Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin ve Rusya Askeri İşbirliği, Amerikan Gücüne Yeni Bir Meydan Okuma Beklentini Yükseltiyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin ve Rusya Askeri İşbirliği, Amerikan Gücüne Yeni Bir Meydan Okuma Beklentini Yükseltiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin lideri Xi Jinping, bu yaz Çin'de iddialı bir ortak askeri tatbikatı yönettiler ve askeri analistlere göre, havacılık, denizaltı ve hipersonik silah teknolojisinde bildirilen işbirlikleri, sağlamlaşan bir savunma hizalamasına işaret ediyor.

AASmopt.img?w=553&h=369&m=6&x=216&y=88&s

ABD'li yetkililer ve askeri uzmanlar, bilgileri sıkı bir şekilde kontrol eden ve eylemleri dışarıdan gelenler için giderek anlaşılmaz hale gelen iki ülke arasındaki işbirliği düzeyini belirlemenin zor olduğunu söylüyor. Ancak Batılı yetkililer ve savunma uzmanları, son zamanlardaki ekonomik ittifaklara, askeri tatbikatlara ve ortak savunma gelişimine ve ayrıca hükümet liderlerinden yapılan birkaç kamuoyu açıklamasına dayanan daha yakın ilişki konusunda giderek daha fazla ikna oluyorlar.

ABD'li yetkililer uzun süredir iki ülkeden gelen birleşik bir tehdide şüpheyle yaklaşırken, bazıları şimdi üslubu değiştiriyor. Ulusal İstihbarat Direktörü Ofisi, Pekin ve Moskova'nın şimdi son 60 yılda herhangi bir noktada olduğundan daha uyumlu olduğunu bildirdi.

“Onlar farklı tehditler. Arlington, Va'da kar amacı gütmeyen bir araştırma ve analiz grubu olan CNA'da bir Rus askeri uzmanı olan Michael Kofman, "Ancak işbirliği nedeniyle şimdi birbirleriyle ilişkililer" dedi.

Biden yönetimi yetkilileri yakından izlediklerini, ancak tam bir askeri ittifaka dönüşmesi muhtemel olmayan eylemlere çok fazla bakmamaya dikkat ettiklerini söylüyorlar.

2.500 millik bir sınırı paylaşan Çin ve Rusya'nın Orta Asya, Hindistan ve Kuzey Kutbu'nda tam bir hizalamayı engelleyen rekabet eden çıkarları var. Ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ndeki ülkelerden farklı olarak, Çin ve Rusya'daki savunma sistemleri, ortak bir komutanın etkinliğini sınırlayan geniş ölçüde uyumlu değildir.

Analistlere ve ABD'li yetkililere göre, ABD'nin iki ülkeyi kontrol altına almaya yönelik adımları, onları daha önce çekişen rakiplere kaynakları ve istihbaratı ortak bir düşmana karşı düzenlemeye teşvik ederek, onları bir kolaylık evliliğine sürükledi. Analistlere göre Çin ve Rusya, birlikte çalışırlarsa daha muhtemel olduğuna inandıkları ABD etkisinin yanı sıra askeri ve mali gücünü kısıtlamaya istekli.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Haziran ayında Çin ile Rusya arasındaki ilişkinin “daha geniş bir alana, daha geniş bir alana ve daha derin bir düzeye” ulaşmaya hazır olduğunu söyledi. Bay Putin, Çin ile ilişkilerin tarihi seviyelerde olduğunu söyledi.

Washington Afganistan'ın çöküşüyle boğuşurken, Ağustos ayında Çin ve Rus birlikleri kuzeybatı Çin'de askeri tatbikatlar gerçekleştirdi. Analistlere göre, tatbikatlar, Rus-Çin ortak komuta ve kontrol düzenini kullanan ilk tatbikatlardı ve ABD'ye karşı herhangi bir potansiyel eylemde koordine etme yeteneğinin arttığına işaret ediyor.

Ningxia eyaletinde yaklaşık 13.000 asker ve yüzlerce uçak, insansız hava aracı, topçu silahı, uçaksavar bataryası ve zırhlı araç toplandı. Çin Ulusal Savunma Bakanı Wei Fenghe, askeri tatbikatların "ordular arası ilişkilerin yüksek düzeyde geliştiğini" gösterdiğini söyledi. Ekim ayında iki ülke Rusya'nın Uzak Doğu kıyılarında ortak deniz tatbikatı başlattı.

ABD istihbarat topluluğunun 2019'daki gizliliği kaldırılan Dünya Çapında Tehdit Değerlendirmesi, Çin ve Rusya'yı ortaklaşa bölgesel bir tehdit olarak etiketleyen bu tür ilk rapor oldu. Raporda, “ABD hedeflerine karşı işbirliği yapacaklarını tahmin ediyoruz” dedi.

Çin ve Rusya arasındaki ilişkiler, 2014'ten başlayarak ABD baskısı altında yoğunlaştı. O yıl ABD ve müttefikleri, Kremlin'in Ukrayna'nın Kırım yarımadasını ilhak etmesi ve Ukrayna'nın doğusunda isyanı körüklemesi üzerine Rus varlıklarına ve şahıslarına yaptırımlar başlattı.

Perşembe günü yaptığı bir konferans görüşmesinde Başkan Biden, Putin'i, Kremlin'in Ukrayna sınırındaki askeri yığınağı bir işgale yönelirse ABD'nin Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayacağı konusunda uyardı. Putin, bu tür yaptırımların ABD ile ilişkilerde tehlikeli bir kopuşa yol açacağını söyledi.

Çin adına, keskinleşen ABD söylemi, Çin'in Orta Doğu ve Afrika'daki savunma anlaşmaları üzerindeki gerilim ve Avustralya ile ABD-İngiltere nükleer denizaltı anlaşmasının birleşimi, ABD Pekin'in Tayvan ve bazı bölgeleri üzerindeki iddialarıyla büyük güç rekabetini resmileştirdi. Güney Çin Denizi, ABD'yi içeren bir askeri çatışma potansiyeli olan daha fazla gerilim noktasıdır.

Kremlin basın sekreteri Dmitry Peskov Ekim ayında yaptığı açıklamada, "Washington siyasetinde sevmediğimiz şeyler açısından Moskova ile Pekin arasında oldukça ortak bir zemin var" dedi. “Washington'un yaklaşımında karşılıklı saygı eksikliğinden hoşlanmıyoruz. Sadık bir müdahale etmeme ilkesini seviyoruz. Bu zeminde biz [Rusya ve Çin] birbirimize yakınız.”

Ekim ayında, Rusya'nın Tayvan konusunda yıllarca süren belirsizliğinin ardından, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Kremlin'in ada ülkesini Çin'in bir parçası olarak gördüğünü söyledi.

Moskova ve Pekin ayrıca ticaret, teknoloji ve enerjiye artan katılımın avantajlarını görüyor. Son altı yılda, Sayın Putin ve Xi, 30'dan fazla kez bir araya geldi.

Rus askeri uzmanı Bay Kofman, “İlk önce, Rusya ve Çin'in hizaya girmeyecekleri konuşuldu” dedi. “Sonra konuşma şuydu, bir uyum var gibi görünüyor, ancak çok önemli değil. Daha sonra, bir hizalanma olacak şekilde evrildi ve bu önemli, ama muhtemelen sürmeyecek. Ve bu konuşma şimdi bir sonraki aşamaya doğru evriliyor.”

Çin'in ekonomik patlamasına yol açan on yıllar boyunca Rusya, ülkenin başlıca silah tedarikçisi olarak hizmet etti.

Siyasi anlaşmazlık döneminden sonra, ortaklık 2014 yılında Çin'in Rusya'nın S-400 gelişmiş uçaksavar sistemini satın alma anlaşmasıyla yenilendi. Bir yıl sonra Çin, Pekin'in ABD savaş gemilerini vurma kabiliyetini artıran Rus yapımı Su-35 savaş uçakları sipariş etti. ABD bu anlaşmalar için Çin'e yaptırım uyguladı.

2019'da Sayın Putin, Rusya ve Çin'in Çin'in füzesavar erken uyarı sistemini birlikte geliştirdiğini söyledi. Ertesi yıl, Moskova'nın Pekin ordusuna, kendisi hakkında konuşulamayacak kadar hassas bir teknolojiyle yardım ettiğini söyledi. Rus devlet medyası daha sonra Çin ve Rusya'nın çok gizli bir denizaltı geliştirdiğini bildirdi.

Çin'in gelişmiş bilgisayar çipleri geliştirmesi, Rusya'ya Batı yaptırımları tarafından kesilen askeri teknolojilere bir yol verdi.

Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nda Rus meseleleri üzerinde çalışan ve şu anda Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi'nde görev yapan Andrea Kendall-Taylor, “Üç ülkenin olduğu bir üçgende, diğer ikisinin karşıtı olmak istemezsiniz” dedi. , Washington'da Demokrat eğilimli bir ulusal güvenlik düşünce kuruluşu.

İki ülke arasındaki askeri tatbikatlar 2000'li yılların ortalarında başladı. Bu manevralar, düzenli üst düzey askeri temaslara, değişimlere ve teknik işbirliğine izin vererek daha sık ve karmaşık hale geldi.

İki ülkenin askeri işbirliği için bir mutabakat anlaşması imzalamasının ardından 2018'de Rusya, Çin'i ilk kez en büyük yıllık savunma tatbikatına davet etti. Ertesi yıl, iki ülke Japonya ve Kore Yarımadası yakınlarında ilk ortak bombardıman devriyelerini gerçekleştirerek Güney Koreli pilotlardan uyarı ateşi açtı.

Rusya Savunma Bakanlığı'na göre, Ekim ayında Rusya ve Çin, Japonya Denizi'nde yüzen düşman mayınlarını topçu ateşi ile ortaklaşa nasıl imha edeceklerini uyguladıkları ortak deniz tatbikatları düzenlediler.

Ertesi ay, Rusya'nın savunma bakanı Sergei Shoigu ve Çinli meslektaşı Bay Wei, iki ülkenin stratejik askeri tatbikatlar ve ortak devriyeler yoluyla silahlı kuvvetleri arasındaki etkileşimi artırmayı kabul ettiği bir video konferans düzenledi.

Resmi Rus verilerine göre, 2021'in ilk dokuz ayında Çin ile Rusya arasındaki ikili ticaret 100 milyar doları aşarak 2020'nin tamamı için ticarete neredeyse eşit. Putin, Kasım ayında 123 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Ağustos ayında iki ülke, Sibirya'nın Amur Nehri'ni kapsayan, aralarındaki ilk demiryolu köprüsünün inşaatını tamamladı. 2019'da faaliyete başlayan 1.865 millik bir kanal olan 55 milyar dolarlık Sibirya'nın Gücü boru hattının, 2025 yılına kadar Çin'e 1,3 trilyon fit küp Rus doğalgazı ulaştırması bekleniyor.

Analistlere göre Çin ve Rusya'nın resmi bir savunma ittifakı yok ve bir ittifakın gerektireceği askeri ve siyasi taahhütler yoluyla herhangi bir özerklikten vazgeçmeleri pek mümkün değil. Öyle bile olsa, ülkelerin büyüyen bağları ABD ile ilişkileri etkilemek için yeterli görülüyor.

Nanjing Üniversitesi Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü direktörü Zhu Feng, "Moskova ile ilişkilerin iyileştirilmesi, Çin'in kaldırabileceği temel bir kaldıraçtır" dedi. "Amerika'nın Çin'i kontrol altına almasına yanıt vermek için alet çantasında var."

Moskova'daki Yüksek Ekonomi Okulu'nda askeri uzman ve Çin uzmanı olan Vasily Kashin, ABD'nin Rusya ile olan geriliminin Çin'i koruduğunu söyledi. ABD, tüm kaynaklarını Pasifik üzerinde yoğunlaştırmadan galip gelmeyi umamaz” dedi. Rusya, İran ile birlikte bu tür bir yoğunlaşmayı neredeyse imkansız hale getiren ülkelerdir” dedi.

Analistler, Çin ve Rusya arasındaki uyumsuzluk alanlarının ABD'li yetkilileri iki ülke arasında bir kama sürme olasılığıyla baştan çıkardığını söyledi.

Pekin, Rusya'nın çıkarlarına aykırı olarak Ukrayna ile çalışma ilişkilerini sürdürüyor. Rusya Ekim ayında NATO ile ilişkilerini sonlandırdı, ancak Avrupa çapında Kuşak ve Yol girişimlerini ilerletmeye istekli olan Çin, grupla çalışmaya devam ediyor.

Moskova, Çinli rakipleri Vietnam ve Güney Kore ile ilişkilerini sürdürüyor. Rusya, S-400 uçaksavar sistemini de satın alan uzun zamandır Pekin rakibi olan Hindistan'ın önemli bir silah tedarikçisi.

İki ülkeyi bölme fikri, ABD'nin Rusya'ya yaklaşımını yumuşatması ve Moskova'yı Pekin'den uzaklaştırmasıdır. Ancak analistlere göre, böyle bir strateji, özellikle ABD, Bay Putin'i Bay Xi ile bağları gevşetmeye ikna edecek türden siyasi ve ekonomik teşvikler sunmaya isteksiz göründüğünde, embriyonik kalıyor.

Rus birliklerinin Ukrayna sınırında yığılması ve Moskova ile Washington arasında uzun süredir devam eden gerilimlerin keskinleşmesiyle birlikte, Rusya'yı kendisini Çin ile bir savunma hizasından ayırmaya ikna etme girişimlerinin meyve vermesi pek olası görünmüyor.

Bay Kofman, “Rusya'yı Çin gibi güçlü bir ülkeye düşman etmesi gerektiğine asla ikna edemezsiniz” dedi.

Kaynak: WSJ - Wall Street Journal

moscow-3895333.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.