Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

SORARA'YI TAŞLAMAK


gözlem

Önerilen İletiler

Bugünlerde sinemalarda kanınızı donduracak bir film gösteriliyor: “Soraya’yı Taşlamak”.

İranlı yazar Freidoune Sahebjam’ın gerçek bir olaydan yola çıkarak yazdığı romanın sinemaya uyarlaması olan filmin yönetmenliği Cyrus Nowrasteh yaptı.

 

YENİ DÜZEN

Film İran devriminin henüz ilk günlerinde bir köyde İslami rejimin nasıl kurulduğunu gösteriyor. Şah döneminde pek çok adi suç işlemiş olan Hasan, İslami devrim ile af edilir. Devrim sonrasında mollalara katılmış ve artık Şeyh Hasan olmuştur. Sarık ve cüppeli Hasan, köyün yönetiminde dini önderlik yapan kişidir.

İbrahim, köyün muhtarıdır. Köydeki siyasi otoritenin başıdır. Dini otorite Şeyh Hasan ile birlikte köyü yönetmektedir.

Ali ise devrim muhafızlarındandır. Yeni yönetimle beraber, kendisine yolsuzluk yapmak için imkan bulmaktadır. Köyün silahlı gücünü temsil etmektedir.

Ali, yeni rejimin idam edeceği zengin bir adamın 14 yaşındaki kızıyla evlenmek istemektedir. Bu nedenle karısı Soraya (Süreyya)’dan boşanmak istemektedir. Ancak Ali’den 4 çocuğu olan Soraya, boşanmanın kendisini yeni düzenle “muta” adıyla kurumsallaşmış fahişeliğe götüreceği için kabul etmez.

Ancak Soraya’nın boşanmaya direnmesi Ali-İbrahim-Hasan’dan oluşan üçlü otoritenin kendisine komplo yapmasına sebep olur. Elbette Soraya ne darbeci olduğu gerekçesiyle hapse atılır, ne de hakkında bir kaset icat edilir. Zina yaptığı iftirasıyla, yalancı şahitlerle gerçekleştirilen komplo Soraya’yı recme doğru götüren süreci başlatmıştır.

Çocuklarına bakabilmek için hizmetçilik yapan Soraya’nın karşısında yolsuzluk yapan kocası namus timsali kesilir, kendisine kocasının boşamasıyla göz diken Şeyh Hasan İslam’ın Soraya’nın ölümünü emrettiğini savunur.

 

post-2-085416200 1281146013_thumb.jpg post-2-046365500 1281146020_thumb.jpg post-2-002043700 1281146027_thumb.jpg

 

AHLAKSIZLIĞINI DİNLE SAKLAYANLARDAN OLMAYIN

Film, İranlı şair Hafız’ın “bir yanda yüksek sesle Kuran’ı dillendirirken öte yanda ahlaksızlığını sakladığını zannedenlerden olmayın” sözleriyle başlıyor. Ardından tüm film boyunca İslam’ın onu çıkarları için kullanan ellerde nasıl bir ahlaksızlık kaynağı haline geldiğini anlatıyor. Siyaset-din-silah üçgeniyle kurulan ve en çok kadınları ezen otorite, aynı zamanda yaşanan tüm ahlaksızlıkların dışarıdan duyulmasını önlüyor. Küçük bir köyde kurulan dini rejim, gün geçtikçe kokuşan, din adına ahlaksızlığın meşruluk kazandığı bir dünya haline geliyor. Elbette bu sistem her zaman olduğu gibi ahlaklı olanı cezalandırıyor.

Filmi izledikten sonra etkisinden uzun süre kurtulamayacaksınız. Kilisenin otoritesine karşı çıktığı için yakılarak öldürülen Jeanne d’Arc’ın hikayesini hatırlatan filmi izlerken Siirt’te onlarca kişi tarafından tecavüze uğrayan 2 yaşındaki kız çocuğu gözünüzün önünden geçecek. Olayın ardından biz aramızda sorunu çözdük diyenleri hatırlayacak, tecavüz edenlerin kimlerin yakını olduğunu sorgulayacaksınız. Dini siyasetin içine sokarak rant kapısı haline getirenlere lanet edeceksiniz. Kimi zaman Deniz Feneri’ni kimi zaman milyon dolarlık gemileri hatırlayacaksınız. Onu kullananların yönetiminde din ile ahlaksızlığın barış içinde nasıl bir arada yaşadıklarını anlayacaksınız.

 

İran’ın gösterimini engellemeye çalıştığı film, malum nedenlerle yandaş medyada kendine hak ettiği yeri bulamadı. Ancak “yeşil devrimin” tozunun hala yere düşmediği İran’da devrimin yok ettiği Sorayalar’ın ruhu uzun süre dolaşacak.

Saygılar...

Gözlem...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

4301_a_5501.jpg

 

 

08846057712027437727.png

 

 

Tür : Dram

Yönetmen : Cyrus Nowrasteh

Senaryo : Betsy Giffen Nowrasteh , Cyrus Nowrasteh

Yapım : 2009, ABD , 114 dk.

Oyuncular:Shohreh Aghdashloo (Zahra) , Mozhan Marnò (Soraya M.) , James Caviezel (Freidoune) , Navid Negahban (Ali) , Ali Pourtash (Mullah)

 

Bugün sinemada izledim bu filmi. Başıma ağrılar girdi resmen. İslamiyeti kullanarak allah ı allah ile aldatan erkeklerin, uçkur sevdası yüzünden bir kadının taşlanarak öldürülmesine nasıl neden olduğunu görüyorsunuz filmde. Kadınların yapabileceği hiç bir şey yok. Ellerinden hiç bir şey gelmiyor. Filmle ilgili eminim ki bir çok kişi İslamiyetin ve İranın kötülendiği görüşünde birleşecek. Ama ben öyle düşünmüyorum. Filmde olan olayların İslamiyetle zaten zerre kadar ilgisi yok.

 

Film başlarken şu yazıyor perdede;

 

"Olmayın riyakârlık edenlerden,bir yanda yüksek sesle Kuranı dillendirirken Öte yanda ahlaksızlığını sakladığını zannedenlerden." Hafız-ı Şirazi, 14. yüzyıl, İranlı Şair

 

sanırım bu sözler yeterli filmi anlamak için.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

Dünden beri izlediklerimi aklımdan çıkaramıyorum...Bu filmi sinirlerinizin sağlamlığına güveniyorsanız izleyin derim...

 

"Haydi çocuklar Allah rızası için atın"

 

Allah asla bir evladın annesini taşlamasına rıza göstermez...Kendi ********* oyunlarını kılıfına uydurmak için Allahın adını zikredenlere yazıklar olsun...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
  • Admin

Film bir kaç gün önce izledim ve bu filmin eski yeşilçam filmlerine benzer şekilde çekildiğini söyleyebilirim. Film gerçek bir olaya dayanıyor denmese sanki bizim eski Türk filmlerin gösterilen ayak oyunları ve kadınların kötü amaçlarla kullanmaya çalışan erkek güdümlü toplum manzaraları diye önümüze sürüldüğünü söyleyecektim, ama gerçek diyorlar ve filmde bir o kadar gerçek gösteriyor olayı. Öncelikle oyunculuk açısından fazla bir şey söylemeye gerek yok çok aşırı rol yapma isteği veya zorlaması filmleri sanki belgesel havasına sokuyor ki bu filmde onlardan birisi olmuş. Boş zamanınız varsa izleyin derim... :)

 

 

Saygılar

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.