Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kuran a İnsan eli ile Dışardan ilave veya çıkartma yapılmışmıdır.


aklınyoluislamda

Önerilen İletiler

Değerli Arkadaşlar Kuranda bayağı çelişkiler buluyorum zanki birileri ayetlerin yerlerini değiştirmiş Allahın o duru anlatımının yanına anlaşılması zor ayetler eklemiş yahudi kavmi övülmüş falan.Şimdiye kadar hep 3/7 ayete göre düşünmüştüm ama baktımki iş mütaşabih değil farklı bu konudaki düşünceleri paylaşalım.Birde makale var dikkatimi çeken onuda ekledim.

 

 

Kategori: Anasayfa/KUR’AN’DAKİ ÇELİŞKİLER VE NEDENLERİ/Bazı Ayetlerin “Muhkem” (Kesin) Anlamlı, Bazılarının da “Müteşabih” (Şüpheli) Olduğu ve Çelişmeli Görünümün Bundan Doğduğu İddialarındaki Geçersizlikler

 

 

Şeriatçılar, Kur’an ayetlerinin çeşitli anlamlara gelebilecek şekilde indirildiğini ve böyle olduğu içindir ki, hem “muğlak” (güç anlaşılır) hem de “çelişmeli”ymiş gibi göründüklerini ileri sürerler:

 

“Kur’an’ın bazı ayetleri herkes tarafından anlaşılabilecek nitelikte şeylerdir; bunlara ‘muhkem ayetler’ adı verilir. Bazı ayetleri ise herkesin anlayamayacağı şekilde gönderilmiştir ki, bunlara da ‘müteşabih’, yani ‘şüpheli’ ayetler deniri Tanrı ‘kesin’ ayetler yanında ‘şüphe’ uyandıracak nitelikte ayetler yollamıştır; çünkü, gönderdiği ayetlerin tümünün herkes tarafından anlaşılmasını istememiştir. Bazı ayetleri herkesin anlayamayacağı şekilde indirmiş olmasının nedeni, bir yandan fikir özgürlüğünü geliştirmek ve diğer yandan cahil Arabın inanç bocalamasına kapılmasını önlemek içindir. Çünkü, eğer her şey anlaşılır şekilde açıklanmış olsaydı, cahil Araplara o anda akıllarının alamayacağı bir şey söylenmiş olur, bu da onları tereddüde düşürebilir, ürkütebilirdi.”

 

Ve işte güya bundan dolayıdır ki, Kur’an’daki ayetler çelişkiliymiş gibi görünmektedir.

 

Dikkat edileceği gibi, şeriatçıların iddialarına göre Tanrı, esas itibariyle fikir özgürlüğünü oluşturmak amacıyla ayetleri farklı anlamlarda indirmiştir. Güya bazı ayetleri anlaşılmaz nitelikte kılmakla, bunların yorumlanmasına ve böylece çeşitli durumlara ve ihtiyaçlara uydurulmasına ve aynı zamanda Arabın inanç bocalamasında kalmamasına olanak yaratmak istemiştir! Bununla da İslamiyette dinin temellerinin güçlenmesini sağlamıştır!2

 

1 Sahih-i..., c.ll,s.62 vd.

 

2 Cerrahoğlu, age, s. 17 vd.

 

 

 

Yukarıdaki iddialara sarılanlar, genellikle Kur’an’ın Al-i İmran Suresi’ndeki şu ayeti örnek verirler:

 

“...Öyle bir Tanrı ki, sana kitap indirdi. Onun bir kısmı apaçık ayetlerdir ve bunlar kitabın temelidir. Diğer kısmıysa çeşitli anlamlara benzerlik gösterir ayetlerdir. Yüreklerinde eğrilik olanlar fitne çıkarmak ve onları tevil etmek için anlamları açık olmayan ayetlere uyarlar. Halbuki, onların tevilini ancak Allah bilir. Bilgide şüpheleri olmayacak kadar kuvvetli olanlarsa derler ki ‘biz inandık ona, hepsi de Rabbimizdendir’. Bunu aklı tam olanlardan başkaları düşünemez” (Al-i İmran Suresi, ayet 7).

 

Hemen belirtelim ki, ne bu ayet (ve benzerleri) ne de şeriatçının yukarıdaki açıklaması, Kur’an’daki çelişmelerin gerçek nedenlerini ortaya çıkaracak yeterlilikte değildir. Ayetlerden bazılarının “ınüteşabih” (şüpheli, kapalı) nitelikte olması, ne fikir özgürlüğünü sağlamak içindir ne de cahil Arabın “tereddüde” düşmesini ya da “ürkmesini” önlemek içindir. Eğer Muhammed’in Tanrısı fikir özgürlüğünü yaratmak isteseydi, ayetleri anlaşılmaz ya da çelişmeli şekilde gönderecek yerde, anlaşılır şekilde kılar ve kişilere, özgür akıl rehberliğiyle, bunları uygulamak ya da değiştirme yeterliliğini sağlardı. Kalkıp da, “Bazı ayetlerin tevilini ancak Allah bilir” deyip, anlamını sadece kendisine sakladığı ayetleri kişilere gözü kapalı şekilde kabul ettirmez ve onlardan, anlamını bilmedikleri bir şey için “Biz inandık ona, hepsi de Rabbimizdendir” demelerini beklemezdi. Çünkü, bunu yapmakla, fikir özgürlüğünü temelinden yıkmış olacağını bilirdi. “Müteşabih” (şüpheli) ve çelişmeli hükümler yoluyla fikir özgürlüğünü yaratmanın mümkün olamayacağını ELBETTEKİ düşünürdü. Zira, fikir özgürlüğü, herhangi bir hükmü, sırf Tanrı’dan gelmiştir diye kabul etmekle ya da yorumlamakla değil, fakat onu akılcı yoldan değiştirebilmekle, yerine yepyenisini getirebilmekle, cerh edebilmekle oluşabilir. Oysa ki, ‘Kur’an & göre aklın rehberliği diye bir şey söz konusu değildir; vahiylerin akıl süzgecinden geçirilerek yok edilmesi mümkün değildir. Aksine, Kur’an’da Tanrı ve peygamber emirlerinin mutlaklığı, değişmezliği, öngörülmüştür. Kişinin tüm yaşantılarını en ince noktasına kadar düzenleyen ve insan aklına bunları öğrenmekten başka bir olanak vermeyen bu emirleri insan iradesiyle ‘

 

değiştirmek, ilga etmek mümkün değildir; çünkü yasaklanmıştır: Bakara Suresi’ndeki “Ayetlerimi değiştirmeyin” (Bakara Suresi, ayet 4J) şeklindeki hükümden tutunuz da, “Kitabı batıl kılacak hiçbir şey olmadığına” (Fussilet Suresi, ayet 41-42) ya da kitabı ciddiye almayıp reddedenlerin cehennemlik sayılacaklarına (Bakara Suresi, ayet 113-115) varıncaya kadar, Kıranda yer alan buyruklar, fikir özgürlüğünü kökünden kurutacak nitelikte şeylerdir.

 

Arapları “tereddüde” düşürmemek ya da “ürkütmemek” için bazı ayetlerin “müteşabih” nitelikte gönderildiği iddiasına gelince... Böyle bir iddia, Tanrı’yı aciz durumdaymış gibi tanımlamaktan başka bir işe yaramaz. Çünkü, eğer Tanrı, kendi yarattığı kullarını tereddüde düşürmekten ya da ürkütmekten çekiniyor ise, bu takdirde, güçsüzlüğünü, aczini itiraf etmiş oluyor demektir. Eğer onları ürkütebilecek emir vermekten çekiniyor da, bu emri bazılarının anlayamayacağı bir dilde veriyor ise, bu takdirde kullarından korkuyor demektir!

 

Öte yandan kullarına dilediği gibi anlayış gücü sağladığını ya da onları doğru yola sokmak, gönüllerini açmak olanağına sahip olduğunu söyleyen bir Tanrı’nın (örneğin, Enam Suresi, ayet 125), bazı ayetleri “müteşabih” nitelikte göndermeye neden ihtiyaç duymuş olabileceği de ayrıca anlaşılması güç bir sorundur!

 

Bütün bunlar bir yana, Muhammed’in ilk anlarda yerleştirdiği ayetlerden anlaşılan odur ki, Tanrı, kendi emirlerinin herkes tarafından anlaşılmasını istemiş bu nedenle de, buyruklarını “apaçık” olmak üzere gönderdiğini bildirmiştir. Daha önce diğer ümmetlere -sırf anlasınlar diye-, kendi dillerinde kitap gönderdiği gibi, Araplara da Kur’an’ı, “apaçık” bir dille, Arapça olarak, yani Arapların kendi anlayacakları dilde hem de yedi farklı okunuşta göndermiştir. Yani anlaşılmasını istediği içindir ki, Kur’an’ı “apaçık”olmak üzere, “en açık” ve “en anlaşılacak” tarzda, hem de çeşitli Arap kavimlerinin kullandıkları yedi lehçede olmak üzere indirdiğini söylemiştir. Kur’an’ın “apaçık” olmak üzere gönderildiğine dair Kur’an’da sayısız denecek kadar çok ayet vardır. Bütün bunlar ortadayken, bazı ayetleri “muhkem” (kesin, anlaşılabilir) ve bazılarını “müteşabih” (şüpheli, anlaşılamaz) şekilde göndermesinin ELBETTEKİ anlamı olamaz ve aksini iddia etmek ELBETTEKİ yersizdir.

 

Bu arada özellikle şunu belirtmek istiyorum birtakım arkadaşlar yarım yamalak okuduktan sonra saldıma ya geçiyorlar.Benim İnancım Yazarın yazdığı gibi Kuranı hz.Muhammedin yazdığı değil.Kuranın Allahtan Hz Muhammede gelen bir kitap olduğu ancak peygamberin vefatından sonra aslının yokedilerek bir takım kötü niyetli kişiler ve yahudiler tarafından bazı ayetlerin değiştirildiği söküldüğü atıldığı ve ilaveler yapıldığı yönünde.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

müteşabih ayetlerin içeriği yanlış anlaşılmış.

müteşabih sizinde belirttiğiniz gibi benzeşen demektir. bu tip ayetler müslümanın yaşayışını, erdemini, duruşunu etkilemez. yön veren ayetler muhkem ayetlerdir ki 3/7 de de bildiğiniz gibi muhkem ayetler için " kitabın esasıdır" tanımlaması vardır. müteşabih ayetler teknolojinin ilerlemesi ile anlaşılan veya anlaşılma yolunda ışık veren ayetlerdir. bir örnek vermek gerekirse: bir ayette " dağları durur görürsün oysa onlar bulutların yürümesi gibi yürümektedir" yazar. bu ayet elçi zamanı için müteşabihti ancak bu gün için dünyanın yuvarlak oluşuna bir işaret olduğu açıktır. bu ayete elçi zamanı inanırları "rabbimin katındandır deyip inanmaları" beklenir. çünkü diğer ayetlerle pekişen Allah inancı yalan söylemez. bu ayet müslümanın erdemli davranmasına yada ameline direk etki etmez. bu ayete bakıpta inkar yolunu seçen kişi ise bu fitneye kapılmış demektir. yukarıda müteşabih ayetlerin müslümanların duruşuna etkisi olmaz demiştik ama inancına etki edebilir diyerek sözümü bağlıyayım.

 

muhkem ayetlerin anlaşılmamasının nedeni ise insan yorum farklılıkları ile anlaşılmaya çalışılmasıdır.

 

syg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eğer Kur'an-ı Kerm'in bazı ayetlerinin yahudiler tarafından değiştirildiğinde şüpe ediyorsanız yahudilerin işine gelebilecek bir ayet örneği istiyorum sizden...

Aklınyolu islamda nickini kulanan bir şahıs nasıl olurda değiştirilmesi ve tahrifi mümkün olmayan ve kıyamete kadarda korunacağı vaad edilen bir kutsal kitapta çelişki görür yada hisseder..

Ve ayrıca sayın aklınyoluislamda dikkatimi çektide siz bir müslüman olarak peygamberin isminin geçtiği yerlerde ne hz nede (s.a.v) gibi saygı ifadeleri kullanmıyorsunuz..

Ve yine dikkatimi çektiki Allah değilde Tanrı ifadesi kulanıyorsunuz..

Bu tip ifadeler genellikle islami anlayışa aykırı ifadelerdir..

Yukardaki yazınızıda derinlemesine incelediğimizde sanki aba altından islamı ve kuran-ı yermek gibi bir niyet hissettim..

İnşallah bu hislerimde yanılıyorumdur..

Aksi taktirde şu aklıma gelecek..

Acaba müslüman kisvesinde gizliden gizliye ve ince ince, misyonerlik yada ateizm propagandasımı...

 

 

Saygılar-sevgiler...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bir ayette " dağları durur görürsün oysa onlar bulutların yürümesi gibi yürümektedir" yazar. bu ayet elçi zamanı için müteşabihti ancak bu gün için dünyanın yuvarlak oluşuna bir işaret olduğu açıktır.

 

Açıklayın da, biz de bilelim nasıl açık bir ifade olduğunu... Bunun yanında, tanrının "dünya yuvarlaktır" demek yerine ne için ilgili ayeti kullandığını da açıklarsanız memnun olurum...

 

 

......................değiştirilmesi ve tahrifi mümkün olmayan.............

 

:P:P:P

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eğer Kur'an-ı Kerm'in bazı ayetlerinin yahudiler tarafından değiştirildiğinde şüpe ediyorsanız yahudilerin işine gelebilecek bir ayet örneği istiyorum sizden...

Aklınyolu islamda nickini kulanan bir şahıs nasıl olurda değiştirilmesi ve tahrifi mümkün olmayan ve kıyamete kadarda korunacağı vaad edilen bir kutsal kitapta çelişki görür yada hisseder..

Ve ayrıca sayın aklınyoluislamda dikkatimi çektide siz bir müslüman olarak peygamberin isminin geçtiği yerlerde ne hz nede (s.a.v) gibi saygı ifadeleri kullanmıyorsunuz..

Ve yine dikkatimi çektiki Allah değilde Tanrı ifadesi kulanıyorsunuz..

Bu tip ifadeler genellikle islami anlayışa aykırı ifadelerdir..

Yukardaki yazınızıda derinlemesine incelediğimizde sanki aba altından islamı ve kuran-ı yermek gibi bir niyet hissettim..

İnşallah bu hislerimde yanılıyorumdur..

Aksi taktirde şu aklıma gelecek..

Acaba müslüman kisvesinde gizliden gizliye ve ince ince, misyonerlik yada ateizm propagandasımı...

Saygılar-sevgiler...

 

Sevgili kralx tabiki istediğin ayet örneklerini vereceğim amaç zaten tartışmak.Çelişki görmemin sebebi Kuranın yazılmış ilk örneği Hz peygamberin islam devletlerine gönderilen 7 örnek yok.Aslının yakıldığı ve herekesiz kureyş lehçesi ile yazılı olduğu anlatılır.Kurandaki ayetlerin birbiriyle çelişmemesi gerekirken çelişşme var bir ırkın alemlere üstünlüğü var herneyse ayetler üzerinde tartışalım.Kuranı incelemeye alalım deyince hemen ateist veya misyonerlik yakıştırmışsınız öyle değil öyle olsa daha farklı yazardım amacım sadece araştırma ve gerçekler yazıdaki hz. kelimelerini neden yazmadığıma gelince o yazı nın başı ve sonu bana ait ortadaki makale alıntıydı ve 2 mesajdı ama biri sanırsam silinmiş.

 

 

4:46 Yahudi itikadına mensup olanların bir kısmı, (vahyedilmiş) sözlerin anlamını çarpıtırlar; sözleri asıl bağlamından kopararak, (şimdi yaptıkları gibi) "İşittik ama karşı çıkıyoruz!" ve "Dinleyin ama kulak asmayın!" ve "Asıl sen biz(im sözümüz)e kulak ver (ey Muhammed)!" derler; böylece dilleriyle oyun oynarlar ve (sahih) itikadın yanlış olduğunu imâ etmeye çalışırlar. (Halbuki) onlar, sadece "İşittik ve itaat ediyoruz!" ve "(Bizi) dinle, bize katlan!" deselerdi, bu onların gerçekten yararına ve daha dürüstçe bir davranış olurdu: ama hakikati reddettikleri için Allah onları lânetledi; zira onların inandıklar, basit birkaç şeyden ibarettir

 

5:41 EY PEYGAMBER! Hakikati inkarda birbirleriyle yarışanlardan dolayı üzülme: şu, ağızlarıyla "Biz inanıyoruz!" diyen, halbuki kalben inanmayanlardan ve her türlü yalanı can kulağıyla dinleyen ve (aydınlanmak için) sana gelmek yerine başka insanlara kulak veren Yahudilerden. Onlar, (vahyedilen) sözleri asıl bağlamlarından kopararak anlamlarını çarpıtırlar ve "Eğer size şöyle şöyle (bir öğreti) verilirse onu kabul edin; ama verilmezse uzak durun!" derler. (Onlara bakıp üzülme,) çünkü Allah, bir kişinin kötülüğe meyletmesini dilemişse Allahın onun hakkındaki iradesine hiçbir şekilde mani olamazsın. İşte onlar kalplerini Allahın temizlemek istemedikleridir. Onları bu dünyada zillet, öteki dünyada da korkunç bir azap bekler;

 

7:162 Ama (ne yazık ki), onlardan kötülüğe eğilimli olanlar kendilerine söylenen sözü başka bir sözle değiştirdiler: ve bu yüzden Biz de, yaptıkları bütün kötülüklerin karşılığı olarak onların üzerine gökten bir bela, bir afet gönderdik.

 

Ayrıyeten yine yazacağım ayetlerde çelişki konusu;

 

Allah ezeli ve ebedi bilir yahudilere aşağıdaki gibi seslenilmesi kafamı kurcaladı.

 

44:32 ve Biz onları bilerek bütün diğer toplumlardan üstün kıldık,

 

2:47 Ey İsrailoğulları! Size bağışladığım nimetleri ve sizin diğer kavimlere karşı üstün gelmenizi sağladığım günleri hatırlasanıza!

 

2:122 EY İSRAİLOĞULLARI! Size lütfettiğim o nimetleri ve sizin diğer kavimlere üstün gelmenizi sağladığım günleri hatırlayın;

 

7:140 (Ve) şöyle ekledi: "Sizin için Allahtan başka bir tanrı arayayım, öyle mi, hem de O sizi diğer bütün insanlara üstün çıkardığı halde?"

 

Şimdi bu ayetlere göre tartışmaya başlayalım.Kuran bir ırka üstünlük verirmi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Arkadaşlar ben derdimi tam olarak anlatamıyorum galiba çelişki diye kastettiklerim bunlar işte mesela bazı ayetler bulunduğu yerde sırıtıyor bakın bakara 238/239 alın o iki ayeti nisa 102 nin altına yazın veya

 

5:3 ÖLÜ ETİ, kan ve domuz eti ve üstünde Allahtan başkasının anıldığı hayvanlar ve boğulan, dövülerek öldürülen veya düşerek ölen veya derisi yüzülerek öldürülen veya vahşî bir hayvan tarafından parçalanan hayvanlar, canlı iken (bizzat) kestikleriniz hariç, size yasaklanmıştır ve putperest sunaklarında kesilenler (de yasaktır). Kehanet yoluyla gelecekte sizi neyin beklediğini öğrenmeye çalışmanız da (yasaklanmıştır): Bu günahkarca bir davranıştır. Bugün hakikati inkara şartlanmış olanlar, sizin dininiz(i terk edeceğiniz)den artık ümitlerini tamamen kestiler: Öyleyse, onlardan korkmayın, yalnız Benden korkun!. Bugün dininizi sizin için kemale erdirdim, nimetlerimin tamamını size bahşettim ve Bana teslimiyeti sizin dininiz olarak belirledim. Günaha eğiliminden değil de hayatî bir zaruret sonucu (yasak şeylere) sürüklenenlere gelince, bilin ki Allah çok bağışlayıcıdır, rahmet kaynağıdır.

 

Bu ayete bakın Yüce Allah dininizi tamamladım diyor.Ayetin yeri 5/3 ondan sonra birsürü ayet var bu ayet son Allahın Kelamını alıp yerini değiştirenler kitabın içeriğinide değiştirebilirler.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Arkadaşlar ben derdimi tam olarak anlatamıyorum galiba çelişki diye kastettiklerim bunlar işte mesela bazı ayetler bulunduğu yerde sırıtıyor bakın bakara 238/239 alın o iki ayeti nisa 102 nin altına yazın veya

 

5:3 ÖLÜ ETİ, kan ve domuz eti ve üstünde Allahtan başkasının anıldığı hayvanlar ve boğulan, dövülerek öldürülen veya düşerek ölen veya derisi yüzülerek öldürülen veya vahşî bir hayvan tarafından parçalanan hayvanlar, canlı iken (bizzat) kestikleriniz hariç, size yasaklanmıştır ve putperest sunaklarında kesilenler (de yasaktır). Kehanet yoluyla gelecekte sizi neyin beklediğini öğrenmeye çalışmanız da (yasaklanmıştır): Bu günahkarca bir davranıştır. Bugün hakikati inkara şartlanmış olanlar, sizin dininiz(i terk edeceğiniz)den artık ümitlerini tamamen kestiler: Öyleyse, onlardan korkmayın, yalnız Benden korkun!. Bugün dininizi sizin için kemale erdirdim, nimetlerimin tamamını size bahşettim ve Bana teslimiyeti sizin dininiz olarak belirledim. Günaha eğiliminden değil de hayatî bir zaruret sonucu (yasak şeylere) sürüklenenlere gelince, bilin ki Allah çok bağışlayıcıdır, rahmet kaynağıdır.

 

Bu ayete bakın Yüce Allah dininizi tamamladım diyor.Ayetin yeri 5/3 ondan sonra birsürü ayet var bu ayet son Allahın Kelamını alıp yerini değiştirenler kitabın içeriğinide değiştirebilirler.

 

 

Sevgili dostum bölük pörçük yazıyorsun. Fikirlerini tam olarak izah etmiyorsun diyemeyeceğim edemiyorsun... Tam olarak ne diyorsun ve neyi delil gösteriyorsun belli değil. Bu yüzden size yardımcı olamıyoruz..Her hastalığın bir tedavisi vardır ölümden başka.. Tekrar soruyorum arızan nedir ?

 

bozan

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bozan Algılama zorluğunmu var.Ben birtakım kişi veya kişiler veya gruplar Kurana peygamberin ölümünden sonra müdahale edip parça pincik yaptıklarını bazı ayetleri çarpıtıp veya değiştirdiklerini söylüyorum.Misal Rabbin belli bir sıraya göre indirdiği Kuran ne olmuşta bugünki resmi sırasına kavuşmuş.İnen dört kitapta Allahın kitabı ve Allah koruma altına alacak olsa hepsini korumazmı sadece Kuranmı korunmuş demek ve bu konudaki delilleri tartışmaya açıyorum.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bozan Algılama zorluğunmu var.Ben birtakım kişi veya kişiler veya gruplar Kurana peygamberin ölümünden sonra müdahale edip parça pincik yaptıklarını bazı ayetleri çarpıtıp veya değiştirdiklerini söylüyorum.Misal Rabbin belli bir sıraya göre indirdiği Kuran ne olmuşta bugünki resmi sırasına kavuşmuş.İnen dört kitapta Allahın kitabı ve Allah koruma altına alacak olsa hepsini korumazmı sadece Kuranmı korunmuş demek ve bu konudaki delilleri tartışmaya açıyorum.

 

 

Pek kıymetli ve sevgili dostum, öncelikle sizi kazıklarım.. ( kazıklamak merhaba demek anlamındadır, yanlış anlaşılmasın. Bilindiği gibi cumhuriyetle birliktearapça ve farsça asıllı kelimelr yerine Türkçe yeni kelimeler türetilerek karşılıklar bulunmaya çalışılmıştı, kimisi tuttu , kimisi kayboldu yitti.. Bunlardan biri de merhaba kelimesi yerine türetilen kazıklarım kelimesidir ) işte bu yüzden sizi kazıklarım..

 

1. Algıla sorunumdan ziyade sizin anlatma sorununuz olduğundan bahsetmiştim, hala ber kararım..

2. Bazı ayetleri parça pinçik edenler kim ? O bazı insanlar ya da guruplar kim ? Sonra size göre hangi ayetler değişti, yok edildi ve saire ? Bunların tümünü bize anlatmadan size karşı olmamız ya da sizi desteklememiz imkansız dostum...

3. Kuranın nüzul sırası ile tedvin sırası arasındaki farkın nedenini sormuşsun, buna yanıt vereceğim ama sen biraz daha düşün istersen bunu bilmen gerekir dostum iki yaprak okuduysan...

4. Kitapların hepsi zaten korunmuş senin bununla ilgili sorunun ne ben de onu anlamadım ?

 

Kendine iyi bak dostum, sorularını bekliyorum....

 

bozan

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Pek kıymetli ve sevgili dostum, öncelikle sizi kazıklarım.. ( kazıklamak merhaba demek anlamındadır, yanlış anlaşılmasın. Bilindiği gibi cumhuriyetle birliktearapça ve farsça asıllı kelimelr yerine Türkçe yeni kelimeler türetilerek karşılıklar bulunmaya çalışılmıştı, kimisi tuttu , kimisi kayboldu yitti.. Bunlardan biri de merhaba kelimesi yerine türetilen kazıklarım kelimesidir ) işte bu yüzden sizi kazıklarım..

 

1. Algıla sorunumdan ziyade sizin anlatma sorununuz olduğundan bahsetmiştim, hala ber kararım..

2. Bazı ayetleri parça pinçik edenler kim ? O bazı insanlar ya da guruplar kim ? Sonra size göre hangi ayetler değişti, yok edildi ve saire ? Bunların tümünü bize anlatmadan size karşı olmamız ya da sizi desteklememiz imkansız dostum...

3. Kuranın nüzul sırası ile tedvin sırası arasındaki farkın nedenini sormuşsun, buna yanıt vereceğim ama sen biraz daha düşün istersen bunu bilmen gerekir dostum iki yaprak okuduysan...

4. Kitapların hepsi zaten korunmuş senin bununla ilgili sorunun ne ben de onu anlamadım ?

 

Kendine iyi bak dostum, sorularını bekliyorum....

 

bozan

 

Sağol kardeş nazik cevabın için ayetleri parça pincik yapanlar yahudilerle işbirliği yapmış emeviler kitaplar korunmuşsa 4 tane incilmi indi üçüncü soruyu cevaplarsan ona göre devam edelim çünki bazı ayetlerde peygamberi çok kötü anlatıyor zanki bunlar Peygamberi çok kötü hadislere malzeme çıkarmak için ilave edilmiş veya çarpıtılmış gibi.

 

Mesela bu üzerinde çok uzun düşünülmesi gereken bir ayet.

 

6:112 VE İŞTE böylece, Biz, hem insanlar hem de görünmez varlıklar içinden zihin çelmeyi amaçlayan yaldızlı/parlak yarı-hakikatleri birbirine fısıldayan şeytanî güçleri peygambere düşman kıldık. Ama Rabbin dilemedikçe onlar bunu yapamazlardı: o halde, onlardan ve onların mesnetsiz hayallerinden uzak durun!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bozan Algılama zorluğunmu var.Ben birtakım kişi veya kişiler veya gruplar Kurana peygamberin ölümünden sonra müdahale edip parça pincik yaptıklarını bazı ayetleri çarpıtıp veya değiştirdiklerini söylüyorum.Misal Rabbin belli bir sıraya göre indirdiği Kuran ne olmuşta bugünki resmi sırasına kavuşmuş.İnen dört kitapta Allahın kitabı ve Allah koruma altına alacak olsa hepsini korumazmı sadece Kuranmı korunmuş demek ve bu konudaki delilleri tartışmaya açıyorum.

 

 

 

Arkadaşım Peygamberimizn S.A.V vefat etti diye KUR,AN NEDEN PARÇA PİNÇİK EDİLSİN.O GRUP DEDİĞİN KİŞİLER SAHABE.. BU SAHABELERİN ÇOĞU CENNETLE MÜJDELENMİŞ MÜBAREK İNSANLARDI Kİ HZ. EBUBEKİR PEYGAMBERLERDEN SONRA İNSANLARIN EN ÜSTÜNÜ EN MERHAMETLİSİ . O GRUP DEDİĞİN İNSANLAR CANLARIYLA MALLARIYLA HER TÜRLÜ ZÜLME GÖĞÜS GERMİŞ İNSANLAR.AYRICA KRALX,E KATILIYORUM NEDEN PEYGAMBERİMİZİN İSMİNİ TELAFVÜZ EDERKEN SALAVAT GEREKTİREN SAV YAZMIYORSUN.. O KADAR ŞÜPHELENİP İNANMIYORSAN KUR,ANI TARTIŞMAYA AÇMAYA NEDEN CÜRET EDİYORSUN..O KADAR MERAKLIYSAN SİNAMA ELEŞTİRMENİ FALAN OL HE.............

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sağol kardeş nazik cevabın için ayetleri parça pincik yapanlar yahudilerle işbirliği yapmış emeviler kitaplar korunmuşsa 4 tane incilmi indi üçüncü soruyu cevaplarsan ona göre devam edelim çünki bazı ayetlerde peygamberi çok kötü anlatıyor zanki bunlar Peygamberi çok kötü hadislere malzeme çıkarmak için ilave edilmiş veya çarpıtılmış gibi.

 

Mesela bu üzerinde çok uzun düşünülmesi gereken bir ayet.

 

6:112 VE İŞTE böylece, Biz, hem insanlar hem de görünmez varlıklar içinden zihin çelmeyi amaçlayan yaldızlı/parlak yarı-hakikatleri birbirine fısıldayan şeytanî güçleri peygambere düşman kıldık. Ama Rabbin dilemedikçe onlar bunu yapamazlardı: o halde, onlardan ve onların mesnetsiz hayallerinden uzak durun!

 

 

Pekala dostum başlayalım..

 

Kuranın nüzul sırası Son peygamberin başından geçen hadiselere göre ilerlemiştir... Bir hayat yaşıyor ve aynı zamanda bir tebliğ ile vazifeliydi, kendisine sorular soruluyor ve bu soruların Allah tarafından yanıtlanması isteniyor ve bunun gibi...Dolayısıyla nüzul sırası ile tedvin sırasının farklı olması kadar tabii bir durum yoktur.. Bu yüzden Son peygamber bir ayet nazil olunca onu falanca sureye falanca ayetin ardına ekleyin gibi vahyin son şeklini de murad-ı ilahiye göre düzenletiyordu..

Son Peygamberin vefatını müteakip yapılan tedvin de işte bu murad-ı ilahi uyarınca gerçekleştirilmiştir.

Yani Kuran bir kitaptır, bir İlahi kitaptır, bir kronoloji değil bu durum bu son şekli getirmiştir..

Bunda senin anlamadığın ya da karşı çıktığın nedir dostum ?

Ayrıca yukarıca enam suresinin 112. ayetinde seni tereddüte düşüren nedir ?

 

bozan

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Pekala dostum başlayalım..

 

Kuranın nüzul sırası Son peygamberin başından geçen hadiselere göre ilerlemiştir... Bir hayat yaşıyor ve aynı zamanda bir tebliğ ile vazifeliydi, kendisine sorular soruluyor ve bu soruların Allah tarafından yanıtlanması isteniyor ve bunun gibi...Dolayısıyla nüzul sırası ile tedvin sırasının farklı olması kadar tabii bir durum yoktur.. Bu yüzden Son peygamber bir ayet nazil olunca onu falanca sureye falanca ayetin ardına ekleyin gibi vahyin son şeklini de murad-ı ilahiye göre düzenletiyordu..

Son Peygamberin vefatını müteakip yapılan tedvin de işte bu murad-ı ilahi uyarınca gerçekleştirilmiştir.

Yani Kuran bir kitaptır, bir İlahi kitaptır, bir kronoloji değil bu durum bu son şekli getirmiştir..

Bunda senin anlamadığın ya da karşı çıktığın nedir dostum ?

Ayrıca yukarıca enam suresinin 112. ayetinde seni tereddüte düşüren nedir ?

 

Bozan teşekkür ederim beni enam 112 de tereddüde düşüren şey Yüce Allahın birtakım şeytani şeyler şöyleyen cinlerden ve insanlardan yaratığın peygamberlere düşman edildiği ve Allah dilemeseydi bunu yapamazlardı terimi yani Allah cin,şeytan ve insan gibi yaratıkların peygambere bir takım yanlış fısıltıları söylemesine izin vermiş.Sebep ne Allahın dinini yaymaya çalışan insanın zaten yeterince düşmanı oluyor bunlara Allah neden ilave yapsın amaç peygamberi korumakmı zoramı koşmak?

 

Burda Allahı sorgulamıyorum çünki Allah varlığını herşeyde belli ediyor.Ama ayetlerden bazıları zanki bitakım şeylere kılıf hazırlamak için düzenlenmiş gibi.Nitekim üsteki ayete göre salman rüşti şeytan ayetleri diye bişey çıkardı.

 

Sıralamaya gelince maide 3

 

3. Sunlar size haram kılınmıstır: Bogazlanmayarak ölmüs hayvanın eti, kan, domuz eti, üzerine Allah'tan baskasının adı anılmıs,

bogulmus, vurulmus, yuvarlanmıs, süsülmüs, canı üzerineyken yetisip kestikleriniz müstesna olmak üzere canavar tarafından

yırtılmıs ve dikili adak tasları üzerinde bogazlanmıs hayvanlar ve bir de fal oklarıyla kısmet paylasmanız... Bütün bunlar birer

sapıstır. Küfre batmıs olanlar bugün dininizden ümitlerini kestiler. Artık onlardan korkmayın, benden korkun! Bugün sizin için

dininizi kemale erdirdim, üzerinizdeki nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak Ýslam'ı/Allah'a teslim olmayı seçtim. Su da var

ki, her kim ciddi bir açlıkla yüz yüze gelir de günaha kaçmak maksadı olmaksızın onlardan yemek zorunda kalırsa, elbette Allah

Gafûr ve Rahîm'dir.

 

Bu ayet yüce Allahın dini sonlandırdığını ve bitirdiğini anlatıyor ama yerine bak.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Aklın yolu islamda nickini kullanan zat: Ayetlerde herhangi bir çelişki olmadığını çelişkinin senin düşünüş eksikliğin ve zekanla ilgili olduğunu sunduğun bir kaç ayet ile ilgili yorumla açıklamaya çalışayım.

 

Bugün dininizi sizin için kemale erdirdim, nimetlerimin tamamını size bahşettim ve Bana teslimiyeti sizin dininiz olarak belirledim.

 

Sayın Aklın yolu islamda nickini kullanan ve fakat aklın yolunun pek de islamda olmadığını kanıtlama girişimlerinde bulunan zat: Yukarıdaki cümlede Allah (CC) bu benim son Ayetimdir gibi bir ifade mi kullanıyor yoksa İslam dinini kemale erdirmekten ve O dönemde peygamber efendimiz ve sahabilerinin kazandıkları zaferlere geldikleri konumlara islam davası üzerinde katettikleri mesafeye atıf yaparak bir açıklama da mı bulunuyor. Sevgili arkadaşım senin Türkçe dili ve grameri ile ilgili sorunların var onları giderdikten sonra ve de Kuran'ın tefsirlerine de bakma zahmetinde bulunup ayetlerin inme zamanı ve hangi husulara işaret ettiklerini de öğrendikten sonra en azından benimle aynı platformda tartışma (münazarada bulunma şerefini sana bahşedebilirim aksi taktirde tazyii nefes eylemeye pek de niyetim yok.....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

Nizamulmulk adını kullanan zat bayağı zamandır araştırmada idim cevap yazamadım daha önceleri Kurana insan eliyle müdahale varmıdır diye düşünürken ve müdahale olduğunu çok yerde görmüşken ve bulmuşken son araştırmam neticesinde Kuranında tıpkı tevrat ve incil gibi tamamen insan eliyle yazıldığını düşünüyorum.İçinde okadar fazla çelişki ve şiddet barındırıyorki bu sözler bir yaratıcını sözleri olamaz yaratıcı olduğu bana göre kesin ama bu tevrat incil ve kuranın tanrısı değil zaten yapılan ve adına ibadet denen ritüelleride incelerseniz sabilik,zerdüştlük ve hristiyanlıktan geçtiğini görürsünüz mesela oruç dediğimiz ibadet güneş doğmadan önce başlar ve güneş battıktan sonra biter Kuran dada tarifi böyledir ve dünyanın birçok ulusunda eski dönemlerde var olan güneşe saygı ritüelidir.Ayrıca Kurandaki birçok yabancı kelime onun İlahi bir kaynaktan gelmeyip nerelerden kopyalandığının en büyük belgesidir.Eski araplar bizden çok daha akıllıymış.

 

 

 

Enam 25 Onlardan seni (okuduğun Kur'an'ı) dinleyenler de vardır. Fakat onu anlamalarına engel olmak için kalplerinin üstüne perdeler, kulaklarına da ağırlık verdik. Onlar her türlü mucizeyi görseler bile yine de ona inanmazlar. Hatta o kafirler sana geldiklerinde: "Bu Kur'an eskilerin masallarından başka bir şey değildir" diyerek seninle tartışırlar.

 

 

 

Ahkaf 17 Ana ve babasına: Öf be size! Benden önce nice nesiller gelip geçmişken, beni mi tekrar dirilmekle tehdit ediyorsunuz? diyen kimseye, ana ve babası Allah'ın yardımına sığınarak: Yazıklar olsun sana! İman et. Allah'ın vadi gerçektir, dedikleri halde o: Bu, eskilerin masallarından başka bir şey değildir, der.

 

 

 

Mutaffifin 13 Böyle birine ayetlerimiz okununca "Eskilerin masalları" derdi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Arkadaşlar ben bu arkadaşın kabeye put demesi üzerine verdiğim sert tepki yüzünden forumdan bir yıl uzaklaştırma cezası aldım yani kralx nicki olarak..

Artık cevap vermiyorum bu arkadaşın yazılarına..

Çünki ateistlerle aynı parelellikte yazılarla karşımıza çıkıyor ve ne hikmetse nicki, islamı över nitelikte..

Ayrıca yukarda yazan çelişki diye nitelendirdiği yazılarına daha önceleri ateist arkadaşların sorusu üzere cevaplar verdik...

 

 

Saygılar..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

O nick eskidendi kral sorgulamadan veya sorgulama esnasındaki şunu bil ben ateist değilim yanlız benim yaradam inancım incil,tevrat,ve kurandaki Allah kavramları ile örtüşmemekte çok çelişkiler var umarım sizlerde görürsünüz bu kitaplar insan elinden çıkma bu arada sende kovulmaktan bıkmadın galiba ben senin yerinde olsam silindiğim yere hayatta uğramam buda biraz karakter meselesi galiba saygılarımla.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Selamun aleyküm ve rahmetullah...

Bildiğiniz Gibi Peygamberler ve vazifeler bir çok yere inmiştir.

Belki bazı vazifeler daha hafif veya daha ağır olarak gelir.

Ancak sonuçta özü belli olduğu için bozulmuş olsa bile en eski inançlarda dahi kalıntılar gözükür mevzu bundan ibaret kardeşim...

 

Bak ayetleri birde kendin veriyorsun Seni ezelden Bilen rabbinden kork ona kul ol

 

Allahın selamı üzerine olsun...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

"O nick eskidendi kral sorgulamadan veya sorgulama esnasındaki şunu bil ben ateist değilim yanlız benim yaradam inancım incil,tevrat,ve kurandaki Allah kavramları ile örtüşmemekte çok çelişkiler var umarım sizlerde görürsünüz bu kitaplar insan elinden çıkma bu arada sende kovulmaktan bıkmadın galiba ben senin yerinde olsam silindiğim yere hayatta uğramam buda biraz karakter meselesi galiba saygılarımla."

 

 

O halde nickin de islamla örtüşmemektedir..

Çünkü o tereddütler var dediğin Kur'an, islam dininin kitabıdır..

Silindikten sonra geri gelip gelmemem benim ve yönetimin sorunudur Seni hiç bir şekilde ilgilendirmez..

Karakterimi dostlarım bilir..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

"O nick eskidendi kral sorgulamadan veya sorgulama esnasındaki şunu bil ben ateist değilim yanlız benim yaradam inancım incil,tevrat,ve kurandaki Allah kavramları ile örtüşmemekte çok çelişkiler var umarım sizlerde görürsünüz bu kitaplar insan elinden çıkma bu arada sende kovulmaktan bıkmadın galiba ben senin yerinde olsam silindiğim yere hayatta uğramam buda biraz karakter meselesi galiba saygılarımla."

O halde nickin de islamla örtüşmemektedir..

Çünkü o tereddütler var dediğin Kur'an, islam dininin kitabıdır..

Silindikten sonra geri gelip gelmemem benim ve yönetimin sorunudur Seni hiç bir şekilde ilgilendirmez..

Karakterimi dostlarım bilir..

 

Kral nick konusunda haklısın nasıl değiştireceğimi bulamadım yardımcı olursan değiştireyim nasıl değiştirmem gerekiyor profilimden girdim ama yapamadım.Senle zıt kutuplardayız ama nick konusunda haklısın.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kral nick konusunda haklısın nasıl değiştireceğimi bulamadım yardımcı olursan değiştireyim nasıl değiştirmem gerekiyor profilimden girdim ama yapamadım.Senle zıt kutuplardayız ama nick konusunda haklısın.

 

Nick değişimi için ADMİN e öm atmalısın ve nickimi değiştirmek istiyorum diyip yeni nickini bildirmelisin..

Sanırım yöntem buydu..

 

"Ya olduğun gibi görün, yada göründüğün gibi ol" sözünün tahhakkukunu görmenin tebessümündeyim..:)

Evet hakkınyolu islamda nickli arkadaşım, cesur davranışından dolayı seni kutlarım..

 

 

Saygılar...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.