Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Büyük Türk Devrimi Travma olarak Tanımlandı


Odris

Önerilen İletiler

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Atatürk devrimlerinin toplumda travma etkisi yarattığını savundu.

 

New York Times gazetesine konuşan Fırat, "Devrimlerle toplumun dini yaşama biçimi bir gecede ortadan kaldırıldı" dedi.

 

Gazetenin Türkiye temsilcisi Sabrina Tavernise imzalı analiz haberde AKP'nin kapatma davası değerlendirildi. Haberde Türkiye'de laiklerle AKP arasında yaşananlar "kan davası" olarak nitelendirildi.

 

Tavernise bugün yaşanan olayların Türkiye'de 1920'lerde başlayan sürecin son halkası olduğu yorumunu yaptı.

 

Haberin son bölümündeyse Fırat'ın sözlerine yer verildi.

 

Atatürk devrimlerini ve bu süreçte yaşananları değerlendiren Fırat, "Türk toplumu bir travma yaşamıştır. Bir gece içinde kıyafetlerini, dillerini değiştirmeleri istenmiştir. Dini yaşama biçimleri ortadan kaldırılmıştır. Bu travmayı yaşamayan toplumlar, insanların nasıl giyindiklerine ilişkin tartışmaları anlayamazlar" dedi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Atatürk Devrimleri'nin toplumda travma etkisi yarattığını savunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, yeni bir tartışma başlattı. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, ''Mustafa Kemal'in aydınlama devriminden rövanş almak istiyorlar'' dedi.

 

CHP Grup Başkanvekili Okay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fırat'ın "Türk toplumu bir travma yaşamıştır..." açıklamasının, Atatürk'e ve Cumhuriyet'in değerlerine karşı tepkinin net şekilde dışa vurumu olduğunu ileri sürdü.

 

AK Parti yetkililerinin bugüne kadar yaptıkları açıklamaların bir bütünlük arz ettiğini savunan Okay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ısrarla Cumhuriyet'in kurulduğu 1920'li yıllardan bahsederek, AK Parti iktidarı döneminde yapılanlarla kıyasladığı ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında yapılanları yok saymaya çalıştığını iddia etti.

 

Okay, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın "Türkiye'de Müslüman çoğunluk da dini özgürlüklerle ilgili zorluklar yaşıyor..." dediğini hatırlatarak,son olarak da AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın "Türk toplumu bir travma yaşamıştır. Bir gece içinde kıyafetlerini, dillerini değiştirmeleri istenmiştir. Dini yaşam biçimleri ortadan kaldırılmıştır..." diye açıklama yaptığını söyledi.

 

Fırat'ın açıklamasının, Mustafa Kemal Atatürk'e ve Cumhuriyet'in değerlerine ve niteliklerine karşı tepkinin net şekilde dışa vurumuolduğunu ileri süren Okay, "Mustafa Kemal'in en büyük eseri olan Cumhuriyet'i rotasından çıkartmak istiyorlar. Mustafa Kemal'in aydınlama devriminden rövanş almak istiyorlar. Bu söylemlerini kararlılıkla sürdüren bu siyasal iktidar, maalesef Cumhuriyet'i ve değerlerini içine sindirememiştir. Hedef, Mustafa Kemal ve kurduğu Cumhuriyet'tir" diye konuştu.

 

Okay, İsmet İnönü'ye "millet düşmanı" denilmesini doğrulayan AK Parti milletvekilleri bulunduğunu ancak, Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın buolay karşısında suskun kaldığını iddia etti.

 

"Atatürk devrimleri travma etkisi yarattı"

 

New York Times gazetesine konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Atatürk devrimlerinin toplumda travma etkisi yarattığını savundu. Fırat "Devrimlerle toplumun dini yaşama biçimi bir gecede ortadan kaldırıldı" dedi.

 

(Alıntıdır)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

BASINA YANSIYAN TEPKİLER

 

CHP: ‘TRAVMA YARATAN SİZSİNİZ’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen:

 

“Atatürk devrimleri Türk Milleti’ne çağ atlatan, otoriter din devleti yerine laik bir Cumhuriyetin kurulmasına yol açan devrimlerdir. Türk Milleti Atatürk devrimlerini vazgeçilmez bir yaşam biçimi olarak benimsemiştir. Atatürk dönemini bir baskı dönemi gibi nitelendirmek son derece yanlış ve haksızdır. Atatürk devrimleri halkın üzerindeki baskıyı kaldıran, halkı özgürleştiren milli iradeyi egemen kılan bir yönetimin başlangıcı olmuştur. Aslında Türk toplumuna travma yaşatan, Türkiye’nin çağdaşlaşmasının önünde büyük bir engel teşkil eden AKP iktidarıdır.”

 

TOPTAN: YOK CANIM

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Fırat'ın sözlerine ilişkin, ''Yokcanım, bizi bugünlere getiren Atatürk devrimleridir'' dedi."

 

ÖZDEN: NANKÖRLÜK

Anayasa Mahkemesi önceki başkanlarından Yekta Güngör Özden:

 

“Yaşamlarını ve varlıklarını Atatürk ve arkadaşlarına borçlu olanların akıl dışı, terbiye dışı ve insanlık dışı yaklaşımları Türk ulusunun takdirleriyle yerini bulmalıdır” dedi. Özden şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş ve kuruluş süreçlerini yurttaşlık bilincine yerleştiremeyenlerin safsataları değişik ortamlarda ve zamanlarda bilgisizlik ve nankörlük yansıtan sözlerle açığa çıkmaktadır. Atatürk devrimlerinin kul köle olan insanı, devletin sahipliği, yurttaşlığa Arap milliyetçiliğinin kaynağı olan ümmeti ulusal taşıyan yüceliğine yaraşır olmayanlar dangur dungur konuşarak toplumsal barışı ve ulusal dayanışmayı tehlikeye sokmaktadır. Ayrılıkçı ve bölücülerin değişik kılık ve biçimde siyaset sahnesinde yer almaları düşündürücü ve üzücüdür. Yaşamlarını varlıklarını Atatürk ve arkadaşlarına borçlu olanların akıl dışı, terbiye dışı ve insanlık dışı yaklaşımları Türk ulusunun takdirleriyle yerini bulmalıdır.”

 

 

AKP’Lİ ERDEM DE TEPKİ GÖSTERDİ

AKP Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem:

 

"Sarfedilmemesi gereken gerici laflar. Böyle bir dönemde daha fazla gerginliğe meydan vermemek gerektiği kanaatindeyim. Dengir Fırat, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve partinin ikinci adamı. Bu bakımdan söyledikleri önemli ama hangi anlamda söyledi, niçin söyledi bilmiyorum."

 

 

DSP: NİHAİ HEDEFİNİ GÖSTERİYOR

DSP Genel Sekreteri Masum Türker:

 

"Fırat’ın sözleri AKP’nin nihai hedefini ortaya koyuyor. Sayın Fırat’ın açıklaması belli kesimlere son yıllarda afyon gibi yutturulup meseleyi Atatürk’ü tartışılır hale getirmek ve Cumhuriyetin temellerini sarsmaya yönelik olarak görüyorum. Fırat’ın söylediğine katılmak mümkün değil” diye konuştu.

 

 

SANAT ÖRGÜTLERİ: ŞAŞILACAK BİR ŞEY

Devlet Tiyatroları ve Opera Balesi Çalışanları Vakfı (TOBAV) Başkanı Tamer Levent,

 

“Şaşılacak bir şey. Lafın içinde ne tarih bilgisi var, ne kültür var, ne de yorum var. Şimdi bugün kültürel anlamda bir polemik yaratılıp Türkiye’yi sanki 80 yıl geriye döndürüp Cumhuriyet öncesinden başlatıp, Türkiye’nin kendi kendini geliştireceğinin düşünülmesi isteniyor. Bu bizi Lozan’a da götürür, Sevr’e de götürür” dedi.

 

Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) Başkanı Erhan Gökgücü:

 

"Atatürk devrimlerine, Cumhuriyete bir saldırı. Sayın Fırat’ın sözleri talihsiz bir beyan olduğu kadar, taşıdığı TBMM Milletvekili sıfatına ve görevine başlarken ettiği yemine de uygun düşmemektedir. “Uygarlık kavramı kapsamında ‘Batılılaşma’ hareketi Tanzimat ile resmiyet kazanmıştı. Atatürk bu hareketi, ithal anlayışından kurtarıp devrim sürecine oturtmuş, aydınlanma hareketi niteliği kazandırmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nde dini inançlara baskı yok, dini politik bir yatırım aracı olarak görmekte ısrar eden politikacılar vardır. Böylesi tutumları kınıyoruz.”

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Devrimler kimilerinde travma etkisi yaratır,bu çok normaldir.Kendisini gelişmeye,bilgiye aç hissetmeyen,teba olmaktan kurtulmaya niyeti olmayan,çok uzun süre olduğu gibi kalmaya alıştırılmış,dünyayı sadece kendi birkaç kilometrekarelik alanından ibaret gören ve herşeyi sabit sananlar için devrimler ve güçlü değişimler birer travmadır.O yüzden bu tür şeylere ve savunucularına iyi gözle bakmaz ve yanaşmazlar.

 

Dengir Mir Mehmet Fırat ve AKP tayfası aldıkları oyların çoğunluğunu kimlerin oylarının oluşturduğunu iyi bilmektedir.Ne olursa olsun,bu onların bilinçaltındaki bir çeşit güvencedir.Bu oy oranının rahatlığı ile Türkiye bürokrasisinin işlerine gelmeyen kısımlarını sürekli olarak AB'ye ve ABD'ye şikayet ederler.Bu şikayetler de ne ilginçtir ki genel anlamda insan haklarıyla ilgili değil,hep dini istedikleri gibi yaşayamamak üzerinedir.Fakat vaziyete bakınız ki,halkı Batı tarzı yaşama ve çağdaşlık seviyesine yönlendirme niyeti içeren devrimleri yine o Batı'ya şikayet etmenin bir anlamda üstü örtülü şekilde ''Bunlar size benzemeye çalışıyorlar.Oysa biz size benzemenin kötü ve travmatik bir durum yarattığını savunuyoruz.Ne yani sizin gibi yaşamak ilericilik mi şimdi?'' demeye geldiğini anlamazlar.

 

Partilerini çabucak kapattırmak gibi bir amaçları olduğuna artık iyiden iyiye inandırıyorlar insanları.Sanırım kapatılırlarsa da yine yaşantı tarzlarından nefret ettikleri Batılı abilerine koşup ''Anayasa Mahkemesi bizi dövdü!'' diye ağlayacaklardır.Ama üzülmesinler,o abileri onlara mutlaka bir güzellik düşünür.Travma geçirmeye değmez.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

"Değiştik" diyen zihniyetin vicdan dışı söylemlerine bir örnek daha. Niye şaşırdınız ki?

Bir kurcalayalım isterseniz; hepsi de tesadüf olmamalı bence.

 

Humeyni'yi sever bunlar, senin benim Atatürk'üme de böyle yaklaşır.

Türbanı çıkarmakla, don çıkarmayı aynı zanneder.

Kızdırınca "Ananı da al git" bile der. Teröriste "Sayın" bile dediği duyuldu.

Sana bana darbeci der, kralların hacıların hocaların elini eteğini öper.

Nereden geldiğini bilmeden travmadan bahseder, mandacıya methiyeler düzer.

Okul çatısında namaz kıldırır, uçağın rotasını kıbleye çevirir, Akmerkez'de vitrin önünde namaz kılar.

Apronda deve keser, parasını sana bana ödetir.

"Af yok mu" diyene, "katili affetme yetkisi maktulün varislerine aittir" diyen başbakanları vardır. Demokrasiyi amaç değil araç olarak kullandığında ise "ne var ki canım bunda" diye söylenir.

"Kişiler laik olmaz, devlet laik olur" der; Avşar kızının programında ne kadar laik birisi olduğunu ispatlamaya çalışır.

Tabanına ve yüreğine söz geçiremez, böyle konuşur durur.

 

Bunu da idrak edemeyen %47 için bir cümlem olacak, her olayda ulusalcıları kovalamaya alışıksınız, rahat anlasınız.

 

Travmanı al da git!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Halk devrimindeki amaç, batılılaşmak değil, eski yazıyı yasaklayarak Türkiye'nin geçmişiyle bağlarını kopartmaktır. Bu ülkenin 9 asırlık kültürel geçmişiyle bağları, halka 15 gün süre verilerek bir anda koparıldı ve sıfırdan başlayan bir toplum haline getirildi. 50 sene boyunca üniversiteler dahil hiçbir yerde insanlara eski yazı öğretilmedi. Bir toplumun geçmişi hakkında tam ve mutlak bir cehalete indirgenmesidir bu

bildigimiz anlamda bir devrimlede karşı karşıya degiliz..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Halk devrimindeki amaç, batılılaşmak değil, eski yazıyı yasaklayarak Türkiye'nin geçmişiyle bağlarını kopartmaktır. Bu ülkenin 9 asırlık kültürel geçmişiyle bağları, halka 15 gün süre verilerek bir anda koparıldı ve sıfırdan başlayan bir toplum haline getirildi. 50 sene boyunca üniversiteler dahil hiçbir yerde insanlara eski yazı öğretilmedi. Bir toplumun geçmişi hakkında tam ve mutlak bir cehalete indirgenmesidir bu

bildigimiz anlamda bir devrimlede karşı karşıya degiliz..

 

9 Asır önce mi başladı Türkler'in tarihi?Türkler'in kökenine inecek olursak şamanizmden kopuşu da kökten geçmişten kopma olarak görebiliriz.Osmanlı'nın ümmetçiliğine Türk'ün ulus bilincini yamamak bayağı eğreti duruyor.Ümmetçi ümmetçidir.Kendisine sadece İslam tarihini esas alır.Kavramlar karışınca herkes kafasına göre geçmiş uydurur.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

yok.

islamdan arındırmak istediler türkleri...

 

Merak etmeyin.Eğer ben başka bir ülkede yaşayıp da Türkiye'de yaşadığımı zannetmiyorsam bu ülke İslam'dan arındırılamaz.Bu saatten sonra topyekün İslam'ın terkedilebileceğini düşünmek bayağı gereksiz bir korku müslümanlar için.Ortada bir gerçek varsa yönetimin ümmetçilikten arındırıldığıdır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

AKP 1950 yiliyla baslayan Atatürk ve Cumhuriyet karsiti zihniyetin en radikallesmis bir devamidir,Türkiye Cumhuriyeti devletine kasitlari vardir,bu kasit Atatürk devrimlerini hazmedememek ve kölelik sistemi olan padisahliga bir özlemdir.Osmanlinin kulu olanlar insanin insana kullugunu ortadan kaldiranlara düsmandir,onlar Allaha degil Osmanliya taparlar,Osmanli ise analari kimler olduklari arsivlerle belgelenmis olan adamlardir,bunlarin torunlarindan Atatürk sevgisi tabiki beklenemez,Atatürk adam gibi adamdi.Ne tarikatciydi ne Avrupa veya Amerikanin adamiydi,özbeöz halkin icinden cikmis bir dava adamiydi,etrafina servetler bagislamayan gemicikler almayan bir vatanpwerverdi,tabiiki din simsarlarindan Atatürk sevgisi beklenemez,onlarin Allahsevgisi bile yokki Atatürk sevgileri olsun.Acin Kurani ve bakin,bakinki 1950 yilindan beri ülkeyi yöneten,dincilere tavizler veren,AB ve ABD nin ********* hezinenlerin hangi söz ve davranislari Kuranla özlesir,hicbirisi,ne Osmanlisi nede 1950 yiliyla baslayan irtica iktidarlarinin müslümanlikla hicbier iliskisi yoktur halki Allahi kullanarak kandirmislardir vede kandirmaya devam ederler.Dengir Mir Firat'in seceresini merak edenler Kürt Said'e kadar gidebilirler ve ortaya cikacak olan sonuc hicte sasirtici degildir.AKP gercek yüzünü artik ortaya atmistir,*******.Biz degistik dediler,50 yasina kadar degismemis olan birisi bir anda degistim diyorsa ya yalan söylüyordur yada aklindan noksandir.

Osmanli zamaninda halkin yüzde 99,5 u okuma yazma bilmez karacahildi.Görevleri Osmanliya vergi ve asker vererek toprak isgal etmesi icin katki saglamakti,Osmanli asla adil degildi ve OSMANLI Anadoludaki tüm Türk beyliklerini kilictan gecirtmis ve Türk ismini hizmetcilere vermisti.Bugün Osmanlinin methini düzenler en son Osmanlininda ülkeyi Ingilizlere sattigini ve kendisinide onlarin kucagina attigini cok iyi bilirler ama hazimsizlik varya hazimsizlik o cok büyük bir hastaliktir,hazimsizlik cekenlerin midelerinden zoru vardir cünkü hep mideden konusurlar.Atatürk devrimleri ile halk kendine gelmis,kendisine hic verilmemis olan bir degere sahip olmus,1920 ile Türk devleti adini dünyaya duyurmustur,Türk milleti kimsenin kuyruguna takilmadan tarihler boyunca yasamis ve Allahin dininide gercek anlamda insanlara tanitmistir,Türkiyede yasanan müslümanlik hicbir Islam ülkesinde yasanmamaktadir,hazimsiz olanlar bunu bile hazmedemeyip aynen ABD nin kucaginda oturan sözde müslüman Araplar gibi olmamizi istemektedirler.Islamiyet diye Arap milliyetciliginin propagandalari yapilmaktadir ülkemizde,iste Atatürk'ün Türk ulusuna verdigi büyük hediyelerden biride Kurani Türkce olarak okumak ve anlamaktir.Papagan gibi anlamini bilmeden Kuran okumanin Kurani mezarlik kitabi yapmanin aci sonuclarini iste yasamaktayiz ülkemizde,Kuran Arapca okunmalidir diyen zihniyet bugün Atatürk devrimlerini birer travma olarak yorumlayabilmektedir.Travma onlarin kafasinda olusmustur ve her gecen gün ne yapacaklarini bilmez bir durumda hezeyanlar savurmaktadirlar,onlara acimak bile cok büyük bir yanilgidir onlar layik olduklari seviyeye inmek zorundadirlar.

AKP dis güclerin Sevr'i hortlatma calismalarina isbirlikcilik yapan bir partidir,tramvaylarinin tekerlegine yargi tarafindan tas konulmustur,ve simdi yeni projeler üretmeye baslamislardir,misyonlarini sona erdirebilmek ugruna onlar bu milletin kanini dökmeye bile hazirdirlar cünkü ülkeyi demontaj etme görevini üstlenmislerdir.Hatirlayin onun hocasini yani Erbakan'i;"GECIS KANLIMI OLUR KANSIZMI OLUR ONU ZAMAN GÖSTERIR"diyen Erbakandi.Erdogan'in icazet aldigi odaklar ise TAALIBANDIR.Talibanin ne kanli bir örgüt veya teskilat veya parti oldugu ise anlatmaya gerek olmayacak kadar ortadadir.

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Merak etmeyin.Eğer ben başka bir ülkede yaşayıp da Türkiye'de yaşadığımı zannetmiyorsam bu ülke İslam'dan arındırılamaz.Bu saatten sonra topyekün İslam'ın terkedilebileceğini düşünmek bayağı gereksiz bir korku müslümanlar için.Ortada bir gerçek varsa yönetimin ümmetçilikten arındırıldığıdır.

 

 

islamdan arındırmayı anladıgını sanmıyorum, yanlış anlama..

 

not;

merak ettigimden degil, kendimi ifade etmek için yazarım, aslı verecegim hesabı düşünürüm.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Halk devrimindeki amaç, batılılaşmak değil, eski yazıyı yasaklayarak Türkiye'nin geçmişiyle bağlarını kopartmaktır. Bu ülkenin 9 asırlık kültürel geçmişiyle bağları, halka 15 gün süre verilerek bir anda koparıldı ve sıfırdan başlayan bir toplum haline getirildi. 50 sene boyunca üniversiteler dahil hiçbir yerde insanlara eski yazı öğretilmedi. Bir toplumun geçmişi hakkında tam ve mutlak bir cehalete indirgenmesidir bu

bildigimiz anlamda bir devrimlede karşı karşıya degiliz..

 

Sizin eski yazı dediğiniz Arap alfabesi Türk toplumu'nun geçmişi değildir. Geri kalmış Arap yaşam tarzı ve geleneksel Arap kültürü de Türk Toplumu'nun geçmişini yansıtmıyor. Bu görüşünüz sizin vizyonunuzla ilgili bir sorun.

Cumhuriyet Devrimi ile Türk toplumu hak ettiği ve özlemini dyduğu aydınlanmaya kavuştu. Bu durum sizin canınızı sıksa da bu böyle!

 

Üniversitelerimizde eski yazı öğretiliyor. (Özellikle ilahiyat ve edebiyat fakültelerimizde; ama pozitif bilimler ışığında.)

 

Türk Toplumu geçmişini bahsi geçen devrimler sayesinde tanıma ve öğrenme fırsatı bulmuştur. Bu amaçla kurumlar oluşturulmuş ve bilimsel araştırmalar yapılmıştır. Böylece Türkler, çölde yürüyen develerin kafiyelerine uymak zorunda kalmaktan kurtulmuşlar ve ileriye dönük aydınlık, uygar ve bilimselci bir toplum olma fırsatını yakalamışlardır. Cehalet olan, bunların aksidir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

1920'lerin ve 30'ların dünyası 'diktatörlük rejimilerinin' hakim oldugu bir dünya.

o zamanlar cumhuriyet diktatörlügün gizli adıdır. cumhuriyete demokrasi için falan degil, sahış iktidarı için geçildi.

chp nin ilkeleri arasında demokrasi yoktur ve hiç olmamıştır zaten.

bu niyetlede kurulmamıştır ve halada demokrasi umurunda degildir chp nin

o zamanlarda halk hazır degil falan, bunların hepsi hikayedir.

kişisel dikta rejimlerin klasik hikayeleri, bu rejimlerde halk hiç bir zaman hazır olmaz zaten.

bu tip rejimlerde devleti denetleyecek hiç bir güç bırakmazlar, laiklik, işte dinin devleti denetlememesi için getirilmişdir.

bizdeki laiklik, devletin mutlak gücünü kısıtlaması kesin olanın saf dışı edilmesidir.yani dini tasfiye hareketinin kılıfı..

 

biz diyorlar ''türbana karşıyız, başörtüsüne degil'' ...

anlatabiliyom mu?

 

selamlar

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

islamdan arındırmayı anladıgını sanmıyorum, yanlış anlama..

 

not;

merak ettigimden degil, kendimi ifade etmek için yazarım, aslı verecegim hesabı düşünürüm.

 

Ben 'islamdan temizleme' anlamında yazdım,yani arındırmayı kendi anladığım şekliyle.Tabi ki siz dindar kimliğinizle başka türlü bakacaksınızdır olaya.Fakat tarih dindar ya da dinsiz bakış açısıyla yorumlanırsa islam öncesi-islam sonrası diye anlamsız bir ayrıma gidilir.Devletin ve toplumun bekası ve Türk yönetim anlayışının tarih boyunca büyük komutanlarca yönlendirildiğini göz önünde tutmak gerekir.Öyle görünüyor ki,cumhuriyete geçilirken bunu sağlayan başkomutanın dindar bir kimliğinin olmayışı ve laikliği getirmiş olmasıdır esas mesele.Böyle olunca İslam'ı yok etmek isteyenlerle işbirliği içerisinde görülmektedir kimilerince.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Fakat tarih dindar ya da dinsiz bakış açısıyla yorumlanırsa islam öncesi-islam sonrası diye anlamsız bir ayrıma gidilir.

 

islam tarihi Adem peygamberden başlar, yani tarih söz konusu olacaksa, bu tevhid tarihidir..

 

Muhammed (as) bunun en son halkasıdır. bütün peygamberler islam ile gelmişdir..

islam öncesi, islam sonrası diye bir tarih anlayışı tevhid tarihine ve Kur'an'a uymaz.

başka inanç ve yaşayışlara uygun olmayabilir bu tarih görüşü, zaten bu islamın tarih görüşüdür diyoruz.

başka bir inançda kendi tarih görüşünü söyleyecekdir elbet.

 

tarihi kişilikleri de biz buna uygun degerlendirmek durumundayız.

neler gelmiş geçmiş bu tarihden...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Atatürk devrimlerinin toplumda travma etkisi yarattığını savundu.

 

New York Times gazetesine konuşan Fırat, "Devrimlerle toplumun dini yaşama biçimi bir gecede ortadan kaldırıldı" dedi.

 

Gazetenin Türkiye temsilcisi Sabrina Tavernise imzalı analiz haberde AKP'nin kapatma davası değerlendirildi. Haberde Türkiye'de laiklerle AKP arasında yaşananlar "kan davası" olarak nitelendirildi.

 

Tavernise bugün yaşanan olayların Türkiye'de 1920'lerde başlayan sürecin son halkası olduğu yorumunu yaptı.

 

Haberin son bölümündeyse Fırat'ın sözlerine yer verildi.

 

Atatürk devrimlerini ve bu süreçte yaşananları değerlendiren Fırat, "Türk toplumu bir travma yaşamıştır. Bir gece içinde kıyafetlerini, dillerini değiştirmeleri istenmiştir. Dini yaşama biçimleri ortadan kaldırılmıştır. Bu travmayı yaşamayan toplumlar, insanların nasıl giyindiklerine ilişkin tartışmaları anlayamazlar" dedi.

 

Atatürk Devrimleri Toplumda Travma Yarattı"3100.jpgCumhuriyet'in ilk yıllarındaki devrimlere atıfla “Toplum bir travma yaşamıştır.' şeklindeki sözlerinin çarpıtıldığını söyleyen Dengir Mir M. Fırat, sözlerinin sosyolojik bir analiz olduğunu söyledi ve evet "Her devrim gibi Atatürk devrimleri de toplumda tramva yaratmıştır." dedi. 24.06.2008 10:22

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Cumhuriyet'in ilk yıllarında yapılan devrimlere atıfta bulunarak, "Türk toplumu bir travma yaşamıştır' şeklindeki sözlerinin çarpıtıldığını söyledi. Fırat, bir basın toplantısı düzenleyerek eleştirilere cevap verdi. Adı geçen gazetenin muhabiri ile uzun bir röportaj yaptığını anlatan Fırat, 'Gazeteye bakarsanız bu röportajın kısa bir parçası alınmış. Muhabirin kendi değerlendirmesi olarak orada yer almış' dedi.

 

 

 

BİR GECEDE YAZI DEĞİŞTİ

 

 

 

Cumhuriyet kurulmasıyla birlikte, halkın o güne kadar var olan değerlerinin ortadan kaldırıldığını hatırlatan Fırat, 'Cumhuriyetin kurulması, Saltanatın kaldırılması, alfabenin getirilmesi, medreselerin kapatılması bir devrimdir. Her devrim sosyal bir tramvadır. Devrimin temel niteliği de budur. Eğer biraz zahmet edip Türk Dil Kurumu ve başka bir sözlüğe baksaydı. Devrimin köklü beklenmeyen bir değişikliğin tümüne devrim, inkılap denildiğini görürdü. Her devrim gibi Atatürk devrimleri de toplumda tramva yaratmıştır. Bir günde Latin alfabesine geçilmiştir. O gün okuma yazma oranı sıfıra düşmüştür. Bunun değerlendirilmesi devrimin iyi ya da kötü oluşu anlamında bir değerlendirme değildir' diye konuştu.

 

ANALİZİM GÖLGELENDİ

 

Fransa devrimi 100-150 yıl önce yapılmasına rağmen ülkede hâlâ bunun etkisinin yaşandığını kaydeden Fırat, 'Sovyet devrimi yaşanmasına rağmen hala bu yaşanıyor. Türk toplumunun da bundan etkilenmediğini söylemek doğru değildir. Bu bir tespittir' dedi

 

MALUM GRUBUN HABERİ

 

Doğan Grubu'na ait medya kuruluşlarının haberi maksatlı bir şekilde çarpıttığını kaydeden Fırat, "Biraz sonra bu haberin orijinali ile tercümesini sizlere vereceğiz. Lütfen okursanız. Okuduktan sonra dönüp o malum grubun haberi ile kıyaslarsanız ne kadarının doğru ne kadarının yanlış olduğunu görürsünüz. Basın etiğine siyasi etik kadar inanıyorum' dedi.

 

Bahçeli partisi için proje üretsin

 

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'Erdoğan dışarıda bir bilen olarak kalsın' şeklindeki önerisini de sert bir dille eleştiren Fırat, 'TBMM'de gurubu bulunan bir partinin AK Parti'ye akıl vermesini anlayamıyoruz. 2002 seçimlerinden sonra halk sandığa gömdükten sonra parti başkanlığından 10 ay sonra tekrar dönmesi anlaşılır değil. Kendi partilerini nasıl iktidara taşıyacaklarını yine sandığa gömülmemeleri için neler yapacaklarını düşünsün' diye konuştu.

 

(Yeni Şafak)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

1920-30 arasında kurulan bir çok otoriter rejim yıkılmışdır.

geçmişin sorgulanmaması ve sorgulamamanın sürekli zorla saglanması bu ülkenin gelecegini belirliyor.

totalitarizmlerini bir çok ülke hesaplaşarak 70 li yıllarda gömmüşdür.

biz bu hesaplaşmayı hala yapamadık.

sorun budur.

sopa zoruyla kalplere hükmetmeye çalışan bir sistemde yaşıyoruz, bunun agırlıgını hiç bir toplum taşıyamaz..

saltanatdan cumhuriyete geçildigini sanıyoruz, aslında geçildi ama o zamanlarda cumhuriyet demek tek adamlık otoritesi demekdi.

ve bu tek adamlık üstünden, yıllardır halkın tepesine binmiş, hiç bir şey becerememiş azgın azınlık inmemek için direnmektedir. hiç bir başarıları olmadıgı halde, iktidarlarını sorgusuz devam ettirmek istemektedirler.

bunlar için türkiyeyi yönetmekten daha kolay bişi yok..

türkiye bunlar için ankaradan ibaretdir..

 

akp bu saltanata ya son verecek, ya da kendiside bu saltanata kanıp yok olup gidecek.

hiç bir rejim kalplere tahakküm ederek yaşayamaz..

 

ingiliz kralına sormuşlar, ''ingiltere bolşevik olursa ne yaparsın''? diye

kral ''bolşevik ingilterenin kralı olurum'' demiş...

 

kıssadan hisse..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

islam tarihi Adem peygamberden başlar, yani tarih söz konusu olacaksa, bu tevhid tarihidir..

 

Muhammed (as) bunun en son halkasıdır. bütün peygamberler islam ile gelmişdir..

islam öncesi, islam sonrası diye bir tarih anlayışı tevhid tarihine ve Kur'an'a uymaz.

başka inanç ve yaşayışlara uygun olmayabilir bu tarih görüşü, zaten bu islamın tarih görüşüdür diyoruz.

başka bir inançda kendi tarih görüşünü söyleyecekdir elbet.

 

tarihi kişilikleri de biz buna uygun degerlendirmek durumundayız.

neler gelmiş geçmiş bu tarihden...

Birakalim su hikayeleri. Islam veya diger dinlerde günümüze benzer belli siyasi akimlarin ismleridir. O dönemlerde hakimiyet kurmak icin din kesfesi adi altinda siyaset anlayisidir. Eskidi ve gitti o devirler. ABD emperyalizmi cökmüs basimiza kalkacak halimiz yok, bizler halaa hayaller pesindeyiz ve neymis her sey islamla gemis mis te mis. Hayalden baska bir sey degil. Bazilarida bu cag disi sistemi günümüze getirmek istiyor ve adina da acizane din deniliyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

islam tarihi Adem peygamberden başlar, yani tarih söz konusu olacaksa, bu tevhid tarihidir..

 

Muhammed (as) bunun en son halkasıdır. bütün peygamberler islam ile gelmişdir..

islam öncesi, islam sonrası diye bir tarih anlayışı tevhid tarihine ve Kur'an'a uymaz.

başka inanç ve yaşayışlara uygun olmayabilir bu tarih görüşü, zaten bu islamın tarih görüşüdür diyoruz.

başka bir inançda kendi tarih görüşünü söyleyecekdir elbet.

 

tarihi kişilikleri de biz buna uygun degerlendirmek durumundayız.

neler gelmiş geçmiş bu tarihden...

 

Demek ki size göre İslam'ın dışında bir tarih yok.Herşeyin ölçüsü İslam.Ezelden beri hep İslam belirleyici olan.Bu durumda objektif tarih anlayışı da Kuran'a uymaz.Türk ile müslümanlığı birbirinden ayrılamaz gördüğünüz gibi tarihi de Kuran'a bakıp yazmaya kalkarsanız kendi içinizde çelişmemiş olursunuz tabi.Fakat tarihten iyi anlayanların içinde ne derece ciddiye alınırsınız o belli değil.

 

Siz laik cumhuriyetçileri İslam süpürücülüğüyle tanımlıyor da olabilirsiniz.Ama öte yandan siz de tarihe kendi cephenizden şekil vermeye çalışıyorsunuz.Bu durumda karşı tarafı eleştirmek anlamsız kalıyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ben onu bunu bilmem ekmek 80 ykr (eski 800.000 tl) olduğundan beri ben de büyük bir travma yaşıyorum.

 

2 ekmek alabildiğim günler evde bir bayram havası sanki Ankara dan abim gelmiş...

 

Yani Devrim bu herşey aniden olur DEVrilir birden eski düzen kimi ertesi sabah uyanır uykudan kimisi 80 sene sonra ...Görmek istediğini görür, görmek istemediğini görmez insan.

 

ben hala ekmeğin 80 ykr olduğunu görmek istemiyorum mesela :)

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Arkadaşlar öncelikle hepinizi selamlıyorum,

 

Şuan ülkemizde köylü kültürün, şehirli yaşam tarzına dramatik baskısını içler acısı bir halde tüm dünya izlemektedir. Zihinsel derinliğini orta çağın yüzeysel paradigmalarından alan bu egemen kültürel yapı, ne yazık ki aydınlanma çağını çok geride bırakmış modern dünya tarafından unutulmuş olsada biz en şiddetli bir şekilde bu köylü kültürel yapıyla karşı karşıyayız. Mesele din, atatükçülük değil, problem eğitimsiz ve içe kapanık yetişmiş nesillerin kendi dar alanlarını geniş profilli insanlara empoze etmeleridir.

 

İzleyip, susmak , sineye çekmekten başka çara yok şimdilik....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Arkadaşlar öncelikle hepinizi selamlıyorum,

 

Şuan ülkemizde köylü kültürün, şehirli yaşam tarzına dramatik baskısını içler acısı bir halde tüm dünya izlemektedir. Zihinsel derinliğini orta çağın yüzeysel paradigmalarından alan bu egemen kültürel yapı, ne yazık ki aydınlanma çağını çok geride bırakmış modern dünya tarafından unutulmuş olsada biz en şiddetli bir şekilde bu köylü kültürel yapıyla karşı karşıyayız. Mesele din, atatükçülük değil, problem eğitimsiz ve içe kapanık yetişmiş nesillerin kendi dar alanlarını geniş profilli insanlara empoze etmeleridir.

 

İzleyip, susmak , sineye çekmekten başka çara yok şimdilik....

Bu tespitinize katilmamak elde degil.acinacak bir durum ama gercek,Osmanli öncesi Türk toplumu kültür yönünden zengindi,kadinlara deger verilirdi ama Osmanli ile baslayan kültür yozlasmasi dinin yozlasmasinida beraberinde getirdi,dikkat ederseniz Osmanli'nin duraklama ve gerileme dönemide Araplardan halifeligin resmen Osmanliya gecmesinden sonra baslamistir.Din baslibasina gerileme nedeni sayilamaz,dini yani Allahi kendilerine alet olarak alan ve halka karsi kullanan zihniyet gerilemenin vede yikilmanin baslica nedenlerinden biridir.Cünkü iman zayiflamis ve halkin arasina sözde evliyalar karismis ve bu evliya diye anilan kisiler dini kendileri yorumlayip cagdasliga karsi bir set olusturmuslardir.Halk ******** Osmanlida ama saraydakiler büyük sairdirler zaten en büyük meziyetleride siir yazmakti ve haremden kadin secmekti.bizim bazi siyasetcilerimizin siir sevdasi dolayisiyla Osmanli sevdasini bu anlamda görmek lazimdir.Atatürkle baslayan aydinlanma dönemine en sert direnis dinci tayfasindan geldi cünkü mesleklerine son verilmisti halki artik aldatamayacaklardi,Kuranda olmayan seyleri Allahin emri diye insanlara satamiyacaktilar.Birileri arada bir cikip sorar,IRTICANIN TARIFI NEDIR diye.bunu sorarken akillari sira irtica lafi edenleri susturacaklarini sanarlar.Irtica, aydinliga karsi cikmanin "kÖYLÜ KÜLTÜRÜN SEHIRLI YASAM TARZINA BASKISININ,Ortacag kültürünün yasatilmak istenmesinin,Islami degilde kendi dinlerini yasatmak istemelerinin adidir.Yine birileri insan haklari demokrasi özgürlük paravanasinin arkasina gecip amaclari sadece ve sadece rejimi yikmaya yönelik yasam ve kiyafet savasi verenleri desteklerler.Destekleyenlerin aslinda kendileride bu devletle sorunu olan kesimlerdir.

Gercek olan vbir sey varki oda 6,5 yildir AKP nin bu millete yasattigi travmadir,umarizki bu travma birgün sona erecek ve bu travmayi yasatanlar millete hesap vereceklerdir.

 

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.