Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünyanın Hala Büyük Bir Gizem Olduğunu Kanıtlayan 4 Tuhaf Haber


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünyanın Hala Büyük Bir Gizem Olduğunu Kanıtlayan 4 Tuhaf Haber

NASA görüntüsünün dijital olarak geliştirilmesi

Haber döngüsü son zamanlarda özellikle zor ve yoğun; dolayısıyla bu hafta ortaya çıkan bazı yumuşak hikayeleri kaçırmış olmanız çok anlaşılır.

Ve bu manşetlerden bazıları bize Dünya tarihinin ne kadar zengin olduğunu ve evimiz hakkında öğrenilecek daha ne kadar çok şey olduğunu hatırlatıyor.

1. Gizemli Roma kaleleri ortaya çıkarıldı

Gizliliği henüz kaldırılan casus görüntüler, Suriye ve Irak'ta uzmanların Roma İmparatorluğu'na ait olduğuna inandığı 396 kaleyi ortaya çıkardı.

Bu neden önemli? Bu, Roma yönetiminin bu kısmını nasıl algıladığımızı değiştirebilir.

Arkeologlar, 1960'lı ve 1970'li yıllarda Suriye çölünde çekilen bu havadan fotoğrafların, bölgede uzanan bir duvardan ziyade bir yol olduğunu gösterebileceğini söylüyor.

Perşembe günü uluslararası bir arkeoloji akademik dergisi olan Antiquity'de yayınlanan bu bulgular, Romalıların göçebe kabilelere karşı koruma sağlamak için imparatorluğunun doğu kısmının etrafına bir duvar inşa ettiği yönündeki önceki inançları sorguluyor.

Ancak eğer bu yapılar bir yolun kanıtıysa, o zaman Romalılar, onlara karşı korunmaya çalışmak yerine, Suriye bozkırlarında insanları ve malları taşıyor olabilirler.

Araştırmanın baş yazarı ve Dartmouth Koleji'nden arkeolog Jesse Casana şunları söyledi: "İnsanları dışarıda tutmak için tasarlanmış duvarlara benzemiyorlar. Hareketi kolaylaştırmak için yerleştirilmiş gibi görünüyorlar.

2. Wight Adası'nda bulunan dinozor ayak izleri

Hükümetin Çevre Ajansı'ndan yapılan bir basın açıklamasında, bu hafta başında kıyıdaki sel kontrolleri sırasında İngiltere'nin güney kıyısındaki bir plajda dinozor ayak izlerinin keşfedildiği ortaya çıktı.

125 milyon yaşında olduğu söylenen uzmanlar, bir kafe, otopark ve günlük hayatın yanı sıra, farkında değilseniz, yedi metre uzunluğunda, 750 kg, üç parmaklı bir otobur olan mantellisaurus'tan da bu tür bir yapı oluşturulabileceğine inanıyor. otobüs durağı.

Çevre Ajansı şunları söyledi: "Onların önsezileri muhtemelen doğru, ancak her halükarda kurgusal karakterlerin ortaya çıktığı bir çağa ait daha fazla sır açığa çıktı; her bulgu, antik dönemleri kaydetmekle görevli olanların bilgi tabanını besliyor."

Şunu ekledi: "Bu, yalnızca Çakmaktaşlar'da veya Jurassic Park gibi filmlerde hayata geçirildiğini gördüğümüz bir tarih katmanı."

Ajansın bölgesel sel ve kıyı riski yöneticisi Nick Gray şunları söyledi: "Ekibimizin çalıştığı yerde bulunan dinozorlar, eski ve yeniyi bir araya getiriyor; iklim değişikliğiyle mücadelenin yalnızca hayal edebileceğimiz bir zaman dilimindeki modern zorlukları."

Elbette, adada 35 farklı dinozor türünün bulunduğu Wight Adası'nın o zamanlar dinozorlar için gerçek bir turist noktası olduğunu zaten biliyorduk.

3. Ay düşündüğümüzden milyonlarca yıl daha yaşlı

Tamam, bu teknik olarak Dünya değil ama biraz Ay'ın Dünya'dan nasıl gelmiş olabileceğiyle ilgili. Bizimle kalın.

Bu hafta bilim insanları, herkesin en sevdiği Ay uydusunun önceden tahmin edilenden 40 milyon yıl daha yaşlı, gerçekten de gecenin yaşlanmayan kraliçesi olabileceğini buldu.

Araştırmacılar, 1969 ve 1972 yılları arasındaki görevlerde Apollo astronotları arasında Ay yüzeyinden toplanan kristalleri yeniden incelediler.

Ve bu ay tozunun bir kısmı milyarlarca yıl önce oluşan zirkon kristallerini içeriyordu ve bu nedenle Ay'ın ne zaman oluştuğunu gösterebilir.

Geochemical Perspective Letters dergisinde yayınlanan çalışma, bu kristallerin, Dünya'nın başka bir gezegensel cisimle çarpıştığı düşünüldüğünde oluşmuş olabilecek "bilinen en eski katılar" olduğunu ortaya çıkardı.

Bu eski çarpışma, kayanın yüzeyini eriten enkaz ve enerjiyi açığa çıkardı. Bu daha sonra şu anda ay olarak bildiğimiz şeyi şekillendirdi. Zirkon kristalleri ancak kaya soğuduktan sonra oluşabildi.

Chicago Üniversitesi profesörü ve çalışmanın kıdemli yazarı Philipp Heck şöyle açıkladı: “Ay yüzeyindeki herhangi bir kristal, bu ay magma okyanusu soğuduktan sonra oluşmuş olmalı; aksi takdirde eritilir ve kimyasal izleri silinirdi.”

Yani kristallerin yaşını belirlemek bize ayın mümkün olan minimum yaşını verecektir.

Kristallerin radyometrik tarihlemesi sayesinde bilim insanları, numunenin en az 4,46 milyar yaşında olduğunu buldu.

Araştırmanın baş yazarı Jennika Greer, Heck ile doktora adayı olarak çalıştı. Şu anda Glasgow Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak şunları söyledi: "Elinizde tuttuğunuz kayanın, Ay'ın şu ana kadar bulduğumuz en eski parçası olduğuna dair kanıta sahip olmak inanılmaz.

“Bu, Dünya hakkındaki pek çok soru için bir dayanak noktası. Bir şeyin kaç yaşında olduğunu bildiğiniz zaman, onun geçmişinde başına neler geldiğini daha iyi anlayabilirsiniz.”

Ayın Küçülme Kambur Evresi. Resim 2 Eylül 2023'te Swindon, Wiltshire, İngiltere'de çekilmiştir.

4. Antarktika buzunun altındaki gizli manzara

Bilim insanları Antarktika buzunun altında "kimsenin görmediği" "keşfedilmemiş bir manzara" bulduklarını düşünüyor.

Durham Üniversitesi buzulbilimci Profesör Stewart Jamison ve Newcastle Üniversitesi Kutup Bilimi ve Çevresel Jeofizik Profesörü Neil Ross, çalışmanın ortak yazarlarına göre milyonlarca yıldır orada olabilir.

12.000 mil karelik Belçika'dan daha büyük olan bu kara parçasına 34 milyon yıldan fazla bir süredir dokunulmamış olabilir.

İşte o zaman Antarktika ilk kez dondu. Daha önce Jamieson'un iddia ettiği gibi "zamanda donmuştu", ağaçlar ve hayvanlarla kaplı olabilir.

Jamieson şunları söyledi: "Heyecan verici olan şey onun orada göz önünde saklanıyor olması."

Aslına bakılırsa Antarktika'nın bu kısmı (doğu buz tabakası) Mars'ın yüzeyine göre daha az biliniyor.

Peki onu nasıl buldular?

Bilim insanları, mevcut uydu görüntülerini kullanarak yüzeyin 2,6 milden daha derininde yer alan vadileri ve sırtları izlediler.

Üstünde bulunan buz, altta yatan şeyin “hayalet görüntüsüdür”.

Bu daha sonra gizemli manzaranın görüntüsünü sağlamlaştırmak için radyo yankı sondaj verileriyle birleştirildi.

Dağlar ve buzullar, Antarktika Yarımadası kanalının buzla kaplı sularına yansıyor.

Kaynak: HuffPost UK

world-1582347.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.