Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

"UYGUR KATLİAMI" YALANI


Misafir CYRANO

Önerilen İletiler

Yok, tabii ki ölenler Uygur ise kötü, Çinli ise iyi diye bir mantık yürütmedim. Kaza fotoğrafının katliam fotoğrafı gibi sunulması gibi veriler üzerine yorum yaptım. Yani aslında kimsenin ölmemiş olması iyi tabii ki...

 

Yani şimdi "bu olaylarda ölen yüzlerce kişi var, bu kesin. Ama ölenler Uygur mu, Çinli mi?" Eğer tereddüt edilen ve tartışılan buysa, durum kötü. Çin işgali altında bir yerde Çinlilerin öldürülüp Çin hükümetinin seyre bakacağı elbette düşünülemez. (Valla Çin bu, emin de olamam. "Hele biraz Çinli nüfus kontrolü gerçekleşsin, ardından biz Uygur nüfus kontrolüne başlarız" demeyeceklerinden de emin olamam ama, neyse!)

 

Eğer ölenler gerçekten Çinli ise, adlarını sanlarını, mezarlarını görmeyi, bu bilginin kesinleşmesini biz de talep ederiz. İşin doğrusu neyse açıklansın, biz de öğrenelim. Çin hükümetinin yapması gereekn bu. Çinli de öldürüldüyse listesini yayınlasın, mezarlarını, yakınlarının ifadelerini, nasıl öldürüldüklerinin anlatımlarını açıkça göstersin.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Rabia Kadir'in hayat hikayesini okuyanların hiç mi dikkatini çekmiyor acaba. Kendisi rüşvet, karaborsacılık gibi işlerle uğraşarak büyük bir servet elde etmiş.

Sözkonusu iddiaları gündeme taşıyan, Vakit gazetesinde A. Dilipak olunca, ve yazısında "Atatürk hayranı" "dindar biri değil" ifadeleri geçince, bu iddialar benim için baştan fiyasko... Bu ölçütlerle insan değerlendiren birinin iddialarına kulak asmam. Vakit gazetesi (bir de zaman ve taraf) dünyanın tek doğal uydusu Ay'dır deseler ona bile inanmam. (Bu deyiş halk arasında başka şekilde söylenir ama, hadi yine dini inançlara saygılı olayım dedim.)

 

Benim bildiğim:

 

1. Doğu Türkistan’ın Feyzabad şehrinde meydana gelen deprem sonrası bölgeye 10 kamyon yardım malzemesi göndererek, devleti küçük düşürmek ve halkı devlete karşı kışkırtmak,

 

2. 4 Şubat Gulca direnişi sonrası çıkan çatışmalarda çocukları ölen, yaralanan ailelere para ve erzak yardımı yaparak, ayrılıkçı güçlere destek vermek,

 

3. ABD'de ticari şirket kuran Eşi Prof. Sıdık Hacı Rozi’nin yedi aydır ABD'den Çin'e dönmeyerek, siyasi faaliyetlerde bulunması

 

gibi gülünç nedenlerle 8 yıl hapis cezasına çarptırılmış bir kişidir. Daha önce de defalarca hapse girmiş bir mücadele kadınıdır. Yurt dışına çıkmak istediğinde üzeri soyularak aranmış ve böylece insanlık dışı muameleye maruz kalmıştır. Tutukluluğu sırasında kalp ilaçlarının dahi verilmediği, eğer insan hakları örgütlerinin baskısı olmasa idam edilecekti deniyor. Bill Gates ile olan aile dostluğu ve Amerikan hükümetinin girişimleri sonucu Çin'den çıkmayı başarabilmiştir...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yalan furyasının başlıklarına birebir bakalım.

 

"Çin'liler iki uygur kızına tecavüz etti, fabrikada ki olaylar böyle başladı"

 

İlk yalan bu. Olay, işsiz bir Çin'linin asılsız "uygurlar iki Çin'li kıza tecavüz etti" söylentisini yaymasıyla başladı. Fabrikada ki Çin'li işçilerle Uygur işçiler arasında kavga çıktı (50-60 kişinin karıştığı bir kavga). İki Uygur işçi, Çin'li işçiler tarafından öldürüldü.

 

"Çin polisi katilleri serbest bıraktı"

 

Söylentiyi yayan Çin'li de dahil, 15 Çin'li işçi olaydan sonra tutuklandı . 2 tanesi idam istemiyle diğerleri de çeşitli hapis cezalarıyla yargılanıyorlar.

 

"Uygurlar'ın barışçıl protesto gösterisinde Çin polisi yaylım ateşi açtı 150 Uygur öldü"

 

İlk günün yalanı bu. Aslı, toplanan onbinlerce Uygur gösterici, ellerinde, palalar, bıçaklar, sopalar, demirçubuklarla, önlerine çıkan Çin'lilere saldırdı. Araçları, otobüsleri, Çin'lilere ait işyerlerini ateşe verdi. 5 Temmuz'da ki bu saldırıda yüzlerce Çin'li öldürüldü. Ve bu ülkenin gazetelerinde, bu olay "Çin 150 Uyguru katletti" diyerek verildi.

 

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8135203.stm

 

İlk gün ki olaylara ait görüntüler videodakiler. Bu görüntüler. Çin'in resmi haber ajansında öldürülen Çin'lilere ait görüntüler. Türk gazetelerinde ve haber sitelerinde, öldürülen Uygurlar başlığıyla verildi.

 

(Türk basınında yer alan bu görüntüler, ve bu görüntülerin kopyalandığı orjinal kaynağa ait linkler. Şiddet içerdiği için yönetim tarafından silinmektedir)

 

 

 

"Rabiya Kadir, Çin polisi Uygurları katlederken çekilen görüntüleri basına dağıttı"

 

Bu kadının dağıttığı resimleri yayınlayan Associated Press ve El Cezire ajansları iki gün sonra okuyuclarından özür dileyerek "habere konu olan resimlerin Urumçi ile hiçbir alakası olmadığını" açıklayan düzeltme metni yayınladı.

 

"Rabiya Kadir, Urumçi'de binlerce Uygur'un öldürüldüğünü açıkladı"

 

Bölgede bulunan yabancı muhabirler şu ana kadar Rabiya Kadir'in iddia ettiklerine dair en ufak bir ize bile rastlamadılar. Kadir ve avanesinin iddia ettiği mekanlarda, iddia ettikleri olayların hiçbirisine rastlanmadı.

 

Bu sefer bu kadın, başka şehirlerdede ölenler oldu bu sayı oralara aitti dedi. Söylediği şehirlerde günlük yaşamın normal şekilde devam ettiği. 100-200 kişilik Uygur gruplarının ufak çaplı bir kaç protesto gösterisi düzenlediği. Bunun dışında söz konusu şehirlerde herhangi bir şiddet olayının yaşanmadığı bölgedeki muhabirler tarafından rapor edildi.

 

 

"Türk basınında katledilen Uygurların görüntüleri yayınlandı"

 

Türk basınında şu ana kadar yayınlanan resim ve fotoğrafların, öldürülen Çin'lilere ait olduğu ortaya çıktı. Türk basın ve yayın kuruluşlarının (TRT hariç) Çin'li haber ajanslarının sitelerinden aldıkları, öldürülen Çin'lilere ait görüntüleri, "öldürülen Uygurlar" manşetiyle yayınladığı ortaya çıktı.

 

"Çin Polisi, Han saldırganları seyretti"

 

Çin polisini ile "5 Temmuz'da öldürülenlerin intikamını almak" sloganıyla sokakalara dökülen Han saldırganlar arasında çıkan çatışmalar Türk medyasında, "Çin polisinin uygurlara saldırdığı görüntüler" olarak yayınlandı.

 

.........

 

Olayın kısa özeti, 5 Temmuz tarihinde, Uygur'lu protestocuların, Çin'lilere ait araçlara, iş yerlerine ve sokakta rastladıkları Çin'lilere yönelik saldırılarıyla başlayan bir etnik çatışma. 6 Temmuz günü onbinlerce Çin'li Urumçi'den kaçarak iç bölgelere sığındı. Çin'lilerin "intikam" sloganlarıyla başladıkları karşı saldırılarla ölü sayısı 184 e çıktı.

 

Bu kadar yalan, dünyada son elli yılın gazetecilik tarihinde görülmemiştir.

 

Şu anda medyamız haber atlamaya başladı. Bir iki gün önce yayınladıkları haberlerde söylediklerinin tam tersini iddia eden, uluslararası ajans haberlerini, yaptıkları yalan haberler unutulana kadar yayınlamama kararı aldıkları anlaşılıyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

5 Temmuz günü, Urumçi'de ana cadde de, eşiyle birlikte tatile çıkmak için bindikleri otobüste Uygurlar'ın saldırısına uğrayan, eşi linç edilerek öldürülen, kendisi öldü diye bırakılana kadar dövülüp Uygurlu bir kadın tarafından Han olduğu anlaşılmasın diye yüzü bir bezle örtülüp dükkana taşınan, ve Çin polisi kontrolü sağlayana kadar bu Uygurlu kadın tarafından dükkanın tavan arasına saklanarak hayatı kurtarılan. Çinli kadın öğretmen Dong ve onu Uygurların elinden kurtaran Uygurlu kadının röportajı da o bizim bol sloganlı gazetelerimizin hiçbirinde yer bulamamış kendisine.

 

-http://www.guardian.co.uk/world/2009/jul/12/dong-yuanyuan-urumqi-riots-

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Cin'deki olaylar karsisinda malesef Türkcülerimizin, yani aslinda milliyetcilik ve Türklück adina etnik milliyetcilik yapanlarin gercek yüzleri ve niyetleri cok acik bir sekilde gözükmüstür.

 

Ben bastan Cin'deki olaylar hakkinda kendi görüsümü söylemistim ve tekrara gerek yok. Arzu edenler Cin'deki olaylarla ilgili iki baslikta da benim görüsümü okuyabilirler.

 

Benim burada deginmek istedigim nokta ise, kendi ülkesinde etnik kökeni degisik olan insanlara yapilan haksizliklara, onlarin horlanmasina, mesela Ermeni olmanin bile küfür olarak algilandigini, müslüman mahallesinde salyangoz satmanin nasil cezalandirilldiginin bir örnegi olan Malatya katliamina, Hirant Dink gibi bir Ermeni asilli yurtsever bir Türk'ün katledilmesinden sonra onun öldürülmesini onaylarcasina o da Türk düsmanligi yapti gibi akla hayale gelmeyecek gercek disi iddaalarda bulunanlar, Kürtce konusmak isteyeni potantiyel bölücü ilan etmeleri, cocuklarina Kürtce isim veremedikleri ve onun sebebini de ya türkce harflere uymadigindan ve bölücülük oldugundan gibi anlamsiz iddaalarda bulunanlar, Kürt vatandaslari "hakkimizi istiyeruz" deyince potantiyel Türk düsmani görenler ve PKK li yapanlar bir bakiyorsunuz baska ülkelerde yasanan her hangi bir olayi , eger bu olay tabiiki Türk irkindan bir topluma yapildiysa, derhal en keskin insan haklari savunucusu kesiliyorlar, soykirimindan dahi bahsediyorlar. Ama Osmanli döneminde Türk'ler ile Ermeni'ler arasindaki olayi sadece Tükcülük gözlügüyle bakarak yasana olaylardan dolayi özür dileyenleri derhal linc edercesine Ermeni'lerin uzantisi ve Türk düsmeni ilan ederler. Tesbit cok basit ve hizli sekilde yapilaraka Türk ve müslüman düsmanligi ve soykirimi!!!! Ülkemizdeki olaylari ise vatan ve toprak bütünlügü adina yapilmasi gereken önlemler olarak görmeleri, "ne mutlu Türküm" demenin hicte etnik kökenlileri kimliklerini unutturma amacli oldugunu rededip, "Atatürkcü milliyetcilik" gibi yasananlari positif olarak göstermeleri, onlarin ne kadar insan sevgisiyle dolup tasdiklarinin bir göstergesi.

 

Etnik milliyetcilik degilmi, ha bunu bir Türk yapmis, ha bir Cin'li ha da baska bir toplumun insani. Ne fark varki aralarinda?

 

Sayin Türkcüler gercek yüzünüzü artik saklayamiyorsunuz. Sizin Cin'de etnik milliyetcilik yapanlardan hic bir farkiniz yok.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Cin'deki olaylar karsisinda malesef Türkcülerimizin, yani aslinda milliyetcilik ve Türklück adina etnik milliyetcilik yapanlarin gercek yüzleri ve niyetleri cok acik bir sekilde gözükmüstür.

 

Ben bastan Cin'deki olaylar hakkinda kendi görüsümü söylemistim ve tekrara gerek yok. Arzu edenler Cin'deki olaylarla ilgili iki baslikta da benim görüsümü okuyabilirler.

.

.

.

Anlattığın hikayeler senin gözünde gözükenlerdir.

 

Senin görmek istemediğin konular haricinde hiç bir türk'çü öldürmekten, katletmek yana değildir.

 

Sizin dışarıdan gördüğünüz gibi yada burada 2-3 kisinin yazdıkları ile gerçeği göremesin.Türkiyede kimsenin Kürtlerle nede başkalarıyla sorunu yoktur sorun kendi kafalarındaki zihniyetlerdedir.

 

Kürt vatandaşı ''Hakımızı isteruz'' derken hangi hak'ı istdeğidir.Devletin bana veripte diğerine vermediği hangi hak.

 

Kürtçe konuşmaksa konuşuyur,iş diyorsa istyediği yrde çalışıyor velil oluyor-bakan oluyor-general oluyor-baş bakan oluyor-asker-polis vs daha ne hakkı istiyor !

 

Devlet bana vermediğin onlara veriyor.

 

4 çocuğa kadar para-doğum parası-tarla parası -ilaç parası-doktor parası üstelik terör mağduru diye yutturup dünya tazminat alıyor daha ne istiyor.

 

İnsaf....

 

Ülkemizin bu ekonomisinde devletin sırtında kambur olanların istekleri bitmiyor.

 

Terörist oluyor, sıkışınca teslim oluyor.Devlet ise sözde topluma kazandırmak adına iş veriyor aş veriyor tazminat veriyor.

 

Vatana ihanet etmeyen,vatan-millet diyen insanlar ise toplum dışına atılıyor açlığa sefilliğe itiliyor.

 

Bumu sizin anlayışınızdaki hak.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Anlattığın hikayeler senin gözünde gözükenlerdir.

 

Senin görmek istemediğin konular haricinde hiç bir türk'çü öldürmekten, katletmek yana değildir.

.

.

Sizin bu sarf ettiginiz cümleleri eminimki bir Cin milliyetciside Uygur Türkleri icin sarfetmektedir ve sormaktadir. Anlayacagin her seyi kendileri icin hak gören milliyetciler dünyanin her yerinde aynidir.

 

Madem Kürt'lerin tüm hakki varda neden o kadar milyonlarca insan hala baski ve zulumden bahsediyor dersiniz? Onlarin tüm aldatilmis terörüstmü dersiniz? Veya nankörmü dersiniz?

Ya sayin kaplan-200, devletin size veripte mesela Kürt'lere vermedigi cocuklarina Kürtce isim vermeleri. Sadece sordugunuz icin veriyorum bu cevabi, hemde cok basit bir olay ama orada bile sorun yasiyoruz. Diger sorunlardan bahsetmeyecegim cünki görmek ve anlamak niyetimiz yok gibi gözüküyor, defalarca söylenmesine ragmen.

Ama siz en azindan Kürt'lerin size ve bana kiyasla mesela cocuklarina Kürtce isim vermelerinin yasakligini bilin.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ben şimdi öyle bir noktaya geldim ki, Çin'de öldürülen yüzlerce insan varsa, bunlar Uygur değil de Çinli olsun temennisinde bulunma noktasına geldim. Yani şimdi gönül isterdi ki kimse ölmemiş olsun. Ama görünen o ki durum kötü.

 

Eğer öldürülenlerin büyük çoğunluğu Uygur ise durum çok kötü. Bundan sonra da Uygurlar ellerinden gelen bir şey yok ve daha fazla katledilecekler demektir. Ama yok eğer en azından öldürülenlerin bir kısmı da Çinli ise, Uygurlar o kadar da çaresiz değiller, kendilerini koruyabiliyorlar demektir.

 

Çünkü işgal altında olan Uygurlar. İşgalci, totaliter olan Çin. Bu durumda gönül istiyor ki Uygurlar ezilmeyecek, kendilerini koruyacak güce erişmiş olsun. Eğer Uygur katliamı haberleri yalansa, Uygurlar kurbanlık koyun gibi katledilmiyorlar demektir. Çin tüm totaliterliğiyle bu katliamı yapmaktan aciz kalıyor demektir.

 

Kürt sözde sorunuyla bunun ise bir ilgisi yok. Kürtçe isim mi konamıyormuş? Vah vaaah! Ne acınası durum! İçim parçalandı, ne vahim! Birkaç sene önce görev icabı bir Kürt aile ile tanıştım. Beni evlerine alıp ağırladılar, ikramda bulundular ve güzelce sohbet ettik. Hiç kötü bir gözle bakmadılar. İki kızları vardı, onlarla tanıştım. Birinin adı Berdan mı neydi, öbürü de B ile başlayan bir Kürtçe isimdi. Şimdi hatırlamıyorum. Espri olsun diye "bir kızınız daha olursa onun da adını Berivan koyarsınız herhalde" diye espri yaptım, güldük. Bu Berivan ismini de bildiğimden değil, Sibel Can'ın şarkısından duyduğum için aklımda kalmıştı. Güzelce oturduk, konuştuk ve güzelce veda edip ayrıldım.

 

Ne zaman bu taraf zaman vakit avaneleri bu işi kaşımaya başladılar, ortada bir sorun var algısı üretildi. Ortada hiç bir sorun yoktur. Ayrı bir devlet olma isteğini ortaya koyan, hatta artık PKK da buna dahil, hiç bir Kürt yoktur. Hepsi bu topraklarda, bu vatan toprağında kardeşçe birlikte yaşamak istemekteler, bu ülkede yaşayan herkes de böyle istiyor ve yaşıyorlar. Kimse de çomak sokamayacak...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

 

 

http://img.blogcu.com/uploads/oguzturkistanli_038.jpg

 

Burası "ÇİN'Mİ"...

 

Rusya ve Çin arasındaki fark nedir...

 

Doğu Türkistan halkı olan "UYGURLAR" ın ne yapması gerek...

 

Çin esaretinden kurtulması için...

 

Doğu Türkistana çinliler neden "SİNCAN" derler...

 

Madem objektif olup ABD emperyalizmine katkı yapılmayacak,çözüm nedir...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sizin bu sarf ettiginiz cümleleri eminimki bir Cin milliyetciside Uygur Türkleri icin sarfetmektedir ve sormaktadir. Anlayacagin her seyi kendileri icin hak gören milliyetciler dünyanin her yerinde aynidir.

 

Madem Kürt'lerin tüm hakki varda neden o kadar milyonlarca insan hala baski ve zulumden bahsediyor dersiniz? Onlarin tüm aldatilmis terörüstmü dersiniz? Veya nankörmü dersiniz?

Ya sayin kaplan-200, devletin size veripte mesela Kürt'lere vermedigi cocuklarina Kürtce isim vermeleri. Sadece sordugunuz icin veriyorum bu cevabi, hemde cok basit bir olay ama orada bile sorun yasiyoruz. Diger sorunlardan bahsetmeyecegim cünki görmek ve anlamak niyetimiz yok gibi gözüküyor, defalarca söylenmesine ragmen.

Ama siz en azindan Kürt'lerin size ve bana kiyasla mesela cocuklarina Kürtce isim vermelerinin yasakligini bilin.

Bütün devletlerde yasa diye birşey vardır ve herşey yasa ile uygulanır.

Türkçke harf diye birşey vardır ve türkiye cumhuriyetinde yaşayan herkeste bu harfleri kullanmak zorundadır...

 

Eğer bu adaletsizlik ise Türk'ü oluşturan Laz-Çerkez-Azeri vs diğer unsurlarada haksızlık oluyor. Demekki bu yanlışlık bir kürtlere-ermenilere yapılmıyormuş.

 

İşte zihniyet farkı !

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bütün devletlerde yasa diye birşey vardır ve herşey yasa ile uygulanır.

Türkçke harf diye birşey vardır ve türkiye cumhuriyetinde yaşayan herkeste bu harfleri kullanmak zorundadır...

 

Eğer bu adaletsizlik ise Türk'ü oluşturan Laz-Çerkez-Azeri vs diğer unsurlarada haksızlık oluyor. Demekki bu yanlışlık bir kürtlere-ermenilere yapılmıyormuş.

 

İşte zihniyet farkı !

Tamda dostum, mesela CIN Uygur >Türk'lerine aynisini uygulasa mesela ne dersiniz?

 

Diger tarftan yanlis baska etnik kökenlilerede yapiliyor demekle dogru oldugu gösterilemez. Kürt ismi sadece bir örnekti. Diger örnekleri siz zaten kendiniz vermissiniz. Yani tüm etnik kökenliler kendi dillerinde isim verebilemeleri gerekli. Almaya'da yasayan arkadaslariniz vardir muhakkak, sorun bakalim onlara, Alman alfabesinde bizdeki tüm harfler varmi? Tabiiki yok diyecekler, ama ona ragmen bir Alman olmus Türk cocuguna Türkce isim verebiliyor, icindeki harfler Alman alfabesinde olmasa bile.

Tabiiki her ülkede yasa vardir, ama önemli olan bu yasalarin insanlari rahatlatmasimi yoksa zorlatmasimi. Türkiye'de isim konusunda bir zorlama var yasa geregi, Almanya'da mesela yok. Buna benzer örnekleri diger ülekeler icinde cogaltabiliriz.

 

Her zaman yasayi kendimize kalkan yapamayiz. Yasalari sonucta insanlar cikartiyorlar. Demekki kötü niyet varki iyi bir yasa cikartamamislar.

 

"Eğer bu adaletsizlik ise Türk'ü oluşturan Laz-Çerkez-Azeri vs diğer unsurlarada haksızlık oluyor. Demekki bu yanlışlık bir kürtlere-ermenilere yapılmıyormuş." evet bu büyük bir adaletsizliktir, hele hele su anki CIN'de olan olaylara duyarli olan siz sayin kaplan-200, bu yasanin ne kadar yanlis oldugunu bilmeniz gerekli. savunmaniz hic te dogru degil, cünki sözüm ona etnik kökenli vatandaslara yapilan zulümlere karsisiniz, mesela Cin'de oldugu gibi.

 

Cok celiskili yorumlar geliyor malesef.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katıldığınız bir tartışmayı da kürtlerin sözde sorunlarına getirmeseniz kıyamet kopar zaten :)

Konu değişmese olmaz...

Sayin YARASA ben bir Türk olarak baska ülkedeki soyadasima olan olayi irdelerken ve olaylari kinarken herhalde ben acaba kendi ülkemde aynen CIN'deki Uygur'lar gibi olanlara acaba nasil davraniyoruz, bunun sorgulamasini yaparim. Ama siz yapmamayi tercih ediyorsunuz, sadece tercih etseniz birde sizin gibi kendi ülkesinde olanlari görmezlikten gelmeyenleri derhal elestiriyorsunuz.

 

Uygur katliami var diyen biraz aynaya bakar ve kendi ülkesindeki olaylarıda sorgular.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayin YARASA ben bir Türk olarak baska ülkedeki soyadasima olan olayi irdelerken ve olaylari kinarken herhalde ben acaba kendi ülkemde aynen CIN'deki Uygur'lar gibi olanlara acaba nasil davraniyoruz, bunun sorgulamasini yaparim. Ama siz yapmamayi tercih ediyorsunuz, sadece tercih etseniz birde sizin gibi kendi ülkesinde olanlari görmezlikten gelmeyenleri derhal elestiriyorsunuz.

 

Uygur katliami var diyen biraz aynaya bakar ve kendi ülkesindeki olaylarıda sorgular.

 

Üstelik Çin uygur türkleri ile Türkiyedeki kürt vatandaşlarımızı aynı görmek yine zihniyet meselesidir.

 

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Türk halkıdır.

 

Aradaki farkı şimdi anlaya bildinizmi...İsterseniz Uygurlar kimdir Ve o bölgede nasıl yaşıyorlar diye biraz araştırın.Türkiyede yaşayan Kürtlerin durumu ile aynımı öğrenin .

Öyle yorum yapın.

 

Zaten bu zihniyetlerin amacıda özerk'lik.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Defalarca ama defalarca tekrar ettik. Bu ülkede zamanında döviz taşımak da yasaktı, telsiz taşımak da. Neden böyleydi, bu ülkede bir çok ayaklanma olmuştur. Millet meclisinde gizli oturumda yapılan görüşmeleri, Moskova radyosu kelimesi kelimesine yayınlamış, casusluk faaliyetleri yüzünden sınır mevzilerinin yerleri değiştirilmiş, esrarengiz cinayetler işlenerek bu casusluklar örtbas edilmiştir. Bu ülke çok badireler atlatmıştır. Her şey bir anda gökten zembil içinde inivermiyor. Bir devrimle kurulmuş bir devletin bazı karşı devrim hassasiyetleri doğal olarak belli bir süreç içinde devam eder, belli bir sürede de aşılır, normalleşir.

 

Çocuğuna Melisa, Suzan isimleri koymak isteyenler de sorun yaşıyordu, Kürt sorunu diye bir özel sorun yok. Hepsi aşılmıştır. Ama illa Aştîxwaz, Awreng, Balnexşîn, Bexşan, Hewaxan koyup Türkçe karakter ihlali yapmakta ısrar ediyorsanız, bunun altında art niyet vardır.

 

Zaten apaçık ortada olan da art niyetten, bölücülükten, etnik ayrımcılıktan, ırkçılıktan başka bir şey değildir...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eğer öldürülenlerin büyük çoğunluğu Uygur ise durum çok kötü. Bundan sonra da Uygurlar ellerinden gelen bir şey yok ve daha fazla katledilecekler demektir. Ama yok eğer en azından öldürülenlerin bir kısmı da Çinli ise, Uygurlar o kadar da çaresiz değiller, kendilerini koruyabiliyorlar demektir.

 

Çünkü işgal altında olan Uygurlar. İşgalci, totaliter olan Çin. Bu durumda gönül istiyor ki Uygurlar ezilmeyecek, kendilerini koruyacak güce erişmiş olsun. Eğer Uygur katliamı haberleri yalansa, Uygurlar kurbanlık koyun gibi katledilmiyorlar demektir. Çin tüm totaliterliğiyle bu katliamı yapmaktan aciz kalıyor demektir.

 

Taşkınlık yapıp caddelerde karşılarına çıkan Çin'li sivilleri linç etmek "kendini korumak" mıdır ? "Güçlü olmak" mıdır ?

 

Alışveriş yapan, çocuğunu gezdiren, otobüste seyahat eden, dükkanında çalışan sivilleri öldürmek, arabalarını, evlerini, işyerlerini yakmak için güç mü gerekir ?

 

Sanırız ki arkadaşımız, "Uygur Ordusu" ile "Çin Ordusu" arasında ki bir savaştan, çatışmadan bahsediyor.

 

Aksine demek ki Uygurlar o kadar çaresiz ve o kadar siyasi iradeden yoksun ki, Urumçi'yi modern soğuk savaşın cephelerinden birisi haline getirmek için konuşturulan provakatörlerin istedikleri doğrultusunda hiçbir şekilde kazançları olmayacak, kaybedeceklerinin ise haddi hesabı olmayan bir etnik çatışmanın fitilini ateşliyorlar.

 

Siyasi dinamikler ancak doğru bir siyasi irade tarafından, doğru bir kanala yönlendirildiği zaman başarı getirir. Ne amaçla hareket ediyor olursa olsun, egemen otoriteye karşı verilen mücadelede, dinamiği sivillere karşı yönlendirmek kaybetmeyi baştan kabul etmektir. "Ulusal bağımsızlık mücadeleleri" adı verilen siyasi mücadelelerde, en büyük tehlike; kendini etnik çatışmanın içinde bulmaktır. Karşı mücadele verilen egemen otorite, bağımsızlıkçı gücü yüksek tehlike boyutunda gördüğünde ilk yaptığı şey, bağımsızlıkçı gücü etnik çatışmaya teşvik etmektir. Çünkü bağımsızlıkçı güç, etnik çatışma tuzağına çekilirse artık başarı sansı kalmayacaktır, bugün ya da yarın yokolacaktır.

 

Üç yolu vardır ;

 

Birincisi işgal edilen topraklarda işgalciye doğal olarak bağlı etnik (ırki ya da dini) bir nüfus varsa, o nüfus kullanılır.

 

Böyle bir nüfusun olmadığı durumlarda;

 

Nüfus ihraç edilerek oluşturulur.

 

Veyahutta, bağımsızlıkçı gücün dayandığı toplumsal yapıdan farklı etnik unsurlarla bağ kurulur.

 

Britanya İmparatorluğu, yüzyıllarca nüfus ihracı yöntemini kullanmıştır. İmparatorluğun işgal ettiği topraklara, Kraliçeye etnik ya da dini yönden bağlı olacak nüfus ihraç edilir. Amerika, Afrika ve Avustralya'ya, göçmen anglosaksonların ihraç edilmesi. İrlanda'ya protestan İspanyol'ların yerleştirilmesi gibi.

 

Fransa ise, işgal ettiği topraklarda ki etnik ve dini yapılardan birisini kendisine bağlar ve olası bağımsızlıkçı güçlere karşı tampon olarak kullanır. Antep'te Ermeniler, Ruanda'da Hutular gibi.

Bir bağımsızlıkçı irade ortaya çıktığı zaman, etnik çatışmayı körükler, rakibini etnik çatışmanın içine çekmek ister. Etnik çatışmanın varlığı hem bağımsızlıkçı iradenin zafer kazanmasını imkansız hale getirecek, hem de kendisine bağlı etnik yapıyı "korumak" gerekçesiyle yapacağı herşeyi meşru hale getirecektir.

 

Bilinçli bağımsızlıkçı irade, kesinlikle etnik çatışmayı tetikleyecek eylemlere girişmez. Bu maçı işgalcinin istediği saha da, onun istediği kurallarla oynamayı baştan kabul etmek anlamına gelecektir zira. Sivillere yönelmez.

 

Türk ulusal kurtuluş mücadelesinde, Ege bölgesi Yunanistan tarafından işgal edilmiş, bölgeye hızlı bir rum göçü başlamıştır. Yunanistan "bölgede ki rumları türklerden korumak " la izah ediyordu, Ege'yi işgalini (Akıl hocası bu taktiğin sahibi İngiltere idi). Kuvayı Milliyeciler, etnik çatışma yaratacak, yahut bu izlenimi verecek hiçbir eyleme girişmediler. Yunanistan'ın ve, İngiltere'nin beklentisi, Türk köylerinde yapılan zalimliklere karşı, kuvvacıların Rumlara saldırması idi. Ha keza Antep'te Ermenilere. Ancak Türk bağımsızlık hareketi sağlam, herhangi bir emperyalist ülkeden bağımsız bir siyasi iradeye sahipti. Ve hiçbir etnik çatışmaya prim vermedi. Başarıya ulaştı.

 

Mahatma Gandi, bağımsızlıkçılar tarafından İngiliz yanlısı sihler'e (Hindistan'daki İngiliz yönetiminin askerleri, polisleri sihlerden oluşuyordu) yönelik saldırılardan sonra açlık grevine başladı. Sihler'e tek bir saldırı daha yapılırsa açlık grevini bırakmayacağını açıkladı. Gandi'ye göre tek suçlu vardı, Britanya İmparatorluğu. Ve sorunların tek sebebi vardı, Britanya işgali. Çizgisinden hiç sapmadı, hareketinin sapmasına da izin vermedi. İngiltere, Gandi karşısında hergün köşeye sıkışıyordu ve sonunda Hindistan'ın bağımsızlığını tanımak zorunda kaldı. Meseleye etnik yönden bakanlar ise kendilerini İngiltere'nin kucağında buldular ve Hndistan'dan ayrılıp bugün adına Pakistan denilen (ülke demeye dilim varmıyor ama) Pakistan'ı kurdular. O günden beride bir tek günü dahi huzurla geçiremediler.

 

Ulusal bağımsızlık mücadelesi ile bağımsızlığını kazanan bütün ulusların hikayesi de farklı değildi.

 

Uygular'ın durumunda olan işgal halklarının hikayesi ise hiç değişmedi. Halen işgal altındalar ve hergün daha fazla kaybediyorlar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Türk halkıdır.

Sincan Uygur özerk bölgesinde yasayanlar Türk halki ise, Türkiye'de yasayan Kürt'ler ne halki? Sen onlari inadina zorla Türk ilan edersen, Cin'deki baski rejiminden ne farkin olur?

 

Kendim söz konusu olunca ne dersem dogrudur ama baska ülkeler söz konusu ise orada söylenenler dogru degildir ve ben o yanlislari düzeltirim mantigiyla yapilan yorumlar aslinda benimde Cin'li etnik milliyetcilik yapanlardan hic bir farkimin olmadiginin bir göstergesidir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sincan Uygur özerk bölgesinde yasayanlar Türk halki ise, Türkiye'de yasayan Kürt'ler ne halki? Sen onlari inadina zorla Türk ilan edersen, Cin'deki baski rejiminden ne farkin olur?

 

Kendim söz konusu olunca ne dersem dogrudur ama baska ülkeler söz konusu ise orada söylenenler dogru degildir ve ben o yanlislari düzeltirim mantigiyla yapilan yorumlar aslinda benimde Cin'li etnik milliyetcilik yapanlardan hic bir farkimin olmadiginin bir göstergesidir.

 

 

Tebrikler,bu olayıda getirip kürtlere dayadınız ya,artık söyleyecek söz bulamıyorum..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Tebrikler,bu olayıda getirip kürtlere dayadınız ya,artık söyleyecek söz bulamıyorum..

Kendi ülkesindeki haksizliklari görmek ve irdelemek herkesin yapabilecegi bir durus olmadigini defalarca yasadik. Ama baska ülkeleri timsah gözüyle görmeye derhal haziriz.

Dolayisiyla söyleyecek baska söz bulamamaniz beni hicte sasirtmadi desem tam yerinde olur.

 

Bu suna benzeiyor: Bir baba evinde cocuklari arasinda ayrim yapiyor, birileri üzerinde baski yapiyor, ama ayrimciliga ugramayan cocuk digerinin yasadigi haksizligi görmüyor. Ama ayni cocuk komsu ailenin benzeri olayina derhal müdahele ediyor ve babaya haksizlik yaptigini hatirlatmaya calisiyor.

Komsuda cocuga demezmi evladim sen önce kendi babanin yaptiklarinin hesabini sor ve sonra beni elestir?

 

Olay bu kadar cok acik ve net!!!!!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sincan Uygur özerk bölgesinde yasayanlar Türk halki ise, Türkiye'de yasayan Kürt'ler ne halki? Sen onlari inadina zorla Türk ilan edersen, Cin'deki baski rejiminden ne farkin olur?

 

Kendim söz konusu olunca ne dersem dogrudur ama baska ülkeler söz konusu ise orada söylenenler dogru degildir ve ben o yanlislari düzeltirim mantigiyla yapilan yorumlar aslinda benimde Cin'li etnik milliyetcilik yapanlardan hic bir farkimin olmadiginin bir göstergesidir.

Bakın Sn dünyahepimizin ,Bu kouyu araştırıp yorum yapın dedim siz yine alkasız konuları öne sürerek Çindeki uygur türkleri ile Türkiyedeki kürtleri aynı görüyorsunuz.

 

Önce şunun farkına varın uygur Türklri kimdir, tarihi ve çin ile olan kader birliği nedir?Birde Türkiyedeki kürtlerin durumu ve türkiye ile kader birliği nedir onu öğrenin.

 

 

Kaynakça

1- China Statistical Yearbook 2003 (PDF dosyası), s. 48. (İngilizce) (Çince)

 

2- showchina.org

 

3-wikipedia

 

-Uygurlar (Uygurca: ئۇيغۇر Uyghur), çoğunluğu Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Türk halkıdır. Dilleri Türk dillerinden Uygurca'dır.

 

Uygur halkı iki defa, 1933 ve 1944 yıllında, kendi otonom cumhuriyetini kurmuşdur. Çin Halk Cumhuriyeti 1949 da Doğu Türkistanı işgal ederek, Uygurların 1944 den beri var olan 2. Doğu Türkistan Cumhuriyetini yok etmiştir. Uygur halkı, Çin içerisinde kendi geleneklerini ve kültürlerini sürdüremediklerinden yakınmaktadır.

 

Uygurlar, her ne kadar sözde özerk bir cumhuriyete sahip olsalar da, Çin egemenliğine girdiklerinden beri bağımsızlıkları için mücadele etmektedirler.

 

11 Eylül 2001 olaylarından sonra Çin hükümeti her türlü Uygur direnişini islamist terör diye adlandırıp, yasa dışı göstermek için çaba sarf etmektedir. Bazı insan hakları örgütlerine göre, Doğu Türkistanda 1990 den bu yana 700 Uygur Türkü idam edilmistir. [

 

Öncelikle Çin 'ile Uygurların ayrı bir millet olduğunu, uygurların ise ayrı bir cumhuriyet- özerk bir devlet olduğunu kavradıktan sonra Türkiyedeki Kürtler ile bağlantı kura bilirsin.

 

Türkiyede ayrı bir kürt cumhuriyeti yoktur- olmamıştır.

 

Türkiyede yaşayan Kürtlerin uygurlar gibi özerk bir bölgesi yoktur.

 

Uygur türkleri çin'de iş bulmakta zorlanırken, türkiye'deki pkk yanlısı kürtler meclise bile girebiliyor.

 

Çin O insanların üzerinde Katliamlar yaparken,Nükleer denemeler yaparken, Türkiyede kürt köylerine her türlü yardımlar yapılarak evine kadar sağlık malzemesi-doktor-para vs yardımları yapılıyor.

 

Nasıl bir zihniyettir bu anamıyorum...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kendi ülkesindeki haksizliklari görmek ve irdelemek herkesin yapabilecegi bir durus olmadigini defalarca yasadik. Ama baska ülkeleri timsah gözüyle görmeye derhal haziriz.

Dolayisiyla söyleyecek baska söz bulamamaniz beni hicte sasirtmadi desem tam yerinde olur.

 

Bu suna benzeiyor: Bir baba evinde cocuklari arasinda ayrim yapiyor, birileri üzerinde baski yapiyor, ama ayrimciliga ugramayan cocuk digerinin yasadigi haksizligi görmüyor. Ama ayni cocuk komsu ailenin benzeri olayina derhal müdahele ediyor ve babaya haksizlik yaptigini hatirlatmaya calisiyor.

Komsuda cocuga demezmi evladim sen önce kendi babanin yaptiklarinin hesabini sor ve sonra beni elestir?

 

Olay bu kadar cok acik ve net!!!!!

 

Sizin niçin bu kadar gocunduğunuzu anlayamıyorum...

Yemek Tarifi bölümünde bile diyelim ki Yumurtanın sarısını sevmediğimizi söylesek, "Sarı-Yeşil-Kırmızı Kürtlerin rengi, ahanda siz Kürtleri sevmiyorsunuz" diyerek alınganlık göstereceksiniz...

Komik yaaa, hakkaten komik...

Kürtlere karşı bir sempati ve Türklere karşı bir antipati beslediğinizi çok belli ediyorsunuz...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sizin niçin bu kadar gocunduğunuzu anlayamıyorum...

Yemek Tarifi bölümünde bile diyelim ki Yumurtanın sarısını sevmediğimizi söylesek, "Sarı-Yeşil-Kırmızı Kürtlerin rengi, ahanda siz Kürtleri sevmiyorsunuz" diyerek alınganlık göstereceksiniz...

Komik yaaa, hakkaten komik...

Kürtlere karşı bir sempati ve Türklere karşı bir antipati beslediğinizi çok belli ediyorsunuz...

Tesbitlerinize hayranim dogrusu. Her zamanki uslubunuz ve yönteminizle bir arastirma daha yapmissiniz, dogrusu hicte sasirtmiyorsunuz beni. Dogru söz söyleyeni dokuz köyden kovarlar demekle ne kadar hakli bir Atasözümüzün oldugunu cok güzel örnekleriyle görüyorum.

 

"Diyelimki" ile baslayip kendi hayallerinizdeki tesbitleirinizi bizlere burada bir arastirma gibi göstermeniz, sizin niyetinizin bir göstergesidir.

 

Beni rahatsiz eden kendi evinin önündeki pisligi temizlemek istemeyip ama baskasinin pisligini parmagiyla gösterenler.

 

Kendi ülkemle baska bir ülke arasinda etnik kökenliler bazinda bir kiyaslama yapmam sizi neden o kadar rahatsiz ediyor acaba?

 

Biz her seyi dogru yaptigimiz icinmi en azindan son 90 yildir sorunlarimiz bitmek tükenmek bilmiyor?

 

Eger komiklik varsa biraz bu komiklik kendi halimize bakmadigimizdir, yani aynen yilanin kendi haline bakmadan deveye boynun egri demesi gibi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kendi ülkesindeki haksizliklari görmek ve irdelemek herkesin yapabilecegi bir durus olmadigini defalarca yasadik. Ama baska ülkeleri timsah gözüyle görmeye derhal haziriz.

Dolayisiyla söyleyecek baska söz bulamamaniz beni hicte sasirtmadi desem tam yerinde olur.

 

Bu suna benzeiyor: Bir baba evinde cocuklari arasinda ayrim yapiyor, birileri üzerinde baski yapiyor, ama ayrimciliga ugramayan cocuk digerinin yasadigi haksizligi görmüyor. Ama ayni cocuk komsu ailenin benzeri olayina derhal müdahele ediyor ve babaya haksizlik yaptigini hatirlatmaya calisiyor.

Komsuda cocuga demezmi evladim sen önce kendi babanin yaptiklarinin hesabini sor ve sonra beni elestir?

 

Olay bu kadar cok acik ve net!!!!!

 

Tartışılan konu ne?

Gündemdeki Uygur katliamı doğrumudur değilmidir?

Peki bu konunun kürtlerle ilgisi ne?

Aynısının ülkemizde olduğunu anlatma çabası iyide kime...

Bu ülkede kürt sorunu olduğunu kabul etmeyen bana.. :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.