Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kursat Otcu ya Net Cevap


ihgg

Önerilen İletiler

“Beynimle ya da ruhumla düşünüyorum” diyenlere cevap: Nasıl düşündüğünü biliyor musun? Genelde “bilmiyorum” der. Derim ki: Bir fiili bilinçli bir şekilde yapmak için (bilgisayarı kullanmak gibi) onun nasıl yapıldığını bilmek gerekmez mi? “gerekir” der. Derim ki: Nasıl düşündüğünü bilmiyorsun da, nasıl hür bir iradeyle düşündüğünü iddia ediyorsun.

*** Allah’ın ilmi mi iradesini belirliyor, iradesi mi ilmini belirliyor? Bildiği için mi irade etti yoksa irade ettiği için mi bildi? İlmi mi iradesini gerektiriyor yoksa iradesi mi ilmini gerektiriyor?

*** Allah’ın iradesi kesin ve değişemez bir irade midir? “evet” der.

Peki, Allah isteseydi, yaptıklarından başkasını yapabilir miydi? “evet” der.

Hani Allah’ın iradesi değişemez bir iradeydi?

*** “Bir fenomende (görüngü) kararsızlığın var olduğunu ileri sürmek, bu fenomenin, kendisini belirleyecek bütün öteki fenomenlerden bağımsız olduğunu kabul etmek demektir.” (Bachelard)

*** Allah bildiği için mi diledi yoksa dilediği için mi bildi? Allah, dileyeceğinden dolayı mı bildi, yoksa bileceğinden dolayı mı diledi?

*** Allah neyi bileceğini mi dilemişti yoksa neyi dileyeceğini mi bilmişti? Olacağını bildiği şeyleri dilemek zorunda mıydı veya dilediği şeyleri bilmek zorunda mıydı? Olacağını bildiği şeyleri dilemeyebilir ya da dilediği şeyleri bilmeyebilir miydi?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Cevaplar 51
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

*** “Zaman sonradan yaratıldı” diyenlere, soru: Zamanın yaratılması zaman alır mı? Zamanın yaratılması zaman içinde mi oldu? Zamandan önce zamansızlık mı vardı? “Evet” dersen, “önce” kavramı da zaman kavramı değil mi?

önce kavramını sen şuanda zamanla mukayyet olduğun için kullanıyorsun

zamandan bir türlü çıkamayıp ana gelemediğin içinde soruların zaman ve mekanla kayıtlı kalıyor,sen bu kadar cüz'i düşünürken sonsuzluğu nasıl kavrayacaksın,eğer sonsuzluğu kavrayamıyorsan sonlu sınırlı zamanla mukayyet mekanla mukayyet bir ilaha neden inanacaksın ki?zamanın durduğu öyle anlar vardır ki o anları yaşamayan ve bilmeyenler böyle basit sorulara mahkumdur.**** *** ******* ********.vesselam

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

zaman durmaz

ben zamanla mukayyet bir rabbe inanmam.zaman bir mahluktur,ve bastı zaman vardır.zamanın genişlemesi.benim rabbim hiçbir kayıt altına girmez bu zaman ve mekanda olsa.bunlar bizim cüz'i zihnimizin algılama tarzıdır.beni rabbim mutlaktır.mukayyet olan ise biziz.sen tutmuşsun mutlak olanı zamanla mukayyet etmeye çalışıyorsun

iyi düşün,önyargılardan kurtul,selam ile

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kürşat;

Büyüklük ve küçüklüğün sonu var mıdır sence?

cevap: kçüklüğünvarsadabüyüklüklr neyi kasdettin

 

Örneğin "büyüklük sonsuzdur" diyebilir miyiz?

cevap: alemi kasdediyorsan sonsuzdur derim

Eğer öyleyse;

Allah'ın büyüklüğünün bir ölçüsü var mıdır?

cevap: vardır

Yoksa sonsuz mudur?

cevap: sonsuz değildir alemin içinde bir yerdedir alemden( allahtan başka herşey) hacim olarak küçüktür

Sonsuz ise bu büyüklük evreni de içine alır mı?

Evren sonsuz değilse ve sınırları varsa, evren ötesi yokluk ise;

Allah, varlığı da yokluğu da kapsar diyebilir miyiz?

cevap verildi bunlarda dolaylıda olsa.

bana soruluyo. bu nasıl cüret nasıl laf bunlar

cevap: yanıtım olmamaktansa yanıtımın olmasına çok çalışıyorum. boşluk beni mahvediyor sıkıştığım yerde açıkça belirtiyorum ta ki biri beni aydınlata..

en zor soru başlığında olduğu gibi

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

eflatunda bişe yok. o ahlakçı daha çok. metafiziği kuran aristodur sonra gelişti metafizik. bir çok filozof cebircidir: spinoza, melabrance daha çok işte. sokrat falan var bunlar hep ahlakçı. diyalektikçi yani tartışma sanatını iyi bilirler. bunlardan çok şey öğrendim bu konuda. yani nasıl tartışılacağını. hasım nasıl çıkmaza sokulur gibi. niçe falan var ya. bu metafizikçi değildir. ahlakçıdır. dekart var ya o hür iradeyi savunur. ve açıkça der ki düşüncemizi allah yaratmaz. siz determinizmi inceleyin. burda bununla ilgibi bir başlık açmıştım.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

(: hahaha Eflarun (platon) eger o da Metafizikçi degilse ise dunyada metafizikçi yok Aristotalesin en önemli ögrebcisi kim baksana bi bunu bana söle.deternizmi bildigimden emin ol gözüm.. bide su Metafizikcileride Cebrci yapman cok hosuma gitti anladim artik dünyada hiç mi hiç Cebirci olmayan kimse yok :D

 

"Insan Sadece Gölgeler Icınde Yasar Bir Kuyuya İtilmistir Ve Yukaridan Gercek Varliklar Gecer Ve Insanın O Varlıklarin Gölgesini Görür ve Onlarla Yasar"

 

bu sözü kim söylemis bi arastir hele :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

kara delik diye bişe yok. kara bişe nasıl görünecekte delik olduğu bilinecek.

bunlar hikaye stephen hawking'i okudum "zamanın kısa tarihi" adı çok iddialı ama içeriği böle değildi ve kara deliklerin varlığına delil getiremediğini gördüm. varsayımlarla konuşuyordu. böle olmaz. bunu bir hakikatmış gibi insanlara sölüyolar

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

ya kimse bulamadı yanıtını. ama sizi de(ateistler) ilgilendiren bir soru bu. size göre madde dolayısıyla zaman ezelidir yani başlangıçsızdır. yani geçmişte sonsuz zamanı kabul ediyonuz. ama sonsuzluk geçip de bugüne nası gelindi? bu soru dehşet bişi. kimse yanıtını veremedi. ama alemi allah yoktan yarattı diyenlerde çok zor durumda kalıyo. şöle ki: allahyaratmak için bekledi mi? diye soracaz evet dicek. (evet demezse o halde alem de allah gibi ezeli demiş olmadın mı dicez). sonlu miktar mı yoksa sonsuz miktar mı bekledi? diye sorcaz. sonlu derse yine allahın yoktan var olduğunu sölemiş olcak(neden böle oldunu defalarca anlattım) sonsuz zaman bekledi derse, sonsuz zaman beklemeyle nası geçebilir? şeklinde dehşet soruyu sorcaz.

ya işte hep dehşet oluyo

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

*** d:Kesin olan, BigBang olmuşsa, ki bunu bilim adamlarının ezici çoğunluğu kabul ediyor, ondan önce "zaman" sözünün hiç bir anlamı yok

c: ya bingbangı allaha inandını söleyenler savunuyo alemi yoktan yarattı demeye getiriyolar. ama allah alemden önce diyolar demek ki önceyi kabul edince zamannı da kabul etmiş oluyorlar. çünkü önce zaman kavramı olmadan düşünülemez. ateistler zaten bingbangı savunmuyo. onlar maddenin dolayısıyla zamanın ezeli oldunu savunuyo ancak ne var ki dün izlediğim bir belgeselde evrimi dolayısıyla ateizm görüşüyle dünyayı anlatıyo. ancak alemin başlangıcından yani bing bang dan sözediyo. yani bunlar neyi nasıl savundunu bilmiyo. ben de böle deyince ya ateizm nası olurda bing bengi savunmaz ki deniyo. ya mantıken madde ezeli, öncesiz başlangıçsız diyen ateizm nasıl olurda maddenin varlığının başlangıcını savunan bing bangı savunur??

yapmayın etmeyin

 

diyom ya eflatunda iş yok. idealar diye bişe var bişe anlamadım düşüncedeki dünyamı ne. ahlaktan bahsediyo ben metafizikten hoşlanıyom ilgimi fazla çekmiyo platon. ama aristo çekiyo o metafizikçidir. mesela spinoza var hür irademiz yok diyo etika diye kitabı var.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

allah hamile bırakan mıdır. Hayır derseniz neden Allaha size çocuk vermesi için dua ettiniz

 

Allahın fikri var mıdır

 

Allah vücutsuz olarak mı mevcuttur

 

Alla h şer işlemiş midir? evet denirse ona şerir ( şerri çok olan) denir mi

 

Allah kulları için mümin olacakları bir iman, kafir olacakları bir küfür, itaatkar olacakları bir taat ve asi olacakları bir isyan yaratmış mıdır

 

Allah zulmetmeye kadir midir

 

Allahın zulmetmesi imkansız mıdır

 

Dünyada allahın faili ( yapıcısı) olmadığı bir zorbalık ve zulüm var mıdır

 

“Allah zulmetmez” diyenlete soru: allah zulmetseydi durum nasıl olurdu? Onun ilahlığını kabul etmez miydiniz

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.