Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ateist Ama "İnançlı" Gençler!?


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Türkiye'deki ateist gençlerin yüzde 61'i inançlı

29-11-2013 14:33:48

Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Merkezi'nin (SEKAM) yaptığı "Gençlik Araştırması", Türkiye 'de "kavram karmaşası" ve "kafa karışıklığı"nın ciddi boyutlara ulaştığını ortaya koydu.

Araştırma sonuçlarına göre, kendisini "ateist" olarak tanımlayan gençlerin önemli bir bölümü Allah'a inanıp, namaz kılarken, "İslamcı" gençlerin bir bölümü hiç namaz kılmadığını belirtti.

SEKAM, Türkiye'de gençliğin özelliklerini, karşılaştıkları sorunları, kimliklerini ve beklentilerini ortaya koymak üzere, 81 ildeki 352 yerleşim biriminde, 15-28 yaş grubuna yönelik "Türkiye Gençlik Raporu: Gençliğin Özellikleri, Sorunları, Kimlikleri ve Beklentileri" başlıklı araştırma gerçekleştirdi.

"Katmanlı tesadüfi örneklem tekniği" tercih edilen araştırmada, 5 bin 541 kişiye anket çalışması uygulandı.

Araştırmanın proje yönetmenliğini Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, koordinatörlüğünü Hanefi Mahitapoğlu yaptı. Prof. Dr. Burhanettin Can, Prof. Dr. Mustafa Aydın, Prof. Dr. Mete Doğruer, Doç. Dr. Mustafa Tekin, Abdulvahap Yaman, Şemsettin Özdemir, Gürsel Ulukır, Metin Alpaslan ve Cevat Özkaya da projede "araştırmacı" olarak görev aldı.

Araştırmada, gençlere, dini ve siyasi kimliklerini belirlemek üzere sorular yöneltildi.

Katılımcılara "Aşağıdaki kimlik size ne oranda uyar?" şeklinde soruldu.

Birden fazla şıkkın seçilebildiği soruda, "Bana çok uyar" seçeneği yüzde 43 oranında "Müslüman", yüzde 31 oranında "İlerici", yüzde 29 oranında "Atatürkçü", yüzde 23 oranında "Laik", yüzde 22 oranında "İslamcı", yüzde 22 oranında "Milliyetçi", yüzde 19 oranında "Dindar", yüzde 18 oranında "Kemalist", yüzde 8 oranında "Ülkücü", yüzde 15 oranında "Sosyalist", 13,4 oranında "Devrimci", yüzde 5,4 oranında "Feminist", yüzde 3,5 oranında "Komünist", yüzde 1,4 oranında "Ateist" kimlik için işaretlendi.

Gençler, "Bana hiç uygun değil" tercihini ise yüzde 74 oranında "Ateist", yüzde 59 oranında "Komünist", yüzde 43 oranında "Feminist", yüzde 36 oranında "Ülkücü", yüzde 31 oranında "Devrimci", yüzde 16,7 oranında "Muhafazakar", yüzde 10,3 oranında "İslamcı" kimlik için kullandı.

Ateist gençlerin yanıtları şaşırttı

"Allah'ın varlığına inanma durumunuz nedir?" şeklindeki soruyu, farklı siyasi görüşlerden gençlerin yüzde 100'lere varanı "Kesinlikle inanırım", "İnanırım" seçeneklerini işaretledi.

Ankete katılan 5 bin 541 gençten "Ateist" kimliğini kendisine uygun bulan 160 gencin verdiği yanıtlar ise şaşırttı.

Bu gençlerin yüzde 61'i "Allah'ın varlığına kesinlikle inanırım", yüzde "18'i "inanırım", yüzde 13'ü "şüpheliyim", yüzde 9'u ise "inanmam" seçeneğini işaretledi.


"İslamcı ama hiç namaz kılmamış"
"Namaz kılma durumu" konusundaki soruda da beklenmedik sonuçlar ortaya çıktı. Kendisini "Ateist" olarak niteleyenlerin yüzde 13,3'ü, düzenli beş vakit namaz kıldığını belirtirken, kendisini "İslamcı" olarak nitelendiren gençlerin yüzde 17,8'i hiç namaz kılmadığını ifade etti. "Komünist" gençlerin yüzde 9,8'i de "Beş vakit namaz kılıyorum" şeklindeki şıkkı işaretledi.

Cuma namazına ilişkin soruya gençler, daha yüksek oranda "düzenli kılarım" yanıtını verdi.

Araştırmaya katılan "Atatürkçü" gençlerin yüzde 51'i, "Ülkücü" gençlerin yüzde 58'i, "İslamcı" gençlerin yüzde 63'ü, "Feminist" gençlerin yüzde 36'sı düzenli cuma namazını kıldığını belirtti.

Kendisini "Ateist" olarak tanımlayan gençlerin yüzde 43'ünün de "Düzenli cuma namazını kılarım" şeklinde yanıt vermesi dikkati çekti.

Oruç ibadetini ise farklı siyasi kimliklerden gençlerin yüzde 90'lara varan oranda gerçekleştirdiği ortaya çıktı. "İslamcı" gençlerin yüzde 90'ı, "Ülkücü" gençlerin yüzde 89'u, "Sosyalist" gençlerin yüzde 80'i, "Atatürkçü gençlerin yüzde 84'ü oruç tutuğunu ifade etti. "Ateist" gençlerin yüzde 59'u da "düzenli oruç tutarım" seçeneğini işaretledi.

.................................................. ..............
Kitap haline getirilen araştırma, yarın İstanbul Ticaret Üniversitesi Eminönü Yerleşkesi'nde kamuoyuna aktarılacak.

"Gençler kavram kargaşası içinde" SEKAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Can, Türkiye'de, "insan unsurunda" değerler bazında bir geriye gidiş olduğunu gözlemlediklerini, sorunu doğru teşhis etmek üzere bir araştırma yapmaya karar verdiklerini anlattı.

Çalışmayı bilimsel kriterler göz önünde bulundurarak ortaya koyduklarını aktaran Can, şöyle devam etti:

"Araştırmada, özel teknik ve çapraz sorularla katılımcıların doğru ya da çok düşünmeden verdikleri cevaplar elendi. Sonuçta, bilimsel bir çalışma ortaya çıktı. Bu araştırmada gördüğümüz en ciddi vaka; korkunç bir kavram kargaşası var. Örneğin 'din', 'milliyetçilik' diyorsunuz, herkeste farklı şekilde bir kavram şekilleniyor. Araştırma sonuçlarına da baktığınızda bir çok kişi, 'Ateistlerin yüzde 13'ü namaz kılıyor' şeklindeki sonuca inanmak istemezken, 'İslamcıların yüzde 17'si namaz kılmıyor' dediğinizde bunu normal karşılayabiliyor. Bizim bu noktada vardığımız sonuç şu; bu nesil, 15-28 yaş grubu, kavramlara son derece yüzeysel vakıf, sloganik bakıyor, muhtevasını bilmiyor. Sosyal medya üzerinden hoşuna giden şeyi almış."

"Ateist Müslüman bizde de var"

Düşünür Oliver Roy'un "Küreselleşen İslam" isimli kitabında batıda "Ateist Müslümanlar çok yaygın" şeklinde bir görüş ortaya koyduğunu, Paris banliyösünde Cezayirli bir gencin, televizyon kameraları karşısında kendisi için, "Ben Ateist Müslümanım" dediğini kaydeden Prof. Dr. Can, "Bunu duyunca önce şoke olduk, Nasıl böyle bir şey olabilir diye. Sonra Oliver Roy'un kitabını okuduğumuzda bunun yaygın olduğunu gördük. İşin garibi bu durum bizde de var" diye konuştu.

Sorularda katılımcıları yönlendirmemeye özellikle gayret ettiklerini belirten Can, "Bize en çok, 'Siz bu gence ateizmi anlattınız mı? Bu genç ateizmin ne olduğunu biliyor mu?' şeklinde sorular yöneltiliyor. Gence ateizmin ne olduğunu anlatırsak, onu yönlendirmiş ve gerçeği saptayamamış oluruz. Kendisini nasıl tanımlıyorsa gerçek odur" dedi.

Prof. Dr. Can, "Acaba sonuçlarda bir yanlışlık mı var?" diye sorguladıklarını dile getirerek, "Gezi Parkı olayları oldu. Bu olayların, ulaştığımız sonuçları doğrular nitelikte olduğunu gördük. Bir tarafta ateist, bir tarafta beş vakit namazında adam. Aynı fotoğraf karesinde birbirinden çok farklı siyasi görüşleri temsil eden el işaretleri... Bunları bir araya getiren ancak zihinsel bir kafa karışıklığı olabilir" ifadelerini kullandı.

Gençlerde büyük bir kafa karışıklığı olduğunu kaydeden Can, şöyle konuştu:
"Bunun nedeni ne diye çok düşündük. Türkiye'nin bir tezatı var. İki medeniyet değerleri burada çatışıyor. Batı kültürünün medeniyet değerleriyle bu toplumun sahip olduğu İslam kültürünün çatışması var. İnsanları en çok diziler, reklamlar, bilgisayar oyunları ve internet etkiliyor. İnterneti sürekli kullananlar, toplumsal, dini ve aile değerlerine en az bağlı olanlar... Türkiye'de eğitim düzeyi yükseldikçe, yine zenginleştikçe, kırdan kente geldikçe toplumsal, dini ve aile değerlerine bağlılık azalıyor. Bu şunu gösteriyor; Türkiye'de yanlış bir eğitim ve kentleşme politikası var."

SEKAM olarak sloganlarının "Henüz vakit varken" olduğunu vurgulayan Can, gençlik için de vaktin geçtiğine inanmadıklarını ve bu konuda yapılacak çok şeyin olduğuna inandığını söyledi

muhalif gazete

Aslinda sozun bittigi yerdeyiz. Iste bir seyi bilmenin bilincine varmanin ne oldugu bir kez daha onem kazaniyor.

Kulak dolgunlugu ile sahiplenilen hic bir degeri "ben buyum" diye ortaya koymanin kimseye bir faydasi yok.

Kisaca toplumumuz cok acik bir sekilde her bir kavramin ne oldugunu bilmemekle bir kavram kargasasi yasiyor.

Aslinda yazacak o kadar cok sey varki!

Neyse ben zaten yeri geldiginde konu ve kavramda bu "hastaligimizi" her daim dile getiriyorum.

Bence kimin aslinda ne oldugunun nasil algilanacaginin en guzel onerisi;

"Ayinesi istir kisinin, lafa bakilmaz;

Rutbey-i asli gorunur, her eserinde."

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yukaridaki anket cikan sonuclar degerlendirme ve aciklamalar, bana bir oykuyu hatirlatti;

Turkiyeli Bir Ateistin Oykusu;

‘Hanım hanım nerede dayımın hacdan getirdiği namaz takkesi ‘ diye sordu Volkan bey. Hanımda” bir dakika bey şu takacağım başörtüyü bulayım da sonra bakarım dolaba” dedi. Volkan bey aslında çok koyu bir ateisti, eşin Nalan hanımda onunla aynı dünya görüşüne sahipti. Gerçi ateist bir ailenin namaz takkesi ve başörtüsü ile be işi olur diyeceksiniz. Elbette ki olmazdı olmaması lazımdı.

Fakat volkan beyin iş yerinden en yakın arkadaşının babası vefat etmiş, gündüz cenazesine gitmiş , inan masada arkadaşına ayıp olmasın diye cenaze namazı kılar gibi yapmış, sonra kabristanda yapılan duaya yine inanmadan nameden amin demişti. Bu akşamda okuma vardı, yine ayıp olmasın diye takke takıp , hocaların okuyacağı kuranı kerimi dinleyecekti.

Ertesi gün volkan bey işten çıkmıştı, bir yandan yürüyor bir yanda, dün arkadaşının babasının islami cenaze ritüellerine katılmakla doğru yapıp yapmadığını düşünüyordu ki, tam o sırada hoparlörden
-Allahau ekber , Allahü ekber ...
diye başlayan bir ses işitti. Ezan okunuyordu, içinden hemn “Aziz Allah” dedi. Sonrada sorguladı kendi kendini , bir ateist olmasına rağmen neden içinden Aziz Allah diyordu ki, küçükken dedesi öğretmişti , bir türlü bırakamamıştı bu tekerlemeyi söylemeyi.Aman canım boş ver dedi, eski bir alışkanlık işte inanamadıktan sonra ne fark eder ki, “aziz allah da derim, inşallah da derim”.

Yoluna devam etti, o sırada İstiklal marşı okunmaya başladı, bir yandan da Ay-Yıldızlı bayrak göndere çekiliyordu.O da dimdik durarak başladı tüm kalbiyle tüyleri diken diken olarak marşı söylemeye. Sonuna geldiğinde de, “HAKKIDIR HAKKA TAPAN MİLLETİMİN İSTİKLAL” dedi.tapınma falan ilkel dinci ritüellerdi, Allaha falan taptığı da yoktu ama, olsun canım inanmadıktan sonra söylese ne olacaktı.

O sırada gözü ay yıldızlı bayrağa ilişti, kurban olurdu bu bayrağa, sonra gözü bayrağın biraz ilersindeki caminin minaresindeki ay yıldıza takıldı, fakat burada da ay yıldız vardı.Tüm bedevi ülkelerin bayraklarında olduğu gibi, olsun canım boş ver dedi, bizim bayrağımızdaki ay yıldız başkaydı, şehid kanları üzerine ayla yıldızın yansımasıydı.Bir yandan da düşündü şehidde islami bir kavramdı, galiba islami kavramları ateistin lügatından çekseler dilsizi oynaması gerekecekti.

Bu düşünceler içinde devam etti yoluna, bir yandan da ret ettiği dinci tabuların bir ateist olarak hayatına ne kadar etki ettiğini düşünüyordu.Ateist olan eşi ile de tanışması çok ilginç olmuştu.Volkan bey çok çağdaş ve aydınlık bir insan koyu bir ateisti dinci hurafelere, tabulara pirim vermezdi.Fakat iş bulamıyordu.

Bir arkadaşı da demişti ki, “ volkancım sen bir telli babaya git bak ben gittim iş buldum”.İşsizlikte canına tak demişti, bir defacıkla da bir şey olmazdı, nolurdu ki gitseydi kimse görmeden Telli babaya.Bir gün , gözünü karartıp gitti.Baktı millet bez parçalarına kuranları sarıyor adağı olsun diye asıyordu.

Cebini yokladı cebinde Turan Dursun’un, “tabu can çekişiyor, din” kitabı vardı, bunu asacaktı Muhammeddin yazdığı kuranı asacak hali yoktu ya..Orada bulduğu bir kumaş parçasıyla bu kitabı sarmalayıp asıyordu ki, arkadan çok tatlı bir bayan sesi
“-aaa siz bu kitabı okudunuz mu “ ? dedi.

Bir yandan kitabı sarmalayıp asarken, sesin sahibine baktı , genç bir bayandı, “evet okudum çok beğenirim , ya siz “dedi.Bayanda “evet defalarca” dedi ve ekledi “sizin gibi aydınlık bir insanı çok tanımak isterdim”.Sonra beraber cafeye geçtiler, enteresan bayanda kendisi gibi koyu bir ateistti.Önce ateizmin sorunlarından, sonra havadan sudan, sonra durumlarından bahsettiler, Volkan bey inanmasa da bir arkadaşının tavsiyesi üzerine buraya geldiğini sıkla sıkla söyledi ve arkasından sordu, “YA SİZ”.

Bayan boynunu öne eğdi ve düşünceli düşüncelli “nolur beni kınamayın ama kısmetimin açılması için buraya geldim, yaşım ilerliyor evlenebilirmiş değilim ailemde sıkıştırıyor hadi kızım bul bi tane evlen diye bende bir arkadaşımın tavsiyesi ile buraya geldim, denize düşenin yılana sarılması gibi bir şey “ dedi.

Volkan kızı süzdü aslında akça pakça çok tatlı bir kızdı, “ hayret ya senin gibi bir kızın kısmetinin kapalı olması çok şaşırdım “dedi.Kız anlattı “aslında erkek arkadaşlarım olmadı değil oldu, fakat iş ciddiye binip evlilik aşamasına gelince erkek arkadaşlarımın ailesi beni ateistim diye ret etti” dedi.Volkan düşündü şu kazı aslında tam kafasına göreydi.

Volkan bey Telli babadan sonra gittiği iş görüşmesi çok güzel geçmişti.Ertesi günde çağırıp işe alındığını söylemişlerdi.Hemen Nalanı aradı, görüşmek istediğini söyledi “alo nalan görüşebilir miyiz ? “dedi., mutluğunu onunla paylaştı.Nalana çıktıkları cafede , kendisini çok beğendiğini ve ilerde eş olarak düşündüğünü iletti.Telli babanın hikmeti, Volkan bey iş Nalan Hanımda eş bulmuştu.Ne demişler fala inanama faldan da geri kalma, Telli Babaya gitti diye ateistliğinden mi olmuştu sanki, kimsenin haberi olmadıktan sonra ne çıkardı.

Aradan yıllar geçmiş Volkan bey çoluk çocuğa karışmıştı,Önümüzdeki ayda seyahate çıkacaktı, bilim bakalım nereye, Mekke’ye.Anacığı çok yaşlandığını hacca çok gitmek istediğini fakat kendisinin gidecek durumu olmadığını söyleyip, tarlaları satıp Ateist Volkan beyle eşi Ateist Nalan hanımı vekaleten Hacca yollayacaktı.

Bu olay Volkan beyin bayağı canını sıkıyordu ama anacığını nasıl kırardı üstelik son günleri.Kıramazdı tabi Hacca gidecekti, sonra gitse ne olacaktı ki, bir kere kendi için gitmiyordu, vekaleten anası babası için gidiyordu, orada dini ritüelleri inanmamadan yaptıktan sonra haccın ritüelini yapmış sayılmaz, fakat anasının günlünü yapmış olurdu.


Pek ya arkadaşlarına ne diyecekti, “hacca gidiyorum “ mu?.Demezler miydi adama “ulan Volkan sen ateist değil miydin kafayı mı yedin olm lan”..Onun için bir film uydurmalıydı 15 günlük kısa dönem gider sonrada, tatil için Dubayiye plaja falan gittim derdi, üstelik yalandan kim ölmüştü ki.Sonra hızlı hızlı eve gitti, hoş beşten sonra geçti bilgisayarın başına.

“Ah İnternet seni çok seviyorum “dedi ve forumda yazmaya, başlamıştı Muhamedin 6 yaşındaki kızla evliğimden, hala kızı Zeynebe göz koyması konularında detaylı yazmayı çok severdi.Zaten ilgisini çeken 2-3 konu vardı bu konuyu yüzlerce defa gündeme getirmişti ama yinede anlatmaya doyamıyordu ve hızlı hızlı yazıyordu.Çünkü önümüzdeki günler çok yoğun olacaktı, e oğlanlar büyümüş kestirme çağı gelmişti.

Git davetiye bastır, dağıt, mevlid okuyacak hocaları ayarla falan.Bir yandan da düşünüyordu, klavye başında Muhammede ver veriştir sonrada git onun sünnetine uygun kestir.Kurana ver veriştir fakat hocaları çağır mevlid yaptır.Ama olsun akşama dansözde çağırmıştı, içki faslı falan haramlar helalleri götürür, hiç yapılmammış gibi olurdu.Fakat artık bu bir dini ritüel değil ibadetti bir defa oluyordu, sürekli olacak hali yoktu ya, olsa çocuklar hadım olurdu.

Sonra bir ara “kestirmesek “ dediğinde kaynanası olacak çiçeron karını nasıl hışımla ona baktığını hatırlamıştı.Bu karının diline düşmektense git fosseptik kuyusuna düş daha iyiydi be.Üstelik kayınbiraderi olacak HIRBO da, “enişte kestirmezsek olmaz, laf söz olur diye çatmıştı”.

Volkan bey kestirecekti başka çaresi yoktu, bir yandan da yazıyordu klavyede, “muhammed 6 yaşında bir kızı almayla ne olduğunu ortaya koymuştur böyle bir adamın sünnetine uyulur mu ?”.Hı görsünler di dinciler, bu Muhamed denilen adama uyulmayacağını.Gerçi o da sünnet yaptırmaktaydı ama olsun bir defacıkla bir şey olmazdı.

Bu arda Erdem1300 diye biri türemişti forumda nerden çıkmıştı bu adam.Yok bayraktaki ayla yıldız dinci sembolmüş, sünnet muhammeddin uygulamalarına katılmakmış, istiklal marşını bir ateist söyleyemezmiş, cart curt.

Manyaga bak manyağa , seninde benim gibi cadı bir kayınvaliden olsun, ondan sonra çocuklarınkini kestirmede göreyim, olm monitör başında atmak tutmak kolay tabi lavuk.Senin söylediğin gibi bir ateistin olma ihtimali 238234235342254075974 de 1 ihtimal tamammı, gelip burada bizim iç alemimizde fırtınalar estirip adamın asabını bozama.Belki de bu dinciydi, “sen sus bakalım pis dinci, iktir ol git”.


Aman boş ver dedi, böyle salaklarla mı uğraşacağız , yazılarına devam etti.Volkan bey klavye karşında Muhamme de verip veriştirirken saat ilerlemişti bayağı.Nalan hanım seslenmişti, “volkancım bırak dünyayı kurmamayı gel de yatağa beni kurtar, ölüyorum valla ayol”.Bu sese kayıtsız kalınır mıydı !.

İş bittikten sonra Volkan bey banyoya geçmiş, önce yıkanıp teistlik günlerinde kalma bir alışkanlıkla güsül boy abdesti almıştı.Duaları falanda okuyordu fakat inanamadan.Hani yemin ederken ayağını kaldırann tutmazmış ya bu da öyle.Eski bir alışkanlıktı işte.Bunlar zaten dinlerden öncede vardı ve temizlik herkese özgüydü gusül boy abdesti falan almanın da dinle alakası yoktu, Muazez İlmiye Çıgda Sümerlilerde de güsül boy abdesti olduğunu pişmiş tabletlerdeki yazılarla kanıtlamıştı onun için gönlü rahattı.

Belki tebessüm ederek, belki kızarak okuduğunuz bu öykü bizlerin öyküsüydü.Bu senaryodaki Volkan Bey ve Nalan hanım sanal kişiliklerdir, fakat hayatlarından yansıttığımız olaylarsa biz ateistlerin yaşamındaki reel davranış kalıpları.

Bizler ateist olduğumuzu bağıra bağıra söyleriz, halbuki yaşamımız incelendiğinde ise bunun dinci sembol, anlayış ve ritüellerle dolu olduğunu görürüz.Biz elbette ateistiz fakat sadece dilimizle, fakat gerçek yaşmadıysa bir dindarın yaptıklarını yapar sonrada kendimizle çelişki içinde yaşamımıza devam ederiz.

Bu konuda bizi biri uyarmaya kalkmasın, o zamanda kıyameti koparır üstüne saldırı söylemediğimizi bırakmayız.Çünkü anlattıklarını kabullendiğimiz zaman iç alemimizde çelişkiler ve fırtınalar yaşayacağızdır.İyisi mi sustur gitsin, tabunun tüm değerlileriyle içi içe el ele kol kola bir yaşam yaşa gitsin.Kim değiştirmiş ki bu dünyayı biz değiştirelim.

Onun için sahtekar iki yüzlü bir tipi oynamakta hiçbir salınca yok, Monitör başında iyi bir ateist, yaşamda da iyi bir din tatbikatçısı olarak, iki veya daha fazla kişiliği bir beyin ve vücutta canlandırırız. Böyle gelmiş bu böyle gider, değiştirmeye kimsenin gücü yetmez.

Alintidir-

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Twitter'daki Allah'a inanan ateistlerle ilgili yorumlardan bir derleme:

 

 

çağdaş gülenbıyık @gulenbiyik

Takip et

ateistsek allahsız da değiliz ya

12:40 PM - 29 Kasım 2013

 

 

Osman Oğuz @kadrajagirmeyen

Takip et

Yapılan bir araştırmaya göre, cennete giden ateist sayısı, müslüman sayısını ikiye katladı. HAHA Ankara Bürosu.

11:46 AM - 29 Kasım 2013

 

 

Burak YILMAZ @brkhnylmz

Takip et

%61'lik araştırmaya ateistlerden beklediğim tepki:

"Dinime söven ateist olsa." Hahahaaay))

12:23 PM - 29 Kasım 2013

 

 

İlker Küçükparlak @IKucukparlak

Takip et

Benim bugün kendi aralarında toplanıp danaya ortak giren Ateist arkadaşlarım da var.

12:25 PM - 29 Kasım 2013

 

 

ملا احمد @mela_ehmed

Takip et

Bu topraklar cumaya giden ateistler gördüyse Allah'ın izniyle Marksist ülkücüleri de görecektir

11:50 AM - 29 Kasım 2013

 

 

Özgür Mumcu@ozgurmumcu

 

Araştırmada bir gariplik yoksa çok karışmış her şey. radikal

 

 

Gülşah Kurt @offendikula

Takip et

@ozgurmumcu "ateist olmak atları sevmek demekse ben ateistin daniskasıyım".

11:45 AM - 29 Kasım 2013

 

 

Sadi Celil Cengiz @sadicece

Takip et

valla bizim oralarda ülkücüler bile ahmet kaya dinler ateistler bile selamun aleyküm diye selam verirdi...

5:27 PM - 19 Kasım 2013

 

 

Orkut Murat Yılmaz @orkutmurat

Takip et

Allah'a, Kur'an'a, Vatan'a ve Türklüğe sahip çıkan ateistler yetiştirmişiz tr/haber/

 

11:55 AM - 29 Kasım 2013

 

 

ⒶnⒶrşik @anarsik35

Takip et

Ateist gençlerin yüzde 61'i Allah'a inanıyorsa, bu gruba giren müslümanların yüzde 61'i de ateist oluyor o zaman.

12:58 PM - 29 Kasım 2013

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

     29.11.2013 - 18:0

 
 
 
 
 
Diren ateist, diren akademi!

 

 

Ateist gençlerin yüzde 61’inin Allah’a inandığı savının yer aldığı Gençlik Araştırması'nı hazırlayan Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Merkezi daha önceki çalışmalarında, kız ve erkeklerin bir arada yaşaması sonucunda fuhuşun meşru görüleceğini savunuyor. SEKAM'ın Başkanı Burhanettin Can'a göre ise kızlı-erkekli yaşam tarzı tehlike boyutuna ulaşmış durumda.


diren-ateist-diren-akademi-1.jpg
 
 

Ateist gençlerin yüzde 61’inin Allah’a inandığı savının yer aldığı Gençlik Araştırması'nı hazırlayan Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Merkezi daha önceki çalışmalarında, kız ve erkeklerin bir arada yaşaması sonucunda fuhuşun meşru görüleceğini savunuyor. SEKAM'ın Başkanı Burhanettin Can'a göre ise kızlı-erkekli yaşam tarzı tehlike boyutuna ulaşmış durumda.

Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Merkezi (SEKAM) tarafından hazırlanan ve Anadolu Ajansı tarafından servis edilen "Gençlik Araştırması" ortaya koyduğu sonuçlarıyla sosyal medyanın gündemine oturdu.

SEKAM’ın yaptığı “Gençlik Araştırması”ndan çıkan sonuçlara göre ateist gençlerin yüzde 61’i Allah’a inanıyor, "Allah'ın varlığına inanma durumunuz nedir?" şeklindeki soruya, farklı siyasi görüşlerden gençlerin yüzde 100'lere varanı "Kesinlikle inanırım", "İnanırım" yanıtlarını veriyor.


Kim bu SEKAM?

"Katmanlı tesadüfi örneklem tekniği"nin kullanıldığı ve 5 bin 541 kişiyle yapılan anket çalışması sonucu ortaya çıktığı iddia edilerek, üzeri akademik bir perdeyle örtülmek istenen çalışmayı hazırlayan SEKAM'ın yapısına baktığımızda ise karşımıza bambaşka bir tablo çıkıyor.

Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Merkezi'nin resmi internet sitesi sekam.com adresine tıkladığımızda henüz tamamlanmamış bir gecekondu ile karşılaşıyoruz.

 

sekamsite.jpg

Sayfada, söz konusu Gençlik Araştırması'nın 30 Kasım'da İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde düzenlenecek sunumu ile ilgili bir afiş dışında neredeyse hiçbir bilgi yok. Sitenin künye bölümüne bakıldığında ise vakfın İslamcı Haksöz dergisi aboneliğini de yaptığını öğreniyoruz.

Sitede yer alan 'hakkımızda' bölümünde, SEKAM'ın TÜİK'le işbirliği halinde Türkiye’de Aile, Ailenin yapısal özellikleri, İşlevleri ve Değişimi “ adıyla bir alan araştırması yaptığı ve bunun kitaplaştırıldığı bilgisi yer alıyor.

'Kızlı erkekli yaşam tehlike boyutuna ulaştı'

Sosyal Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nin başkanlığını yürüten isim, aynı zamanda Saadet Partisi'nin yayın organı olan Milli Gazete'de köşe yazarlığı yapan Burhanettin Can.

Bu araştırmada da aktif olarak görev alan Can'ın yazılarına baktığımızda kızlı-erkekli yaşam tarzının tehlike boyutuna ulaştığı, Nikâhın, cinsel hayatı düzenleyen bir anlaşma/sözleşme ve toplumsal bir beyan olduğu savlarıyla karşılaşıyoruz.

Kızlar ve erkekler bir arada yaşarsa...

Can'ın yine SEKAM'ın araştırmalarına dayanarak kaleme aldığı bir köşe yazısında kızlar ve erkekler bir arada yaşaması sonucunda ortaya çıkan tablo şu şekilde tasvir ediliyor:

'Fuhşu, eşcinselliği, lezbiyenliği meşru görmek.'

''Kavramsal kargaşa, zihinsel kirlenme: din, laiklik- sekülerlik, ateizm, ahlâk, iffet, hayâ, vefa, aile, mahremiyet, nikâh, nikâhsız birliktelik, zina, eşcinsellik, aşk gibi kavramlarda karmaşa içinde olmak.''


Akademik kıvraklığını evlilik konusundaki araştırmasında da gösteren SEKAM, gençlerin %95'inin hem resmi hem dini nikah kıydığını savunarak, bunun gençlerin, nikaha verdikleri önemin ve yükledikleri dini boyutun bir göstergesi olarak sunuyor.

İşte bunlar hep Lozan!

Kızlı-erkekli yaşam üzerinden başlayan tartışmanın bir sebep değil sonuç olduğunu savunan Can, ana sorunun, Lozan’da, Türkiye’deki sistemin ve devlet yapısının, Hayım Nahum (hahambaşı ve siyasetçi) doktrinine göre Batı kültür ve medeniyet değerleri üzerine kurulması ile başladığını iddia ediyor.

Türkiye'de Alevilerin yaşadıkları sorunların her gündeme gelişinde "Alevilik Hz. Ali'yi sevmekse ben de Aleviyim" diyerek inkarın daniskasını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın izinden giden Can, 'hatta hatta ateistlerin de haklarının korunacağının' dile getirildiği bu günlerde aslında atesitlerin de 'Allah'a inandığını akademik bir kisve altında kanıtlamaya çalışarak, inkarın bir başka yüzünü sergilemiş oluyor.

Editör :
 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.