Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

MÜSLÜMAN ÜLKELERDE YOLSUZLUK NİÇİN YAYGIN... (Çok ibadet ediyor olmak adeta birtakım şeyleri yapmayı mubah hale getirmiş...] (YORUMSUZ]

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

dakt304logu9.gif

Müslüman ülkelerde yolsuzluk niçin yaygın?.. (*1)

Benim ne zamandır aklımda olan soruyu bu kez Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi sormuş. Başkalarının, hele son zamanlarda sayıları iyice artan 'İslamofob'ların sormasından çok daha anlamlıdır. Çünkü Bedevi aynı zamanda İslam Konferansı Örgütü'nün (İKO) başkanı ve üç yıl önce ülkesindeki yolsuzlukların köküne kibrit suyu dökeceği vaadiyle seçim kazanmıştı.

Soru şu: "Müslüman ülkelerde yolsuzluk niçin bu kadar yaygın? Konu yolsuzluk olunca niçin Malezya BaMüslüman ülkeler uluslararası sıralamalarda en sonlarda yer alıyor?"

Yolsuzluk illetinden çok çekmiş olan bizi de doğrudan ilgilendiren bir soru.

Bu alanda en güvenilen sıralamanın Uluslararası Saydamlık Örgütü'nün (Transparency International) Yolsuzluk Endeksi olduğunu biliyoruz. Malezya Başbakanı bu sıralamada 158 ülke arasında ilk Müslüman ülkenin (Umman) 29. olduğunu, en sondaki 10 ülke arasında tam beş Müslüman ülke bulunduğunu üzüntüyle kaydetmiş. Ve birtakım reformlara acilen ihtiyaç duyulduğunu söylemiş.

Türkiye 2005 yılı endeksinde 69. sırada yer alıyordu. Övünülecek bir yerde değiliz yani.

Peki, niçin böyle?

Bedevi bu durumu yoksulluk ve kötü yönetime bağlıyor ama, aslında sorusunu yanıtlamış olmuyor. Yoksulluk ve kötü yönetim yolsuzluğun nedeni olduğu kadar, hatta ondan daha fazla, sonucu da.

O zaman soruyu şöyle sormamız da gerekiyor: Peki, Müslüman ülkeler niçin yoksullar ve niçin kötü yönetiliyorlar?

İKO Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, bu türden ülkelerde çok yaygın olan bir yöntemle, suçu başkalarına atmayı tercih etmiş. İhsanoğlu'na göre baş sanık, bu ülkeleri ahlaksızca sömüren Batılı çok-uluslu-şirketler ve 'haksız küreselleşme'dir.

Söylediği kısmen doğru, ama gene bir soru çıkıyor karşımıza: Bu şirketler niçin Müslüman ülkelerde daha rahat iş tutuyorlar?

Belli ki, konuyu derinlemesine kavrayabilmek için bu ülkelerdeki egemen kültüre ve bu arada dinin algılanmasına inmek gerekiyor.

Örneğin şu soruya: Acaba Müslüman ülkelerde dinin içselleştirilmiş bir ahlak ve yaşam tarzından çok, bir ibadet tarzı olarak algılanması nedenlerden birisi olabilir mi? Özden çok biçime değer veren bir tarzın egemenliğinin rolü ne? Eylemden çok sözün ve görünüşün ödüllendirildiği ve cezalandırıldığı bir ortam asıl etmen olmasın?

Öyle ki, dindar görünmek, dürüst yaşamaktan daha önemli sayılıyor. Dinsel öğreti, kitlelere bu biçimde sunuluyor ve ortaya adeta bir ibadet fetişizmi çıkıyor.

Bunun ilginç bir örneğini geçen yıl Mısır'da görmüştüm. Mısır yolsuzluğun, rüşvetin, görevi kötüye kullanmanın çok yaygın olduğu ama aynı zamanda çok da dindar bir ülke. Rastladığım birçok kişinin alınlarının yara olduğunu fark ettim, sordum: Bir övünç vesilesiymiş, başlarının secdeden kalkmadığını göstermek için böyle yapıyorlarmış. Ama baktım, bunlardan bazıları nöbette uyuyor, "Bahşiş, bahşiş" diye turistlerin peşinden koşuyor, turist kadınlara ayaküstü evlenme teklif ediyor...

Çok ibadet ediyor olmak adeta birtakım şeyleri yapmayı mubah hale getirmiş.

Yani, araba atın önüne konmuş. İnanç içselleşmiş bir ahlak haline geleceğine, dünyevi konularda bir çeşit emniyet supabına dönüşmüş.

Neden böyle? Bu durumun tarihsel, kültürel, eğitimsel boyutları nelerdir?

Bakalım İKO, Bedevi'nin sorduğu zor sorulara biçimsel mazeretler üretmek yerine özüne ilişkin dürüst cevaplar arayabilecek mi?

_______

DİPNOT ______________________________

1- (*1) - Haluk Şahin / 30/08/2006 / Radikal

Gönderi tarihi:

............

Öyle ki, dindar görünmek, dürüst yaşamaktan daha önemli sayılıyor. Dinsel öğreti, kitlelere bu biçimde sunuluyor ve ortaya adeta bir ibadet fetişizmi çıkıyor.

Bunun ilginç bir örneğini geçen yıl Mısır'da görmüştüm. Mısır yolsuzluğun, rüşvetin, görevi kötüye kullanmanın çok yaygın olduğu ama aynı zamanda çok da dindar bir ülke. Rastladığım birçok kişinin alınlarının yara olduğunu fark ettim, sordum: Bir övünç vesilesiymiş, başlarının secdeden kalkmadığını göstermek için böyle yapıyorlarmış. Ama baktım, bunlardan bazıları nöbette uyuyor, "Bahşiş, bahşiş" diye turistlerin peşinden koşuyor, turist kadınlara ayaküstü evlenme teklif ediyor...

DİPNOT

1- (*1) - Haluk Şahin / 30/08/2006 / Radikal

Bizim ülkemizde bu görünümler yokmu, sevgili dipnot.

Bir kez bile ne yazdığını okumaksızın/bilmeksizin ev ve işyerleri arapça yazılarla,tablolarla süslenmiyormu?

Gösterici bir toplum/insan olmaMAyı ne zaman öğreneceğiz ?

Bizi kurtarabilecek en önemli unsurun, bilim ve üretim olduğunu ne zaman öğreneceğiz ?

Gönderi tarihi:

Müslüman ülkeler bunlar genelde üretim yapmayan dışa bağımlı ülkelerdir. Birde az bir üretim yapıp

çokça dışa bağımlı ülkeler vardır. Bunlarda gelişmekte olan ülkelerdir.Aslında dünya literatüründe

bu ülkelere üçüncü dünyacı derler. Türkiyede besleme basın diye bir tabir vardır. Bu kelime boşa

çıkmamıştır. Karma ekonomin bırakılıp liberal ekonomiye rota çevirdiğimiz Özallı yıllardan bu yana

basına 150 milyar dolarlık bir kaynak aktarılmıştır.Halkımız vur patlasın çal oynasın TV ye esir

olurken geçen zamanda üstümüze büyük yükler yüklemişlerdir. Nasılsa mehmet ali kadınları üç

kuruşluk halı için takla attırıyor.Birde tenasül uzvunu gösterdi TV dekilere. Ben bayıldım buna. :D

İzleyiciye hakettiğini gösterdi mahmet ali :D İşte bu programları izlemek için 150 milyar dolarlık

bir bedel ödedik veya ödeyeceğiz sevgili forum arkadaşları. Peki ülkemizde bu olan biteni bize kaynak

aktaranlar (IMF_Dünya Bankası vs) bilmiyorlarmı.? Elbet biliyorlar,bunlar dinle falan meşgulken

biraz daha borçlandıralım. Nede olsa üçüncü dünyacı. :D

Not: Üçüncü dünyacılara gelişmiş ülkeler popolarıyla gülerler......

Gönderi tarihi:

sorunun cevabı çok basit aslında.

Müslüman ülkeler arasında, Demokrasi ve Hukuk devleti konusunda en gelişmiş olanı Türkiye'dir.

Türkiye bile bu gün yolsuzluk la mücadelede zaferin çok gerisindedir. Her yıl onlarca yolsuzluk skandalları gündemdedir.

Eski bakanlar yolsuzluk yüzünden Yüce Divan da yargılanmaktadır.

Yolsuzluğu bitirmenin tek yolu, Hukuk Devleti olabilmektir tam manasıyla.

Dünyada Türkiye dışındaki müslüman ülkeler ise Hukuk devleti olmanın çok ama çok uzağındadır.

Kanımca Türkiye dışındaki müslüman ülkelerin demokrasi ve hukuk devleti gibi kavramları benimsemeleri ve uygulamaları için önümüzdeki bir 20 yıl bir umut yoktur.

Gönderi tarihi:

Değerli arkadaşlar,

Bu sorunun cevabı islam dininde değil, islam dinini kendilerine kafatan olarak giyenlerin oluşturduğu ümmet ideolojisidir.

Emperyalist ideallere ulaşmanın en sağlam yolu, kültür emperyalizmi ile girdiğiniz toplumun vatan ve millet kavramlarını yok ederseniz, geriye küçük menfaatler için her şeyi yapabilecek kullanılmaya hazır insanlar topluluğu kalır. Bir arkadaşımızın doğru tesbiti ile bu insanlarda bir metrekare halı için milyonlarca kişinin önünde M Aliye öptürür kendini. o zaman yapılan yolsuzlık değil, amaca ulaşmak için yapılacak her şey mübahtır felsefesindeki, "her şey" dir.

Saygı ve sevgilerimle.

Gönderi tarihi:

müslümanlığı geri kalma sebebi olarak görenler, osmanlı abbasiler endülüslere ne cevap veriyorlar??

İşte güzel bir soru.Kefer dinde reformu gerçekleştirip laikliği oturttuktan sonra,bilime ve üretime

yöneldi.Osmanlı ise kırk cariyeyi nasıl beceririm hesabıyla uyudu.Bu zaman kaybı bize gelişmiş ülke olma

fırsatını kaçırttı.M.Kemalle yakaladığımız fırsatta,forumdan anlaşılacağı üzere gitti gider. Ama bu halk

deneye deneye öğrencek bu badem bıyıklıların ne iki yüzlü olduğunu. Bunların başındaki adam

ABDnin kullanım maşasıdır. Şimdi birde lübnana asker gönderecekler.Yesinler sizin dış politikanızı.

Kurtuluş savaşında size silah ve lojistik desteği kim verdi.Araplarmı.Yoksa ***** ****** sokup çıkardığınız

SSCB mi? İki lokma ekmek yiyenlerin birisi için bir vefa duygusu olamsı gerekirdi.Ama amerikan

****** daha temiz ve karlıydı değilmi çek senet milliyetçileri :D

Gönderi tarihi:

Bizim ülkemizde bu görünümler yokmu, sevgili dipnot.

Bir kez bile ne yazdığını okumaksızın/bilmeksizin ev ve işyerleri arapça yazılarla,tablolarla süslenmiyormu?

Gösterici bir toplum/insan olmaMAyı ne zaman öğreneceğiz ?

Bizi kurtarabilecek en önemli unsurun, bilim ve üretim olduğunu ne zaman öğreneceğiz ?

Müslüman ülkeler bunlar genelde üretim yapmayan dışa bağımlı ülkelerdir. Birde az bir üretim yapıp

çokça dışa bağımlı ülkeler vardır. Bunlarda gelişmekte olan ülkelerdir.Aslında dünya literatüründe

bu ülkelere üçüncü dünyacı derler. Türkiyede besleme basın diye bir tabir vardır. Bu kelime boşa

çıkmamıştır. Karma ekonomin bırakılıp liberal ekonomiye rota çevirdiğimiz Özallı yıllardan bu yana

basına 150 milyar dolarlık bir kaynak aktarılmıştır.Halkımız vur patlasın çal oynasın TV ye esir

olurken geçen zamanda üstümüze büyük yükler yüklemişlerdir. Nasılsa mehmet ali kadınları üç

kuruşluk halı için takla attırıyor.Birde tenasül uzvunu gösterdi TV dekilere. Ben bayıldım buna. :D

İzleyiciye hakettiğini gösterdi mahmet ali :D İşte bu programları izlemek için 150 milyar dolarlık

bir bedel ödedik veya ödeyeceğiz sevgili forum arkadaşları. Peki ülkemizde bu olan biteni bize kaynak

aktaranlar (IMF_Dünya Bankası vs) bilmiyorlarmı.? Elbet biliyorlar,bunlar dinle falan meşgulken

biraz daha borçlandıralım. Nede olsa üçüncü dünyacı. :D

Not: Üçüncü dünyacılara gelişmiş ülkeler popolarıyla gülerler......

sorunun cevabı çok basit aslında.

Müslüman ülkeler arasında, Demokrasi ve Hukuk devleti konusunda en gelişmiş olanı Türkiye'dir.

Türkiye bile bu gün yolsuzluk la mücadelede zaferin çok gerisindedir. Her yıl onlarca yolsuzluk skandalları gündemdedir.

Eski bakanlar yolsuzluk yüzünden Yüce Divan da yargılanmaktadır.

Yolsuzluğu bitirmenin tek yolu, Hukuk Devleti olabilmektir tam manasıyla.

Dünyada Türkiye dışındaki müslüman ülkeler ise Hukuk devleti olmanın çok ama çok uzağındadır.

Kanımca Türkiye dışındaki müslüman ülkelerin demokrasi ve hukuk devleti gibi kavramları benimsemeleri ve uygulamaları için önümüzdeki bir 20 yıl bir umut yoktur.

Değerli arkadaşlar,

Bu sorunun cevabı islam dininde değil, islam dinini kendilerine kafatan olarak giyenlerin oluşturduğu ümmet ideolojisidir.

Emperyalist ideallere ulaşmanın en sağlam yolu, kültür emperyalizmi ile girdiğiniz toplumun vatan ve millet kavramlarını yok ederseniz, geriye küçük menfaatler için her şeyi yapabilecek kullanılmaya hazır insanlar topluluğu kalır. Bir arkadaşımızın doğru tesbiti ile bu insanlarda bir metrekare halı için milyonlarca kişinin önünde M Aliye öptürür kendini. o zaman yapılan yolsuzlık değil, amaca ulaşmak için yapılacak her şey mübahtır felsefesindeki, "her şey" dir.

Saygı ve sevgilerimle.

Katkı ve paylaşımlarınıza teşekkürler sevgili dostlar...

Ama nedense her konuda düşünceleri olan ve kur'andan alıntılar yaparak günlük yaşama monte etmeye çalışan arkadaşlarımız nedense günümüz gerçekeleri karşısında ses ve solukları çıkmamakta...

Neden?...

Ben bunu bu tür gerçekçi yazılanları yeyip yuttuklarını ve doğruladıkları için katılmadıklarını düşünüyorum...

Ne dersiniz... :)

Sevgiyle kalın...

Gönderi tarihi:

İşte güzel bir soru.Kefer dinde reformu gerçekleştirip laikliği oturttuktan sonra,bilime ve üretime

yöneldi.Osmanlı ise kırk cariyeyi nasıl beceririm hesabıyla uyudu.Bu zaman kaybı bize gelişmiş ülke olma

fırsatını kaçırttı.M.Kemalle yakaladığımız fırsatta,forumdan anlaşılacağı üzere gitti gider. Ama bu halk

deneye deneye öğrencek bu badem bıyıklıların ne iki yüzlü olduğunu. Bunların başındaki adam

ABDnin kullanım maşasıdır. Şimdi birde lübnana asker gönderecekler.Yesinler sizin dış politikanızı.

Kurtuluş savaşında size silah ve lojistik desteği kim verdi.Araplarmı.Yoksa ***** ****** sokup çıkardığınız

SSCB mi? İki lokma ekmek yiyenlerin birisi için bir vefa duygusu olamsı gerekirdi.Ama amerikan

****** daha temiz ve karlıydı değilmi çek senet milliyetçileri :D

Fatih Sultan Mehmet..... Hz.Muhammed in ne güzel komutan ve ordusuna ne güzel ordu dediği kişi....

siz hala 40 cariyeyi nasıl beceririm deyin...

Abbasiler....

zekat verilecek kişi bulunamıyordu ülkede...

siz hala müslümanlığı geri kalma sebebi olarak gösterin..

Araplar Osmanlıda yüzyıllarca orduda görev yaptı...

20.000 kişinin arkadan vurmasıyla bütün arapları suçladılar..

Geçen ay TRT INT de bir belgesel yayınlandı..bilmiyorum kaçınız izledi... SSCB nin yolladığı paraları, aslında o an orta asyadaki Buhara Cumhuriyetinin yolladığı...ve sscb nin nerdeyse bütün yollanan altınlara el koyduğu....350 çuval buhara altını yollandı...ama bildik sscb paranın hepsini yedi...bir kısmını kurtuluş savaşında bize koklattı...o da İtilaf devl.lerinin anadoluya hakim olmalarını istemedikleri için

bunları niye yazdım,güya bizim kara kaşımız kara gözümüz için sscbnin bize kurtuluş savaşında yardım ettiklerini söyleyenler çıkıyor...

SONUÇ

İSLAMİYETİ GERİ KALMA SEBEBİ OLARAK NİTELEYENLER, ENDÜLÜS OSMANLI ABBASİLERE HİÇ BİR ŞEY DİYEMEZLER...

endülüslerin kütüphanelerinden bahsetmeyeyim isterseniz :):)

kafayı yersinz...

saygılar...

Gönderi tarihi:

müslümanlığı geri kalma sebebi olarak görenler, osmanlı abbasiler endülüslere ne cevap veriyorlar??

Sevgili Berker18,anlamamakta hala israr ediyorsunuz,Islamin kendisinde yolsuzluk yoktur,müslümanim diye insanlari aldatip ülkenin kaymagini yiyenler,karsi cikanlari komünistlikle suclayanlarin vebalidir bunlarin hepsi.Türk bayragini kirli emellerine ortak etmek icin eline alip kendisini milliyetci ve müslüman diye gösterip halkin kanini emenlerindir bu veballer,onlardir dinin adini kirleten,Islamiyet kirli degildir,bunu artik anlayin ve ikide bir kalkip geri kalmamiza müslümanlikmi neden oldu diye sormayin,gerekirse Islamiyeti burada bizlerde savunuruz.

saygilarla

Gönderi tarihi:

ne zaman sorgulayan akılcı düşünceye sahip oluruz o zaman medeniyete varırız. iran'a arabistan'a bakın. bu petrol zengini ülkelerde ne var? üretim mi sanayi mi? kadın hakları ve hukuk hâlâ ortalarda yok 21. yy.'da. çünkü kimse niye demiyo. sorgulama da eksik düşünce de.

Gönderi tarihi:

Sevgili Berker18,anlamamakta hala israr ediyorsunuz,Islamin kendisinde yolsuzluk yoktur,müslümanim diye insanlari aldatip ülkenin kaymagini yiyenler,karsi cikanlari komünistlikle suclayanlarin vebalidir bunlarin hepsi.Türk bayragini kirli emellerine ortak etmek icin eline alip kendisini milliyetci ve müslüman diye gösterip halkin kanini emenlerindir bu veballer,onlardir dinin adini kirleten,Islamiyet kirli degildir,bunu artik anlayin ve ikide bir kalkip geri kalmamiza müslümanlikmi neden oldu diye sormayin,gerekirse Islamiyeti burada bizlerde savunuruz.

saygilarla

iyi de konu zaten müslüman ülkelerin geri kalma sebeplerini, senin dediğin gibi baştaki insanlara bağlamıyorki...

ne zaman sorgulayan akılcı düşünceye sahip oluruz o zaman medeniyete varırız. iran'a arabistan'a bakın. bu petrol zengini ülkelerde ne var? üretim mi sanayi mi? kadın hakları ve hukuk hâlâ ortalarda yok 21. yy.'da. çünkü kimse niye demiyo. sorgulama da eksik düşünce de.

o sorgulama ve eksik düşünce,orta çağ müslümanlarında vardı....o sorgulama şu an olmadığı için geri kalındı...doğru tespit..

Gönderi tarihi:

İmanı eksiklerin cürümlerini nazara veripte Allah katındaki tek hak dine çamur atmayın ! EN ÇOK YOLSUZLUK BU HÜKÜMET DÖNEMİNDE ORTAYA ÇIKARILDI ÖNLEMİ ALINDI VE HORTUMLAR KESİLDİ , az dünayadan haberiniz olsun !

Komunist ülkelerde , insanlara hayvan kadar bile değer verilmezdi , acımdan katledilen açlıktan ölüme terkedilen ırzı namusu çiğnenen milyonlar olmuştu ! Bunlar niye bizde yok yaygın değil , çünkü müslümanız elhamdulillah , yanlışa taraf olmayız , MÜMİNİZ TIPKI ATAMIZ GİBİ !

Gönderi tarihi:

İmanı eksiklerin cürümlerini nazara veripte Allah katındaki tek hak dine çamur atmayın ! EN ÇOK YOLSUZLUK BU HÜKÜMET DÖNEMİNDE ORTAYA ÇIKARILDI ÖNLEMİ ALINDI VE HORTUMLAR KESİLDİ , az dünayadan haberiniz olsun !

Komunist ülkelerde , insanlara hayvan kadar bile değer verilmezdi , acımdan katledilen açlıktan ölüme terkedilen ırzı namusu çiğnenen milyonlar olmuştu ! Bunlar niye bizde yok yaygın değil , çünkü müslümanız elhamdulillah , yanlışa taraf olmayız , MÜMİNİZ TIPKI ATAMIZ GİBİ !

:clover::clover:

Gönderi tarihi:

Birinizde çıkıp evet ya biz bu ******* takımına inanıyoruz güveniyoruz ama. Bu yaptıklarıyla artık iyice

zıvanadan çıktılar demiyor. Diyemiyor ümmet mantığı işte böyle alevli ateş gibidir... :D

Gönderi tarihi:

Rüşvet ve yolsuzlukların az olduğu yada istatiksel sıralamalara bile giremediği ülkelerdeki adalet sistemine bakarsanız sorunun cevabını zaten bulursunuz.

İnsan yapısındaki kaypaklık,hukuk ile anane ile inanç ile engellenmeye çalışılmış,ama bu genetik hatanın kökü kurutulamamıştır.

İnsanlar neden yolsuzluk yapar?

İnsanlar neden rüşvet verirler?

Ciddi bir araştırma yapılırsa bütün sebepleri haklı çıkacaktır.

Firma ithalat yapmış ve muz ithal etmiştir.Başka bir firma pik demir yada kereste ithal etmiş ve iki gemiden kereste önce,muz sonra gelmiş.Gümrükte bu geminin tahliyesindeki öncelik pik demirdedir.ama muz çok çabuk bozulmaktadır.Muz ithalatcısı bu durumda ne yapmalıdır?

İşte rüşvet burada devreye girer.

Gerçek çözüm nedir?

Çabuk bozulabilen malların öncelikle tahliyesi maddesini kanuna eklemektir.

Bu durumda kereste ithalatcımız 200 kg da dometes ithal eder ve öne keresteleri arkaya da dometesleri yerleştirir bu kanundan bir güzel faydalanır.

Buna benzer binlerce vaka vardır.

Haklı olduğumuz hangi konuyu mahkemelere kadar taşıdık?

Taşıyamayız ki?

bir ay sonra davaya geleceksiniz(ciddi bir iş kaybı veya izin alma durumu)dava bir sonraya ,daha sonraya ertelenecek sonunda vazgeçeceksiniz.Çünkü devamlı ertelendikçe haksız olmayı düşleyeceksiniz.Özleyeceksiniz.Vazgeçeceksiniz.

Sonra rüşvet denen o sihirli anahtarı keşfedeceksiniz.Her kapıyı açan mucizeyi hissedeceksiniz.

Mesele bu kadar basit işte.

Meselenin temelinde hukuk,devamında da eğitim ve insan kalitesi yatmaktadır.

Müslüman ülkelerdeki yaygınlığı adaletin değil uygulamanın zaafından gelmektedir. :)

Gönderi tarihi:

beyler ÜMMETÇİLİKLE ALAY EDENLER çıktı...sonumuz hayrola...

Tayyip ümmetçilireyli alay etmek benim için bir şereftir. Sonunuz hayırmı olsun.Allah söyletti desene :D

Gönderi tarihi:

alay etmek ŞEREF DEĞİL KUL HAKKIDIR...

hele bu alay islamiyetin emrineyse....

Tayyip ne zamandan beri ABD nin değilde islamiyetin emri oldu. :D

Gönderi tarihi:

olayı çarpıtma..

islamiyetin emrinin ÜMMETÇİLİK olduğunu iyi biliyorsun

alay etmek de KİM OLURSA OLSUN KUL HAKKIDIR

Osmanlı zamanında hilafet zamanlarıda ümmet vardı. Bu ümmet kelimesini bir yol öğrende gel.

Meseleyi çarpıtan sen yavuz hırsız misali baskın çıkmak isteyende sen. ÜMMETİ öğren ondan sonra

provake et....

Gönderi tarihi:

beyler ÜMMETÇİLİKLE ALAY EDENLER çıktı...sonumuz hayrola...

Demokratik ülkelerde bu dünyanın sonu demek değildir...

Burası cahiliyye devrinin kanunlarının uygulandığı bir ülke de değildi...

Alışmalısınız..

Gönderi tarihi:

Demokratik ülkelerde bu dünyanın sonu demek değildir...

Burası cahiliyye devrinin kanunlarının uygulandığı bir ülke de değildi...

Alışmalısınız..

sayın dipnot

benim nerde demokratik cumhuriyetle yönetilen ülkeme karşı başka bir rejimi savunmaya kalkıştığımı gördünüz???

benim nerde cahiliye devrinin kanunlarını-------ozaman kanun mu vardı??????---------savunduğumu gördünüz.....

ben ümmetçilikle alay edilmesin dedim...

bu sözümün de ölene kadar arkasındayım...

saygılar

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.