Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ülkemizdeki okullarda ana dilde Kürtçe eğitime izin verilmeli mi?


yazgan

Önerilen İletiler

Doğrucudavut,

 

Darbe sonrası başlatılan dil yasağının 1984 yılı itibari ile yasalardaki yerinden edildiğini okumuş ve öylece beynime kazımıştım.Şimdi sizinle bu yasağın,1983-1991 yılları arasında uygulandığını öğrendim.Bunu araştıracağım, çok teşekkür ederim.

 

Maalesef,alıntılamayı beceremediğimden tüm eleştirilerinize maddeler şeklinde cevap vereceğim.

 

Öncelikle Evren'in açıklamalarına dönmekte büyük yarar var.Kürtçe dil yasağı gerçekten çok büyük bir hata.Böyle bir yasağın meşrulaştırmak,insana yapılabilecek en büyük haksızlıktır.

 

Bunun yanında Evren'in gerekçelerini temellendiren kaygıların,Evren ile açıklanmayacak kadar büyük taraflarını düşünerek,hep beraber gözden geçirelim.

 

Bugün durum biraz farklı olsa da,dün bölgede Türkçe konuşamayanların sayısı bir hayli fazlaydı.Aslında böyle olması dönemin şartlarını düşündüğünüz de,çok da anormal değil.Bir kere,Latin alfebesi ile olan bir dil devrimi;Atatürk'ün vefatıyla beraber yarım kalmıştı.Bölgede yaşayan insanlar Arapça biliyorlardı;Kürtçe biliyorlardı.Türkçe'yi değil.Bölgenin şartları;dağlık ve uzak olması...bir de buna yanlış politiları eklerseniz o zaman mantığınız da bazı şeyleri daha kolayca oturtabilirsiniz.

 

Burası Türkiye Cumhuriyeti;tabi ki bu ülkenin resmi olan dili Türkçe bilinmeliydi.Ortak olan dil buydu.Ama bu kesinlikle diğer bir dilin olmaması demek değil.Bana politik yaklaşan bazı arkadaşlarım,Türkçe'yi iyi kullanmalıyız dediğim de;"nasıl olur,bunun anlamı ne?" şeklinde ki cümlelerle bana saldırırlar.

 

İşin aslı,benim dediğim çok basittir.Herkes anadilini bilecek,özgürce konuşacak.Ama anadilini çok iyi bilen bu birey,aynı zamanda Türkçe'yi çok iyi bilecek.Ki ortak çıkarlarda buluşmanın yolu ortak olan bir dildir.

 

Olaya siyasi yaklaşanlar,Kürt yada Türk farketmeksizin,herhangi bir dili yasaklamakla,yok saymakla kendi dilini konuştuğunu zannederler.Halbu ki,dili seven ve dilin gücüne inanan birey,dilin nefrete yer vermediğini ve her dilin kendisiyle çok özel olduğunu bilir.

 

Evren,büyük hata yapmıştır.Türkçe bilmeyen,Kürtçe dışında kendini ifade edemeyenlere;Kürtçe yasaktır demiştir.Daha sonra Fransa ve diğer ülkelerle açıklamaya çalışırken kendisini,çok daha büyük bir çelişkiye düşmüştür.

 

Radikal Gazetesi okurları mutlaka bilir.Baskın Oran tarafından Fransa ile ilgili çok önemli ayrıntılar,yazı dizisi şeklinde okurlara veriliyor.

 

O yazı dizisinde Fransa'nın özellikle bazı bölgelerinde ki uygulamalar,aslında kafa karışıklığına gerek olmadığını gösteriyor.

 

Nasıl bir ülke,nasıl bir Laiklik;nasıl diğer diller?

 

Kimse bir dile ambargo koyamaz.Yasaklar dil ve dinler için çözüm değil.Siz Kürtçe'yi yasaklayabilirsiniz,ama yok edemezsiniz.Bu bir realitedir.Bize düşen bu realiteden hareket ederek,diğer bir realite olan resmi dilin gerekliliğini uygun bir dille anlatmak,şiddet ile aktarılanlardan kendimizi soyutlamaktır.

 

...

 

PKK'nın yada herhangi bir dayatmanın propagandası olan bir "Türk-Kürt" ilişkisini açıklamak değildi amacım;sadece kendi adıma düşündüklerim.

 

Siyasetin,ideolojilerin dili ne olursa olsun;Kürt-Türk olmak ortak olmaktır.Hatalarımız ve doğrularımız hepimizin.

 

...

 

Maksist olan PKK,yine Marksist olan bir Kürdistan için kolları sıvamıştır.Doğrudur.Hatta daha sonra PKK,kendini farklı tanımlama yoluna gider;çünkü Kürt'ler için din çok önemli bir olgudur.

 

Yine dediğiniz gibi cezaevlerinde işkence görenler,genel anlamda sol görüşlü insanlarımızdır.Ama bu işkencelerin yanına bir de kimlik ile adlandırılan işkenceler eklenmiştir.

 

İnsanlar,cezaevinde aileleri ile Kürtçe konuşamamış,pis Kürt şeklinde hakaretlere maruz kalmış,Kürt olamın bedelini fazlasıyla ödemiştir.

 

Daha sonra ki dönemlerde o kadar farklı boyutlara taşınmıştır ki bu tür yaklaşımlar,insanlar için Kürt olmak günah ve ayıp olmuştur.

 

Ve maalesef hala böyle düşünenlerin sayısı çok.

 

PKK,bundan en çıkarlı çıkandır.Çünkü şiddetin olduğu bir yerde,o hak savunuculuğuna soyunmuştur.İnsanlara,ben senin için varım denmiş,kitleler onun ardından gitmiştir.

 

Siz,eğer doğrunuzu sahiplenmezseniz,birileri sahiplenir.

 

Siz,eğer güveni verememeşseniz,birileri güveni kazanır.

 

Peki ya Kürt'ler?

 

Şiddet mağduru olan insanlara şiddet yakışmaz.Öldürülmemek için de olsa insana ölüm yakıştırılamaz.Kürt'lerde şiddet ile varolmaya çalıştılar.Çözüm bu değildi.

 

Silah,dağ çözüm değil.Şiddetin dili kati sonuçlar vermez kimseye...bakın 1984 Eruh meydanında sıkılan kurşunlara...sonuç;sıfır!!!!!!!!!

 

...

 

Bazı gerçekler vardır insan hayatında forumdaşım.Mesela siz,şiddeti sevmezsiniz.İnsana değer verirsiniz vs.Ama herkes siz değil.

 

Bakın,benim ailemden kimse sokakta taş atmamıştır.

 

Babam bana nefreti aşılamamıştır.

 

Bunun için ben farklı düşünürüm.

 

Benim için PKK çözümn değil,hatta adını bile çözümde kullanmam.

 

Ama ailesinden herhangi biri dağa çıkmış olan biri benim gibi düşünmez,düşünemez.

 

...

 

Sokakta taş atmak yanlıştır;ama sokakta taş atan çocuğu mahkum etmek de yanlıştır.

 

Alanlarda şiddetti savunmak yanlıştır,ama her sokağa çıkanı panzerle ezmek de yanlıştır.

 

...

 

PKK,derhal silahı bırakmalı.DTP,PKK ile kendini ifade etmekten vazgeçmeli,siyasi çözümün önünü tıkamamalıdır.

 

Ve devlet;herşeyi ile bölge halkını güven vermeli...

 

Bölge halkı da,güvene güven ile karşılık vermelidir.

 

...

 

Hiçbir çözüm basit değil;kendimizden ödün de vermeliyiz.Bunu yapmalıyız,başka çıkarımız yok.Yoksa yazık olan geçmişin ülkesine,gelecekte de yazık olur.Günahtır;hesabını ödeyemeyiz.

 

Ve Yarasa,

 

Kürtler masum edebiyatına girmedim,çünkü masum değiller.Ama tek günahkar da onlar değil.Umarım anlaşılmıştır.

 

saygılar.

 

 

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

''Tökezleyen demokraside 'yok sayılan' bir etnik''!

 

...

''Yok sayılma''nın ölçütü nedir ?

 

-Bir etniğe ait bir dilde eğitim yapılamaması mı?

 

Herhalde bu değil, çünkü, bu durumda ülkede ''yok sayılan''ların listesi uzar.

 

-Ya da o dilin bir dönem bir ara tüm farklı etnik ve uluslararası dillerle birlikte toplantı ve yayınlarda kullanılmasının yasaklanması mı ? JİTEM mi, Susurluk mu ?

 

-Ve en önemli soru : PKK terörünün tüm bu yaşananlarda payı sıfır mıdır ?

 

...

 

 

Asıl mücadale zemini "Katılımcı Demokrasi"nin temin edilmesi diyorsunuz forumdaşım.

 

Dün de demiştim,bugün de diyeceğim;haklısınız.

 

Anladım ben sizi,anlamaya çalışıyorum hala.

 

Yok sayılmanın ölçütü;temel olan haklarınzıdan men edileminizdir.Bu haklarınıza şu veya bu gerekçelerle el uzatılmasıdır.

 

Yok sayılmanın ölçütü Kürt olmak değil;insan olmak.

 

Laz,Ermeni,Arnavut...Alevi,Sünni...İnanan,inanmayan...kim olursa olsun;benim için herkes tüm haklarıyla özeldir.

 

Yok sayılanın kim olduğu değil;yok sayılandır benim derdim.

 

Yok sayılanların hadsiz hesapsız olduğu bir tarihte;yok sayılanlardan sadece birini yazmak neden yadırganır kismile.gif

 

PKK'nın tüm yaşananlarda rolü sıfır mı;tabi ki hayır.Tepki tepkiyi doğurur.

 

Ben DTP'nin politikasını tasvip etmiyorum demiştim,dediğime sadece DTP,siyasi arenada olması gereken tepkiyi versin;tutarlı olsun ve lütfen çözüm için siyasetin araçlarını kullansın;şiddetti değil.

 

JİTEM,yasaklar,yanlışlar...bunlar küçümsenemez.

 

....

 

Bakın devletimiz bir adım atmaktadır.O söylediğiniz haksızlıklar hala var mıdır o bölgede?

 

Devletimizin bu tavrına karşılık hala DTP'nin PKK odaklı savunularına,tavırlarına ne anlam vermek gerekir?DTP tavrının yanlışlığını görmüyor mu,yoksa bunu bilinçsizce mi yapıyor?İyi niyetli olmak bu mudur?

 

DTP-PKK odaklı,eylemli olası bir çözümü bırakın mevcut demokrasiyi de kaybedecek bu gidişle bu ülke ondan korkuyorum.

 

MUHABBETLE...

 

Beni çok iyi anlamışsınız,teşekkür ederim.

 

Bugün devlet tarafından atılan adımlar çok ciddi adımlardır.Ben bu adımlara sahip çıkıyorum,olumlu buluyorum.

 

Bu adımların yeterli olup olmadığı çok farklı...Bunu yazmayacağım.

 

Ama Kürt'ler ve Türk'ler beraber bu adımlara sahip çıkmalı.

 

Ve bu adımlar,yasalarla desteklenmeli.

 

Yani iktidarla değeşecek çözümler yada adımlar değil;yerleşen ve sahplenen adımlar.

 

Biz herşeyimiz ile,olması gerekeni yazıyoruz.Ama maalesef herkes bizim gibi düşünmüyor.Çandar başta Eruh olmak üzere,şiddettin en yoğun yaşadığı yerlerde halkı dinliyor ve yazıyor.

 

Halkın isteklerini doğru okumalıyız.

 

Onları da anlamalıyız.

 

Tabi onlarda çözüm için çaba sarfetmeli.

 

Özellikle dağa çıkan yakınları olanlar,onlar için çözüm diyor.Bana sorarsanız,yaşananlardan sonra kolay değil affetmek.Hassas herkes.

 

Siyaset bilimcisi değilim,çok da fazla önerim olmayacak.

 

Ama madem denilen bu;PKK silah bıraksın.PKK üke sınırlarından çekilsin;ama bu süreçte tüm silahlar sussun.

 

Muhattab siyasettir;silahlar değil.

Benim aklıma gelen bu...varsa sizin önerilerinizsmile.gif

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Türkiye'de mevcut etnisite icin okullarda anadilde egitim mümkün olmayan bir istektir.Sadece Kürtce ile sinirlayamazsiniz,Hemen hemen 15 -16 etnik dil konusulmaktdadir Türkiye'de,bunlarin hepsine anadilde egitim verilemez.

Dagistan,nüfusu 1,5 milyonlik bir ülke,ve tami tamina 19 farkli dil mevcut.Ama oradakiler birbirleriyle anlasabilmek icin tek bir dilde karar vermis ve Rusca'da karar kilmislardir.Bugün Türkiye'de okullarda Kürtce anadilde egitim dayatmasi demokratik bir hak degil tamamen ayrilikci bir girisimdir.

 

 

saygilarla

 

- 20 milyon Kurt sizinle ayni karari almadi sayin politika!

- Siz "olmaz" diyip duruyorsunuz, bizler ise ornkelerini siraliyoruz cok dilli ulkelerin: Belcika, Kanada, Isvicre, Isvec, Finlandiya... Kaldi ki Kurtce'nin resmilestirmesi istegimiz de yok, yeter ki Kurtce egitimdeki, medyadaki yerini alip, Kurt tarihi ve Kurt kulturu yok olma tehlikesi yasamasin! Yeter ki bir nesil daha ana dilini ogrenemeden yetismesin!

- Siz olmaz diyorsunuz belediye de Kurtce hizmet biz orneklerini sayiyoruz Turklerin yogunlukta yasadigi ulkelerden: Almanya, Hollanda, Belcika, Fransa... Baskcanin ozgurce kullanilmasina izin veren Ispanya, Friscenin gelsimesine katkida bulunan Hollanda'dan...

- Ve sonuc olarak yine ciliz ve zayif "Laz-Cerkez-Kurt" uclemi ornegine yoneliyorsunuz.

 

Ne olmaz, ne yoktur.. hepsinin ornegi var ve insanlar saygi icinde baris icinde yasiyor... Sorun ne? Sizin "olmaz" demeniz mi?

 

"Turkiye'de bunlarin hespine anadilde egitim verilemez" demissiniz, dogrudur. Ama bu topraklarin yerlilerine, sayilari 20 milyona yakin olan, dilleri ve kulturleri yuzyillardir ayaklar altina alinmis Kurtlerine verilir!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sevgili mavi olmayan gökyüzü sizi temsil eden,temsil edecek bir irade Meclis'imizde yok maalesef.Sizin gibi düşünen bir Kürt temsileyeti olsaydı bu konu daha sağlıklı tartışılabilirdi.

 

DTP bütün Kürtleri temsilen söylemlerini,duruşunu genele yayıyor.Ve DTP siizn söylediğinizi söylemiyor o PKK'yı meşru görüyor,silahlar üzerinden demokrasi söylemleri ürttiğini zannediyor ve bunu bütün Kürtler adına yapıyor.

 

Eger insanları DTP üzerinden Kürtlere bakmaya yönlendiriseniz başka birinin söyledikleri duyulmazsa sizin gibi Kürtlere karşı olumsuz tutum DTP üzerinden oluşur.DTP'nin yaptığı budur.

 

Gönül isterdiki PKK'yı meşru görmeyen,sıkıntılarını,taleplerini salt demokrasi üzerinden dile getiren bu bağlamda karşısındakinin hassayitlerini de bilen bir Kürt temsiliyeti de sesini duyursun, PKK yanlısı olmayan bir tavır ortaya koyan bir parti olsun.Yok.

 

Gönül şunu da isterdiki Kürtlerin kurduğu bir parti meydana sadece ben Kürtleri temsil ediyorum gibi ırkçı bir söylemle çıkmasın bütün Türkiye'ye seslenebilsin.Diger taraftan bir Türk partisi çıksın Kürtleri de temsil edebilsin, maalesef başaramadık bunu.

 

DTP devletin tutumundan,uygulamalrından dolayı PKK'yı meşru görüyor,göstermeye çalışıyor,bağ kuruyor; CHP,MHP de PKK'ya verilen destek olayısıyla devletin tutumunu meşru görüyor, göstermeye çalışıyor.

 

AKP kendince bir adım attı arada duruyor.Bu sorunda 72 milyonu muhatap alıyoruz demekle beraber şu an 72 milyonu temsilen CHP-MHP ve DTP'yi muhatap almak zorunda.

 

DTP'yi muhatap alıp çözüm üretmeye çalışırsan gidilecek yer belli, MHP-CHP'yi muhatap alırsan durulacak yer belli.

 

AKP'de tutturmuş ben bir kere çıktım yola kesinlikle çözeceğim diye sert de bir tavır takındı.

 

Bu sorun salt yasalarla falan çözülecek bir sorun değil Sayım mavi olmayan gökyüzü çok keskin noktaları var.

 

Ülkemizin insanı hala korkuları atabilmiş değil ve bu korkular sürekli herkes tarafından körükleniyor.Bunu DTP de yapıyor CHP de MHP de AKP de.

 

Ülkemizin insanının bütünüyle eğitmek,düzeltmek gönlüne demokratlığı yerleştirmek verilen şehitleri, söylenilen sözleri unutmak, Doğu'da yaşayanların da devlete karşı tutumunu bir anda değiştirmek mümkün olmayacağına göre herkes kendinden başlasın işe.

 

MUHABBETLE...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Fuzuli,

 

Sizin,özellikle bu cümlelerinizi bir daha yazmakta büyük bir fayda var.Aslında sorunun kendisi de çözümü de bunun gibi tespitlerden geçer.

 

Bakınız,diyorsunuz ki;

 

"Gönül isterdiki PKK'yı meşru görmeyen,sıkıntılarını,taleplerini salt demokrasi üzerinden dile getiren bu bağlamda karşısındakinin hassayitlerini de bilen bir Kürt temsiliyeti de sesini duyursun, PKK yanlısı olmayan bir tavır ortaya koyan bir parti olsun.Yok.

 

Gönül şunu da isterdiki Kürtlerin kurduğu bir parti meydana sadece ben Kürtleri temsil ediyorum gibi ırkçı bir söylemle çıkmasın bütün Türkiye'ye seslenebilsin.Diger taraftan bir Türk partisi çıksın Kürtleri de temsil edebilsin, maalesef başaramadık bunu.

 

DTP devletin tutumundan,uygulamalrından dolayı PKK'yı meşru görüyor,göstermeye çalışıyor,bağ kuruyor; CHP,MHP de PKK'ya verilen destek olayısıyla devletin tutumunu meşru görüyor, göstermeye çalışıyor.

 

AKP kendince bir adım attı arada duruyor.Bu sorunda 72 milyonu muhatap alıyoruz demekle beraber şu an 72 milyonu temsilen CHP-MHP ve DTP'yi muhatap almak zorunda."

 

Genel itibari ile haklı cümleler.Akan kanın çözümü siyasetten geçer.

 

Ama nasıl bir siyaset...?

 

Bireyin çıkarı mı,halkın çıkarı mı;despot mu,temsili mi;yıkıcı mı ,yapıcı mı...?

 

...

 

"Komünüzmi,anarşizmden ibaret sayan bir toplumun siyasi anlayışını sorgulamak",gerçekten zor olsa gereksad.gif

 

Diğer başlıklarda uzun bir kafa karışıklığına neden olan "oyunu bir kilo mercimek(başka birşey de olabilir,hatırlayamadım neye satıldığını) ile takas eden bir toplumumuz var karşımızda" gerçeğini,nedenlerini ve sonuçları üzerine çok yazdık.

 

Yazmaya da devam edeceğiz galiba...

 

Siyaset demiştik değil mi,dağıtmadan hemen döneyim konumuzasmile.gif

 

Gönül isterdi ki DTP,PKK olmadan kendini ifade etseydi.Gönül isterdi ki DTP dışında ki partiler de Kürt'lere sahip çıkabilseydi.

 

Ama böyle değil.

 

DTP,söylemleri ile gittikçe marjinaleleşiyor.DTP dışında kimseler Kürt sorununa sahip çıkmıyor.Ne zaman ki bombalar patlayacak,o zaman oturup konuşacağız.Konuşmak mı dedim,hayır biz konuşmayı beceremedik.Karaladık,suçladık birbirimizi.

 

Kürt temsiliyeti derken,ben bunu dedim.DTP,Kürt temsilcisi oldu;çünkü DTP ve öncesi DEHAP,HADEP dışında kimse Kürt Sorunu konuşmadı.

 

Ve CHP,MHP...

 

Diyecek tek kelime yok.

 

Onlar,şimdi silahı dayatanlar,onlar kendi çıkarları için bu ülkeyi yok sayanlar.

 

Sayın Baykal'ı dinlemiyorum artık,MHP'nin söylemlerini ömensemiyorum artık;çünkü nefret aşılıyor bana.

 

....

 

Siyasetin dilini konuştuğum da bana kalan umutsuzluk oluyor.

 

Çözüm yine biziz!

 

(kısa kesmek zorunda kaldım,üzgünüm.Ama galiba yorgunluktan dağıldım.Herkese iyi geceler)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sizin için en büyük mesele Kürtçe mi?

 

Ben de size soruyorum...

 

Ona göre devam edelim isterseniz... :=)

 

Hayir demin attiginiz yorumda kendiniz bir Turk olarak, benim gibi Kurtlerin derdinin ne oldugunu daha iyi bildiginizi dercesine bir sey atmistiniz ortaya. Sizden bir alalim bakalim neymis benim ve Kurtlerin derdi? Sonra ben size kendi fikrimi memnuniyetle aciklarim. Neymis Kurtlerin derdi canim kardesim? :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bilimi siyasete alet etmenin güzel bir örneği.

 

Kürtçe eğitim dili olur mu ? Olmaz. Dilbilimciler tarafından tanımlı bir dil olarak kabul edilmeyen bir dille eğitim verilemez. Öyle bir gümbürtü kopmaktadırki işin bilimsel yönü kimsenin umrunda bile olmamaktadır. Tabi böyle bakınca hemen bildik ajitasyonları duyacağımıza da şüphem yok ya. Pek umrumda değil.

 

Hepimiz biliyoruzki filoloji diye bir bilim dalı var. Diğer adıyla dil bilimi. Bu bilim dalıyla uğraşan insanlar, dilleri incelerken siyasi, etnik vs meseleleri göz önüne almazlar. Söz konusu dili alır, gerekli bilimsel çalışmayı yapar sonucu dünya ile paylaşırlar.

 

eğitim dili olarak bazı durumlarda yetersiz kalabilen türkçede 80.000 civarında sözcük vardır. Yani türkçe yazımda insanlar 80.000 sözcüğü anlayabilir ve kullanabilirler. Konuşulan kürtçede ise 8.000 ila 10.000 arasında sözcük vardır (tüm kürtler bu 10,000 kelimeyi anlamamaktadır. Konuşanların birbirini hiçbir şekilde anlamadığı 4-5 "dil" in toplam sözcük sayısı budur)

 

"Kürt dil enstitüsü" (tam adını bilmiyorum) adlı içinde tek eksik bilim adamları olan kuruluş 20,000 kelimeden oluşan bir kürtçe sözcük bastırdı (yarısından fazlası "eskiden vardı bugün konuşulmuyor" denilen sözcükler). Aynı kimselerin "kürt dilinin tarihi" adına sürekli kaynak olarka gösterdikleri Minorsky'e göre ise 8300 civarında kelimevar. Bastırdıkları sözlükte 300 civarında sözcük kürtçe olarak tanımlandı sözlüğü inceleyen dil bilimciler tarafından. Yani sadece 300 sözcüğün kökeni belirlenemedi, ve kürtçe olabileceği söylendi.

 

Hemen "işte türkçedede bir sürü farsça, fransızca sözcük var" diye otomatik bir savunu vardır. Yahu asgari seviyede mantık lütfen. Türkçe binlerce yıllık bir dildir (öyle, bakın bu karduklar, aslında kürtler ses benzerliği var şeklinde değil, yazılı kaynaklarla) ve buna rağmen %20 oranında yabancı kelime vardır. 20000 sözcükten sadece 300 tanesinin kürtçe olması (%1,5 falan oluyor sanırım) kıyas dahi yapılabilir mi ?

 

 

Diğer bir ifadesiyle kullanılan kelimelerin %98,5'unun yabancı kelimeler olduğu bir dil, "dil" olabilir mi ?

 

 

Bir dilin "dil" olarak kabul edilebilmesi için bazı kriterler vardır. Yani en güzel ifadeyle "nevi şahsına münasır" özellikleri olması gerekir. Bunlar yoksa o bir dil değil, lehçedir.

 

Kürtçe çok büyük bir ihtimal farsçanın bozulmuş ve gürcüce, türkçe, keldanice gibi dillerden giren kelimelerle harmanlanmış bir lehçesidir. Farsça dışında kendine özgü gramer özellikleri yoktur (bir dil olmanın ilk kriteridir) kullanılan sözcüklerin büyük bir bölümü (neredeyse tamamı) farsça, diğerleri bölgede yaşayan diğer dillere aittir.

 

Şimdi böyle olması kürtlerin günlük yaşamda kullandıkları, birbirlerini anlamalarını sağlayan bir dilin olmadığını iddia ettiğimiz anlamına mı gelir ? Hayır. İnsanların birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan her araç dildir. Bunuda insanlar kendi aralarında özgürce kullanabilmelidirler. Ancak gerçek anlamda dil ile lehçe arasındaki fark küçük değildir. Diller çok geniş kapsayıcılığa sahiptir. Lehçeler ise tam tersine çok kısıtlı bir alanda geçerlidir.

 

Ama ne yazık ki işin böyle bilimsel yönünden her bahsedildiğinde otomatikman "vay kürtleri inkar mı ediyorsunuz. Vay işte ırkçılık" yahu ne alakası var. Ortada olan bu.

 

Benim en sevmediğim şey tarih fetişizmidir. Bu forum kullanıcıları bilir ki, ister türk, ister kürt, ister osmanlı tarihi olsun. Tarihin fetişleştirilmesi, geriye dönük tarih yazılması her zaman karşı çıktığım birşeydir. B

 

Bilim, bilim adamlarının işidir. kullandığı lehçeye göre 1000 ila 5000 sözcük kullanarak eğitim verilebileceğine inananlar varsa. Bana eğitimden ne anladıklarını yazsınlar. Eğitim "bakın şu dilde eğitim alıyoruz ne güzel" demek için mi alınır ? Yoksa bilgili olmak öğrenmek için mi ?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

 

 

ben diyorum ki,çocuklar öldürüldü.Siz diyorsunuz ki "çakma edebiyat".Şimdi ne anladım ben bundan.Bana deyin ki,evet arkadaşım öldürüldü yada hayır öldürülmedi.Ben de ona göre tavır alayım.

 

Ajitasyon dedikleriniz benim geleceğimi çaldı.

 

Kaymaz öldürüldü,onun acısını hissedenler devlet tarafından terörist ilan edilince,devlete düşman kesildi.

 

Hakkari'de gencecik bir insan silahla kafasına darbeler yedi,o genci dipçikleyen zihniyet tüm bölge halkı için artk sadece bir cani.

 

Diyarbakır cezaevinde insanların yaşamı,onuru çalındı;sonra mı...dağa çıkmak bir kurtuluş oldu.

 

 

Bana deyin ki;köyler yakılmadı.Erseverler adam öldürmedi.Koruyucular sizin hakkınıza gap etmedi.İşkenceler,yasaklar hiç olmadı...

 

Yoksa sadece çakma edebiyat,benim için sadece kişiselleştirmeden ibaret kalır.

 

 

 

Burada yazanlar,birazcık anlamaya çalışsa beni,herşey o kadar açık seçik ki.Ama mavi olmayan gökyüzü onların düşüncelerinden ibaret değil mi!

 

Sizin konuyu öylesine amlatıyorsunuzki sevgili mavi ,sanki asker doğu ve güney doğudaki çocuklara kastı var,sırf kürt oldukları için her önüne geleni canı sıkıldıkça öldürüyor,öldürmekten zevk alıyor ve o kadarda basit.

 

Oysa o çocukları kendilerine kalkan eden katil çanakçılarını görmüyorsun.

 

Polise ,Askere taşlarla ,bıçaklarla, soplarla saldırıp askeri polisi yaraladığında ne yapacak bu polis, yada asker?

 

Güç kaldığında orantısız güç kullandı çocuklara saldırdı,çocukları dövdü vs olur.

 

Madem o kdar tarafsızsınız birgünde bu çocukları kendine kalkan yapan yüreksizleri kınayın. Ama siz bu çocukları kullanan acizleri görmesiniz.

 

Sizin geleceğinizi sizin bugun savunduklarınız çaldı başkası değil.

 

Üstelik yine terörü meşru gösterme çabaları.

 

Diyarbakır cezaevinde insanların yaşamı,onuru çalınmış..dağa çıkmak bir kurtuluş olmuş.

 

Bu insanların yaşamı,onuru olmuş olsaydı dağa çıkmaz, onuruna namusuna sahip çıkıkardı.

 

 

Kaymazın acısını his edenler devlet tarfından terörist ilan edilmiş diye, devlete düşman kesilip dağa çıkma sebepleri olmuş ! ! Bak sen sırf bu yüzden dağa çıkmılar ha..

 

Eline geçirdikleri taşlarla, soplarla, bıçaklarla polise saldırıp polisi askeri yarlamaları canilik değilmi ? Yoksa onların çocuk olmaları onları kamuflemi ediyor.Polisin canı yandığında böyle tepki göstermeside gayet normaldir.16-18 yaş arası bir çocuğun gelip sizi taşlarla soplarla dövemsinde siz ne yapardınız bunu merak ediyorum.

Polis güç kullanıncada cani oluyor, yok efendim polis beklesin taşları sopları kafasına yesin !!

 

Ve sana diyorum sevgili mavi;Güvenlik sebebi ile göç ettirdiği köylere fazlasıyla tazminatını verermiştir ve köyleri pkk teröristleri yakmıştır.

 

Ersever adam öldürmedi,ersever teröristleri ve çanakçılarını öldürdü.

 

Koruculuk sisteminden rahatsız olmanızın sebebi sizin kendi çıkar meselenizdir,bize bağlı köy korucuları neden kimsenin malını gasp edemiyor,korucuda bu yetki varmı sanıyorsunuz.

 

Koruculuk sistemi katil pkk ya karşı kurulmuştur.

 

Bu insanlar pkk teröristlerinden namusunu korumak için bir çoğu gönüllü bazılarıda geçiçici olarak bu sistemin içindedirler.

 

pkk teröristlerine karşı olan bu koruculuk sistemi sizi neden rahatsız ediyor?

 

yapılan bazı yanlışları 70 bin korucudan çıkaramasınız,asker hata yaptı diye ordu sisteminin kaldırılmasımı lazım ?

 

Birazda siz analmaya çalışsanız !

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

- 20 milyon Kurt sizinle ayni karari almadi sayin politika!

- Siz "olmaz" diyip duruyorsunuz, bizler ise ornkelerini siraliyoruz cok dilli ulkelerin: Belcika, Kanada, Isvicre, Isvec, Finlandiya... Kaldi ki Kurtce'nin resmilestirmesi istegimiz de yok, yeter ki Kurtce egitimdeki, medyadaki yerini alip, Kurt tarihi ve Kurt kulturu yok olma tehlikesi yasamasin! Yeter ki bir nesil daha ana dilini ogrenemeden yetismesin!

- Siz olmaz diyorsunuz belediye de Kurtce hizmet biz orneklerini sayiyoruz Turklerin yogunlukta yasadigi ulkelerden: Almanya, Hollanda, Belcika, Fransa... Baskcanin ozgurce kullanilmasina izin veren Ispanya, Friscenin gelsimesine katkida bulunan Hollanda'dan...

- Ve sonuc olarak yine ciliz ve zayif "Laz-Cerkez-Kurt" uclemi ornegine yoneliyorsunuz.

 

Ne olmaz, ne yoktur.. hepsinin ornegi var ve insanlar saygi icinde baris icinde yasiyor... Sorun ne? Sizin "olmaz" demeniz mi?

 

"Turkiye'de bunlarin hespine anadilde egitim verilemez" demissiniz, dogrudur. Ama bu topraklarin yerlilerine, sayilari 20 milyona yakin olan, dilleri ve kulturleri yuzyillardir ayaklar altina alinmis Kurtlerine verilir!

 

Önce bir yanlisi düzeltelim,kimden duydunuzsa yanlis duymussunuz.Türkiye'de ki Kürt nüfus 7 milyon civarindadir.Biz gercek nüfustan bahsediyoruz,uydurma rakamlardan degil.

Örnek olarak verdiginiz ülkelerde neyin nasil oldugunu bizlerde cok iyi bilmekteyiz.Vatandas olamak icin Almancayi sart kosan Almanya'dan haberiniz yok galiba.Iddialarinizin hicbiri gercekleri yansitmiyor.

Yabanci diller ancak okullarda ögretilir,Kürtce eger varsa yabanci bir dil degil Türkiye'de konusulan mahalli bir dildir.Mahalli diller ise okullara secmeli dil olarak konulamaz.Bu ancak yönetimleri ihanet icersinde olan ülkelerde mümkün olabilir.

Kürtce yasak olsun demiyorum,Kürtce okullarda ders olarak okutulamaz.Özel dershanelerde ögrenilmesinde hicbir sakinca yoktur.

 

20 milyon Kürt sizinle ayni karari almadi derken heralde söyle demek istediniz,70 milyon Türk ulusu 7 milyonluk Kürtlerle ayni karari almadi.

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sevgili mavi olmayan gökyüzü sizi temsil eden,temsil edecek bir irade Meclis'imizde yok maalesef.Sizin gibi düşünen bir Kürt temsileyeti olsaydı bu konu daha sağlıklı tartışılabilirdi.

 

DTP bütün Kürtleri temsilen söylemlerini,duruşunu genele yayıyor.Ve DTP siizn söylediğinizi söylemiyor o PKK'yı meşru görüyor,silahlar üzerinden demokrasi söylemleri ürttiğini zannediyor ve bunu bütün Kürtler adına yapıyor.

 

Eger insanları DTP üzerinden Kürtlere bakmaya yönlendiriseniz başka birinin söyledikleri duyulmazsa sizin gibi Kürtlere karşı olumsuz tutum DTP üzerinden oluşur.DTP'nin yaptığı budur.

 

Gönül isterdiki PKK'yı meşru görmeyen,sıkıntılarını,taleplerini salt demokrasi üzerinden dile getiren bu bağlamda karşısındakinin hassayitlerini de bilen bir Kürt temsiliyeti de sesini duyursun, PKK yanlısı olmayan bir tavır ortaya koyan bir parti olsun.Yok.

 

Gönül şunu da isterdiki Kürtlerin kurduğu bir parti meydana sadece ben Kürtleri temsil ediyorum gibi ırkçı bir söylemle çıkmasın bütün Türkiye'ye seslenebilsin.Diger taraftan bir Türk partisi çıksın Kürtleri de temsil edebilsin, maalesef başaramadık bunu.

 

DTP devletin tutumundan,uygulamalrından dolayı PKK'yı meşru görüyor,göstermeye çalışıyor,bağ kuruyor; CHP,MHP de PKK'ya verilen destek olayısıyla devletin tutumunu meşru görüyor, göstermeye çalışıyor.

 

AKP kendince bir adım attı arada duruyor.Bu sorunda 72 milyonu muhatap alıyoruz demekle beraber şu an 72 milyonu temsilen CHP-MHP ve DTP'yi muhatap almak zorunda.

 

DTP'yi muhatap alıp çözüm üretmeye çalışırsan gidilecek yer belli, MHP-CHP'yi muhatap alırsan durulacak yer belli.

 

AKP'de tutturmuş ben bir kere çıktım yola kesinlikle çözeceğim diye sert de bir tavır takındı.

 

Bu sorun salt yasalarla falan çözülecek bir sorun değil Sayım mavi olmayan gökyüzü çok keskin noktaları var.

 

Ülkemizin insanı hala korkuları atabilmiş değil ve bu korkular sürekli herkes tarafından körükleniyor.Bunu DTP de yapıyor CHP de MHP de AKP de.

 

Ülkemizin insanının bütünüyle eğitmek,düzeltmek gönlüne demokratlığı yerleştirmek verilen şehitleri, söylenilen sözleri unutmak, Doğu'da yaşayanların da devlete karşı tutumunu bir anda değiştirmek mümkün olmayacağına göre herkes kendinden başlasın işe.

 

MUHABBETLE...

 

 

Ne diyesim geliyor sizin su yroumunuza biliyormusunuz?

 

HADI GELIN KURTLERI SIZ TEMSIL EDIN MADEM...

 

Siz temsil etmeye calistiniz da bis Kurtler mi engel olduk?

Kurtlerin haklarini arayan oldu da Kurtler mi engel oldu?

Gelin bakalim 100 yildir kim ne yapmis Kurtlerin haklarini aramak icin... Ve sizin ne onerileriniz var?

 

:)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Önce bir yanlisi düzeltelim,kimden duydunuzsa yanlis duymussunuz.Türkiye'de ki Kürt nüfus 7 milyon civarindadir.Biz gercek nüfustan bahsediyoruz,uydurma rakamlardan degil.

Örnek olarak verdiginiz ülkelerde neyin nasil oldugunu bizlerde cok iyi bilmekteyiz.Vatandas olamak icin Almancayi sart kosan Almanya'dan haberiniz yok galiba.Iddialarinizin hicbiri gercekleri yansitmiyor.

Yabanci diller ancak okullarda ögretilir,Kürtce eger varsa yabanci bir dil degil Türkiye'de konusulan mahalli bir dildir.Mahalli diller ise okullara secmeli dil olarak konulamaz.Bu ancak yönetimleri ihanet icersinde olan ülkelerde mümkün olabilir.

Kürtce yasak olsun demiyorum,Kürtce okullarda ders olarak okutulamaz.Özel dershanelerde ögrenilmesinde hicbir sakinca yoktur.

 

20 milyon Kürt sizinle ayni karari almadi derken heralde söyle demek istediniz,70 milyon Türk ulusu 7 milyonluk Kürtlerle ayni karari almadi.

 

saygilarla

 

Degil efendim. Kendi YANLI arastirma kurumlariniz bile en son bu rakami 13 milyon olarak aciklamisti hatirlarsaniz. Ve ben 13 milyonun bile uzerinde bir Kurt nufusu oldugundan eminim! Yani "3-5 milyon Kurt" gecistirmeleriniz artik fayda etmiyor gercekleri gormek icin beyefendi!

 

Vatandas olmak icin Almanca'yi sart kosan Almanya mi? Ben orada dogdum, ve Hollanda'da 12 sene yasadim. Pek te iyi konusabilmen gerekmiyor her iki dili de vatandaslik icin. Oradaki bizdeki kirsal kesimden gitmis bir suru Turk kokenli Alman'in dahi okuma yazmasi yok bazen... Kaldi ki bizler de "Kurtler sadece Kurtce konussun, Turkce ogrenmesin" demedik herhalde. Tabii ki Turkce'yi de daha iyi ogrensinler! Biz sizin gibi dillerden korkmuyoruz, diller zenginliktir diyoruz. Iste aramizdaki fark!

 

Sizin "okutulamaz" demeniz de bir sey ifade etmiyor. Cunku argumanlariniz YOK! Sakinsaci var mi ve varsa nadir onu aciklayin. Sakincali ilan ettiginiz TRT6 ulkeyi bolmedi herhalde simdi degil mi?

 

Yine duzleteyim sizin dediginizi: (70-20) milyon Turk, yani 50 milyon Turk! Ki bunlarin da LAzi var, Cerkesi var, bir milyon kusur Bosnagi var. Onlari da gozardi etmeyin! Oldu mu? smile.gif

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Hayir demin attiginiz yorumda kendiniz bir Turk olarak, benim gibi Kurtlerin derdinin ne oldugunu daha iyi bildiginizi dercesine bir sey atmistiniz ortaya. Sizden bir alalim bakalim neymis benim ve Kurtlerin derdi? Sonra ben size kendi fikrimi memnuniyetle aciklarim. Neymis Kurtlerin derdi canim kardesim? :)

 

Kurtlerin Sorunu'nu bilir gibi konustunuz sonra suskunluga daliverdiniz. Hala bekliyorum sizin benim ve bizlerin sorunlarimizi bize iletmenizi! :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Degil efendim. Kendi YANLI arastirma kurumlariniz bile en son bu rakami 13 milyon olarak aciklamisti hatirlarsaniz. Ve ben 13 milyonun bile uzerinde bir Kurt nufusu oldugundan eminim! Yani "3-5 milyon Kurt" gecistirmeleriniz artik fayda etmiyor gercekleri gormek icin beyefendi!

 

Vatandas olmak icin Almanca'yi sart kosan Almanya mi? Ben orada dogdum, ve Hollanda'da 12 sene yasadim. Pek te iyi konusabilmen gerekmiyor her iki dili de vatandaslik icin. Oradaki bizdeki kirsal kesimden gitmis bir suru Turk kokenli Alman'in dahi okuma yazmasi yok bazen... Kaldi ki bizler de "Kurtler sadece Kurtce konussun, Turkce ogrenmesin" demedik herhalde. Tabii ki Turkce'yi de daha iyi ogrensinler! Biz sizin gibi dillerden korkmuyoruz, diller zenginliktir diyoruz. Iste aramizdaki fark!

 

Sizin "okutulamaz" demeniz de bir sey ifade etmiyor. Cunku argumanlariniz YOK! Sakinsaci var mi ve varsa nadir onu aciklayin. Sakincali ilan ettiginiz TRT6 ulkeyi bolmedi herhalde simdi degil mi?

 

Yine duzleteyim sizin dediginizi: (70-20) milyon Turk, yani 50 milyon Turk! Ki bunlarin da LAzi var, Cerkesi var, bir milyon kusur Bosnagi var. Onlari da gozardi etmeyin! Oldu mu? smile.gif

 

Bakin nasil kendi kendinizle celiskiye düstünüz.Ben bizim yanlilardan bahsetmedim uluslararasi kuruluslarin tespitlerinden bahsettim ama siz sadece Kürt aydinlarin tespitine katilirsiniz bunu biliyorum.

Ben size yeteri kadar arguman verdim,eger siz anlamamakta sorun yasiyorsaniz bunun bende ilaci yok kusura bakmayin.

Ben Kürtce ögrenmenin yasak olmasini degil özel dershanelerde ögrenilmesini yazdim.TRT6 iktidarin bir yanlisi bir taviziydi ve bu taviz sonucu Kürtcüler simardilar.

70 milyon Türk derken bunlarin icindeki Lazi,Cerkezi,Arnavutu vs.yi de ilave ettim cünkü onlarda Türktür.Dolayisiyla bunlar 7 milyon Kürde sorarak anadilde egitim verilsinmi diyorlar.

Bizim dilllerden korkumuz olamaz.Dil bir zenginliktir,zenginlikten kimse korkmaz ama ortada dil namina birse yokken hangi dilden bahsediyorsunuz bana.

 

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Doğrucudavut,

 

Darbe sonrası başlatılan dil yasağının 1984 yılı itibari ile yasalardaki yerinden edildiğini okumuş ve öylece beynime kazımıştım.Şimdi sizinle bu yasağın,1983-1991 yılları arasında uygulandığını öğrendim.Bunu araştıracağım, çok teşekkür ederim.

 

Maalesef,alıntılamayı beceremediğimden tüm eleştirilerinize maddeler şeklinde cevap vereceğim.

 

Öncelikle Evren'in açıklamalarına dönmekte büyük yarar var.Kürtçe dil yasağı gerçekten çok büyük bir hata.Böyle bir yasağın meşrulaştırmak,insana yapılabilecek en büyük haksızlıktır.

 

Bunun yanında Evren'in gerekçelerini temellendiren kaygıların,Evren ile açıklanmayacak kadar büyük taraflarını düşünerek,hep beraber gözden geçirelim.

 

Bugün durum biraz farklı olsa da,dün bölgede Türkçe konuşamayanların sayısı bir hayli fazlaydı.Aslında böyle olması dönemin şartlarını düşündüğünüz de,çok da anormal değil.Bir kere,Latin alfebesi ile olan bir dil devrimi;Atatürk'ün vefatıyla beraber yarım kalmıştı.Bölgede yaşayan insanlar Arapça biliyorlardı;Kürtçe biliyorlardı.Türkçe'yi değil.Bölgenin şartları;dağlık ve uzak olması...bir de buna yanlış politiları eklerseniz o zaman mantığınız da bazı şeyleri daha kolayca oturtabilirsiniz.

 

Mavi olmayan gökyüzü, herhalde alfabe devrimini kastettiniz. Ama bunu kastetmiş olsanız bile söylediğiniz doğru olmadığı gibi, bölgedeki Kürtçe, Arapça konuşanlar Osmanlı alfabesini de bilmiyorlardı. Zira, öğrenmek zordu. Zaten alfabe devrimin de amacı Türkçe okuma yazma oranını yükseltmekti. Yani, yanlış politikalara Köy Enstitülerinin kapatılmasını eklemek gerekir bu bağlamda.

 

Burası Türkiye Cumhuriyeti;tabi ki bu ülkenin resmi olan dili Türkçe bilinmeliydi.Ortak olan dil buydu.Ama bu kesinlikle diğer bir dilin olmaması demek değil.Bana politik yaklaşan bazı arkadaşlarım,Türkçe'yi iyi kullanmalıyız dediğim de;"nasıl olur,bunun anlamı ne?" şeklinde ki cümlelerle bana saldırırlar.

 

İşin aslı,benim dediğim çok basittir.Herkes anadilini bilecek,özgürce konuşacak.Ama anadilini çok iyi bilen bu birey,aynı zamanda Türkçe'yi çok iyi bilecek.Ki ortak çıkarlarda buluşmanın yolu ortak olan bir dildir.

 

Olaya siyasi yaklaşanlar,Kürt yada Türk farketmeksizin,herhangi bir dili yasaklamakla,yok saymakla kendi dilini konuştuğunu zannederler.Halbu ki,dili seven ve dilin gücüne inanan birey,dilin nefrete yer vermediğini ve her dilin kendisiyle çok özel olduğunu bilir.

 

Evren,büyük hata yapmıştır.Türkçe bilmeyen,Kürtçe dışında kendini ifade edemeyenlere;Kürtçe yasaktır demiştir.Daha sonra Fransa ve diğer ülkelerle açıklamaya çalışırken kendisini,çok daha büyük bir çelişkiye düşmüştür.

 

Radikal Gazetesi okurları mutlaka bilir.Baskın Oran tarafından Fransa ile ilgili çok önemli ayrıntılar,yazı dizisi şeklinde okurlara veriliyor.

 

 

O yazı dizisinde Fransa'nın özellikle bazı bölgelerinde ki uygulamalar,aslında kafa karışıklığına gerek olmadığını gösteriyor.

 

Nasıl bir ülke,nasıl bir Laiklik;nasıl diğer diller?

 

Baskın Oran’ın Fransa ile ilgili değerlendirmelerinde hatalar var. Bunu başka başlıklarda yazmıştım.

 

Kimse bir dile ambargo koyamaz.Yasaklar dil ve dinler için çözüm değil.Siz Kürtçe'yi yasaklayabilirsiniz,ama yok edemezsiniz.Bu bir realitedir.Bize düşen bu realiteden hareket ederek,diğer bir realite olan resmi dilin gerekliliğini uygun bir dille anlatmak,şiddet ile aktarılanlardan kendimizi soyutlamaktır.

 

PKK'nın yada herhangi bir dayatmanın propagandası olan bir "Türk-Kürt" ilişkisini açıklamak değildi amacım;sadece kendi adıma düşündüklerim.

 

Siyasetin,ideolojilerin dili ne olursa olsun;Kürt-Türk olmak ortak olmaktır.Hatalarımız ve doğrularımız hepimizin.

 

Maksist olan PKK,yine Marksist olan bir Kürdistan için kolları sıvamıştır.Doğrudur.Hatta daha sonra PKK,kendini farklı tanımlama yoluna gider;çünkü Kürt'ler için din çok önemli bir olgudur.

 

Yine dediğiniz gibi cezaevlerinde işkence görenler,genel anlamda sol görüşlü insanlarımızdır.Ama bu işkencelerin yanına bir de kimlik ile adlandırılan işkenceler eklenmiştir.

 

İnsanlar,cezaevinde aileleri ile Kürtçe konuşamamış,pis Kürt şeklinde hakaretlere maruz kalmış,Kürt olamın bedelini fazlasıyla ödemiştir.

 

Daha sonra ki dönemlerde o kadar farklı boyutlara taşınmıştır ki bu tür yaklaşımlar,insanlar için Kürt olmak günah ve ayıp olmuştur.

 

Ve maalesef hala böyle düşünenlerin sayısı çok.

 

Böyle düşünenlerin varlığı bunun bir devlet politikası olduğunu göstermez ama.

 

PKK,bundan en çıkarlı çıkandır.Çünkü şiddetin olduğu bir yerde,o hak savunuculuğuna soyunmuştur.İnsanlara,ben senin için varım denmiş,kitleler onun ardından gitmiştir.

 

Siz,eğer doğrunuzu sahiplenmezseniz,birileri sahiplenir.

 

Siz,eğer güveni verememeşseniz,birileri güveni kazanır.

 

Peki ya Kürt'ler?

 

Şiddet mağduru olan insanlara şiddet yakışmaz.Öldürülmemek için de olsa insana ölüm yakıştırılamaz.Kürt'lerde şiddet ile varolmaya çalıştılar.Çözüm bu değildi.

 

Silah,dağ çözüm değil.Şiddetin dili kati sonuçlar vermez kimseye...bakın 1984 Eruh meydanında sıkılan kurşunlara...sonuç;sıfır!!!!!!!!!

 

Şunu da eklemek gerekir ki, üstelik, PKK, en çok, köy baskınları ile temsil ettiğini söylediği insanlara kurşun sıkmıştır .

 

Bazı gerçekler vardır insan hayatında forumdaşım.Mesela siz,şiddeti sevmezsiniz.İnsana değer verirsiniz vs.Ama herkes siz değil.

 

Bakın,benim ailemden kimse sokakta taş atmamıştır.

 

Babam bana nefreti aşılamamıştır.

 

Bunun için ben farklı düşünürüm.

 

Benim için PKK çözümn değil,hatta adını bile çözümde kullanmam.

 

Ama ailesinden herhangi biri dağa çıkmış olan biri benim gibi düşünmez,düşünemez.

 

Yine buna ailesinden birinin dağda birinin de asker olduğu durumu eklemek gerekir. Ve asker olanın dağdaki için neler dediğini de...

 

Sokakta taş atmak yanlıştır;ama sokakta taş atan çocuğu mahkum etmek de yanlıştır.

 

Alanlarda şiddetti savunmak yanlıştır,ama her sokağa çıkanı panzerle ezmek de yanlıştır.

 

...

 

PKK,derhal silahı bırakmalı.DTP,PKK ile kendini ifade etmekten vazgeçmeli,siyasi çözümün önünü tıkamamalıdır.

 

Ve devlet;herşeyi ile bölge halkını güven vermeli...

 

Bölge halkı da,güvene güven ile karşılık vermelidir.

 

...

 

Hiçbir çözüm basit değil;kendimizden ödün de vermeliyiz.Bunu yapmalıyız,başka çıkarımız yok.Yoksa yazık olan geçmişin ülkesine,gelecekte de yazık olur.Günahtır;hesabını ödeyemeyiz.

 

Devletin 90’lardaki politikasının yanlış olduğunu da daha önce defalarca söylemiştim. Bugün de farklı bir biçimde devam ediyor yanlış politikalar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

.

.

.

Devletin 90’lardaki politikasının yanlış olduğunu da daha önce defalarca söylemiştim. Bugün de farklı bir biçimde devam ediyor yanlış politikalar.

 

Peki sizce devletin uyguladigi hangi politikalar yanlis Kurtlere karsi? Sizden bir alalim dusuncelerinizi. Cunku maalesef bizler soyledigimizde inkar ediliyor. Sizin gorusunuz ne bu konuda?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Peki sizce devletin uyguladigi hangi politikalar yanlis Kurtlere karsi? Sizden bir alalim dusuncelerinizi. Cunku maalesef bizler soyledigimizde inkar ediliyor. Sizin gorusunuz ne bu konuda?

Kürtlere karşı yapılan yanlış politikala yanlızca kürtçe tv nin kurulmasına karşı olan Turgut Özaldır.

 

özel kanallarla denetim altında kürtçe yayın yapılabilirdi.O zamanda Roj tv yada bunun gibi teröre hizmet veren kanallar amacına bu kadar kolay ulaşamazdı.

 

Bu pkk kanalları sayesinde bir çok kürt vatandaşımızın kafası karışıp devlete kaşı gelmeye başlamış pkk teröristlerinin her yaptığını devletten bilmişlerdir.

 

Bir ara bu kanala göz attığımda haberlere denl kelmişti ve Üniversite olaylarını haber yapıyordu,Polisin copladığı öğrenciyi kareye alarak bakın faşist polis kürt kadınına nasıl davranıyor diyor.

Tabi bunu bilmeyen bilincsiz insanlarımızda gerçekten kürt olduğu için dayak yediğini düşünüyor.

 

Bunun haricinde yapılan diğer yanlışlarda...

Terör olmayan (özellikle doğuda diyorsanızda Kars-Ardahan-ığdır-Erzurum gibi)yerlere devlet hiç bir imkan vermezken terörün olduğu yerlere 4 çocuğa kadar para ve doğum parası veriliyor,yine kalınmada öncelik adı altında tarla parası su parası,ot parası ve karşılıksız krediler veriyor.

 

Bu gibi yanlış politikalarda diğer vatandaşlarımızın moralini bozuyor...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katilmiyorum...

 

Turkler acisindan: Nasil Ingilizceye, Almancaya, Fransizcaya musade veriliyorsa okullarimizda, meclislerimizde ve medyamizda, Kurtce ye de o kadar izin verilmesi gerekiyor secmeli olarak!

 

Kurtler acisindan: Devletimizin Kurt asilli Turk vatandaslarinin kendi ana dillerini ogrenmelerini birakin SECMELI, ZORUNLU kilmalidir Devlet tarafindan ki, koca bir halk kulturu ve dili asimile olmasin!

 

Yani Turk vatandaslarimiza secmeli, ve Kurt vatandaslarimiza kultur mirasi oldugu icin Turkce'nin yaninda ikincizorunlu dil olarak ogretilmeli!

 

Dusunun bir, Kurtlerin kulturel miraslarini gonullu olarak guvence altina alan bir Turkiye'yi dusunun. Kurtlerin bir gun haklari icin mucadele vermek zorunda olmadiklari bir Turkiye'yi dusunun! Iste bizlerin hedefi...

 

 

ilginç bir yerden olaya bakmak istedim.Geçenlerde DTP milletvekili sanırım Emine Ayna idi.Biz kürdüz kürtçe konuşurz bizim başka ihtiyacımız yok diyerek mitinglerde sürekli tekrar ederken kendisinden sonra Ahmet Türk çıktı ve kürtçe konuştu.Kürtçe istiyoruz diyen Emine Aynaya vekil arkadaşlarından biri tercüme yapıyordu.Kürtçe konuşmak istiyorum diyen birine kürtçe biri konuşurken neden tercüme yapılsın ki ??? Meğer kürtçe bilmeyen birisi imiş.Burda ne mantık var şimdi... Hem kürtçe bilmiyor hemde kürtçe konuşmak istiyorum diyor ve başka dile ihtiyacımız yok diyor...

 

Burda kürtçenin resmi dil olması demek Anayasının delinmesi ve Türkiyenin ikiye bölünmesi hatta diğer etnik gruplara ne akla hizmetse gaz verip sizde isyan edin dilinizi kültürünüzü kapın der gibi.... İyidie ne ortada ne alıkoyulan bir dil var ne de kültür var.

 

Okullarda resmi dilin kürtçe olması zaten teklif edilmesi direk çatışmaya malzeme ifadededir direk ayrımcılığa malzeme ifadedir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ilginç bir yerden olaya bakmak istedim.Geçenlerde DTP milletvekili sanırım Emine Ayna idi.Biz kürdüz kürtçe konuşurz bizim başka ihtiyacımız yok diyerek mitinglerde sürekli tekrar ederken kendisinden sonra Ahmet Türk çıktı ve kürtçe konuştu.Kürtçe istiyoruz diyen Emine Aynaya vekil arkadaşlarından biri tercüme yapıyordu.Kürtçe konuşmak istiyorum diyen birine kürtçe biri konuşurken neden tercüme yapılsın ki ??? Meğer kürtçe bilmeyen birisi imiş.Burda ne mantık var şimdi... Hem kürtçe bilmiyor hemde kürtçe konuşmak istiyorum diyor ve başka dile ihtiyacımız yok diyor...

 

Burda kürtçenin resmi dil olması demek Anayasının delinmesi ve Türkiyenin ikiye bölünmesi hatta diğer etnik gruplara ne akla hizmetse gaz verip sizde isyan edin dilinizi kültürünüzü kapın der gibi.... İyidie ne ortada ne alıkoyulan bir dil var ne de kültür var.

 

Okullarda resmi dilin kürtçe olması zaten teklif edilmesi direk çatışmaya malzeme ifadededir direk ayrımcılığa malzeme ifadedir.

 

Eger bugun bir Kurt Kurtce konusamiyorsa bu o Kurdun sucu degildir. Bu, Kurtceyi YASAKLAYAN, bu dilin gelismesini onleyen zihniyetin sucudur! Yani sizin destek verdiginiz zihniyetin.

 

Kurt halkinin Kurtce konusundaki hassasiyetinin nedeni de zaten bu. Yasaklarla, baskiyla anadillerini OGRENEMIYOR olmalari. OGRENMEMEK ISTMEME diye bir sey soz konusu olmadi ve olmaz da! Bunu anlayamamaniz cok uzuntu verici.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kürtlere karşı yapılan yanlış politikala yanlızca kürtçe tv nin kurulmasına karşı olan Turgut Özaldır.

 

özel kanallarla denetim altında kürtçe yayın yapılabilirdi.O zamanda Roj tv yada bunun gibi teröre hizmet veren kanallar amacına bu kadar kolay ulaşamazdı.

 

Bu pkk kanalları sayesinde bir çok kürt vatandaşımızın kafası karışıp devlete kaşı gelmeye başlamış pkk teröristlerinin her yaptığını devletten bilmişlerdir.

 

Bir ara bu kanala göz attığımda haberlere denl kelmişti ve Üniversite olaylarını haber yapıyordu,Polisin copladığı öğrenciyi kareye alarak bakın faşist polis kürt kadınına nasıl davranıyor diyor.

Tabi bunu bilmeyen bilincsiz insanlarımızda gerçekten kürt olduğu için dayak yediğini düşünüyor.

 

Bunun haricinde yapılan diğer yanlışlarda...

Terör olmayan (özellikle doğuda diyorsanızda Kars-Ardahan-ığdır-Erzurum gibi)yerlere devlet hiç bir imkan vermezken terörün olduğu yerlere 4 çocuğa kadar para ve doğum parası veriliyor,yine kalınmada öncelik adı altında tarla parası su parası,ot parası ve karşılıksız krediler veriyor.

 

Bu gibi yanlış politikalarda diğer vatandaşlarımızın moralini bozuyor...

 

Siz y ine kurnazca herkesi ak cikartip Kurt Sorunu'nu cozme yolunda en kararli ve Kurt asilli Ozal'a yuklenmissiniz! Yani sizce baska hic kimsenin hic bir sucu olmadi oyle mi?

 

Ve eger bu kadar yandasiysaniz Kurtce kanallarin olmasinin, neden daha dune kadar TRT6'nin acilmasina karsiydiniz?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eger bugun bir Kurt Kurtce konusamiyorsa bu o Kurdun sucu degildir. Bu, Kurtceyi YASAKLAYAN, bu dilin gelismesini onleyen zihniyetin sucudur! Yani sizin destek verdiginiz zihniyetin.

 

Kurt halkinin Kurtce konusundaki hassasiyetinin nedeni de zaten bu. Yasaklarla, baskiyla anadillerini OGRENEMIYOR olmalari. OGRENMEMEK ISTMEME diye bir sey soz konusu olmadi ve olmaz da! Bunu anlayamamaniz cok uzuntu verici.

 

Kürtçe, 10 yıllık bir süreçte yasaklanmış bir lehçedir.

Eğer lehçeniz, 10 yıl gibi bir sürede, Kürtlerce unutulabilecek bir lehçe ise

Unutulmaya değerdir belki de...

 

Türkçe, Osmanlı devleti tarafında, yüzlerce yıl boyunda ötelendi...

Benimsenmek bir tarafa, görmezden gelindi...

Sarayda, halkın konuştuğu Türkçeyi konuşan,

Sanatta, halkın konuştuğu Türkçeyi kullanan,

Yazışmalarda, halkın kullandığı Türkçe ile yazışan bir Osmanlı değildir bu...

Hatta öyle ki, Türkçe konuşanlar aşağılanmışlardı da...

Kürtler kullanılarak, o Türkmenler, Kürtleştirilmişlerdir de...

Ancak bakın, 700 yıla karşın hala Türkçe sapasağlam ve bir Ulus Dili olarak karşımızda...

Yapısı hala aynen korunuyor...

Konuşanı da hiç azalmamış, aksine konuşanı, çok sağlam konuşuyor...

Bunu neye karşın yapıyor Türkçe?

Yüzlerce yıl ötelenmesine,

Eğitilmemesine karşın...

Osmanlı'da, Türkçe eğitim veren bir kurum var mıydı?

Osmanlı'da halkı eğiten bir kurum var mıydı?

Osmanlı Türkçe üzerinde baskı kurmamış mıydı?

 

Peki, Türkçe unutulabildi mi?

Hayır...

 

Eğer Kürtçe, gerçekten bir dil ise; 10 yılda unutulabilecek bir dil midir?

Eğer 10 yılda unutulabiliyor ise; gerçekten bir dil midir?

Ve bir kitle, gerçekten bir dili varsa, 10 yılda bu dili unutabilir mi?

 

Bakın örneğin Çerkezlere...

Yüzyılı aşkın süredir, ülkelerinden sürülmüş olmalarına karşın,

O sürgün, onlarda belirli bir ortak bilinç oluşturmuşdur

Ve bu bilinci Türkler ile kaynaştırabilmişlerdir.

Ve bugün, o sürgüne karşın, hala dillerini sapasağlam korurlar...

 

Kürtçe ise...

Dediğiniz gibi işte...

10 yılda unutulabilir bir lehçe...

 

Şunu kabullenmelisiniz:

Kürtçe ile ilgili yargılarınız çok duygusal...

Kesinlikle duygusal...

Bugün, Windows Kürtçe bir Windows İşletim Sistemi çıkarsa, %100 eminim ki Kürtlerin çoğunluğu ve Zazaların hepsi, kesinlikle Türkçe kullanmaya devam edeceklerdir...

Çünkü Kürtçe, sandığınız gibi ortak kimlik yaratabilecek bir dil olmadığı gibi, bildiğiniz gibi 10 yılda tükenebilecek de bir dildir...

 

Senede, bir çok yerel kültür ve bununla birlikte yerel diller de yok oluyor...

Senede, bir çok yerel kültür ve bununla birlikte yerel dil de birbirine benzeşiyor...

Türkçe bile diğer dillere benzeşiyor, alıp veriyor ve böylelikle üretiyor...

Bir dilin gelişmesinin en önemli koşulu da budur...

Kürtçe ne alıyor, ne veriyor, ne de üretiyor...

Böyle bir dil, yok olmaya mahkumdur...

Etnik-Milliyetçilik kaygısında olan Kürtler, dillerini ve kültürlerini aslında kapattıklarının farkında değiller...

Hani bir sürü "Kürt Aydını" (aydın'ın etniği olmaz ya, neyse) vardı?

Onlar niçin geliştiremediler ve ürettiremediler Kürtçeye?

Neden hala bir Kürt, başka bir yöre Kürdünü anlayamıyor?

Kürtçenin yatkın olmamasından olmasın bu?

Kaygınızın nedeni de, bu gerçeği kabul edemiyor olmanızdan olmasın?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

asla katılmıyorum böle bir olaya çünkü eğer bir ülkede iki ve daha fazla ana dil konuşuluyorsa o ülke ülke olamaz sadece bir toprak alanı gibi bişi olmuş olur kabul etmem edemem istemem de sizzde istemeyiniz ltfen !!! vede eğer böyle bir şeye çok gerek olsaydı bunu ilk yapacak kişi atatürk olurdu oda eğer bunu yapmamışsa bu tür şeyler iktidara ve gelecek olan iktidarlara kalmaz !!!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eger bugun bir Kurt Kurtce konusamiyorsa bu o Kurdun sucu degildir. Bu, Kurtceyi YASAKLAYAN, bu dilin gelismesini onleyen zihniyetin sucudur! Yani sizin destek verdiginiz zihniyetin.

 

Kurt halkinin Kurtce konusundaki hassasiyetinin nedeni de zaten bu. Yasaklarla, baskiyla anadillerini OGRENEMIYOR olmalari. OGRENMEMEK ISTMEME diye bir sey soz konusu olmadi ve olmaz da! Bunu anlayamamaniz cok uzuntu verici.

 

Yahu kardeşim Türkiye cumhuriyetinde öyle insanlar varki ,T.c vatandaşı olmaı na rağmen hala türkçe bilmiyor.

 

Nasıl yasaktır bu?

 

İlla resmi dilmi olması gerekiyor nasıl bir mantık bu?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Siz y ine kurnazca herkesi ak cikartip Kurt Sorunu'nu cozme yolunda en kararli ve Kurt asilli Ozal'a yuklenmissiniz! Yani sizce baska hic kimsenin hic bir sucu olmadi oyle mi?

 

Ve eger bu kadar yandasiysaniz Kurtce kanallarin olmasinin, neden daha dune kadar TRT6'nin acilmasina karsiydiniz?

 

Bak sevgili Diyarbakırlı yadıklarım duruyor geriye dön ve yeniden oku.

 

Ben kürtçe yayına karşı değilim,olmadımda.

 

Yanlız bu tür yayınlar özel olmalı ve devlet tarafından denetlenmelidir dedim.Devlet resmi bir dil olmayan yayını yapamaz ama burası türkiye,bölücülere her türlü insan hakkı ve imtiyaz tanınabiliyor.

 

Adını önce kürt açılımı daha sonra demokratik açılım diyerek kürt ensitüsü kurulacağını talebin olması durumunda ise diğer dillerinde enstitüsü kurulacağını söylemiştiler.

 

Nasıl bir demokratik açılımsa Lazların isteklerini kabul etmediler .

 

İşte size demokratik açılım,pkk sözcülüğü yapan dtp kürtleri kullanarak kürtler adına bölücülük yaparken aynı istekte bulunulan üstelik dtp gibi terör ve bölücü zihneyeti bile olmayan lazlara verilmiyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yahu kardeşim Türkiye cumhuriyetinde öyle insanlar varki ,T.c vatandaşı olmaı na rağmen hala türkçe bilmiyor.

 

Nasıl yasaktır bu?

 

İlla resmi dilmi olması gerekiyor nasıl bir mantık bu?

 

Nasil mi oluyor. CUNKU TURKCE ONLARIN DILI DEGIL. Iste oyle oluyor. Neden anlamak istemiyorsunuz? Bu halkin da sizin Turkceniz gibi Kurtce denen bir dili var.

 

Siz benim sorumu cevaplayin. Neden bir yandan Kurtceye ve Kurtlere baski var ve siz bunu destekliyorsunuz, diger yandan "Kurtler Kurtce konusamiyor?" ya da "Kurtce gelismemis bir dildir" gibi seyler soyleyip kendinizi hem suclu hem de guclu durumuna koyuyorsunuz?

 

Kurtlerin Kurtce konusamamasinin sebebi ne? Kim neden oldu buna?

Kurtce neden gelisemedi? Kim sebep oldu buna?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.