Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünyanın En Kalabalık İkinci Ülkesi Nüfusla Savaşıyor “Doom Loop - Kıyamet Döngüsü”


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünyanın En Kalabalık İkinci Ülkesi Nüfusla Savaşıyor “Doom Loop - Kıyamet Döngüsü”

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, demografik yapısında ekonomisini etkileyen derin bir değişim yaşıyor. Son zamanlarda ortaya çıkan nüfus azalması ve daha fazla azalma öngören tahminler, ekonomik, sosyal ve jeopolitik alanlara yayılan karmaşık bir dizi zorluğun habercisidir.

china-4361536.jpg

Çin'de 11 Milyondan Fazla Ölüm Yaşandı

Yetkililer, Çin'in Kültür Devrimi'nin sancılarını yaşadığı 1974'ten bu yana en yüksek sayı olan 11 milyondan fazla ölümün meydana geldiğini söyledi. ABD'de geçen yıl yapılan bir araştırma, yetkililerin üç yıllık "sıfır-Covid" kısıtlamalarını aniden kaldırmasının ardından Çin'de 2023'ün başlarında neredeyse 2 milyon fazla ölüm yaşandığını ve koronavirüsün buna çok az maruz kalan bir nüfusa yayılmasına neden olduğunu ortaya çıkardı.

Grileşen Nüfus

Bu demografik evrimi yönlendiren en önemli unsurlardan biri yaşlanan nüfustur. 60 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 20'sini geride bırakan Çin'de yaşlı vatandaşlarda kayda değer bir artış yaşanıyor. Projeksiyonlar, 2040 yılına kadar nüfusun dörtte birinin 60 yıllık eşiği aşacağını ve bunun da ekonomik engellere işaret ettiğini gösteriyor. Emeklilik nedeniyle ekonomik aktivitenin azalmasıyla ortaya çıkan yaşlı kesime yönelik demografik eğilim, Çin'in emeklilik ve geriatri bakım aygıtlarını zorlamaya hazırlanıyor.

Kısıtlı Emeklilik Sistemi

Bunun yakın bir sonucu, emeklilik altyapısında ortaya çıkacak gerilimdir ve tahminler 2035 yılına kadar potansiyel iflasa işaret etmektedir. Bunu hafifletmek için politika yapıcıların emeklilik yaşını yükseltmek, emeklilik taahhütlerini karşılamak için vergi vergilerini artırmak veya mevcut faydaları yeniden ayarlamak gibi yolları keşfetmesi gerekir. Ancak bu tür müzakereler sosyo-politik sonuçlarla doludur ve artan siyasi istikrarsızlığı katalize edebilir.

Sağlık Sisteminin Yankıları

Dahası, demografik değişikliklerin sağlık hizmetleri alanına da yansıması kaçınılmazdır ve potansiyel olarak hizmet kesintilerini ve halkın hoşnutsuzluğunu tetikleyebilir. Yaşlı insanlar çocuklarına daha fazla bağımlı hale geldikçe, hane halkı harcamaları, tasarrufları ve yatırımları azalarak genel ekonomik canlılık üzerinde zararlı bir etkiye neden olabilir.

İşgücü İkilemi

İşgücünün potansiyel daralmasına ilişkin başka bir endişe de ortaya çıkıyor. Kıdemli çalışanlar emekli oldukça, çalışma çağındaki bireylerin oluşturduğu havuz azalıyor ve bu da iş gücü kullanılabilirliğini bütünsel olarak etkiliyor. Yaşlılar arasında işgücüne genişletilmiş katılımın teşvik edilmesi, ekonomik genişlemenin sürdürülmesi ve kişi başına düşen GSYİH ölçümlerinin sürdürülmesi için çok önemli bir stratejidir. Bununla birlikte, bu tür girişimler, olası popülerliklerinden dolayı dirençle karşılaşabilirler.

Verimlilik Erozyon Dinamikleri

Yaşlanan işgücü aynı zamanda üretkenlik artışına da gölge düşürüyor; araştırmalar emek çıktısının yaşla birlikte azaldığını öne sürüyor. Üretkenlik genellikle işgücü piyasasına girişle birlikte yükselir, üçüncü ve dördüncü dekadlar arasında sabit kalır ve emeklilik yaklaştıkça azalır. Bu demografik değişim, azalan üretkenliğin endüstriyel gereksinimleri karşılamak için artan ithalatı katalize ettiği, yenilikçiliği ve girişimci girişimleri tehlikeye attığı bir "kıyamet döngüsü" senaryosunu hızlandırabilir.

Yenilik ve Girişimcilik Gerilemesi

Ayrıca, ekonomik ilerlemenin yol gösterici yıldızı olan inovasyon, yeni fikirlerin kaynağını tüketen, küçülen ve yaşlanan işgücü nedeniyle boğulmayla karşı karşıyadır. Nüfus artışının yavaşlayan hızı veya tersine dönmesi, entelektüel uğraşlarda durgunluğa yol açarak teknolojik ilerlemeleri engelleyebilir. Bu, yaşam standartlarını güçlendirmek ve iyileştirmek için inovasyonun vazgeçilmez olduğu Çin gibi bir ulus için ciddi bir sorun teşkil ediyor.

İnovasyon Yeni Fikirler Gerektirir

Yeni fikirler ekonomik büyümeyi teşvik eder. İşgücünün büyüklüğü inovasyonu etkiliyor çünkü istihdam edilen bireylerin sayısı azaldıkça yeni fikir havuzu da daralıyor. Nüfus artışı negatif hale gelirse veya sıfıra düşerse bu fikirlerin ardındaki bilgi durgunlaşır. Ayrıca, bir kişinin yenilikçi faaliyetlerinin ve bilimsel çıktılarının zirvesinin 30 ila 40 yaş civarında olduğuna dair kanıtlar vardır.

Beklenen Ekonomik Yavaşlama

Çin'in ekonomik yükselişi, mal ve hizmet üretimine yönelik birleşik emek ve sermaye girdisine bağlı. Nüfus sayılarının azalmasıyla birlikte, kişi başına düşen verimliliğin sürdürülmesi veya yükseltilmesi, ekonomik büyümenin sürdürülmesinde öncelik taşıyor. Bu nedenle Çin ekonomisinin, perakende ticaret sektörünü doğrudan etkileyecek alışveriş yapan veya tüketici sayısının azalması gibi daha yavaş bir ekonomik büyüme yaşaması bekleniyor. Bununla birlikte, demografik dönüşümler verimlilik endekslerinde bir düşüşe yol açarak ekonomik yavaşlamayı hızlandırabilir. Ayrıca talebin azalmasının emlak sektöründe devam eden krizi daha da ağırlaştırması muhtemel. Daha az insanın mülk satın alması fiyatların düşmesi anlamına gelecektir.

Kaynak: GistFest

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.