Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin sessizce Güney Amerika'yı ele geçiriyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin sessizce Güney Amerika'yı ele geçiriyor

china-4361536.jpg

“Çok merkezli ve çok kutuplu bir dünya mücadelemiz çerçevesinde bu önemli toplantıya ev sahipliği yaptıkları için Başkan Díaz-Canel'e ve Küba halkına teşekkür ediyorum. Havana'da "G77+Çin" zirvesi başlarken Venezuelalı Nicolás Maduro, "Gelişmekte olan ülkelere olan bağlılığımızı yeniden teyit ederek, güneydeki insanların yüzyılını inşa ediyoruz" dedi.

Aralarında İran, Suudi Arabistan, Nijerya ve Nikaragua'nın da bulunduğu 100'den fazla ülkenin katıldığı konferans, Çin'in öncülük ettiği ve ABD'nin takip ettiği yeni bir dünya düzeni çağrısında bulunan konuşmalarla doluydu.

1964 yılında kurulan G77, Birleşmiş Milletler'in gelişmekte olan ülkelerin en büyük hükümetlerarası örgütüdür. Amacı açıktır: G7 ve G20 etkinliklerinin dışında kalan gelişmekte olan dünyanın çıkarlarını desteklemek ve dünya nüfusunun yüzde 80'i için bir forum görevi görmek.

Çin bloğun üyesi değil, dolayısıyla +Çin unvanı. Ancak Xi Jinping'in Yeni Delhi'deki G20 zirvesine çok tartışılan yokluğu göz önüne alındığında, ülkenin bu özel toplantıya ilgisi açıklayıcı. Benzersiz ABD karşıtı tarihiyle tanınan ve El Imperio'dan sadece doksan mil uzakta bulunan Küba'yı ziyaret eden Çin, "ezilenlerin" tarafını tuttuğunu açıkça ortaya koydu.

Tek taraflılık ve hegemonizm yaygınlaşıyor. Bazı ülkeler tek taraflı yaptırımlar, 'çitler ve bariyerler' dikme, ayrıştırma ve endüstriyel ve tedarik zincirlerini bozma gibi uygulamalara başvurarak, gelişmekte olan ülkelerin meşru kalkınma haklarını ve çıkarlarını ciddi şekilde baltalıyor" dedi. Çin Komünist Partisi Siyasi Bürosu Daimi Komitesi Merkez Komitesi ve Xi Jinping'in yerine.

“Biz, gelişmekte olan ülkeler, uzun ve zorlu bir yolculuğun ardından ulusal bağımsızlığı ve kurtuluşu kazandık… Her zaman, kötü günde de olsa, dayanışma içinde durduk. Birbirimize destek olduk, birlikte büyüdük ve birlikte yükselen ve birlikte düşen bir toplulukuz. Bir Çin atasözünün dediği gibi, 'Kardeşler aynı fikirde olduğunda, ortak güçle metali kesebilirler'' diye ekledi ve Çin'i kapsayıcı bir dünya lideri olarak tasvir etti.

Toplantı, Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'in katılımcılara "oyunun kurallarını değiştirme" çağrısıyla sona erdi. Mart ayında Tayvan'la bağlarını kesen Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio "Lula" da Silva ve Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro'nun da aralarında bulunduğu, Sam Amca'ya yönelik kınamalarda eksiklik yoktu.

Zirveden bir gün önce otokrat Maduro, beş yıl sonra Çin toprağına dokunmadan Pekin'e gitmişti. Maduro'nun uçağı Shenzhen şehrine indiği anda Venezuela liderinin ne aradığına dair spekülasyonlar başladı. Beklendiği gibi çoğu gazetecinin aklına petrol ve para geldi: Sonuçta Venezuela gezegendeki en büyük petrol rezervlerine sahip.

Ancak Çin'in bölgedeki çıkarları petrolün çok ötesine geçiyor. Xi Jinping, G20 zirvesini atlayarak Maduro'yu memnuniyetle karşıladı ve iki ülkenin birbirine ne kadar yakın olduğunu dünyaya göstermek için yoğun bir çaba gösterdi. ÇKP, Güney Amerika ülkesiyle ilişkilerini, en yakın ortakları için ayırdıkları “her türlü hava koşuluna uygun stratejik ortaklığa” yükseltti; Venezuela şu anda Latin Amerika'da ilk sırada yer alıyor.

Ziyaretinin ardından “Chavez'in oğlu” Venezüella vatandaşlarının Çin uzay aracıyla aya gönderileceğini duyurdu. ÇKP'nin sponsor olduğu yayın The People's Daily, Çin dışişleri bakanlığının Latin Amerika başkanı Zhao Bentang'ın Venezuela'yı ileriye taşımaya yardım etme sözü verdiğini aktardı.

Çin bölgeye baktığında ABD'nin gözlemlediği ve alıştığı kaosu görmüyor. Hem ekonomik hem de politik fırsatları görüyorlar.

Çin, bölgenin yeni teknolojilerin geliştirilmesi için gerekli olan trilyonlarca dolar değerinde kritik minerallere sahip olduğunu göz önünde bulundurarak, dünya bir sonraki sanayi devrimine hazırlanırken Latin Amerika'nın çok önemli bir rol oynayacağını anlıyor. Sözde anti-emperyalistlerin onları imtiyazlı sözleşmelerle karşılaması nedeniyle ÇKP halihazırda kıta çapında düzinelerce mayın satın aldı.

Ek olarak Çin, Amerika'nın komşuluğunda varlık göstermenin jeostratejik öneminin de farkındadır. Mesela Çin'in Küba'da askeri tesis inşa etme planları zaten açıklandı. Ancak tüm bunlar yaşanırken Amerikalıların gözleri Avrupa ve Asya'ya kayıyor. Sonuç olarak, halihazırda yeterince analiz edilmeyen bölgenin öncelikleri ortadan kaldırılmış gibi görünüyor.

Latin Amerika nihayet büyük bir gücün olumlu ilgisini çekmenin tadını çıkarıyor. ABD, sınırın güneyinde diplomasiden uzaklaşarak kendisini büyük bir sıkıntıya hazırlamış oldu.

Kaynak: The Telegraph

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.