Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çoğumuzda biraz Neandertal DNA'sı var, bazılarımız diğerlerinden daha fazla. Bilim insanları bunun nedenini bulduklarını düşünüyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çoğumuzda biraz Neandertal DNA'sı var, bazılarımız diğerlerinden daha fazla. Bilim insanları bunun nedenini bulduklarını düşünüyor

Genlerimizin yaklaşık %2'si Neandertallerle paylaşılıyor.

skull-3960791.jpg

Ancak bazı popülasyonlarda biraz daha fazla Neandertal var ve bu, bilim adamlarının kafasını karıştırıyor.

Bilim insanları, insan genomunun nasıl evrimleştiğine bakarak Neandertallerin cinsel zaferlerinin tarihini anlamayı umuyorlar.

Çoğumuzda biraz Neandertal DNA'sı var.

Bir zamanlar sandığımız gibi hantal vahşiler olmaktan ziyade, yakın zamanda yapılan çok sayıda araştırma, Neandertallerin yalnızca Homo sapiens'lerle etkileşimde bulunmakla kalmayıp aynı zamanda onlardan çocuk sahibi olduklarını da öne sürüyor.

Bu cinsel karşılaşmalar, Neandertal genlerinin nesiller boyunca aktarıldığı anlamına geliyor ve bugün çoğu insan, genomlarının yaklaşık %2'si için Neandertallere teşekkür edebilir.

Ancak bu oran değişiklik gösteriyor ve bazı insanlar diğerlerinden biraz daha fazla Neandertal DNA'sına sahip. Özellikle Doğu Asya'daki insanların genomlarında daha fazla Neandertal DNA'sı bulunma eğiliminde, ancak neden daha fazla olduğu bilim adamlarını uzun zamandır şaşırtıyor.

Çünkü Neandertallerin çoğunlukla Avrupalı olduğu düşünülüyor. Bazı Neandertal kalıntıları Doğu'da Sibirya'nın Altay Dağları'na kadar bulundu, ancak kemikleri genellikle Avrupa ülkelerinde bulunuyor.

Mantıksal sonuç, Homo Sapiens ve Neandertallerin ilk çocuklarının Avrupa'da doğmuş olacağıdır. Bir sonraki mantıksal adım, Homo sapiens'in Neandertallerin yaşadığı bölgeden uzaklaştıkça diğer insanlarla ve homininlerle karışmasıyla Neandertal DNA'sının daha da seyrelmesidir.

Cenevre Üniversitesi'nden genetikçi ve çalışma yazarı Mathias Currat, CNN'e şöyle konuştu: "Yani şaşırtıcı olan, hiçbir zaman Neandertal kalıntısı bulamadığımız bir bölgede, daha fazla Neandertal DNA'sının olması."

Science Advances dergisinde Çarşamba günü yayınlanan yeni bir çalışma bazı cevaplar sağlayabilir.

Currat ve ortak yazarları, 40.000 yıl öncesine kadar uzanan ve Harvard Tıp Fakültesi tarafından tutulan insan kalıntılarından elde edilen 4.000 insan genomundan oluşan bir veri tabanından yararlandılar.

Araştırmaları, yaklaşık 20.000 yıl öncesine kadar Avrupa genomlarının, Neandertal DNA'sı açısından, kayıtlı Asya genomlarından daha zengin olduğunu ortaya çıkardı.

Ancak bu oran yaklaşık 5.000 ila 10.000 yıl önce değişti. Bilim adamlarının düşündüğü şey, Anadolu'da (şu anda Batı Türkiye) yaşayan bir grup çiftçi Homo sapiens'in Batı Avrupa'daki avcı-toplayıcılarla karışmaya başlamasıydı.

Currat, CNN'e göre, bu çiftçilerin içlerinde biraz daha az Neandertal vardı, bu yüzden Batı Avrupalılar karışırken bu ataların bir kısmını kaybettiler.

Ancak tam olarak net olmayan şey Asya'da ne olduğu. Bunun nedeni kısmen bilim adamlarının baktığı veri tabanının Asya genomları hakkında çok daha az bilgiye sahip olmasıydı.

UNIGE Bilim Fakültesi'nde genetikçi olan çalışma yazarı Claudio Quilodrán, araştırmayla birlikte yapılan bir basın açıklamasında "Avrupa'da arkeolojik kazıların çok daha fazla sayıda olduğu ortaya çıktı, bu da Avrupa popülasyonlarının genomlarının incelenmesini büyük ölçüde kolaylaştırıyor" dedi. bulgular.

Kaynak: BI

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.