Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

tanrı denilmesi doğru mu?


cici05

Önerilen İletiler

Kimseden bir alıntı yapmadan devam ediyorum.... Burada kimsenin inancına diyecek bir sözümüz yok...Lakin haçlı saldırılarına karşıda söylenecek bir kaç lafımız olur..

 

 

 

Tanrıyı Kim hangi manada kullanır, kim nereye çeker bilmem..Fakat bazı dalgacı arkadaşlar böyle ciddi konularda işi espriye dökecekse, burası dalga geçilecek bir topic değil, Herşeyin bir yeri ve zamanı var..

 

Tanrı türkçe bir kelime sanırım buna kimsenin bir itirazı yok..İlah arapça bir kelime bunada kimsenin bir itirazı yoktur sanırım... Kelimei Tevhidte İlah yoktur diye ısrar eden arkadaş, neden La lafsını türkçeye çeviriyorda İlahe lafsını türkçeye çevirmiyorsun.. Arapçılık yapan sensin o zaman..İlahe nin türkçe karşılığı Tanrı oluyor ..Konumuz buyken, bazı arkadaşlar dini inançlara farklı usluplarla yakıştırmalar yapıyorlar.. Bunu yanlış buluyorum bunu dabelirtmek istedim..Yoksa herkesin inancı kendine, ama usluba dikkat lütfen...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Cevaplar 78
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Kimseden bir alıntı yapmadan devam ediyorum.... Burada kimsenin inancına diyecek bir sözümüz yok...Lakin haçlı saldırılarına karşıda söylenecek bir kaç lafımız olur..

Tanrıyı Kim hangi manada kullanır, kim nereye çeker bilmem..Fakat bazı dalgacı arkadaşlar böyle ciddi konularda işi espriye dökecekse, burası dalga geçilecek bir topic değil, Herşeyin bir yeri ve zamanı var..

 

Burada haçlı saldırısı yok arkadaşım. Haçlı olanlar da müslümanlarla aynı zihniyete sahip.

 

Sayın boşig arkadaşımız, "dini yazılarda, dini kesim, ilah kelimesi yerine ısrarla tanrı kelimesi kullanmaya özen gösterirlerken, diğer dini kelimeleri aynen bırakıyorlar" dedi. Ben de katıldım onun fikrine. Sadece tanrı kelimesini ilah anlamında ısrarlı olarak kullanmak, bu kelimeyi tukaka etmeye yönelik bir girişimdir.

 

Diğer dini kelimeleri de çevirsek ne olur dedik? Dalga malga yok orada.

Emek çekip, hiçbiryerde bulamayacağın bir bilgi sunuyorum sana. Teşekkür edeceğin yerde, dalga geçtiğimi iddia ediyorsun.

 

Benim sana verdiğim liste dalga değil. Surelerin adları öyle. Uydurma falan yok.

 

 

Saygılar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

İnsanlar yaptıklarına göre değerlendirilir, yapacakları ise niyetlerine göredir...Asıl konumuza dönelim ,genel olarak kaynaklarda ilah Allah c.c. işaret eder..Fakat günümüzde bir ineği ilah edinmiş olan insanlar vardır..Fakat biz onlara İneği Allah Yapmışlar demeyiz, ne deriz İneğe tapıyorlar yada inekler hinduların tanrıları yada ilahları deriz..Aşağıdaki alıntıyı sizler için kopyaladım, lakin taraflı olmamak için...

 

 

Kelime-i Tevhid, günümüzde genel anlamı ile "Allah'tan başka ilah yoktur" diye Türkçe'ye çevrilir. Peki ilah ne demektir. İlah'ta arapça bir kelimedir. İlahtan kastedilen mana nedir ? İlah kelimesinin dört anlamı vardır dedik. Şimdi her bir anlam ile K.Tevhid'i Türkçe'ye çevirelim : Allah'tan başka ilah yoktur.

 

1- Allah'tan başka "ibadet edilecek" yoktur : Biz mü'minler ineklere ( hindular gibi...), putlara, heykellere (hıristiyanlar gibi...), dünyaya, paraya... vs değil, sadece Allah'a kul olur, ona ibadet ederiz.

 

2- Allah'tan başka " kanun koyucu " yoktur : Biz mü'minler Allah'ın kanunları dışında başka bir kanunukabul etsek, kanun koyan; ilah demek olduğuna göre bizlerde o kanunları kabul edersek, onu (Allah'ın dışında kanun koyanı) ilah kabul etmiş oluruz. Bu da şirk olur, Allah'a ortak koşmak olur. Bu da Allah'ın affetmediği, ebedi cehennemlik yapan iki büyük günahtan biridir (Allah'ü Teala, kendine ortak koşanları ( müşrikleri) ve kul hakkını ( yetim malı yiyeni, iltimasçıyı...) asla affetmemektedir. Diğer günahları isterse af eder, isterse etmez...)

 

Allah'u Teala'nın kanunları : Namaz kıl, oruç tut, zikir çek... gibi emirler ve içki içme rüşvet yeme, şirk koşma, gıybet etme... gibi haramlardan ( yasaklardan) oluşur. Kim ki emredilen farzı yasaklar, yasaklanan haramı serbest bırakırsa, Allah'ın kanunlarını beğenmeyip, kendisi o ilahi kanunların muhalifine, zıttına kanun koyarsa, o kişi ilah, o kişinin kanunlarını kabul edende müşrik olur...

 

3- Allah'tan başka "rızası gözetilecek" yoktur. Bir mü'min bir eylemini, bir fiilini yapar, gerçekleştirirken tek bir amaca yönelmelidir : Allah'ın rızasını kazanmaya ... Yapılan bir iyilik ( sadaka vermeden, birine söylenen tatlı bir söze kadar...) veya kılınan bir namaz... gösteriş, kula yaranma hevesini... güdüyorsa, kişi " La İlahe İlla Allah" değil, "La İlahe İlla Ali, Veli..." demiş olur, en azında ağzı ile olmasa bile niyeti, fiili ile. Bu ise şirk olur.

 

4- Allah'tan başka "iyiliği beklenecek" yoktur: Mü'min, müdür, amir, patronundan... değil, iyiliği sadece Allah'tan bekler. Eğer bu kişilerin bize iyiliği dokunmuşsa unutulmamalıdır ki bu Allah'ın bize iyilik yapmak için bu kulları vasıta olarak kullandığı anlamına gelir yani iyiliği yapan Allah, vasıta kılınan müdür, vali, başkan, doktor ... olmuş olur.

 

K. Tevhid çok genel anlamları içerir ve hayatımızın her alanını, her fiilimizi, eylemimizi ve niyetimizi kapsar. Cennete girmenin formülü o nedenle K. Tevhid kabul edilmiştir. K. Tevhid'e göre yaşamalı ki sonunda ilahımız olan, tek ve bir olan mabudumuzun cennetine girebilelim.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayın Fantastico,

Şimdi bana şirk nedir tevhid nedir falan, bunları öğretmeye çalışmayın.

Bildiğimi düşünüyorum çünkü...

 

Gelelim "Tanrı" ÖZEL ADI'nı, "İlah" kelimesi ile nasıl aynı anlama sokabildiğinizin mantığına...

 

"Tanrıdan başka tapınılacak yoktur!"

Buna dayanmışsınız...

 

İşte bende tam da bu yüzden diyorum ki,

Arapçılar, Kur'an-ın tanımladığı Allah'ı "Arapların Allah"ı olarak nitelemişler,

Onu "Milli Bir Tapını" olarak "Putlaştırmışlar"dır...

Ve bu yüzden diğer toplumların tapınılarını en baştan "Put" olarak göstermişler

Ve yüzlerce ve hatta bin yılı aşkın İslamlığa hizmet eden Türkleri ve onları dini geleneklerini, kültürlerini ve nüvelerini çekememişler, Türklerin "Öncü"lüğünü çekememişler ve böyle bir oyunu son 70yılda ortaya koymuşlardır ve 1000yıldır kimsenin alet olmadığı bu küçük laf oyununa sizler kurban olmuşsunuz.

Kur'an-da anlatılan "Tapını" eğer "Mükemmel" olacaksa, "Mükemmel bir Tanrı" olacaksa tüm her şeye ve herkese hitap etmeli... Tek bir Milleti baz almamalı. Ama Arapların Tapınısı sadece Araplara torpil geçiyor. Türklerin inandıkları Gök-Tanrı ile Hz. Muhammed'in nitelediği Tanrı farklı değil bence. Nitelikleri ve özellikleri de farklı değil... Hatta Hz. Muhammed'in Hz. İbrahim ile, Hz. İbrahim'in Sümerlilerle ve Sümerlilerin Türklerle olan bağlarına bakarsak, bu benzerliğin nedenini anlarız. Ayrıca Mesela Mısır inancını şekillendiren Ön Asya akınları da muhtemelen belkide Türklerce yapılmıştı eski dönemlerde. Ve Mısır inancıda yine İslamiyeti şekillendirmiştir. Yani Türklerin Gök-Tanrısı ile Hz. Muhammed'in Allah'ı aynıdır, farkları yoktur. Kökenleri hemen hemen aynıdır. Türklerin inancı da yine Budizm ile benzerdir ve İslam Tasavvufu da ondan farklı değildir.

 

Şimbi bu ilişkileri düşünerek sorarım:

Hz. Muhammed'in Allah'ı ile Gök-Tanrı ya da diğer toplumların nitelediği Tapınılar niye farklı olsun?

 

Saygılarımla...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Senin olaya yaklaşımını anlıyorum Tangeriin...Yani Tek bir yaratıcıdan bahsediyoruz..Senin karşı geldiğin neden Allah c.c. yerine Tanrı kullanmıyoruz..Arapçılık yapmayalım diyosun, benim yapmaya çalıştığımda bu zaten, Arapçılığı bir yana bırakalım...Kuranı Kerim Arapçadır , Arapça ise 7 Mahreçli bir dilldir ve kelime bakımından oldukça zengin bir dildir..Ve arap yarım adasında çıkan bir din ise arapça olmalıydı Allah kelamını en iyi anlatan bir dil..Kuranı Kerim Arapça diye 7 mahreçli bir dil olması ,Arapları ne bizden üstün kılar nede aşağı..İnsanlar renklerine dinlerine göre yargılanmazlar..Biz Türkler olarak İslamı dünyaya yayılmasında öncülük etmiş bir milletiz ve islamı dünyada en iyi yaşayan millette yine Türklerdir...Bu konuyu kapatalım önce burda kimse arapçılık yapmaz..

 

Hitap meselesine gelince , ne güzel söyledin "Herkese hitap etmeli "diye...Bugün dünyanın neresine giderseniz bir müslüman görürsünüz..vE tabiki eğer müslümansanız ve ibadet ediyorsanız bir mescid bulursunuz, o mescidte ezan okunur, daha sonra namazlar kılınır, ama ne yapmanız gerektiğini bilirsiniz, çünkü herkese hitap eden bir dille bu ibadetler yapılır...

 

Gök tanrı dediniz, Tapınılar dediniz. İnsanlar her çağda tapınacak bir şeylere ihtiyaç duymuştur..Gök türklerde Gök tanrısına inanmışlardır..Bu Allah ın c.c.insanlara verdiği akıl ile olur..İnsanoğlu daima güçlü bir yaratıcının var olduğunu düşünmüşler ve o yaratıcıyı aramışlardır hep tarih boyu..En ilkel kabileler bile yanlış birşey yaptıklarında bir cezalandırıcının var olduğuna inanmışlar ve adaklar adayarak affedileceklerine inanmışlardır..

 

Şimdi ,sen bana diyorsun ki Gök tanrılarla, Allah,ın öz nitelikleri birdir diyorsun..Sana sorabilirmiyim, gökTürklere Gök tanrının niteliklerini kim söylemiş , hangi kitap gelmiş gök tanrıdan..Bu öz nitelikleri kim belirlemiş bunlarıda açıklarsan iyi olur ama , bana gök tapınıların felsefesinden bahsetme lütfen..İnsanlar bir uyarıcıdan haberdar olmadıkları zamanlarda, yada bir yaratıcıdan haberdar olmadıkları halde bir arayış içindelerdir ,her zaman böyle olmuştur.. İlah kelimesinin Türkçe manası nedir? bunuda söylersen memnun olurum..

 

SAYGILAR...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Alllah ın 99 ismi vardır diyorsunuz.Bu isimlerin 99 uda arapça !!

 

ve diyorsunuz ki..İncil ide,Tevrat ıda Allah gönderdi...

 

Peki Hz.Musa arapça biliyormuydu ki yaradana Allah veya diğer 98 arapça isimle seslenmiş olsun ??

 

Hz.İsa nın durumuda ,kuranda adı geçen diğer peygamberlerin durumuda aynı !!Hz.Muhammed den başka arap olan peygamber yok !!

 

Nerdeyse tevrat ın ve İncilin orginali arapçaydı diyeceksiniz....

 

 

Birde Hz.Muhammed in babasının ismi var, Abdullah !! nasıl açıklayacaksınız ??

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Türklerin inandıkları Gök-Tanrı ile Hz. Muhammed'in nitelediği Tanrı farklı değil bence. Nitelikleri ve özellikleri de farklı değil...

 

 

Sevgili boşig,

 

Sana bu konuda katılamayacağım.

 

Gök Tanrı ile Allah aynı şey değil.

Nitelikleri ve özellikleri de aynı değil.

 

Mesela Ulu Manitu ile Gök Tanrı aynı özelliklere sahip.

Ama Allah ile Gök Tanrı aynı özelliklere sahip değil.

 

(Bu arada Gök Tanrı ifadesindeki Gök kelimesi, sema, sky anlamında değil. Ulu, büyük anlamında)

 

Bir kere, Gök Tanrı inancı bugünkü kıstaslara göre daha medeni ve daha akla uygun bir inançtır.

Fantastico'nun dediği gibi, Gök Tanrı'yı tanımlayan bir belge yoktur.

Zira görünemeyen, duyulmayan, dokunulmayan şeyin tanımı yapılamaz, sadece inanılır.

Bütün tanımlama, ondan mesaj alma, onun adına taleplerde bulunma, onun adına kurallar koyma girişimleri kusura bakmayın kandırmacadır.

 

Gök Tanrı inancına sahip olanların peygamberi ve kitabı da yoktur.

Zira kimse ben Gökk Tanrı'nın özel adamı iddiasında bulunmamıştır. Böyle bir iddia absürd bir iddiadır.

Kimse ben Gök tanrı'nın özel adamıyım diyerek ego tatminine çalışmadığı için, Tanrı'dan olduğunu iddia ettiği sözleri biraraya getirip kitaplaştırmamıştır.

Yani Gök Tanrı inancı bir tür Deist/Panteist bir inançtır.

 

Ayrıca Gök Tanrı kimseyi kızartmaz, haşlamaz, kızgın demir sokmaz, kebap yapmaz.

Gök Tanrı kadını ve erkeği ayırıp erkeğin zevki için çabalamaz.

Gök Tanrı "kızına malı az ver, oğluna çok ver" demez.

Gök Tanrı savaşta düşmanı köleleştirin, erkeklerini kesin, kadınlarını, çocuklarını satın demez.

Kısacası Gök Tanrı, sıfatlandırılmamış, kişileştirilmemiş, insani vasıflar verilmemiş (kızmak, başışlamak, tuzak kurmak, intikam almak vs. gibi) bir Yaratıcıdır.

 

Gök Tanrı tanımlanmamış bir kavradır.

Gök Tanrı bana ceza verir diye kötülükten kaçınmaz insanlar.

Gök Tanrı görüyor, bu benim yaptığım utanç verici, diye kötülükten kaçınır insanlar.

Gök Tanrı'nın cenneti ve cehennemi yoktur.

Gök Tanrı'nın metafizik mi, maddi mi olduğu tartışılmaz. Sadece herşeyi kapsadığı sanılan bir kavramdır. Biraz deist, biraz panteist bir inançtır. Vahdet-i vücut inancına yakındır. Mevlana, Yunus Emre, Ahmet Yesevi, Ömer Hayyam, Hallac-ı Mansur, Hacı Bektaş Veli gibi insanların Orta Asya-İran-Anadoılu hattında ortaya çıkmaları bir rastlantı değildir. Bu insanlarlar İslamın Allah'ını şahıslıktan kurtarma, Gök Tanrılaştırma ve medenileştirme mücadelesi vermişlerdir.

 

Bilirsiniz Anadoluda bir inanç vardır.

İnsan iyilik veya kötülük yaparsa, bedeli de bu dünyada ödenir.

"Kendinden çıkmazsa, çocuklarından çıkar, Yedi kuşağa kadar bu kötülüğün eciri çıkar" derler.

Gök Tanrı inancında kötülüğün cezası ve iyiliğin bedeli budur. Yani ceza ve ödül dünyevidir. Bu cezayı ve ödülü Gök Tanrı'nın verip vermediği de sorgulanmaz. Bu ödül ve cezanın icracısı Gök Tanrı'dır denmez, sadece bunun hayatın bir kuralı olduğuna inanılır.

 

Saygılar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayın Brain ve sayın Boşig..

Bir ilah-tanrı-hüda kelimesine gösterdiğiniz hassasiyeti Türk dilinin korunmasına yüklerken, diğer iletilerinizde Türkçe karşılığı olmasına rağmen bir çok İngilizce, Fransızca, Laitince ve Arapça kelime kullandığınız aşikardır..

Bunu sadece siz değil insanların geneli yapıyor..

Yani bu çıkışınızı ve bu savunmalarınızı tutarlı bulmuyorum..

Bakın şimdi Brain'in bir üstteki yazısında geçen yabancı yada yabancı kökenli kelimeleri listeliyorum..

 

absürd

ego

Deist

Panteist

ecir

Vahdet-i vücut

icra

 

Belki atlamış olabilirim ama şimdilik çıkardığım kelimeler bunlar..

Şimdi diyeceksinizki bu kelimelerin bazısı Türkçeleşmiş, bazısının Türkçe karşılığı yok, yada kasıtlı kullanmıyoruz..

Hayır hepsininde Türkçe karşılığı vardır..

 

Absürd: Mantıksız, Anlamsız

ego : Ben-Benlik..

Deist: Yaratıcıya inanan..

Panteist : Tüm tanrıcılık.

ecir :Karşılık, ücret, İyilik

Vahdet-i vücut : Birlik, Teklik, Yaratanla yaratılanların bir oluşu..

icra : Çalışma, iş, işlem..

 

Vereceğiniz cevaba göre cevap vermek üzere burada kesiyorum..

 

 

Saygılar..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eğer incil ve tevrat allahtan geldi ise, neden bir kerecik bile olsun allah ismi geçmez? İncil ve tevrat, dili farklı olan kavimlere geldi diye itiraz edecek olan olursa, bu duruma göre allahın her lisana göre farklı farklı isimleri olduğnu kabul etmek zorunda kalırsınız.

 

Peki öyleyse allah kendisini farklı dillerle isimlendirmede bir mahzur görmezken,size ne oluyorda arapça allah isminde bu kadar ısrar ediyorsunuz,buna kıraldan çok kıralcı geçinmek denmezmi?

 

Sorum müslümanlaradır

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayın Brain ve sayın Boşig..

Bir ilah-tanrı-hüda kelimesine gösterdiğiniz hassasiyeti Türk dilinin korunmasına yüklerken, diğer iletilerinizde Türkçe karşılığı olmasına rağmen bir çok İngilizce, Fransızca, Laitince ve Arapça kelime kullandığınız aşikardır..

Bunu sadece siz değil insanların geneli yapıyor..

Yani bu çıkışınızı ve bu savunmalarınızı tutarlı bulmuyorum..

Bakın şimdi Brain'in bir üstteki yazısında geçen yabancı yada yabancı kökenli kelimeleri listeliyorum..

 

absürd

ego

Deist

Panteist

ecir

Vahdet-i vücut

icra

 

Belki atlamış olabilirim ama şimdilik çıkardığım kelimeler bunlar..

Şimdi diyeceksinizki bu kelimelerin bazısı Türkçeleşmiş, bazısının Türkçe karşılığı yok, yada kasıtlı kullanmıyoruz..

Hayır hepsininde Türkçe karşılığı vardır..

 

Absürd: Mantıksız, Anlamsız

ego : Ben-Benlik..

Deist: Yaratıcıya inanan..

Panteist : Tüm tanrıcılık.

ecir :Karşılık, ücret, İyilik

Vahdet-i vücut : Birlik, Teklik, Yaratanla yaratılanların bir oluşu..

icra : Çalışma, iş, işlem..

 

Vereceğiniz cevaba göre cevap vermek üzere burada kesiyorum..

 

Ben yabancı kelime düşmanı değilim, buınu öncelikle belirteyim.

Senin listene koyduğun kelimeler de bu forumda dini konular tartışılırken yaygın olarak kullanılan, herkesin anladığı, dolayısı ile türkçeleşmiş sayabileceğimiz kelimeler.

 

Sayın boşig'in ve benim dikkat çekmek istediğimiz husus, diğer hiçbir kelimeyi türkçeleştirmek için uğraşmayan, çaba sarfetmeyen dinci kesim, sadece eski Türk kültürüne ait olduğu için Tanrı kelimesini ısrarla, ilah anlamında kullanmaktadırlar.

 

Bu bir karalama kampanyasıdır.

 

Karşı olduğumuz şey bu.

 

Diğer dini terimleri de türkçeleştiriler veya Allah kelimesini de türkçeleştirmezler, o zaman burada dil savunuculuğu yapmayız.

 

Hedef seçilerek yapılan anlam saptırmasına tepki gösteriyoruz. Yanlış anlaşılmasın.

Hedef seçilen kelime sadece sıradan bir kelime değil. Bir kültüre yönelik bir saldırı var.

 

 

Saygılar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

türkçeleşmiş sayabileceğimiz kelimeler

Bu ifadenize katılmıyorum..

Son dönemlerde Türkçemize olan çok yoğun yabancı kelime girişi kültürel saldırı olmuyorda sadece bir tek kelime mi kültürel saldırı oluyor..

Örneğin neden uzlaşma değilde konsensus kullanılıyor..

Ben şimdi diyemez miyim bu hem kültürümüze hem dilimize bir tehdittir diye..?

Yada neden Engel yerine handikap kullanılıyor..

Eğer yabancı kelime girişi bir saldırı ise bu yabancı kelimenin ait olduğu dil yada ülkeye bakılmaksızın değerlendirilmelidir..

 

Saygılar..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bu ifadenize katılmıyorum..

Son dönemlerde Türkçemize olan çok yoğun yabancı kelime girişi kültürel ve dil tehditi olmuyorda sadece bir tek kelime mi kültürel tehdit oluyor..

Örneğin neden uzlaşma değilde konsensus kullanılıyor..

Ben şimdi diyemez miyim bu hem kültürümüze hem dilimize bir tehdittir diye..?

Yada neden Engel yerine handikap kullanılıyor..

Eğer yabancı kelime girişi bir tehditse bu yabancı kelimenin ait olduğu dil yada ülkeye bakılmaksızın aynı değerlendirilmelidir..

 

Sayın kralx,

 

Yukarıdaki yazımda söyledim. Ben yabancı kelimelere karşı bir insan değilim. Zenginliktir. Dil de yaşayan bir olgudur. Bazı yabancı kelimeleri benimser kendileştirir, bazısını da dışlar.

 

Bizim karşı olduğumuz şey, başka hiçbir dini kelime türkçeleştirilmezken, Tanrı kelimesinin hedef seçilerek, bilinçli olarak sürekli sadece "mabud, tapgu, ilah" anlamında kullanılmasıdır. 1930 öncesinde o kelimenin öyle bir anlamı yoktur, çoğulu da yoktur, dişili, erili de yoktur.

 

Yoksa dilde uzlaşma kelimesi de olsun, konsensus da, mutabakat da; zenginliktir, bence.

 

Saygılar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayın Brain Sayın Boşig in verdiği bilgiler doğrudur ama eksiktir..

Örneğin Tanrı kelimesi önceleri tek bir yaratıcı için kullanılırdı evet ama aynı zamanda tanrıça kelimeside kullanılırdı..

Tanrıça kelimesini atladınız..

Araplarla bir ilgisi olmaksızın, tanrı kelimesinin yanında birde tanrıça kelimesi var olduğu için ve islamdada tanrıça kavramı olmadığı için bu kelime özel anlam ifade etmemektedir..

Birde şunu belirtmek istiyorum..

Bazı kelimeler tarihi süreçte değişime uğrarlar bu değişim her ne sebeplerden kaynaklanırsa kaynaklandsın ortak ve kültürel bir hüvviyet kazanır..

Nitekim sonuçta TDK da bile tanrı kelimesi "Çok tanrıcılıkta var olduğuna inanılan insanüstü varlıklardan her biri, ilah." aynen bu tanımı içermektedir..

Kısacası Tanrı kelimesinin eskiden nasıl kullanıldığından çok bugün nasıl kullanıldığı önemlidir ve bugünki haliyle tanrı kelimesi özel isimlikten çıkmıştır ve sonuna ek alır..

Allah'ın 99 ismi vardır ve allah bu isimlerle hitap edilmesini sever bunuda belirteyim..

 

Saygılar..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayın Brain Sayın Boşig in verdiği bilgiler doğrudur ama eksiktir..

Örneğin Tanrı kelimesi önceleri tek bir yaratıcı için kullanılırdı evet ama aynı zamanda tanrıça kelimeside kullanılırdı..

Tanrıça kelimesini atladınız..

Araplarla bir ilgisi olmaksızın, tanrı kelimesinin yanında birde tanrıça kelimesi var olduğu için ve islamdada tanrıça kavramı olmadığı için bu kelime özel anlam ifade etmemektedir..

Birde şunu belirtmek istiyorum..

Bazı kelimeler tarihi süreçte değişime uğrarlar bu değişim her ne sebeplerden kaynaklanırsa kaynaklandsın ortak ve kültürel bir hüvviyet kazanır..

Nitekim sonuçta TDK da bile tanrı kelimesi "Çok tanrıcılıkta var olduğuna inanılan insanüstü varlıklardan her biri, ilah." aynen bu tanımı içermektedir..

Kısacası Tanrı kelimesinin eskiden nasıl kullanıldığından çok bugün nasıl kullanıldığı önemlidir ve bugünki haliyle tanrı kelimesi özel isimlikten çıkmıştır ve sonuna ek alır..

Allah'ın 99 ismi vardır ve allah bu isimlerle hitap edilmesini sever bunuda belirteyim..

 

Saygılar..

 

Çok haklısınız..Aslına bakılacak olunursa Tanrı ve Allah kavramı aynı olamaz.....

Bence Türkler Türk filmlerinin etkisinden dolayı olsa gerek Tanrı demekde :) Bizim İnandığımız Allahdır...

Her dinde Allaha değişik bir ad takılır

Yehova gibi--Yahudilikte

Biz de Müslümanız ve Araplar gibi Allah demeliyiz,doğrusu bu.....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayın Brain Sayın Boşig in verdiği bilgiler doğrudur ama eksiktir..

Örneğin Tanrı kelimesi önceleri tek bir yaratıcı için kullanılırdı evet ama aynı zamanda tanrıça kelimeside kullanılırdı..

Tanrıça kelimesini atladınız..

Araplarla bir ilgisi olmaksızın, tanrı kelimesinin yanında birde tanrıça kelimesi var olduğu için ve islamdada tanrıça kavramı olmadığı için bu kelime özel anlam ifade etmemektedir..

Birde şunu belirtmek istiyorum..

 

Nerde vardı Tanrıça kelimesi Cumhuriyet öncesinde?

 

Bazı kelimeler tarihi süreçte değişime uğrarlar bu değişim her ne sebeplerden kaynaklanırsa kaynaklandsın ortak ve kültürel bir hüvviyet kazanır..

Nitekim sonuçta TDK da bile tanrı kelimesi "Çok tanrıcılıkta var olduğuna inanılan insanüstü varlıklardan her biri, ilah." aynen bu tanımı içermektedir..

Kısacası Tanrı kelimesinin eskiden nasıl kullanıldığından çok bugün nasıl kullanıldığı önemlidir ve bugünki haliyle tanrı kelimesi özel isimlikten çıkmıştır ve sonuna ek alır..

 

Halk arasındaki deyimlere bakarsan, Allah kelimesinin de özel isimlikten çıktığını anlarsın.

Ayrıca Türk dil Kurumu türkçeleştirme devrimini yapan kurumdur.

 

Allah'ın 99 ismi vardır ve allah bu isimlerle hitap edilmesini sever bunuda belirteyim..

 

Kendine sevdiği sözlerle hitap edilince sevinen bir ilah... Ama öbür taraftan hiçbirşeye ihtiyacı yok denen bir ilah... Geçelim..

 

Hep merak etmişimdir, Bu müslümanlar 99 isimden mesela Kabız ismini veya Dar ismini veya Mani (Engel) ismini neden hiç sevmezler ve kullanmazlar? Mesela çocuklarına neden bu isimleri vermezler?

 

Saygılar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Biz de Müslümanız ve Araplar gibi Allah demeliyiz,doğrusu bu.....

 

Bence müslümansanız, mealler de Kuran değildir deyip, Arapça öğrenin. Bu işin son sınırı orasıdır. Herkesi Araplaştırmak. Çocuklarınıza da doğrudan ana dil olarak Arapça öğretin. Hem Allah'ın dili de Arapçaymış ya. Üstelik Cennetteki ortak lisan da Arapçaymış. Zorluk çekmezsiniz.

İnsanların inançlarından yararlanarak Arap milliyetçiliğini, Arap Kültürünü yaymak çok dahiyane bir fikir. Araplar Muhammed'e ne kadar teşekkür etseler az.

 

Saygılar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Nerde vardı Tanrıça kelimesi Cumhuriyet öncesinde

 

Mitoloji ve diğer inançlarda geçer çok çok eskidir..

 

Halk arasındaki deyimlere bakarsan, Allah kelimesinin de özel isimlikten çıktığını anlarsın

 

Argolar geçeği değiştirmez..

İnsanların kelimeleri yanlış kullanmalarına göre kelime tasnifi yapacaksak işimiz zor..

Bir kelime tarihi süreçte değişmelidir ve bu değişkenlik tüm topluma yansımalıdır ve ilk anlamını hemen hemen yitirlemdirki kelime değişti densin..

Allah özel isimdir..

Hatta çok çok özel..

 

 

Saygılar..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Foruma yazı yazmak pek adetim değildir ama şunu açıklamakta yarar var sanırım. Müslümanların tanrı yerine allah kelimesini kullanmaları gerekir. Çünkü allah tanrı çeşitlerinden sadece bir tanesidir. Bir müslüman tanrıya inanıyorum dediği zman hangi tanrıya inandığını belirtmemiş olduğu için kafir olur. Allah tıpkı, yehova gibi tanrı çeşitlerinden biridir. Kelimelerin hangi dilden geldiğinin önemi yoktur. Hangi dinden geldiğinin önemi vardır.

Tanrı=Her dine göre ayrı nitelendirmeleri olan bir yaratıcı.

Allah=Kendisinin varlığına inanmayanları en acımasız işkencelerle cezalandıran, pof pohlanmayı seven, intikamcı, kinci, tıpkı şeytan gibi tuzak kuran ve ırkçı bir yaratıcı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Allah=Kendisinin varlığına inanmayanları en acımasız işkencelerle cezalandıran, pof pohlanmayı seven, intikamcı, kinci, tıpkı şeytan gibi tuzak kuran ve ırkçı bir yaratıcı.

 

 

Dini inaçalara hakaret etmek kanunende suçtur, etik açıdanda hoş değildir..

İnanmıyorsan inanana saygı gösterki inananda sana saygı gösterisn..

Alah'ın pofpoflamaya, sevmeye sevilmeye ihtiyacı yoktur..

İkide bir bunu yazmanız tahrik unsurundan öteye geçmez.

Ha illaki bir fikir belirtmek istiyorsan etiken yapıştırmadan slogan atmadan bu yazdığın iddaları açarsın güzel güzel tartışırız..

 

 

Saygılar..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

La boheme..

 

1- Senin kanunlardan haberin yok..

2- Etik olmak nedir bilmiyorsun..

3- Bana küfret ama dinime etme..

4- Tartışacaksak değerlerimize hakaret etmeyin..

5- Dinime milletime ve kültürüme kimse sövemez..

6- Ben senin inançsızlığına hakaret etmiyorum..

7- Sende benim inancıma hakaret etmememelisin..

8- Özgürlüğün tanımını aç ve oku..

9- Özgürlük din, dil, ve ırk gibi toplumsal ve milli olgulara hakaret izni vermez..

10- Manevi değerlere hakaret etmek bu forumda bile yasaktır, kullanıcı kurallarını iyi oku..

 

 

Saygılar..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Hataniz var kral sizin kitabiniz allahiniz hatta peygamberiniz bile hakaret etmistir....

Kuranda mevcut olan isgence metodlari,inanmayani sole yap bole yap taktikleri,gavur kafir yakistirmalari,grupcu yaklasimlar

bunlarin sonucudur....Dinin verdigi zarari Ateizm vermemistir...Hep solemekteyim yine soleyim simdiye kadar ateizm din adami oldurdu mu?Din adamlari ateistleri oldurdu....Isde aramizdaki farkda burdan cikiyor....

 

Saygilar....

 

İslam kendi kendine hakaret etmemiştir bu tür çıkışlar anlamsızdır zaten bu çıkışlarada gerekli cevaplar verdik..

İslam kendi kendine hakaret etmiş olduğunu farzetsek bile siz etmeyin olur mu...?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Konuyu, ateist spor-arabist spor çekişmesine çevirdiniz.Ateistlere söylenecek birr sözüm yok.fakat arapçada ısrar edenlere çok söz söylenebilir.

 

Yaradana 99 arapça isimle seslenilmesinin istenmesi kimin kültürüymüş ?? Bir yanlışın inatında olmak ne zamandan beri kültür oldu ?

 

Kuran "nasıl kolayına geliyorsa öyle seslen " diyor...birileri çıkmış,99 dan söz ediyor....Ayıp değil mi ?? Kuran a haksızlık olmuyor mu ??

 

Değerleri standartlara bağlamak sanırım bir hastalık !!

 

İmanın şartı,islamın şartı,şehit olmanın şartı vs..Hani kolaylık diniydi islam ??

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Foruma yazı yazmak pek adetim değildir ama şunu açıklamakta yarar var sanırım. Müslümanların tanrı yerine allah kelimesini kullanmaları gerekir. Çünkü allah tanrı çeşitlerinden sadece bir tanesidir. Bir müslüman tanrıya inanıyorum dediği zman hangi tanrıya inandığını belirtmemiş olduğu için kafir olur. Allah tıpkı, yehova gibi tanrı çeşitlerinden biridir. Kelimelerin hangi dilden geldiğinin önemi yoktur. Hangi dinden geldiğinin önemi vardır.

Tanrı=Her dine göre ayrı nitelendirmeleri olan bir yaratıcı.

Allah=Kendisinin varlığına inanmayanları en acımasız işkencelerle cezalandıran, pof pohlanmayı seven, intikamcı, kinci, tıpkı şeytan gibi tuzak kuran ve ırkçı bir yaratıcı.

 

 

Senin bu yazdıkların defalarca yazılıp biçildi, geeken cevaplar verildi..Neyi kabullenemiyorsun yada neye tahammul edemiyorsun.. Ön yargıdan gelen yada aTEİZMİN verdiği gazla hakaret ediyorsun..Burada Ateizmi tartışmıyoruz.. Saldırarak eline bişey geçmez dostum..Önce bişey olacaksın sonra Bilmem ne olacaksan ol, ama dedim ya adam gibi adam olmak lazım önce...

 

hUKUKSAL

 

Düşünce Özgürlüğü.

 

AİHS’nin 9. maddesi aynen şöyledir:

“ 1- Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, din veya inanç değiştirme özgürlüğü ile tek başına veya topluca, aleni veya özel olarak ibadet, öğretim, uygulama ve ayin yapmak sureti ile dinine veya inancını açıklama özgürlüğünü de içerir.

2- Dinini veya inançlarını açıklama özgürlüğü, ancak kamu güvenliğinin kamu düzeni, sağlığı veya ahlakının ya da başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için demokratik bir toplumda gerekli önlem olarak ve yasa ile sınırlanabilir”

Düşünce özgürlüğü bu madde ile koruma altına alınmıştır.. Düşünce özgürlüğü yüzyıllardır tartışılan konuların başında gelmektedir. Düşünce dışarıya vurmadıkça mutlak koruma altındadır. Düşünce özgürlüğü ile düşünceyi açıklama yani ifade özgürlüğü arasında ayrım yapılamayacağı çoğunlukla kabul edilmiş bir görüştür. Kişinin iç dünyasını ilgilendiren ve dışarı vurulmayan düşünce hiçbir sistemde cezalandırılmamıştır. Düşünce özgürlüğü bu nedenle ifade özgürlüğü başlığı altında incelenmiştir.

5.8.2. İnanç Özgürlüğü

 

Batılı demokrasilerde düşünce, vicdan ve din özgürlüğü demokrasinin temelleri arasında sayılmıştır. Bireylerin istedikleri dini ve inancı seçmeleri, dini ve inanca sahip olmama ve dinlere karşı ilgisiz olmayı da içermektedir. Dini inanç özgürlüğü aynı zamanda dinin gereklerini yerine getirip getirmeme özgürlüğünü de kapsamaktadır. Bu özgürlüğün en belirgin özelliği devletlerin dini inançlar arasında ayrım yapılmaması yükümlülüğünü getirmesidir.

İnanç özgürlüğü ibadet yapma hakkını da kapsamaktadır. Bireyler dini inançlarını tek başına veya toplu olarak açıkça veya özel olarak ibadet, öğretme, uygulama veya ayin yolu ile açıklama hakkına sahiptirler. Bu hak aynı zamanda başkalarını kendi dini inancı yönünde ikna etme hakkını da içermektedir. Taraf devletlerin ibadet yolu ile dini inançların uygulanmasını olanaklı kılacak koşulları oluşturma yükümlülüğü de altındadır( Tezcan; Erdem; Sancakdar, 2004, 248 ).

5.8.1. Avrupa İnsan Hakları Mevzuatına Göre Düşünce, Vicdan ve Din Özgürlüğü

 

DİNSEL

İSLAM’DA ÖZGÜRLÜKLER

 

En yaygın tanımına göre din ve vicdan özgürlüğü, kişilerin istedikleri dini serbestçe seçmeleri. Seçtikleri dinin kurallarını hiçbir müdahale ve kısıntıya maruz kalmadan uygulamaları, bu konuda eğitim alma, eğitme, başkalarına anlatma ve telkin etme, bunu sağlayacak tarzda sivil örgütlenme haklarını ifade eder. Başkalarının haklarının başladığı yerde özgürlükler biter. Duyguları rencide etme ve kutsala hakaret etme asla özgürlük OLAMAZ..

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kişisel fikirlerden ziyade toplumca kıstas alınan TDK sanırım güvenilir kaynağımız olur şu an.

 

ALLAH; Kâinatta var olan her şeyi yaratan, koruyan, tek ve yüce varlık, Yaradan, Tanrı, Rab, Mevla, Hüda.

 

TANRI; Çok tanrıcılıkta var olduğuna inanılan insanüstü varlıklardan her biri, ilah.

 

Dikkat ederseniz tanrı kelimesi alternatifi olan mabudlar için kullanılmıştır. Misal, güçleri olduğuna inanınlan putlar, mitolojik hikayeler ürünü olan tanrılar (zeus gibi)

 

Çıkan sonuç şudur ki "Tanrı" kelimesi "Allah" için kullanılmaz.

 

 

Yukarıda bir arkadaş "Allah" kelimesinin "al" (lam-ı tarife) takısı ve "ilah" kelimesinin birleştiirilmesiyle oluşturulduğunu yazmış ki bu tamamen uydurma bir hadise. Arapçada bu kelime başlı başına bir kelimedir tıpkı Ayşe gibi tıpkı Fatma gibi.

Zaten bahsi geçen "al" takısı (ki aslı "al" değil "el" ) isimlere belirlilik sağlanması için başa getirilir. İlah kelimesi belirsiz bir kelime olmadığına göre bu kuralın burada uygulanması son derece anlamsız.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.