Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

rakip olamaz ki, orası bir forum sitesi değil :)

• Cevaplar 110
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:

ya birader sen bir çok kez bu ülkenin özgür oldugunu falan yazdın..

eğer herkes özgürse insanları rahtsız etmeden de içkisini rahatlıkla içebilmeli di mi??

yanlış anlama sana garezim falan yok ama çelişki oluyo

Şu an Ülkede insanlar İÇKi mi içemiyor allah allah ben nasıl içebiliyorum hala...DEmeK Ki sadece ben özğürüm)

BEN İçki yasaklanıyor diye weryansın edenlere karşi yazdım bu yazıyı..

İÇKİ yasaklandı diye ŞERİAt geliyor LAKiKLİK yıkılıyor CUMHURİYET elden gidiyor diye çırpınanlara binaen yazdım dikkatli okursann..

WE Diyorum Ki gene Bu SON KALEDE YIKILDI İÇKİ YASAKLANDI cümle kalıbından benim anladığım budur..

WE DOLAsıyla Bu BAşLIK altında TAKİYYE yapmak....

DEmek Bir İÇKi yasaği ile ŞERİAt gelecek ne kadar saçma bir düşünce...

DEMEK bir İÇKİ yasaği yüzünden CUMHURİYET yıkılacak LAİKLİK elden gidecek...

EĞERKi cumhuriyet İÇKİ içmekle yıkılacaksa son kale düşecekse ben yemin ederim bir daha alkol içmem...

EĞER Kİ yine İÇKi içmekle ŞERİAT gelicekse İnan yemin ederim HEr gün alkol İçerim..

eger bu kadar yazilandan sen bunu çikardiysan benim sana edecek tek bir lafim yoktur.

bu ülkeye zaten seriat giremez, aciz mi Türkiye ya?

israrla hükümetin yasak koymadan önce egitim vermesi gerektigini savunuyorum sen hala bana seriattan korkuyor diyorsun. arkadasim yasaklansin banane ben zaten içki bile içmem ki?

3 tane madde yazmissin, 3 senede bunlar oldu demissin demek akp hükümeti kalsa 50 senede anca yasanacak refah bir ülkeye sahip olacagiz.

beni içki miçki ilgilendirmez. ben öncelikle ülke ekonomisine, issizlik oranina, fazilere, gayrimenkullere vs bakarim. bir hükümetin varligi öncelikli olarak ekonomi içindir. sonra yasaklanmasi gerekenler yasaklansin ki, egitim olmadan da bir ise ya-ra-maz!

artik bana böyle suçlamalar yöneltme. ne demek istedigimi anla artik yani. içki pat diye yasaklanmaz. kendi bölgelerini temizle eylemi gibi görüyor halk. tepki topluyorlar farkinda degiller. emin ol hükümetin degismesi beni mutlu bile eder keske halkin gözü açilsa. ama desteklediginiz seyleri bi de kendiniz oturun bir elestirin ya napti bu ülke için de simdi kendi mintikasini temizliyor? göz boyamalar bitsin artik.

o yaziyi üstüme alinmadim. cevap vermemin sebebi topic'i benim açmamdi.

Sen benim yazdıklarımdan ne kadar ne anlam çıkarıyorsan bende senin yazdıklarından o kadar anlam çıkarıyorum....

YAzılarımı dikkatli oku Eğitim konusunda we Ülke ekonomik sorunları hakkında senle aynı düşüncede olduğumu belirtmiştim...

Körü körüne okuma Lütfenn...

www.kafkas.org.tr

kaba ajitasyondan ve bağnazlıktna uzak. oldukça değerli kafkas yazarlarının hazırladığı bir site.

sende bu siteyi hazırlayan yazarlardan birisin değilmi?

Ne zamandır KOministler MÜSlüman çeçenlere destek wermeye başladı...

TAbi Ki kendi çıkarları doğrultusunda menfaatleri doğrultusunda...

Niye Mi: Şu an Ki Hükümeti yıkıp tekrar Kominst rejimi kurmak we iktidar olmak için....

Ama özünde ÇEÇENLER kendi bagımsızlığını ilan edip we Bu TOPRAKLARDA özğürce dinini yane İSLAmı yaşamak için bir mücadele weriyorlar...

YıLlarca baskı altında yaşadıkları zorla baskı ile dinleri değiştirilmek istendi soyisimler kowski tanımlaması getirildi...Bunlarda mı yalan bunları yapanlar RUS KOMİNİZM rejiminde Ki insanlar değillermiydi...

sana BOL şans her neye inanıyor we her ne uğurda yaşiyorsan....

Gönderi tarihi:

zaten tek yaptıkları bu göz boyamak göze gözükür ne varsa onu yapıyorlar tamamen reklam amaçlı dikkat ederseniz kazandıkları belediyelerde ilk yaptıkları iş park yapmak, park düzenlemek

En basiti ankara belediyesinin gençlik merkezleri var...Bence bu küçümsenecek birşey değil...

Ayrıca yapılanları beğenmeyen arkadaşlar siz gelinde bir İzmir'e bakın bakalım...Çocukluğumdan beri İzmir aynı İzmir!!

Değişen sadece Belediye Başkanı seçileceği her dönem Konak Saat kulesinin çevresinin yeniden düzenlenmesi....

Sadece 1-2 belediye hızla gelişmiştir..Onların da hangi partiye bağlı olduğu bellidir!!Aksinin iddia eden buyursun...

İzmirde Hizmetin H si bile yok!!Sizin istediğiniz buysa buyrun!

Ankara vs. eleştirenler bu hizmeti mi beğeniyor acaba?

Gönderi tarihi:

Çağdaşlık özgürlük demek. Bunu anlamakta neden bu kadar zorlanıyoruz anlamıyorum. Bunu yaparak içkiyi sadece el altından içilmesini veya yeraltına inmesini sağlamış oluyorlar. İçkiyle uğraşacaklarına kendi işlerini yapsalar ya. Bir sürü insanın yardıma ihtiyacı var ama yokk olmaz başka işleri var hemde daha mühim,İçki yasaklanacak parkda

Yani siz parkta icki satmayinca parkta icki içilmeyecekmi zannediyorsunuz. Bir arada taksim meydana cami yapma girişiminde bulundular tabiki camiler yapılsın kimse buna karşı değil ama kalkıp beyoğlunun göbeğine de cami yapılmasının mantığını çözemiyorum ki zaten istiklal caddesini bilen orada bir ağa cami olduğunu ve bir ikincisinin de 200 metre ilerde yapılmasının tamamen küçük oyunlar için yapılmak istendiğini anlar.Bakalım daha neler göreceğiz.

Kolay Gelsin

Gönderi tarihi: (düzenlenmiş)

Şu an Ülkede insanlar İÇKi mi içemiyor allah allah ben nasıl içebiliyorum hala...DEmeK Ki sadece ben özğürüm)

.

.

.

sana BOL şans her neye inanıyor we her ne uğurda yaşiyorsan....

kafkasya da kowski soyadı yoktur, rusya da da :)

zorunlu soyadı uyuglamasıda bulgaristanda olmuştur, kafkasya da böyle bir uyuglama yok. gerçekten emrak ediyorum neredne okuyorsun duyuyorsun sen böyle şeyleri. çeçenyada ve diğer kuzey kafkasya topraklarında ki "ov" ve "ev" le biten soyadları onların tarihsel soyadlarıdır. Nerimanov gibi, Galiyev gibi daha dünyada soyadı kanunu çıkamdan ve rusya da komünsitler iktidara gelmeden yüzyıllar öncede bu soyadlarını kullanırdı kuzey kafkasyalılar. kimse tarafından değiştirilerek koyulmamıştır. ve soyadı kowski yle biten kafkas yoktur. kowski beyaz rusların soyadlarında vardır. ukrayna, moldova vs.

insanların her konuda fikir beyan etmesi taraftarıyım. ama gerçek ve doğruluğu bulunan cümlelerle

Tarih: Düzenleyen: Admin
Gönderi tarihi:

YAzımda içmemekle olcaktı düzeltimm..

EĞERKi İÇKi içmemekle ŞERİAAT geleceksem yine yemin ederim HEr Gün İÇKi içerdim...

özür yanlış yazmişim yeni farkettim..

körü körüne okumuyorum. benimle ayni fikirde oldugunu söylemistin. simdi benle öncelik sirasinda ayni fikirdesin ama basbakani destekliyorsun? o kadar çocuk aç açikta, çalisiyor. aileler cinnet geçiriyor, kendilerini çocuklarini katlediyor, hirsizlik hat safhada. ama alkol yasaklaniyor?

kimse benden bu adami desteklelememi beklemesin. alkole hep karsiydim hep te diyorum ama halki için biseyler yapsin sadece kendi partisinin aileleri için degil.

Gönderi tarihi:

körü körüne okumuyorum. benimle ayni fikirde oldugunu söylemistin. simdi benle öncelik sirasinda ayni fikirdesin ama basbakani destekliyorsun? o kadar çocuk aç açikta, çalisiyor. aileler cinnet geçiriyor, kendilerini çocuklarini katlediyor, hirsizlik hat safhada. ama alkol yasaklaniyor?

kimse benden bu adami desteklelememi beklemesin. alkole hep karsiydim hep te diyorum ama halki için biseyler yapsin sadece kendi partisinin aileleri için degil.

BAk yine yanliş anlamişsin yada ben anlatamadım...

Ben hiÇ bir yazimda TAYYİB erdoğan denen şahsi korumadım...We Korumam ...

Sen we diğerlerindende bu adamı(TAYYİB) desteklemenizi istemedim...

Sadece her Hükümete tanıdığımız zamanı bu adamada tanıyın dedim...

Bu oadamı desteklediğim anlamına gelmez sanırım...

kafkasya da kowski soyadı yoktur, rusya da da :)

zorunlu soyadı uyuglamasıda bulgaristanda olmuştur, kafkasya da böyle bir uyuglama yok. gerçekten emrak ediyorum neredne okuyorsun duyuyorsun sen böyle şeyleri. çeçenyada ve diğer kuzey kafkasya topraklarında ki "ov" ve "ev" le biten soyadları onların tarihsel soyadlarıdır. Nerimanov gibi, Galiyev gibi daha dünyada soyadı kanunu çıkamdan ve rusya da komünsitler iktidara gelmeden yüzyıllar öncede bu soyadlarını kullanırdı kuzey kafkasyalılar. kimse tarafından değiştirilerek koyulmamıştır. ve soyadı kowski yle biten kafkas yoktur. kowski beyaz rusların soyadlarında vardır. ukrayna, moldova vs.

insanların her konuda fikir beyan etmesi taraftarıyım. ama gerçek ve doğruluğu bulunan cümlelerle

benim aklıma ilk kowski geldiği için kowski dedim eywallah..ev,ov.ev olsun ben bunada inanmıyorum ve sana bir yazı yazıyorum ALINTIDIR dikkatini çekim sonra sen yazdın deme bana)

Bunu sölerken bütün KAvlasya halklarını kastettim...We TAİRİHİ ANALİZİ İLE İLGİLİ BİR YAZIDIR BU KAFKASYANIN OKUYUNCA BELKİ banada hak werirsin....

KAFKAS HALKLARININ ETNOLOJİK ANALİZİ

HULUSİ ÜSTÜN

Şurası üzüntü vericidir ki Kuzey Kafkasyalıların insanlığın yeryüzündeki serüveninde oynadıkları rolle, onların haklarında bilinenler arasındaki oran çok dengesizdir.

Bu bölge ve bu bölgede yaşayan halklar hakkında bilinenler hala bir sürü açmaz ve çıkmazla gölgelenmiş durumdadır. Oysa hala Kuzey Kafkasya dünya gündeminin en önemli başlıkları arasındadır ve ileride de bu konumunu koruyacaktır.

Sadece siyasi gelişmelerdeki rolü ve belirleyiciliğiyle değil, her yönüyle günümüzdeki durumunu sağlıklı değerlendirmek ve doğru sonuçlara ulaşmak için irdelenmesi gereken kültürel, dini, antropolojik ve linguistik bilimler bakımından da bu bölge dünya bilimsel birikimi açısından en önemli kaynak alanlarından birisidir. Yazık ki bölgenin içinde bulunduğu siyasi çalkantılar yerli halkların dünya kültürüne olan sorumluluklarını yerine getirmesine engel olacak bir yapı sergilemektedir.

Kafkas halkları sahip oldukları bakir değerleri anlatmak ve dünya bilimsel envanterinde hakkı olan yere ulaşmak yerine değerlerini korumak için savaşmak veya başkalarının istediği savaşlarda taraf olmak zorunda bırakılmaktadırlar.

Kuzey Kafkasya'nın kültürel tarihini aydınlatmak, dünyanın kültür tarihini aydınlatmak noktasında çok etkili bir çalışma olacaktır. Çünkü uygarlık beşiği olan bölgelerin geçiş noktasında, tarih boyunca göç yolları üzerinde hiçbir vakit durağan olmamış bir konumda bulunan Kuzey Kafkasya insanlığın yaşam sürecinde ne noktadan bakılırsa bakılsın belirleyici olan bir bölgedir. Bu durum dün olduğu gibi bu gün de böyledir ve yarının, eski dünya kıtasının kaderi üzerinde çok büyük bir değişiklik yapmayacağı kesin gibidir.

Bu bölgenin değerlerine ilişkin yapılacak bir yığın çalışmanın antropoloji, etnoloji, arkeoloji ve linguistik bilimlerini temel alması gerekir. Bu coğrafya bugün bünyesinde barındırdığı bir çok etnik grubu, dili ve kültürü bir çok noktada kaynaştırmıştır. Yaşayan halkların bugün farklı kimlikleri korumuş olmaları da etnik yapıları ve sosyal antropolojileriyle bağlantılıdır.

Bu bölgeden gelip geçen halklar bir rüzgar gibi gelip geçmemiş, bir sel gibi gelmiş, bir şeyler bırakmış ve bir şeyler alıp götürmüştür. Bu demografik hareketlenmeler bölge etnolojisinin şekillenmesinde birinci belirleyici rolü oynamıştır. Her bölge farklı etnik grupların farklı etkileriyle karşılaşmış, karışmış ve şekillenmiştir. Bu durum dili olduğu kadar etnolojiyi ve sosyal kimliği de farklı oranlarda değiştirmiştir. Yoksa ilk çağdan beri bölgede bu kadar farklı etnik grubun ve dilin bulunduğunu kabul etmek bilimsellikten uzak bir yaklaşım olur. Bu bağlamda tarihsel süreç incelendiğinde bölge etnolojisini belirleyen unsurlar olarak şu başlıklarla karşılaşırız.

1-Otokton Etnisite

Dağların kuzey yamaçlarında daha özgün olarak göze çarpan ve antropolojik özgünlük sergileyen beyaz ırka mensup insan gruplarıdır. Bu etnisitenin dili tamamen bağımsızdır ve ilkçağlarda tüm Avrasya'da etkili olmuş bir yada birkaç topluluktan oluşur. Anadolu'da Hititler, Avrupa'da Kelt, Bask, Alban ve Etruskler bu etnisitenin kalıntıları olabilir.

Kuzey Kafkasya mitolojisi ve dilleri bu döneme ait verilere ulaşabileceğimiz kısıtlı kaynaklardandır. Buna göre buzul çağı sonrası insanlığın en uzun ve en karanlık döneminde bu bölgede her şeyiyle özgün bir yapı oluşmuş ve sonrasında bu özgün yapı bölgede ortaya çıkan halkların da temel nüvesini teşkil etmiştir.

Meot, Sind, Zikh, Pses, Kimmer ve benzeri halklar bu dönemin otokton halkları olmalı. Destanlar çağı olarak değerlendirebileceğimiz bu dönemde bölgede yaşayan halkları "Nartlar" olarak isimlendirebiliriz. Bu halkın konuştuğu dil bu gün bölgede yaşayan çoğu halkın dilinin temelini teşkil eden ve dilbilimciler tarafından farklı bir grupta değerlendirilen Kafkasya'ya özgü bir dildir.

Bugün bölgede konuşulan bütün yerel dillerde bu dilin kalıntılarını bulmak mümkündür ki th, tl, phl, kh, gibi bölge insanının gırtlak yapısına mahsus sesler, yardımcı fiillerin kullanımı, erillik dişillik özellikleri, fiil çekimlerindeki matriks yapılanmalar gibi gramer özellikleri, thamade, nıse, ssı, nase, geşh, gibi bütün dillerde ortak olan özgün sözcükler bu çağlarda bölgede konuşulan bu özgün dilin kalıntılarıdır.

Bu etnisite bugün Abhaz-Adiğe, Kartvel ve Nah dillerini konuşan halkların temelini oluştur.

2-İndogermen Etnisite

Avrupa halklarının antropolojik temelini teşkil eden bu etnisite Hindistan'dan Britanya'ya kadar uzanan coğrafyada etkili olmuş bir ırk ve dil grubunu kapsar. Hintliler ve İranlılar kendilerini ırksal açıdan Arian olarak adlandırırlar. Bu terim daha sonra beyaz ırka mensup Hint-Avrupai dil kullanan bütün halkların ortak adı oldu. Kuzey Kafkasya bu grubun iki yaşam alanının ortasında bulunduğu için Anadolu ile birlikte Arian halkların geçiş bölgesi olmuştur. Irandan Avrupa'ya geçen Arian unsurlar bu bölgede kalıcı izler bırakmışlardır ki Osetler, Talişler, Tatlar bu hareketlenmenin kalıntılarıdır.

Özellikle tarih içinde Alanlar olarak adlandırılan Asetinler'in bölgedeki varlığı oldukça eskiye dayanmaktadır. Antik çağda tüm güney Rusya ve Kafkasya'yı kaplayan bölgede hakimiyetlerini hissettiren Alanlar Iskit-Sarmat diyalektlerinden birini konuşmaktaydılar ve Arian etnosuna mensuptular. Kuzey Kafkasya'da bir siyasi birliğin bu halk eliyle oluşturulmuş olması yerli etnisiteye tamamen kaynaşması sonucunu doğurmuştur. Bu etnisitenin varlığı Kuzey Kafkas dillerine Hint Avrupai sözcükler ve diğer kültür öğelerini sokmuştur. Bölgedeki bir çok coğrafi ad ve bazı mitolojik tanımlar onların yadigarıdır. Asya ve Avrupa'nın bütün eski halklarıyla akraba olan Alanlar iç Avrupa'ya yaptıkları akınlarla önemli göç dalgalarına neden olmuştur. Fransız dilbilimci Dumesil onlardan " Yüce Roma'yı aydınlatan Kafkas halkı" olarak bahseder. Hatta Nart destanlarının temel motiflerini ve tiplerini İndo-Germenik verilerle açıklamaya çalışır. Ona göre bu destanlarla Roma, İskandinav, Got söylenceleri arasındaki bağlar Alanların taşıdığı mitolojik öğelerden kaynaklanmaktaydı.

Avrupa'yı baştan başa kat eden hatta Britanya'ya uzanan Alan halkının Kuzey Kafkasya'da kalanları yerli etnisite içinde erimiş, fakat önemli farklılıkları muhafaza ederek Asetin halkını oluşturmuştur. Bu etnisite Kafkas ırkı üzerinde oldukça belirgin etki yapmış, bir çok ırki özellik bakımından yerli halkları komşuları olan

Hint Avrupalı kavimlerden ayrılmaz hale getirmiştir.

Kuzey Azerbaycan'daki Taliş halkının Kürtlerle birlikte dilde Arien özellikler taşıyan karma etnisiteler olduğu düşünülebilir. Bununla birlikte Talişler komşu Iran ve Ermeni halklarının baskın etkileri neticesinde yerli etnisite ile kaynaşamamış, daha çok Arien özelliklerini korumuştur.

3- Turani Etnisite

Bilindiği kadarıyla Kuzey Kafkasya M.Ö III. Yüzyıldan beri akın akın gelen iç Asyalı kavimlerin geçiş bölgesi üzerindedir. Bu akınların çoğu Kafkas Dağları eteklerinde erimiş ve dağılmıştır. Bölgeye yer yer kalıcı olmak niyetiyle yerleşen Asyalı Kavimler zamanla yerli etnisite arasında çözülmüş veya adacıklar halinde varlığını korumuştur. Bu dönemde yapılan Hun, Kuman, Peçenek, Kıpçak, Uz ve tatar akınları sonucunda dilde, antropolojide ve sosyal yapıda farklılaşmalar meydana gelmiştir. Ural Altay dil grubundan sözcükler Kafkas dillerine girmiştir. Asya'ya has çekik gözler, siyah düz saçlar, çıkık elmacık kemikleri antropolojik kalıntılar olarak yerleşmiştir. Üretim, silah ve giyim kuşam öğeleri alınmıştır. Asya mitolojileri ve inanç sistemleri yerli halka ait değerlere karışmıştır. Turani kavimlerden Kuzey Kafkasya'da tutunabilenler Karaçay, Balkar, Kumuk, Nogay gibi adlarla kabileler olarak varlığını sürdürmüştür fakat bu kavimlerin etnisiteleri yerli etnisite ile iç içe girerek dil haricinde erimiştir. Bir Karaçay'ı komşusu olan Kabardeyler'den ayırmak kolay değildir. Asyalı fizik özellikleri yerlilerden daha belirgin halde olmayan bu unsurlar kültür olarak da Kafkasya'nın diğer halklarından ayırt edilemez.

Bununla birlikte asıl etki Kuzey Kafkasya'da siyasi birlik oluşturan Türk ve Tatar grupları eliyle gelmiştir. Museviliği kabul eden Hazar Hanlığı döneminde bölge dönemin güçlü uygarlıklarıyla ilişki kurmuş, ticaret dili Türkçe olmuş ve Türk yönetim tarzı olan toprağın kral çocukları arasında paylaştırılması geleneği her prensin yönetimi altındaki topraklarda farklı idareler kurması, kabilelerin yer yer kesin çizgilerle birbirinden ayrılması sonucunu doğurmuştur.

Bugün yerli halklar arasında bir çok aile ismi Turani isimlerdir ve farklı kabileler arsında aynı isime rastlanılır. Hazarlar döneminde Terek kıyılarını yurt tutan Kabar adlı Hun Macar topluluğunun nereye gittiği belirsizdir ama bu gün orada Kabardey adlı bir halkın varlığı kesindir.

Kumuklar'ın Borağan ailesinin Kabardeyler'de Brağun, Çeçenler'de Barağan olarak korunması, bir çok yerli kabilede Akbaş, Tokmak, Karaçay, Duman, Tatar gibi Türkçe aile isimlerinin olması bu etnisitenin kalıntılarının günümüze kalmış olduğunu gösterir. Türk literatüründe Hun olarak adlandırılan Gun topluluğunun bu gün bir Çeçen taypı olarak Gunoy adıyla anılışı bu topraklarda hangi soydan insanların ne şekilde kaynaştığı, tam manasıyla eski dilde ifade edildiği üzere "neşvünüma" bulduğu gerçeğini gözler önüne serer.

4- Semitik Etnisite

Ortadoğu'daki Arap - İbrani halklarının mensup olduğu bu grup diğerleri kadar etkin olmamakla birlikte Kafkas halklarının yapısında izlerini barındırmaktadır.

Bu etki daha çok dinen Museviliği benimsemiş fakat ırken İsrail oğlu olmayan Hazarlar döneminde yer etmiş olmalıdır. Bu çağlarda Orta doğudan ve İspanya'dan Musevi ailelerin Kafkasya'ya gelmiş olduklarını tarihi kayıtlardan öğreniyoruz. Cumartesi gününe Şabat denmesi, Karaim, Kohen, Cutki gibi aile adlarının hala korunuyor olması onlardan kalmış bazı izlerdir.

Bugün Dağıstan'da yaşayan Tat halkının Hazar kalıntısı olma ihtimali yoktur çünkü konuşulan dil Turani değildir. Bununla birlikte söylenceye dayanan bir görüşe göre onların Asur kralı Nabukadnezar tarafından İsrail'den çıkarılıp dağlara sürülen İbraniler olduğu görüşü daha gerçekçi görünmektedir. İkinci Sami etkisi 7. yy da başlayan Arap akınlarıyla Kafkasya'ya girmiştir. Din tebliğinin bölgedeki halklarca kabul görmesi fakat şiddetli Hazar mukavemeti Arap akıncıların bu bölgede zorlanması sonucunu doğurmuştur. Arap orduları bu dağların güney yamaçlarında erimiş ve daha yukarıdaki Slav ve Turani topluluklara dinin ulaşması çok sonraki dönemlere kalmıştır. Bu çağlardan geriye kalan Dağıstan ve Çeçenistan bölgelerinde varlığını koruyan Arap isimleri, Arap aileleridir.

Çerkesler arasında hala Kurayş adını taşıyan bir aile vardır. Evliya Çelebi Çerkesler'in ve Arnavutlar'ın Moğol saldırılarından kaçmış Arapların torunları olduğunu yazar ve bazı aile isimlerini delil gösterir. Fakat bu iddianın bilimsel olmadığı ortadadır.

Bütün geçiş bölgeleri gibi bünyesinde bir çok zıtlığı, bir çok farklılığı ve bir çok özgünlüğü korur Kafkasya. Bu bölgenin şansı etekleri arasına aldığı her halkı özümseyip benimseyen geçit vermez dağlara sırtını dayamış olmasıdır.

İskender'in ordularını da Moğol akınlarını da Tatar saldırılarını da bu dağlar durdurmuş vadileri arasında eritmiş, sonra onları kendisinden bir parça yapmıştır. Bu nedenle Çerkes kimliğinin bir tek etnisiteye mal edilmesi doğru olmaz belki bu konuda söylenecek en doğru söz Çerkes kimliğini oluşturan tüm unsurların kendi özelliklerini kaybedip diğerleriyle birleşmek suretiyle öncekilerden hiç birine tam olarak benzemeyen ama bu coğrafyaya özgü, bu dağları yaşam alanı olarak seçmiş yeni bir etnisite ve farklı bir halklar topluluğu olduğunu dile getirmek olsa gerek.

Gönderi tarihi:

önce, kafkasların soyadlarının ruslar tarafından zorla değiştirildiğini iddia ediyrosun. sonra o soyadlarının tarihsel kökenini anlatmaya çalışan bir yazıdan alıntı yapıyorsun :)

Gönderi tarihi:

Gerçekten başlık çok etkileyici bende gerçekten ciddi bişey var sandım.

Korkmayın efendim sizde kaleler bitmez nerde bir kuytu nerde karanlık biryer var orda kale kuruyorsunuz.Ayrıca bence siz ankarada oturmuyorsunuz.Şu anda gençlik parkı serseri yuvası ayyaşı şarapçısı hepsi orda saat 2:30 3:00 den sonra gidinde bir gezin son kalenizi ne halde.

Bence yapılan gayet dogru devlete ait yerlerde içki içilmesi sakıncalı geliyor bana siz nasıl türbanlı insanları kamusal alanlarda görmek istemiyorsanız bende içki içen insanları görmek istemiyorum lokantamı yok sanki büyükşehir belediyesi içki satışını mı yasakladı gitsinler başka yerlerde içsinler.

Gönderi tarihi:

önce, kafkasların soyadlarının ruslar tarafından zorla değiştirildiğini iddia ediyrosun. sonra o soyadlarının tarihsel kökenini anlatmaya çalışan bir yazıdan alıntı yapıyorsun :)

Arkadaşim orrda alinti olduğunu belirttim ayrıca benle özel bi sorunun warsa bunu belirt ayrıca gülüp durma...

BAna göre öle Ruslar KAFKAs halkını RUSlaştırmaya çalişmiştir...

SAna göre olmayabilir...BEn soyisimlerininde değiştirildiğini sölüyorum sen nasıl dersen de...

Sende değiştirilmediğine we KAFKAS halkının RUSlaştırılmaya çalişilmadığı soyisimlerinin değiştirilmediğine dair ban ALİNTİ bi yazı bul yaz....Sana hak werimm..

Seninde araştırmacı olduğuna inanim....

Gönderi tarihi:

ayyaş ve şarapçıalrı için bulundukları yerdeki kafelerin içki satıp satamması önemli değildir, onalr zaten sokakta içer.

benim anlamadığım sizin kafanızda yarattığınız, alkol satılan yer varsa manzara budur imajı. nasıl oluyorda o zaman istanbulun en nezih yerleri içkili kafelerin olduğu yerler, ve en rezil berduşların cirit attığı yerlerde , alkollu içki satılmayan bölgeler.

Arkadaşim orrda alinti olduğunu belirttim ayrıca benle özel bi sorunun warsa bunu belirt ayrıca gülüp durma...

BAna göre öle Ruslar KAFKAs halkını RUSlaştırmaya çalişmiştir...

SAna göre olmayabilir...BEn soyisimlerininde değiştirildiğini sölüyorum sen nasıl dersen de...

Sende değiştirilmediğine we KAFKAS halkının RUSlaştırılmaya çalişilmadığı soyisimlerinin değiştirilmediğine dair ban ALİNTİ bi yazı bul yaz....Sana hak werimm..

Seninde araştırmacı olduğuna inanim....

sen o alıntı yaptığın yazıyı okumadın galiba :)

o yazının neresinde ruslaştırmadan ve soyadlarının değiştirildiğinden bahsediyor. senin alıntı yaptığın yazı zaten anlatıyor o soyadlarının kaç bin yıllık olduğunu, gerçekten komik olma. alıntıyı yapan sensin ben değil. önce alıntı yaptığın yazıyı bir oku bakalım. ben sevgili Hulusi Üstün'ün yazısını araştırmasını referans olarak alırım. zaten benim anlıntı falan yapmamada gerek kalmamış.

birde iyrosun ki soyadlarının değiştirilmediğine dair yazı ver bana.:) sen küçükken bulgaristanı anlatan Yeniden Doğmak dizisini falan izlemişsin hatalar karışmış. tekrar söylüyorum soyadı değiştirme uygulaması Buglaristan da olmuştur. kafkasya da değil bulgar türklerininde kafkasyayla ilgileri yoktur.

niye gülmiyeyim, hem kendi iddanı çürüten bir yazıdan alıntı yap hemde hala ida et :)

Gönderi tarihi:

hedef kitle zenginler olabilir mi acaba adı üstünde fakir berduşt adam zaten giyinmeye yemege para bulamıyor kalkıp bide nasıl içki alacak o yüzden zenginlerin cebinden paralarını alması daha kolay içkide bunun çoook iyi bir yolu.Bir bardak viskiye milyarlar veren adamlar var bu ülkede ben olsam bende oralarda içki satardım.

Ayrıca sizin fikrinizi bilemem ama bizim halkımız bişeyin pisligini çıkarmaya bayılıyor.Tamam çok güzel adam lokantada içiyor ama oyle bir içiyorki kendinden geçiyor sonra ordan çıkınca bir saga bir sola bulaşıyor milletin yanında çocugu mu var karısı mı var hepsini dümdüz geçiyor.Tamam belki herkes boyle degil ama hani bu basortüsü muhabbetindeydi galiba biri bir laf etmişti"kurunun yanında yaşta yanıyor."işte buda aynı durum

belki düşüncem yanlış ama içki içen herkes bana potansiyel bir suçlu gibi görünüyor.Komşumuzun kızı daha bir ay önce sorhoş ehliyeti olmayan bir serserinin altında ezildi belkide bundan çok etkilendim bilemiyorum

Gönderi tarihi:

hedef kitle zenginler olabilir mi acaba adı üstünde fakir berduşt adam zaten giyinmeye yemege para bulamıyor kalkıp bide nasıl içki alacak o yüzden zenginlerin cebinden paralarını alması daha kolay içkide bunun çoook iyi bir yolu.Bir bardak viskiye milyarlar veren adamlar var bu ülkede ben olsam bende oralarda içki satardım.

Ayrıca sizin fikrinizi bilemem ama bizim halkımız bişeyin pisligini çıkarmaya bayılıyor.Tamam çok güzel adam lokantada içiyor ama oyle bir içiyorki kendinden geçiyor sonra ordan çıkınca bir saga bir sola bulaşıyor milletin yanında çocugu mu var karısı mı var hepsini dümdüz geçiyor.Tamam belki herkes boyle degil ama hani bu basortüsü muhabbetindeydi galiba biri bir laf etmişti"kurunun yanında yaşta yanıyor."işte buda aynı durum

belki düşüncem yanlış ama içki içen herkes bana potansiyel bir suçlu gibi görünüyor.Komşumuzun kızı daha bir ay önce sorhoş ehliyeti olmayan bir serserinin altında ezildi belkide bundan çok etkilendim bilemiyorum

o zaman futbol maçlarınıda yasaklayalım, çünkü küfür ve rezalet doruğa çıkıyor. halk kosnerlerinide yasaklayalım rezaletsiz geçenini duymadım he?

ha bu arada ailelerin geceleri toplcua aprka falan gidemedikelri semtlerde kafeler içki falan satmaz. mesela esenler, sultanbeyli, gaizosmanpaşa. :)

Gönderi tarihi:

ayyaş ve şarapçıalrı için bulundukları yerdeki kafelerin içki satıp satamması önemli değildir, onalr zaten sokakta içer.

benim anlamadığım sizin kafanızda yarattığınız, alkol satılan yer varsa manzara budur imajı. nasıl oluyorda o zaman istanbulun en nezih yerleri içkili kafelerin olduğu yerler, ve en rezil berduşların cirit attığı yerlerde , alkollu içki satılmayan bölgeler.

sen o alıntı yaptığın yazıyı okumadın galiba :)

o yazının neresinde ruslaştırmadan ve soyadlarının değiştirildiğinden bahsediyor. senin alıntı yaptığın yazı zaten anlatıyor o soyadlarının kaç bin yıllık olduğunu, gerçekten komik olma. alıntıyı yapan sensin ben değil. önce alıntı yaptığın yazıyı bir oku bakalım. ben sevgili Hulusi Üstün'ün yazısını araştırmasını referans olarak alırım. zaten benim anlıntı falan yapmamada gerek kalmamış.

birde iyrosun ki soyadlarının değiştirilmediğine dair yazı ver bana.:) sen küçükken bulgaristanı anlatan Yeniden Doğmak dizisini falan izlemişsin hatalar karışmış. tekrar söylüyorum soyadı değiştirme uygulaması Buglaristan da olmuştur. kafkasya da değil bulgar türklerininde kafkasyayla ilgileri yoktur.

niye gülmiyeyim, hem kendi iddanı çürüten bir yazıdan alıntı yap hemde hala ida et :)

ben o yazıyı okudum okumadığı nerden çıkardın sen iyi oku esas o YAzıda kafkas halklarının içinde moğallardann kaçan arapların torunları oldukları söleniyor Ki ben Hiç bir arabın soyadının ov,ev,av,iv, diye bittiğini görmedim..Demekkkki sonradan değişmiş..Burdan bu kanıya warıyorum..

Ayrıca İSt un en nezih yerlerinin içkili kafelerin olduğunu nerden çıkarıyorsun.. O nezih ortamlarda ne pislikler dönüyor biliyormusun...

İŞte insana werdiğin değer burda senin HZ.Mewwlana ne olursan ol gene geL derken sen en rez<ziL berduşlar diyerekten bazı insanları we bazı semtleri karalıyorsun...

ALKOl satalım o zmaan Bölgelerde nezih semtler olsunlar..Senin deyiminle en reziL berduşlarda orda cirit atmasınlar))

Gönderi tarihi:

ben o yazıyı okudum okumadığı nerden çıkardın sen iyi oku esas o YAzıda kafkas halklarının içinde moğallardann kaçan arapların torunları oldukları söleniyor Ki ben Hiç bir arabın soyadının ov,ev,av,iv, diye bittiğini görmedim..Demekkkki sonradan değişmiş..Burdan bu kanıya warıyorum..

Ayrıca İSt un en nezih yerlerinin içkili kafelerin olduğunu nerden çıkarıyorsun.. O nezih ortamlarda ne pislikler dönüyor biliyormusun...

İŞte insana werdiğin değer burda senin HZ.Mewwlana ne olursan ol gene geL derken sen en rez<ziL berduşlar diyerekten bazı insanları we bazı semtleri karalıyorsun...

ALKOl satalım o zmaan Bölgelerde nezih semtler olsunlar..Senin deyiminle en reziL berduşlarda orda cirit atmasınlar))

moğol ve arap dediklerinin soyadlarının aynen durduğunuda yazıyor adam yazısında dimi :) bu soyadları üzerinden nereden geldiklerini araştırıyor Hulusi Özmen okunda nasıl okudun :)

insanalrı değil semtleri karalıyorum yine karalarım rezil semtler vardır istanbulda, berbat semtler vardır, pislik semtler vardır. :) bir yerin berduş serseri yatağı olması için orada içki satılması kıstas değildir. verdiğim örnekler ve semtler gibi kafelerin içki satmadığı yerlerde aileler gece parka gitmeyi bırak kimi mahallelerinde sokağa çıkmaz gece.

ben Yedikulede oturuyorum doğam büyüme, baya alkollu içki satan yer var, ama bir bayan gece ikide bile sokaktan geçse rahatsız eden olmaz. ama bunu esenler atışalanında düşünemiyorum.

Gönderi tarihi:

Rezil Berduşlar dediklerin insanlar değilmiydi onların gezdiği yerler semtler değil miydi yazında kastettiğin...

Bende ÜSküdarda oturuyorum benim semtimdede rahatça insanlar geziyor...

WEBütün semtlerde özgürce gezmeleri gerek...

Semtlere göre değerlendirme yapma işte ordaki insanların eğitim sewiyesi we aldıkları terbiye ile alakalı bu olaylar...

WErdiğin örneklerde Ki semtlerde en çok göç alan ilçeler olduğundan kaynaklanıyor...

Sende hak weririsin ki İStanbuL en çok göç alan wilayet...

Gönderi tarihi:

Rezil Berduşlar dediklerin insanlar değilmiydi onların gezdiği yerler semtler değil miydi yazında kastettiğin...

Bende ÜSküdarda oturuyorum benim semtimdede rahatça insanlar geziyor...

WEBütün semtlerde özgürce gezmeleri gerek...

Semtlere göre değerlendirme yapma işte ordaki insanların eğitim sewiyesi we aldıkları terbiye ile alakalı bu olaylar...

WErdiğin örneklerde Ki semtlerde en çok göç alan ilçeler olduğundan kaynaklanıyor...

Sende hak weririsin ki İStanbuL en çok göç alan wilayet...

semtlere göre değerlendirme yapmıyayım mı. valal bilmemde istersen git bir dolapderede otur :)

bir semtin yaşanabilir olamsı içki satılıp satılmamasına bağlı değildir. orada yaşayan isnanlara bağlıdır, yedikule, samatya, kuzguncuk, pangaltı, kurtuluş, balat, çengelköy, cankurtaran, ayasofya, buralarda alkollu içki satan kafelerde çoktur. ama istanbulun oturanalrın ekonomik seviyesi alt orta sınfı olsada istanbulun ne nezih semtlerinden sayılır.

Gönderi tarihi:

semtlere göre değerlendirme yapmıyayım mı. valal bilmemde istersen git bir dolapderede otur :)

bir semtin yaşanabilir olamsı içki satılıp satılmamasına bağlı değildir. orada yaşayan isnanlara bağlıdır, yedikule, samatya, kuzguncuk, pangaltı, kurtuluş, balat, çengelköy, cankurtaran, ayasofya, buralarda alkollu içki satan kafelerde çoktur. ama istanbulun oturanalrın ekonomik seviyesi alt orta sınfı olsada istanbulun ne nezih semtlerinden sayılır.

Bunu sen söledin ben değil İSt un en nezih yerleri semtleri İçkili kafelerin olduğu yerler diye ...

Biz ne dedik orda yaşayan insanlara bagli demedik mi hay allahım ya...

BAna İSt un semtlerini sayıyor hey hat.....

BAK topici iyi oku ankaralı bir arkadaş ne yazmiş ankara parklarını gece şarapçilar ayyaşlar parsellemiş gezemiyoruz diyor....

Demek ki neymiş Alkol içilmesinden rahatsız olanlarda warmiş....

RAhatsız oLanlarada saygı duy...

DİP NOT: burda son kalede yıkıldı başliği altında ne kastedildiğide aşikare yane bu başlikta Ankarada içki yasaklandı..Ankara KAle ya yakında bunlar cumhuriyetide yıkar denmeye çalişiliyor...

Ben bu anafikri çıkarıyorum bu başliktan...

Her Neyse ya....

Gönderi tarihi:

DİP NOT: burda son kalede yıkıldı başliği altında ne kastedildiğide aşikare yane bu başlikta Ankarada içki yasaklandı..Ankara KAle ya yakında bunlar cumhuriyetide yıkar denmeye çalişiliyor...

Ben bu anafikri çıkarıyorum bu başliktan...

Her Neyse ya....

Eger gerçekten baslıktan çıkarılması gereken buysa durum çoook vahim dostum ne yani cumhuriyet içkiyle mi ayakta duruyor.Görüyormusun içkici dergeçersin ama asıl cumhuriyet muhafızları onlarmış.ne alakası var içki ile lokanta bar ile cumhuriyetin ama dogru cumhuriyetin koruyucularının mekanı oraları camilerdekiler cumhuriyet düşmanı ordakiler yılmaz bekçileri degil mi cumhuriyetin.Nedir yani burdan çıkarılması gereken sonuç bu mu acaba konuyu ortaya atan arkadaştan bu konuda bilgi alabilir miyim?

Eger bunu kasdederek yazmadıysan lütfen yazdıklarımı üzerine alma.

Gönderi tarihi:

o zaman futbol maçlarınıda yasaklayalım, çünkü küfür ve rezalet doruğa çıkıyor. halk kosnerlerinide yasaklayalım rezaletsiz geçenini duymadım he?

ha bu arada ailelerin geceleri toplcua aprka falan gidemedikelri semtlerde kafeler içki falan satmaz. mesela esenler, sultanbeyli, gaizosmanpaşa. :)

+1 kardeşim...

Gönderi tarihi:

topic'i açan kisi ben oldugum için açiklama yapma geregi duydum:

Son Kale de Düsüyor, Hürriyet Gazetesinde ki basliktir. Gazetede ki haberi paylastim ve basliga sadik kalarak yazdim.

Maalesef hala alkolün yasaklanmamasi gerektigini, hükümetin ülkeyi seriata sürükledigini düsündügümüzü saniyorsunuz. bense bunlari okurken sadece gülüyorum :)

Sorun ülkenin elden gitmesi falan degil. Sorun hükümetin bulunduklari mekanlari kendilerine uygun yerlere dönüstürerek, bir çok gerekli konuyu es geçmeleridir. Alkole karsiyim, içmem, çok içenle de çok bir arada olmam. Ama alkol gibi bagimlilik yapan bir maddeyi yasaklamadan önce egitimi verilmeli......... ki alkol yasagina gelene kadar hükümetin yapmasi gereken bir sürü sey var...

Gönderi tarihi:

bu yasakta trübünlere oynamaktır dediğim gibi, parkı ayyaşalr berduşalr mesken edilmişte o yüzdenmiş. tabi canım bu sorunun tek çözümü oradaki içkili kafeleri kapatmak, yani ayyaş ve berduşları oradan uzak tutmak ( bir polis memuru bile yeter) yerine, akılcı bir çözüm.

aynı türban sorununda olduğu gibi. nasıl ki YÖK yasasını değiştirerek YÖK ün koyduğu yasakları elinden alabileck meclis gücüne sahipken. bunu yapmayıp sıkışınca türban konusunda kabdayılık yaparak durumu kurtarma yöntemi izliyorlarsa bu yasak mantığıda aynı.

Parkı gece ayyaş berduşlar sarıyorsa, bir ekip görev yapar bir tanesi yanaşmaz. ayrıca aileden ne anlıyorsunuz. Karısıyla çıkıp bir yerde alkol alan insanlar aileden sayılmıyor mu?

istiklal caddesinde bin tane içkili kafe var, ama her daim cadde herkesin huzur içinde dolaşabildiği rengarenk bir yer. daha önce verdiğim örnek gibi, sultanbeylide bir tane içkili kafe yok ama gidin bakalım gece ailenizle bir parka :)

alkolle savaşi rehabilitasyonalrla, bilgilendirmeyle olur, bunalrın yerien işin koalyıan kaçıp. aa bakın yasakladım işte alkolle savaşıyorum demektir bu.

Amerikada Alkol yasağı alkol tüketim oranını etkilememiş aksine, karaborsa sayesinde çok büyük çeteler ve mafyalar kurulmuştur mesela Al Capone sahip olduğu her şeyi alkol yasağına borçludur.

birde bir yandan ben türban yasağına karşıyım, insanlara karışılamaz deyip bir yandan da başka bir yerdeki yasağı savunanların, özgürlükçlük laflarınıda hiç samimi bulmam.

Gönderi tarihi:

iyide namaz kılmakta islamin şartlarından devlet zorla namaz kılın diye kanun mu çıkarıyor.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.