mi hemen Gönderilen Fotoğraf

Gönderilen Fotoğraf

Kahve'nin Yapılışı

Tamam kabul; küçükken mıknatıs yutmuş olabilirim, peki ama bütün salaklar da demir mi yuttu ?

twitter_04.png


#2 gloria

gloria

    Süper Üye

  • Φ Süper Üye
  • 10.597 İleti

Gönderi Tarihi: 20 Mayıs 2012 - 22:30

Ee madem bu kadar Menengiç Kahvesinden bahsettik, bari faydalarından da bahsedelim:

Memengiç kahvesinin öncelikle bilinen bir zararı yokmuş ama faydaları çokmuş:

Tabi her şifalı bitki gibi kansere faydalı olduğu söyleniyor.
Yaşlanmayı geciktirdiği ve gençlik verdiği de söylentiler arasında ki ben gençliğimi bu kahveye borçluyum o zaman :)
Öksürüğü kesip, balgamı da söküyormuş, göğüs yumuşatıcı ve nefes açıcı olduğundan nefes darlığına da iyi geliyormuş.
Bitti mi? Hayırrrrr, tabii ki bitmedi...
Antiseptik özelliği nedeniyle mikrop öldürücü,
Ayak terlemesini önleyici
Yaraları tedavi edici
Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı
Mide ağrılarını dindirici
Afrodizyak etkili vs. vs.
Ama daha da önemlisi yüksek E vitamini ve doymamış yağ asidi düzeyi ile kandaki kolestrolü düşürmeye ve kalp ve damar sertliklerini önlemeye yardımcı oluyormuş falan filan...

Bunlar ne kadar doğrudur bilmem, bildiğim tek şey, bu tadı denemeden ölmeye kalkışmayın sakın... Öyle işte...

Tamam kabul; küçükken mıknatıs yutmuş olabilirim, peki ama bütün salaklar da demir mi yuttu ?

twitter_04.png


#3 profit

profit

    Yeni Üye

  • Yasaklanmış
  • Pip
  • 90 İleti

Gönderi Tarihi: 20 Mayıs 2012 - 23:25

Saydığınız faydalar o küçük yeşil mor taneleri yediğinizde geçerli. Şöyle bir tatlı kaşığı menengiç, bir çay kaşığı çörek otu yerseniz her gün sizden sağlıklısı olmaz.
Efendim yemek konusunda Gaziantep ne yazık ki Diyarbakır'ın eline su dökemiyor. Deneyiz lezizdir. Diyarbakır bulamazsanız Gaziantep ikinci sırada tercih edebilirsiniz.. Gönderilen Fotoğraf

#4 Admin

Admin

    Süper Üye

  • ™ Admin
  • 51.785 İleti

Gönderi Tarihi: 21 Mayıs 2012 - 01:48

Gaziantepde bir defa bulunmuştum... Evet tatlıları varya, hele hele o şöbyetleri insanı dumrul eder.... Gönderilen Fotoğraf

Ayrıca o kahveden bir paket var ama nasıl yapılacağını bilmiyorum... Gönderilen Fotoğraf

facebook.jpg
twitter.png
google-plus.gif
youtubelogo.jpg
turkwiki.gif
İletişim


#5 gloria

gloria

    Süper Üye

  • Φ Süper Üye
  • 10.597 İleti

Gönderi Tarihi: 21 Mayıs 2012 - 07:46

Saydığınız faydalar o küçük yeşil mor taneleri yediğinizde geçerli. Şöyle bir tatlı kaşığı menengiç, bir çay kaşığı çörek otu yerseniz her gün sizden sağlıklısı olmaz.
Efendim yemek konusunda Gaziantep ne yazık ki Diyarbakır'ın eline su dökemiyor. Deneyiz lezizdir. Diyarbakır bulamazsanız Gaziantep ikinci sırada tercih edebilirsiniz.. Gönderilen Fotoğraf


Bunu bilmiyordum ben ne yalan söyleyeyim, Diyarbakır'a da henüz gitmedim ama artık daha çok gitmek istiyorum... Konu güzel yemek olunca :wub:

Tamam kabul; küçükken mıknatıs yutmuş olabilirim, peki ama bütün salaklar da demir mi yuttu ?

twitter_04.png


#6 gloria

gloria

    Süper Üye

  • Φ Süper Üye
  • 10.597 İleti

Gönderi Tarihi: 21 Mayıs 2012 - 07:49

Gaziantepde bir defa bulunmuştum... Evet tatlıları varya, hele hele o şöbyetleri insanı dumrul eder.... Gönderilen Fotoğraf

Ayrıca o kahveden bir paket var ama nasıl yapılacağını bilmiyorum... Gönderilen Fotoğraf


Bir de sabah katmer diye yedikleri bir tatlıları var, içi bir güzel fıstıkla doldurulmuş sıcak börek gibi.. Ay ayyy...

Yukarıda menengiç kahvesi yapmanın inceliklerinden bahsettim :D çaktırmadan yazımın içinde bir tarif de yaptım. Artık nasıl yapılacağını biliyorsun... Ve en fazla 10 dakika ugrasacaksın, o tada kesinlikle değer ama... yarım saat bile ugraşırım ben sonunda o tada erişmek için...

Tamam kabul; küçükken mıknatıs yutmuş olabilirim, peki ama bütün salaklar da demir mi yuttu ?

twitter_04.png


#7 Radya

Radya

    Süper Üye

  • Φ Süper Üye
  • 10.132 İleti

Gönderi Tarihi: 21 Mayıs 2012 - 09:53

@gloria Çok bahtsızım çokk, bu kahveyi senin elinden içme şansına nail oldum ama acamiliğine denk geldim..Gönderilen Fotoğraf

Azıcık karate bilirim:)

twitter.png
 


#8 profit

profit

    Yeni Üye

  • Yasaklanmış
  • Pip
  • 90 İleti

Gönderi Tarihi: 21 Mayıs 2012 - 10:08

Bunu bilmiyordum ben ne yalan söyleyeyim, Diyarbakır'a da henüz gitmedim ama artık daha çok gitmek istiyorum... Konu güzel yemek olunca Gönderilen Fotoğraf

hmmm... O halde sayalım mı? Gönderilen Fotoğraf Kaburga dolması.. Önünüze kocaman bir kaburga gelir, içi doldurulmuştur. Efendim o öyle fena pişmiştir ki adeta kemikler kıkırdak olur. Oy oy oy.
Diyarbakır ekşili etli dolması. Efenim taze sebzelerle de kurusuyla da olur lakin tazesi daha güzeldir. Suda bekleyen sumaklar mor, ekşi leziz bir su yapar. Tercihen tencere dibine bir dilim kaburga serilir. Üstüne dolmalar. Dolmaların içinde baharatlı pirinç ve bıçak kıyması veya parça et vardır. Şöyle biber, patlıcan, kabak, domates, sarma bir arada olur. Üstüne bir daha kaburga serebilirsiniz sonra tekrar sebzeler dizilebilir. En üstüne dolma taşı konur. En sonunda o bir gün beklemiş sumaklı su dökülür ve öyle pişer. Bir oturuşta 1 kilo sebze nasıl yenir size öğretecek kadar dehşettir.
Diyarbakır ciğeri. Bu var ya öyle deli yapılır ki, sabah kahvaltıda bile yenir. Zaten Diyarbakırlılar da kahvaltıda yer veya gece. Ciğer sevmeyen insanlar bile bu şekilde yapılan ciğeri yer. Nasıl mı yapılır? Siz yapamazsınız efendim. Nasıl yapıldığı o kadar büyük bir sırdır ki, içine katılan baharat önünüzde katılır, önünüzde pişer ama asla aynı tada ve kıvama sahip olamaz. Bir de ciğercilerde belli mevsimlerde kaşhe denen beyaz bir şey vardır. Gerçekten şanslıysanız yersiniz. Tarif edemem zira tadı kendine münhasır.
Kabak meftunesi.. Oyyy oyy oyy bir kabak yemeği bu kadar güzel mi olur? İçinde parça et, ekşi, kabak ve sarımsak olan leziz bir yemek..
İçli köfte.. Bu içli köfte hiçbir yerinkine benzemez. En güzelini Diyarbakır ve Mardinliler yapar. Mardinlilerin ki biraz daha ağır sevenler için idealdir. Farkı da Mardinliler dış harca da et koyarlar, Diyarbakırlılar ise sadece iç harcında kullanır ve daha az yağlı yaparlar. İkisi de pür lezizdir.
Efenim kibe mumbar.. Bağırsak ve karın dolması. Hiç gözünüzün önüne kötü bir şey gelmesin. Ben şahsım üç gün üst üste yiyip hastanelerde trigiliserit sayımında tavan yapmış insanım. Yoktur böyle bir lezzet, yoktur böyle bir yemek. Yaz aylarında uzak durun çünkü asla ayarı veremiyorsunuz hep ayar kaçıyor. Biri de sizi durdurmaz mı? Yok o yemek bitecek yoksa ayıp. Ev sahipleri gücenir. :D
Aa tabi bir de Diyarbakır'da açık ekmek derler pideye. Hakikaten hiçbir pideye de benzemez. Hani Ramazan pideleri vardır, onun lezzetini hele 3 ile çarpın odur işte açık ekmek.
Kahvaltılarda da yağlı ekmek.. Oooofff... Fransızlar kruvasandan vazgeçerdi bunu tadsaydı. Hele kaymak, örgü peynir, erimiş peynir, domates ve bir demli diyarbakır çayı ile bir öğünde rahat iki kilo alırsınız. :D

Tatlı olarak tel kadayıf ise sinsidir. O muhteşem güzelliği en tatlıyı sevmeyen insanı bile kandırır. O lezzeti akılları başlardan alır. Bugün Diyarbakır'da dışarıdan ufak gibi gördüğünüz bazı hakiki ustaların yerleri gözümün önünde İsrail, Abd, Almanya, İngiltere ve Kanada'ya paket paket tel kadayıf gönderdi. Apışıp kalmıştım ilk gördüğümde. O derece feci lezzetli bir tatlıdır. Fıstıklısı, cevizlisi, peynirlisi vardır.

Valla daha çok var da şimdi aklıma gelmiyor. Diyarbakır işte..

#9 profit

profit

    Yeni Üye

  • Yasaklanmış
  • Pip
  • 90 İleti

Gönderi Tarihi: 21 Mayıs 2012 - 10:16

Gaziantepde bir defa bulunmuştum... Evet tatlıları varya, hele hele o şöbyetleri insanı dumrul eder.... Gönderilen Fotoğraf

Ayrıca o kahveden bir paket var ama nasıl yapılacağını bilmiyorum... Gönderilen Fotoğraf

Sn. Gloria bahsetmiş güzel tarif vermiş öyle deneyebilirsiniz. Ben ise hiç blendırla uğraşmıyorum. İsteğe göre büyük kahve kupasına ya da adeti üzerine özel el yapımı bakır setiyle kahve fincanlarına da yapabiliyorum. (reklam :D )
İşin sırrı şu ki, malzemeleri alın aynen Gloria'nın tarifindeki gibi güzelce karıştırın cezvede. Bırakın sonra o çöksün biraz. Sonra da kısık ateşte iki taşım pişirin. Biraz dinlendikten sonra yavaş yavaş fincanlara aktarın. Ağzınıza gelmez taneler. Bu arada bazen de o tanelerin gelmesi makbuldür. Doğu ve Güneydoğu'da çocuklara yedirilen menengiç (bıttım, hatta bıttım sabunu duymuşsunuzdur) kahvesini içerken ağza gelebilir. Yani gelmeyecek diye bir kaide yok. Ha misafirler için ve konuşma yapılan bir mecliste ağızda bir tane olması hoş olmayacak durumlarda daha dikkat edersiniz tanelere. Yani hakiki doğulular böyle yapıyor.

#10 gloria

gloria

    Süper Üye

  • Φ Süper Üye
  • 10.597 İleti

Gönderi Tarihi: 21 Mayıs 2012 - 10:41

Sevgili Profit öyle tatlı tatlı öyle iştahlı iştahlı anlatmışsın ki burada neredeyse kendimi kaybedeceğim :)
Kaburga dolmasını henüz hiç tatmadım ama istemediğimden değil, aksine çoook merak ediyorum nasıl bir tadı olduğunu ama çok pahalı... Olmadı İstanbul'da bakmayayım ben bunun tadına, gidip Diyarbakır'da yiyeyim madem :)

Mumbar konusundan pek emin değilim ama tavırlı da değilim... Bir arkadaşım olumsuz şeyler söyledi mumbarla ilgili ama ben kişilerin düşüncesinden çok etkilenmem, eğer sevmeyeceksem bile kendim deneyim sevmemeyi tercih ederim...

Tamam kabul; küçükken mıknatıs yutmuş olabilirim, peki ama bütün salaklar da demir mi yuttu ?

twitter_04.png


#11 gloria

gloria

    Süper Üye

  • Φ Süper Üye
  • 10.597 İleti

Gönderi Tarihi: 21 Mayıs 2012 - 10:43

@gloria Çok bahtsızım çokk, bu kahveyi senin elinden içme şansına nail oldum ama acamiliğine denk geldim..Gönderilen Fotoğraf


Senin için yaptığım ilk denemeydi, o gün keşif günümdü... Ondan sonra geliştirdim ben Menengiç kahvesi işini ve nihayet sırra eriştim :) Ama sanırım senin damak tadına pek hitap eden birşey de değil, ben öyle düşünüyorum. Yine geldiğinde yine deneriz ama :)

Tamam kabul; küçükken mıknatıs yutmuş olabilirim, peki ama bütün salaklar da demir mi yuttu ?

twitter_04.png


#12 gloria

gloria

    Süper Üye

  • Φ Süper Üye
  • 10.597 İleti

Gönderi Tarihi: 21 Mayıs 2012 - 10:46

Sn. Gloria bahsetmiş güzel tarif vermiş öyle deneyebilirsiniz. Ben ise hiç blendırla uğraşmıyorum. İsteğe göre büyük kahve kupasına ya da adeti üzerine özel el yapımı bakır setiyle kahve fincanlarına da yapabiliyorum. (reklam Gönderilen Fotoğraf )
İşin sırrı şu ki, malzemeleri alın aynen Gloria'nın tarifindeki gibi güzelce karıştırın cezvede. Bırakın sonra o çöksün biraz. Sonra da kısık ateşte iki taşım pişirin. Biraz dinlendikten sonra yavaş yavaş fincanlara aktarın. Ağzınıza gelmez taneler. Bu arada bazen de o tanelerin gelmesi makbuldür. Doğu ve Güneydoğu'da çocuklara yedirilen menengiç (bıttım, hatta bıttım sabunu duymuşsunuzdur) kahvesini içerken ağza gelebilir. Yani gelmeyecek diye bir kaide yok. Ha misafirler için ve konuşma yapılan bir mecliste ağızda bir tane olması hoş olmayacak durumlarda daha dikkat edersiniz tanelere. Yani hakiki doğulular böyle yapıyor.


Yine de ağızda o taneler kalmasın, ben pek sevemedim o taneli halini... Bu arada bazen mikserde hazırladığım menengiç kahvesini fazla fazla hazırlıyorum ve buz dolabında saklıyorum. 1 gün kadar bozulmadan duruyor, ertesi gün de hiç ugrasmadan hemen pişirip servis ediyorum Gönderilen Fotoğraf hani söylemişken bunu da söyleyeyim dedim. Misafirim gelince bu tadı denetmekten de çok çok keyfi alıyorum Gönderilen Fotoğraf

Tamam kabul; küçükken mıknatıs yutmuş olabilirim, peki ama bütün salaklar da demir mi yuttu ?

twitter_04.png


#13 profit

profit

    Yeni Üye

  • Yasaklanmış
  • Pip
  • 90 İleti

Gönderi Tarihi: 21 Mayıs 2012 - 22:13

Sevgili Profit öyle tatlı tatlı öyle iştahlı iştahlı anlatmışsın ki burada neredeyse kendimi kaybedeceğim Gönderilen Fotoğraf
Kaburga dolmasını henüz hiç tatmadım ama istemediğimden değil, aksine çoook merak ediyorum nasıl bir tadı olduğunu ama çok pahalı... Olmadı İstanbul'da bakmayayım ben bunun tadına, gidip Diyarbakır'da yiyeyim madem Gönderilen Fotoğraf

Mumbar konusundan pek emin değilim ama tavırlı da değilim... Bir arkadaşım olumsuz şeyler söyledi mumbarla ilgili ama ben kişilerin düşüncesinden çok etkilenmem, eğer sevmeyeceksem bile kendim deneyim sevmemeyi tercih ederim...

Kaburga dolması Diyarbakır'da porsiyonu sanırım 20 TL. Mumbar konusunda olumsuz şeyler anlatılması doğal ve siz o anlatılanları yabana atmayın. Diyarbakır'da bir iki restoran hariç Diyarbakırlılar sadece kendi evlerinde yapılana güvenirler. Zira temizliği çok zahmetlidir, yaklaşık 3-4 saat hazırlığı, 2-3 saat pişmesi derken sabahtan başlanır yapımına. Gönderilen Fotoğraf İlla ki kendi sakadatçılarından güvenerek alır insanlar. Saatlerce temizlenen malzemeye kendi bildikleri ve güvendikleri iç pilav hazırlanır, yağı ayarlanır vs. vs. Dediğiniz gibi nasıl anlattıysam okuyunca benim de canım çekti. Gönderilen Fotoğraf

#14 gloria

gloria

    Süper Üye

  • Φ Süper Üye
  • 10.597 İleti

Gönderi Tarihi: 22 Mayıs 2012 - 07:02

Hep beraber toplansak Diyarbakır'a Kaburga dolması yemeye mi gitsek acaba :)

Tamam kabul; küçükken mıknatıs yutmuş olabilirim, peki ama bütün salaklar da demir mi yuttu ?

twitter_04.png


#15 Misafir_3514_*

Misafir_3514_*
  • Misafirler

Gönderi Tarihi: 13 Ocak 2016 - 19:45

@gloria Çok bahtsızım çokk, bu kahveyi senin elinden içme şansına nail oldum ama acamiliğine denk geldim..kahkaha.gife

evet çok güzel ve faydalı bir bitki hele kahvesi süper



#16 KaygısızMurat

KaygısızMurat

    Yeni Üye

  • Yasaklanmış
  • Pip
  • 11 İleti

Gönderi Tarihi: 19 Ocak 2016 - 18:17

Diğer tüm kahvelerden daha sağlıklı olduğunu söyleyebilirim. Teşekkürler paylaşım için.





Cevap ekle