Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

En Son Uzay - Gezegen Haberleri (Türkiye ve Dünyadan)


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Samanyolu'ndaki en büyük yıldız kara deliği keşfedildi: Dünya'ya 'son derece yakın'

Gökbilimciler galaksimizde şimdiye kadar keşfedilen en büyük yıldız kütleli kara deliği buldular ve yeni araştırmalara göre bu kara delik Dünya'ya "son derece yakın" bir yerde gizleniyor.

Gaia BH3 isimli kara delik güneşimizden 33 kat daha büyük. Galaksimizde bilinen bir sonraki en büyük yıldız kara deliği olan Cygnus X-1, yalnızca 21 güneş kütlesi ağırlığındadır. Yeni keşfedilen kara delik, Aquila takımyıldızında yaklaşık 2000 ışıkyılı uzaklıkta yer alıyor ve bu da onu Dünya'ya bilinen en yakın ikinci kara delik yapıyor.

Araştırmacılar bulgularını 16 Nisan'da Astronomi ve Astrofizik dergisinde yayınladılar.

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nin (CNRS) bir parçası olan Paris Gözlemevi'nde gökbilimci olan Gaia işbirliği üyesi Pasquale Panuzzo, yaptığı açıklamada, "Kimse yakınlarda gizlenen ve şimdiye kadar tespit edilmemiş yüksek kütleli bir kara delik bulmayı beklemiyordu" dedi. . "Bu, araştırma hayatınızda bir kez yapacağınız türden bir keşiftir."

Kara delikler dev yıldızların çöküşünden doğar ve gaz, toz, yıldızlar ve diğer kara deliklerle beslenerek büyürler. Şu anda bilinen kara delikler iki kategoriye ayrılmaktadır: Güneş kütlesinin birkaç ila birkaç düzine katı arasında değişen yıldız kütleli kara delikler; ve süper kütleli kara delikler, güneşten birkaç milyon ila 50 milyar kat daha büyük olabilen kozmik canavarlar.

Teorik olarak Güneş kütlesinin 100 ila 100.000 katı arasında değişen orta kütleli kara delikler, evrendeki yakalanması en zor kara deliklerdir. Gelecek vaat eden birçok aday olmasına rağmen, hiçbir orta kütleli kara deliğin varlığı kesin olarak doğrulanmadı. Bilim insanları, yavru kara delikleri bularak ve bunların nasıl evrimleşebileceğini ve çevredeki ortam üzerindeki etkilerini inceleyerek bu kozmik boşluğu doldurabileceklerini umuyorlar.

Yakındaki kara deliği tespit etmek için araştırmacılar, Samanyolu'nun yaklaşık 2 milyar yıldızının konumlarını ve hareketlerini haritalayan Avrupa Uzay Ajansı'nın Gaia uzay aracını kullandılar. Gaia'nın verilerini inceleyen gökbilimciler, belirgin bir yalpalamaya sahip görünen bir yıldız buldular; yörüngesinin genellikle düzgün olan yolunda hafif bir topallama. Araştırmacılar, olası tek nedenin görünmez bir kara deliğin çekişi olduğu sonucuna vardı.

Gökbilimciler, Gaia'nın gözlemlerini Şili'deki Atacama Çölü'ndeki Çok Büyük Teleskop'tan elde edilen daha fazla veriyle takip ederek kara deliğin varlığını doğruladılar. Gözlemler aynı zamanda kütlesi için kesin bir ölçüm bulmalarına da yardımcı oldu. Dünya'dan 2000 ışıkyılı uzaklıkta bulunan yalnızca 1500 ışıkyılı uzaklıktaki bir kara delik olan Gaia BH1 bize daha yakındır.

Araştırmacılar, onun nasıl oluştuğuna ve onu çevreleyen maddeyi nasıl etkileyebileceğine dair içgörü elde etmek için onu daha fazla incelemek istediklerini söylüyorlar. İlk bulgular, yörüngesindeki yıldızın "metal bakımından fakir" olduğunu veya hidrojen ve helyumdan daha ağır elementler içermediğini ortaya çıkardı; bu da, nükleer yakıtlarının daha azını daha ağır elementlere dönüştüren yıldızlardan küçük kara deliklerin oluşabileceği teorisine güven kazandırdı.

Kaynak: Live Science

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Cevaplar 201
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

  • Admin

    202

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderilen Görseller

  • Admin

Bilim İnsanları Dünya'dan Daha Yaşanabilir Bir Gezegen Keşfediyor

Güneş sistemimizin ötesinde yaşanabilir bir gezegene yönelik aralıksız arayış ileriye doğru önemli bir adım atmış olabilir. Araştırmacıların yaşanabilirlik derecesi Dünya'dan daha yüksek olan bir gezegen keşfetmesi, insanlık için ikinci bir ev bulma olasılığı konusunda heyecan yarattı.

Potansiyel Yaşanabilir Gezegenleri Belirlemek İçin Yeni Dizin Ortaya Çıktı

Bilim insanları, güneş sistemimizin dışında var olan ötegezegenlerin, yani gezegenlerin potansiyel yaşanabilirliğini değerlendirmek için yeni bir yöntem geliştirdiler. Bu endeks, bir gezegenin sıvı suyu destekleyip destekleyemeyeceğini belirlemek için yalnızca yıldızına olan uzaklığına odaklanan geleneksel "Goldilocks bölgesi" yaklaşımının ötesine geçiyor. Astrophysical Journal'da yayınlanan bir makalede ayrıntıları verilen yeni indeks, daha geniş bir veri noktası yelpazesini içeriyor. Makaleye göre buna "geçiş verileri, yıldız özellikleri ve gezegenden yayılan akışa ilişkin daha önce rapor edilen sınırlar" dahildir. Bu kapsamlı yaklaşım, bir gezegenin yaşamı sürdürme potansiyeline ilişkin daha doğru bir değerlendirme sağlamayı amaçlıyor.

Dünya Sırada Ama Bir Başkası Liderlik Ediyor

Yeni endeks, toplanan verilere dayanarak gezegenlere yaşanabilirlik derecesi veriyor. İlginç bir şekilde Dünya'nın kendisi de 0,829 puan aldı. Ancak yeni keşfedilen gezegen Kepler-442b, 0,836 gibi biraz daha yüksek bir puana sahip. NASA'nın Kepler uzay aracı tarafından 2009 ile 2012 yılları arasında keşfedilen Kepler-442b bir süper Dünya'dır; yani Dünya'dan daha büyük ancak Neptün ve Uranüs gibi gaz devlerinden daha küçüktür. Yaklaşık 1.200 ışıkyılı uzaklıkta yer alan yıldız, Kepler-442 yıldızının yaşanabilir bölgesi içinde yörüngede dönüyor.

Dikkat Gerekçeleri: Bilinmiyor ve Aramalar Devam Ediyor

Kepler-442b'nin derecelendirmesi umut verici olsa da gezegen hakkında öğrenilecek daha çok şey var. En önemlisi, atmosferinin bileşimi ve yüzeyindeki koşullar hala gizemini koruyor. Astrophysical Journal makalesi, daha yüksek bir derecelendirmenin otomatik olarak bildiğimiz şekliyle yaşam için daha uygun bir ortam anlamına gelmediğini vurguluyor. Kepler-442b'nin keşfi, Dünya 2.0 için devam eden arayışın altını çiziyor. Bilim insanları potansiyel olarak yaşanabilir gezegenleri belirlemek için sürekli olarak yöntemlerini geliştiriyor ve ileri teknolojiden yararlanıyor. Bu amansız arayış, yeni değerlendirme araçlarının geliştirilmesiyle birleştiğinde, uzayın uçsuz bucaksız alanında insanlığa ikinci bir yuva bulma konusunda bir umut ışığı sunuyor.

Bu içerik kısmen yapay zeka dil modelinin yardımıyla oluşturulmuştur. Doğruluk ve kalite için çaba göstersek de lütfen sağlanan bilgilerin tamamen hatasız veya güncel olmayabileceğini unutmayın. İçeriği bağımsız olarak doğrulamanızı ve belirli tavsiye veya bilgiler için profesyonellere danışmanızı öneririz. Bu içeriğin kullanımı veya yorumlanmasıyla ilgili herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmiyoruz.

Kaynak: Organically Human

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.