Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İş Dünyasından En Son Haberler / Bilgiler (Türkiye ve Dünyadan)


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Petrol fiyatları neden temmuzdan bu yana en düşük seviyesine düştü?

ÜRÜN KÖŞESİ

Petrol fiyatlarının Salı günü son üç buçuk ayın en düşük seviyesine gerilemesi, Orta Doğu'daki ham petrol arzında aksama riskine odaklanan tüccarlar için sürpriz olabilir, ancak son küresel ekonomiyi değerlendirenler için pek de sürpriz olmayabilir. veri.

Bazı ekonomik veriler enerji talebinde yavaşlama potansiyeline işaret ediyor.

Bağımsız enerji uzmanı ve yönetici ortak Anas Alhajji, Salı günü petrol fiyatlarının, Çin'in petrol talebindeki yavaşlamanın etkisiyle düştüğünü söyledi; bunun yalnızca beklenenden düşük ekonomik büyümeden kaynaklanmadığını, aynı zamanda petrol ürünleri ihracatının azalmasından da kaynaklandığını söyledi. Energy Outlook Advisors'ta.

Haberlere göre Çin ticaret verileri, ülkenin Ekim ayında bir yıl öncesine göre %13,5 daha fazla ham petrol ithal ettiğini gösteriyor ancak 2022'de uygulanan koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle önceki yıl rakamı düşüktü.

Alhajji, ham petrol ithalat verilerinin kendi başına olumlu olduğunu ancak "stoklara, ihracata ve rafineri faaliyetlerine baktığımızda durum böyle değil" dedi. "Rafineri çıktıları düşüyor, stoklar artıyor ve ihracat azalıyor."

Kısacası, dördüncü çeyreğe bakıldığında, Çin verilerinin "yükselişten ziyade nötr" hale geldiğini, ancak hükümet politikasındaki bir değişikliğin "yükselişe dönebileceğini" söyledi.

Alhajji, rafinerilerin hükümetin ihracat kotalarını doldurması nedeniyle ihracatın azaldığını söyledi. Ek kotalar veya tahsisatlar olmadan ihracatın düşmesinin beklendiğini ve bunun da "daha düşük ham ithalat veya daha yüksek stoklar veya her ikisiyle" sonuçlanacağını söyledi.

Alhajji, Çin'in rafineri kullanımının da "kotanın tükenmesi ve marjların azalması" nedeniyle Ekim ayında düştüğünü ve trendler tersine dönene kadar rafineri çalışmalarının zayıf kalmasının beklendiğini söyledi.

Salı günü, ABD'nin gösterge Batı Teksas Orta petrolüne ilişkin Aralık vadeli kontrat, New York Ticaret Borsası'nda 3,45 dolar veya %4,3 düşerek varil başına 77,37 dolara yerleşti. Küresel gösterge Brent ham petrolünün Ocak kontratı ICE Futures Europe'da 3,57 dolar veya %4,2 düşerek varil başına 81,61 dolara geriledi.

Dow Jones Piyasa Verilerine göre hem WTI hem de Brent petrol vadeli işlemleri 21 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Küresel malzemeler
Bu arada EIA, Salı günü yayınlanan aylık Kasım Kısa Vadeli Enerji Görünümü raporunda, küresel petrol üretiminde gelecek yıl büyüme tahmininde bulundu, ancak aynı zamanda Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve OPEC+ olarak bilinen müttefiklerinin devam eden kesintilerini beklediğini de belirtti. , "küresel üretim artışını küresel tüketim büyümesinden daha düşük tutmak."

Hükümet kurumu, OPEC+ kesintilerinin 2024'ün başlarında "stok azalmasına ve petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü baskıya da katkıda bulunacağını" söyledi.

EIA, Suudi Arabistan'da gönüllü üretim kesintileri ve diğer OPEC+ ülkelerinde devam eden üretim kesintilerinin, OPEC'in yedek petrol üretim kapasitesini 2022'de günde 2,4 milyon varilden 2024'te günde 4,3 milyon varile tahmin ettiğini belirtti.

İsrail'e yönelik son saldırılarla ilgili artan belirsizlik ve Orta Doğu'da daha geniş bir alana yayılan gerilim potansiyeli, "mevcut fazla üretim kapasitesi de dahil olmak üzere petrol arzı için risk oluşturuyor" dedi. EIA, Orta Doğu'daki ülkeler için petrol üretim tahminini önemli ölçüde değiştirmediğini söyledi ancak aynı zamanda "jeopolitik durumun hızla değişebileceğine" de dikkat çekti.

ABD üretimi ve talebi
Alhajji, ABD'de petrol talebinin zayıf ve geçen yıla göre düşük kaldığını, bazı Avrupa ülkelerinin ise "zaten resesyonda" olduğunu söyledi.

EIA'nın haftalık verilerine göre ABD petrol üretimi, 27 Ekim'de sona eren hafta itibarıyla günlük 13,2 milyon varil ile haftalardır rekor seviyede seyrediyor.

EIA'nın aylık enerji görünüm raporu, 2023 ABD petrol üretiminin Ekim tahminine göre %0,1 düşüşle günde ortalama 12,9 milyon varil olacağını tahmin ediyor. Gelecek yıl yurt içi üretimin önceki tahmine göre %0,2 artışla 13,15 milyon varil olmasını bekliyor.

Okuyun: İsrail-Hamas çatışmasının küresel arz korkularını artırmasıyla ABD petrol üretimi rekora ulaştı

Petrolden rafine edilen ürünlere talep söz konusu olduğunda EIA, gelecek yıl ABD'li sürücülerin kişi başına daha az benzin tüketmesini beklediğini, bunun da son yirmi yılın en düşük benzin tüketimine yol açacağını söyledi.

"BİZ. Sürücüler her gün işe gidip gelmedikleri için daha az araç kullanıyor, daha yeni benzin yakıtlı araçlar daha verimli ve yollarda daha fazla elektrikli araç var," dedi EIA Yöneticisi Joe DeCarolis, enerji görünümünün açıklanmasıyla ilgili bir açıklamada rapor. "Bu eğilimleri yüksek benzin fiyatları ve yüksek enflasyonla bir araya getirdiğimizde ABD'li sürücülerin daha az benzin kullandığını görüyoruz."

Ancak DTN'nin kıdemli piyasa analisti Troy Vincent, petroldeki düşüş eğiliminin yalnızca rafine ürün talebindeki zayıflıktan kaynaklanmadığını söyledi.

Düşüş eğiliminin, "ABD rafinerilerini son iki kış boyunca yaşadıklarına benzer plansız kesintilerden koruyan El Niño'dan ilham alan bir kış hava durumu modelimiz varsa, kış sonu rafine ürün dengelerinin nasıl görünebileceğiyle" çok ilgisi var. dedi Vincent.

Bunun aynı zamanda piyasaya çok daha fazla rafine edilmiş üretim arzının vurduğu anlamına geldiğini ve bunun da bahara doğru ilerleyen rafinaj marjları üzerinde baskı yaratması gerektiğini söyledi.

Fiyat riskleri
Vincent, MarketWatch'a yaptığı açıklamada, şimdilik "gerçek", "petrol arzını etkilemeyen" jeopolitik krizin etkisiyle ham petrol fiyatlarının varil başına yaklaşık 10 dolara yükseldiğidir.

Savaşın yayılıp daha yaygın bir bölgesel krize dönüşmesi ve petrol arzını etkileme riski "gerçek olsa da aynı zamanda düşüktü" dedi. ABD yönetimi "bunun olmadığından emin olmak için yorulmadan çalışıyor."

Vincent, Hizbullah şefi Hasan Nasrallah'ın birkaç gün önce yaptığı "olaysız konuşmanın" ardından jeopolitik risk priminin düşmeye devam ettiğini söyledi.

Artık piyasa "temel değerlerine geri dönüyor ve Rusya'nın küresel pazara daha fazla petrol ittiğini ve rafinaj marjları düşerken ve rafineriler ürün ihracat kotalarını tükettikçe Çin'in ham petrole olan iştahının azaldığını görüyor" dedi.

Piyasa 2024'e "OPEC'in beklediğinden daha düşük bir fiyatla ve öngörülemeyen bir arz kesintisi durumunda yukarı yönlü riski sınırlayan kalıcı bir büyük yedek kapasite tamponuyla" girecek. — Troy Vincent, DTN
Vincent, OPEC'in arz kesintilerini muhtemelen 2024'e kadar uzatmaya devam edeceğini ancak bunun "şimdi temel durum olarak kabul edilmesi ve muhtemelen fiyatlar için çok az artış sağlaması" gerektiğini söyledi.

Bu, piyasanın 2024'e "OPEC'in beklediğinden daha düşük bir fiyatla ve öngörülemeyen bir arz kesintisi durumunda yukarı yönlü riski sınırlayan kalıcı bir büyük yedek kapasite tamponuyla" gireceği anlamına geliyor.

Kaynak: MarketWatch

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Cevaplar 370
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderilen Görseller

  • Admin

eBay, 'Hadde Kömürü' Cihazlarını Sattığı İçin 2 Milyar Dolarlık Cezayla Karşı Karşıya

Popüler çevrimiçi pazar yeri eBay, Adalet Bakanlığı (DOJ) tarafından "haddeleme kömürü" cihazları sattığı gerekçesiyle dava ediliyor.

Adalet Bakanlığı, sürücülerin Temiz Hava Yasasını atlamalarına ve egzoz borularından zararlı duman ve toksin bulutları salmalarına olanak tanıyan her "haddeleme kömürü" cihazı için eBay'e binlerce dolar ceza kesmeyi planlıyor.

eBay dünyaca ünlü bir e-ticaret platformudur ve var olan en eski platformlardan biridir. Çevrimiçi pazarlarda son zamanlarda yaşanan artışa rağmen, en popüler çevrimiçi pazarlar arasında yer almaya devam ediyor.

Ancak kamyonetlerin zehirli gaz bulutları yaymasına izin veren cihazların satışı nedeniyle milyarlarca dolarlık cezayla karşı karşıya kalacakları için hisse senedi fiyatlarının düşmesi bekleniyor.

Adalet Bakanlığı eBay'in Peşinde

Adalet Bakanlığı yakın zamanda eBay'e karşı bir dava açtı ve mahkeme belgelerinde e-ticaret devinin "yenilgi cihazlarının" satışına izin verdiğini iddia etti.

Yenilgi cihazları, araç emisyon kontrollerini iptal etmek için özel olarak tasarlanmıştır. Adalet Bakanlığı'na göre bunun gibi herhangi bir şey Temiz Hava Yasası'nın açık bir ihlalidir.

300.000'den Fazla Cihaz Satıldı

DOJ, eBay'in sekiz yıllık bir süre içinde 300.000'den fazla yenilgi cihazının satışına izin verdiğini iddia ediyor.

Davaya göre eBay, 2015 ile 2023 yılları arasında gerçekleştirilen işlemlerin her biri için 5.580 dolar para cezasına çarptırılacak.

Yenilgi Cihazı Nedir?

Yenilgi cihazları genellikle dizel motorların genel performansını artırmak için satın alınır. Ancak insanlar bunları "haddelenen kömür" üretmek için kamyonetlerine de yerleştiriyor.

Haddeleme kömürü, sürücünün egzoz borusundan kalın bir duman bulutu çıkarmak için motor devrini çalıştırdığı bir uygulamayı tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Yenilgi Cihazlarıyla Daha İyi Kilometre

Yenilgi cihazları genellikle e-ticaret sitelerinde kilometreyi artırabilecek ve pahalı bileşenlerin ömrünü uzatabilecek, sonuçta müşterilere binlerce dolar tasarruf ettirebilecek öğeler olarak tanıtılır.

Bununla birlikte, pek çok cihaz satış sonrası satın alma olarak kabul ediliyor ve bunların Araçlarda Temiz Hava Yasasını aşmak için kullanılması Amerika Birleşik Devletleri'nde ağır bir suç olarak değerlendiriliyor.

Binlerce Kat Daha Fazla Kirlilik

Yenilgi cihazları, motorları yasal sınırı aşan duman ve toksin salmaya zorlar.

Adalet Bakanlığı'nın eBay'e karşı açtığı davaya göre, cihazlar bir arabanın "normalde işleyen emisyon azaltma kontrollerine sahip bir araca kıyasla binlerce kat daha fazla kirlilik" salmasına olanak tanıyor.

Kirlilik ve Toksik Emisyonlar

Adalet Bakanlığı sözcüsü, yenilgi cihazlarının bir dizi zararlı yan etki ürettiğini iddia ediyor.

"Satış sonrası yenilgi cihazları, karbon monoksit, nitrojen oksitler, partikül madde ve metan dışı hidrokarbonlar dahil olmak üzere kirlilik emisyonlarını önemli ölçüde artırıyor" dediler.

İnsan Sağlığına Zararlı

Çevre için korkunç oldukları açık olsa da, yenilgi cihazlarının insan sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri olabiliyor.

Adalet Bakanlığı sözcüsü, insan sağlığına yönelik tehlikelerle ilgili olarak zehirli gazın "Halk sağlığına zarar verdiğini ve EPA, eyaletler, Kabileler ve yerel kurumların hava kalitesi standartlarını planlama ve bunlara ulaşma çabalarını engellediğini" iddia etti.

Haddeleme Kömürünü Yasaklamanın Zamanı Geldi mi?

Çevreye zararlı olduğu düşünülse de, New Jersey, Maine, Maryland, Utah ve Colorado dahil yalnızca birkaç eyalette kömür haddeleme uygulamasını yasaklayan yasalar var.

Ancak çeşitli çevre kuruluşlarının itirazları nedeniyle diğer eyaletler de yakında aynı yolu izleyebilir.

Kaynak: SavvyDime

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

Tesla'nın Hindistan'daki fabrikaları için yapacağı anlaşma çok yakın gözüküyor

Bloomberg kaynaklarına göre Hindistan, Tesla ile ABD'li otomobil üreticisinin gelecek yıldan itibaren elektrikli otomobillerini ülkeye göndermesine ve iki yıl içinde bir fabrika kurmasına izin verecek bir anlaşmaya yakın.

Bir kaynak, Ocak ayındaki Canlı Gujarat Küresel Zirvesi'nde bir duyurunun gelebileceğini söyledi.

Başka bir Bloomberg kaynağı, Gujarat eyaletlerinin (başbakan Narendra Modi'nin ana üssü), Maharashtra ve Tamil Nadu'nun halihazırda elektrikli araçlar ve ihracat için iyi kurulmuş ekosistemlere sahip olması nedeniyle değerlendirme altında olduğunu söyledi.

Bir kaynak, Tesla'nın herhangi bir fabrikaya yaklaşık 2 milyar ABD Doları tutarında bir başlangıç minimum yatırımı yapacağını ve ülkeden otomobil parçası alımlarını 15 milyar ABD Dolarına kadar artırmayı hedeflediğini söyledi. Bloomberg'e konuşan bir kaynak, ABD'li otomobil üreticisinin aynı zamanda maliyetleri düşürmek için bazı pilleri Hindistan'da üretmeye çalışacağını söyledi.

Kaynaklar, nihai bir kararın verilmediğini ve planların değişebileceğini söyledi.

Bloomberg, Tesla CEO'su Elon Musk'un geçen Haziran ayında Tesla'nın Hindistan'da "önemli bir yatırım" yapmayı planladığını ve 2024'te ziyaret etmeyi planladığını söylediğini kaydetti.

Otomobil sektörünü denetleyen Hindistan Ağır Sanayi Bakanlığı ile maliye, ticaret ve sanayi bakanlıklarının temsilcileri, Bloomberg'in yorum taleplerine yanıt vermedi ve Tesla da yanıt vermedi.

Bloomberg'e göre, pille çalışan arabalar geçen yıl Hindistan'da satılan toplam binek araçların yalnızca %1,3'ünü oluşturdu. Alıcılar, elektrikli otomobillerin ön maliyetinin yüksek olması ve şarj istasyonlarının az olması nedeniyle geçiş yapmaktan çekiniyor.

Tesla, uygulanan yüksek tarifeler nedeniyle Hindistan'a doğrudan araba ithal etmiyor. Bloomberg kaynakları, yerel olarak üretilen ilk otomobillerin satışa sunulduğunda 20.000 $ kadar düşük bir fiyata perakende satış yapılabileceğini söyledi.

Rapora göre Hindistan'ın, uluslararası elektrikli araç üreticilerinin sonunda yerel fabrikalar kurmayı taahhüt etmeleri halinde, bu üreticilere yönelik ithalat vergilerini beş yıllık bir süre boyunca düşürmeyi değerlendirdiği söyleniyor.

"Tesla Hindistan anlaşması kapandı" ilk olarak GlobalData'nın sahibi olduğu Just Auto markası tarafından yaratıldı ve yayınlandı.

Kaynak: GlobalData

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

'Bu Çılgınlık:' Tesla CEO'su Elon Musk, İsveçli İşçilerin Grevinin Yeni Araç Teslimatlarını Tehdit Etmesine Öfkelendi

İsveç'te elektrikli araç devi Tesla Inc'e (NASDAQ:TSLA) karşı devam eden işçi grevinin ülkede yeni araçların piyasaya sürülmesini durdurabileceği bildiriliyor. Ve CEO Elon Musk tüm bunlardan biraz sarsılmış görünüyor.

Ne Oldu: Devlete ait posta işçileri sendikasıyla

Bir X kullanıcısı Çarşamba günü İsveç finans gazetesi Dagens Industri'ye (Di) atıfta bulunarak, PostNord'un Pazartesi gününden itibaren EV devine karşı grev yapan teknisyenleri desteklemeyi seçtiğini, Tesla'nın araçlara monte edilecek plakaları almadığını yazdı.

Buna ek olarak, İsveç Ulaştırma Ajansı kayıt plakalarını başka hiçbir şekilde dağıtmamaktadır.

Kişi, "Tesla bundan sonra yeni plaka alamayacak çünkü Postnord artık elektrikli otomobil şirketinin postalarını yönetmiyor" diye yazdı. Bu, yeni Tesla otomobillerinin hizmete girmesini engelleyecek.
Musk, X'e "Bu çılgınlık" diye yanıt verdi.

Ekim ayının sonlarında, Tesla mekaniğini temsil eden bir işçi sendikası olan IF Metall, İsveç işgücü piyasasının temel bir unsuru olan toplu iş sözleşmeleri nedeniyle otomobil üreticisine karşı grev başlattı. İsveç'teki toplu sözleşmeler; ücretler, istihdam şekli, mesleki emeklilik, çalışma saatleri, tatiller ve ihbar süreleri dahil olmak üzere bir dizi istihdam koşullarını kapsar.

O zamandan bu yana, Tesla araçlarını boşaltmayı reddeden liman işçileri, Tesla binalarını temizlemeyi reddeden sendikalı temizlik personeli ve Tesla için servis ve onarım işlerini durduran elektrikçiler ile diğer sendikalar da tamircilere katıldı.

Neden Önemlidir: Cuma günü müşterilere İsveç'teki durumu açıklamak amacıyla gönderdiği bir e-postada Tesla, "diğerleri gibi" toplu sözleşme yapmamayı seçtiğini söyledi.

Şirket, greve rağmen şirket çalışanlarının yüzde 90'ından fazlasının görevlerinde kalmaya ve işe gelmeye devam ettiğini söyledi.

Çarşamba günü Teslarati, arabulucu Kurt Eriksson'a atıfta bulunarak Musk'un İsveç şubesine sendikayla toplu sözleşme imzalamaması yönünde emir verdiğini bildirdi.

Tesla İsveç'te üretim yapmasa da Model Y, bu yıl şu ana kadar İsveç'te en çok satan otomobil modeli oldu. EV üreticisi 2013 yılında Avrupa ülkesine açıldı.

Kaynak: Benzinga

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Amerika da yayınlanana makaleye göre: Ekonomi, 2008 krizinin hemen öncesinden bu yana görülmemiş endişe verici bir sinyal veriyor

ABD ekonomisi tüketicinin sağlığı konusunda endişe verici sinyaller veriyor.

Macquarie, GSYİH büyümesi ile gayri safi yurt içi gelir arasındaki farkın 2007'den bu yana bu kadar büyük olmadığını söyledi.

"Bütün bunlar tüketici harcamalarının ileriye dönük gidişatı açısından iyiye işaret değil."

ABD ekonomisi önceden düşünülenden daha kötü durumda olabilir. Macquarie stratejistlerine göre, 2008'deki durgunluğun hemen öncesinden bu yana bu kadar yüksek sesle uyarı vermeyen endişe verici bir gösterge de bunu kanıtlıyor.

Finansal hizmetler firması, ekonominin %5,2'lik revize edilmiş bir büyüme ile ABD'nin üçüncü çeyrekte devasa GSYİH büyümesine dikkat çekti.

Bu, bazı yorumcuların ekonominin yavaşlamaya yakın olmadığını varsaymasına yol açtı, ancak gayri safi yurt içi gelire (üretime verilen toplam tazminatın ölçüsü) daha yakından bakıldığında farklı bir hikaye ortaya çıkıyor.

Macquarie bir notunda, gayri safi yurt içi hasıladaki yıllık büyümenin şu anda 2007'den bu yana en yüksek oranda gayri safi yurt içi geliri geride bıraktığını belirtti.

Teorik olarak GDI ve GSYİH birbirine eşit olmalıdır, ancak farklı metodolojiler nedeniyle farklılık gösterebilirler. GSYİH ekonomideki üretimin toplam değerini ölçerken, GDI üretime ödenen toplam tazminatı ölçer.

Macquarie, ikisi arasındaki uçurumun, güçlü GSYİH büyümesine rağmen Amerikalıların neden ekonomi konusunda kendilerini kötü hissettiklerini de açıklayabileceğini ekledi.

Bu aynı zamanda işgücü piyasasının neden yavaşlamaya başladığını da açıklayabilir: İşsizlik oranı tarihi düşük seviyelere yakın olmaya devam ediyor ancak Nisan ayından bu yana yüzde 0,5 puan arttı.

Stratejistler, özellikle hane halkı tasarruflarındaki düşüş dikkate alındığında, tüm bunların "resesyon olmasa da reel gelirlerde trendin altında bir büyüme" olduğuna işaret ettiği uyarısında bulundu.

Notta, "Bütün bunlar tüketici harcamalarının ileriye dönük gidişatı açısından iyiye işaret değil" ifadeleri kullanıldı.

Firma, yavaşlayan tüketicilerin ekonomik büyümeyi baskılayacağı ve ABD ekonomisini resesyonun eşiğine getireceği tüketici kaynaklı bir yavaşlamanın yaklaştığı konusunda uyardı. Macquarie stratejisti Thierry Wizman daha önce Business Insider'a yaptığı açıklamada, bu yavaşlamanın gelecek yılın ilk çeyreğinden önce gerçekleşebileceğini söyledi.

Piyasalar geçtiğimiz yıl potansiyel bir durgunluk konusunda endişeliydi ancak enflasyonun soğumaya devam etmesi ve Fed'in daha az şahin bir tutum sergilemesi ihtimalinin artmasıyla birlikte durgunluk bahislerini geri çevirmeye başladılar.

Kaynak: Markets Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Milyonlarca kişinin temerrüde düşmesiyle Çin ekonomisi çöküyor ve 2008 mali çöküşünün yankıları sürüyor

Rekor sayıda borçlunun 2008 küresel mali çöküşünün yankıları gibi temerrütlerle karşı karşıya kalması nedeniyle Çin ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya.

Çin'de borçluların temerrütleri, ülke büyük ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalırken, Kovid salgınından bu yana benzeri görülmemiş bir seviyeye yükseldi.

Resmi kayıtlar şu anda Çin'de şaşırtıcı bir şekilde 18 ila 59 yaşları arasındaki 8,54 milyon kişinin, ev ipoteklerinden işletme kredilerine kadar çeşitli mali yükümlülüklerdeki eksik ödemeler nedeniyle resmi olarak kara listeye alındığını gösteriyor.

Bu rakam, pandemiden kaynaklanan karantinalar ve ekonomik kısıtlamaların ekonomik büyümeyi ve hane halkı gelirlerini önemli ölçüde etkilemesi nedeniyle 2020 başında borcunu ödeyemeyen 5,7 milyon kişiden keskin bir şekilde yükseldi.
Çalışma çağındaki Çinli yetişkinlerin yaklaşık yüzde birine eşdeğer olan temerrütlerdeki artış, dünya ekonomisi için önemli bir risk teşkil ediyor.

Durumu bireyler için daha da kötüleştiren Çin'de ayrıca kişisel iflas kanunlarının bulunmaması, artan borcun mali ve sosyal yansımalarını yoğunlaştırıyor.

Çin yasalarına göre, kara listeye alınan temerrüt sahipleri, uçak bileti satın almak ve Alipay ve WeChat Pay gibi popüler mobil uygulamalar aracılığıyla ödeme yapmak da dahil olmak üzere çok sayıda ekonomik faaliyette kısıtlamalarla karşı karşıya kalıyor.

Ekonomik sıkıntı, son on yılda neredeyse ikiye katlanarak Eylül ayında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 64'üne ulaşan hane halkı borcundaki artışta da görülüyor. Ekonomik gerilemenin ortasında ücret artışı ya durdu ya da negatife döndü, bu da birçok Çinli tüketici için finansal yükümlülükleri giderek daha da zorlaştırdı.

Ekonomik zorluklar iş piyasasını da etkiliyor; genç işsizliği Haziran ayında yüzde 21,3 ile rekor seviyeye ulaştı. Yetkililer bu verileri raporlamayı bile durdurdu.

Finans kurumları da baskıyı hissediyor; China Merchants Bank, 2022'de vadesi 90 gün geciken kredi kartı ödemelerinden kaynaklanan batık kredilerde bir önceki yıla kıyasla yüzde 26 artış bildirdi.

Temerrütlerin sayısı arttıkça, hukuk uzmanları bireysel iflaslara çözüm sağlamak için kişisel iflas yasalarının getirilmesini önerdi.

Ancak kişisel finans konusunda şeffaflığın olmayışı, bu tür önlemlerin uygulanmasının neredeyse imkansız olduğu anlamına geliyor. Hükümet yetkilileri ve diğer çıkar grupları, yolsuzluğun açığa çıkması korkusuyla bu politikaları engelleyecek.

Çin'in karşılaştığı zorluklara ek olarak, yakın zamanda ortaya çıkan zatürre salgını da ülkeyi daha da zorluyor. Sağlık Bakanlığı, 11 Kasım itibarıyla 182.721 vaka kaydederek geçen yılın Ocak-Ekim döneminde bildirilen 158.307 vakayı geride bıraktı.

Bu ekonomik kriz aynı zamanda Tayvan'ın yeni bir Başkan seçmeye hazırlandığı ve Asya-Pasifik bölgesindeki jeopolitik dinamikleri daha da karmaşık hale getirdiği bölgede artan gerilimlerin olduğu bir ortamda da ortaya çıkıyor.

Kaynak: Daily Express US

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Moody's'in kredi görünümünü düşürmesiyle Çin'in hırpalanmış ekonomisi bir darbe daha aldı

Moody's Investors Service Salı günü Çin devlet tahvillerinin görünümünü negatife düşürdü.

Kredi derecelendirme kuruluşu, durgun büyümeyi ve ülkede devam eden emlak krizini gerekçe gösterdi.

Pekin, 2023'te zor durumdaki Çin ekonomisini desteklemek amacıyla teşvik paketleri hazırladı ve borçlanmayı artırdı.

Moody's Investors Service Salı günü Çin'in kredi notu görünümünü düşürerek dünyanın ikinci büyük ekonomisine yeni bir darbe indirdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu yaptığı açıklamada, Çin devlet tahvilleri için A1 notunu koruyacağını, ancak görünümünü "durağan"dan "negatif"e düşürdüğünü söyledi.

Moody's, Pekin'in borçlarını geri ödeme kabiliyetini engelleyebilecek faktörler olarak durgun büyümeyi ve hiç bitmeyecek gibi görünen emlak krizini gösterdi.
Derecelendirme kuruluşu, "Görünüm değişikliği aynı zamanda yapısal ve kalıcı olarak düşük orta vadeli ekonomik büyüme ve emlak sektöründe süregelen küçülmeyle ilgili artan riskleri de yansıtıyor." dedi.

Çin, üç yıl süren sert sıfır-COVID karantinalarının ardından 2023'te ekonomisini yeniden başlatmakta zorlandı ve büyüme rakamları tahmincilerin beklentilerinin altında geldi.

Moody's, ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYİH) 2024 ve 2025'te sadece yüzde 4 oranında artmasını, ardından on yılın geri kalanında ortalama yüzde 3,8 oranında artmasını beklediğini söyledi.

Politika yapıcılar aynı zamanda iki büyük emlak geliştiricisini (Evergrande ve Country Garden) tahvil geri ödemelerini yapamadıkları için çöküşün eşiğine getiren bir emlak krizini kontrol altına almak için de mücadele etti.

Pekin bu krizlere mali teşvik paketleri sunarak ve borçlanmayı artırarak yanıt verdi; bütçe açıkları şu anda 30 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesindeyken, yerel yönetimler de daha fazla borç aldı.

Çin Maliye Bakanlığı Moody's'e tepki gösterdi. Banka, yaptığı açıklamada, not verenin görünümünü düşürmesinden "hayal kırıklığına uğradığını" belirterek, Bloomberg'den yapılan çeviriye göre ekonominin "son derece dayanıklı olacağını ve büyük bir potansiyele sahip olacağını" ekledi.

Çin yuanı Salı günü dolar karşısında yatay işlem gördü. Bu yıl dolar karşısında %3'ün üzerinde düşüş yaşadı.

Bu arada, Çin'in amiral gemisi borsa endeksi CSI 300 kapanış ziline göre %2'nin biraz altına düşerek 2023'teki toplam kayıplarını %12'nin üzerine çıkardı.

Kaynak: Markets Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Çin, 100 milyon tonluk el değmemiş devasa petrol rezervi keşfini iddia ediyor

Çin'in devlet haber ajansı Xinhua tarafından bildirildiği üzere, PetroChina'nın çığır açan bir keşifle, 100 milyon tonun üzerinde jeolojik rezerve sahip, son derece korunmuş bir petrol sahasını ortaya çıkardığı iddia ediliyor.

PetroChina'nın yan kuruluşu Changqing Petrol Sahası, 50,24 milyon tonluk kanıtlanmış rezerve sahip olup, bölgede henüz teyit edilmesi beklenen ek 56,2 milyon ton rezerv bulunmaktadır.

100 milyon tonun üzerinde

Bu önemli miktardaki yatak, Gansu eyaletinde yer alan Huanxian İlçesinde gün ışığına çıktı.

Changqing Petrol Sahası Genel Müdür Yardımcısı Niu Xiaobing, bu sahada keşfedilen rezervlerin yıllık 500.000 tonluk kayda değer bir ham petrol üretim kapasitesinin önünü açtığını açıkladı.

Changqing Petrol Sahası şirketinin genel müdür yardımcısı Niu Xiaobing, "Şu anda yeni petrol sahasının günlük ham petrol üretimi 504 tona ulaştı ve keşfedilen petrol rezervleri yılda 500.000 ton ham petrol üretim kapasitesi oluşturdu" dedi.
Küresel enerji ortamında Çin, ulusal enerji odağını yenilenebilir ve temiz enerjilere yöneltmesine rağmen, dünyanın en büyük ithalatçısı ve ikinci büyük petrol tüketicisi olarak öne çıkıyor.

Çin, ABD, Suudi Arabistan, Rusya ve Kanada'dan sonra dünyanın beşinci büyük petrol üreticisidir. Çin'de petrol ve gaz üreten ve dağıtan en büyük şirket olan PetroChina, enerji sektöründe küresel çapta önemli bir oyuncudur.

Kuzeybatı Çin'in Ordos Havzası'nın görkemli genişliğinde yer alan Changqing petrol sahası, ülkenin enerji güvenliğinin sağlanmasında hayati önem taşıyor. 2022 yılında 65 milyon tonun üzerinde ham petrol ve doğal gaz üretti.

Petrol sahası, ülkenin enerji ihtiyaçlarının karşılanmasına önemli bir katkı sağladı ve Çin için istikrarlı ve güvenilir bir enerji kaynağının sağlanmasında önemli bir rol oynadı.

1970'li yıllara dayanan bir mirasa sahip olan bu refah rezervuarı, ülkenin toplamının üçte birini oluşturan kanıtlanmış petrol ve gaz rezervlerine sahiptir.

Şu an itibariyle Changqing petrol sahasında 35 petrol sahası ve 13 gaz sahası geliştirildi. Ülkeye eşdeğer 890 milyon tonun üzerinde petrole katkıda bulunmuştur.

Çin'in petrol ve doğalgaz üretimine uyumu

Fosil yakıtlar küresel ısınmaya açık ara en büyük katkıyı sağlıyor. Bilim insanları geçmişte Çin'in gelecekteki fosil yakıt üretimi ve tüketimini yönetmesinin, küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derecenin altında tutmak açısından çok önemli olduğunu vurgulamıştı.

Eylül 2020'de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin'in "2030'dan önce CO2 emisyonlarını zirveye çıkarmayı ve 2060'tan önce karbon nötrlüğe ulaşmayı hedefleyeceğini" açıklamıştı.

Ancak ülke, 2021'de yaklaşık 10 milyar ton CO2 eşdeğeri yayarak küresel sera gazı emisyonlarına öncülük ediyor; bu, en büyük ikinci emisyon kaynağı olan ABD'nin emisyonlarının neredeyse iki katı.

Kaynak: Interesting Engineering

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

Amazon'un Musk'un Starlink İnternet İşine Meydan Okuma Çabası İçinde

(Bloomberg) -- Amazon.com Inc. ilk uydularını fırlattıktan sonraki bir veya iki saat boyunca şirketin bunlardan birini kaybetmiş olabileceği ortaya çıktı. İki prototip öğleden sonra 14:24'te Atlantik Okyanusu üzerindeki yörüngeye girmişti. 6 Ekim doğu. Hint Okyanusu'ndaki Mauritius adasındaki bir Amazon anteni her iki uyduyla da temas kurdu, ancak daha sonra başka bir istasyona geçiş sırasında yalnızca bir araç check-in yaptı. Amazon, ikinci uydudan bir sinyal almak için ilk uydunun arkasındaki gökyüzünü taradı. biri ancak sessizliği duydu.

Olay, Amazon'un Seattle bölgesindeki uzay operasyonundan pek de uzak olmayan Postdoc Brewing'de lansmanı kutlamak için toplanan çalışanların moralini bozma tehlikesi yarattı. Ekip, sıfırdan uydu inşa etmek için yıllarını harcadı ve bunların fırlatılmasında aylarca süren gecikmelere katlandı. Artık havada olduklarına göre, Amazon'un güneş panellerinin açıldığından emin olmak için iletişim kurması gerekiyordu. Aksi takdirde, piller tükenecek ve uydular arızalanacaktı; bu, alçak Dünya yörüngesinden internet erişimi satan karlı bir iş kurma yarışına zaten geç katılan perakende ve bulut bilişim devi için büyük bir aksilik olacaktı.

Büyük video ekranları, bilgisayarlar ve kutu enerji içecekleri ile dolu bir konferans odası olan Amazon'un Görev Operasyon Merkezi'nde, uydu operasyon şefi Yonina DeKeyser ve yardımcıları topladıkları veri kırıntılarını bir araya getirmek için çalıştı. Üçüncü ve dördüncü temaslar arasında rehberlik, navigasyon ve kontrol ekibi şu çağrıyı yaptı: kayıp uydunun durumu iyiydi. Bilgi akışı yalnızca bir çift sağlıklı uzay aracından gelmiş olabilir. Projenin lideri Rajeev Badyal zaferle bağırdı.

Bira fabrikasında telefonuna bakan bir Amazonlu gürültüyü bastırarak yumruklarını havaya kaldırarak "Güçlüyüz!" diye bağırdı. Meslektaşları alkışladı. Ekip daha sonra Amazon'un bazı yer tabanlı antenlerinin yanlış yere baktığını ve ikinci uyduyu birinci uydu sandığını keşfedecekti.

Amazon yöneticileri, uydu girişimi Project Kuiper'i hayırseverlik terimleriyle tanımlama eğiliminde olup, uzak veya yoksul bölgelerdeki insanları eğitim ve küresel ticaretle buluşturma potansiyelini vurguluyor. Amazon, daha az fedakarlık yaparak, 10 milyar doların üzerindeki projenin onu küresel bir telekomünikasyon devine dönüştürebileceğini de umuyor. Şirket, 2025'ten itibaren bireysel internet kullanıcılarına çatı antenleri, işletmelere bulut bilişim ve veri kurtarma hizmetleri ve uzak baz istasyonlarını ağlarına bağlamak için kablosuz şirketlere bağlantı satmayı planlıyor.

Project Kuiper, Seattle merkezli şirketin en büyük bahisleri arasında yer alıyor ve Jeff Bezos'un CEO olarak görev süresinin sonlarına doğru başlatılan spekülatif projelerin çoğunu ortadan kaldıran maliyet düşürme hamlesiyle iki yıl boyunca hayatta kalmayı başaran birkaç projeden biri. Başarılı işletmelerden daha fazla iflasın yaşandığı bir alanda bu muazzam bir girişim. Geniş bant zaten yaygın olarak mevcut ve bunun olmadığı birçok yerde insanların uzay tabanlı interneti satın almaya gücü yetip yetmeyeceği belli değil. Bazı Amazon gözlemcileri, Kuiper Projesi'ni, Bezos ile SpaceX'in internet uydularının Starlink takımyıldızını işleten milyarder Elon Musk arasındaki rekabetin bir başka cephesi olarak görüyor.

Amazon, sisteminin en son teknolojiyi geliştirdiğini ve yalnızca büyük bir avantaja sahip olan Starlink ile değil, karasal telekomünikasyon şirketleriyle de rekabet edebilecek kapasite ve internet hızları sunabileceğini iddia ediyor. En azından Amazon, hükümetlerin ve şirketlerin istikrarsız ve tartışmalı iş adamlarına olan bağımlılıklarını azaltmanın yollarını aradığı bir dönemde Musk'un hizmetine bir alternatif inşa ediyor.

Geçtiğimiz iki ay boyunca Amazon mühendisleri ilk uydularını bir dizi testten geçirdiler. Bir video görüşmesi yaptılar, Amazon.com'dan bir oyuncak roket seti satın aldılar ve her uydunun erişim alanını genişletmek için tasarlanmış bir lazer sistemini test ettiler. Şimdi asıl zor kısım geliyor. Amazon'un düzenleyici kurumlarla olan lisansının şartlarını yerine getirebilmesi için Temmuz 2026'ya kadar her gün, günde iki uyduya eşdeğer bir uydu inşa etmesi ve uzaya yolculuk yapması gerekiyor.

Badyal, "İki uydu inşa etmek çok zor" dedi. “3.000'den fazla rakamı oluşturmak katlanarak daha da zorlaşıyor.”

Uzun süredir Amazon tüketici elektroniği şefi Dave Limp'e göre, adını Neptün'ün ötesindeki cüce gezegenler, buz ve kayalardan oluşan kuşaktan alan Kuiper Projesi, bir düşünce deneyinden doğdu. Bezos periyodik olarak yöneticilerden şirketi yavaşlatabilecek uzak engelleri düşünmelerini istemişti; bu da Amazon'un depo robotlarına, uçak filolarına, büyük kamyonlara ve teslimat kamyonlarına milyarlarca dolar harcamasına yol açmıştı.

Yaklaşık altı yıl önce Amazon'un liderleri geniş bant internete odaklanmıştı. Perakende siteleri, film stüdyoları ve iş yazılımları da dahil olmak üzere birbirinden farklı faaliyet alanları, tümü web erişimine bağlıdır. Limp bir röportajda, "Büyümek istiyorsanız şu anda Amazon müşterisi olmayan yüz milyonlarca insanı bulmanız gerekiyordu" dedi. "Peki onları oraya götürmenin sınırı nedir?"

Amazon, diğer fikirlerin yanı sıra, artık Meta Platforms Inc. olan Facebook ve Alphabet Inc.'in Google'ı tarafından denenip terk edilen, internet yayıncılığı yapan drone'ları ve balonları da araştırdı. Amazon interneti uydulardan sunmaya karar verdi.

Bu fikir yeni değildi. 1990'larda, Bezos'un Amazon'u kurduğu banliyö Seattle garajından çok da uzakta olmayan Teledesic adlı bir şirket, yüzlerce uydudan oluşan bir takımyıldızı fırlatmak için yola çıkmıştı. O dönemde çoğu iletişim uydusu, Dünya'nın dönüşüyle eşleşen sabit bir yörüngede bulunuyordu ve her bir gemi, yerdeki birinin bakış açısına göre yerinde sabitleniyordu. Bu tür uydular küresel konumlandırma sistemine, hava durumu takibine ve uçuş sırasında web taramasına güç sağlar.

Uzay istasyonlarının etki alanı olan çok daha düşük bir yörüngede bulunan Teledesic figürlü uydular, karasal telefon ve internet şirketleriyle daha iyi rekabet edebilmek için yere daha kısa yolculuk avantajından yararlanabilir. Microsoft Corp.'tan Bill Gates ve kablosuz iletişim patronu Craig McCaw'un desteğine rağmen şirket, dotcom çöküşünün ardından kapandı. Roketler pahalıydı ve havacılık endüstrisi hükümetler için özel uydular üretmeye devam etmeyi tercih ediyordu.

Yaklaşık on yıl sonra Musk bu fikri benimsedi ve aracıları devre dışı bıraktı. Roket şirketi Space Exploration Technologies Corp., yörüngeye çıkma maliyetini düşürüyordu ve uyduları kendi bünyesinde üretmeyi tercih etti. Musk bunu hayata geçirmek için gelecekteki Kuiper şefi Badyal'ı işe aldı.

Badyal Hindistan'da doğdu ve çocukluğunun çoğunu mimar babasının görev yaptığı Kuveyt'te geçirdi. Üniversite için ABD'ye geldi ve Oregon Eyalet Üniversitesi'nden elektrik ve bilgisayar mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi aldı. Yakındaki bir Hewlett Packard kampüsünde, mürekkep püskürtmeli yazıcılardaki sayfaya mürekkebi aktaran yazıcı kafasının tasarlanmasına yardımcı olarak iş buldu. Daha sonra ilk optik fareler üzerinde çalıştı ve gelecek nesilleri kirli bir izleme topunu temizleme görevinden kurtardı ve ardından şirketin talihsiz Zune müzik çalarının yaratılmasına yardımcı olduğu Microsoft'a geçti.

Tüketici elektroniğindeki hızlı teknolojik gelişmeler, havacılık endüstrisi dışındaki şirketlerin uydu inşa etmesini mümkün kıldı. Badyal gibi, anında tasarım değişiklikleri ve seri üretim yapma konusunda usta olan insanlar, hızlı ve ucuza inşa edilebilecek yeni nesil uydular için doğru araçlara sahipti. Badyal, 2014 yılında Starlink projesine katıldıktan sonra Washington'un Redmond banliyösünde mağaza açtı. İlk iki uydu dört yıl sonra SpaceX roketiyle fırlatıldı.

inline-004-amazon-renewableenergy-kuiper

Musk, Haziran 2018'de Seattle'a uçtu. Kısa süre sonra Badyal ve ekibinin çoğu dışarı çıktı. Meslektaşlarına kovuldukları söylendi. Badyal, kendisinin ve Musk'un sadece yollarını ayırmaya karar verdiklerini söylüyor. Musk başka bir teğmeni görevlendirdi ve ona, barebone sisteminin mümkün olduğu kadar çabuk çalışmasını sağlamak amacıyla tasarımı en aza indirgemesini emretti. Bugün SpaceX günde altı uydu inşa ettiğini söylüyor. Yörüngede 5.000'den fazla gemi var ve 2 milyondan fazla müşteriye hizmet veriliyor.

Amazon'un yalnızca uzmanlığa sahip olduğunda veya bu uzmanlığı hızlı bir şekilde edinebildiğinde yeni alanlara girdiği, Bezos'un bir ilkesidir. Limp, Starlink'in kurucu ekibinin iş aradığını duyduğunda Amazon'un uydu girişimi iki sayfalık bir taslaktı. Ağustos 2018'de Badyal'ı aradı.

İki ay sonra Badyal ve Starlink mezunu beş arkadaş Amazon'daydı; meraklı çalışanların kafalarını içeri sokmaya davet olarak gördükleri siyah bir perdenin gizlediği bir çift konferans odasında yeni bir takımyıldızın taslağını çiziyorlardı. İlk işe alınanlardan biri olan Naveen Kachroo, "Çok güvenliydi" dedi. Aylar sonra, dünyayı 590 ila 630 kilometre yükseklikte dolaşan 3.236 uydudan oluşan planları kamuoyuna duyurulduğunda Musk, Twitter'da Bezos'u taklitçi olarak nitelendirdi.

Amazon mühendisleri, müşterilerin bir gün uydulardan veri almak için kullanacakları bir terminal tasarladılar ve bunu yaklaşık 750 dolara üretebileceklerini düşündüler. Bezos onları çizim tahtasına geri gönderdi. Daha da ucuz olması gerekiyordu. Amazon'un anten şefi Nima Mahanfar ve ekibi bazı anten işlevlerini birleştirdi ve şirket artık 11 inç karelik ana terminalini 400 dolardan daha düşük bir fiyata inşa edebileceğini açıkladı. Saniyede 400 megabit'e kadar internet hızları sunuyor; bu, ABD'deki evlerdeki ortalama geniş bant hızının kabaca iki katı.

Project Kuiper'da, tüketici elektroniği gazileri ve kariyer havacılık uzmanlarından oluşan 1.600'den fazla kişi çalışıyor. Uydu operasyonları şefi DeKeyser, havacılık mühendisliği alanında yüksek lisans derecesine sahip ve kariyerinin başlarında Amazon'a gitmenin akıl almaz bir deneyim olacağını söylüyor. Ekip, Amazon'da çoğunlukla başka yerlerden gelen insanlar tarafından yönetilen nadir bir organizasyondur. Baş uydu mühendisi Paul O'Brien, Kachroo ve Mahanfar, Microsoft'un Zune'unda çalıştı.

Bıyıklı, gri saçlı, pürüzlü bir sese sahip ve klasik kokteyllerden hoşlanan bir mühendis olan Badyal, "Geleneksel uzay üretiminden çok daha hızlı bir şekilde yenilik yapmalısınız" dedi. Redmond'daki Project Kuiper genel merkezinde, bir zamanlar forkliftlerin yapıldığı bir binada yer alan ofisi, mühendislerin özel alüminyum parçalar ürettiği, devre kartlarını monte ettiği ve antenleri yankısız bir odada test ettiği bir araştırma ve geliştirme laboratuvarına bakmaktadır.

Amazon'un uyduları, daha yaygın olarak uzay lazerleri olarak adlandırılan optik uydu bağlantıları da dahil olmak üzere en son teknolojiyi, maliyeti veya ağırlığı sınırlayan basit, kanıtlanmış bileşenlerle eşleştirir. Quilty Space için özel sektör uzay şirketlerini takip eden Caleb Henry, "Kuiper, SpaceX'in ilk nesil araçlarından daha az sayıda, daha büyük, daha güçlü uzay araçları tasarlıyor" dedi. "İkisi arasında tasarım felsefesi açısından gerçek bir fark var."

Uydular, bir roketin burnunun içine sıkıştırılmış şekilde uzaya girecek ve otomatik bir sistem onları Dünya'ya doğru yeniden yönlendirene kadar ilk yörüngelerine takla atarak başlayacak. Bu noktaya gelindiğinde, fırlatma sırasında katlanan güneş panelleri, neredeyse asırlık bir teknolojiye dayanarak otomatik olarak açılmalı: diziyi serbest bırakan bir cıvatayı itmek için genişleyen bir mum tıpasını ısıtan aktüatörler.

amazon-kuiper-aws-archive-001-23q2pkm152

Bir müşteri bir web sitesi yüklediğinde, ev terminali, küçük, yeşil iki noktalı Lego'lara benzeyen binlerce anten modülünden oluşan dairesel bir diziye bir sinyal gönderir. Çanak şeklindeki ağ geçidi antenleri, isteği internete giden kanal olan Amazon'un yer istasyonlarına yönlendiriyor. Duyarlı veriler yukarıya doğru ateşlenir ve ardından Lego tuğla dizilerinden birinden terminale doğru gönderilir.

Araç saatte 17.000 mil (27.359 km/saat) hızla ilerlerken tüm bunlar milisaniyeler içinde gerçekleşiyor. Uydu gözden kaybolduğunda bir başkasının görüş alanında olması gerekir. Her birinin kendi tahrik sistemi vardır. Amazonlular, iticinin gücünü, uzay boşluğunda saatlerce ateşlenen ve yer çekiminin üstesinden gelebilen bir yusufçuğun kanat çırpışına benzetiyor.

Konuyu bilen iki kişiye göre Amazon bir noktada uyduları tanesi 500.000 dolara üretmeyi ve ağırlıklarını 500 kilogramın (1.100 pound) altında tutmayı hedefledi. Amazon'un yakında çıkacak üretim modellerinin boyutu ve ağırlığı öğrenilemedi. Quilty Space, Amazon'un fırlatma araçlarına dayanarak Kuiper uydularının ağırlığının 600 ila 800 kilogram arasında olduğunu tahmin ediyor. Amazon'un fırlatma yolunda prototiplerini yayınladığı bir fotoğrafta, her birinin yaklaşık bir insan boyunda kübik çelik bir kasanın içinde olduğu görülüyordu.

thruster-firing-2.JPG

Şu anda Kuiper'in iş geliştirme şefi olan Kachroo, Amazon'un doğrudan bireysel internet kullanıcılarına, ayrıca ülkeye bağlı olarak kablosuz ve geniş bant servis sağlayıcıları aracılığıyla bağlantı satacağını söylüyor. Amazon, ABD'de Verizon Communications Inc., Avrupa ve Afrika'da Vodafone Group Plc ve Japonya'nın NTT'si ile ortaklık yaptığını duyurdu. Hizmet testleri önümüzdeki yılın ikinci yarısında başlayacak ve Amazon sonuçta on milyonlarca müşteriye satış yapmayı bekliyor.

Kachroo, "Kurumlara, hükümetlere, okullara, hastanelere, mobil operatörlere hizmet vermek istiyoruz, dolayısıyla para kazanacağımız tek bir kanalımız veya segmentimiz yok" dedi. Fiyatlandırmayı açıklamayan Amazon'un şu ana kadar aralarında Brezilya, Kanada, Fransa, Meksika ve ABD'nin de bulunduğu 15'ten fazla ülkede faaliyet gösterme lisansı bulunuyor.

Şirket, Amazon Web Hizmetleri birimi aracılığıyla işletmelere ve hükümetlere özel bağlantı sunacak ve SpaceX'in henüz sunmadığı hizmet kalitesi garantilerini sunacak. En büyük kiralık bilgi işlem gücü ve veri depolama satıcısı olan AWS, önümüzdeki yıllarda Amazon'un bulut bilişim rakiplerinin tek başına başa çıkamayacağı bir avantaj olan internet erişimini de içeren ürün paketleri sunabilecek.

Kuiper personeli Starlink'i gündeme getirme eğiliminde değil (başka bir Bezosisizm: rekabete takıntılı olmayın), ancak analistler Amazon'un, Musk'un kişisel dramından veya iş karmaşasından yoksun bir uydu işini yöneterek kendisini diğerlerinden ayırma fırsatına sahip olduğunu söylüyor. Diğer şirketler sektörün mega takımyıldızlar olarak adlandırdığı şeyleri inşa ediyor, ancak Starlink açık ara en büyüğü ve en yetenekli olanı.

standard-customer-terminal-project-kuipe

Bloomberg'in haberine göre, Çin ile savaş durumunda yedek internet erişimi arayan Tayvan'daki yetkililer, Pekin ile iş bağları olan Musk'a güvenme konusunda temkinli davranıyor. Starlink, Ukrayna'da Rusya'nın işgalinin ardından bir cankurtaran halatı oldu, ancak bu yılın başlarında Musk'ın Kiev'in Ukrayna'nın ilerleyişini sağlamak için kapsamı genişletme talebini reddettiği ortaya çıktı. Dünyanın en zengin adamı, çatışmanın Rusya'nın lehine şartlarla sona ermesi çağrısında bulundu ve biyografisini yazan kişi, Musk ile Ukrayna başbakan yardımcısı arasındaki kısa mesajları yayınladı.

Araştırmacı NSR'den analist Lluc Palerm, yorum taleplerine yanıt vermeyen SpaceX'in aynı zamanda kurumsal müşterilerin aradığı uzun vadeli sözleşmelerden ve münhasırlık anlaşmalarından da kaçındığını söyledi. “Sektördeki en iyi ortak olarak algılanmıyorlar”

Kuiper'in düzenleyici şefi Julie Zoller, bir röportajda Amazon'un siyasi karışıklıkları nasıl gidereceğini belirtmedi ve şirketin Dışişleri Bakanlığı'na başvuracağını söyledi. Kariyerine ABD askeri üslerinde uydu donanımı kurarak başlayan Zoller, Amazon'un İcra Kurulu Başkanı Andy Jassy'nin hizmet şartlarını kısa mesajla müzakere etmesini öngörmediğini kabul etti. Kachroo, "Müşteriler kelimenin tam anlamıyla 'Neden hepiniz daha hızlı gidemiyorsunuz' diyor" dedi. “Rekabetin olduğu gerçeğini seviyorlar.”

kuiper-hero-1440x743.jpg

Yöneticiler Kuiper'in programa uygun olduğu konusunda ısrar ediyor ancak şirket prototiplerini neredeyse bir yıl önce havaya kaldırmayı umuyordu. Kanıt yörüngede: Her aracın alüminyum gövde bileşeni üzerine Ağustos 2022 itibarıyla projede çalışan kişilerin isimleri kazınmış.

Amazon'un bir startup tarafından inşa edilen yeni bir roketle uzaya yaptığı ilk yolculuk, fırlatma rampasında patladı. İkincisi, ABD'nin uzayın yiğidi United Launch Alliance tarafından inşa edilen yeni Vulcan Centaur'un, bu yaz test sırasında meydana gelen bir patlamadan önce havalanması bekleniyordu. Uydularını uçurma konusunda çaresiz kalan Amazon, çok daha ağır yükleri taşıyabilen 21 yıllık bir ULA roketi olan Atlas V'yi kiraladı. Fırlatma, iki kişiyi sinemaya götürmek için bir şehir otobüsü kiralamanın roket benzeri eşdeğeriydi.

Şimdi Amazon'un uyduların geri kalanını oraya yerleştirmesi gerekiyor. Project Kuiper'in tarihin en büyük ticari fırlatma siparişi olup, 47 ULA fırlatmasına ek olarak ArianeGroup ve Bezos'un Blue Origin roketlerini de içeriyor. Ancak bu roketlerden yalnızca biri (Amazon'un sekiz fırlatma için daha rezervasyon yaptırdığı Atlas) uçtu. Blue Origin hiçbir zaman yörüngeye bir uzay aracı göndermedi ve oraya ulaşmayı umduğu roket ise programın yıllarca gerisinde kaldı. (Badyal'in eski patronu Limp, Blue Origin'e liderlik etmek için bu ay Amazon'dan ayrıldı.)

Bu ayın başlarında Amazon, SpaceX ile üç fırlatma rezervasyonu yaptırdı; bu, Kuiper'in sıkı fırlatma programı ve alternatif eksikliğinin gerektirdiği tuhaf bir anlaşmaydı. Amazon, yıllardır tüm büyük lansman sağlayıcılarıyla görüşmelerde bulunduğunu söylüyor. Ayrıca kararın, Amazon'un kısmen Bezos-Musk rekabeti nedeniyle maliyetleri artırması nedeniyle SpaceX'i kullanmayı düşünmediğini iddia eden bir emeklilik fonu tarafından açılan davadan etkilendiği de reddediliyor. Amazon iddiaların asılsız olduğunu söylüyor.

ULA, Kuiper uydularını hızlı bir şekilde roketlere istiflemek ve fırlatma rampasına taşımak için Alabama'daki bir fabrikayı genişletiyor ve Cape Canaveral, Florida'daki bir tesisi yeniliyor. Roket motorları ve aviyonik ekipman tedarikçileri üretimi artırıyor. ULA CEO'su Tory Bruno, "Her şey zamanında yapılmak üzere yolunda" dedi. "Tasarımı tamamen değiştirmek zorunda kalmadığımız sürece sorun yok."

Amazon'un uyduları uzaya nasıl giderse gitsin, Project Kuiper'in Federal İletişim Komisyonu lisansı, bunlardan 1.618 tanesinin Temmuz 2026'ya kadar, diğer yarısının ise üç yıl sonra orada olmasını gerektiriyor. Amazon bunları, ekiplerin hâlâ makine kurulumu ve kamu hizmetleri yaptığı Kirkland, Washington'daki özel bir üretim tesisinde üretmeyi planlıyor. Yani Amazon'un ilk uyduları, bir araştırma ve geliştirme tesisinden acil üretim hattına dönüştürülen Kuiper'in genel merkezinde toplanıyor.

Kaynak: Bloomberg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Çin, Arjantin'in 6,5 milyar dolarlık döviz takasına fren vurdu

china-4361536.jpg

Olayların dramatik bir şekilde değişmesiyle Çin, Arjantin ile 6,5 milyar dolarlık çok önemli bir para takası anlaşmasına aniden fren koydu ve bu, uluslararası ekonomik ilişkilerde önemli bir değişimin sinyalini verdi. Buenos Aires için 2009'dan bu yana cankurtaran halatı olan bu hayati mali anlaşmadaki duraklama, Arjantin'in yeni seçilen Başkanı Javier Milei'nin Çin'e yönelik tutumuna doğrudan bir yanıt olarak geliyor. Bu gelişme, siyasi söylem ve kararların geniş kapsamlı ekonomik sonuçlara yol açabileceği küresel diplomasi ve finans arasındaki karmaşık etkileşimin altını çiziyor.

Yeni Siyasi Sularda Gezinmek

Arjantin'in mali stratejisinin temel taşı olan döviz takası anlaşmasının askıya alınması, Arjantin'i Çin'den uzaklaştırma odaklı bir kampanyayla göreve gelen Başkan Milei için zorlu bir zorluk teşkil ediyor. Çin'in bu hamlesi yalnızca liderlik değişikliğine bir tepki değil; uluslararası siyasi ilişkilerin temelinde yatan karmaşıklıkları ve hassasiyetleri yansıtır.
Çin'in kararı, Arjantin'in ekonomik belirsizliklerle boğuştuğu ve mali durumunu istikrara kavuşturmak için bu tür anlaşmalara büyük ölçüde güvendiği bir dönemde geldi. Başlangıçta Sergio Massa'nın Arjantin'in ekonomi bakanı olarak görev yaptığı dönemde kararlaştırılan dondurulmuş fonlar, Arjantin'in ithalatını ve Uluslararası Para Fonu'na olan yükümlülüklerini desteklemek için tahsis edildi. Ani durmanın ardından Arjantin kendisini istikrarsız bir durumda buluyor; alternatif finansman kaynakları araması ve muhtemelen borçlarını yeniden müzakere etmesi gerekiyor.

Jeopolitik Domino Etkisi

Çin'in tepkisi ikili bir meselenin ötesinde; bu küresel güç oyununun bir tezahürüdür. Para takası anlaşmasının askıya alınması muhtemelen Arjantin'in son savunma anlaşmalarıyla, özellikle de Danimarka'dan kullanılmış F-16 savaş uçaklarının satın alınmasıyla bağlantılı; bu, Çin JF-17 Thunder jetlerinin satın alınmasına ilişkin daha önceki tartışmalardan farklı bir hareket. Muhtemelen Batı askeri teçhizatına doğru bir dönüm noktası olarak görülen bu savunma değişikliği, Pekin tarafından, Arjantin'le olan mali ilişkilerinin yeniden değerlendirilmesine yol açacak şekilde hafif bir değişiklik olarak yorumlanabilir.

Çin'in kararının etkileri, Arjantin için doğrudan mali sonuçların ötesine uzanıyor. Ülkelerin dış politikalarında ve uluslararası ittifaklarında sürdürmeleri gereken hassas dengeyi vurguluyor. Arjantin'in Çin liderliğindeki BRICS ekonomik bloğuna katılma konusundaki isteksizliği ve Kuşak ve Yol Girişimi projesine olan tereddütlü bağlılığı muhtemelen Çin'in mevcut duruşuna katkıda bulunan faktörlerdir.

Çin'in küresel finans ve ticaretteki önemli rolü, jeopolitik değişimlere verdiği tepkilerin yakından takip edildiği anlamına geliyor. Arjantin ile para birimi takasını askıya alma kararı, diğer ülkelere siyasi yeniden düzenlemenin potansiyel ekonomik sonuçlarının sinyalini veren stratejik bir hamle olabilir. Bu durum, siyasi kararların önemli ekonomik dalgalanma etkilerini tetikleyebildiği küresel finanstaki karmaşık bağımlılıklar ağını net bir şekilde hatırlatıyor.

Özünde, Çin'in Arjantin ile yaptığı 6,5 milyar dolarlık döviz takasını dondurma kararı, küresel ekonomik ilişkilerin gelişen doğasının açık bir göstergesidir. Ulusların uluslararası ittifaklarını dikkatli bir şekilde yönlendirmeleri ve siyasi tercihlerinin ekonomik sonuçlarını anlamaları gerektiğinin altını çiziyor. Arjantin bu gelişmenin yansımalarıyla yüzleşirken, diğer ülkeler için değişen siyasi ve ekonomik manzaraların karmaşıklıkları ve sonuçları konusunda uyarıcı bir hikaye görevi görüyor. Bu senaryo, uluslararası ilişkiler ve finans alanında diplomatik ustalığın ve stratejik öngörünün öneminin altını çiziyor.

Kaynak: Cryptopolitan

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Amerikan Borsası S&P 500 Yeni Bir Rekor Kırmak Üzere

Hisse senetleri Perşembe günü biraz yükseldi ve S&P 500 neredeyse 20 yılın en uzun haftalık galibiyet serisine hız verdi.

Geniş endeks 0,04 değer kazandı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite 0,03 düşerken Dow Jones Endüstriyel Ortalaması %0,1 veya 54 puan yükseldi.

Piyasalar 2023'ü sıcak bir seriyle kapatıyor. Her üç endeks de art arda dokuzuncu haftalık yükselişini sürdürüyor. S&P 500 için bu, Ocak 2004'ten bu yana en uzun seriyi işaret ediyor. Endeks şu anda Ocak 2022'de belirlenen tüm zamanların en yüksek seviyesinin %0,3 yakınında.

2023'te son bir işlem seansı kala S&P 500 %25 arttı.

Federal Rezerv'in büyük bir ekonomik yavaşlamaya yol açmadan enflasyonu başarılı bir şekilde sakinleştirebileceğine dair iyimserlik, piyasanın son dönemdeki ilerlemesine güç verdi. Şimdi bazı yatırımcılar, yaklaşan takvim yılının sonunun piyasalara ekstra bir ivme kazandıracağını söylüyor.
Simplify Asset Management baş stratejisti Michael Green, "Bu ralliyi yakalayan hiç kimse vergiye tabi bir olaya maruz kalmak istemez" dedi. "Kimse satış yapmak istemezse, düşük hacimde fiyatlar yükselecektir."

Yatırımcıların vergi ödemekten kaçınmak için değer kazanan hisse senetlerini satmayı beklemeleri nedeniyle hisse senetleri genellikle yıl sonunda yükselir. Tatillere yakın zamanlarda işlem hacmi genellikle daha düşük olur ve bu da piyasa hareketlerini şiddetlendirebilir.

Çalışma Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, işten çıkarmaların göstergesi sayılan ilk işsizlik başvurularının 23 Aralık'ta sona eren haftada 218.000 olduğunu söyledi. Bu, ekonomistlerin beklediği 215.000 rakamının biraz üzerindeydi ve ekonominin kademeli olarak soğuduğuna dair son işaretti.

Telemus Capital yatırım sorumlusu Matt Dmytryszyn, "Veriler bu yıl geldiğinden, yumuşak iniş olasılığının arttığını kabul etmelisiniz" dedi. Ekonominin nihai kaderine ilişkin "Ancak henüz belirlenecek çok şey var". Fonun enerji ve sanayi firmalarının hisselerindeki konumunu güçlendirdiğini söyledi.

Fiyatlar düşerken tahvil getirileri yükseldi. Gösterge 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi Çarşamba günü %3,788'den %3,849'a yükseldi.

Mortgage devi Freddie Mac'in Perşembe günü yayınladığı verilere göre, 30 yıllık sabit ipotek faizi Ekim sonundaki 23 yılın en yüksek seviyesi olan %7,79'dan bir puan daha düşerek %6,61'e düştü. Oran art arda dokuz hafta boyunca düştü.

Ham petrol fiyatları yüzde 3,2 düşerek varil başına 71,77 dolara yerleşti. S&P 500 enerji sektörü %1,5 oranında değer kaybetti.

Altın vadeli işlemleri %0,5 düşerek dört seanslık galibiyet serisini sonlandırdı.

S&P 500'ün perşembe günü en iyi performansı göstereni %2,6 artışla Match Group oldu. Tesla %3,2 düşüşle endeksin en çok gerileyeni oldu.

Yurt dışı ticarette, Asya hisse senetleri, Pekin'in geçen hafta piyasaları sarsan video oyunu üreticilerine yönelik baskılarını yumuşatmasının ardından yükseldi. Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 2,5, Şanghay Bileşik endeksi ise yüzde 1,4 yükseldi.

Kaynak: The Wall Street Journal

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Finans Kuruluşları, Yapay Zekayı Uygulamalarında Kullanmaya Başladı

Şaşırtıcı bir şekilde, geleneksel olarak riskten kaçınan ve sıkı düzenlemelere tabi olan finansal hizmetler sektörü, üretken yapay zekanın benimsenmesinde öncü olarak ortaya çıktı. Yakın zamanda gerçekleştirilen Generative AI Radar-Kuzey Amerika araştırması, bölgedeki katılımcı finansal kuruluşların %32'sinin GenAI çözümlerini uyguladığını veya uygulama sürecinde olduğunu ortaya çıkardı. Yerleşik kullanım örneklerinden elde edilen ek %23'lük rapor edilen maddi iş değeri.

ai-7977960.jpg

Finansal hizmetlerde farklı uygulamalar

Kredibilite değerlendirmesi ve risk yönetimi

Muhafazakâr teknolojinin benimsenme eğilimine karşı çıkan finansal kurumlar, kredi puanlama ve risk yönetimi gibi temel işlevlerde üretken yapay zekadan yararlanıyor. Geleneksel puanlama yöntemlerinin yerini alan makine öğrenimi algoritmaları ve üretken yapay zeka, birden fazla kaynaktan gelen kapsamlı ve çeşitli verileri analiz ederek borçluların kredi itibarına ilişkin daha kapsamlı bir değerlendirme sağlıyor. Tarihsel veri eğitimi ayrıca potansiyel finansal ve diğer risklerin artmadan önce tanımlanmasını sağlar.

Finansal tavsiye üretimi

Finansal ve yatırım danışmanlığı firmaları, üretken yapay zekayı özel müşteri verileri üzerinde eğiterek ondan yararlanıyor. GenAI, finansal durumu, hedefleri, risk profillerini ve harcama davranışını analiz ederek bütçeleme, ticaret, yatırım ve risk yönetimi konusunda kişiselleştirilmiş öneriler üretir. Yapay zeka içgörülerini insan uzmanlığıyla birleştirmek, bu firmaların müşterilerine kapsamlı ve son derece özel tavsiyeler sunmasına olanak tanıyor.

Ürün fiyatlandırma optimizasyonu ve açıklaması

Finansal hizmet şirketleri, müşterilerin ödeme istekliliğini anlamak için üretken yapay zekadan yararlanıyor ve ürünler için en uygun fiyatlandırmayı kolaylaştırıyor. Ayrıca GenAI, açık ve anlaşılır ürün açıklamaları ve karşılaştırmalar oluşturmak ve müşterilerin bilinçli kararlar almasına yardımcı olmak için kullanılıyor.

Finansal sağlık için davranış değişikliği

Sürekli olarak tedbirsiz finansal davranışlara karşı mücadele eden üretken yapay zeka, müşterilerin duygularına hitap ederek müdahale ediyor. Sohbet robotları ve uygulamalar zaten mizah ve cesaretlendirmeyi kullanıyor ancak GenAI, ayrıntılı ve anlamlı yanıtlar oluşturarak bu etkileşimleri geliştirebilir. Teknoloji, müşteri girdilerini toplayarak ve davranış değişikliği için duygusal tetikleyicileri vurgulayarak insan danışmanlara daha kapsamlı müdahalelerde yardımcı olabilir.

Pazar büyümesi ve tahminler

Bir araştırma raporuna göre, finansal hizmetler pazarındaki üretken yapay zekanın 2023 ile 2032 arasında neredeyse on kat artarak üstel bir büyümeye tanık olması bekleniyor. Pazarın dikkate değer bir bileşik yıllık büyüme oranıyla (CAGR) 1.186 milyon dolardan 11.220 milyon dolara çıkması bekleniyor. %28,36. Bu, üretken yapay zekanın dönüştürücü potansiyeline olan güçlü endüstri inancını gösteriyor.

Avantajlar ve zorluklar

Üretken yapay zekanın büyük veri kümelerine dayalı içeriği yüksek hızda oluşturma yeteneği, finansal hizmetler sektörüne önemli faydalar sağlıyor. Belgeleri özetlemek ve müşteri desteği sunmaktan çalışanların performansını artırmaya kadar avantajlar arasında gelişmiş kullanıcı deneyimi, gelişmiş finansal okuryazarlık, basitleştirilmiş operasyonlar ve daha hızlı, daha doğru karar alma yer alıyor.

Ancak bu faydalar ilişkili riskleri ve endişeleri de beraberinde getirir. Ortalamanın altındaki veri kümelerinin kullanımı yanlışlıklara ve önyargılara yol açabileceğinden ve potansiyel olarak ayrımcı kredi kararlarına yol açabileceğinden, veri kalitesi çok önemlidir. Üretken yapay zeka algoritmaları hatalara, yanlış bilgilere veya zaman zaman görülen halüsinasyonlara karşı bağışık değildir ve bu da dikkatli gözetim ihtiyacını vurgulamaktadır. Veri kullanımı, güvenlik, mahremiyet, gizlilik ve fikri mülkiyet haklarıyla ilgili etik hususlar da dikkatli bir dikkat gerektirir.

Zorlukların üstesinden gelinmesi ve geleceğe bakış

Finans sektörü üretken yapay zekayı operasyonlarına giderek daha fazla entegre ettikçe zorluklar ortaya çıkıyor. Üretken yapay zekaya yönelik düzenleyici çerçeveler, muhtemelen bölgesel farklılıklarla birlikte gelişiyor ve halihazırda yüksek düzeyde düzenlemeye tabi olan finans sektörüne daha ağır bir uyum yükü getiriyor. Etik veri kullanımını sağlamak ve önyargılara ve yanlışlıklara karşı koruma sağlamak, GenAI modellerini denetlemek için döngüde bir insanın tutulmasını gerektirir.

Finansal kuruluşların, gelişen bu ortamda ilerlemek için, ya mevcut çalışanların becerilerini geliştirerek ya da uzmanları işe alarak doğru yeteneği oluşturmaya yatırım yapmaları gerekiyor. Her çalışanın üretken yapay zeka araçlarının etkin kullanımı konusunda eğitilmesi, iş süreçlerine kusursuz ve sorumlu bir entegrasyon için de zorunludur.

Kaynak: Cryptopolitan

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Çinli Huawei, yaklaşık 100 milyar dolarlık satış bildirdi ve ABD yaptırımlarının 'kuşatmasını' aştığını iddia etti

Huawei bu yıl satış beklentilerini aştı

huawei.jpg

Shenzhen merkezli teknoloji devi, 2023 yılında 98,5 milyar dolardan fazla gelir elde etmeyi beklediğini söyledi.

Huawei'nin 5G akıllı telefonunun ağustos ayında piyasaya sürülmesi Washington'da endişe yarattı

Çinli teknoloji devi Huawei, şirketin yayınladığı yeni yıl mesajına göre bu yıl 98,5 milyar dolardan (700 milyar yuan) fazla satış geliri elde etmeyi beklediğini söyledi.

Rakamlar satışlarda %9'luk bir artışa işaret ediyor ve ABD yaptırımlarının ve Apple'ın Çin'deki rekabetinin Huawei'yi uzun süre geride tutmadığının sinyalini veriyor.

Satışlar hala Huawei'nin 2020 zirvesi olan 136,7 milyar dolara (891 milyar yuan) %20 oranında düşük olsa da, dönüşümlü başkan Ken Hu şirketin köşeyi döndüğü konusunda iyimserdi.
Hu, "Yıllarca süren sıkı çalışmanın ardından fırtınayı atlatmayı başardık. Ve şimdi büyük ölçüde yolumuza geri döndük" diye yazdı. "Ortak inanç, kuşatmayı kırmamıza ve birlikte ilerlememize yardımcı oldu."

Huawei kendisini Çin ile ABD arasında kötüleşen gerilimin ortasında buldu ve Washington, onu Çin ordusu ve hükümetiyle yakın bağları olmakla suçladı.

2019'da Trump yönetimi, telekomünikasyon şirketinin resmi onay almadığı sürece gelişmiş Batı çip üretim ekipmanlarına erişimini yasaklayan yaptırımlar uygulamaya koydu.

O zamanlar Huawei'nin tedarikçilerinin yaklaşık üçte biri Amerikalıydı ve yüksek güçlü bilgisayar çipleri konusunda ABD'ye güveniyordu.

Ancak bu yıl Huawei, Mate 60 Pro akıllı telefonunun piyasaya sürülmesiyle kendi son teknoloji çip teknolojisini geliştirme yeteneğini kanıtladı.

ABD ticaret bakanının Çin'i ziyaret ettiği hafta ve iPhone 15'ten haftalar önce piyasaya sürülen Mate 60, ilk ayda yaklaşık 1,5 milyon adet sattı; bu, şirketin önceki modelinin ulaştığı rakamın iki katıydı.

Akıllı telefon, Çin'de iPhone'a uygun, yerli bir alternatif olarak kutlandı.

Bloomberg'in bildirdiğine göre şirket ayrıca Çin hükümetinin ülkeyi Batı teknolojisinden uzaklaştırma girişimlerinden de destek aldı ve bu da Apple'ın satışlarını %6'ya kadar düşürdü.

Başarılı yıllara rağmen şirket, "ciddi zorlukların" bizi beklediğini kabul etti.

Hu, mesajında "Jeopolitik ve ekonomik belirsizlikler çok fazla, teknoloji kısıtlamaları ve ticaret engelleri ise dünyayı etkilemeye devam ediyor" diye yazdı.

İleriye dönük olarak Huawei, yapay zeka gibi yeni gelişen teknolojilere yatırımı genişletmeyi ve iş operasyonlarını güçlendirmeyi planladıklarını söyledi.

Kaynak: Business Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Çin'de fabrika faaliyeti Aralık ayında art arda 3. ayda da daralma yaşadı

BANGKOK (AP) — Çin'deki fabrika yöneticileri arasında yapılan bir anket, imalat sektörünün Aralık ayında daraldığını gösteriyor; bu, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin durgunluğunun devam ettiğinin son işareti.

Ulusal İstatistik Bürosu'nun Pazar günü bildirdiğine göre, resmi satın alma yöneticileri endeksi veya PMI geçen ay 49'a düştü; bu durum yetkililerin zayıf talebin kanıtı olduğunu söyledi. Bu, üst üste üçüncü daralma ayıydı. PMI 100'e kadar bir ölçekte; 50, genişleme ve daralma arasındaki sınırı işaret ediyor.

Endeks son dokuz ayın sekizinde düştü, yalnızca Eylül ayında artış gösterdi. Kasım ayında endeks bir önceki aya göre 49,5 seviyesinden 49,4'e geriledi.

Pandeminin ardından beklenmedik şekilde uzun süren zayıflığa rağmen Çin ekonomisi yılın ilk üç çeyreğinde %5,2 oranında büyüdü ve Kasım ayında fabrika üretimi ve perakende satışların artmasıyla iyileşme işaretleri gösterdi.

Son aylarda hükümet, ekonomistlerin büyümeyi sürdürmek için gerekli olduğunu söylediği iç talebi canlandırmak amacıyla liman ve diğer altyapı inşaatı harcamalarını artırdı, faiz oranlarını düşürdü ve ev satın alma üzerindeki kısıtlamaları hafifletti.

Lider Xi Jinping, Yeni Yıl konuşmasında, Çin'in, zaman zaman fabrikaların ve şehirlerin bazı bölümlerinin veya tamamının kapatılmasını da içeren, ülkenin salgına verdiği tepkiden "sorunsuz bir geçiş" elde ettiğini söyledi.

Xi, resmi Xinhua Haber Ajansı'nın aktardığı açıklamalarda, Çin ekonomisinin "eskisinden daha dayanıklı ve dinamik" hale geldiğini söyledi.

Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının onlarca yıldır yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele etmek için faiz oranlarını artırması nedeniyle, imalat mallarına olan küresel talep zarar gördü. Fiyat baskıları son aylarda azaldı ancak talep henüz salgın öncesi seviyelere dönmedi. Çin'e bağlı tedarik zincirlerinin birçok Asya ülkesine dağılmış olması nedeniyle bunun bölge genelinde sonuçları var.

SPI Asset Management'tan Stephen Innes, bir yorumunda, Çin'de büyümeyi desteklemek için ihracata güvenmenin, hükümetin daha fazla endüstriyel inşaata yatırım yapması nedeniyle daha fazla rekabet anlamına geldiğini söyledi. "İmalat sektörünün önündeki en büyük kısıtlamanın sermayeye erişim değil, zayıf talep olduğunu, bu nedenle üretim yatırımını genişletmek çoğunlukla kapasite fazlasının genişletilmesi anlamına geldiğini" belirtti.

İstatistik bürosunun raporuna göre, Çin'in imalat dışı PMI'ı Aralık ayında 50,4'e yükseldi. Hizmet sektörü PMI alt endeksi ise Kasım ayına göre değişmeyerek 49,3 oldu.

Gayrimenkul geliştiricilerinin aşırı borçlanmasına yönelik baskının yol açtığı konut piyasasındaki çöküşe rağmen inşaat sektörü gelişiyor: Rapora göre bu sektörün alt endeksi Kasım ayındaki 55 seviyesinden Aralık ayında 56,9'a yükselerek genişleme alanına girdi. söz konusu.

Kaynak: AP The Associated Press

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Çin'in Büyük Modelleri Çeşitli Sektörlerde Devrim Yaratıyor

architecture-3357028.jpgÇin, Dubai'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (COP28) Taraflar Konferansı'nın 28. oturumunda bu alandaki becerisini sergileyerek, çeşitli endüstrilerde büyük yapay zeka modellerinin geliştirilmesi ve uygulanması konusunda önemli ilerlemeler kaydediyor. Hava durumu tahminlerine yönelik son teknoloji ürünü bir yapay zeka modeli olan “FuXi-Subseasonal”ın ilgi odağı olmasıyla Çin, büyük modellerin küresel gelişimine en büyük katkıda bulunan ikinci ülke konumunda.

Çin'in büyük modellerde artan hakimiyeti

Çin'in yurt içinde geliştirilen büyük modellerden oluşan hızla genişleyen portföyü uluslararası sahnede ses getiriyor. Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Çin Bilimsel ve Teknik Bilgi Enstitüsü'nün yakın tarihli bir raporuna göre ülke, yurt içinde geliştirilen büyük modellerin sayısı bakımından dünya çapında ikinci sırada yer alıyor. Bu modeller çeşitli endüstrilerde önemli bir etki yarattı.

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı (MIIT) sözcüsü Tao Qing, inovasyonu, kapsamlı uygulamayı ve küresel rekabeti yönlendirmede yapay zekanın, özellikle de büyük modellerin dönüştürücü gücünü vurguladı. Yapay zekanın giderek daha fazla benimsenmesi, imalat sektöründeki üretim modlarını ve ekonomik yapıları yeniden şekillendiriyor.

Yapay zeka ile trafik yönetiminde devrim yaratıyor

Büyük modellerin dikkate değer bir uygulaması, Pekin Ekonomik-Teknolojik Kalkınma Bölgesi'nde (Pekin E-Kasabası) görüldüğü gibi trafik yönetimidir. Çinli teknoloji devi Baidu ile iş birliği yapan bölge, kapsamlı sinyal kontrolü uygulamak için yol kenarı algısı ve internet verileri de dahil olmak üzere uzay-zamansal verilerden yararlandı. Trafik sıkışıklığı olasılıklarını değerlendirmek için büyük trafik modelleri kullanılmış ve bu da sinyal zamanlamasının otomatik optimizasyonuna yol açmıştır.

Bu girişim, araçların bölgedeki trafik ışığı kavşaklarından geçmesi için gereken ortalama süreyi yüzde 28 gibi kayda değer bir oranda önemli ölçüde azalttı. Yapay zekanın günlük yaşamı iyileştirme potansiyelinin en iyi örneği olarak hizmet ediyor.

Dikey alanlar büyük modelleri kapsar

Çin'in büyük modelleri ulaşımdan kültür ve turizme, eğitimden sağlığa kadar çok çeşitli dikey alanlarda kendine yer buldu. Bu uzmanlaşmış büyük modeller, sektöre özgü sorunlara hedeflenen çözümler sunarak, alana özgü uzmanlığı masaya getiriyor.

Çin'in önde gelen çevrimiçi seyahat acentesi Ctrip, turizm endüstrisine özel olarak tasarlanmış büyük bir model olan "Ctrip Wendao"yu tanıttı. Bu model, doğal dil etkileşimini destekleyerek kullanıcılara otel ve turistik mekan rezervasyonları, gezi planlaması ve seyahatle ilgili diğer kararlarda yardımcı olur.

Tanınmış bir yapay zeka ve akıllı konuşma şirketi olan iFLYTEK, tıbbi büyük modeli Spark Desk'i temel alan "IFLYHEALTH" uygulamasını başlattı. Bu uygulama, sağlık öz değerlendirmesi, tıbbi muayene raporu yorumlama ve sağlık kayıt yönetimi gibi özellikler sunarak kullanıcılara değerli sağlık danışmanlığı hizmetleri sunar.

Buna ek olarak, Nanjing Ziraat Üniversitesi, eski kitaplar için sözcüksel analiz, bilgi çıkarma ve hatta akıllı şiir üretme kapasitesine sahip geniş bir dil modelini (LLM) açıkladı. Bu Yüksek Lisans, eski kitap derleme ve dijital eğlence alanındaki uygulamalar için umut vaat ediyor.

Çin'de büyük modellerin yaygınlaşması

Ekim 2023 itibarıyla Çin'de 250'den fazla şirket ve akademik kurum, her biri 1 milyardan fazla parametreye sahip büyük modeller geliştirdi. Bu çoğalma, büyük modellerin çeşitli sektörlerdeki önemli rolünü vurgulamaktadır. Çin'in dünyanın ikinci büyük ekonomisi olma durumu, bol dijital kaynaklarıyla birleştiğinde, onu gelişmiş ve çeşitli büyük model uygulamalar için uygun bir konuma getiriyor.

Büyük modelleri bilgi işlem gücüyle güçlendirme

Büyük modellerin geliştirilmesi, eğitim ve çıkarım için büyük ölçüde önemli bilgi işlem gücüne dayanır. Bunun bilincinde olan Çin, bilgi işlem kaynaklarını ülkenin batı bölgelerine yeniden dağıtarak doğudan batıya bilgi işlem kaynağı transfer projesini aktif olarak destekliyor. Bu girişim, bu bölgelerdeki akıllı bilgi işlem merkezleri için elverişli bir ortam sağlamayı amaçlamaktadır.

Kasım 2023'te, kaynak yönetimi ve operasyonlar için Sanjiangyuan ulusal büyük veri tabanından yararlanan Qinghai Kunlun Yapay Zeka Bilgi İşlem Merkezi, kuzeybatı Çin'in Qinghai eyaletinde açıldı. Bu, yapay zeka gelişimi için bilgi işlem kaynaklarının desteklenmesinde önemli bir adıma işaret ediyor.

Ayrıca Aralık 2023'te kuzeybatı Çin'in Ningxia Hui özerk bölgesi, ilk büyük ölçekli bilgi işlem merkezi kümesi inşaatı projesine başladı. Yerli tam fonksiyonlu grafik işleme birimleri (GPU'lar) tarafından desteklenen bu küme, büyük model eğitimi, çıkarım, 3D grafik oluşturma ve daha fazlası için bilgi işlem gücü sağlayacak şekilde ayarlanmıştır.

Çin'in, 2025 yılına kadar 300 EFLOPS'un üzerinde toplam bilgi işlem gücüne ulaşma yönünde iddialı planları var ve bu gücün yüzde 35'inin yapay zeka bilişimine ayrılması hedefi var. Bu, Ekim 2023'te MIIT dahil altı Çinli yetkili tarafından ortaklaşa yayınlanan, bilgi işlem gücü altyapısının yüksek kalitede geliştirilmesine yönelik bir eylem planının bir parçasıdır.

Çin'in çeşitli sektörlerde büyük yapay zeka modellerinin geliştirilmesi ve uygulanmasındaki hızlı ilerlemesi, ülkenin ekonomik manzarasını yeniden şekillendiriyor. Bu büyük modeller, trafik yönetimini optimize etmekten sağlık hizmetleri ve kültürel korumada devrim yaratmaya kadar dönüştürücü değişiklikler yaratma yeteneklerini gösteriyor. Bilgi işlem gücü altyapısına güçlü bir bağlılıkla Çin, yapay zeka devrimindeki lider konumunu korumaya hazırlanıyor ve sektörler arasında yenilikçi çözümlerin ve artırılmış verimliliğin önünü açıyor

Kaynak: Cryptopolitan

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Çin ekonomisi o kadar büyük bir sıkıntı içinde ki Xi Jinping bile işletmelerin 'zor zamanlar' geçirdiğini kabul ediyor

Çin lideri Xi Jinping, Pazar günü yaptığı konuşmada Çin ekonomisindeki zorlukları kabul etti.

Şirketlerin "zor zamanlar" geçirdiğini ve insanların "iş bulmakta zorluk çektiğini" itiraf etti.

Üreticilere yönelik bir anket, Aralık ayı fabrika faaliyetinin art arda üçüncü ayda da daraldığını gösterdi.

Çin ekonomisi ikna edici bir geri dönüş yapmakta zorlanıyor. Artık Çin lideri Xi Jinping bile ülke ekonomisinin 2023'te karşı karşıya kalacağı birçok zorluğu kabul etti.

Resmi bir transkripte göre Xi, Pazar günü 2024'ün başlangıcı için yaptığı konuşmada, "Bazı işletmeler zor zamanlar geçirdi. Bazı insanlar iş bulmakta ve temel ihtiyaçları karşılamakta zorluk yaşadı." dedi. Ayrıca zorlukları "karşıdan esen rüzgarlar" olarak nitelendirdi.

CNN'e göre Xi, 2013 yılında Yeni Yıl mesajları vermeye başladığından bu yana ilk kez ekonomik zorluklardan bahsetti.
Çin'in ekonomik sıkıntılarını nadiren samimi bir şekilde kabul etmesine rağmen Xi, konuşmasının çoğunda ülkenin zaferlerini ilan ederek sürdürülebilir endüstrilerdeki ilerlemeleri ve iç turizmin geri dönüşünü övdü.

Çin ekonomisi, 2022'de, ülkenin yoğun KOVİD dönemi kısıtlamaları ve 2023'e sürüklenen emlak kriziyle mücadele etmesi nedeniyle yarım yüzyıl içindeki en kötü performanslarından birini göstererek %3,0 büyüdü. Pekin, ölçülü önlemler alarak Çin ekonomisini desteklemeye çalışıyor. Teşvik önlemleri alınıyor ancak analistler bunların yeterli olmadığını söylüyor.

Xi'nin konuşması, Çinli üreticilere yönelik resmi bir anketin, fabrika faaliyetlerinin üst üste üçüncü ayda da daraldığını göstermesinden birkaç saat sonra geldi; ülkenin Satın Alma Yöneticileri Endeksi Aralık ayında altı ayın en düşük seviyesi olan 49'a ulaştı.

Nomura ekonomistleri Salı günkü notlarında Çin'in temel büyüme momentumunun muhtemelen "cansız" kalacağını yazdı.

"Son zamanlarda açıklanan bir dizi teşvik tedbirine rağmen, dibi görmek için henüz çok erken olduğuna inanıyoruz ve emlak sektöründeki bocalama, bastırılmış talebin azalması, dış talebin azalması nedeniyle 2024 baharında başka bir ekonomik düşüş yaşanabilir. Nomura ekonomistleri, "Bazı 'yeşil' sektörlerde aşırı kapasite ve ısrarcı jeopolitik olumsuzluklar" diye yazdı.

Kaynak: Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Pepsi ve Lay's, fiyat artışları nedeniyle dünyanın en büyük marketlerinden biri tarafından raflarından kaldırılıyor

pepsi-5152332.jpg

Dünyanın en büyük market zincirlerinden biri olan Fransa merkezli Carrefour, perşembe günü müşterilerine artan fiyatları protesto etmek amacıyla Lay's, Doritos, Lipton çayları ve diğer PepsiCo ürünlerini geri çekeceğini söyledi.

Çok sayıda haber kaynağı, Fransa, İtalya, Belçika ve İspanya'daki mağazaların etkileneceğini bildirdi. Dünya çapında 12.000'den fazla mağazası bulunan Carrefour, The Washington Post'un yorum talebine hemen yanıt vermedi. Şirket, mağazaların belirli reyonlarına yapıştırılan bir tabelada kararını duyurdu ve "fiyatları düşürmeye kararlı olduğunu" söyledi.

PepsiCo'nun bir sözcüsü The Post'a, şirketin "Carrefour ile aylardır görüştüğünü ve ürünlerimizin mevcut olduğundan emin olmak için iyi niyetle çalışmaya devam edeceğimizi" söyledi.
Carrefour'un bu hareketi, Avrupalıların yüksek gıda fiyatlarıyla mücadele etmeye devam ettiği bir dönemde geldi. Fransa'da gıda fiyatları Aralık ayında yıllık bazda yüzde 7'den fazla arttı. Bir tahmine göre fiyat artışları neredeyse yüzde 16 artarak 2023 yılının Mart ayında zirveye ulaştı.

ABD'deki perakendeciler de gıda fiyatlarını düşürmek için tedarikçilerle mücadele ediyor. Pazarlama danışmanlığı firması Oliver Wyman'ın perakende ve tüketim malları bölümünün ortağı Randall Sargent, baskı uygulamak için bazı mağazaların markaları "ceza kutusuna" koyacağını söyledi.

Bunun raflara olumsuz yerleştirme, daha az tanıtım ve daha yüksek fiyatlar anlamına gelebileceğini ve bu durumun ürünleri "tüketiciler için başka bir markaya göre o markayı satın alma konusunda daha az çekici hale getireceğini" söyledi.

Ancak Sargent, Avrupa'da tüm ürünlerin geri çekilmesi gibi daha agresif taktiklerin nadir olmadığını söyledi. Bölgedeki bakkalların daha küçük olması nedeniyle raflarda daha az fark edilir boşluklar bıraktığını ve Avrupalı tüketicilerin halihazırda mağazaların kendi özel markalarını satın alma eğiliminde olduğunu söyledi.

Sargent, "Tüketiciler belirli ulusal markalara hâlâ çok sadık olsa da, raftan çekilmeleri biraz daha az yıkıcı oluyor çünkü zaten alışmışlar ve birçok kategoride özel marka eşdeğerine geçmeye daha istekliler," diyor Sargent. söz konusu.

Carrefour, 2022'de yayınlanan stratejik planına göre özel markasını büyütmeyi bekliyor. Şirket, özel markalı gıda satışlarının 2022'de yüzde 33 olan oranını 2026'da yüzde 40'a çıkarmayı hedefliyor.

Wall Street Journal'ın haberine göre PepsiCo'nun Avrupa'daki işi, yaklaşık 9 milyar dolar tutarındaki küresel gelirinin yaklaşık yüzde 14'ünü oluşturuyor. Sargent, Carrefour'un bölgedeki boyutu ve ölçeği göz önüne alındığında, raflardaki varlığının kaybolmasının "küresel olmasa da Avrupa'daki tedarikçilerin işlerine kesinlikle zarar vereceğini" söyledi.

Kaynak: WP The Washington Post

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Çin Finans Grubu Zhongzhi İflas İlan Etti

Çin'in Zhongzhi Enterprise Group, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin bir "Lehman anıyla" karşı karşıya olduğu yönündeki korkuları alevlendirdiği vahim bir yılın ardından iflas ilan etti.

Pekin mahkemesi Cuma günü Zhongzhi'nin iflas ve tasfiye önerisini kabul ederek Çin'in yakın tarihteki en büyük kurumsal başarısızlıklarından birini pekiştirdi.

Şirketin önemli bir yan kuruluşu olan Zhongrong International Trust'ın 2022 sonu itibarıyla yönetimi altında yaklaşık 108 milyar dolarlık varlık vardı. Ancak geçen yıl bir dizi yatırım ürünündeki ödemeleri kaçırdı ve ana şirket Kasım ayında yatırımcılara en azından ödeme yaptığını söyledi. Varlıklardan 31 milyar dolar daha fazla borç.

Çok sayıda Çinli şirket, borsa kayıtlarında Zhongrong Trust tarafından yönetilen ürünler için beklenen faiz veya anapara ödemelerini alamadıklarını belirtmiş ve bu da Zhongzhi'nin sorunlarının Çin'in finansal sistemine yayılabileceği endişesine yol açmıştı.

Kaynak: The Wall Street Journal

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

HPE (Hewlett Packard Enterprise), Juniper Networks'ü 14 milyar dolarlık anlaşmayla satın alacak

Hewlett Packard Enterprise, yapay zeka odaklı inovasyonunu hızlandırmak için ağ donanımı üreticisi Juniper Networks'ü 14 milyar dolar değerindeki bir anlaşmayla satın alacak.

Şirketlerin Salı günü yaptığı açıklamaya göre HPE, Juniper hissedarlarına hisse başına 40 dolar teklif etti. Juniper'ın hisseleri zilin ardından %2 arttı.

Bu satın alma, HPE'nin veri merkezlerinde kullanılan sunucuları ve anahtarlar ile kablosuz bağlantı aygıtları gibi ağ ekipmanları için yapay zeka tekliflerini artırma arayışındaki en son adımdır.

Şirketin halihazırda, daha verimli veri işleme için HPE'nin bulut sunucularına güç sağlamak üzere kendi çiplerini kullanan AI çip lideri Nvidia ile genişletilmiş bir ortaklığı bulunuyor.

Kaynak: Reuters

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Çin'in emlak piyasası başarısız oluyor. Bunlar Pekin'in kendisini çıkmazdan kurtarmak için odaklandığı 3 yeni büyüme alanı.

Çin ekonomisi pandemi sonrası toparlanma mücadelesi veriyor ve emlak krizi de buna yardımcı olmuyor.

Başkan Xi Jinping'in yönetimi şu anda büyüme için diğer sektörlere bakıyor.

EV'lerin, pillerin ve güneş pillerinin yeşil endüstrileri Çin için yeni ve önemli bir büyüme alanıdır.

Çin'in emlak sektörü iki yılı aşkın bir süredir borç krizine saplanmış durumda ve güçlü bir toparlanma belirtisi yok. Bir analist, ülkenin bu durumun etkisini on yıla kadar hissedebileceğini tahmin ediyor.

Sorun şu ki gayrimenkul Çin ekonomisinin gerçekten önemli bir dayanağı: Pandemi sonrası toparlanma mücadelesi veren ülke ekonomisine %30'a kadar katkı sağlıyor.

Böylece, kırk yıldır dünyanın fabrika tabanı olan Çin, denenmiş ve test edilmiş formülüne geri dönüyor: üretim. Bu kez sürdürülebilirlik sektörlerine odaklanılıyor.
Eurasia Group'taki analistler Çarşamba günü bir notta, "Yeşil endüstriler uzun süredir Başkan Xi Jinping'in siyasi hedeflerinin ve kişisel mirasının merkezinde yer alıyor." diye yazdı.

Aynı zamanda "yeşil sektörlerin politik olarak güvenli olarak öne çıkmasına" da yardımcı olduğunu eklediler.

Özellikle Çin, ekonomisini yönlendirmek için "yeni üç" sektör olarak adlandırdığı sektörü destekliyor. İşte bunlar.

1. Elektrikli araçlar

Devlet sübvansiyonları sayesinde Çin halihazırda dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı ve üreticisi konumunda.

Çin EV pazarının bu yıl %25 büyümeye devam etmesi bekleniyor, ancak büyüme, Pekin'in sübvansiyonları azaltması nedeniyle sektörün 2023'te yayınladığı %36'dan daha yavaş.

Yine de Çin yapımı elektrikli araçlar artık Avrupa'ya ve ötesine ihraç ediliyor. Business Insider'ın Mayıs ayında bildirdiğine göre, aynı zamanda ABD pazarına da girmeye hazırlanıyorlar.

2023'ün son çeyreğinde Çinli EV üreticisi BYD, Tesla'yı geride bırakarak dünyanın en büyük elektrikli araç satıcısı oldu.

Uluslararası genişleme planları olan diğer Çinli EV markaları arasında Nio, Geely ve Zeekr yer alıyor.

2. Lityum iyon piller

Çin'in EV alanındaki liderliği, pil endüstrisindeki hakimiyetiyle tamamlanıyor. Ülke şu anda birçok elektrikli araca güç sağlayan LFP (lityum, demir, fosfat) pillerin en büyük üreticilerinden biri.

Washington DC'deki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin kıdemli uzmanlarından Ilaria Mazzocco, Ekim ayında BI'ye verdiği demeçte, Çin'in pil endüstrisindeki "açık avantajının", kontrol sahibi olduğu kapsamlı tedarik zincirinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Financial Times'ın Ağustos ayında Bernstein analistlerine dayandırdığı haberine göre bu, rakiplerinden daha ucuza pil üretmesini sağladı; Güney Koreli üreticiler için gigawatt saat başına 88 milyon dolar olan bu rakam, üretilen pil başına gigawatt saat başına 60 milyon dolardan daha azdı.

Bu, Çin'in en büyük iki akü firmasının (BYD ve CATL) küresel pazarın yaklaşık yarısını kontrol etmesini sağladı.

3. Güneş enerjisi

Çin, enerji geçiş planlarında ilerleme kaydederken, 2023 yılında güneş ve rüzgar enerjisi tesislerinin kurulumunda diğer tüm ülkeleri geride bıraktı.

Güneş panellerine yapılan yatırım o kadar yoğun ki, sektör aşırı kapasiteyle karşı karşıya kalıyor ve kar marjları sıkışıyor.

Ancak bu aynı zamanda sektörün çok büyük olduğu anlamına da geliyor. Emtia araştırma ve danışmanlık firması Wood Mackenzie'ye göre Çin'in 2026 yılına kadar küresel güneş enerjisi üretim kapasitesinin %80'ine hakim olması bekleniyor.

Kaynak: Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın



×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.