Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ÇOK EŞLİLİK VE KUR'AN IN ÖNERİSİ.


halukgta

Önerilen İletiler

Bizler Kur’an ı anlamaya çalışırken, eğer nefsimizin esiri olarak, beşeri itikatlarımıza delil aramak adına bakıyorsak, ondan doğru bilgiyi almamızda asla mümkün olmayacaktır. Çünkü Allah bizlere, niyetlerimize göre cevap verecektir.

 

Kur’an da Nisa suresi 3. ayette geçen, bazı kelimeler öne sürülerek, Allah bir erkeğin dört eşe kadar evlenmesine izin veriyor denmektedir. Gerçekten Allah, birden fazla eşle evlenmemizi öneriyor mu, yoksa zaten Kur’an ın indirildiği dönemde yaygın olan çok eşliliği, Allah indirdiği ayetleriyle, düzene mi sokmaya çalışıyor?

 

Gelin bu konuyu Kur’an bütünlüğünde, ayetler üzerinde düşünerek anlamaya çalışalım. Nisa suresi 3. ayeti daha iyi anlayabilmemiz için, bir önceki ayeti de yazalım ki, ayetler özellikle kimlerden ve ne maksatla bahsedildiği daha iyi anlaşılsın.

 

Nisa 2. Yetimlere mallarını verin. Temizi pis olanla (helâli haramla) değişmeyin. Onların mallarını kendi mallarınıza katıp yemeyin. Çünkü bu, büyük bir günahtır.

 

Nisa 3. Eğer, (velisi olduğunuz) yetim kızlar (ile evlenip onlar) hakkında adaletsizlik etmekten korkarsanız, (onları değil), size helâl olan (başka) kadınlardan ikişer, üçer, dörder olmak üzere nikâhlayın.Eğer (o kadınlar arasında da) adaletli davranmayacağınızdan korkarsanız, o takdirde bir tane alın veya sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız için daha uygundur.

 

Nisa 2 ve 3. ayete baktığınızda, ilk önce bahsedilen konu yetimler ve bu yetimlerin ailelerinden kalan malları ile ilgili açıklamalar yapılıyor. Dikkat ederseniz, belki savaşlardan belki de başka nedenlerden dolayı, anne ve babalarını kaybetmiş ve onları koruma altına alan kişilerin durumlarından bahsediliyor, ayetlerin ilk bölümü.

 

Sakın yetimlerin mallarını, kendi mallarınıza katmayın diyor Allah. Onların malları için onlarla evlenmeye kalkarda, adaletsiz bir durum yaratırsanız, bu yanlış bir yol olur diyor bizlere. Adaleti koruyamama şüphesi varsa eğer, yetimlerle değil, size helâl olan (başka) kadınlardan ikişer, üçer, dörder olmak üzere nikâhlayın.Bu sözleri söyledikten sonrada bakın ne diyor Rabbim.

 

Eğer adaletli davranmayacağınızdan korkarsanız, o takdirde bir tane alın.

 

Şimdi bu durumda siz nasıl bir mantık yürütürsünüz ve bu ayetten ne anlarsınız? Allah birden fazla evliliği yasaklamıyor bu açık. Eğer birden bire yasaklamış olsa, toplumun neredeyse tamamının böyle bir evlilik yaptığı ortamda, sizce bu yasak nasıl karşılanırdı toplum tarafından? İşte Kur’an ın güzelliği ve toplumu ikna ile eğitim şekli.

 

Ayette özellikle yetimlerin mallarının korunmasından bahsediyor ve üzerinde dikkatle duruyor. Toplumun geleneklerinden olan, birden fazla evlilik konusunu düzene sokmak için, birden fazla evliliği yasaklamadan, fakat topluma en doğru evliliğin önerisini yaparak, en adaletli evlilik yoluna doğru yönlendiriyor. Evlilikte adaleti ön planda tutmamızı söylüyor. Allah ın Önerisi de çok açık, adaletin olduğu tek eşli evlilik.

 

Allah Nisa suresi 129. ayetinde bizleri birden fazla evlilik için, bakın nasıl uyarıyordu ayeti hatırlayalım.

 

(Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, kadınlar arasında adaleti yerine getiremezsiniz.)

 

Allah bunu söylerken, acaba bizlere ne anlatmak istiyor, işte burası önemli. Bizler eğer nefsimizin etkisiyle, Kur’an dan delil arıyorsak, buluruz ve deriz ki, bakın Allah çok eşliliği yasaklamamış. Doğrudur yasaklamamıştır, ama Allah bu konuda bizlere en güzel yolu göstermiş ve önerisini de yapmıştır.

 

Allah ın önerisi adaletin sağlanabildiği, tek eşliliktir. Sizce bizler adaletin asla sağlanamayacağı, bir evlilik yaparak mı mutluluğu huzuru buluruz, yoksa adaletin sağlanabileceği tek eşliliği seçerek mi huzurlu ve mutlu bir yuva kurarız? Elbette Allah seçimi bizlere bırakmıştır, ama doğru yolu göstererek.

 

Örneğin nisa suresi 3. ayetin sonunda, tek eşle evlenin dedikten sonra, o devrin bir gerçeği olan, bir öneride daha bulunuyor Allah, şimdide ona bakalım.

 

(veya sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız için daha uygundur. )

 

Dikkat ederseniz Allah ayette, adaletin sağlanması için tek eşliliği önerdikten sonra, sahip olduğumuz cariyelerden bahsediyor. Peki, şimdi cariye diye bir şey var mı? Madem Allah birden fazla evliği yasaklamamış ve Kur’an da var, ben de diyorum ki cariyede geçiyor, bende cariye almak istiyorum. Diyebilir miyiz? Daha da dikkat çekici olanı, ayetin sonunda Allah ın önerdiği güzelliğe bakar mısınız ne diyor Rahman bizlere. Tabi gören gözler, duyan kulaklar için.

 

(Bu, adaletten ayrılmamanız için daha uygundur. )

 

Bakar mısınız lütfen Allah ın önerisine. Neymiş daha uygun olanı? Tek eşle evlenmek sizler için daha uygundur dediği halde bizler, hala nefsimizin etkisiyle nelerin peşinde gidiyoruz ve neler söylüyoruz.

 

Allah çok eşliliği yasaklamamıştır, çünkü çok eşlilik gerektiğinde lüzumu olduğunda, kullanılması gereken bir ruhsattır, izindir. Dünya ülkelerinde savaşlar ve hastalıklar sonucunda, kadın erkek dengesinin bozulması durumlarında, kadının korunması adına, zaten ülkeleri yönetenler tarafından, birden fazla evlilik bazen özendirilmiş ve uygulanmıştır.

 

Allah Kur’an ın indirildiği devirde yanlış olan, toplumun alışık olduğu birçok konuyu birden yasaklamamış, indirdiği ayetlerle, öneriler ve tavsiyelerle, zamana yayarak kalkmasını sağlamıştır. Örneğin kölelik, cariyelik gibi. Bugün diyebilir miyiz Kur’an da kölelik, cariyelik geçiyor, Allah yasaklamamış, hatta onlarla ilgili birçok hüküm de var Kur’an da. Kölelik, cariyelik geri gelmelidir, diyen var mı aramızda?

 

Çok eşliliğin Kur’an da yeri var, onun için serbesttir diyenlere sormak istediğim bir soru var. Kölelik ve cariyelikte Kur’an da geçiyor ve yasaklanmıyor. Hatta kanunlarla düzene sokuluyor. Acaba çok eşliliği savunanlar, geri gelmesini isteyenler, kölelik ve cariyeliğinde serbest bırakılmasını isteyebiliyorlar mı?

 

Eğer bunu söyleyemiyorlarsa, şunu dikkatle tekrar düşünmelidirler. Allah Kur’an ın indiği devrin gerçekleri olan, çok eşlilik, kölelik ve cariyelik konusunu, zamana yayarak indirdiği ayetleriyle, en güzel yaşamın tavsiyelerini yaparak, bizleri Kur’an ile imtihanımızla baş başa bırakmıştır.

 

Allah ın rehberine, onun tavsiyelerine uyan toplumlar mutluluğu bulmuşlardır. Kur’an ı yeterli görmeyen, orada her şeyin olmadığını söyleyerek, beşerin rehberliğiyle, hakkı batılla karıştıranların ne halde olduğunun örneklerini, ne yazık ki üzülerek izlemekteyiz.

 

Kur’an bizlere en güzel yol ve yöntemleri, önümüze sunmuştur ve imtihanda olduğumuzu hatırlatarak, doğru yaşamanın şifrelerini vermiştir. Bizlere düşen o basit şifreleri, nefsimizin ve beşeri ihtiraslarımızın etkisi altında kalmadan, Allah ın rehberinden bulup çıkarmak olmalıdır.

 

Elbette buda imtihanımızın en önemli bölümü olsa gerek. Tekrar hatırlatmak istiyorum, Rabbin önerisini. Allah tek eşlilik konusunda şu cümleyi bizlere söylediyse, sizce bu konuda ki son nokta ne olmalıdır? Karar ve seçim sizlerin.

 

(Bu, adaletten ayrılmamanız için daha uygundur. )

 

Saygılarımla Haluk GÜMÜŞTABAK

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Çok güzel… şimdi bakalım kur’an gerçekte ne diyor ve bizden ne istiyor? Konuyla ilgili olan kısmı ve yazıda verilen Kur’an lafzını ayrıntılı olarak inceleyelim.

“Nisa 3. Eğer, (velisi olduğunuz) yetim kızlar (ile evlenip onlar) hakkında adaletsizlik etmekten korkarsanız, (onları değil), size helâl olan (başka) kadınlardan ikişer, üçer, dörder olmak üzere nikâhlayın.Eğer (o kadınlar arasında da) adaletli davranmayacağınızdan korkarsanız, o takdirde bir tane alın veya sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız için daha uygundur.”

Burada ne diyor: velisi olduğunuz yetim kızlarla ile evlenip…. Görüldüğü gibi bu ayette velisi olduğumuz kızlarla evlenmekten bahsediyor. Yani Kur’an açıkça bunu kendi ahlakına uygun buluyor, yasaklamıyor. Dolayısıyla islam kültründe bir erkek kendisine baba diyen bir kızla evlenebilir. Peki bu evlenme ne zaman olur: Biliyoruz ki islam geleneğinde bir erkek istediği bir kız çocuğuyla evlenebilir ve adet görmeye başladığı andan itibaren onunla cinsel ilişkiye girebilir. Bu da ortalama 9 yaş demektir. Fakat bahsettiğimiz ortalama 9 yaş kıstası cinsel ilişki yaşıdır. Tam olarak bir erkek bir kızla ne zaman evlenebilir? Bunu daha net anlamak için Muhammed’in eşlerinden biri olan Aişe’ye bakalım; Aişe’nin anlattıkları hadislerde şöyle geçiyor:

-"Peygamber benimle evlendi; ben o sırada 6 yaşındaydım."

(Peygamber, Aişe 6 yaşındayen tam olarak 49 yaşındaydı!)

Yine Aişe’nin anlattıklarına göre evlendikten 3 yıl sonraya kadar cinsel birleşme gerçekleşmiyor. Muhammed Aişe’nin adet görmesini bekliyor.

Aişe hadislere göre şöyle devam ediyor:

 

-"Ve ben dokuz yaşındayken benimle gerdeğe girdi. Medine'ye göçmüştük. Haris İbn Hazrec oğullarına konuk olduk. O sırada sıtmaya yakalandım. Saçlarım döküldü. Saçlarım yeniden geldi; bölükler oluştu. Annem Ümmü Ruman bana geldi. Arkadaşlarım ile birlikte salıncakta sallanıyorduk. Annem beni çağırdı. Yanına gittim. Benden ne istediğini bilmiyordum. Elimi tutup alıp götürdü. Evin kapısına gelince durdu. Soluk soluğa kalmıştım. Sonunda soluğum biraz yatıştı. Annem, sonra biraz su alıp yüzüme başıma değdirdi. Sonra beni eve soktu. Bir de baktım ki bir takım Medineli kadınlar. Evdeler. Bana şöyle demeye başladılar:

 

-Hayırlı, bereketli olsun. İyi şanslar.

 

Annem beni bu kadınlara teslim etti. Bunlar benim saçımı başımı yıkadılar, beni güzel bir biçimde hazırladılar. Peygamberle birden karşılaşmaktan başka hiçbir şey beni korkutmamıştı. Kadınlar, beni ona teslim ettiler. Ve ben o sıralar 9 yaşındaydım."

(Aişe 9 yaşındayken Muhammed 52 yaşındaydı!)

Görüldüğü gibi Buhari'nin ve Müslim'in E's-Sahih’lerinden bir kızın evlenme yaşının 9’un altında olabileceğini çıkarabiliriz. Ancak ister istemez cinsel ilişki için beklemek gerekecektir. Bu da yaklaşık olarak 9 yaş demektir. Kur’an ve İslam kültürü ve ayrıca Muhammed’in yaşam biçimi bu konuda bir sınırlama ortaya koymaz. Açıkça da anlaşıldığı gibi velayetimizdeki kız çocuklarıyla da, biz kaç yaşında olursak olalım evlenebiliriz. Kızlar yaklaşık 9 yaşına geldiklerinde de ilişki artık tümüyle serbesttir. Bunda herhangi bir sınırlama yoktur. Hatta İslam hukuku’na göre bu kızlar (kadınlar) artık kocalarına tabidirler ve onların gönüllerini hoş tutmalıdırlar. Bu çocuk yaşındaki kadınlar için de pek tabiki geçerlidir. İslam bu konuda herhangi bir kısıtlama getirmez, tam tersine teşvik eder.

Buraya kadar bu açıklama yeterli sanırım. Şimdi ayetin devamına bakalım:

“…size helâl olan (başka) kadınlardan ikişer, üçer, dörder olmak üzere nikâhlayın.Eğer (o kadınlar arasında da) adaletli davranmayacağınızdan korkarsanız, o takdirde bir tane alın veya sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin.”

İkişer, üçer, dörder olmak üzere nikahlayın diyor. Kadınları ya da çocuk yaştaki kızları dörder dörder nikahlayın…bu Kur’an’ın ikici olasılığıdır. Yani kendi himayemizdeki kız çocuklarından sonra gelen olasılık, bize helal kılınmış diğerleridir. Bunlar teyze, hala, dayı, amca kızları da olabilir. Çünkü İslam ahlakı çok yakın akraba evliliklerine izin veriyor.

Burada çok ilginç bir nokta daha var: üçücü olasılık. Ayette söylendiği gibi eğer bütün bunlarda adaletli davranacağımızdan emin olamaz isek o halde sadece sahip olduğumuz cariyelerle yetineceğiz ya da sadece bir tane kadınla evlilik yapacağız. Cariye konusu önemli, çünkü burada Kur’an’ın evlilik dışı ilişkiye açıkça izin verdiği anlaşılıyor. Yani az önce bahsedilen ikişer, üçer ve dörderli çoğul evliliklerin dışında demek ki bir de cariyeler var. Burada cariye demiyor dikkat edin: cariyeler deniliyor. Yani evlendiklerimizin dışında bir de cariyelerimiz olabilir.

Bakın Rabbimiz ne diyormuş: Eğer adaletli davranmayacağınızdan korkarsanız, o takdirde bir tane alın.

(Pek tabiki cariyeler yine hariç tutulmuştur. Bu bir sayısına istediğiniz sayıda cariyeyi de ekleyebilirsiniz, hiç çekinmeyin.)

Görüldüğü gibi İslam eşsiz ahlak anlayışı ve kıstasıyla adaleti işte böyle dağıtıyor. Kur’an’ın gösterdiği yol işte bu ahlak ve eşitlik anlayışıla döşenmiştir.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

    ............ Aişe nin evlilik yaşı ve küçük kızlarla evlenmekden bahseden arkadaşa kuran dan cevap ;

 

nisa - 6 - Ve yetimleri nikâh çağına gelinceye kadar deneyin. Bundan sonra eğer kendilerinde bir rüşd (yeterlilik) hissederseniz, o taktirde mallarını onlara teslim edin. Ve büyürler diye, onları israf etmeyin ve acele ile yemeyin. Ve (vâsi) zengin bir kimse ise, o taktirde iffetli olsun (yetimlerin mallarını yemekten kaçınsın). Ve  fakir bir kimse ise, o taktirde örfe uygun olarak yesin. Nihayet onlara mallarını geri vereceğiniz zaman, onlara karşı şahit tutun. Hesap görücü olarak Allah yeter.

 

 

   .............. Yukarıdaki ayette yetimlerin nikah çağına gelinceye kadar denenmesi isteniyor , bundan sonra kendilerinde rüşd ( yeterlilik , olgunluk ) hissederseniz o takdirde mallarını onlara verin deniyor ; '' nikah çağına gelinceye kadar ''  bu cümleye dikkat edin , nikah olana kadar demiyor , yani o deneme süresinde rüşde ( olgunluk , yeterlilik ) hissedilince veriliyor malları , nikah çağına erişinceye kadar bu süre geçiyor , yani yetimlerin malları rüşd ( olgunluğa ) erişince kendilerine veriliyor , demekki nikah çağına erişmek ; rüşd yani olgunluk  süresinde meydana geliyor . '' Büyürler diyede israf derek aceleyle yemeyin  '' diyor , demekki o süre zarfında büyüyor çocuk , yani burdan nikaha erişme yaşının rüşd ( olgunlaşmak ) , çocukluktan çıkmak olduğunu anlıyoruz .

 

     ..........Ayetteki kelimelerin anlamlarını veriyorum çünkü çoğu mealde bazı eklemeler yapılmış , size tavsiyem daha çok ekleme yapılmayan mealleri tercih ediniz , en ufak bir kelime kayması anlamda değişikliğe neden oluyor çünkü .

    

1.ve ibtelû

: ve deneyin, imtihan edin

2.el yetâmâ

: yetimleri

3.hattâ

: ... oluncaya kadar

4.izâ belagû

: erince, erişince

5.en nikâha

: nikâh

6.fe in ânestum

: bundan sonra eğer hissederseniz (anlarsanız)

7.min-hum

: onlardan, onlarda

8.ruşden

: rüşt, yeterlilik, olgunluk

9.fe idfeû

: o zaman, o taktirde verin

10.emvâle-hum

: onların mallarını

11.ve lâ te'kulû-hâ

: ve onu yemeyin

12.isrâfen

: israf ederek

13.ve bidâren

: acele ederek, acele davranarak, acele ile

14.en yekberû

: büyüyor olmaları, büyümeleri, büyürler diye

15.ve men kâne

: ve kim ... oldu, ...ise

16.ganiyyen

: zengin

17.felyesta'fif (fe li yesta'fif)

: o taktirde iffetli olsun, sakınsın, çekinsin

18.ve men kâne

: ve kim ... oldu, ...ise

19.fakîran

: fakir

20.felye'kul (fe li ye'kul)

: o taktirde yesin

21.bi el ma'rûfi

: iyilikle, örfe uygun olarak

22.fe izâ defa'tum

: sonra, nihayet geri verdiğiniz (vereceğiniz) zaman

23.ileyhim emvâle-hum

: onlara mallarını

24.fe eşhidû

: o zaman şahit tutun

25.aleyhim

: onlar

26.ve kefâ bi

: ve kâfidir

27.allâhi

: Allah

28.hasîben

: hesap görücü, hesap gören olarak

 

     .............. Gelelim talak - 4 e

 

     talak - 4 - Kadınlarınız içinden âdetten kesilmiş olanlarla,  âdetini görmemiş bulunanlardan eğer şüphe ederseniz , onların bekleme süresi üç aydır

 

    ......................Talak - 4 de adetini görmemiş bulunanlardan deyince kuranda küçük kızlarla evlenmek var diyenlerede cevap vereyim . Küçük kız çocuğu kelimesi geçmiyor burda , hemen yıukarıda anlattığım nisa - 6 - ya bakacaksın evlilik zamanını ordan bulacaksın , ne diyor nisa - 6 - da rüşd ( olgunlaştıktan sonra diyor ) , yani çocukluktan çıkmış olacak kişi , bi nevi akılca olgunlaşacak diyor . Peki ya 16 -20 yaşına hatta 40 yaşına gelmiş kızlar adeti geciken yada adet olmayan kızlar evlenemeyecekmi ?  40 yaşına kadar adet göremeyen hasta olan kadında var , nasıl olacak evlenemeyecekmi onlar ? evlenecek tabiki , bak ayette büyük ihtimal o tip kızlardan bahsettiği ortada , ( adeti geciken ve adet olamayan kadınları '' menarş gecikmesi '' araştırın anlarsınız ) çocukla evlenmekten bahsedilmediğini nisa - 6 - daki ( rüşd ) olgunlaşmak kelimesinden anlıyoruz , çocukla evlenme olayı bu ayetlerle kapanmış oluyor , kişi kendi aklıyla seçecek kocasını , mehrini isteyecek , ( rüşd  ) olgun olması lazım .

 

     ................ Kuran uzun yıllar zarfında indi , bazı hadisler ayet hükmü gelmeden önce arap toplumunda yaşanan kültürel adetleri anlatıyor olabilir , çünkü o hadislerde şu ayet inmeden önce yada sonra bu olay yaşandı diye bir şey yazmıyor , hadisler bu yüzden çoğu zaman kuranla muhalif görünüyor , kuran hükmü geldiği zaman o kültürel adet son bulur , arap toplumunda bir çok kültürel adet vardı ve yavaş yavaş uzun yıllar zarfında bu adetler ayet indiğinde kaldırıldı , oysaki yapılan şudur ; hz muhammedin bütün hayatını ve sözlerini islam dini sananlar büyük hata yapmaktadır , kuran ayetleri inmeden önce oda o toplumda yaşıyordu çünkü , hadislerden güzel örnekler alınabilir fakat kuranla muhalif en küçük bir noktada hadisler islam dini sayılmaz , kuran evrenseldir fakat bir çok hadis kültürel sözlerdir , hadislerde uydurmalarında çıkabildiğini zaten anlatmama gerek yok .

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Denemek ne demek?

 

9yasinda blug cagina ermis ve adet gorten biyolojik olarak gelismis bir kiz, kuran'a gore evlenebilir mi/evlenemezmi?

 

Evlenemez se neden evlenemez?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Denemek ne demek?

 

9yasinda blug cagina ermis ve adet gorten biyolojik olarak gelismis bir kiz, kuran'a gore evlenebilir mi/evlenemezmi?

 

Evlenemez se neden evlenemez?

 

  yukardaki yazıyı tam oku anlattım zaten , anlatılan şeyi sormuşsun ; genede kısaca cevrap vereyim fakat sen ayeti ve açıkladığımı oku ......  denemek imtihan etmek anlamına gelir , parasını kullanabilecekmi yani , rüşd ( olgunlaşmasını ) gözlemleyecek , büyüyecek kişi , ayetin devamındada büyüyecekler diye mallarını israf ederek yememekten bahsediyor zaten , 9 yaşında adet görmüş kız ayete göre rüşd ( olgunlaşmış ) sayılmaz , çünkü kendi malını , parasını idare edecek olgunlaşmaktan bahsediyor ayette , günümüz modern denen yasalardan daha ileri ve evrensel bir tavsiyedir bu , çünkü günümüzde 18 yaşına girmiş birisi olgun olmayabiliyor  ,16 yaşında bakıyorsun olgun ve kendini idare edecek güçte olabiliyor , imtihan edin yani deneyin diyor , evrensel bir boyut var bu ayette .

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  yukardaki yazıyı tam oku anlattım zaten , anlatılan şeyi sormuşsun ; genede kısaca cevrap vereyim fakat sen ayeti ve açıkladığımı oku ......  denemek imtihan etmek anlamına gelir , parasını kullanabilecekmi yani , rüşd ( olgunlaşmasını ) gözlemleyecek , büyüyecek kişi , ayetin devamındada büyüyecekler diye mallarını israf ederek yememekten bahsediyor zaten , 9 yaşında adet görmüş kız ayete göre rüşd ( olgunlaşmış ) sayılmaz , çünkü kendi malını , parasını idare edecek olgunlaşmaktan bahsediyor ayette , günümüz modern denen yasalardan daha ileri ve evrensel bir tavsiyedir bu , çünkü günümüzde 18 yaşına girmiş birisi olgun olmayabiliyor  ,16 yaşında bakıyorsun olgun ve kendini idare edecek güçte olabiliyor , imtihan edin yani deneyin diyor , evrensel bir boyut var bu ayette .

O zaman islam toplumundaki cocuk evlilikleri nasil acikliyorsun?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

günümüz modern denen yasalardan daha ileri ve evrensel bir tavsiyedir bu(ayet) , çünkü günümüzde 18 yaşına girmiş birisi olgun olmayabiliyor  ,16 yaşında bakıyorsun olgun ve kendini idare edecek güçte olabiliyor , imtihan edin yani deneyin diyor (ayette) , evrensel bir boyut var bu ayette .

 

harika tespit super tespit ... akil denen sey bu kadar kolay acilabilrdi :))

 

hakkatende evrensel

 

 

14 yasinda tahta gecicek kadar olgunlasan Fatih gunumuzde olsa bircok haktan yararlanamayacakti ..

 

buna karsilik 18 yasinda olan ama ne ruhen ne de bedenen adult olgunluga erismemis cok genc te var ;

 

demek ki olgunluk yasa gore gelmiyor tecrubeye ve agitime gore geliyor ..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

O zaman islam toplumundaki cocuk evlilikleri nasil acikliyorsun?

 

 

   Onuda açıkladım yazının sonunda yine okumadan sormuşsun genede yazayim ;

 

 

   ................ Kuran uzun yıllar zarfında indi , bazı hadisler ayet hükmü gelmeden önce arap toplumunda yaşanan kültürel adetleri anlatıyor olabilir , çünkü o hadislerde şu ayet inmeden önce yada sonra bu olay yaşandı diye bir şey yazmıyor , hadisler bu yüzden çoğu zaman kuranla muhalif görünüyor , kuran hükmü geldiği zaman o kültürel adet son bulur , arap toplumunda bir çok kültürel adet vardı ve yavaş yavaş uzun yıllar zarfında bu adetler , ayet indiğinde kaldırıldı , oysaki yapılan şudur ; hz muhammedin bütün hayatını ve sözlerini islam dini sananlar büyük hata yapmaktadır , kuran ayetleri inmeden önce oda o toplumda yaşıyordu çünkü , hadislerden güzel örnekler alınabilir fakat kuranla muhalif en küçük bir noktada hadisler islam dini sayılmaz , kuran evrenseldir fakat bir çok hadis kültürel sözlerdir , hadislerde uydurmalarında çıkabildiğini zaten anlatmama gerek yok , mezhebler arasında bile islam tarihi ve hadis farkı var , kuran ise evrensel hüküm içerir .

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kuranda bunun tesviki var mi ?

 

  Ben verim cevabını dur o aramasın şimdi yorulmasın ;    şu ayeti çocuk evliliğine teşvik diye gösterirler ;

 

   talak - 4 - Kadınlarınız içinden âdetten kesilmiş olanlarla,  âdetini görmemiş bulunanlardan eğer şüphe ederseniz , onların bekleme süresi üç aydır ................................adetini görmemiş bulunanlardan diyorya hani , a bak işte çocuk evliliği var derler , iyi düşünen kuranıda iyi görür , kötü düşünen kötü görür ve sapıtır , bu günkü modern denen anayasada aynı olay vardır iyi bakan iyi hüküm verir .

 

................ O ayette küçük kız çocuğu kelimesi geçmiyor , hemen yıukarıda anlattığım nisa - 6 - ya bakacaksın evlilik zamanını ordan bulacaksın , ne diyor nisa - 6 - da rüşd ( olgunlaştıktan sonra diyor ) , yani çocukluktan çıkmış olacak kişi , bi nevi akılca olgunlaşacak diyor . Peki ya 16 -20 yaşına hatta 40 yaşına gelmiş kızlar adeti geciken yada adet olmayan kızlar evlenemeyecekmi ?  40 yaşına kadar adet göremeyen hasta olan kadında var , nasıl olacak evlenemeyecekmi onlar ? evlenecek tabiki , bak ayette o tip kızlardan bahsettiği ortada , ( adeti geciken ve adet olamayan kadınları '' menarş gecikmesi '' araştırın anlarsınız ) çocukla evlenmekten bahsedilmediğini nisa - 6 - daki ( rüşd ) olgunlaşmak kelimesinden anlıyoruz , çocukla evlenme olayı bu ayetlerle kapanmış oluyor , kişi kendi aklıyla seçecek kocasını , mehrini isteyecek , ( rüşd  ) olgun olması lazım .

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kuranda bunun tesviki var mi ?

Konu tesvik degil, gozlemdir. Neden islam toplumlarinda cocuk yasta evlilikler var?

 

Bunun nedeni kuran degil se, nedir?

 

 

Neden toplumlar cocuk yasta cocuklarini evlendirirler ve evlenirler?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  Ben verim cevabını dur o aramasın şimdi yorulmasın ;    şu ayeti çocuk evliliğine teşvik diye gösterirler ;

 

   talak - 4 - Kadınlarınız içinden âdetten kesilmiş olanlarla,  âdetini görmemiş bulunanlardan eğer şüphe ederseniz , onların bekleme süresi üç aydır ................................adetini görmemiş bulunanlardan diyorya hani , a bak işte çocuk evliliği var derler , iyi düşünen kuranıda iyi görür , kötü düşünen kötü görür ve sapıtır , bu günkü modern denen anayasada aynı olay vardır iyi bakan iyi hüküm verir .

 

................ O ayette küçük kız çocuğu kelimesi geçmiyor , hemen yıukarıda anlattığım nisa - 6 - ya bakacaksın evlilik zamanını ordan bulacaksın , ne diyor nisa - 6 - da rüşd ( olgunlaştıktan sonra diyor ) , yani çocukluktan çıkmış olacak kişi , bi nevi akılca olgunlaşacak diyor . Peki ya 16 -20 yaşına hatta 40 yaşına gelmiş kızlar adeti geciken yada adet olmayan kızlar evlenemeyecekmi ?  40 yaşına kadar adet göremeyen hasta olan kadında var , nasıl olacak evlenemeyecekmi onlar ? evlenecek tabiki , bak ayette o tip kızlardan bahsettiği ortada , ( adeti geciken ve adet olamayan kadınları '' menarş gecikmesi '' araştırın anlarsınız ) çocukla evlenmekten bahsedilmediğini nisa - 6 - daki ( rüşd ) olgunlaşmak kelimesinden anlıyoruz , çocukla evlenme olayı bu ayetlerle kapanmış oluyor , kişi kendi aklıyla seçecek kocasını , mehrini isteyecek , ( rüşd  ) olgun olması lazım .

Soru ayni. Neden islam toplumlarinda cocuk yasta evlenmek ve evlendirilmek yaygindir?

 

Bu kurana dayanmiyorsa, ne ye dayanir?

 

Kuranda gecen su kelimeleri ayetleri ile acikla.

 

Cocuk, kiz cocuk, erkek cocuk, delikanli, genckiz, kadin, erkek, yetiskin, olgun

 

Rusd olgunluk ise ve bu sadece para kullanimina bagli ise bir cocuk bu rusdu gosteremez mi?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Konu tesvik degil, gozlemdir. Neden islam toplumlarinda cocuk yasta evlilikler var?

 

Bunun nedeni kuran degil se, nedir?

 

 

Neden toplumlar cocuk yasta cocuklarini evlendirirler ve evlenirler?

...........Ve büyürler diye, onları israf etmeyin ve acele ile yemeyin .......... diyor ayette demekki çocuk o malı kullanamıyor , büyümek diyor çünkü .

 

 ...........Eski arap kültürel adetlerinin , yada kendi toplumlarının kültürel adetlerinin evrensel din olarak algılanması ve uydurulan hadisler ve kuranı emellerine alet edenlerin yorumları yüzünden olabilir , bilemem .

 

  .......... Eee kuranda zaten yaş vermiyorki , hatta büyümekten bahsediyor çocuklar evlensin diye bir kelime yokki zaten ; kuranda rüşd ( olgunluktan ) bahsediyor zaten karşı çıktığın ne ozaman senin , islam toplumunda bazıları yapıyor diyorsun eee onlar yanlış hüküm verip yapıyor diye islam dininimi suçlayalım yani , ne yani babası suç işliyor diye çocuğunumu suçlayalım , ne yani hıristiyan birisi cinayet işliyor diye hıristiyanlığımı suçlayalım , ne yani ateist birileri soykırım yaptı diye ateistlerin hepsimi soykırımcı diyelim , ne yani darbeciler anayasayı işlevsiz kıldı diye , türkiye devletinin komplemi suçlayalım , ne yani bilim beşiği dediğiniz amerika japonyaya atom bombası attı , milyonlarca insanı soykırım yaptı diye tüm bilim adamlarınımı suçlayalım , çok çocukca konuşuyorsun , varsa kurandanm delil diye getirdiğin bişey söylersin açıklanır

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

...........Ve büyürler diye, onları israf etmeyin ve acele ile yemeyin .......... diyor ayette demekki çocuk o malı kullanamıyor , büyümek diyor çünkü .

Mal mi ne mali? Cocugun vucudu bedeni mal mi?

 ...........Eski arap kültürel adetlerinin , yada kendi toplumlarının kültürel adetlerinin evrensel din olarak algılanması ve uydurulan hadisler ve kuranı emellerine alet edenlerin yorumları yüzünden olabilir , bilemem .

 

  .......... Eee kuranda zaten yaş vermiyorki , hatta büyümekten bahsediyor çocuklar evlensin diye bir kelime yokki zaten ; kuranda rüşd ( olgunluktan ) bahsediyor zaten karşı çıktığın ne ozaman senin , islam toplumunda bazıları yapıyor diyorsun eee onlar yanlış hüküm verip yapıyor diye islam dininimi suçlayalım yani , ne yani babası suç işliyor diye çocuğunumu suçlayalım , ne yani hıristiyan birisi cinayet işliyor diye hıristiyanlığımı suçlayalım , ne yani ateist birileri soykırım yaptı diye ateistlerin hepsimi soykırımcı diyelim , ne yani darbeciler anayasayı işlevsiz kıldı diye , türkiye devletinin komplemi suçlayalım , ne yani bilim beşiği dediğiniz amerika japonyaya atom bombası attı , milyonlarca insanı soykırım yaptı diye tüm bilim adamlarınımı suçlayalım , çok çocukca konuşuyorsun , varsa kurandanm delil diye getirdiğin bişey söylersin açıklanır

Sorun orda zaten yas vermiyor degil, veremiyor. Cunku bilgisi yok. Psikolojiyi bilmiyor, yetiskin cocuk farkini bilmiyor. Evet kurana gore adet goren bir kiz cocugu rusd. Kurani sucla. Sonucta islam toplumlari kurana gore yasiyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Mal mi ne mali? Cocugun vucudu bedeni mal mi?

Sorun orda zaten yas vermiyor degil, veremiyor. Cunku bilgisi yok. Psikolojiyi bilmiyor, yetiskin cocuk farkini bilmiyor. Evet kurana gore adet goren bir kiz cocugu rusd. Kurani sucla. Sonucta islam toplumlari kurana gore yasiyor.

 

 

       Sen bence kuranı şöyle anlıyorsun bak bişey yazacam ,

 

   niyazi seline çay koydu ............. haşa bu cümle de çay kelimesini çıkar ne olur bide öyle  oku cümleyi ?     ..............bak sen kuranı böyle anlıyorsun , kelime kırpıyorsun ,  aslında yaş vermemesi , büyümekten bahsetmesi , gayet evrensel olduğunu gösteriyor çünkü , zaman göre bu rüşt olayı değişiyor , kullarına bırakmış onuda ne güzel işte , kuranda herşey yazsaydı denizler mürekkep olsa , ağaçlar kalem olsa gene yetmezdi , bazı şeyleride denemek için insana bırakıyor , ayetteki temellerden sapmadan hüküm vermeleri için belkide , adet göre kız çocuğu rüşd diye bir kelime geçmiyor kuranda sen uyduruyon onu , rüşd geçen ayeti ben açıkladım zaten , komik oluyorsun , delil ver bari komik olma arkadaşım .

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sen bence kuranı şöyle anlıyorsun bak bişey yazacam ,

 

   niyazi seline çay koydu ............. haşa bu cümle de çay kelimesini çıkar ne olur bide öyle  oku cümleyi ?     ..............bak sen kuranı böyle anlıyorsun , kelime kırpıyorsun ,  aslında yaş vermemesi , büyümekten bahsetmesi , gayet evrensel olduğunu gösteriyor çünkü , zaman göre bu rüşt olayı değişiyor , kullarına bırakmış onuda ne güzel işte , kuranda herşey yazsaydı denizler mürekkep olsa , ağaçlar kalem olsa gene yetmezdi , bazı şeyleride denemek için insana bırakıyor , ayetteki temellerden sapmadan hüküm vermeleri için belkide , adet göre kız çocuğu rüşd diye bir kelime geçmiyor kuranda sen uyduruyon onu , rüşd geçen ayeti ben açıkladım zaten , komik oluyorsun , delil ver bari komik olma arkadaşım .

Ben islam toplumunun yasadigi yasam ve iliskinin gozlemine bakiyorum. Kurani okuyan ve anlayan ve de uygulayanlar siz islam dini uygulayicilari.

 

Delil mi? Dolas islam dunyasini delili gorursun.

 

Hatta turkiye'yi dolas yeter.

 

"Arkadaşlarım okula giderken, henüz 13 yaşında küçük bir kız çocuğu olarak, babamın o zamanlar 30’larında olan bir arkadaşıyla evlendirildim. O evdeyken ödüm patlardı. Odasına bile giremezdim. Babamı asla affetmeyeceğim," diyor ismini vermek istemeyen, şimdilerde 40’larına gelmiş Vanlı bir çocuk gelin.

 

Türkiye’deki çocuk evliliklerinin gerçek sayısını tahmin etmek zor, çünkü bir çoğu ya bildirilmemiş oluyor ya da gayri-resmi "imam" nikahı sınıfına giriyor. SETimes’a konuşan avukat Vildan Yirmibeşoğlu, bunun durumu daha da sorunlu hale getirdiğini düşünüyor. "Çünkü bu evlilikler resmi olarak kayıt altına alınmış değil. Dolayısıyla, takip edilmeleri de güçleşiyor."

 

Bununla birlikte Hacettepe Üniversitesi Nüfus Araştırmaları Enstitüsü’nün verilerine göre, Türkiye’deki erken evlilik oranları – yani, 15-49 yaş grubundaki kadınların 17 yaş ve öncesinde gerçekleştirdikleri evlilikler -- ülke genelinde ortalama %28’lik bir orana karşılık geliyor. Bu rakam, imam nikahlarını içeriyor ve bölgesel farklılıkları da ortaya koyuyor. Örneğin, Türkiye’nin doğu ve güneydoğusundaki erken evlilik oranları %41’lere yakın bir düzeyde.

 

Nüfus Araştırmaları Enstitüsü’nden Dr. İlknur Yüksel Kaptanoğlu SETimes'a yaptığı açıklamada, "Bu oranın, 49 yaşından büyük olan kadınlar da düşünüldüğünde daha fazla olacağını söylemek yanlış olmaz," diyerek, rakamlar her sene azalsalar da, yüksek düzeyde kalmayı sürdürerek halen önemli bir sorun olmaya devam ettiklerini vurguluyor.

 

Parlamento bünyesindeki Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun son dönemde yayımladığı bir rapora göre, Türkiye’nin doğu illerindeki birçok aile, erken evliliği bir sorun olarak görmüyor.

 

Uçan Süpürge Kadın iletişim ve Araştırma Derneği, çocuk evliliklere karşı kampanya yürüten en etkili sivil toplum kuruluşlarından biri. 54 kentte etkin konumdalar. Çocuk gelinlerle buluşup, onlara kendi hikayelerini anlatmaları için bir şans veriyorlar.

 

SETimes’a konuşan derneğin başkanı Halime Güner, çocuk evliliğini öncelikle kadın haklarının bir ihlali olarak görüyor. "Bu konudaki algıları değiştirmek istiyoruz," şeklinde bir açıklamada bulunan Güner, bir yandan da “Bir düğüne katılırken gelinin kaç yaşında olduğunu daha önce hiç merak ettiniz mi?" diye soruyor.

 

Türkiye’de medeni kanuna göre 17 yaşını dolduran herkes evlenebilir. Ancak Ceza Kanunu, 15 yaşından küçükleri çocuk olarak görüyor. Bununla birlikte, Türkiye, 18 yaşından önce evlenilmesini yasaklayan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Konvansiyonu’nu 1989 yılında imzalamış bulunuyor. Tüm bu kafa karıştırıcı rakamlardan dolayı kimin çocuk olduğu konusu halen açıklığa kavuşabilmiş değil.

 

"Meclis toplanır toplanmaz yasa koyucuların yasal evlilik yaşını 17’den 18’e çıkarmaları gerekiyor," diyen Güner’e göre, kemik yaşı ve psikolojik olgunluk gibi iki etmen de dikkate alınmalı.

 

Erken evliliklerin sonuçları oldukça çarpıcı olabiliyor. Genellikle çocukların eğitim hayatını yarıda bırakmalarına yol açarken, yoksulluk döngüsünü de sürekli kılıyor. Ancak, Güner, erken evliliklerin başka sonuçlarına da dikkat çekiyor: aile-içi şiddet, ensest ilişkiler, sağlık sorunları ve hatta ölüm.

 

15-19 yaş aralığındaki kızların, yetişkin hamilelikleriyle kıyaslandığında doğum yaparken ölüm riski dört kat daha fazla. Yirmibeşoğlu’nun en son yaptığı vaka incelemelerine dayanan istatistiklere bakıldığında, Türkiye’deki kadın intiharlarının dörtte biri, 14-16 yaş aralığına karşılık geliyor.

 

Güner, imam nikahlarının çocuk evliliklerinin önemli bir bölümünü oluşturmasından dolayı dini kurumların bu durumu önlemede önemli bir rol üstlenebileceğini söyledi.

 

“Diyanet İşleri Başkanı, bana bir keresinde, Cuma hutbelerinde Türkiye çapında neredeyse 23 milyon erkeğe ulaşabildiklerini söylemişti. Bu fırsattan istifade edip, erken evliliklerin zararlarını vurgulayan bir mesaj vermeliler.” diyen Güner, kızların etraflarına örülen muhafazakarlık zincirini kırmaları için dış dünyayı keşfetmeleri, sosyalleşmeleri ve bir örgütlenmenin parçası olmaları gerektiğini düşünüyor.

 

Iste sizin islam imaniniz.

 

Şizofreni

 

Şizofreni; kişinin düşüncesini, hareketlerini, duygularını ifade şeklini, gerçeği algılamasını çarpıtan ve kişinin diğerleriyle ilişkilerini bozan ciddi bir beyinsel rahatsızlıktır. Şizofreni hastaları çoğunlukla toplumda, işte, okulda ve ilişkilerde problem yaşarlar. Şizofreni hayat boyu süren bir hastalıktır, doğru tedaviyle kontrol altına alınabilir. Yaygın inanışın aksine şizofreni bölünmüş kişilik değildir. Şizofreni kişinin neyin gerçek neyin hayali olduğunu anlayamadığı bir zihinsel hastalık, bir psikozdur. Zaman zaman psikotik rahatsızlığı olanlar gerçekle ilişkilerini kaybederler. Dünya kafa karıştırıcı düşünceler, görüntüler ve sesler karmaşası gibi görünebilir. Şizofrenlerin davranışları çok garip hatta şok edici olabilir. Hastalar gerçekle ilişkilerini kaybettiklerinde oluşan ani kişilik ve davranış değişikliklerine psikotik epizod adı verilir. Şizofreninin şiddeti kişiden kişiye değişir. Bazıları hayatlarında tek epizod yaşarken, diğerleri birkaç tane epizod yaşar, bu epizodlar arasındaysa nispeten normal bir yaşam sürerler. Şizofreni belirtileri nüksetme (relaps) ve duraksama (remisyon) olarak bilinen döngüler esnasında kötüleşebilir ve azalabilir.

 

Kimlerde şizofreni görülür?

 

Herkes şizofreni hastası olabilir. Dünyadaki tüm ırk ve kültürlerde bu hastalığa rastlanır. Her yaştan insanda görülebilir, genellikle ilk olarak 20’li yaşlarda ortaya çıkar. Erkekleri ve kadınları eşit derecede etkiler. Fakat kadınlara (20’li yaşlar 30’lu yaşların başı) nazaran erkeklerde genellikle daha erken yaşlarda ortaya çıkar (buluğ çağında veya 20’li yaşların başında). 5 yaş üstündeki çocuklarda da görülebilir, fakat buluğ çağından önce oluşan bu durum çok nadirdir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ben islam toplumunun yasadigi yasam ve iliskinin gozlemine bakiyorum. Kurani okuyan ve anlayan ve de uygulayanlar siz islam dini uygulayicilari.

.

.

.

görülebilir, fakat buluğ çağından önce oluşan bu durum çok nadirdir.

 

 

  Tamam bende diyorum ki , onlar öyle yaşıyor diye kuran ve islamın suçu ney ? yanlış anlıyorlar , yanlış uyguluyorlar demekki , ben niye onlar gibi düşünmüyorum ve ayetlerle delil veriyorum o zaman , onlara sorsan delilleri hadis ve kültürleridir , başka delilleri yoktur................... Aslında sen islam da illaki bunlar var diyerek onları daha çok bu pisliğe itiyorsun , sende suçlusun , yahu biz veriyoz ayeti hala diyon islam yapıyor diyon , yahu sen ozaman o yanlış yapanları suçla , islamı ve kuranı suçlama , sen kuranı suçladıkça onları daha da azdırıyorsun benden sana söylemesi , kuranda cinayet var dedikçe onları cinayete yönlendiriyorsun , kuranda çocuk evliliği var dedikçe onları ona yönlendiriyorsun , olmayan şeyleri söyledikçe bazı cahil müslümanlar bunlara inanıp daha da azıp daha da kötülük yapyorlar farkında değilsin bak ;  bir gün o kötülük gelir seni bulur Allah korusun , o yüzden kuranda olmayan şeye halkın yaşantısına bakıp  islam deyip durma , benden sana arkadaş tavsiyesi .

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

   Tamamda bende diyorumki , onları öyle yaşıyor diye kuranın ve islamın suçu ney ? yanlış anlıyorlar , yanlış uyguluyorlar demekki , ben niye öyle düşünmüyorum ve ayetlerle delil veriyorum ozaman , onlara sorsan delilleri hadisler ve kültürleridir başka delilleri yoktur , aslında sen islamda illaki bu var diyerek onlşarı dahada çok bu pisliğe itiyorsun sende suçlusun , yahu biz veriyoz ayeti hala diyon islam yapıyor diyon , yahu sen ozaman o yanlış yapanları suçla , islamı ve kuranı suçlama , sen kuranı suçladıkça onları dahada azdırıyorsun benden sana söylemesi , kuranda cinayet var dedikçe onları cinayete yönlendiriyorsun , kuranda çocuk evliliği var dedikçe onları ona yönlendiriyorsun , olmayan şeyleri söyledikçe bazı cahil müslümanlar bunlara inanıp dahada azıp dahada kötülük yapyorlar farkında değilsin bak bir gün o kötülük gelir seni bulur Allah korusun , o yüzden kuranda olmayan şeye halkın yaşantısına bakıp  islam deyip durma , benden sana arkadaş tavsiyesi .

Iste sorun da burda. Cunku hem 7 asir once hem de insanoglu yazimi. Eger kuranda yazanlar direk algilanamayacak ve herkesce esit uygulanamayacaksa, kurana ne gerek var?

 

Peki suc kimin? Ya da kime/neye gore suc? Suc olsa cezasi olur.

 

Ne diyeyim o zaman? Imam nikahi nedir? Hullecilik nedir?

 

Sen git bakalim arabistanda yasayabiliyor musun? Orada sana kafir derler.

 

Peki hangisi kuran onlarin ki mi senin kimi neye/kime gore?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Iste sorun da burda. Cunku hem 7 asir once hem de insanoglu yazimi. Eger kuranda yazanlar direk algilanamayacak ve herkesce esit uygulanamayacaksa, kurana ne gerek var?

 

Peki suc kimin? Ya da kime/neye gore suc? Suc olsa cezasi olur.

 

Ne diyeyim o zaman? Imam nikahi nedir? Hullecilik nedir?

 

Sen git bakalim arabistanda yasayabiliyor musun? Orada sana kafir derler.

 

Peki hangisi kuran onlarin ki mi senin kimi neye/kime gore?

 

 

   imam nikahımı smile.png  hüllemi , bak kuranı okumamışsın bile neyse ,kurana  inanmayabilirsin fakat sana tavsiye kuranda olmayan şeyi var dedikçe insanları daha da azdırıyorsunuz , bu sefer cahil olanlarda var zannedip bunları yapmaya kalkıyor , bi gün o var dediğiniz sizlerin başınıza gelmez inşallah ondan korkuyorum çünkü , cahilere bunları inandırıp bir halt yaptım sanıyorsunuz , ortalığı dahada karıştırıyorsunuz , oysaki kuranda olmayan şeye yok deseniz belkide akıllı olanları düzelecek fakat yangına körükle gidiyorsunuz çok cahilsiniz çok , ben kuranda öyle şeyler görmüyorum , delil veremiyorsunuzda zaten ayet ile , çünkü ayeti açıklıyoruz korkuyorsunuz , samimi değilsiniz , bir çok insnaçsız insanların ve toplumların yaptıkları pisliklerde ortada fakat ben diyormuyum hepiniz aynısınız diye , ama sen herkesi aynı kefeye koyuyorsun yazık çok yazık , neyse sen bilirsin , uzatmaya gerek yok .

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

   imam nikahımı smile.png  hüllemi , bak kuranı okumamışsın bile neyse ,kurana  inanmayabilirsin fakat sana tavsiye kuranda olmayan şeyi var dedikçe insanları daha da azdırıyorsunuz , bu sefer cahil olanlarda var zannedip bunları yapmaya kalkıyor , bi gün o var dediğiniz sizlerin başınıza gelmez inşallah ondan korkuyorum çünkü , cahilere bunları inandırıp bir halt yaptım sanıyorsunuz , ortalığı dahada karıştırıyorsunuz , oysaki kuranda olmayan şeye yok deseniz belkide akıllı olanları düzelecek fakat yangına körükle gidiyorsunuz çok cahilsiniz çok , ben kuranda öyle şeyler görmüyorum , delil veremiyorsunuzda zaten ayet ile , çünkü ayeti açıklıyoruz korkuyorsunuz , samimi değilsiniz , bir çok insnaçsız insanların ve toplumların yaptıkları pisliklerde ortada fakat ben diyormuyum hepiniz aynısınız diye , ama sen herkesi aynı kefeye koyuyorsun yazık çok yazık , neyse sen bilirsin , uzatmaya gerek yok .

Ben neden diyeyim ki. Kurandan bahseden sizsiniz, ben degil. O zaman sizde bahsetmeyin. Birakin herkes kendi algisinca kendi yasam ve iliskisini kendisi tayin etsin. Neden mudahele ediyorsunuz?

 

Sizin kurani dogru anladiginiz kime neye gore?

 

Ben kurandan degil; gozlemden yola cikiyorum.

 

Evet insanoglu bir suru pislik yapiyor, ama onlar kurandan bahsetmiyorlar ve yaptiklari pislik ya ceza aliyor ya da kisisel olarak kaliyor.

 

Ayrica her kurani okuyanin ayni dusunup davranmadigini ben soyluyorum. Ayni kefeye siz kendi dogrunuzla her bir inaniri koymaya calisiyorsunuz, ben degil.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Benim bakis temelim insan haklari evrensel hukuk hak ve ozgurlukler ve bilimsel bilissel ve bilgiseldir.

 

Ben her turlu gozlemi bu temelde degerlendiririm.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ben neden diyeyim ki. Kurandan bahseden sizsiniz, ben degil. O zaman sizde bahsetmeyin. Birakin herkes kendi algisinca kendi yasam ve iliskisini kendisi tayin etsin. Neden mudahele ediyorsunuz?

 

Sizin kurani dogru anladiginiz kime neye gore?

 

Ben kurandan degil; gozlemden yola cikiyorum.

 

Evet insanoglu bir suru pislik yapiyor, ama onlar kurandan bahsetmiyorlar ve yaptiklari pislik ya ceza aliyor ya da kisisel olarak kaliyor.

 

Ayrica her kurani okuyanin ayni dusunup davranmadigini ben soyluyorum. Ayni kefeye siz kendi dogrunuzla her bir inaniri koymaya calisiyorsunuz, ben degil.

 

      Bende gözlemden yola çıkayım ozaman , dinsizler çoğu zina yapıyor mu diyeyeim ozaman ? fuhuş batağına , içki batağına , uyuşturucu batağınamı batmış diyeyim ozaman ? soykırım yapan dinsizler oldu tarihtemi diyeyim ozaman ? yahudiler , hıristiyanlardan cinayetler işleyenlermi oldu diyeyim ? ohoooo sen gözleme bakacak olursan ilk batacak sizsiniz benden söylemesi , bence gözleme ayrı şekilde bak , bide kurana ayrı şekilde bak .

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Benim bakis temelim insan haklari evrensel hukuk hak ve ozgurlukler ve bilimsel bilissel ve bilgiseldir.

 

Ben her turlu gozlemi bu temelde degerlendiririm.

 

 

    Evrensel hukuk bir gün olurda insanlar çoğaldı soykırım yapın derse , nüfus azalsın , sakatları öldürün yaşamasın derse , zamanında yapmadımı , bak evrensel hukukun baş ülkesi amerika 3 milyon ıraklıyı soykırım yaptı , milyonlarca japonu atom bombasıyla yok etti hangi evrensle hukuktan bahsediyorsun dönek evrensel hukuktanmı ? bak bende gözlem yapıyorum işte , gözlemle konuşacak olursan ilk zararlı çıkacak sizsiniz .

 

  Bide bilim demişsin hangi bilim ? hadi televizyonu , bilgiayarı icat ediyor görüyoz onu , yahu bilim adamlarının kitaplarında her yazanın doğru olduğunu nerden biliyon , deneymi yaptın gözünle gördünmü ? onlar kirap yazıyor inanıyorsun deney yaptınmı hiç o kitapları ne malum her yazdıkları doğru olduğu ?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bende gözlemden yola çıkayım ozaman , dinsizler çoğu zina yapıyor mu diyeyeim ozaman ? fuhuş batağına , içki batağına , uyuşturucu batağınamı batmış diyeyim ozaman ? soykırım yapan dinsizler oldu tarihtemi diyeyim ozaman ? yahudiler , hıristiyanlardan cinayetler işleyenlermi oldu diyeyim ? ohoooo sen gözleme bakacak olursan ilk batacak sizsiniz benden söylemesi , bence gözleme ayrı şekilde bak , bide kurana ayrı şekilde bak .

Olabilir. Ama onlarin bir kurani yok, hepsi kendi yaptiklari. Zaten insanoglunun inanc ve ideoloji temeli ve insanoghlunun kul kole madde yerine konmasi ve harcanmasi sadece dine mahsus degil.

 

Sonucta insanlikdisi dusunce ve davranisin temeli din degil; inanc ve ideoloji. Sen Allah'ina teslim olursun, baskasi baska bir ilaha, ya da dogaya, maddeye varolusa v.s.

 

O yuzden insanlikdisinin her turlu temeli sadece kuran da islam dini de degildir. Bu bir zihniyettir ve her turlu ideolojiyi de inanci da kapsar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.