Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

THY'de grev krizi!


Radya

Önerilen İletiler

Türk Havayolları'ndaki grev krizi büyürken 104 sefer iptal edildi, grevdeki çalışanlar işten çıkartılmaya başlandı.

 

 

TBMM’de bugün genel kurulda görüşülmesi planlanan havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifi nedeniyle, Hava-İş’in yaptığı eylemde Türk Hava Yolları'nda grev seferleri iptal ettirdi. Greve katılan çalışanlar arasından işten çıkarmaların başladığı öğrenilirken, greve destek veren Redhack ekibi THY'nin sitesini hackleyerek online bilet satışını engelledi.

 

22739_6564_29052012_6.jpg

 

 

Bu sabah İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan yapılan iç ve dış hat uçuşlarında sabahtan beri gecikmeler devam ediyor. THY, yolcu mağduriyetinin olması nedeniyle şu ana kadar 104 sefer iptal edildi. Eylemin bugün gece yarısına kadar devam etmesi bekleniyor. THY yetkilileri, yolcuların havalimanına gelmeden önce 444 0 849 numaralı çağrı merkezini aramalarını istedi.

 

THY İŞTEN ÇIKARMALARA BAŞLADI

 

Türk Hava Yolları, greve giden kabin memurlarının bazılarını bu sabah işten çıkarmaya başladı. Öte yandan grev nedeniyle Atatürk Havalimanı'nda kargaşa yaşanırken birçok sefer iptal edildi veya gecikmeli yapılacak. THY, isteyen yolcuların biletlerini değiştirebileceğini duyurdu.

 

Hava İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, "Greve katılan bazı personele THY yönetimi telefonla ulaşarak iş aklitlerinin feshedildiğini bildiriyor" dedi.

 

Yağcı işten çıkarma yönündeki iddialarla ilgili şunları söyledi.

 

“Arkadaşlarımızı yasal demokratik bir haklarını kullanıyorlar. THY’den birileri arkadaşlarımızı telefonla arayıp, yasadışı eyleme katıldıkları gerekçesi ile işten çıkarıldıklarını kendilerini söylüyor ki böyle bir işten çıkarma tebliği olamaz. Ancak biz şunu çok net söylüyoruz. Tek bir arkadaşımız dahi burnu kanarsa bu eylem süresiz hale gelir. Bu girişim başarılı eylemimizin işveren tarafından gölgelenmesi amacı ile yapılıyor

 

KABİN MEMURLARI DİRENİYOR

 

Atatürk Havalimanı’nda toplanan THY’de görevli kabin memurlarına destek olarak Türk Hava Yolları Teknik A.Ş çalışanlarından 200 kişilik bir grup iş bırakarak eyleme katıldı.

 

Sloganlarla kabin ekiplerinin eylemlerine destek olan teknik ekip çalışanları Atatürk Havalimanı’nda geliş katında toplandı. Eylem nedeniyle havalimanına çok sayıda çevik kuvvet ekibi yönlendirildi.

 

YILDIRIM: GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, THY'deki iş bırakma eylemiyle ilgili yaşanan sorun vatandaşı perişan edecek noktaya geldiğinde, gerekli adımları atmaktan geri durmayacaklarını belirtti.

 

Yıldırım, 'Bizim için vatandaşın rahatlığı, hizmete erişmesi her şeyin önünde gelir' dedi.

 

Son edinilen bilgiye göre, grev nedeniyle 100'ün üzerinde sefer iptal edildi.

 

"THY YÖNETİMİ ACİZ VE ZAVALLIDIR"

 

THY çalışanlarının grevlerine sosyal medya üzerinden büyük destek geldi. İşte sosyal medyada yazılanlar:

 

Metin Uca: Grev yasağının meclise getirildigi gun telefonla is aktı fethedildiğin açıklayarak korku salmaya çalışan THY yönetimi aciz ve zavallıdir

 

Ozan Ö. Apronda deve kesip...Elif Şafak'a, Manchester'a, Barcelona'ya milyon dolarlar vermeden önce, çalışanının grev hakkına saygı duy. #THYGrevde

 

*** Bu işyerinde grev vardır.We are turkish airlines #THYgrevde

 

Akın Usta: Ne demiş büyükler ; hak yeme ...grev hak ise THY çalışanları haklarını kullanıyor hepsini kutluyorum allah yardım etsin...

 

Profesör Cüneyt: THY’de grev varmış BANA NE? Uçağı sadece televizyonda görüyorum ! Ilgim yok

 

Nihat Sırdar: Grev hakkının ellerinden alınmasına karşı uçmayacak, iş bırakacak tüm THY çalışanlarının yanındayız. Korkmasınlar....

 

THY'NİN RESMİ İNTERNET SİTESİ HACKLENDİ

 

Havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifinin bugün TBMM’nin gündemine geleceği haberi üzerine, gece saatlerinde başlayan eylemlere bir yenisi eklendi. Grev kararının kaldırılmasına tepki gösteren bir grup, Türk Hava Yolları’nın (THY) resmi internet sitesini hackleyerek yasağı protesto etti.

 

Bu arada eylemler devam ederken uçuşlarda da aksamalar meydana geldi. İç ve dış 100’den fazla sefer iptal olurken THY Basın Müşavirliği’nce konu ile ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

 

"Hava İş Sendikası yasadışı grev çağrısı yapmış, çalışanların bir kısmı bu çağrıya uymuştur. Bu nedenle uçuş operasyonlarında aksaklıklar yaşanmaktadır.Yolcularımızın en az etkileneceği şekilde iptaller yapılmaktadır. Yolcularımızın değişiklik talepleri herhangi ekstra maliyet olmaksızın gerçekleştirilecektir.

 

Yolcularımız uçuşlarıyla ilgili güncel bilgileri www.thy.com web sitesinden veya 444 0 849 numaralı Çağrı Merkezi’nden alabilirler.Kamuoyuna duyurulur."

 

VATAN

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Buradan lafım Redhack ve o Binali Yıldırım bakana!

Diyor ki bakan:

''THY'deki iş bırakma eylemiyle ilgili yaşanan sorun vatandaşı perişan edecek noktaya geldiğinde, gerekli adımları atmaktan geri durmayacağız..''

Ha bekleyin millet perişan olsun o zaman adım atın zaten! 100'DEN FAZLA SEFER İPTAL OLMUŞ BE SEN DAHA NE ADIMI ATACAKSIN! Oradaki adamların bir derdi var değil mi bakan? Çözsene! Hem orada grev yapanlara yazık hem de 100'den fazla seferi iptal olan vatandaşa yazık! Yazıklar olsun size!

Bir de bakan Yıldırım inciler dökmeye devam ediyor:

'Bizim için vatandaşın rahatlığı, hizmete erişmesi her şeyin önünde gelir''

İnterneti hizmetten saymıyor mu senin hükümetin efendi? Yaklaşık 20.000 vatandaş helak olduk dilekçe verip, şikayet ede ede! Hindistan'da 1 Megabit internet vatandaşlık, insanlık hakkı diye bedava verilirken sizin peşkeş çekip onay verdiğiniz hizmet anlayışı yüzünden kazığın binini bir kerede yiyoruz! Rahat değiliz pek süper bir kazık üstündeyiz! Hizmete falan da erişemiyoruz! Neyse devam edersem küfür etmeye başlayacağım.. Her tarafınız bela pislikle çevrilsin diye noktalıyorum..

 

Redhack size gelelim.. Siz kime hizmet ettiğinizi ima ediyorsunuz? Halka.. THY sitesini neye hackliyorsunuz? Ameliyatı olan var, işi gücü olan var, ölüsü olan var vs. vs. Sen hizmet aksatacak bir eylem yapamazsın! Sen işçi değilsin böyle bir hakkın yok! THY'dekilerin işi bırakmasıyla sizin site çökerterek hizmet durdurmanız arasında uçurum var uçurum! Hem madem siber alanda başladınız eylemlere önce siber alandaki adiliklere saldırsanıza!? Bir şey başarmak istiyorsanız, insanların hayatlarını etkilemeden Türk Telekom ile mücadele etsenize!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Galiba 'GREV' kelimesinin anlamı sizin için farklı bir şey ifade ediyor sayın profit?

İnsanların hayatı etkilenmeden haklar alınmaz veya verilmez. Böyle beyaz bir dünyayı nerede çizdiniz veya çizdiler???

BİRİNCİSİ:

Grev, işçilerin topluca çalışmamak suretiyle iş yerinde faaliyeti tamamen durdurmak veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacıyla aralarında anlaşarak veyahut bir kuruluşun aynı amaçla topluca çalışmamaları için verdiği karara uyarak işi bırakmalarıdır

 

***************************************************

İKİNCİSİ:

YASAL GREV VE UNSURLARI

Prof.Dr.Algun ÇİFTER

Yasal grev anayasanın 54. maddesindeki esaslar doğrultusunda, 2822 sayılı Toplu İş

Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanununun 25. maddesinin 2. fıkrasında

tanımlanmıştır: "Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması

halinde işçilerin iktisadi ve sosyal durumlarıyla çalışma şartlarını korumak veya

düzeltmek amacıyla bu kanun hükümlerine uygun olarak yapılan greve kanuni grev

denilir"

Grevin hangi durumlarda yasal, hangi durumlarda ise yasadışı sayılacağının yasa ile

belirlenmesi yöntemi, toplumsal gelişmelerin gerisinde kalma tehlikesi yaratabilir,

Buna karşılık, greve başvuranlara güven verir. Kurumun toplumsal gelişmeye

uyumu ise yasa değişikliği ve yargı kararları ile sağlanabilir. Bu nedenle, yasal veya

yasadışı grevin koşullarının yasa ile belirlenmesi isabetlidir.

 

TİSGLK grevin yasal sayılması için iki koşul aramaktadır. Birincisi grevin, toplu iş

sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde işçilerin iktisadi ve

sosyal durumlarıyla çalışma şartlarını korumak veya düzeltmek amacıyla

yapılmasıdır. Bu koşula "amaç" unsuru denilmektedir.

İkincisi grevin 2822 sayılı yasa hükümlerine uygun olarak yapılmasıdır. Buna da

"yasaya uygunluk" unsuru denilmektedir. Yasa hükümleri incelendiğinde

* İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi.

1

Şener Akyol, Türk Hukukunda Grevin Hizmet Akdine Tesiri, Fakülteler Matbaası, İstanbul, 1967, ss .23-24.

*******************************************

ÜÇÜNCÜSÜ:

Ben diyorum ki THY çalışanları legal veya illegal bir şekilde grev yapmıştır. Bu olay hukuk çerçevesinde irdelenebilir ve bu bir haktır.

Redhack ne ve kim oluyor da hizmeti kesintiye uğratıyor?

 

***********************************************

Ee siz neyi sormuştunuz? Yazdığımın nesi abes?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sevgili Arkadaşım ben yazdığınıza 'abes' diye bir şey demedim demem de! Öncelikle düzeltmek isterim farklı anlamaktan bahsettim...

 

 

 

Grev hizmetin kesintiye uğramasıdır...

Ama siz yanlış okumuşsunuz ve hala yanlış okuyorsunuz? Ben THY çalışanlarına bir şey demiyorum ki, Redhack kim oluyor da bilet satışlarını iptal ettiriyor diyorum. Bunun nesi yanlış? Bu fevkalade illegal bir durumdur. THY çalışanları yasal haklarını kullanır kullanmaz buna biz bir şey diyemeyiz ancak Redhack kendini ne zannederek kalkıp halkın alacağı hizmeti illegal biçimde kesintiye uğratıyor? Redhack güya halk çıkarını gözetiyor ya, asıl zararı halka vermesinedir lafım. Ya çıkıp halk için yapıyorum diye sempati toplamaya çalışmasınlar ya da gerçekten halk için halka zarar vermeyen, yasaları allak bullak etmeyen biçimde bir şeyler yapsınlar. Diyeceksiniz ki hack nasıl yasal olur? Hiç olamaz işte sorun da burada. Burada Redhack tamamen illegal onu anlıyoruz da bari masum insanların işlerine karışmasınlar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Nedendir bilinmez ama hakkını arayanları işten atan bir ülkede neyin yasal neyin yasal olmadığını anlamak güçleşir. Protesto hakkını kullanaları içeri atan bir ülkede... vay halimize.

THY 150 çalışanını anında kapı önüne koydu

Kanyak: NTV

Bu işten çıkarma doğruysa ve grev yasal olarak mahkeme yoluyla belirlenirse hem kişiler işlerine geri döner hem de ciddi bir tazminat alırlar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eee şimdi doğruya doğru eğriye eğri..Protesto hakkı nasıl kullanılıyorsa işten çıkarma hakkıda kulanılamaz mı smile.png Yanlış anlamadıysam Thy bu hakkını kullanmış

Normalde THY'nin bu hakkı yoktur. Yasalar çerçevesinde bir kurumda grev yasağı yoksa oradaki işçiler olması gereken prosedürler ve haklar tanınmıyorsa grev yapma hakkına sahiptir. Ancak şimdi öğrendiğime göre hükümet torba yasa teklifi sunarak jet hızıyla THY'yi grev yasağı kapsamına alacağını duyurmuş. Yani yeni bir şey çıksaydı ancak THY'nin bu hakkı olurdu. Olduruldu. Ancak resmen bugün grev yapanlar işten çıkarılamaz yasal olarak. Torba yasa geçtiği anda grev varsa çıkarılabilirler. Şuan resmi olarak işten çıkarılmış birileri varsa bu haklarını mahkeme yoluyla arayıp alabilirler. Ki şuan resmi olarak işten çıkarma gibi bir gaflete düşeceğini sanmıyorum THY'nin.. En erken bu gece bilemediniz yarın sabah resmi olarak çıkarabilir. Çünkü daha THY resmen grev yasağı kapsamına alınmamış durumda. Önümüzdeki saatlerde hükümet hokkabazlık yaparsa ancak bu gece resmileşir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Tutucular icin grev bir komünist uygulamadir bu nedenle grevlere yani sendikalara karsi cikmak gerekir.Dikkat ederseniz bizim gibi ülkelerde vatandas ta dahil greve gidenlere akla ziyan olacak sekilde karsidirlar.Yani bu adamlar haklarini almak icin grev yapiyorlar diye ince düsünme kabiliyetine sahip degildirler.Grev mi yapiyorlar hizmet mi aksiyor vu abaliya hesabi grev yapanlara yüklenirler,Bakan Binali Yildirim'a gelince;onunda vatandasi bahane ederek grev yapanlara karsi oldugunu görüyoruz.Bunlar bugüne kadar hep demokrat olmaktan bahsettiler ancak bunlarin bahsettikleri demokrasi modeli dünyanin en geri kalmis ülkesinde bile yok,yani AKP demokrasisi dersek yanlis olmaz.Herhalde aydin gecinen AKP'li bazilari bu AKP demokrasisi üzerine kitaplar yazarak dünya kamuoyunu aydinlatirlar diyorum.

 

Bayramlar yasak,grev yasak,protesto yürüyüsleri yasak, (Gazze icin protestoda bulunulabilir),hükümete karsi olmak yasak.Ama Ileri Demokrasi yalanlarini millete yedirmek serbest.

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.