Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

En Son Beslenme Haberleri (Türkiye ve Dünyadan)


Admin

Önerilen İletiler

  • Cevaplar 124
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

  • Admin

    125

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderilen Görseller

  • Admin

Türkiye, geleneksel döner kebabının Avrupa tarafından korunmasını istiyor

Türkiye, ülkenin en sevilen yemeğini Fransız şampanyasıyla aynı statüde korumak istiyor.

doner-kebab-6993381.jpg

Avrupa ve Asya'nın kavşağında bulunan ülkede etli lezzetin şakası yok.

Türk yetkililer, Avrupa Birliği hukuku kapsamında koruma başvurusunda bulunduklarının bildirilmesinin ardından artık 'döner kebap' isminin yalnızca katı üretim yöntemlerine ve servis spesifikasyonlarına uygun yemek örneklerine ayrılması için baskı yapıyor.

Span'ın serrano jambonunun ve İtalya'nın Napoliten Pizzasının geleneksel formatlarını korumak için de benzer önlemler alınıyor.

Türkiye'nin teklifi şu anda üç aylık bir değerlendirme sürecine tabi ve eğer başarılı olursa, neyin döner kebap olarak adlandırılıp adlandırılamayacağı konusunda bir 'AB standardı' ortaya çıkacak.

Görünüşe göre bu, yemeğe dahil edilen meşhur sığır ve kuzu eti dilimlerinin 3 mm ile 5 mm arasında bir kalınlığa kadar kesilmesi gerektiğine dair spesifikasyonları içeriyor.

Bu arada tavuk çeşidinin 1 mm ile 2 mm arasında biraz daha ince kesilmesi gerekecektir.

Geleneksel olarak döner, etin biber, domates püresi, otlar, baharatlar, tuz ve yoğurt karışımıyla marine edilmesiyle üretilir.

Et daha sonra dikey bir şişin üzerine yerleştirilerek ateşe karşı döndürülür ve dışarıdan içeriye doğru pişerken şişten ince dilimler halinde ayrılır.

Hazırlandıktan sonra talaşlar genellikle ekmeğin içinde marul, dilimlenmiş domates ve çiğ soğanla birlikte servis edilir; bazı çeşitlerde sandviçin içinde patates kızartması da bulunur.

Türkiye Döner Üreticileri Birliği'ne göre, Avrupa'nın döner ekonomisinin tahmini yıllık 2.900.000.000 £ değerinde olduğu düşünülüyor.

İstişare süreci sırasında diğer ülkeler de Türkiye'nin koruma statüsü başvurusuna itiraz edebilecek.

Geçmişte bu aşama, İtalya'nın Hırvatistan'ı kendi yerli tatlı şarabı 'prosek' ile 'prosecco'dan çalıntı yapmakla suçlaması gibi çoğu zaman tartışmaların kaynağı olmuştur.

Kaynak: Metro

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Diyetisyenler, kabak çekirdeği proteininin diğer bitki bazlı seçeneklere göre 1 avantajı olduğunu söylüyor

Her türlü kalp ve bağırsak sağlığına faydalı besinlerle dolu olan kabak çekirdeğinin aynı zamanda önemli bir bitki bazlı protein kaynağı olduğunu unutmak kolaydır.

Kayıtlı diyetisyen ve TODAY.com beslenme editörü Natalie Rizzo, kabak çekirdeği proteininin protein tozları, barlar ve shakeler gibi ürünlerde son birkaç yılda giderek daha fazla ortaya çıktığını söylüyor.

Genellikle peynir altı suyu, soya veya fındık bazlı protein ürünlerinden kaçınan kişilere yönelik pazarlanıyor çünkü "alerji dostu bir protein" diyor.

Rizzo, kabak çekirdeği proteininin faydaları hakkında peynir altı suyu veya soya protein karışımları, tozlar ve barlar gibi seçeneklerde olduğu kadar çok sayıda hakemli çalışma bulunmadığını söylüyor, çünkü bu piyasaya daha yeni bir katkı. Ancak kabak çekirdeğinin birçok nedenden dolayı sağlıklı bir seçenek olduğunu biliyoruz.

New York'ta kayıtlı bir diyetisyen ve Beslenme ve Diyetetik Akademisi sözcüsü Theresa Gentile, TODAY.com'a "Kabak çekirdeğinden geldiği için (kabak çekirdeği protein ürünleri) protein, mineral ve lif bakımından zengindir" dedi.

"Protein çubuğu gibi bir şeyin içinde peynir altı suyu proteini veya kazein proteini olmasını istemeyen biri için bitki bazlı iyi bir seçim" diye ekliyor.

Kabak çekirdeği proteinini denemeyi düşünüyorsanız işte diyetisyenlerin bilmenizi istediği şeyler.

Kabak çekirdeği proteininin faydaları

Gerekli amino asitler

Tüm proteinler amino asitlerden oluşur. Vücudumuzun kendi başına üretemediği dokuz amino asit vardır, bu da onları yiyeceklerden almamız gerektiği anlamına gelir.

Uzmanlar, kabak çekirdeği proteininin bu temel amino asitlerin dokuzunu da içerdiğini söylüyor. Ancak bu amino asitlerden birkaçı daha küçük miktarlarda mevcut olduğundan, teknik olarak tam bir protein olarak kabul edilmez; bu genellikle tüm bitki bazlı proteinler için geçerlidir.

Kabak çekirdeğinde porsiyon başına 8,5 gram protein bulunurken kabak çekirdeği protein tozunda porsiyon başına 10 ila 20 gram protein bulunur.

Gentile, "Çok sayıda kaliteli protein içeriyor ancak bu amino asitlerden ikisi oldukça düşük: metiyonin ve triptofan" diyor.

Rizzo, gün boyunca çeşitli yiyecekler yediğiniz sürece bunun mutlaka bir sorun olmadığını söylüyor. "Tamamen vegan olsanız bile, baklagillerin tohumlarını yerseniz, bu temel amino asitlerden yeterince alırsınız."

Bağırsak sağlığına uygun lif

Gentile, normal kabak çekirdeğinin, özellikle kabuklarıyla birlikte yenildiğinde iyi miktarda lif içerdiğini söylüyor.

Amerikan Kalp Derneği'ne göre, kabuklu kabak çekirdeği için bir ons kavrulmuş kabak çekirdeği yaklaşık 5 gram lif sağlarken, kabuklu kabak çekirdeği için yaklaşık 2 gram lif sağlar. Ancak protein tozu haline getirildiklerinde bu lifin bir kısmını kaybedebilirler.

Rizzo, tüm protein tozlarının şu veya bu şekilde "yoğun şekilde işlendiğini" söylüyor. "Yani kesinlikle lifin bir kısmını çıkaracaksınız." Kullandığınız protein tozunun markasına bağlı olarak üründe porsiyon başına 1 gram veya daha fazla lif görebilirsiniz.

Sağlıklı yağlar

Gentile, kabak çekirdeği de dahil olmak üzere fındık ve tohumların sağlıklı omega-3 yağ asitleri için harika bir kaynak olduğunu söylüyor.

Ulusal Sağlık Enstitüleri, Omega-3'lerin kalp ve kan damarlarınızın sağlığının yanı sıra bağışıklık sisteminiz ve hormon sistemlerinizi de desteklediğini açıklıyor. Gentile, aynı zamanda bazı antiinflamatuar faydalar da sağladıklarını söylüyor.

Magnezyum ve diğer besinler

Kabak çekirdeği antioksidanlar, demir, fosfor, çinko ve magnezyum da dahil olmak üzere diğer birçok faydalı besin maddesini büyük miktarlarda içerir.

Rizzo, magnezyumun kabak çekirdeği proteininin özel bir "önemli noktası" olduğunu çünkü diğer bitki bazlı protein kaynaklarından alacağınızdan daha fazlasını sağladığını söylüyor. "Kabak çekirdeği, birçok insanın yeterince alamadığı bir besin maddesi olan magnezyum açısından doğal olarak zengindir" diye açıklıyor.

Magnezyum kalp ve kemik sağlığının yanı sıra kan şekeri yönetimi için de faydalıdır.

Protein tozu karışımlarında kabak çekirdeği

Kabak çekirdeği proteinini her zaman tek başına göremezsiniz. Bazen şirketler, sağladığı besin maddelerini tamamlamak için onu bezelye proteini, nohut proteini veya fındık ezmesi gibi diğer bitki bazlı protein kaynaklarıyla karıştırır.

Gentile, "Bunu diğer (bitki bazlı protein) tozlarıyla karıştırmanın yararı, her şeyden biraz iyi şeyler elde etmenizdir" diyor.

Rizzo, bunun aynı zamanda şirketlerin "tüm amino asitleri iyi miktarlarda almalarının" bir yolu olduğunu söylüyor. Dolayısıyla bunlardan herhangi birini kaçırmaktan endişeleniyorsanız bitki bazlı protein kaynaklarının bir karışımını içeren bir takviye iyi bir seçenek olabilir.

Kaynak: TODAY

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.