∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 26 Temmuz , 2013 Gönderi tarihi: 26 Temmuz , 2013 26 Temmuz 2013 Eğitim Sen Ankara Üniversiteler Şubesi Kadın Komisyonu yayımladığı açıklamada, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın verdiği gizli talimatla YURTKUR’a bağlı üniversite yurtlarının “kız” ve “erkek” olarak ayrıştırılmasının planlandığını belirtti Daha önce AKP’li milletvekilleri ve bakanlar tarafından savunulan ve kamuoyu önünde dillendirilen üniversite yurtlarında cinsiyete göre mekansal ayrıştırma, Suat Kılıç’ın verdiği gizli talimatla hayata geçiriliyor. Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi Kadın Komisyonu, yayımladığı açıklamayla konuyu gündeme getirdi. Eğitim ve bilim emekçileri, YURTKUR’a bağlı yurtlarda sessiz sedasız bu dönüşümün yaşandığını ifade ederek, düzenlemenin üniversite kayıt dönemleri başlamadan tamamlanmasını planladıklarını dile getirdi. Karma yurtlardaki bu “haremlik selamlık” uygulamanın AKP’nin cinsiyetçi politikalarından ayrı düşünülmemesi gerektiğinin altını çizen Kadın Komisyonu cinsiyetçi, ayrımcı ve gerici uygulamalar karşısında üniversitenin özgür ve bilim üreten yapısını savunacaklarını vurguladı. Eğitim Sen Ankara Üniversiteler Şubesi Kadın Komisyonu tarafından yapılan açıklamanın tam metni şu şekilde: AKP’nin cinsiyetçi politikaları Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) bünyesindeki yurtlarda da kendini gösteriyor. Ankara başta olmak üzere birçok şehirde YURTKUR’a bağlı yurtlarda, öğrencileri ve emekçileri etkileyecek sessiz sedasız bir dönüşüm yaşanıyor. Yemekhane, bahçe, çalışma salonu, spor salonu gibi ortak kullanım alanlarıyla öğrenciler için önemli bir sosyalleşme ve etkileşim ortamı sağlayan yurt yerleşimleri, şimdiye kadar kadın ve erkek öğrenciler tarafından ortak kullanılmaktaydı. Ne var ki AKP’nin cinsiyetçi yasakçı zihniyeti yurtlara da uzandı. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın verdiği gizli talimat doğrultusunda yurt yerleşimlerinin “kız” ve “erkek” öğrenci yurtları olarak ayrıştırılması planlanmaktadır. Başlayan bu dönüşüm, 23 Mayıs 2013 tarihinde YURTKUR genel müdürlüğü görevine getirilen Recep Kaymakcan tarafından uygulamaya koyulmuştur ve düzenlemenin üniversite öğrenci kayıt dönemi gelmeden önce tamamlanması istenmektedir. Bu kapsamda şimdiye kadar; ● İstanbul’da bulunan Kadırga ve Edirnekapı karma öğrenci yurtlarının karma nitelikleri ortadan kaldırılmış, kadın ve erkek yurtları birbirinden tamamen ayrılmıştır. ● Ankara’da bulunan Atatürk Öğrenci Yurdu, karma niteliği kaldırılarak kadın yurdu haline getirilmiştir. ● Aynı düzenleme doğrultusunda Ankara’da bulunan Tahsin Banguoğlu karma yurdunun erkek yurdu olarak, Nedim Zabcı öğrenci yurdunun ise kadın yurdu olarak düzenlenmesi planlanmaktadır. Uygulamanın kısa vadede ortaya çıkardığı somut mağduriyet ve hak kayıpları vardır. Kadın ve erkek yurtlarının birbirinden yerleşim olarak ayrıştırılması ile birlikte, barınmaya devam eden öğrencilerin birçoğu mevcut yurdundaki yerlerinden olacak, okudukları üniversiteden uzak semtlerdeki yurtlara kaydırılacaktır. Bu,öğrencilerin geliştirmiş oldukları sosyal ortamlarını ve ilişkilerini yitirmeleri anlamına gelecektir. Bunun yanında, ortaya çıkan ulaşım sorunu, öğrencileri hem maddi anlamda hem de zaman anlamında zarara uğratacak niteliktedir. Benzer şekilde yurtlarda çalışan emekçiler de bu tür bir ayrıştırmaya tabi tutulacak, birçoklarının çalışma yerleri değiştirilecektir. Karma yurtlara dönük bu “haremlik selamlık” uygulaması, ifade edilen somut olumsuz sonuçların daha ötesinde, muhafazakar cinsiyetçi politikaların kalıcı hale getirilmesi anlamına gelmektedir. Anlaşılıyor ki, genç insanların sosyalleşmesine dönük bu düzenleme ile AKP, üniversite yaşam alanlarını da kendi toplum kurgusuna uyarlamak ve siyasi olarak programlamak peşindedir. Kadın düşmanlığı alenîleşen AKP’nin bu adımı, özellikle de kadınlar için, geleneksel ve dinsel ahlak kodlarıyla tanımlanan baskılayıcı bir yaşam formuna sıkıştırılmak anlamını taşımaktadır. Eğitim Sen Ankara Üniversiteler Şubesi olarak bu düzenlemenin karşısındayız. YURTKUR’da alınan bu kararlar derhal iptal edilmelidir. Karma yurt yerleşimleri korunmalı, yurtlardaki öğrencilerin ve çalışanların iş ve yaşam koşullarına dönük her türlü olumsuz uygulama geri çekilmelidir. Üniversiteler özgürleşmenin adresleridir, baskı ile kısıtlanamaz. Üniversite ve yurt yaşam alanları giriş çıkış saatleri, kafe ve kütüphane olanakları açısından özgürleştirilmelidir. Cinsiyetçi ve ayrımcı politikaların yansıması olan “kız yurdu” ifadesi “kadın yurdu” olarak değiştirilmelidir. AKP elini yurdumuzdan çek! Alıntı
Φ rebul Gönderi tarihi: 27 Temmuz , 2013 Gönderi tarihi: 27 Temmuz , 2013 @@evrensel-insan sen hangi ülkede yaşıyorsun? Kız erkek diye ayrılmayan yurt mu var bu ülkede ? Kız erkek bir arada mı kalacaktı? Bu yeni birşey değil kız erkek yurdu ayrı olur zaten bunun cinsiyet ayrımcılığı ile ne ilgisi var ? Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 27 Temmuz , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 27 Temmuz , 2013 @@evrensel-insan sen hangi ülkede yaşıyorsun? Kız erkek diye ayrılmayan yurt mu var bu ülkede ? Kız erkek bir arada mı kalacaktı? Bu yeni birşey değil kız erkek yurdu ayrı olur zaten bunun cinsiyet ayrımcılığı ile ne ilgisi var ? Neden simdiye kadar kalmadi mi? Kaldi da ne oldu? Ya sen O.Dogu'da mi yasiyorsun, Turkiye'de mi? Alıntı
Φ rebul Gönderi tarihi: 27 Temmuz , 2013 Gönderi tarihi: 27 Temmuz , 2013 Neden simdiye kadar kalmadi mi? Kaldi da ne oldu? Ya sen O.Dogu'da mi yasiyorsun, Turkiye'de mi? Karma yurt özel üniversitelerde var devlette yok sen asıl türkiyede yaşadığına emin misin? Burası Avrupa değil kardeş çıldırdın mı sen? Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 27 Temmuz , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 27 Temmuz , 2013 Karma yurt özel üniversitelerde var devlette yok sen asıl türkiyede yaşadığına emin misin? Burası Avrupa değil kardeş çıldırdın mı sen? Haber yeni. Ayrica yasarsa ne olurmus; kiz ile erkek bir universitede ortak kutuphane, yemekhane lobi v.s. kullanirsa, ne olurmus? Alıntı
Φ Antika Gönderi tarihi: 27 Temmuz , 2013 Gönderi tarihi: 27 Temmuz , 2013 Ortak alanların ayrılması gereksiz bir uygulama sonuçta kız-erkek bir arada olmak istedikten sonra ortam mı yok? Abarttıklarını düşünüyorum. Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 27 Temmuz , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 27 Temmuz , 2013 Ortak alanların ayrılması gereksiz bir uygulama sonuçta kız-erkek bir arada olmak istedikten sonra ortam mı yok? Abarttıklarını düşünüyorum. Sorun abartmak degil; kadina bakis zihniyeti. Her konuda kavramda kendini bu zihniyet ortaya koyuyor. Alıntı
Φ irinçköl Gönderi tarihi: 27 Temmuz , 2013 Gönderi tarihi: 27 Temmuz , 2013 Ortak alanların ayrılması gereksiz bir uygulama sonuçta kız-erkek bir arada olmak istedikten sonra ortam mı yok? Abarttıklarını düşünüyorum. Tabi ortam bulunur mesele o değil ki. Mesele bu zihniyetin devlet politikası haline getirilmesi. Alıntı
Φ rebul Gönderi tarihi: 28 Temmuz , 2013 Gönderi tarihi: 28 Temmuz , 2013 Ortak alanlar kullanılsın odalar ayrı olsun ve aynı binada bir katta erkekler bir katta kızlar kalmasın. kız -erkek yatakhaneleri ayrı binada olsun yoksa ortak alanı kullansınlar, o kadarı da yobazlık olur. Haber yeni. Ayrica yasarsa ne olurmus; kiz ile erkek bir universitede ortak kutuphane, yemekhane lobi v.s. kullanirsa, ne olurmus? Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 3 Ağustos , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 3 Ağustos , 2013 Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü: Erkek ve kız öğrencilerin aynı merdiveni kullanması beni rahatsız ediyor 2 Ağustos 2013 Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç, “Erkek öğrenciler ile kız öğrenciler aynı binada altlı üstlü kalıyor. Aynı merdivenleri kullanarak uyumaya gitmeleri inanın beni iki yıldır rahatsız ediyor ve diken üstünde oturmama sebep oluyor” dedi Trabzon Valiliği, kent merkezindeki Sosyal Bilimler Lisesi’nin bu yıl Esiroğlu beldesindeki YİBO’ya taşınmasına karar verdi. Milli Eğitim İl Müdürü Tamer Kırbaç taşınmayla ilgili skandal bir açıklama yaptı. Kırbaç, “Bu okulda öğrencilerin bir kısmı yatılı olarak okulda kalıyor. Bu nedenle okulun bir yurt ihtiyacı vardır. Şimdiki binasında sınıfları kapattık yurt yaptık. Öğrenciler sınıftan bozma odalarda kalıyor. Bir de erkek öğrenciler ile kız öğrenciler aynı binada altlı üstlü kalıyor. Aynı merdiveni kullanarak istirahata çekiliyor. Aynı merdivenleri kullanarak uyumaya gitmeleri inanın beni iki yıldır rahatsız ediyor ve diken üstünde oturmama sebep oluyor”’ dedi. Kırbaç’ın bu sözleri ve okulun taşınması kararı Trabzon’u ayağa kaldırdı. Trabzon ayağa kalktı Veliler ve öğrenciler dün okul önünde bir protesto eylemi yaptı. Veliler adına basın açıklamasını okuyan Şaduman Genç, “Milli Eğitim Müdürü’nün ‘İki yıldır diken üstünde oturuyorum, kız ve erkek öğrencilerin aynı merdivenleri kullanarak uyumaya gitmeleri inanın beni rahatsız ediyor’ sözlerini de esefle karşıladığımızı bildiriyoruz. Milli Eğitim Müdürü, gözbebeğimiz çocuklarımızı, okul idareci ve öğretmenlerimizi zan altında bırakmıştır. Öğrencilerimiz, ayrı ayrı merdivenleri kullanarak kendi pansiyon katlarına çıkmaktadırlar. Bu durum Milli Eğitim Müdürü’nün Sosyal Bilimler Lisesi’nden ne kadar habersiz olduğunu ortaya koymaktadır. Trabzon’un en güvenilir okulunu, kadro ve öğrencilerini bu şekilde töhmet altında bırakmanın ne anlama geldiğini Trabzon halkının anlayışına bırakıyoruz” dedi. Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 3 Ağustos , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 3 Ağustos , 2013 Eskişehir’de de karma yurtlar ayrıldı 2 Ağustos 2013 Eskişehir’deki kredi yurtlar kurumuna bağlı üç karma yurt, kadın ve erkek yurdu olarak ayrıldı. Öğrenciler hem fazladan yol gideceklerine tepkili, hem de karma yurtların sosyalleşme mekanı olduğunu söylüyor Eskişehir’in bir ucunda Anadolu Üniversitesi diğer ucunda Osmangazi Üniversitesi bulunuyor. Osmangazi Üniversitesi’nin tam yanında devletin Dumlupınar Öğrenci Yurdu ve onun da yanında devletin yarı özel Eskişehir Öğrenci Yurdu var. Anadolu Üniversitesi’nin içinde ise devlet yurdu Yunus Emre Öğrenci Yurdu ve şehrin merkezindeki devlet yurdu Cumhuriyet Kız Öğrenci Yurdu var. Bu karma yurtlardan Dumlupınar Öğrenci Yurdu ve Eskişehir Öğrenci Yurdu kadın yurduna, Yunus Emre Öğrenci Yurdu ve Cumhuriyet Kız Yurdu erkek yurduna çevrildi. Anadolu Üniversitesi’nde okuyan kadın öğrenciler, şehrin diğer ucundaki Osmangazi kampusünde yer alan yurtlarda kalmak zorundalar. Osmangazi Üniversitesi’nde öğrenim gören erkek öğrenciler için de durum aynı. Bu uygulamaya yaz okulu dönemini de kapsıyor. “45 dakika yol gidiyorum” Anadolu Üniversitesi öğrencisi Damla Engin, geçen yıl kampusün içindeki Yunus Emre Yurdu’nda kalıyordu. Ancak yaz okulunda sadece kadın öğrencilerin kalacağı Dumlupınar Yurdu’na gönderildi. İlk kez kadın ve erkeklerin yurtları ayrıldı. Bize herhangi bir açıklama yapılmadı. Üstelik bu durumun bundan sonrada kalıcı hale geleceği söylentisi var. Üstelik bunun daha önce de başka illerde yapıldığı ve devam edeceği söyleniyor. Yurtları aradığımızda kendilerine şu anda yazılı bir şey gelmediğini söylediler. Şu anda okuldan yurda gitmek için 45 dakika yol gidiyorum. Hem yol masrafı hem de yorgunluk. Kimse kendi okulunun uzağındaki yurda gitmek istemez. Üstelik karma yurtlarda bir sorun yaşamadık, erkek ve kadın öğrenciler dayanışma içindeydi.” “Karma yurtlar sosyalleşme mekanı” Yunus Emre Yurdu’nda kalan Anadolu Üniversitesi öğrencisi Recep Noyan da uygulama hakkında görüş belirtti: Karma yurtlar insanların sosyalleşmesi açısından iyi bir şey. Bir yıl cemaat yurdunda kaldım. Kadınlar ve erkekler birbirlerinden o kadar uzaklaşıyor ki, bir gün asansörde iki kadın öğrenci görüp binip binmeme konusunda tereddüt etmiştim, öyle bir noktaya varıyor yani.” Eğitim Sen: Gizli talimatla Türkiye çapında uygulanacak Eğitim Sen Ankara Şubeler 5 Nolu Kadın Komisyonu, yaptığı yazılı açıklamada, tüm Türkiye’deki karma yurtların önümüzdeki sene kadın ve erkek yurdu olarak ayrılmak istendiğini belirtti: Spor Bakanı Suat Kılıç’ın verdiği gizli talimat doğrultusunda yurt yerleşimlerinin “kız” ve “erkek” öğrenci yurtları olarak ayrıştırılması planlanmaktadır. Başlayan bu dönüşüm, 23 Mayıs 2013 tarihinde YURTKUR genel müdürlüğü görevine getirilen Recep Kaymakcan tarafından uygulamaya koyulmuştur ve düzenlemenin üniversite öğrenci kayıt dönemi gelmeden önce tamamlanması istenmektedir.” İstanbul’da bulunan Kadırga ve Edirnekapı karma öğrenci yurtları da kadın erkek olarak ayrılmıştı. Ankara’da bulunan Atatürk Öğrenci Yurdu, karma niteliği kaldırılarak kadın yurdu haline getirildi. Alıntı
Φ rebul Gönderi tarihi: 4 Ağustos , 2013 Gönderi tarihi: 4 Ağustos , 2013 Karma yurt ile sosyalleşildiğini de ilk kez duyuyorum Alıntı
Φ politika Gönderi tarihi: 4 Ağustos , 2013 Gönderi tarihi: 4 Ağustos , 2013 Gericiligin isaretlerinden birisi kiz erkek ayrimi yapmaktir.Akillari uckurlarinda olanlarin zaten baska yapacaklari birsey de yoktur.CXünkü kafalari ancak fitne fesada calisir bunlarin.Bunlarda cagdaslik ancak carsafin altinda tek gözle ve erkek izin verdigi ölcüde dünyayi görmeye calismaktir. Atatürk Devrimlerinin en önemli olanlarindan biri olan kadin erkek esitligi gericilerin hazimsizligina yol acmaktadir.Onlar icin kadin evde oturacak,cocuk yapacak,erkegin gönlünü edip ayaklarini yikayacak,kizlarda 14 yasina gelince dini bütün bir müslümanla!evlenip cocuk makinesi olacaktir. Kadin ve erkegin bir arada olmasini ahlaka uygun bulmayan bu gerici takimi en büyük ahlaksizligi örtülerin altinda yapmaktadirlar.Resmi nikah yerine hoca nikahi yaptiranlar aslinda zina yapmaktadirlar.Cünkü o hoca nikahinin medeni hayatta hicbir gecerliligi yoktur ve hicbir yasa onlari evli olarak kabul etmez.Dolayisiyla hoca nikahi ile yasayip müslüman olduklari zehabina kapilanlar gercekte zinaya batmislardir. Modern yobazliga örnek olarak Trabzon Il Milli Egitim Müdürlügünü gösterebiliriz.Begenmedikleri medeniyet yularinida taksalar beyinlerindeki küf onlari iflah etmiyor. saygilarla Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 4 Ağustos , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 4 Ağustos , 2013 Karma yurt ile sosyalleşildiğini de ilk kez duyuyorum Sosyallesmek ne demek? Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.