Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İstanbul'a duadan sonra yağmur yağdı!Bu olaya ne diyecesiniz

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:
ALLAH bu mübarek MİRAÇ kandili gecesi edilen tüm duaları kabul eder inşallah...O duaların hürmetinede şu inanmayan ve dalga geçen kardeşlerimizinde günahlarını affeder inşallah...amin...

biz inanmıkyor değiliz ve dua olayıyla da dalga geçiyor değiliz..

ama bu kadar da bağnaz olmamak lazım..

suyu israf edecek ve sonunda onu tüketecek herşeyi yapıp da sonra çareyi Allah'tan aramak kadar komik birşey olamaz..

dua edilmesine karşı değiliz ancak ortada bilimsel bir gerçek var..

eğer siz belirli önlemleri almazsanız ne kadar yağmur yağarsa yağsın susuzluğa muhtaç olursunuz..

o yüzden ben diyorum ki Allah'a yağmur yağdırması için dua etmekten önce elimizi Rabbimize açıp şunu demeliyiz :

Ey güzel Allah'ım.. Ne olur bizi yöneten şu avanaklara, kendi ceplerini doldurmak yerine suyumuzu tasarruf etmeleri için ve bilinçli önlemler almaları için akıl ihsan eyle Yarabbim.. Amin !! "

sonuçta siz Allah'ın bize verdiği nimetleri bencilce tükettikten sonra ona dua etmeniz ********** başk bir şey değildir.. Tanrı bize suyu veriyor ama biz hiç umursamadan, suyumuz varken israf ediyor ve bizden kaynaklanan nedenlerle su kalmayınca duayı akıl ediyorsak Tanrı bize değil su, hiçbir nimetini vermez...

bu yüzden önce bilinçlenmek lazım...

• Cevaplar 95
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:

suyu israf edecek ve sonunda onu tüketecek herşeyi yapıp da sonra çareyi Allah'tan aramak kadar komik birşey olamaz..

eğer siz belirli önlemleri almazsanız ne kadar yağmur yağarsa yağsın susuzluğa muhtaç olursunuz..

o yüzden ben diyorum ki Allah'a yağmur yağdırması için dua etmekten önce elimizi Rabbimize açıp şunu demeliyiz :

Ey güzel Allah'ım.. Ne olur bizi yöneten şu avanaklara, kendi ceplerini doldurmak yerine suyumuzu tasarruf etmeleri için ve bilinçli önlemler almaları için akıl ihsan eyle Yarabbim.. Amin !! "

sonuçta siz Allah'ın bize verdiği nimetleri bencilce tükettikten sonra ona dua etmeniz ********** başk bir şey değildir.. Tanrı bize suyu veriyor ama biz hiç umursamadan, suyumuz varken israf ediyor ve bizden kaynaklanan nedenlerle su kalmayınca duayı akıl ediyorsak Tanrı bize değil su, hiçbir nimetini vermez...

sevgili hakan şu ana kadar 82 yorum yapılmış istersen bir daha oku, senin yazdığından başka bir şey varmı?

zaten yazmadıkmı ,bu zamana kadar önlem almayan yetkililerin hatasıdır,önlem alınmalıydı yinede önlem alınmalıdır diye..

ama asıl yorum yapmanız gereken konu; yağmayan yağmurun O anda,kavurucu sıcakta ,duanın ardından bardaktan boşalıcasına yağan yağmur, tartışma konusu.

Yoksa önlem amışlar,almamışlar falan değil ,NEDENSE DEFALARCA VURGULAMAMA RAĞMEN YİNE AYNI ŞEYLER SÖYLENİYOR...

isterseniz konunun başlığını birkez daha okuyun öyle yorum yapın...

Yalnız inançlı insanlara muhalefet olsdun diye anlamsız yorum yapmayın.

yani kimse sizden farklı birşey düşünmüyor.

saygılar

Gönderi tarihi:

:D:clover:

Gönderi tarihi:

Umalımki Allah bu dünyaya acısın.Yoksa insan eliyle yok olmamız işten bile değil...

ABD,Rusya;Fransa;İngiltere,Çin,Hindistan,Pakistan,Kuzey kore öyle nükleer denemeler

yaptılarki.Bunun dünyayı değiştirmemesi düşünülemez.

Gönderi tarihi:

Bir grup Ankaralı, vali beyi (Atıf Tüzün) ziyaret eder. Başlarında Hoca Rifat Efendi (Börekçi) vardır:

- Vali bey, havalar kurak gidiyor... Yağmur duasına çıkmak istiyoruz.

- Çıkın... Engel olan mı var?

Hoca Rifat Efendi "nasıl çıkalım" der.

Üslubunda bir "kaygı" vardır.

"Yağmur duasına hükümet ne der, Atatürk'ün tepkisi ne olur" kaygısı.

Vali Atıf Tüzün:

- Burada hükümet benim... Toplumun huzur ve güvenliğini bozmayacak her türlü eylemde bulunabilirsiniz... Gazi hazretleri laik bir liderdir... Kimsenin inancına karışmaz... İstediğiniz zaman yağmur duasına çıkabilirsiniz... Çağırırsanız ben de katılırım.

"Olay" Atatürk'e kim bilir nasıl intikal ettirilir ki, birkaç gün sonra Vali bey Çankaya Köşkü'ne çağrılır.

Atatürk sorar:

- Hoca efendiler size geldiler... Onlara neler söylediniz?

Vali Tüzün "yukarıdaki diyalogu" aynen tekrarlar.

Atatürk "takdir eder bir yüz ifadesi ile" yanındakilere döner:

- Gördünüz mü benim valimi?

İz Bırakan Mülki İdare Amirleri-3... Mehmet Aldan... İçişleri Bakanlığı Yayını... Sayfa 139.

Gönderi tarihi:

Burada da belli arkadaşlar olayı tamamen farklı yöne çekmeye çalışıyorlar!...

Küresel ısınmaya karşı tedbir almayan halkımızdan bir kesimi çareyi DUA etmekte aramışlar.Burada aslolan duadan önce eldeki imkanlar kullanılarak yada kısılarak ilk önce kendimiz bu durumun(küresel ısınmanın)önüne geçmeye çalışılmalıydı,biz hem har vurup hem savuralım sonrasında da yağmur duasına çıkalım KOMİK önce eldeki imkanlar kullanılıp elimizden geleni yapmalı sonrasın da DUA edilmelidir ki,MEVLA dualarımızı kabul etsin.

Dua yaratılanın yaratana ilticasıdır,ondan bir nedenden dolayı yardım istemesidir,duası gerek kabul görür gerekse görmez.

Duaya inanmayan yaratıcıya ZATEN inanmıyordur ki,yukardaki arkadaşın''hangi işiniz dua ederek halloldu'' gibisinden sorusu duaya yani ALLAH'a inanan kişilere sorması garip kaçmış,madem YARATICIYA inanmıyorsun niye soruyorsun enteresan bir durum yani!....

Gönderi tarihi:
Ama Türkiye'nin göbeği Ankara'da başbakanın da katıldığı yağmur duasında yağmur yağmadı... Buna ne diyeceksiniz...

Basbakanimiz sehitlere kelle dedigi icin,, diyebilirmiyiz onuda bilemiyorum

yakinda onun Duasina,da cikacakmiyiz...oda bilinmez.. zaten yagmur Duasida zararuriyetten dogmamismiydi

yaziktir bu ülkeye.? bu ülke pazardan bulunmadi ne hallere gelmis ..!!!

inanin daha Dünya bunun farkinda bile degil.? yakinda buralarda bu durumu dünya insanlarini nasil izahat edecegiz bilemiyorum.?

bizlerin laikligiyle övünen ülkelerin insanlari bizlerin gölgesine siginarak bizlerden güc alirlardi o insanlarin simdi ruh halini bile düsünmek istemiyorum..

belki dünya tarihi ilkleri yasayacak bir ülke nasil karanliklara gömülür evet bunun adi karanliklara gömülmektir

ve nasil karardigimizi iliklerimize kadar hissedecegiz

simdiden hep beraber kararmaya bir arkadasinda Tanri acisin yazmis nükler silahlardan,, asil nükler silah kararan fikirlerdir ,,fikirlerki onlari dizginleyemezsin..!!!

Artik gidiyoruz .. Mechule giden bir atli gibi..

:shuriken: yamyam frankfurt

Gönderi tarihi:

Nediyeyim bilmiyorum ki;

Burada biri çıkıpta (size söylüyorum dalga geçen arkadaşlar)sizin dinsizliğinizle,inançsızlığınızla dalga geçip sizi küçük düşürmeye çalıştımı,canınızı sıkan nedir bunu açıklayın önce sonrasında da neden sürekli karalama yolunu seçiyorsunuz,bunu!!....

İNSANLARIN MANEVİ OLARAK DEĞER VERDİĞİ HER NE OLURSA OLSUN HOŞUNUZA GİTMESEDE SAYGI DUYMAK ZORUNDASINIZ İNSAN OLMAK BUNU GEREKTİRİR,İSLAM HRİSTİYANLIĞA YADA YAHUDİLİĞE SAYGI DUYUYORSA ONLARDA İSLAMA DUYACAK.

MEVLA İNSANI İNANÇSIZ KALIP YARATILIŞ GAYESİNİ UNUTMAKTAN,KORUSUN.amin

Burada bir şey bilindiğinden dolayı konuşulmuyor,yazılanlar bilgisizliğin İSPATIDIR.

Gönderi tarihi:
Nediyeyim bilmiyorum ki;

Burada biri çıkıpta (size söylüyorum dalga geçen arkadaşlar)sizin dinsizliğinizle,inançsızlığınızla dalga geçip sizi küçük düşürmeye çalıştımı,canınızı sıkan nedir bunu açıklayın önce sonrasında da neden sürekli karalama yolunu seçiyorsunuz,bunu!!....

İNSANLARIN MANEVİ OLARAK DEĞER VERDİĞİ HER NE OLURSA OLSUN HOŞUNUZA GİTMESEDE SAYGI DUYMAK ZORUNDASINIZ İNSAN OLMAK BUNU GEREKTİRİR,İSLAM HRİSTİYANLIĞA YADA YAHUDİLİĞE SAYGI DUYUYORSA ONLARDA İSLAMA DUYACAK.

Burada bir şey bilindiğinden dolayı konuşulmuyor,yazılanlar bilgisizliğin İSPATIDIR.

Dini düşüncelerle enfekte edilmiş insanlara rasyonel argümanlarla artık ulaşılamaz ve kendilerinden şüphe etmeyi bilmezler...

Çünkü, ?Bugünkü Dünya?da en tehlikeli unsur, derin dini inanca sahip insanın pervasızlığıdır.?

Buna hala görmeye devam ediyoruz...

Üzücü olan bu...

Gönderi tarihi:
Nediyeyim bilmiyorum ki;

Burda dediklerin ismini versen iyi olur , ben herseyden önce dini tarismalara girmeyen birisi olarak yukardaki tartismalari öyle kabul ediyorsan asil ispatlamak istedigin bilgisizlik ne oldugunun farkina varirsin ..

burda bu ülkenin bu sekilde cözüm bulmaya calismasidir ..

tamam belki ülkemiz bu konularda cok iyi noktalara gelmis olurda sularimizi billur gibi kullanirda ozaman sükretmeye gidildigi zaman bende katilirim.?

konu halkimiz ülkemiz bilincli olarak yoksullastirirlirken bu sekilde birde dinimizle alay edilerek bu noktalara halkimizin sürüklenmesidir.?

tabiki bir takim vurgularla demokrasilerde olan insanlarin sezgisini güclendirmek icin bu tür tartismalarda bu benim gibi düsünceler vede bu tür yazilar olacaktir.. bilmem anlatabildimmi.!!

sonra illahin diyorsan dinimizle alay ediliyor dini forumlara gir iki mezhebin tartismalarini veyahutta bin bir parcaya bölünmüs tarikatlarin özünde bir mezhep gibi dini kavgalarini seyret kim dinimizle alay ediyor daha iyi farkina varirsin.?

ama zannediyorum o tür olaylar seni rahatsiz edecegini zannetmiyorum seni rahatsiz eden demokrat birinin birak bu konulari tartismayi adini bile yakindan anmasi seni rahatsiz eden.

Saygilar ve sevgiler hoscakal saglicakla kal hersey gönlüne göre olmasi dilegiyle

Amin.

Gönderi tarihi:

Bu forumun özelliğide bu..

Ataist olabilirrsin,müslüman yada yahudi..

Bizim için hiç farketmez.

Gönderi tarihi:
Dini düşüncelerle enfekte edilmiş insanlara rasyonel argümanlarla artık ulaşılamaz ve kendilerinden şüphe etmeyi bilmezler...

Çünkü, “Bugünkü Dünya’da en tehlikeli unsur, derin dini inanca sahip insanın pervasızlığıdır.”

Üzücü olan bu...

Bugünkü taploda tehdit eden şeyin''dini inanca sahip kişilerin pervasızlığı''değil,adına din adamı denen kişilerin kendilerince ideolojik bir çaba sarfeden kişiler tarafından kullanılarak İSLAM dinine saldırılmasıdır,İslam dininden şüphe etmem söz konusu olamaz zaten,hak olduğunu bildiğin bir şeyin bilgisizce değerlendirmesine gitmek seni ihya etmekten ziyade cahilliğinde yok olmana neden olur.Bu kendi varlığından şüpheye düşmekle eş değerdedir.

Üzücü olan;gelişen bilim yaratıcının varlığını hergün ispatlarken hala gözleri kapalı ELEŞTİRMEKDİR.

Burda dediklerin ismini versen iyi olur , ben herseyden önce dini tarismalara girmeyen birisi olarak yukardaki tartismalari öyle kabul ediyorsan asil ispatlamak istedigin bilgisizlik ne oldugunun farkina varirsin ..

burda bu ülkenin bu sekilde cözüm bulmaya calismasidir ..

tamam belki ülkemiz bu konularda cok iyi noktalara gelmis olurda sularimizi billur gibi kullanirda ozaman sükretmeye gidildigi zaman bende katilirim.?

konu halkimiz ülkemiz bilincli olarak yoksullastirirlirken bu sekilde birde dinimizle alay edilerek bu noktalara halkimizin sürüklenmesidir.?

tabiki bir takim vurgularla demokrasilerde olan insanlarin sezgisini güclendirmek icin bu tür tartismalarda bu benim gibi düsünceler vede bu tür yazilar olacaktir.. bilmem anlatabildimmi.!!

sonra illahin diyorsan dinimizle alay ediliyor dini forumlara gir iki mezhebin tartismalarini veyahutta bin bir parcaya bölünmüs tarikatlarin özünde bir mezhep gibi dini kavgalarini seyret kim dinimizle alay ediyor daha iyi farkina varirsin.?

ama zannediyorum o tür olaylar seni rahatsiz edecegini zannetmiyorum seni rahatsiz eden demokrat birinin birak bu konulari tartismayi adini bile yakindan anmasi seni rahatsiz eden.

Saygilar ve sevgiler hoscakal saglicakla kal hersey gönlüne göre olmasi dilegiyle

Amin.

YAZDIKLARIMI İDRAK EDEMEMİŞSİN DOSTUM,bir daha oku!....

Ben dinle,kutsal sayılan kutsallarla dalga geçilmesine karşıyım,yukarıda yazılan mesajları okursan konunun amacı dışına kayıp DALGA geçme boyutuna geldiğini göreceğinden eminim.

Benim tarikat tartışmalarına girme yada onları eleştirme yada savunma gibi bir gayem yoktur,bana bu örneği vermenizdeki nedeni anlıyamadım,onlarda burada bu yazılanları yazsa onlarada aynı cevabı veririm,özllikle ''ama zannediyorum o tür olaylar seni rahatsiz edecegini zannetmiyorum seni rahatsiz eden demokrat birinin birak bu konulari tartismayi adini bile yakindan anmasi seni rahatsiz eden''bu sözünüzü bir İFTİRA olarak algılıyorum beni ne kadar tanıyorsunuz ki böylesine önyargılı saçmalıyorsunuz,sizin ki fikir alış verişinde bulunmaktan ziyade KARALAMADIR bana yazdığınız bu mesajınızla.

Gönderi tarihi:
Üzücü olan;gelişen bilim yaratıcının varlığını hergün ispatlarken hala gözleri kapalı ELEŞTİRMEKDİR.

Maalasef sevgili arkadaşım..

İlahi güçlerle zincirlenmiş bir beynin köleliği ne yazıkki bütün doğmaların temelini oluşturmaktadır...

Şöyle iyice bir araştır bakalım...

Neler göreceksin..

Sadece kuran okumakla ve almak istediğini almak, görmek istediğini görmek ve işitmek istediğini işitmekle olmuyor bu işler...

Bilgi çağındasın....

Şöyle kalk bir dünyaya bak...

Yaşadığım bölge ile değil yaşam, gürül gürül akan bir dünya var ve bizim geri kalmış toplumların temel yazgısını hiç değiştirmeye gücü dai olmayan bu doğmayı artık gerçek gözlüklerinizle bakın...

Hayrıca da: Evrim biyologları artık yanlışlığı çok iyi anladılar ve insanları din’den kurtarmak istiyorlar. Tezler: Dinler, zamanımızın asıl kötü’sü dür...

Bu kadar basit..

Kaynak kitap: DARVİNİST / Jörg Blech (bu evrim biyologlarının isimlerinin binlercesini bu kaynakta görebilirsin...)

Gönderi tarihi:
Maalasef sevgili arkadaşım..

İlahi güçlerle zincirlenmiş bir beynin köleliği ne yazıkki bütün doğmaların temelini oluşturmaktadır...

Şöyle iyice bir araştır bakalım...

Neler göreceksin..

Sadece kuran okumakla ve almak istediğini almak, görmek istediğini görmek ve işitmek istediğini işitmekle olmuyor bu işler...

Bilgi çağındasın....

Şöyle kalk bir dünyaya bak...

Yaşadığım bölge ile değil yaşam, gürül gürül akan bir dünya var ve bizim geri kalmış toplumların temel yazgısını hiç değiştirmeye gücü dai olmayan bu doğmayı artık gerçek gözlüklerinizle bakın...

Hayrıca da: Evrim biyologları artık yanlışlığı çok iyi anladılar ve insanları din’den kurtarmak istiyorlar. Tezler: Dinler, zamanımızın asıl kötü’sü dür...

Bu kadar basit..

Kaynak kitap: DARVİNİST / Jörg Blech (bu evrim biyologlarının isimlerinin binlercesini bu kaynakta görebilirsin...)

Halen daha varsayımla konuşuyorsunuz,benim göremeyipte gördüğünüz şeyleri buraya alın ki size cavaplarını vereyim!.....

Darwin gibi bir Türk düşmanının kurucusu olduğu Darvinist gibi saçma bir felsefeye olan ilginiz,içine düştüğünüz girdapta sizi iyicene karanlığa itiyor bunun frkında değilsiniz,bugün bilim bigbang teorosinin kesinliğini Darvinist düşüncenin yok oluşunda yükseltirken sizin bu anlamsız ferasetinizi ayakta alkışlıyorum....

Gönderi tarihi:

Duanın iyileşme sürecindeki etkisi bilim dünyasının en çok tartışılan konularından biri haline geldi. Birçok bilimadamı duanın bilimsel olarak araştırılamayacağını öne sürerken din çevreleri de "Tanrı'nın gücünün" sorgulanamayacağını söylüyor. Ancak tartışmalara rağmen bu konudaki araştırmalar son hızla devam ediyor. Yalnızca 2000 yılından beri duanın iyileştirici etkisi hakkında 10'dan fazla araştırma yapıldı. ABD'de fedaral hükümet de dua araştırmalarına 2.3 milyon dolar fon ayırdı. Üstelik bu araştırmaların çoğunda duanın iyileştirici etkisi kanıtlandı. Ancak bu konudaki en kapsamlı araştırmanın sonuçları önümüzdeki aylarda yayınlanacak.

Gönderi tarihi:

ne dememizi istyorsunuz...?

okolojik sistemi bozan biz insanoğlu...

sonrada yağmur duasına çıkıyor..

sen boz işleyen düzeni

SONRA

ac ellerini yalvar tanrına..bana yağmur yağdır diye...

tanrıda güler buna...sen yaptın cezanı cekeceksin der.....

saygılar... :clover:

Gönderi tarihi:

3240 YIL ÖNCE YAĞMUR DUĞASI YERİNE BARAJ YAPILIYORDU...

(Kuraklık Tanrı'nın yazgısı değil. Tanrı, insana akıl vermiş. Yağmur duasına çıkacak yerde,..)

Baraj, su kemeri yapmak yerine işi alaha havale etmek akıl işi olamaz.

3240 YIL ÖNCE YAĞMUR DUĞASI YERİNE BARAJ YAPILIYORDU...

Anadolu'da yaşayanlar, 3240 yıl önce (İstanbul ve Ankara'da yaşayanların yaptığını yapmıyor), susuz kalmamak için yağmur duasına çıkacak yerde baraj yapıyorlardı. İki bin yıl önce bu topraklarda yaşayanlar (o zamanlar demir boruları olmadığı için) kilometrelerce uzaktaki, dağlardaki suları, su kemerleriyle yerleşim bölgelerine taşıyorlardı.

Sayın okuyucularıma, Çorum'un 45 kilometre güneyindeki Alacahöyük antik kentinde, MÖ 1240 yılında, Hitit Kralı IV. Tudhaliya'nın Tanrıça Hepat adına inşa ettirdiği, 3240 yıl sonra da (günümüzde) su tutan ve işe yarayan "Hitit Barajı"nın hikâyesini anlatacağım.

Alacahöyük'te 1997 yılında tekrar başlatılan araştırma çalışmalarına başkanlık eden A.Ü. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu'nun anlatımına göre, Kral IV. Tudhaliya döneminde Anadolu'da büyük bir kuraklık oldu. O yıl buğday yetiştirilemeyince halkı doyurmak için Mısır (Mızri) ülkesinden 5 gemi dolusu buğday getirildi.

Bunun üzerine kral, Anadolu genelinde 13 baraj yaptırdı. Bu barajlar insan gücüyle yapıldığı için şimdiki barajlara göre küçük, gölet sayılabilecek yapılardı.

Tarihin en eski barajı

Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu başkanlığındaki araştırma heyeti, Alacahöyük'te işte bu 13 barajdan birini ortaya çıkardı. Tarihin en eski barajı sayılan bu baraj, 110 m uzunluğunda, 100 m genişliğinde. Taş dolgu setin uzunluğu 130 m. Dolgu seti, barajın su toplama havzasından daha uzun. Andezit kayalar üzerine, "konglomera" denilen kayacın içine yapılmış.

Barajın suyu bu kayaçların arasından çıkan kaynak suyundan oluşuyor. En derin yeri 2.5 m. Tahminlere göre, 2.200 ton su tutma kapasitesi var. Taş dolgu seti 15 m. genişliğinde ve 3 aşamalı. Havza kısmında su kanalı, güneyinde 3 kademeli savağı var.

Sayın okuyucularım, bunları neden yazıyorum:

(1) Kuraklık Tanrı'nın yazgısı değil. Tanrı, insana akıl vermiş. Yağmur duasına çıkacak yerde, baraj, su kemeri yaparak boru döşeyerek dağdan, nehirden su taşıyın diyerek yol göstermiş.

(2) Bundan 3240 yıl önce bu topraklarda yaşayanlar kuraklığa çare bulmuş. Yağmur duasına çıkarak değil, baraj, su kemeri yaparak su ihtiyaçlarını karşılamış.

(3) Atatürk, Alacahöyük'ü hiç görmediği halde 1935 yılında kazılmasını ve gün ışığına çıkarılmasını emretmiş. 1936 yılında başlayan kazı çalışmalarına 1983 yılında son verilmiş. 1997 yılında kazılara yeniden başlanmış. Bu işe gönül verenler Alacahöyük'te kıt imkânlarla gece gündüz çalışıyor. Onların maddi ve manevi desteğe (ilgiye) ihtiyaçları var.

(4) Ankara'nın, Çorum'un gerçek anlamıyla "burnunun dibindeki" Alacahöyük'e gidiniz. Çok şey öğreneceksiniz. Çok beğeneceksiniz.

Kaynak: Milliyet / Güngör Uras / 12.08.2007

Gönderi tarihi:
Aslinda farkliliklarin olmasi guzel degil mi Marcus...

Ne guzel kaynasiyoruz... :)

Aslinda bu forumun diger bir ozelligide kimsenin birbirini tam olarak dinlememesi ve siz beni anlamiyorsunuz ifadesi :D

Evet kesinlilkle katılıyorum :D

Gönderi tarihi:

'Gökçek afeti' diplomasiyi vurdu

Ankara'daki büyükelçilikler sıkıntıyı ülkelerine rapor ederken, bazıları faaliyetlerine ara vermek, davetleri ertelemek ve yıkanmak için otellere taşınmak gibi önlemler aldı

agun.jpg

UTKU ÇAKIRÖZER Ankara

Başkentte büyük skandala dönüşen su kesintileri, Ankara'daki yabancı büyükelçiler aracılığıyla dünyanın da gündemine oturdu. Birçok büyükelçilik yaşadığı sıkıntıyı kendi merkezine rapor ederken, bazı elçilikler faaliyetlerine ara vermekten yıkanmak için otellere taşınmaya kadar çok sayıda önlemi devreye sokmak zorunda kaldı. Çek Büyükelçiliği diplomatları, önceki gün öğle yemeğinin ardından "yağmur duası" etti.

Vatikan Büyükelçiliği ise bugünkü haftalık ayinine "su duasını" ekledi.

Macaristan kapattı

Ankara'da başlatılan su kesintilerine 10 günlük bir ara verildiği duyurulmasına karşın, dün birçok semt geç saatlere kadar su alamadı. Kesintiler Ankaralıların yanı sıra yabancı diplomatları da "susuzluk önlemleri" almaya yöneltti. Bu yönde ilk adımı atan Macaristan Büyükelçisi İstvan Szabo, su sıkıntısı nedeniyle büyükelçiliğin rutin faaliyetlerini 2 gün durdurma kararı aldıklarını söyledi.

Szabo, "20 personelimiz var, su yetmediği için yarın ve salı günü Türk personelin tümüne işe gelmemelerini söyledim. Vize birimimiz de 2 gün çalışmayacak. Ben ve binada yaşayan birkaç Macar diplomat çalışacağız" dedi.

Resepsiyon iptali

14 Ağustos'ta büyükelçilikte verecekleri askeri gün resepsiyonunu da iptal etmek zorunda kaldıklarını belirten Szabo, "Konukları en hijyenik şekilde ağırlamak gerekir. Tankerle getirttiğimiz suyun kalitesinden emin olamıyoruz. Suya yüzde yüz güvenmezken, konuk ağırlamak olmaz. Birkaç yüz kişilik davette konukların sağlığı tehlikeye düşsün istemedik" diye konuştu.

Szabo, hepatit ve tifo olasılığına karşı tüm personelin aşılarını tamamlattığını da belirtti.

Çeklerin yağmur duası

Çek Büyükelçisi Eva Filipi de, önceki gün öğle yemeğinin ardından Katolik ve Protestan altı diplomatıyla birlikte susuzluğun giderilmesi için dua ettiklerini açıkladı. Eva Filipin, "Müslümanlar cuma namazında yağmur duası ederken biz de belediye başkanınızın çağrısını dinledik, elçilikteki diplomatlarla yağmur için dua ettik" dedi.

Filipi, susuzluğun daha da kötüleşmesi durumunda diplomat ailelerinin sağlığı söz konusu olduğu için, Ankara'daki susuzluğu Çek Dışişleri Bakanlığı'na düzenli olarak rapor ettiğini belirtti.

Almanya ve diğer birçok Batı ülkesinin büyükelçiliklerinin de susuzluk konusunda yaşananları başkentlerine aktardığı öğrenildi.

Otele banyo seferi

Ankara'da genellikle su deposuna sahip evlerde oturan yabancı diplomatlar 4-5 güne ulaşan kesintiler nedeniyle aileleriyle birlikte büyük sıkıntı yaşamaya başladı. İsrail ve bazı diğer büyükelçiliklerin, Ankara'nın ünlü otellerinde oda kiraladıkları bildirildi.

Yabancı diplomatlar ve ailelerinin birkaç saatliğine gelip kullandıkları bu otel odalarda banyo-tuvalet gibi temel ihtiyaçlarını giderdikleri öğrenildi.

Tasarruf genelgesi

ABD ve İngiltere dahil Ankara'daki tüm büyükelçilikler çalışanlarına su tasarrufu yönünde genelgeler yayımladı.

Bu genelgelerde bahçelerin sulanmaması, depodaki suyun belli saatlerde kullanıma verilmesi, havlu yerine kâğıt havlu kullanılması, çamaşır ve bulaşık makinesi kulanılmaması, kâğıt tabak ve bardaklar kullanılması gibi su kullanımını azaltacak öneriler yer aldı.

Tatil önerisine uyacaklar

Uzun süreli kesintilerin devam etmesi durumunda büyükelçiliklerin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in kısa süre önce Ankaralılara yaptığı "tatile çıkın" tavsiyesine uyarak bazı personeli ve ailelerini tatile gönderme, büyükelçiliklerin faaliyetlerini geçici olarak durdurma ya da İstanbul'daki konsolosluklara taşıma gibi önlemleri uygulamaya koyabilecekleri kaydedildi.

Doğru bilgi gelmiyor

Büyük bir sıkıntının da su verilecek günler konusunda yapılan açıklamalardaki tutarsızlık olduğunu belirten diplomatlar, "Ülkelerimizde de, başka ülkelerde de kesintiyle karşılaştık ama bu kadar belirsizlikle ilk defa karşılaşıyoruz. 2 gün kesinti için önlem alıyoruz 5 gün sürüyor. Geleceği söylenen saatte gelmiyor. Ne yapacağımızı şaşırıyoruz" dediler.

Gönderi tarihi:

Çünkü, ?Bugünkü Dünya?da en tehlikeli unsur, derin dini inanca sahip insanın pervasızlığıdır.?

Üzücü olan bu...

:clover:

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.