Φ sardunyam Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 Tartışmalı opera yeniden sahnede Hazreti Muhammed ve Hazreti İsa’nın kesik başlarının gösterildiği yorumuyla tepki alan Mozart’ın ‘Idomeneo’ operası Berlin’de yeniden sahnelenmeye başlandı BERLİN - İlk gösteri için polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Ama korkulduğu gibi bir olay çıkmadı. Almanya’nın başkenti Berlin’de Mozart’ın ‘Idomeneo’ operası tartışma yaratan yorumuyla yeniden sahneleniyor. Hazreti Muhammed, Hazreti İsa ve Buda’nın kesik başlarının çuvaldan çıkarılma sahnesi nedeniyle radikal İslamcıların tepkisine yol açan operanın ilk gösterimi için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Operayı izlemeye gelenler didik didik arandı; metal eşyaların opera salonuna sokulmasına izin verilmedi. Olağanüstü güvenlik önlemleri nedeniyle gösteri yarım saat gecikmeli olarak başlayabildi. Alman Operası Müdürü Kirsten Harms, Müslümanları incitme kaygısıyla ara verdikleri temsili yeniden sahneye koydukları için memnundu. “Bence şimdi herkesin sanatın ve ifade özgürlüğünün önemini düşünüyor olması iyi bir şey. Sanatın politikayla ve gerçek yaşamla bir ilgisi yok.” Operayı izlemeye gelenler arasında Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat da vardı. “Sanatın özgürlüğüne vurguda bulunmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun için buradayım.” Ama birçok Müslüman lider galaya gitmedi. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Eymen Mazyek ve Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya da gösteriye katılmadı. Berlin’deki Alman Operası, üç ay önce Müslümanları incitme kaygısıyla temsilleri iptal etmişti. Ama Opera’nın sahneden kaldırılması başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere siyasetçiler tarafından yoğun olarak eleştirilmişti. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Operada peygamber kelleleri kayboldu BERLİN - Mozart'ın 'Idomeneo' adlı eserini, Hz. Muhammed'in kesik başının gösterildiği sahnenin dinci saldırılara yol açabileceği kaygısıyla sonbahar programından kaldıran ancak polisin 'tehlike bulunmadığı' güvencesi vermesiyle bu karardan vazgeçen Alman Operası, 18 Aralık'taki gala öncesi ilginç bir olayla karşılaştı. Hz. Muhammed'in yanı sıra Hz. İsa, Buda ve Poseidon'un kesik kafaları opera binasında kayıplara karıştı. Sözcü Alexander Busche dün, bunun bir çalınma olayı olduğuna inanmadıklarını duyurup "Dört kafa da kayıp. Ne zaman kaybolduklarını ya da kimin sorumlu olduğunu bilmiyoruz. Kafaları bulamasak da, bu çalındıkları anlamına gelmiyor" açıklaması yaptı. Galanın iptal edilmeyeceği güvencesi veren Busche, "Ya gelecek birkaç gün içinde bu kafalar bir şekilde ortaya çıkar ya da yenilerini yaptırırız. Yani galada, tüm ekipmanlla sahnede olacağız"dedi. Başbakan Angela Merkel de Opera'nın sahnelemekten vazgeçmesini eleştirip "Özgürlükten taviz verilemez. Herkes gitmeme hakkına sahip" demişti. (afp, ap)RADİKAL Alıntı
Φ sardunyam Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 Bunlar ne yapmaya çalışıyorlar, karikatür olayı, hakaret olayı ve opera... Bütün dünyada infial yaratmaya mı çalışıyorlar? Bütün değerleri alaşağı etmeyemi çalışıyorlar? İnsanların sabrını sınayıp meydana gelecek olayların ardından bir kenarda izleyecekler mi? Daha çok silah pazarlamanın, daha çok savaşın, daha çok değersizleşmenin çıkarlarını mı arıyorlar? Nedir bu kin, peygamberlerden neden bu kadar nefret ediyorlar? Özellikle Hz. Muhammed'den (sav) Size taş atana siz çiçek uzatın diyen Hz. Muhammed peygamber bunu haketmiyor... Size biri tokat attığında siz ona diğer yanağınızı dönün diyen Hz. İsa peygamber bunları haketmiyor.... Barış gönüllüsü Buda bunu haketmiyor, onların insanlara sağduyuyu tavsiye etmek ve yeryüzünde adaleti sağlamaktan başka vasiyetleri olmamıştır... Aksini iddia edenler iyi niyetli değildir. Şimdi bütün bunların üzerine kimse kalkıp özgürlük naraları atmasın kimsenin kimseye hakaret etme özgürlüğü olamaz. Ve kimsenin bir toplumun kendi en değerlilerini bu şekilde rencide etmeye çalışmaya hakkı olamaz. Bu özgür ifade değildir. Bu olsa olsa nefretin yansımasıdır ve kan dökülmesine şehvet duymaktır... Alıntı
Φ sedelina Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 sanat haddini aştı bence,sanat için herşey yapılabilir şeklınde bir düşünceyi kabul etmıyorum..sanat kendını herşeyin üzerinde görüyor sanırım..bu ahlak felsefesını hiçe saymak demektir Alıntı
Φ DİPNOT Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 Bu sahneyi ve bu tartışmayı uzun zamandır biliyorum... Bir dönemler opera'ya olan merakım beni bu olayla ilgili merakımı arttırmıştı... Fakat şunu çok iyi biliyorum ki, mitolojik (tarihsel) bir öyküden esinlenen eserin olay örgüsünün tamamıyla Millattan Önceki dönemleri kapsayan ve 12. ve 13. yüzyılda geçtiği dikkate alınırsa, Bana göre burada hiçbir din ya da peygamberin ne şekilde olursa olsun tartışma konusu olamayacağı açıkça görülüyor... Almanya Berlin’de sahnelenen bu oyun ve tartışmalara yol açan "Idomeneo" ise bana göre tamamen sahne yönetmeninin yorumundan kaynaklanmakta olup bence sanatın her alanda yer bulabilmesi için her türlü düşünce ve kültürde yerini tamamıyla almasının bir sonucu olara görüyor ve sahneyi tasvip ediyorum (onaylıyorum)... Alıntı
Φ sardunyam Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 Birileri destekliyor ki bu gösteriler sahne buluyor. Ama önemli olan sağduyulu insanların nerene ne yapılmak istendiğini görmesidir. Eğer Orhan Pamuk'un kafasının kesilmesi sahnesi yapılmış olsaydı ve bunu yapanlarda müslümanlar olsaydı çok başka tepkiler gelirdi eminim.... Müslümanların kan dökmeye meraklı ve barbar olduklarını sanatın ardına saklanıp bunları sergilediklerini düşünenler olurdu. Ama sanat adına (!) (ki bence sanat değil provakasyon) peygamberlere saldırılmasından büyük haz duyanların olması ise beklenmedik birşey olamaz. Ve devletimizin başında bizi yöneten Akp hükümetinin de daha önceki hakaret olaylarında da göstermediği tepkiyi şimdi de göstermeyeceğini düşünüyorum. hz.Muhammed'in dinini yeryüzünde kan yoluyla yaydığını iddia eden ve Türk'lüğe hakaret eden papa'nın gelmesinden, memnunuyet duyup aman ne sakıncası olacakmış (!) diyerek hiç bir şekilde demokratik bir tepki bile gösteremeyenler bugün bu sanatsal provakasyonda da tepki göstermezler... Beni asıl şaşırtan, dini öğelere saldırıldığında bu çok dinci görünenlerle dine saldıranlar neredeyse paralel şeyler söylüyorlar. Çok enteresan... Alıntı
Φ halilim Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 Yazınızın altına bende imzamı atıyorum kesinlikle net bir şekilde provakasyon kokuyor sanat tabiki özgürlüktür lakin kendini fazla özgür hisseden bir sanat sanatlıktan çıkıp sanat kisfesi altında toplumların kutsallığına dil uzatabiliyor ve bunun adınada sant denebiliyor..ama çok görmemek lazım herkes sanatını icra eder bir ressam bir neyzen bir marangoz vb. nasıl işleri icabı sanatlarını icra ediyorsa bunlarda kendi sanat(!) larını icra ediyor Alıntı
Φ Rastlantı Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Sanatın az özgürü çok özgürü olmaz. Sanat her zaman özgürdür. Kasıtlı bir biçimde insanlar rencide ediliyor ise o zaman sanat olmaz. Buradaki olaylarda sanat dışında bir olay göremiyorum. İnsanlar "sanat kutsalıma dıkunuyor" diye yaygara yapmasınlar, böyle böyle özgür düşünce ortamından uzaklaşılır. İnsanlık kendi kendini hapseder. Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Kutsal değerlerin de insanların değerleri olduğunu ve bu değelere yapılan her türlü olumsuz hareketin inananları rencide edeceği gerçeğini kabullenin artık.. Dinim annemden ve babamdan daha değerlidir..! Annemi ve babamı kaybetmekle dinimi kaybetmeyi tercih olarak önüme koysalar dinimi kaybetmemeyi seçerim.. Sanırım dinin bizlerdeki değer boyutunu anladınız sayın katakuta.. Saygılar.. Alıntı
Φ onur0226 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 adamlar kendi ülkelerinde hristiyan bir ülkede bir oyun sergiliyorlar... kendi peygamberlerinin de kesik kafasını temsil eden bir figürü kullanıyorlar...tüm peygamberleri kendi peygamberlerini dğerlendirdikleri gibi değerlendirebilirler kendi ülkelerinde...buna kim karışabilir?yok benim peygamberim farklı...o sana göre öyle...kimse buna dikkat etmiyor sanırım... bunun onların yaşamına ,düşünsel özgürlüklerine karışmaktan ne farkı var... bizim peygamberimiz.. peygamberi nasıl oluyor da böyle sahipleniyoruz?sahiplenme tarzı bu mu?böyle mi olmalı...bir tarzın peygamberi,bir dinin savunucusu...benim senin değil.... peygambewre ve dinine gönül verdiysek eğer bir başkası bizi hangi yolla bundan döndürebilir? bizi kışkırtıyorlar deyip duruyoruz...ama kimse neden biz bu kışkırtmalara geliyoruz diye sormuyor? av oluyoruz sonra da bizi avlamayın diyoruz...kim diyor size bunlara kulak asın diye ? bizim yaşantımıza karışmalarının sebebi bu tür olaylara tepki göstererek buna yol açmamız değil mi?ne yaparsa yapsın ,benim inancımı sarsamaz...bir başkasının elinde değil benim peygamberime duyduğum saygının ölçüsü dememiz gerekmiyor mu? onlar şöyle yapmış böyle yapmış....bırakın yapsınlar... peygamberin bedenine saygısızlık yapılıyor diye bu kadar tepki göstermek pıutperestliğe kaçmıyor mu? din peygamberin bedeni mi? papanın söylediklerine karşı tepkini gösterirsin...bu sonuçta düşünceyle alakalı bişe...ama özgür olması gereken sanatçının düşüncelerine kilit vurmaya veya sınır çizmeye kalkmak da ne oluyor?özgürlüğün şu kadarı bu kadarı mı olur?bu kişiye göre değişir.kendi özgürlük tanımlamasının sınırları genişse ve bu çoğunluğa karşı fazla genişse çoğunluğu ölçü almak ve herkesten buna göre hareket etmesini beklemek de nereden çıktı? özetlemek gerekirse:onların ne yaptığından önce bizim ne olduğumuza bakmak daha doğrudur... Alıntı
Φ halilim Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Sanatın az özgürü çok özgürü olmaz. Sanat her zaman özgürdür. Kasıtlı bir biçimde insanlar rencide ediliyor ise o zaman sanat olmaz. Buradaki olaylarda sanat dışında bir olay göremiyorum. İnsanlar "sanat kutsalıma dıkunuyor" diye yaygara yapmasınlar, böyle böyle özgür düşünce ortamından uzaklaşılır. İnsanlık kendi kendini hapseder. Kontrolsüz özgürlük, özgürlüksüzlük getirir Alıntı
Φ onur0226 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Kontrolsüz özgürlük, özgürlüksüzlük getirir kontollü özgürlük faşizmi getirir... Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Kontrolsüz özgürlük, kırar, yıkar, böler.. Alıntı
Φ onur0226 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Kontrolsüz özgürlük, kırar, yıkar, böler.. özgürlüğü kim kontrol edecek...kim denetleyecek?ve beni denetleyene karşı kim veya ne koruyacak? Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 özgürlüğü kim kontrol edecek...kim denetleyecek?ve beni denetleyene karşı kim veya ne koruyacak? Kendin kontrol edeceksin, kendin denetleyeceksin.. Akıl var izan var.. Kimin değerine karşın ne söylediğine dikkat edersen kontrol kolaydır.. Örnek veriyorum.. Bir keresinde ben evrim teorisine evrim saçlamığı demiştim ve hemen ardında sayın Adminimiz bana uyarı gönderdi.. Gerekçe; Kişilerin inançlarına ve değerlerine aşağılayıcı ve alay edici sözcükler kullanılmamasıydı.. Saygılar.. Alıntı
Φ onur0226 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Kendin kontrol edeceksin, kendin denetleyeceksin..Akıl var izan var.. Kimin değerine karşın ne söylediğine dikkat edersen kontrol kolaydır.. Örnek veriyorum.. Bir keresinde ben evrim teorisine evrim saçlamığı demiştim ve hemen ardında sayın Adminimiz bana uyarı gönderdi.. Gerekçe; Kişilerin inançlarına ve değerlerine aşağılayıcı ve alay edici sözcükler kullanılmamasıydı.. Saygılar.. darwin teorisine saçmalık demen ve admin in seni uyarması özgürlük sorunu değildir ki... sanatla bunu aynı kefeye koymanın bire mantığı yok...sanat...zaten hayal ürünü..arayış...deneme...her yol mübah...bundan alınmak ****** yakışır... opera sorunu da öyle... yukarıda belirttim ..sanırım yazımı okumamışsın... peygamber.bedeni mi ki bedeni üzerinden yapılan bir yorumu hakaret olarak algılıyorsun...başkasının değerlerin üzerine ne dediğinin çok mu önemi var sence...kaybetmek korkusu..tam anlayamama korkusu...ben tam bir dindar olsam...peygamberin bedeni üzerinden bir yorum yapılacak olsa sadece gülkerim... ben değerlerim üzerine inisiyatifi başkasına bırakmam ki onun ne dediği ne düşündüğü beni ilgilendirsin... kendime de değerlerime de güveniyorsam,buna başkasının zarar bverme ihtimali nedir? Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 sanatla bunu aynı kefeye koymanın bire mantığı yok...sanat...zaten hayal ürünü..arayış...deneme...her yol mübah...bundan alınmak bayağılara yakışır... "*******" keilmesini aynen iade ediyorum, lütfen hakaret boyutuna taşımayın sayın Onur.. Sanat herşeyi mübah kılar sözü ise başlı başına yanlıştır.. Sanat adı altında değerlerime söverlerse de mübah mıdır..? Değerlere hakaret et, üzerinide sanat diye etiket yapıştır iyi valla.. Ben böyle sanata sanat demem arkadaşım.. Sanat duygusal ve düşünsel etkileişimle ilgilidir.. Sanat beceridir.. Sanat görsel ve düşünsel güzellikler harmonisidir.. Sanatcı ise kendisine leke getirtmeyen, kişi, toplum ve milletlerin değer yargılarına tecavüz etmeyen kişidir.. Aslında asıl sanat, sanattan sanatkarı bulabilmektir ama konumuz bu değil.. Saygılar.. Alıntı
Φ onur0226 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 "******" keilmesini aynen iade ediyorum, lütfen hakaret boyutuna taşımayın sayın Onur..Sanat herşeyi mübah kılar sözü ise başlı başına yanlıştır.. Sanat adı altında değerlerime söverlerse de mübah mıdır..? Değerlere hakaret et, üzerinide sanat diye etiket yapıştır iyi valla.. Ben böyle sanata sanat demem arkadaşım.. Sanat duygusal ve düşünsel etkileişimle ilgilidir.. Sanat beceridir.. Sanat görsel ve düşünsel güzellikler harmonisidir.. Sanatcı ise kendisine leke getirtmeyen, kişi, toplum ve milletlerin değer yargılarına tecavüz etmeyen kişidir.. Aslında asıl sanat, sanattan sanatkarı bulabilmektir ama konumuz bu değil.. Saygılar.. sözüm size değildi..madem alındınız geri aldım...özür dilerim... benim kastetiğim şeyi hala anlamadınız...bunu neden değerlerinize sövme olarak algılıyorsunuz... aynı operada isa da pek farklı konumda değil... onun da kesik başı figürü kullanılmış... mozartın düşüncesi neden bu kadar sizi ilkgilendiriyor ve olumsuz algılanıyor anlamış deüğilim...mozartın düşüncesi mozartı bağlar...ayrıca o kesik baş figürüyle ne anlatmak istiyorsa onu anlatır...sanat bu ...daha iyi anlatacaksa bu şekilde anlatır...bunu avrupalıların tutumu,sataşması olarak görmek neden...aynı şeyi bir müslüman yapsa ya müslüman değil olurdu,ya vatan haini olurdu,şöyle olurdu böyle olurdu...sanatçının nereli olduğunun bir önemi var mı...o kadar sanat tanımı yapmışsınız da nednese sanat evrenseşldir demeyi unutmuşsunuz... tekrar ediyorum...hz. muhammed bedeni değil ki,bedeni üzerinden yapılacak bir yorum beni rencide etsin... kaldı ki ne tür yorum yaparsa ne derse desin...o,onun sorunu benim değil...düşüncelerimizin bu tür şeylerden etkilenmesine neden izin veriyoruz? sanatçı başkalarının değer yargılarına tecavüz etmeyen kişidir demişsiniz...bunu mozartın tecavüz olarak algıladığını nerden biliyorsunuz...bilmiyorsunuz...sadece siz böyle algılıyorsunuz...sanat beceridir demişsiniz ama mozartın becerisini ,anlatmak istediğini daha iyi anlatamayacağını unutuyorsunuz...anlatabilirdi de anlatmadı,inadına mı böyle yaptı diye düşünüyorsunuz yoksa...yoksa böyle bir opera yazmasaydı...başka opera yazsaydı möı diyorsunuz...biz alınıyoruz diye herkes alınsın,biz sataşma olarak algılıyoruz diye operayı sahneleyenler de kesin bunu sataşma olarak algılıyorlardır diye mi düşünüyorsunuz... Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Arkadaşım benim değerlendirmem sadece bu topicin konusuyla ilintili değildir.. Hem bu topic konusu hemde genel bir değerlendirmedir.. Hem sanat hem fikir özgürlüğü hususlarında, değerlere saygının önemini vurguladım.. Ne sanat nede fikir özgürlüğü, hakareti mübah kılmaz dedim.. Artık kesik baş kime göre hakaret kime göre değil göreceli bir durumdur.. Tekrar ediyorum benim değerlendirmem geneldir.. Saygılar.. Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Muhammet karikaturune duyulan ofkeden sonra ne oldu ""Yetisin kardesler din elden gidiyor"Madem okadar saglam temeller uzerine kurulu bir din bukadar korkulunur mu?? Ne alaka..? Oradaki olay başka arkadaşım.. Korkuyormuyuz şimdi biz, hatta tir tir titriyor muyuz..?_ Değil karikatür, kabe yıkılsa bu din yine elden gitmez.. Dünyada kalp kalmayıncaya kadar gitmez.. Çünkü bu din kalplerdedir.. Saygılar.. Alıntı
Φ DİPNOT Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Dinim annemden ve babamdan daha değerlidir..!Annemi ve babamı kaybetmekle dinimi kaybetmeyi tercih olarak önüme koysalar dinimi kaybetmemeyi seçerim.. Sanırım dinin bizlerdeki değer boyutunu anladınız sayın katakuta.. Saygılar.. Bence bu ibretlik, dehşete düşüren, üzücü ve tahlihsiz açıklama karşısında olayın vahametini de net ortaya koyan örnek bir düşünce... İnsanın değer biçtiği şeye bakın... İnanılır gibi değil... Bunu istemezdim ama ne kadar haklı olduğumuzu çok daha iyi anlıyorum... Esefle kınıyorum... Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Bence bu ibretlik, dehşete düşüren, üzücü ve tahlihsiz açıklama karşısında olayın vahametini de net ortaya koyan örnek bir düşünce... İnsanın değer biçtiği şeye bakın... İnanılır gibi değil... Bunu istemezdim ama ne kadar haklı olduğumuzu çok daha iyi anlıyorum... Esefle kınıyorum... Kınamanız umrumda değil.. Gerçi benim tercihlerimle ilgili kınama hakkını nereden buluyorsunuz onu da anlamış değilim.. Herneyse kınamak moda oldu, birde siz kınayın nolcak.. Konuya gelince..; İnanmadığınız için bu durumu bilemezsiniz.. Yanlış anlaşılmasın Anne ve babayı hiçe sayıyor değilim haşa..! Annem babam ve canımı sunsalar, canımdan geçerim annem ve bamdan geçmem bu da ayrı bir mevzu..!! Herhangi bir müslümana sorun aynı soruyu ve cevabına dikkat edin.. Sadece ben değil bütün müslümanlar böyledir ve böyle olmalıdır.. Çünkü o anne ve babayı yaratan, onları sevdiren, onlara sıhhat veren, onları başımızdan eksik etmeyen yine Allahtır.. İnanın sizin duruşunuzla benim duruşum çok farklı, bir birimizin yerinde olmadıkça, birbirimizi anlammız mümkün değildir.. Dünyaları vereceklerine bir damla iman versinler tercihimdir.. İman gibi ne bir servet nede güzel birşey yoktur.. Saygılar.. Alıntı
Misafir aslan34 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 burda bazı arkadaşlar da yanılmıyorsam sanatı kutsuyorlar, ne oldugu tam anlaşılmayan özgürlük kavramı etrafından her şeyin mubah olacagını/olması gerektigini söylüyorlar.....sanat da çok nesnel bir olay ya Alıntı
Φ onur0226 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 burda bazı arkadaşlar da yanılmıyorsam sanatı kutsuyorlar, ne oldugu tam anlaşılmayan özgürlük kavramı etrafından her şeyin mubah olacagını/olması gerektigini söylüyorlar.....sanat da çok nesnel bir olay ya niye hemen olayı kutsallığa kaydırdınız anlamadım... niye hemen sanatı dinin karşısına çıkarma çabasına soyundunuz onu da anlamadım... sanatın nesnelliği değil midir zaten sanatta herşeyi mübah yapan... özgürlüğe gelince zaten anlaşılmasına gerek yok...hissetme meselei...teorik değil ,pratik bir mesele... kişisel bir olgu... Alıntı
Misafir aslan34 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 niye hemen olayı kutsallığa kaydırdınız anlamadım... niye hemen sanatı dinin karşısına çıkarma çabasına soyundunuz onu da anlamadım... sanatın nesnelliği değil midir zaten sanatta herşeyi mübah yapan... özgürlüğe gelince zaten anlaşılmasına gerek yok...hissetme meselei...teorik değil ,pratik bir mesele... kişisel bir olgu... yok siz yanlış algıladınız ben degil bazıları sanatı kutsal hale getiriyor. sanat ne acaip bişi ki yaptıgı herşeyi kendi adına yapıyor ve eleştrilmez görülüyor, yada sindiremiyorlar eleştirileri. eleştiri kabule ve redde dayanır ve bazı arkadaşlarda bu '' sanatsal yorumunu '' kabul etmiyorlar ve bu gayet dogal . sanat kendi degerleri adına başka degerleri söz konusu edinecekse, konu edindigi degerlerin inananlarının da red ve kınamalarına aynı uslupla yaklaşmalıdır. Burda söz konusu olan sanatsal faliyetin de, sırf sanatsal oldugunu sanmıyorum... her hissedilen yaşanmaz/yaşanamaz Alıntı
Φ onur0226 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 24 Aralık , 2006 yok siz yanlış algıladınız ben degil bazıları sanatı kutsal hale getiriyor.sanat ne acaip bişi ki yaptıgı herşeyi kendi adına yapıyor ve eleştrilmez görülüyor, yada sindiremiyorlar eleştirileri. eleştiri kabule ve redde dayanır ve bazı arkadaşlarda bu '' sanatsal yorumunu '' kabul etmiyorlar ve bu gayet dogal . sanat kendi degerleri adına başka degerleri söz konusu edinecekse, konu edindigi degerlerin inananlarının da red ve kınamalarına aynı uslupla yaklaşmalıdır. Burda söz konusu olan sanatsal faliyetin de, sırf sanatsal oldugunu sanmıyorum... her hissedilen yaşanmaz/yaşanamaz kutsallık konusunu yanlış anlamışım...özür dilerim... sanat eseri elbetteki eleştirilir...ama sanatsal yönüyle eleştirilmelidir...kullandığı araçlar yönünden değil diye düşünüyorum... sanatsal faaliyetin art niyetli olduğunu ben de düşünüyorum...benim itiraz ettiğim nokta mozartın bir art niyet taşıdığı yönündeki yorumlardı... ancak faaliyetin yani bu operanın sergilenmesi olayı farklı bir konu...mozartı bağlayan bir şey yok burada...faaliyetin zamanlamasıyla alakalı bir eleştiri daha çok.. ayrıca operanın müdürünün müslümanlar gücenir diyerek durup dururken faaliyeti engellemesi de art niyet olduğunu düşündürecek bir durum... hissetme konusuna gelince...özgür hissedip hissetmemeyi kastetmiştim...bir nevi kişinin özgürlüğünün bir başkasının inisiyatifinde olamayacağını... yazınızı direk üstüme alındım..bu yüzden biraz sert çıktım sanırım...tekrar özür dilerim.. saygılar Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.