Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

PAGANİZM VE HIRİSTİYANLIK / İSLAM'A SORU...


A.T.

Önerilen İletiler

Din evrimleşir. Öyle evrimleşir ki onu gökten indi sayarız. Kabul ederiz, dualarla tanrıyı besleriz. Çoğu zaman görüldüğü gibi ölüm korkusu pek çok yapısallıklar çıkardı meydana. Birikerek oluşan bu olgular elimize geçen dinin anahtarını teşkil ediyor.

Pagan dinleri doğa betimlemeli dinlerdir yani doğaya bakılarak oluşturulmuş olgulardır. Ana Tanrıça ''Kibele'' yle başlar bu merasim. Paleolitik(eski taş) çağda başlar ve Milano fermanına kadar resmi olarak varlığını sürdürür.

Doğa doğurgandır. Doğa besler. Doğa verir. Yani onlara göre doğa bir annedir. Bu yüzden yaratan bir kadındı. Bu ana tanrıça olgusunu açıklamaya yeterli (ayrıntılı bilgi için=> W.Burkert, İlkçağ Gizem Tapıları). Daha sonra İsis geliyor. Daha sonra Eleusis misterler.... Bu Mithra kültüne kadar gidiyor. İşte tam burada öyle bir iddia var ki gerçekten büyük bir soru işareti teşkil ediyor. Bazı tarihçiler; eğer İsa olmasaydı şu anda dünyanın %80 i Mithraist olurdu, diyor. Peki neden bunu söylüyorlar. Birinci sebebi şu; Mitra ataerkil düzene geçişteki ilk pagan inancıdır.

1-Tıpkı Hıristiyanlar gibi, Mithra'cılar da kurtarıcılarının göklerden yere indiğine, on iki yandaşı ile son yemeğini paylaştığına, kendi kanını saçarak insanlığı günehlarından kurtardığına ve öldükten sonra yeniden canlandığına inanırlardı. Boğa kanı ile olsa bile, geçmiş günahlardan arınmak için yeni inananları vaftiz ederlerdi.

 

2-Mithra'nın simgesi olan güneşin doğuşu ve batışı, İsa'nın ölüm ve dirilişini anımsatır. Üstelik, güneş tanrının doğuşunun kutlandığı Mithra bayramı, İsa'nın doğum günü olan 25 Aralık'tadır. Her iki dinde de, vaftiz ile ekmek ve şarabın kutsanması törenleri vardır.

 

3-"Benim bedenimi yemeyenler ve kanımı içmeyenler, böylece benimle birleşmeyenler kurtulamayacaktır."

 

J. M. Vermaseren, Mithras, The Secret God

 

ACABA BU KAN KUTSAL KASENİN İÇİNDEKİ İSA'NIN KANIMI?

 

"Onlar yemek yerken İsa ekmeği alıp kutsadı. Sonra bölüp öğrencilerine verdi. "Alın, bedenimdir bu" dedi. Ardından bir bardak aldı, teşekkür sunduktan sonra onlara verdi. Hepsi içtiler. İsa, "Bu birçokları için akıtılan antlaşma kanımdır"dedi."

 

Markos 14:22-26

 

 

4-Mithra son yemeğini 12 arkadaşıyla birlikte yemişti ve bu yemeğin ardından göğe yükselerek kurtuluşa ulaşmıştır.

 

5-Mithra'nın doğum günü ve bunun için yapılan şenlikler yazıtlara göre 25 ARALIK. İsa da 25 ARALIK' ta doğdu ve onun için yapılan nuel şenlikleri de bu tarihte gerçekleşiyor.

 

6-Mithra'cıların Kutsal Baba'sı (başrahip) kırmızı başlık ve giysi giyerdi, yüzük takar, bir çoban değneği taşırdı. Hıristiyanların başı da, aynı unvanı aldı ve aynı biçimde giyindi. Hıristiyan rahipler, aynı Mithra rahipleri gibi, İsa'nın kesin yasaklamasına karşın, "Baba" (peder) adını kullandılar."

 

7-Mithra rahipleri, görevlerinin simgesi olarak, uzun bir başlık takarlardı. Hıristiyan rahipler de bu başlığı benimsediler. Mithra'cılar, güneş-tanrının yükselişini anmak için, "mizd" adı verilen, üzeri Mithra haçı kabartmalı, güneş biçiminde bir çörek yerlerdi. Bu çörek de Hıristiyanlığa uyarlanmıştır. Katoliklerde, mayasız ekmek güneş biçimini hala korumaktadır."

 

 

BENCE BENZERLİKLER ÇOK ŞAŞIRTICI. ŞİMDİ OBJEKTİF OLMAK GEREKİYOR. İSA MİTHRA'YI TANIYORDU. YAHUDİLER DE TANIYORDU. MİTHRA ROMALILARIN EN SEVDİĞİ TANRISIYDI. ŞİMDİ İSLAM TARAFINA GEÇELİM. İSLAM İNCİL'İ RESMEN TANIYOR VE KABUL EDİYOR. İSLAM İSA'YI DA TANIYOR VE KABUL EDİYOR. BİR YERLERDE BİR SORUN YOK MU?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

islam incili elbette tanıyor. ancak bildiğimiz incili değil elbette ki. constantin 1. könsilde hristiyanlığı kabulünde belli bazı bilgilerin kabulünü sağladı ve böylece hristiyanlığın paganlığığa geçişini oluşturan olguları bu dine ekledi. örneğin pazarların kutsal gün oluşu isanın tanrının oğlu olması, meryemin ve kutsal ruhun ilahlaştırılması, ve inciller üzerinde oynanması gibi. böylelikle hristiyanlık baştan yaratılmış oldu. constantin anlamı güneşin oğlu demektir. ve tapınılacak günün adı güneş günüdür. güneş tapınmalaarının antik devamı. yani paganizmin bir ilahi dine aplike edilmesi.

 

bir başka konu ise dinlerin pagan kökenli olduğunu söylemeniz. halbuki kabul gören bir diğer tez pagan dinlerinin ilahi dinler olmasıdır. ilahi dinler zaman içerisinde değişimler evrimler ve insanın doğaya karşı korkusu ile pagan inançlara dönüşmüş olmmalıdır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

shankara arkadaş ilahi dinler zaten pagan inaçlara karşıt olarak doğmuştur. ilahi dinler değişim geçirerek pagan inanç haline gelmemiştir (hristiyanlık tartışmalıdır).zaten pekçok pagan inancı ilahi dinlerden önce vardı ilk insanlarla birlikte anatanrıça osiris-isis gibi inaç sistemleri doğmuştur çünkü bunlar direkt olarak tarım ve üretimle-soy dewamı ile ilgilidir daha ilk ilahi dinler ortaya çıkmadan bunlar wardı

 

zaten dinsel gelişme 3 ewre geçirmiştir

1- kadın egemenlıgı

2-erkek ve kadın egemenligi

3-erkek egemenligi

 

ilahi dinler 3. ewreye dahildir çünkü gönderilen peygamberlerin hepsi erkektir

1. ewreye uygun en önemli inanç kybele(anatanrıça)

2. ewreye en uygun inanç isis-osiris inanç sistemi

3. ewreye en uygun inanç sistemi ise mithradır

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

bakınız bu yukarıda anlatılanlar eski hatta en eski felsefi dini bilgilerle üretilmiş fikirlerdir. dinin evreleri böyle olmamalıdır. din veya ilahi kurallar dünyanın yaradılşından beri vardır. yani ademden beri onun soyu dini bilmiyorlarmıydı yada dinleri ilahi değilmiydi. ilahi 4 kitaptan bahsediyoruz. yada dört beş peygamber tanıyoruz binlerce peygamber ve onların öğretileri vardır. dolayısı ile pagan inançlar ilahi inançların bozulmuş halleridir.

 

pagan inançlar ilahi dinlerden izler taşır ancak bu izler bozulma derecelerine göre izlenebilir yada hiç izlenemez. brahmanizm>budhizm>cayna vs bir bozulma sıralamasıdır muhtemeldir ki brahmanizmin temelinde en eski ilahi inançlardan biri yatmaktadır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

İlk din, Adem Aleyhisselam ile iletilen semavî dindir. Bu dinden ilk kopma, Kabil ve Habil olayıyla olmuş; Habil, dinsel kural gereği evlenmemesi gereken kızla evlenebilmek içen kardeşi Habil'i öldürmüş, ardından da kendi yorumlarına dayalı bir din oluşturmuştur. Semavî olmayan dinlerin ilki budur ve bu dinin oluşturulması sırasında da o gün için bilinen dinsel kavramlara kendince anlamlar yükleyip dinini böylece oluşturmuştur. Bu yüzden Adem Aleyhisselam'a iletilen semavî din ile ondan kopyalamayla türetilen dinin benzerliği doğal görülmelidir. Olayı bir de bu açıdan değerlendirmekte yarar vardır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...

Adem ve Havva nın çocukları ensest bir ilişki içinde miydi? Sanırım torunları da idiot, down sendromlu ya da bedensel özürlü olmalı? Sonra ''mantık dini'' diye geliyorsunuz... Çelişerek mantıksız açıklamalarla cebelleşiyorsunuz. Pardon siz çelişiyor musunuz?

 

Günümüzün yaklaşımıyla net bilinemeyen zaman hakkında mantık yorumu yapmazsan daha mantıklı olur bence...

 

:zorro:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Adem ve Havva cocuklari ensest iliski icinde olmayacak sekilde yaratildi..

 

Herseyi sebepleri ile yaratan yuce Allah dilerse o sebepleri ortadan kaldirarakda verebilirki

Bu Adem Aleyhisselami anne ve babasi olamadan yaratmasi gibi..

 

Adem ve Havavanin cocuklari ensest iliski icinde olmayacak sekilde yaratildi..

 

Adem ve Havanin cocuklari ikiz olarak yaratildi biri kiz biri erkek.. her ikizin kendi ikiziyle evlenmesi yasakti cunku bu onlari kardes yapiyordu.. ama kendinden sonra dogumdaki ikizlerden biriyle evlenebilirdi ancak..ama sanirim Habil olandi.. Habil bunu kabullanmek istemedi cunku kendi ikizi guzledi kabilin ikizi (evlenmesi gereken ikiz) ise cirkindi bunu kabullenmek istemedi ve Habile karsi kiskanclik duymaya basladi.. Habil tarimla ugrasiyordu Kabil hayvancilikla.. (tam nedenini hatirlamiyorum ama) Allah'a adakta bulunmalari gerektigi zaman bile Habil yetistirdigi urunlerden curumus ve eski urunleri sundu Kabil ise semizlerinden bir hayvan sundu.. yani burda bile Habilin Kabilden farkini gorebiliriz.. Sonunda Habil seytana uydu ve ilk cinayeti isledi Kardesi basina tas atarak oldurdu.. ve kendi ikizini alip kacti.. Allah tektir ve Islam ta ilk insandan itibaren ordaydi.. (Islam'in anlami submissiondir..) Yani su an tarih bize cok eski tarihlerde insalarin tek Allah'a inandiginin delilerini sunuyor ve bunun tersi olan ornekleride var tabiki.. ama

ta basindan beri insanoglu insan gibi yasadi tarimi ve hayvanciligi biliyordu (Cunku yuce Allah bunlari Adem Aleyhisselama bildirdi) eger magarada yasayan isannlar olduysa ki su an gunumuzdede halen cok ilkel bir sekilde yasayanlar var.. insan gibi yasayan insanlarin olmadigi anlamina gelmiyor cunku halen tarihte bazen karsilarina cikan ve o teknolojide bunu nasil yaptilar diye dusunen bilim adamlari var..

 

Selametle

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Adem ve Havva nın çocukları ensest bir ilişki içinde miydi? Sanırım torunları da idiot, down sendromlu ya da bedensel özürlü olmalı? Sonra ''mantık dini'' diye geliyorsunuz... Çelişerek mantıksız açıklamalarla cebelleşiyorsunuz. Pardon siz çelişiyor musunuz?

ADEM VE HAVVA konusunu bilmeden yorum yapmanız ne kadar doğru bilmiyorum ama bilginiz olsun diye söylüyorum adem,havva,şeytan vs. bunla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.