Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Türkiye'de Tek Kullanımlık Plastik Ürünler Yasaklanmalı mı?


Admin

Türkiye'de Tek Kullanımlık Plastik Ürünler Yasaklanmalı mı?  

3 üye oy verdi

  1. 1. Türkiye'de Tek Kullanımlık Plastik Ürünler Yasaklanmalı mı?

    • Evet Yasaklanmalı
    • Hayır Yasaklanmamalı
      0
    • Hiç Bir Fikrim Yok
      0


Önerilen İletiler

  • Admin

Türkiye'de Tek Kullanımlık Plastik Ürünler Yasaklanmalı mı?

Örneğin: Plastik çatal kaşık, tabak, pipet, kulak çöpü gibi

Alıntı

Avrupa'da tek kullanımlık plastik ürünler yasaklanıyor

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) bugün yapılan oylamada, plastik tabak, çatal, kaşık ve bıçak ile pipet, kulak çöpü gibi tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasını öngören tasarı kabul edildi.

New Atlas'ın haberine göre, milletvekillerinin 571'i tasarının lehinde, 53'ü ise aleyhinde oy verdi. 34 milletvekili de çekimser kaldı.

Avrupa Komisyonu, çevrenin korunması amacıyla tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasını öngören tasarıyı Mayıs ayında sunmuştu.

Yeni düzenleme, başka bir maddeden üretilebilecek tek kullanımlık plastik ürünlerin 2021 yılına kadar Avrupa Birliği'nde (AB) tamamen yasaklanması öngörülüyor.

AP, yasak kapsamında olmayan plastik ambalajlar ve bardakların kullanımının 2025 yılına kadar yüzde 25 azaltılmasını talep etti.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...
  • 5 ay sonra...
  • Admin

Tek kullanımlık plastik ürünlere yasak

AB Konseyi, kirliliğine neden olan tabak, çatal, bıçak ve pipet gibi tek kullanımlık plastik ürünleri 2021'den itibaren yasaklayan düzenlemeyi onayladı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, atıklarla mücadele için en sık karşılaşılan tek kullanımlık plastik ürünleri 2021 yılından itibaren yasaklayacak düzenlemeye onay verdi.

AB Konseyi, denizler ve kıyılarda en çok bulunan tek kullanımlık plastik atıkların kullanımını yasaklamaya yönelik düzenlemenin kabul edildiğini açıkladı.

Buna göre, uygun alternatiflerin bulunduğu tek kullanımlık plastik ürünler, 2021 yılından itibaren piyasalardan yasaklanacak.

Plastik kulak pamukları, çatal-bıçak setleri, tabaklar, pipetler, içecek karıştırıcılar, balon çubukları ve gıda kapları AB ülkelerinde kullanılmayacak.

AB üyesi ülkeler, 2029 yılına kadar tek kullanımlık plastik şişelerin yüzde 90'ını toplama hedefi koyacak.

Söz konusu düzenleme, daha önce Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından da onaylanmıştı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Bu konuyla ilgili diğer bir haber

Alıntı

Sicilya kıyılarına vuran genç balinanın midesinden plastik çıktı

İtalya'nın Sicilya adasındaki Cefalu sahillerine vuran bir ispermeçet balinasının sindirim sisteminden plastik atıklar çıktı. Araştırmacılar, son 10 yılda İtalya kıyılarına vuran ispermeçet balinalarının yüzde 33'ünün midesinden plastik çıktığını belirtiyor.

Geçen Cuma günü Cefalu sahillerinde bulunan ölü balinanın 6 yaşında bir dişi ispermeçet türü olduğu açıklandı.

Çevre örgütü Greenpeace tarafından yapılan açıklamada bu genç balinanın midesinde çok miktarda plastik atık bulunduğu belirtildi. Greenpeace İtalya, "Bu nedenle mi öldü bilmiyoruz ama hiçbir şey yokmuş gibi davranamayız: Son 5 ayda tam 5 ispermeçet balinası kıyıya vurdu.

Deniz bize alarm çığlığı gönderiyor, çaresiz bir SOS gönderiyor. Denizimiz ve denizde yaşayan muhteşem hayvanlar tehlike altında ve bizden yardım istiyorlar" ifadelerini kullandı.

Cefalu'daki vakadan birkaç gün sonra bugün de yine Sicilya adasındaki Palermo kıyılarında başka bir ispermeçet balinası bulundu. Bu balinanın plastik yutup yutmadığı konusunda bir açıklama yapılmazken, araştırmacılar karaya vuran deniz memelilerinin yüzde 30'unun ölüm sebebinin insan faaliyetleriyle doğrudan bağlantılı olduğunu belirtti.

Padova Üniversitesi Karşılaştırmalı Biyotıp ve Beslenme Anabilim Dalı tarafından yapılan araştırmaya göre bu ölümlere yol açan başlıca insan faaliyetleri deniz trafiği ve balıkçılık olsa da son yıllarda plastik atıkların yol açtığı ölümler artış gösteriyor.

Porto Cervo'daki hamile balinadan 22 kg plastik atık çıkmıştı

Araştırmaya göre son 10 yılda karaya vuran ispermeçet balinalarının yüzde 33'ünün sindirim sisteminde plastik parçaları bulundu.

Geçen Mart ayında da Sardinya adasındaki Porto Cervo kıyılarına vuran hamile bir ispermeçet balinasının karnından 22 kg plastik atık çıkmıştı.

İtalya'nın batı kıyılarında plastik kirliliğiyle ilgili araştırma yapmak amacıyla Greenpeace ve deniz kirliliğiyle mücadele örgütü Blue Dream Project tarafından "MAYDAY SOS Plastik" isimli bir proje başlatıldı.

Projenin tanıtımında konuşan Greenpeace İtalya Kirlilikle Mücadele Kampanyası sorumlusu Giuseppe Ungherese, "Plastik kirliliği artık kabul edilemez seviyelere ulaştı. Gelecek haftalarda bu kirliliğin deniz ekosistemlerine etkisini gözlemleyeceğiz" dedi.

Padova Üniversitesi'nden Prof. Sandro Mazzariol de "Karaya vuran balinaların ölüm nedeni plastik miydi değil miydi henüz belli değil ama bu vakalar, plastik kirliliğinin bu hayvanların sağlığı ve yaşamı için gittikçe büyüyen bir sorun teşkil ettiğini gösteriyor" dedi.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Aslında yasaklanmadan önce bireyler kendilerine yasak koymalı..Ben eve çoğunu almıyorum, çocuklar eve yemek siparişi verdiklerinde doğayı koruyalım butonuna basmalarını hatırlatıyorum..plastik kapların çoğunu saksı yapıp değerlendirmeye çalışıyorum.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.