Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünya tehlikeli bir arada yaşama aşamasına giriyor olabilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünya tehlikeli bir arada yaşama aşamasına giriyor olabilir

31 Ağustos (UPI) -- Soğuk Savaş'ın sertleşmesini takip eden yetmiş yıl boyunca günümüze kadar stratejik olarak üç farklı MAD'nin geçişi olarak tasvir edilebilir.

AA11j6A3.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

İlki Karşılıklı Güvenceli Yıkımdı. Demir Perde'nin her iki tarafı da diğerini defalarca yok etmeye yetecek kadar termonükleer ateş gücüne sahipti. Bu MAD tehdidi, belki de nükleer savaşın çılgınlığını akla getirdiği için, onu önlemeye yardımcı oldu.

AA11jj2C.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle birlikte, liberal Batı demokrasisinin kendi kendini ilan eden zaferi, 11 Eylül 2001'de paramparça olan kısa bir yarı ömre sahipti. El Kaide saldırıları, Amerika'yı teröre karşı kazanamayacağı küresel bir savaşa soktu. Ve bu saldırılar yeni ortaya çıkan bir MAD'nin habercisiydi: Büyük Yıkım Saldırılarından biri.

Bu yeni MAD bir paradoks tarafından yaratıldı. Küreselleşme ve gücün yayılması yoluyla toplumlar daha gelişmiş ve modern hale geldikçe, ister doğa ister insan tarafından dayatılsın, hepsi büyük çaplı bozulmalara karşı giderek daha savunmasız hale geldi. El Kaide bunu kanıtladı.

Doğal olarak neden olunan aksaklıklar arasında iklim değişikliği, çevresel felaketler ve 2019'un sona ermesiyle birlikte bir pandemi yer alıyor. İnsan kaynaklı kesintiler, başarısız hükümetler, siber, sosyal medya ve terörden Süveyş Kanalı'nda bir geminin karaya oturması gibi küresel tedarik zincirlerini kesmesi gibi kazalara kadar uzanmaktadır. Eve getirildiğinde, cep telefonlarına, internete, banka hesaplarına ve elektrik, su ve yiyeceğe erişimin büyük kesintiler nedeniyle kaybedilmesinin etkilerini düşünün.

Şimdi, kitlesel bozulmayı potansiyel olarak büyük yıkıma metastaz yapan üçüncü bir MAD ortaya çıktı. ABD ile Rusya ve Çin arasındaki ilişkilerin çöküşü, bu gerilimlerin savaşa dönüşmesinden duyulan korkuyu artırdı. Eşi görülmemiş ısı dalgaları ve yangınların işaret ettiği daha yoğun hava koşulları ve yüz milyonlarca insanı potansiyel açlığı tehdit eden buğday ve gıda maddelerinin Ukrayna sevkiyatlarının kesilmesi, bozulma eylemlerinin nasıl gerçekten yıkıcı hale geldiğinin daha trajik kanıtı olamaz. Ve mevcut veriler öngörücü ise, iklim değişikliği üçüncü MAD'yi varoluşsal hale getirebilir.

Obama yönetiminden başlayarak, Amerikan stratejisi, "hızlı tehdit" olarak Çin ile bir Büyük Güç Rekabeti üzerinde sabitlendi ve onu daha acil bir meydan okuma olarak Rusya izledi. Yine de rekabet, daha yeni iki MAD'nin yıkım ve yıkımın etkisini ve etkisini yeterince kucaklamıyor. GPC ve günümüzün gerçekleri için daha uygun bir yedek olarak ne hizmet edebilir?

Soğuk Savaş sırasında ve ilk MAD'nin çılgınlığını anlayan Sovyet lideri Nikita Kruşçev, "barış içinde bir arada yaşama" çağrısında bulundu. Kruşçev'in arzusu, hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Birleşik Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri'nin savaş dışında rekabet etmesiydi. Kruşçev, Büyük Güç Yarışması'na alternatif önerdiği için itibar kazanmalıdır.

Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Rusya ve genel olarak dünya için bir şekilde bir arada yaşamanın gerekli olduğu açıktır. İlk iki dünya savaşının aksine, bu üçü arasındaki bir çatışma termonükleer savaşa dönüşebilir. Küresel ekonomi mahvolacaktı. Milyarlarca insan ölebilir ve Dünya'daki çok az yer felaket hasarından bağışık hale gelebilir.

Bu nedenle, barış içinde bir arada yaşamanın 21. yüzyıl çeşidine ihtiyaç vardır. Üçüncü MAD, tehlikeli bir birlikte yaşama dünyasını tanımlar; ikinci MAD bozulmanın kalıcılığı. O halde amaç, tehlikeli bir arada yaşamayı, yıkıcı bir arada yaşamanın daha güvenli biçimine yönlendirmek olmalıdır.

Kritik bir soru, bugünün I. ve II. Dünya Savaşları ve 1962 Küba Füze krizinden önceki günler kadar mı yoksa daha mı tehlikeli olduğudur. Bu soru cevapsız. Ama işaretler uğursuz.

Ukrayna'nın nükleer reaktörlerinin çevresinde çatışmalar yaşanırken, daha da büyük bir Çernobil felaketi kapıda mı? Ukrayna, Rusya'nın Kırım'daki Saki hava üssüne başarılı bir saldırı başlattı. ABD veya NATO silahlarıyla sınırları dışında Rusya'ya daha fazla Ukrayna saldırısı yapılırsa, Moskova NATO'ya veya Amerika'ya misilleme yaparak savaşı tırmandırır mı?

2001 yılında, bir Çinli savaşçı, Hainan Adası üzerinde bir Amerikan denizaltısavar uçağıyla çarpıştı ve zorunlu iniş yaptı. Bu kriz kısa sürede çözüldü. Bir Çin uçağının veya gemisinin bir ABD Donanması uçağı veya savaş gemisiyle çarpıştığını veya onu tehdit ettiğini varsayalım. Ya da uyarı atışlarının değiş tokuş edildiğini varsayalım. Bu, özellikle Çin, Amerikalı muadilleriyle tüm askeri-askeri iletişimi kapattıktan sonra, çatışmayı kışkırtabilir mi?

Büyük Güç Yarışmasındaki en büyük kusurlardan biri, rampa eksikliğidir. Tehlikeli bir arada yaşamayı bir çerçeve olarak kullanarak, sağduyudan çıkış, yapabileceğimiz sorunları çözerek ve yapamayacağımız yerlere korkuluklar koyarak yıkıcı bir birlikte yaşama doğru ilerliyor. Bu, stratejik düşüncede dramatik bir değişiklik gerektiriyor. Ne yazık ki, bu Amerika'nın en güçlü kıyafeti değil.

Kaynak: UPI News

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.