Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kursat Otcu ya Net Cevap


ihgg

Önerilen İletiler

Evet Simdiye kadar ne kadar cevap verirsek verelim begenmeyen Kursat Otcu kardesimize net cevabi vermek zamani geldi diye dusunuyorum ve iste ilk önce Cebrin anlamini ne zaman ve nerede cıktıgını vs.. anlatiktan sora yanilgilara gecelim...

 

Cebr Nedir?:

 

Cebr Kelime anlami olarak zorlamak anlamindadir. Bir Seyi Birilerine İstemesede Zorla Dayatmak Ve Onu Bunu Yapmaya Mecbur Kılmaktır..

 

Cebriye Firkasi Nedir? Ne Zaman Ve Kim Tarafindan Cikarilmistir?

 

Cebriye Cebr Kelimesinden Türemistir ve ALLAH ın Kula Zorla Birseyler Yaptirdigini Savunmustur. Hicri Birinci asrin sononda ikinci asrin basında Cehm tarafindan ortaya atilmistir.

 

Cebrriye Firkasi Neden Cikmistir?

 

Cebriye Firkasi O sira Kaderi Tamamen Insanlara Baglayan Ve Allah 'in asla karismadigini dusunen.Mu'tezile ye karsi cıkmıstır..

 

Kısaca Mu'tezileyide Anlatalim

"Allah'ın iradesi kötü fiillere taalluk etmez. O sadece iyiyi diler" (Kâdî Abdülcebbâr, Şerhu Usüli'l-Hamse, Kahire 1965, 431

"Bu bir öğüttür. Dileyen, Rabbine varan bir yol tutar." (el-Kehf 18/29) ".... Eğer (o süre) içinde dönerlerse Allah bağışlayan, merhamet edendir." (el-Bakara, 2/226). "İşte bu ellerinizin yapıp öne sürdüğü işler yüzündendir. Yoksa Allah, kullara zulm edici değildir. " (Enfal 8/51). "Bir millet, kendi durumlarını değiştirmedikçe Allah onların durumlarını değiştirmez" (Ra'd 13/11).

"(Allah'a) ortak koşanlar: Allah dileseydi ne biz, ne de atalarımız O'ndan başka hiç bir şeye tapmazdık ve O'nsuz hiç bir şeyi haram kılmazdık dediler. Onlardan öncekiler de böyle yapmıştı. Peygamberlere düşen yalnız açıkça tebliğ etmek değil mi" (en-Nahl, 16/35).

 

bu ayet ve görüsleri ileri sürüp kaderi inkar eden ve islamdan kopan firkaya Mu'tezile deriz. yukardada fark ettiginiz gibi butun seyler insana yüklenmis bir sekilde nakledilir... buna karsi anti tez olarak cikan Cebrriye ise kanit olarak bunlari savunur..

 

Cebriyecilerin Kanitlari Nelerdir?

"Allah her Şeyin yaratanıdır. " (ez-Zümer, 39/62). "Şüphesiz biz herşeyi bir kadere bağlı (ölçüye göre) yaratmışızdır. " (el-Kamer, 54/49). "Allah, sizi de yaptıklarınızı da yaratmıştır. " (es-Sâffât, 37/96). "De ki, Allah'ın bize yazdığından başkası başınıza gelmez. " (et-Tevbe, 9/51). "Allah'ın doğru yola sevk ettiği kimse doğru yolda olur. Saptırdığı kimseler ise, işte onlar mahvolanlardır. " (el-A'râf, 7/178) ve diğer ayetler... Ancak buna mukabil insanın irade hürriyetine sahip olduğunu gösteren âyetler de vardır. (Bunlardan bir kısmı için bk. el-Müddessir, 74/38; el-Kehf, 18/29; el-En'âm, 6/104).

 

Evet Kisaca Cebrin ne oldugunu ve Cebrriye Firkasinin Neden ve Nasil Ciktigini Acikladik Simdi ise Gelelim Yanigilarina....

 

ALLAH Görülmez Meselesi...

 

Cebrriye Firkasina göre ALLAH görülmez.. onlara göre eger görülürse ALLAH madde olur ve mekana tabii olur. oysa unutuklari birsey var ki; oda Allah ın "O herseye Guc Yettirendir" ayeti bize O'nun herseyi yapmaya gucu yettigini belirtir eger bu dunyada göz denen seye koskocaman kainati gösterme özeligi veriyor ise neden öteki tarafta sevgili kullarina kendini görme özeligide vermesin?

buna kanit olarak peygamber efendimizin Hadis-i Serifleri sayilamayacak kadar coktur ama bir iki tanesini paylasalim

 

"Ashab Peygambere : Ey Allah'in Resulü Biz Cennete ALLAH i görecekmiyiz? diye sormuslar

 

Peygamberimiz: Siz ayin ondördünde Dolunayi Görmekte Güclük Cekermisiniz?

 

Ashab :Hayir Ey ALlah'in Resulu diye karilik vermis

Peygamberimiz: İste ayin ondördünde nasil ayi gök yüzünde direk görüyorsaniz Allah'i da Cennet'e öyle göreceksiniz"

(Buhari ,Ibn-u Macê,Tirmizi)

 

ve gene:

Allah her hafta kullarini kendi huzuruna cagirir ve onlra kendisine doya doya bakmalarina izin verir.. ve cennet ehli Allah in güzeligi karsisinda Cenneti bile unutur..(Tirmizi.Taberani,ibn-i ebid dunya, Magrifetname)

 

Evet gördügünüz gibi Allah görülmez meselesi sadece yanilgidan baksa hiç birsey degil. Daha detayli bilgiler için Bkz:Mektubat-i Rabban-i 2.Cilt.

 

Allah yaratiklarinin vasiflandigi sifatlarla vasiflanmaz Meselesi. (Allah’in sıfatlarini Red)

 

Cebriye Firkasina Göre Allah Yaratigi Seylerin Sahip oldugu Hiçbir Sifatla Sifatlanamaz . Cunku O zaman Hak İle Halk Arasinda Fark Kalmaz İkiside Bir Olur… Oysaki Gene Peygamberimizin Hadis-i Serifleri Bunu Yalanlaliyor .. Butun Buyuk Hadiscilerin kitaplarinda Karsilasa bileceginiz olan bir Hadis ile Baslayalim….

 

“ALLAH’ın Sifatiyla sifatlanin,ALLAH’in Ahlakiyla ahlaklanin”(Bütün Hadis Kitaplarinda vardir)

 

ve gene Allah’in Bir Özeligini Belirten Bir Hadiste Peygamberimiz der ki: “ ALLAH’ın Haya(Utanma) duygusu vardır Cokca Arkadas Edinin ki Kıyamet Gunu Allah Arkadaslari Yaninda Kula Azab Etmenden Haya Eder.” (Tirmizi,Buhari,Tebarani,Ölüm,Kıyamet ve Dirilis İmamı Şarani)… Bu Örnekleri cogalksak Bir Gun veya iki gune ancak bitirecegmizden hepsini iki üç örnekle geciyoruz..

 

Cennet Ve Cehennemin Sonu Vardir…

 

Cehmn in kurdugu Cebriye Firkasinda Cennet Ve Cehennemin Bir Sonunun Oldugu Söylenmektedir. Ve gene peygamberimiz bunu yalanlayan Hadislerinde diyor ki

 

“Müsrikler Cehennemde Sonsuz olarak kalacaklardir Ve azaplari Asla Azalmayacatir.” (Butun Hadis kıtaplatında Vardır. Ayrıca Gazali İhya-u Ulumud-din 4. Cilt Ölüm ve Ötesi)

ve Kur’an da Allah : Onlara Cehnnem Azabinin Belli Bir Süre Dokunacagini Saniyorlar (Ali imran)

 

Allah Insana Zul eder Meselesi….

 

Cebriye Firkasi Allah’in kula Neden Azap ettigini Söylemekten Aciz Kalir. Cunku Onlara Göre Allah Herseyi Yaratir Ve Insanda o nu yapmak zorunda kalır… oyleyse Sordugumuzda O zaman Allah Ne diye Kula Azap eder Öteki Tarafta ? Tek Kaçacaklari ve Siginacaklari Sey Allah Zulm Eder Zumlu Sever Allah Zalimdir Derler. Oysa Hâsâ Allah Kur’an da Her Zaman “Allah onlara ZUlm Etmedi Onlar Kendilerine ZUlm Ediyorlar” der yani Allah’in Zulmden Münezzeh oldugunu acikca belirtir ve gene bir ayette “Merhametim Gazabimin Önüne Gecti” diyor ve dikkat ediniz Gazap Diyor Yani İnsanin Yaptigina Karsilik Allah’in Verecegi Ceza Buradada Sucun Insanda Oldugunu Acikca Belli Ediyor. Ve Gene Tekrar bir Aytete” ALLAH’in Intıkamı Var” diyor Intıkamin kelime anlamini herkes bilir dememki insan birseyler yapmıs ki Hak Teala Onlardan Intıkam Alıyor Hadislerdede Allah’in Zuldem Munezzeh Oldugu Ve Cok Merhametli Oldugu Her Zaman Vurgulaniyor…

 

Ve Kader Meselesi

Cebriye Firkasina Göre Ruzgarın Önündeki Yaprak Nasil Kendi Yönünü Belirlemiyor Ruzgar Yönünü Belirliyorsa Insanda Öyledir… Bu Söze Karsilik İmam-i Rabbani Hazretleri Mektubat Eserinde Cebriyecilere Mel’un (seytan) demistir. Ve Söylemistir Ki Allah Asla Zulm Etmez Zulm Etmedigine Göre Kul Hak Etmeden Allah Kulla Azap Vermez… Simdi Allah’in Insana Zulm Etmedigini Acikca Gösterelim.

 

Allah Teala A’raf Suresi 172. Ayetinde “Eles Tu Bi Rabbikum?” Ben Sizin Rabbiniz Degilmiyim. Diye Kur’anda bize bildirmis Ve Unutmamak Lazim ki Bunu Bize Bu Dunyada Degil Kal-u Belada Söylemis.. Allah Ruhlari Yaratiktan Sonra Karsisina Almis Ve Ben Sizin Rabbiniz Degilmiyim? Diye Sormus Ve Ruhlarda Tasdik Etmis Ve Allah Uyaridada Bulunarak Demis ki: “ Dunya Malı Cekici Kılındı” ve diger bir ayette “ Esleriniz Cocuklariniz Mallarınız Sadece Birer Süstür” Kullar ise Genede Kabul etmis Yani Cebriyecilerin söyledigi gibi Zorla dunyaya yollanmadık Yaratıldıktan Sonra ALLAH a söz verip dunyaya geldik. Ve Allah Devamında:”Bir de Rabbin, Âdemoğullarından, bellerindeki zürriyetlerini alıp da onları kendi nefislerine şahit tutarak: Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" dediği vakit, "pekâlâ Rabbimizsin, şahidiz" dediler. (Bunu) kıyamet günü "Bizim bundan haberimiz yoktu." demeyesiniz diye (yapmıştık).”

Melan Buyurdugu Gibi kıyamet Gunu Haberimiz Yoktu Demeyesiniz diye Her Daim Hatırınızda Bulunsun Dıye Yuce Kur’an da Size Tekrar Yazdıkki Verdiginiz Sözü Unutmayin Ve Unuttuk Deyip kapımızı Camlayın Diyor.

 

Ve Allah’in Insanı Zorlamadıgı Ve Dunyaya Gelsinin Ve Imtıhan Olusunun Tek Sebebinin gene Kendisi Oldugunu Ahzap Suresi 72 de Söyle Vurguluyor.

“Biz o emaneti göklere, yere ve dağlara arz ettik, onlar, onu yüklenmeye yanaşmadılar, ondan korktular da onu insan yüklendi. O gerçekten çok zalim ve çok cahildir.”

İste Ayet-i kerimelerden Anlasildigi gibi Dunyaya Gelis Ve Imtıhan Olusunu Bile Kulluna Soran O Yüce Varlik Kader Konusunda Veya Degisik Bir mevzuda Yaratiklarina Zulm Eder mi? Vicdan Yoluyla Bir Tartalım Lütfen…

 

Yazinin Devamini Getirmeyi Cok İsterdım Ama Edep Dısıdır Dedim Kendi Kendime Ve Artık Vicdaninizla Sizi Bas Basa Birakmaya Karar Verdim… herkese Selam Ve Saygilar..

 

!SL4M FURK4N

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Cevaplar 51
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

allah şerri isteyerekmi yoksa istemeyerek mi yarattı?

isteyerek denirse zina fiilini istemiş olmadı mı? evet istemiş oldu denirse kul allahın olmasını istediği şeyin olmamasına kadir olabilir mi? olamaz denirse, kul aksini yapmaya kadir olamadığı eylemleri mi yapmaktadır

 

Sizide,ellerinizle yontuklarinizi da Allahu Teâlâ halk etmistir ( es-saffat:96)

 

âyeti kerimesinde ( MÂ) lâfzinin ,hayra ve şerre de şümulü bulunduğundan. (HAYIR) ın ve (ŞER) in Hâliki Haktir. Fakat :

 

Allahu Teâlâ hayri diler, şerri çirkin bulur ve ona istemeyerek razi olur.

 

mefhumuna göre (HAYIR) i razi oldugu halde ve (ŞER) ri razi olmadigi halde halkeder ki ,bu bütün ehl-i sünnet indinde sâbit ve teslim olunmustur ve büün Ehlullah da bu husuta ittifak etmislerdir.

unutmaki sınavdasin Nasil ki Hoca Dogru Cevabi Saklamis Ve Yanlıs Cevaplarla Donatmısa Etrafını Zina olayida Bu Nasil ki Bir Cocuk Yapmak Ve Evlat Sahibi Olmak için Cinsel İliski Laizm Gelirse Onun için Yaratılmıs Olan İliski Cesitli Tuzaklarla Etrafi sarılmıs Ve Hak Telanin Tek Dogru Cevabi Olanı ile Kullanmayi Emretmistir.. Bunu Acıklayan Bir Aytte : " Hak(Allah)'ın Yolu Birdir Ve Düzdür Batılın (Küfrün) İse Coktur Ve Hepsi Egri Bügrüdür" denilmistir. ve Peygamberimizin Hadisinde de denilmiski :"Ümmetim 72 firkaya bölünecek ve sadece 1 tanesi Hak Yolunda Kalacaktır"

 

iki sorunada cevap oldu sanirim ?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

dedi:Allahu Teâlâ hayri diler, şerri çirkin bulur ve ona istemeyerek razi olur.

 

mefhumuna göre (HAYIR) i razi oldugu halde ve (ŞER) ri razi olmadigi halde halkeder

cevap: ben şunu soruyom zina fiilini (hareket)allah yaratır dedin ya ve zinaya razı değil dedin ya, şunu ısrarla soruyom: peki razı olmadığı bu zina fiilinin meydana gelmesini irade etti mi yani diledi mi, istedi mi? buna net yanıt ver bi gerisi gelcekkkkkkkkkkkkkkkk evetmi hayırmı

hayır dersen evvelden yazdığın ehli sünnete göre "herşey allahın iradesiyle olur" şeklindeki yazını inkar etmiş olmadın mı

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

((: sen sınavdayekn hocalarında sana bir dogru cevap ve dört yanlıs cevap verirler ve dogruyuda yanlısıda onlar sana verirler ama yanlıs cevapları oldugunca bulunması kolay olanından verırler kı ögrencılerı dusuk not almasın ve hatta yanlısın yapınca bile bazen kanaat notuyla felan gene sınıfı geciriler (Tevbe meselesini dusun)

 

sen yuykardaki yazımı okudun mu? dogruyu söle kitaplar meselesi gibi okudum okudum deyip yuzunu acmadıgın gıbı olmasın

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

• Her şey Allah’ın dilemesiyle mi olur? Zina yapanlar var, Allah’a sövenler var. Bunlarda mı Allah’ın dilemesiyle oldu? Hani herşey Allahın dilemesiyle oluyodu ya. Allah bizim ne yapacağımızı önceden biliyosa hiç böyle imtihan olur mu? Son peygamber hür irademiz yok dedi inanmazsan kader hadislerine bak Allah zorla günah işletiyo gördün mü (bakalım uyuyabilecek misin)

not: bunu aynen böle chatte millete sorun, milletin ne hallere düştünü gözünüzle görün. ve onların safında olmak ne demekmiş anlayın.

küfür etmekten başka dicekleri yok. bişe deselerde cevap vermedin ama dersin.

bi dene bakalım nolcak

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

((: Sahih-i Buhari ve Tirmiziyi okudum İbn-u Mace ve İnb-i Ebid Dunya yada sadece Kader ve Ölüm meselelerine baktım ve birde ne göreyim aynen Kur'an gibi bir yerde Cebrriye fırkası gibi savunulurken diger tarafta Mu'tezile savunuluyor sen ise yaptıgın seyi gene tekrarlamısısn sadece Cebrriye fırkasına hitap edeni almısın.. sana diyorum ki benim yukarda yazdıgım yaıyı okudun mu?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

dedi:Gaye Allahı bilmekse akıl yürütmek yerine peygamberlerin mesajlarına bakmak daha makbuldür

cevap: ancak kader hadislerini inkar ediyorsun ne olacak şimdi

 

 

 

kürşat kader meselesini sana izah edemem ben arkadaşım... çünkü kafaya girmiyor...bak sana şu kadar söyleyeyim; seninle ciddi ciddi tartışmak üzere girmiştim bu konulara ve cevaplarını beklerken de merak ediyor sabırsızlanıyordum acaba ne yazdı falan diye veya ne yazacak diye...

 

şimdiyse işi sadece gır gırına okuyorum farkındamısın....

 

başkaları ne der bilmem ama inanki şuan gülerek yazdım bu cümlelerimi... :D:D:D

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

dedi : Okudum

o zaman soruyorum : Allah'in sifatlari var mi?

cevap: artık ilmi sıfatı olabilir demeye meylettim

Allah Zulm Eder mi?

cevap: evet

ALLAH merfametlimi?

cevap: hayır

Allah yaptıklarindan pisman olurmu?

cevap: hayır

Allah yalan atar mı?

cevep: habert olarak atar

Zulm Eder diyorsun Yukardaki Yazida Peygamberimizin Hadislerini ve Kur'an Ayetleri ni Yalanliyormusun?

ALLAH Merhametsizdir diyorsun gen yukardaki delilleri yalanliyormusun? ve Öteki Tarafta Şefaat Meselesi ni de mi yalanliyorsun?

ALLAH yaptıklarından pislan olmaz diyorsun ama kul gunah isledikten sonra uzuluyor ve pisman oluyor eger gunahı zorla isleten ALLAH ise Zorla Pisman edende odur oysaki Hak Teala yaptıklarından pisman olmaz oluyorsa Noksanlik ifade eder (Allah'in tenzih ederim)

 

Allah yalan Atar mi ya demisin habert olarak atar Hâsâ Sümme Hâsâ Bu Küfür degilde nedir? ben sana sorayim...

 

kursat 2 gundur evde degildim verecegin cevaplari merak etmekten uyuyamadim yav sen hala bise yazmamssin yakistimi senin gibi bir dava adamina ((:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

i24525_kafirun.jpg

 

1. Kul ya eyyühel kafirun

 

2. La a'büdü ma ta'büdun

 

3. Ve la entüm abidune ma a'büd

 

4. Ve la ene abidün ma abedtüm

 

5. Ve la entüm abidune ma a'büd

 

6. Leküm diynüküm ve liye din

 

1- De ki: Ey kâfirler

 

2- Sizin taptıklarınıza ben tapmam.

 

3- Siz de benim taptığıma tapıcılar değilsiniz.

 

4- Ben asla sizin taptıklarınıza tapacak değilim.

 

5- Siz de benim taptığıma tapacak değilsiniz.

 

6-Sizin dininiz size, benim dinim banadır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.