Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:
Arkadaşlar herşeyi sorgulayalım, düşünelim, tefekkür edelim ama mutlak bu budur demeyelim, çünkü inanaç konusu çok hassastır..

Bence yanılma olasılığımızıda göz önünde bulunduralım..

Birde şu var, burada yazılanları bir çok kişi okuyor, biz görüşlerimizde yanıldığımız zaman, bir başkasınında itikadını etkileyebiliriz, eğer doğruya isabet etmişsek sorun yok, ya yanlışsa..?

Kesin hükümlerden kaçınmak gerekir diye düşünüyorum..

Saygılar..

Kesin konuşmamaya çalıştım ama aslan34 rumuzla arkadaşımız kesin konuşmamı istedi anlamadığını vurguladı, ben şimdi napim? :) İnsanları memnun etmek gerçekten çok zor.

Ayrıca kendi düşünceme göre de herkes kesin konuşursa daha iyi olur, kesinlik yoksa anlaşmazlık olur.

Gönderi tarihi:
Kesin konuşmamaya çalıştım ama aslan34 rumuzla arkadaşımız kesin konuşmamı istedi anlamadığını vurguladı, ben şimdi napim? İnsanları memnun etmek gerçekten çok zor.

Ayrıca kendi düşünceme göre de herkes kesin konuşursa daha iyi olur, kesinlik yoksa anlaşmazlık olur.

Peki sen bilirsin..:)

Sadece bir öneriydi benimki..

Allah'ın hakkıyla idrak edilip edilememesi ve kader konusu çok dikkat edimesi gereken konulardır..

Çünkü bu konularda çok az bilgiler verilmiştir..

Ben bu tür konularda illa budur demiyorum, "bu konuda böyle düşünüyorum" diyorum..

Saygılar..

Gönderi tarihi:

İstediğin kadar kesin konuşabilirsin ama bu gerçeği göstermez

gerçeği algılayan duyu organlarımızdır

eğer bunu algılayamıyorsak, kesin konuşmanın bir faydası yok

Gönderi tarihi:
Çok haklısınız Tengeriin boşig. Bizim gibi düşünenlerin çok az olduğunu sanıyorum. Ben bu düşüncemi bi kaç arkadaşıma açtığımda, çok ters tepkiler aldım.

Sayın Angel Cara, merak etmeyin, burada da yanlış anlaşılacak ve ters tepkiler alacaksınız... Ama tavsiyemdir ve unutmayın; Tanrı'ya inanabilirsiniz ama başkasına Tanrı'yı anlatamazsınız. Bunu biliyorsun. İnanç bireyseldir...

Yani herşeyin özünde O olduğu için...

Evet sayın arkadaşım, demek istediğim anlatmak istediğim bu.

Biliyorum anlatmak istediğinin bu olduğunu ve anlıyorum. Ama dile getirmesi zor.

Gönderi tarihi:
Veremezler, veremedilerde..

Allah'ın ezeli oluşunu kabu letmiyorlar ama bir taraftanda madde yada enerjiye ezeliyet yüklyorlar..

Kralx aşağıdaki şıklar senin için...

a) e=mc2 Kur'an'da yazmadığı için kralx'in gözünden kaçmış...

b ) Ya da kaçmamış da, bu formülü önemsememiş...

c) Ya da önemsemiş de, bu formülün ne anlattığından haberi yok..

d) Ya da haberi var da işine gelmiyor...

e) Ya da bilimin ne dediği umurunda değil... Kur'an ne derse o...

Sonra da kalkıp "ben bilime önem veririm" demeyeceksiniz...

Maddeyi yok edemezsiniz. Maddenin yok olmaması demek, onun ebedi olduğunu gösterir. Eğer bir şey ebedi ise, ona başlangıç aramanın manası yoktur.

Big bang maddenin başlangıcı değildir. Zira big bang yoktan varolma anı değildir. Big Bang, varolan bir enerji topağının çevresine doğru yayılmasını anlatır.

Sen önce bize Allah'ı göster, bırak da ondan sonra biz karar verelim "Allah ezeli midir, değil midir" diye...

Gönderi tarihi:
a) e=mc2 Kur'an'da yazmadığı için kralx'in gözünden kaçmış...

b ) Ya da kaçmamış da, bu formülü önemsememiş...

c) Ya da önemsemiş de, bu formülün ne anlattığından haberi yok..

d) Ya da haberi var da işine gelmiyor...

e) Ya da bilimin ne dediği umurunda değil... Kur'an ne derse o...

Bu konularla ne kadar iç içe olduğumu bilen bilir işin edebiyatında değilim bunu geçelim..

Yukardaki sorum yeterince anlaşılmamış çünkü verilen cevaplar sorumun anlaşılmadığını gösteriyor..

Maddeye ezelilik yüklerken mantığınız alıyorda, Allah'ın ezeli oluşunu neden kabul etmiyorsunuz..

Maddenin korunumu kanunu, yaşamsal dengenin bekası için şarttır, Allah ilim ve kudret sahibidir..

Saygılar..

Gönderi tarihi:
Maddeye ezelilik yüklerken mantığınız alıyorda, Allah'ın ezeli oluşunu neden kabul etmiyorsunuz..

Yahu biz Allah'ın varlığını kabul etmiyoruz ki, ezeli olduğunu kabul edelim.

Ne yani, okyanusların bilmem kaç bin metre derinlikleri olduğuna bakarak, Poseidon'un bu kadar dipte olup olamayacağını mı tartışacağım?

Gönderi tarihi:

Sayın yamyam verdiğin linkte gılgameş'in mantıklı açıklamalarından başka bir açıklama göremedim..

Ha birde açık sisstem kapalı sistem olayı var..

O konuda yanıldığınızı söylemiştim..

Ve burada konu başka..

Sizin bir iddanız var şimid..

Bu iddanıza göre madde ezelidir ve bu bilimsle bir çıkarımdır diyorsunuz.

Bende buyrun yazın varsın kısa oslun diyorum..

Başka linkler gösterileceksek hemen hemen her konuda bende başka linkler gösteririm..

O zaman bütün topicler link göstergesine dönüşür..

Saygılar..

Gönderi tarihi:
İstediğin kadar kesin konuşabilirsin ama bu gerçeği göstermez

gerçeği algılayan duyu organlarımızdır

eğer bunu algılayamıyorsak, kesin konuşmanın bir faydası yok

Kesin konuşmanın, sizin ve ya başkaları için gerçeği ifade edeceğini belirtmedim. Ama benim kendi gerçeğimi ifade edeceğini biliniz.

Gönderi tarihi:
Kesin konuşmanın, sizin ve ya başkaları için gerçeği ifade edeceğini belirtmedim. Ama benim kendi gerçeğimi ifade edeceğini biliniz.

Yinede çok falza emin olmamak lazım bence..

Örneğin bir zamanlar yüzün üstünde işlevsiz organ var denilirdi şimdi, bu idda üçe-beşe düştü, bir zamanlar onlarda emindi.. :)

Saygılar..

Gönderi tarihi:
Yinede çok falza emin olmamak lazım bence..

Örneğin bir zamanlar yüzün üstünde işlevsiz organ var denilirdi şimdi, bu idda üçe-beşe düştü, bir zamanlar onlarda emindi.. :)

Saygılar..

Yine bilimden örnek vermişsiniz ama ben bilimle kanıtlanmayacak olanlardan bahsediyorum. Sizin düşündüğünüz Tanrı kavramını bir başkası gelip değiştirebilir mi? Hayır, yani ne düşünüyorsanız, onlar sizin doğrularınızdır, başkasına yanlış gelebilir ama sizin için doğrudur.

İnsanların kişisel doğruları da zamanla değişebilir ama bu yine kendisi farklı düşünmeye başladığı için gerçekleşir :)

Gönderi tarihi:
İnsanların kişisel doğruları da zamanla değişebilir.

Referans noktanız ne olursa olsun, fikirler ve düşünceler hep değişkendir..

Zaten bu yüzden böyle mozaik bir düşünce ortamı var..

Bir zamanlar başka düşünenler şimdi başka düşünüyorlar, ilerde daha başka düşünmeyecekleri ne malum..

Saygılar..

Gönderi tarihi:
buna kesinlikle katılmıyorum, sanırım sen -özür dileyerek söylüyorum- tutucu olarak tabir edilen bir aileden geliyorsun. Ama bense mezheplerle ilgilenmiyorum. Mezhepler zaten bölmekten başka bir şey değildir. Dinin mezhebi olmamalı, çünkü insanların hepsi birbirinden farklı düşünebilir, bu da ayrı ayrı mezhepler demektir.

çok tanrıcılık derken ben çok yaradanlıktan bahsetmiyorum. Mesela örnek vereyim; rüzgar tanrısı diyelim, rüzgar neyden oluşur enerjiden (herşey enerjiden oluşur) , rüzgarın enerjisi tanrı olarak sayılmış, çünkü yaradana ait.

Senin anlayacağın şekilde anlatayım; Allah, her şeyi yoktan var etti değil mi, peki neyden var etti, kendisinden, çünkü ondan başka bir şey yoktu!!! O birdi, ama çoğaldı, her şeyi kendisinden yarattı, bu yüzden her şey O'na aittir, onun varlığından gelir, yani her varlık tanrısaldır denebilir ama Allah, insandır ya da şudur budur denemez. Bu yüzden bu iki kavram ayrılır, tanrı ve Allah kavramını bir tutamam, çünkü o zaman şirk koşmuş olurum.

Ayrıca bana enerji kavramını sormuşsun, bense sana şunu söyliyim; ruh kavramı senin için ne ifade ediyorsa enerji de bana onu ifade ediyor.

Umarım cevaplarım tatmin etmiştir.

Dün bu iletinize cevap yazmıştım ama baglantının azizligine ugradım.

öncelik benim 'tutucu' kesimden kastım, daha dogrusu birileri tarafından dışardan yapılan 'radikal' denilen kesimleri kasttmiştim. bilakis benim çevrem hiçde tutucu degildir, hele benim geçirdigim evreleri hatırlamam benim için tiksindirici bir geçmiştir. Sizin anladıgınız 'tutucu' dinin içinde dogmuş, onu kucagında bulmuş kimselerdir, Tabiki bu yanlış degil ama benim anlatmak istedigim kesimler bundan farklı.

ben birde mezheplerden falan bahsetmedim, burayıda anlamamışsınız ve bunu kavramsal eksiklige yoruyorum, yada anlatmak istedigim siyasi durumların ayırdında olamadıgınıza, bu konuda size şunu hatırlatayım yeter ;

hiç bir mezhep imamı kendi görüşlerini mutlak saymamıştır ( benim tanıdıgım Ebu Hanife mi? hiç sanmıyorum), işte Kur'an işte biricik örneklik kendine güvenen kendine ait dini yaşayış ve algılayış yolu olan bir mezhep oluşturabilir. Kaynaklar ortada, dedigim gibi bildigiz ya da bilmediginiz bütün mezhep imamları hiç bir zaman kendi görüşlerini nihai olarak görmezler daha dogrusu göremezler. Sokakdan yola çıkıp mezhepleri degerlendirmek saglıklı degildir.

Dinin mezhebi olmamalı demek, insanı tanımamak demekle aynıdır. neden mi? şundan ; sizinde dediginiz gibi insanların düşünceleri farklı farklıdır ve mezhepleride farklı olacaktır. Dinin mezhebi olmamalı da ne demek şimdi ?

Özün özü birileri sadece kendilerini okuyor, soruyor, sorguluyor, kafa patlatırcasına düşünüyor falan sanmasın, belki bildikleri çogu şeyin laf kalabalıgı oldugundan deginmek bile istemezler. ama her zaman için degil tabiki.

Bilgi, sahih oldugunda kıymeti olur.......

Tanrı ve Allah kavramını bir tutmakla şirk koşmanın nasıl olacagını anlamış degilim. bu iki kavramıda ben aynı degerlendiriyorum

insanlar Allah'a her zaman farklı isimlerle dualarda bulunmuştur ve sorun burda degildir, asıl sorun nasıl bir Allah ya da Tanrı'ya inandıgımızdır. Allah'ı nasıl bildigimizdir yani kavramların iz düşümleri neye, nereye işaret ettigi önemlidir.

Ruh bana hayatı, bilgiyi, Kur'an'ı ve vahyi ifade ediyor.

peki enerji size ne ifade ediyor, sorunumuz sadece kavramsal mı?

çünkü enerjiye bir tanım getirmediniz.

rüzgarın enerjisi Yaradana aitse neden rüzgara tanrı diyeyim ki, yani her enerji bulunana neden tanrılık izafe edeyim ki.

Allah birdi ve gene bir, birşeyler yaratması O'nun çogalması anlamına gelmez veya insanların her önüne gelen şeye tanrı demesindende çogalmaz.

İnsanın çamurdan yaratılıp sonra cansız bedene Allah'ın 'Ruh'undan üflemesi ve canlanması ve bilgilenmesi demek, İnsanın Allah tarafından ruh/beden olarak yaratıldıgını ve hatta her varlıgın Allah tarafından yaratıldıgını söylemek tabiki dogru. Muhakkak ki Allah'dan geldik, gene O'na dönecegiz. Hiç bir şey O'nun dengi degildir, aklımda her ne varsa Allah bundan münezzehdir.

Rüzgar tanrısıyla bunların alakasını kuramadım.

Gönderi tarihi:
Referans noktanız ne olursa olsun, fikirler ve düşünceler hep değişkendir..

Zaten bu yüzden böyle mozaik bir düşünce ortamı var..

Bir zamanlar başka düşünenler şimdi başka düşünüyorlar, ilerde daha başka düşünmeyecekleri ne malum..

Saygılar..

Ben de düşünceler değişmez demedim zaten :) değişebilir dedim.

Gönderi tarihi:

Sayın aslan34 benim söylediğim hiçbir şeyden anlamadığınızı söylemişsiniz, artık ben size ne diyebilirim ki. Herkesin zihnindeki Allah kavramı farklı olabilir, ben benimkini anlattım siz anlamıyorsanız daha fazla anlatmama da gerek yok öyleyse. Hoşçakalınız.

Gönderi tarihi:
Bende diyorumki düşüncelerimizin ilerde değişebileceğinide hesaba katmak lazım diyorum..

Neyse boşver..:)

Ama ben de diyorum ki hesaba katarak kesin konuşmazsak iyi anlaşamayız diyorum.

Bence de boşver, konuyu saptırdık :)

Gönderi tarihi:

Kısaca şunuda ekliyim..

Kendi adıma din yada Allah hakkında yanlış bir hüküm belirtmekten çok korkarım..

Çünkü eğer yanılıyorsam bir başkası bu yanılmış olduğum fikirden etkilenip, ömrü boyunca bununla itikat edinebilir..

Tabi bunun sorumluluğunu almak istemem..

Saygılar..

Gönderi tarihi:
Kısaca şunuda ekliyim..

Kendi adıma din yada Allah hakkında yanlış bir hüküm belirtmekten çok korkarım..

Çünkü eğer yanılıyorsam bir başkası bu yanılmış olduğum fikirden etkilenip, ömrü boyunca bununla itikat edinebilir..

Tabi bunun sorumluluğunu almak istemem..

Saygılar..

Evet bu konuda haklısın ve tamamen katılıyorum, ama şayet eğer siz birisini etkilerseniz düşüncenizle korkmayın ben sebep oldum diye, çünkü o insana mantıklı gelmiştir mutlaka ki sizin görüşünüzü benimsemiş.

Olmuyor olmuyor.. konu kapanmıyor :)

Neyse kapanmasın, bu da konuyla ilgili sayılabilir.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.