Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

en mantılı olgu ,kesin olan olgudur. yani daha açık bir ifadeyle ,herkes agnostik dogar, ve ağnostik olarak ölür. diğer inanışlar ise zamanla yok olmaya mahkumdur,tabiki yenileri çıkmadığı sürece????

Gönderi tarihi:

Tanrı'yı biz mi yarattık? İnsan acizdir ve maneviyata muhtaçtır.Ama Tanrı var mıdır? Soru işareti derim ben...

birkac seyin ayrimina varmak lazim ;

insan kendi dusuncesini yaratabilir; kendi tasarimini yaratabilir ;

bir konu hakkinda kendi yorumunu da yaratabilir ;

Allahin zati hakkinda insanlar beyaz sacli beyaz sakalli bir dedeyi bir dedeyi elinde asasi ile bir tahta oturmus, dunyayi izleyen bir varlik olarak imajine ederler : )) iste bu gibi zanlar insanin kendi tanrisini kendisinin yaratmasidir !

insan tanriyi once kendine gore tanimlar sonra ona kendi inanir !

ama tanriyi insan yaratti ise ; gunese de mi insan yaratti ? bitkileri, denizleri, baliklari, cilekleri, mandalinalari, hele hele dogal dengeyi, mevsimleri, kavramlari kisacasi isleyen duzeni !

insan kendisi icin yaratilmis bir yasam alanini sorgulamadan yasiyor. kendisini sorgulayan insan kendisinin bile yaratildigini anlar ! spermden insan olmak bile sabit bir kanundur ki o kanun korunmakta olan bir kanundur ; burada istikrar ve iradenin hakimiyeti olmasaydi, duzensizlikler ve anlamsizliklar basgostericekti ..

iste insan dogru sorgulama ile once kafasinda yarattigi Tanri tasvirinin zandan ibaret oldugunu algilar ; sonra da bu kainatin bir iradeyenin ahengi ile hareket ettiginin farkina varmaya baslar ! 

cunku irade olmadan hicbirseyin kendi duzenini kurabilecek akla ve suura sahip olmasi gozlem vermez ! 

mesale tanriyi reddeden adamlar tasadufen olduk diyorlar ama bunu acik acik solemeye cesaret edemiyorlar !

Gönderi tarihi:

soru:dünyadaki en mantıklı inanış biçimi nedir?......cevap:bilinmezciliği oynamaktır.. ve bu doğrultuda bir hayat felsefesi oluşturmaktır.ancak bu şekilde insanoğlu özgürce ve kuralsız yaşam hakkına sahip olabilir?????

Inanc ta mantik olmaz, inanclar dogmadir ve core faithtir. Sadece yapilan gercegin ne oldugunun akilca ve tatmin temelinde dogrulanmasidir. O yuzden de mantik yoktur.

Bilinmezcilik ile insanoglu ancak inanca sahip olabilir, bu da bilinmeyenin bilgisini kime ve nasil teslim ettigine baglidir.

Bu da aksine biat eden, baskasinin yonlendirdigi, beyni isletmeyen, tutucu, gerici cagdisi bir yasamin yasatilmasidir. Kisiu bu yasami yasamaz, ona bu yasam yasatilir.

Gönderi tarihi:

soru:dünyadaki en mantıklı inanış biçimi nedir?......cevap:bilinmezciliği oynamaktır.. ve bu doğrultuda bir hayat felsefesi oluşturmaktır.ancak bu şekilde insanoğlu özgürce ve kuralsız yaşam hakkına sahip olabilir?????

dunyadaki en mantikli inanis neden bilinmezciligi oynamak olsun biggrin.png

bunun neresi mantikli ?

mantikli insanlar sorgulayarak hareket ederler ;

Allah Kuranda kendi zatini hicbir kaliba sokmamistir ; hendisi icin yapilan her tanimlama bir sinirlamadir ; fakat bu bilinmezlik ile alakalandirilamaz : ))

nitekim Kuranda Allaha ulasmak icin ogutler verilmistir ; bunlardan birisi de ilim sahibi olmaktir ..

''ilim sahibi olmak'' bir deyimdir ; manasi da bilimi tum gelismislik duzeyi ile takip etmektir .. ayni zamanda da felsefeyi bilmektir ; yani sorgulamaktir ..

bilimi sorguladikca insan yaradanin aklini acik acik gormeye baslar .. akil bilinmezdir ; ama onun sanatlarinda bir suur ve irade belli olmaktadir ; ogrendikce ogrenmek gerek ! bunu yapmayan insan, bunu yaparak iman eden insani elestirmektedir : ) ama kendisi bir arpa boyu yol katedemedigi gibi aklini da kullanmadan ahkam kesiyor demektir

Allah bilinmez degil bilakis sonsuz guc ve yaratma sahibidir ki Onun icin her tanimlama bir sinirlamadir ! ama bilinmez degildir .. bilmek isteyene kendini gosterir ..

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

bende onu diyorum sen kendi ağzınla söylüyorsun  bunun neresi mantıksız söyle bakalım ben henüz çözemedim..sence mantık nedir nasıl oluşmuştur. ve en önemlisi bende inanıyorum ama inandığım halde senin gibi kesin olgulara varmaktansa ve tartışmaktansa bir çözüm bulmaya çalışıyorum..yani şunu anlamak zorundayız..biz bir insanız..bir tanrıyı fiziksel olarak asla bilemeyiz asla kanıtlayamayız..bu yüzden ben dinlere asla inanmam ..ve inanmamda imkansız..eger tanrı bu mantığı ban empoze etseydi bense senin gibi bir müslüman yada evrensel insan  gibi ateist olurdum bu kadar basit..ama ben agnostiğim bilinmezciliği oynamak zorundayım..benim mantığıma göre tanrı beni onu fiziksel olarak tanımamı  deyilde onun yarattıklarıyla yaşamamı uygun bulduğu için ben AGNOSTİK inancın tüm inançların babası olduğunu düşünüyorum???????

Gönderi tarihi:

ayrıca tanrı hakkında bu kadar bilgiye sahip olman sana saygı kazandırmaz çok üzgünüm çünkü tanrının varlığı yaşadığımız sürece asla bilinemez

bana saygi kazandirmaz tabi ki cnm ;

coklari cok guzel konusur ama sadece konusur .. ben de cok guzel konusurum mesela ama iman kimde emin olamayiz ..

tanrinin varligi yasadigimiz sure boyunca bilinmez degildir ; senin dedigin ; ''kisi tanriyi tanrinin kendini bildigi gibi bilemez'' gercegine daha uygun dusuyor ..

yoksa insan tanri anlami cikiyor ki insan kendi kendini yaratamaz ; sonsuz uzay boslugundan, atomlara ve canlilari olusturan hucrelere kadar bicok mikro ve makro sistemi isletebilecek bir guce de sahip degildir smile.png)

yani o gucun varligina iman ediyoruz ve o gucun insanlara ayni sekilde ruh ve bilinc verebilecek gucte de olduguna kendimiz ile sahadet ediyoruz : ))

insan O'nu cok yakindan bilir .. ona cok yakindan kanahati gelir Yaradan bunu saklamamistir tam tersi akla kapi acmistir .. insan isterse o kapiyi sonuna kadar acar isterse kendi kendine kilitler ..

Gönderi tarihi:

bende onu diyorum sen kendi ağzınla söylüyorsun  bunun neresi mantıksız söyle bakalım ben henüz çözemedim..sence mantık nedir nasıl oluşmuştur. ve en önemlisi bende inanıyorum ama inandığım halde senin gibi kesin olgulara varmaktansa ve tartışmaktansa bir çözüm bulmaya çalışıyorum..yani şunu anlamak zorundayız..biz bir insanız..bir tanrıyı fiziksel olarak asla bilemeyiz asla kanıtlayamayız..bu yüzden ben dinlere asla inanmam ..ve inanmamda imkansız..eger tanrı bu mantığı ban empoze etseydi bense senin gibi bir müslüman yada evrensel insan  gibi ateist olurdum bu kadar basit..ama ben agnostiğim bilinmezciliği oynamak zorundayım..benim mantığıma göre tanrı beni onu fiziksel olarak tanımamı  deyilde onun yarattıklarıyla yaşamamı uygun bulduğu için ben AGNOSTİK inancın tüm inançların babası olduğunu düşünüyorum???????

Mantiksal olmak demek, bir soylemin seyin  kavramin ya da olgunun v.s. olabilirlik olasiliginin olmus ya da olabilme olanaginin bulunmasi demek. Burada olmus olan ve olabilirlik olasiligi olma da gozlem ve olgu ya da bunlari saglayacak bilimsel teorilerdir. Tanri zaten teolojik bir durustur. Sadece ideolojik inanctir. Yani bir seyi tanri yaparak onun gerceklestigine inanmak icin bunun dogrulanmasidir. Bilimsel degildir. Yukaridaki yazindan agnostik oldugun anlasiliyor. Yalniz ben ateist degilim ve teolojik bir durusum yok. Ben serbest dusunurum. Yani teoloji disindayim. Agnostisizmin deizm ile ateizm arasi olmasi birinin varina ve otekinin yokuna bilinemez olarak yanasmasidir. Yalniz agnostisizm ayni zamanda gnostizmin tam karsitidir. O yuzden bilinebilirlik olanaginin fazlaligi teist agnostik, bilinemezliginin fazlaligi da ateist agnostik yapar.

Gönderi tarihi:

ayrıca tanrı hakkında bu kadar bilgiye sahip olman sana saygı kazandırmaz çok üzgünüm çünkü tanrının varlığı yaşadığımız sürece asla bilinemez

Sen bir "tanri" dan bahsederken nasil bir tanrinin bilinemezoldugunu soyluyorsun.

Yani sence tanri nedir?

Cunku tanri dan once beyin tanrilastirir. Senin gorusun tanrilastirma eyleminde "ben ne tanrilastirabilirim ne de tanrilastirmayabilirim" icerigi vardir.

Cunku herkesin tanrisi onun beyninde tanrilastirdigidir.

Gönderi tarihi:

o zaman şunu açıklayın bana dinlerin gelişi muhtemelen m.ö 5000 ile ms.632 yılında hz muhammedin ölümüyle son bulmuştur dinler o zama nşu soru akıllar geliyor .madem dinler var neden bu kadar etkisiz insanlar üzerinde ve tanrı neden din leri deyiştiriyor..bundan bir milyon önce insanın yaşamadığını ispatlayabilirmisiniz..aam bir gün gelicek yaşadığını ispatlayacaklar merak etmeyin..diyelimki dinler var sadece bu dönemde olmasının mantığı nedir..sizce muhammed ne kadar dürüst?????

Gönderi tarihi:

onu geçtim asıl bana şunu açıklayın tanrı dinleri neden deyiştiriyor eger gerçekten deyiştiriyorsa bu tanrının yüzde yüz kusurlu bir varlık olduğunu ortaya çıkarmazmı?evreni 6 günde yaratan tanrı nasıl kusursuz bir varlık olabilir çok komik gerçekten..bunu ben söylemiyorum kitaplar söylüyor kuran incil tevrat söylüyor sanki hepsi hemfikir olmuş bibi insanoglunu sonsuzluğa götüren kölelik sistemini başlattılar

Gönderi tarihi:

dinler var oldukça insanöğlu asla  özgür olamayacaktır..asla hemfikir olamayacaktır asla savaşsız bir dünya olamayacaktır ve en önemlisi asla insanoğlu özgür iradesini tam olarak kullanamayacaktır..yaşam ve ölüm arasında insanöğkuna baktığımızda hep şiddet olacaktır tanrıda sürekli, din verip bu şiddeti engellemeye çalışacaktır.. ama sürekli başarısı z  olacaktır bunu garantisini verebilirim bir insan olarak merak etmeyin artık uyanma zamanı bir gün herkes agnostik olacaktır..

Gönderi tarihi:

dinler olsa da olmasa da insanda vicdan var iken

sonuclar asla degismez ...

kitaplara degil ; vicdanlara bakar is : ))

ki modern cagin terimi olan ''onyargi'' Kuranda 'put' olarak tanitilmistir ..

Kuranda hersey tam isabetli tarif edilmistir ;

insan gelismeye acik bir varliktir ve bunu engelleyecek hersey Kuranda kotu taraflari ile gosterilmistir ;

egoizm, kin, intikam, cehalet, asiri duygusallik, vicdanini bastirma cabalari, hosgorusuzluk, affedememe vs ruhu kitleyen faktorler haber verilmistir ;

dini elestiren insanlara bakiyoruz ;

bu faktorleri tasiyorlar ; bi kere kendi egolarini Yaradandan daha ustun gorme gafletindeler ; ve vicdanlarini bastirmak icin bilimin harikaligindan bagsedemiyorlar :D  cahiller , asiri duygusal tepkimelerle isabetsiz ifadelere yer verebiliyorlar, vicdanlarini bastirmak icin ince usluba girebiliyorlar da; 3 tane tuglayi bir arsada ust uste gorseler onu bile tesaduflere yoramiyorlar :DD

iste cahillikleri buraya cikiyor

dikkatli bakinca hersey goruluyor ..

Gönderi tarihi:

o zaman şunu açıklayın bana dinlerin gelişi muhtemelen m.ö 5000 ile ms.632 yılında hz muhammedin ölümüyle son bulmuştur dinler o zama nşu soru akıllar geliyor .madem dinler var neden bu kadar etkisiz insanlar üzerinde ve tanrı neden din leri deyiştiriyor..bundan bir milyon önce insanın yaşamadığını ispatlayabilirmisiniz..aam bir gün gelicek yaşadığını ispatlayacaklar merak etmeyin..diyelimki dinler var sadece bu dönemde olmasının mantığı nedir..sizce muhammed ne kadar dürüst?????

Dinleri degistiren tanri degildir. Ya eski dinlerin etkisinin gectigini dusunen ya da insanlarin yeni anlam ve icerikteki bir tanriya ihtiyac duydugunu dusunen insanogludur. Insanoglunun bugunku gorunumu ve yetisi ile nasil evrildigini evrim aciklamaktadir.

Konu muhammed'in durustlugu degildir. Konu aklin ve inancin cikarinin topluma yansitilmasidir.

Gönderi tarihi:

onu geçtim asıl bana şunu açıklayın tanrı dinleri neden deyiştiriyor eger gerçekten deyiştiriyorsa bu tanrının yüzde yüz kusurlu bir varlık olduğunu ortaya çıkarmazmı?evreni 6 günde yaratan tanrı nasıl kusursuz bir varlık olabilir çok komik gerçekten..bunu ben söylemiyorum kitaplar söylüyor kuran incil tevrat söylüyor sanki hepsi hemfikir olmuş bibi insanoglunu sonsuzluğa götüren kölelik sistemini başlattılar

Dinleri degistiren insanogludur. Hem yeni dinler yaratarak hem de birinden digerine gecerek. Insanoglu mukemmel olmadigindan yarattigi tanri da mukemmel olamaz. Ayrica mukemmelligin bir ortak tanimi da yoktur ve oldugunun soylenmesi sadece bir inanctir. O kitaplar insanoglu yazisidir. Evet kulluk kolelikten gelir. Insanoglunun yarattigi tanrtiya kul olan o sistemi yonetenlerin de kolesidir.

Kolelik sistemi hem sinifsal efendi/kole hem tanrinin dunyaya indigi din sistemi ile olusturulmustur. Ilk koleler insanoglu erkeginin disileri olmustur. Din de kolelik te sinifli toplumun bir urunudur.

Gönderi tarihi:

dinler var oldukça insanöğlu asla  özgür olamayacaktır..asla hemfikir olamayacaktır asla savaşsız bir dünya olamayacaktır ve en önemlisi asla insanoğlu özgür iradesini tam olarak kullanamayacaktır..yaşam ve ölüm arasında insanöğkuna baktığımızda hep şiddet olacaktır tanrıda sürekli, din verip bu şiddeti engellemeye çalışacaktır.. ama sürekli başarısı z  olacaktır bunu garantisini verebilirim bir insan olarak merak etmeyin artık uyanma zamanı bir gün herkes agnostik olacaktır..

Evet dinler birer dogmadir, teslimiyettir suru psikolojisi ve korku felsefesidir. Beyni esir alir ve insanoglunu kendi yonlendirmesi ile yasatir ve hatta yasam sonrasina yasamini harcatir. Insanoglunun serbest iradesi birey bilinci olarak mumkundur. Dogum ile olum arasi olan yasam insanoglunun tek sahip oldugudur. Iste bunun yasatilmasi degil, sahibince yasanmasi onemlidir. Agnostiklik yeterli degildir. Onemli olan bireyin kendi beyin devrimini kendisinin yapmasi ve kendi yarattigi tanriya ve onu ortaya koyan tanrilastirma eylemine ihtiyac duymamasidir. Yani tanri kavramini kullanimdan kaldirmasi ve gerek gormemesidir.

Gönderi tarihi:

ama uyumak istiyorsanız özgür iradenizi kullanmakta serbestsiniz..ama sonuç asla deyişmez..BİLİNMEZCİLİK 

Aksine birey bilinci ve bireyin serbest iradesini kullanmasi onun uykudan uyanmasi uyutaninin farkina varmasi ve kendi yasamini kendi yassamasidir.

Gönderi tarihi:

şimdi daha iyi anlıyorum üçümüzde farklı düşüncelere sahibiz bu asla  deyişmez biliyorum.emin olduğum tek şey hiç birşeyden emin olmadığımdır..sizlerde bu kelimeyi söyleyebilirmisiniz???????????şimdi soruyorum biraz mantıkçlık oynayalım dennise merhaba bana tanrıyı kanıtlayabilirmisin?lütfen kitaplardan konuya girmeden..şimdide evrensel arkadaşım sende tanrının olmadığını kanıtlarmısın..lütfen bilime dokunmadan ve farklı birşeyler söyleyerek..bende aranızdaki en mantıklı olguyum işte bu kadar basit..BİLİNMEZCİLİK???

Gönderi tarihi:

ben sana tek bir mesajda tanrinin varligini kanitlayamam ki smile.png)

ben her yazdigin mesaj ile bir fikri ortaya atiyorum ;

dusunmeye tesvik eden ; tesadufculuk gafletini aklin katmanlari ve vicdanin dogal kanahati ile elestirtebilen

akla ve mantiga uygun bir uslup icindeyim ;

Allah var ; yaradan ve bir duzen veren var

yoklugu ic ice soka soka atomu dans ettiren bir kuvvet ve hucreyi askeri sistemde isleten bir akil var !

insani ve suuru da meydana getiren mucizati 3. boyuttan 4. boyuta aralayan bir guc sahibi var : ))

bunu inkar eden kisi tesaduflere inaniyor demektir biggrin.png ama bu kadar sacma bir inanisin etkisinde oldugunu itiraf edemeyecek kadar da akillidir biggrin.png

Gönderi tarihi:

benim her yazdigim mesajde sakin ama derin bir etki vardir .. uzun vadede akla takilip kalicak bir fikir mutlaka veririm ben ..

saka yoluyla da olsa :P

sen bana parmakla goster dersen onu bile gosteririrm :))

Gönderi tarihi:

şimdi daha iyi anlıyorum üçümüzde farklı düşüncelere sahibiz bu asla  deyişmez biliyorum.emin olduğum tek şey hiç birşeyden emin olmadığımdır..sizlerde bu kelimeyi söyleyebilirmisiniz???????????şimdi soruyorum biraz mantıkçlık oynayalım dennise merhaba bana tanrıyı kanıtlayabilirmisin?lütfen kitaplardan konuya girmeden..şimdide evrensel arkadaşım sende tanrının olmadığını kanıtlarmısın..lütfen bilime dokunmadan ve farklı birşeyler söyleyerek..bende aranızdaki en mantıklı olguyum işte bu kadar basit..BİLİNMEZCİLİK???

Tanri bir kavramdir ve kavram olarak vardir. Bu kavramin da yaraticisi anlamini icerigini veren varlayan yoklayan inanan inanmayan da sadece insanogludur. Bu da insan oglunun aklindaki tanrilastirmak eylemi ile paraleldir.

Benim tanrilastirma eylemim yoktur. Tanri kavraminin da bilimsel ve bilissel olarak insanoglu yasam iliski duzen sistem ve kurumlasmasindaki her turlu sosyo-psikolojik sorunun gozlemini dile getirir ve sorgularim.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.