Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin'in mucizevi büyüme makinesi durma noktasına geliyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin'in mucizevi büyüme makinesi durma noktasına geliyor

2022'nin ortalarına gelindiğinde, Çin'in üst düzey liderliği GSYİH büyüme hedeflerinden bahsetmeyi bırakmıştı. Politbüro bunun yerine "mümkün olan en iyi sonuçlar" için çabaladıklarını söyleyerek, o yılın başında belirlenen yüzde 5,5 rakamının gerisinde kalacakları zaten belliydi. Sonunda, Rus işgalinin küresel etkisiyle birleşen ülke çapındaki bir dizi şiddetli tecrit, ekonominin yılda yaklaşık yüzde 3 oranında büyümesi anlamına geliyordu. Dip, Çin'in mucizevi büyüme makinesinden düşmüştü.

AA1a8Vo1.img?w=768&h=480&m=6

Dolayısıyla, bu haftadan yeni açıklanan rakamlar, Çin ekonomisinin 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 4,5 büyüdüğünü gösterdiğinde, Pekin ve onun olağan savunucuları çok sevindi. Mart ayında perakende satışlar bir önceki Mart ayına göre yüzde 10,6 artarken, ihracat yaklaşık yüzde 15 arttı. Yeni konut fiyatları 21 ayın en hızlı artışını gerçekleştirdi. 2022'deki annus horribilis'in ardından Çin, 2023'teki GSYİH büyüme hedefine (%5) ulaşma yolunda ilerliyor. Q1 toparlanması beklentileri aştı. Her zaman zarif tabloid olan Global Times, bunu batı medyası için "suratına bir tokat" olarak nitelendirdi.

Ancak bu rakamlar ne kadar memnuniyetle karşılansa da gerçek o kadar da pembe değil. Çin'in büyümesi, yalnızca sıfır Covid yıllarında ekonomik bir kabustan muzdarip olan halkı için değil, aynı zamanda küresel bir durgunluğun çok gerçek olasılığıyla karşı karşıya olduğumuz dünyanın geri kalanı için de iyi bir haber. Rishi Sunak ve çoğu batılı lider, herhangi bir büyüme için öldürür. Ama gerçekte, Çin toparlanması sadece Covid sonrası bir sıçrama. Ülke ekonomisinin - ve yaşam standartlarının - uzun vadeli görünümü, belki de ekonominin ilk açıldığından bu yana en acımasız olanı.

2011 gibi yakın bir tarihte, Pekin her yıl yaklaşık yüzde 10 GSYİH büyümesi bekliyordu. Rakamların doğruluğunu sorgulayabilirsiniz, ancak gerçek şu ki, Çin'de yaşayan herkes baş döndürücü ilerlemeyi görebilir ve hissedebilir. Bir nesilde çiftlikten şehre giden ailemi de içeriyorlar. Joseph Stiglitz gibi ekonomistler, Halk Cumhuriyeti'nin dünyanın en büyük ekonomisi olmak için ABD'yi geride bıraktığı zaman bunun nasıl “Çin yüzyılı” olacağından bahsetmeye başladılar.

Ama şimdi o yılların iyimserliği bir kalıntı. Genç Çinliler, giderek daha rekabetçi hale gelen bir iş piyasasına girmektense “düz yatmak” istediklerini söylerken, milyarderler ellerinden geldiğince çok parayı ülkeden çıkarmaya çalışıyorlar. Ev sahipleri, geçen yaz düzinelerce şehirde ipotek ödemelerine yönelik benzeri görülmemiş boykotlarla birlikte potansiyel bir konut piyasası çöküşünden endişe duyuyorlar.

Global Times bundan bahsetmiyor olsa da, bu daha az mutlu hikayeler bu haftanın rakamlarına da yansıyor. Özel yatırım, 2022'nin ilk çeyreğine kıyasla zar zor arttı - bu, ülkedeki ticari güven eksikliğine ilişkin bir iddianame. Gayrimenkul yatırımı neredeyse yüzde 6 düştü, bu da emlak piyasasının hala tehlike bölgesinde olduğunu gösteriyor. Ve belki de ÇKP için hepsinden daha endişe verici olan, genç işsizliği, 16 ila 24 yaşındakilerin neredeyse beşte biri işsizken, rekor seviyelere yakın olmaya devam ediyor. Pekin, ekonomik yeterliliğe sahip ailemin neslinden rıza satın almış olabilir, ancak bu argümanı, umutları çok zayıfken genç Çinliler için yapmak zor.

Bunlardan bazıları, hem hükümet hem de şirketler tarafından birikmiş borçlar (altyapı harcamaları veya yeni evler inşa etme yoluyla büyümeyi yönlendirmek) gibi yapısal sorunların belirtileridir. Bazıları, hızla yaşlanan nüfus gibi, artık feshedilmiş tek çocuk politikasının neredeyse kırk yıldır daha da kötüleştiği uzun vadeli değişiklikleri yansıtıyor. Hindistan, bu yıl dünyanın en büyük ülkesi olarak Çin'i resmen geçecek.

Ancak diğerleri, Pekin'in ülkenin son derece başarılı teknoloji girişimcilerine yönelik baskıları veya pek çok işletmeyi kapatan sıfır Covid yılı gibi daha yakın tarihli ve kendi kendine yapılan darbelerden geliyor. Washington'un CHIPS Yasasını yürürlüğe koymasının ardından Çin'in yarı iletken üretimindeki yüzde 15'lik düşüşe bakılırsa, ABD öncülüğündeki ayrıştırma kampanyası da acı verdi.

En iyimser ekonomistler bile tahminlerini yeniden düşünüyor. Ocak 2021'de İngiltere merkezli bir düşünce kuruluşu olan Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Merkezi, Çin ekonomisinin 2028'de ABD'yi geçeceğini savundu. 2022'de bu tarih 2030 olarak revize edildi. CEBR, Çin Tayvan'ı işgal ederse bu noktanın asla gelmeyebileceğine dair büyük bir uyarıyla 2036'yı tahmin ediyor. Diğer ekonomistler daha az iyimser.

Pekin, yüzde 4,5'lik büyümesini mümkün olduğu kadar kutlamalı - sonuçta tarihsel olarak düşük bir tabandan geliyor. Ama gelecek yıl ve ondan sonraki yıllar ne getirecek? Bazılarına göre, Çin hükümeti her yıl yüzde 2 ila 3'ten fazla büyüme beklememeli. Eğer öyleyse, mucize büyüme günleri sona erecekti. Çin, ABD önderliğindeki dünya düzenine hâlâ güçlü bir meydan okuma olmaya devam edecek. Ancak bu gidişle varsayılan “Çin yüzyılı” hiç gelmeyecek bir yarın olabilir.

Kaynak: The Telegraph

china-2815788.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.