Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çinli ekibin bellek sıçraması, veri merkezi depolama kapasitesini DVD boyutunda diske küçültüyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çinli ekibin bellek sıçraması, veri merkezi depolama kapasitesini DVD boyutunda diske küçültüyor

Bir Blu-ray Disk'in 10.000 katından daha fazla veri depolayabilen, DVD boyutunda bir disk hayal edin; bu, büyük veri ve yapay zeka çağında büyük miktarda depolama alanı ve enerji tasarrufuna yol açabilecek bir başarıdır.

cd-447956.jpg

Çin'deki bir araştırma ekibi, yaklaşık 5,8 milyar indekslenmiş web sayfasına eşit devasa bir veri setinin masaüstü bilgisayar boyutunda bir cihazda saklanmasına olanak tanıyan bir teknoloji geliştirdiğini söylüyor.

Perspektif açısından bakıldığında, veriler 1 terabaytlık sabit diskler kullanılarak depolansaydı, cihazlar ortalama bir oyun alanı büyüklüğünde bir alanı kaplayacaktı.

Dünyanın dört bir yanından en büyük konular ve trendler hakkında sorularınız mı var? Ödüllü ekibimiz tarafından size sunulan açıklayıcılar, SSS'ler, analizler ve infografikler içeren yeni seçilmiş içerik platformumuz SCMP Knowledge ile yanıtları alın.

Ekip, Perşembe günü hakemli dergi Nature'da yayınlanan bir makalede, "Bu teknoloji, sınırlı alana sahip büyük veri merkezlerinde gerekli olan, nano ölçekli diskleri diziler halinde istifleyerek exabit düzeyinde depolama elde etmeyi mümkün kılıyor" diye yazdı.

Güç depolama ve akıllı şebeke sistemleri Çin'in enerji geçişinin anahtarıdır

Bilim adamları, her ikisi de Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı olan Şangay Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Pekin Üniversitesi'nin yanı sıra Şangay Optik ve İnce Mekanik Enstitüsü ile Anahtar Fotokimya Laboratuvarı'ndan geliyor.

Veri depolama birimlerinde 1.024 gigabayt 1 terabayta, 1.024 terabayt 1 petabit'e, 1.024 petabayt ise 1 eksabit'e karşılık gelmektedir.

Küresel pazar istihbarat sağlayıcısı International Data Corporation'a göre küresel veri hacminin 2025 yılına kadar 175 zettabayta ulaşması bekleniyor. Bir zettabayt 1 trilyon gigabayttır.

Optik veri depolama (ODS), DVD'lerde yaygın olarak kullanılan ışık tabanlı bir depolama yöntemidir. Uygun maliyetli ve dayanıklıdır ancak verileri genellikle tek katmanda sakladığından kapasitesi sınırlıdır.

Yeni çalışmada Çinli ekip, verileri tek katman yerine yüzlerce katmanda depolamak için üç boyutlu bir mimari oluşturduklarını, bunun sonucunda optik veri depolama kapasitesinin ilk kez petabit seviyesine ulaştığını söyledi.

Diskin katmanları yalnızca 1 mikrometre aralıklıydı ve bu da onun normal bir DVD kadar ince kalmasına olanak sağlıyordu. Bilim insanları verileri lazer ışınlarını kullanarak yazdı ve okudu.

Araştırmacılar, "ODS, ultra ince tek diskimizin her iki tarafına 100 katman kayıt yaparak DVD boyutunda bir disk alanı için 1,6 [petabit]'e kadar kapasiteye sahiptir" dedi ve bu sistemin, DVD boyutunda bir disk alanı için 24 kat daha fazla veri depolayabildiğini ekledi. günümüzün en gelişmiş sabit disk sürücüleri.

"Böylece, 1.000 petabit düzeyinde nano ölçekli diski bir araya istifleyerek stadyum boyutunda bir alan yerine bir odanın içinde exabit düzeyinde bir veri merkezi inşa etmek mümkün hale gelecek ve bunun sonucunda çok sayıda uygun maliyetli exabit veri merkezi ortaya çıkacak."

Mevcut veri merkezlerinin çalışması büyük miktarda enerji gerektirirken, dahili cihazlar soğutma için daha da fazla güç gerektiren muazzam ısı üretir.

Uluslararası Enerji Ajansı, dünya genelindeki veri merkezlerinin 2022 yılında toplam küresel elektrik talebinin yaklaşık yüzde 1'ini tüketeceğini tahmin ediyor.

Çin'de Ulusal Enerji İdaresi, ülkenin veri merkezlerinin toplam elektrik tüketiminin 2022'de 270 milyar kilovatsaat olduğunu, bu rakamın dünyanın en büyük elektrik üretim tesisi olan Three Gorges hidroelektrik santrallerinin aynı yıl ürettiği enerji miktarının neredeyse üç katı olduğunu söyledi. tesis. Tüketim, Çin'in toplam elektrik kullanımının yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturdu.

Ekip, yeni teknolojinin, veri merkezlerinin her üç ila 10 yılda bir gerçekleştirmesi gereken ve verileri kurcalama veya kaybolma riskiyle karşı karşıya bırakan zorlu bir süreç olan veri taşıma ihtiyacını en aza indirebileceğini söyledi.

İlgili yazarlardan biri olan Şangay Üniversitesi Bilim ve Teknoloji profesörü Wen Jing, yeni teknolojinin enerji açısından daha verimli veri depolama sağlayacağını söyledi.

Wen, "Enerjiye yalnızca veriler diske yazıldığında veya diskten okunduğunda ihtiyaç duyulacak, ancak ODS'nin doğal özellikleri sayesinde veri depolanırken ihtiyaç duyulmayacak" dedi.

“Diskler aynı zamanda son derece stabil olduğundan özel bir depolama gereksinimi yok. Verilerin her beş ila 10 yılda bir yeni bir aygıta taşınmasını gerektiren sabit disk sürücüsünden farklı olarak, yeni diskin 50 ila 100 yıl dayanması bekleniyor” dedi.

Sabit disk sürücüleri, düşme veya aşırı neme maruz kalma gibi fiziksel hasarlar nedeniyle de arızalanabilir.

Wen, yeni disklerin bir gün bireylerin ve ailelerin kendi veritabanlarını minimum sorunla kurmalarına olanak sağlayabileceğini söyledi.

Çin, yapay zeka firmalarından polise kadar veri kaynakları hakkında ülke çapında bir anket başlattı
“Bir veritabanını çalıştırmak çok fazla alan ve yatırım gerektiriyordu. Ancak gelecekte aileler, büyük miktarda fotoğraf, video ve belgeyi ayrı ayrı harici sabit disklere kaydetmek yerine depolamak için bir disk tutabilirler” dedi.

Yeni disklerin üretim iş akışı mevcut DVD teknolojisiyle uyumlu olsa da Wen, ekibin hızı artırmaya ve diskten veri yazmak ve okumak için gereken enerjiyi azaltmaya devam edeceğini söyledi.

Ayrıca yakın gelecekte ticari olarak satışa sunulması umuduyla, diskteki verilere erişim sağlayan cihazı daha uygun fiyatlı hale getirmek için çalışacaklarını söyledi.

Kaynak: SCMP

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.