Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Aşık Olunabilecek Bir Erkeğin Özellikleri


gloria

Önerilen İletiler

Kaynak: Yüzleşmeler – Tomris Uyar (angorasanat.com aracılığıyla  - 24 haziran 2012) 
 
"1980 başlarında bir yaz akşamı, Füsun Akatlı, Nimet Tuna ve Tomris Uyar, o dönemin gözde uğrağı Şadırvan’da buluşmuş, denizin tadını çıkarıyorlar. Konu bir ara aşka, sonra aşksızlığa, en sonunda da “aşık olunabilecek bir erkeğin özellikleri”ne geliyor ve bir oyuna dönüşüyor.
 
Nesnel davranmakta kararlı olduklarından masalarına gelen Edip Cansever ve Turgut Uyar’ın da görüşlerini alıyorlar. (Sonraları Ferit Edgü, Mürşit Balabanlılar, Aydın Emeç gibi “güvenilir” erkek dostlara da başvurulacak.)
Böyle önemli bir konunun koşul sıralamasında ilk maddeyi fiziksel görünüşün ya da zekanın değil giyimin tutması oldukça tuhaf ama ne yapalım?
 
1- Adam, (o dönemin gözde terliği) Tokyo giymeyecek. Belki de böylelikle onun evde pijamayla dolaşmaması güvenceye alınıyor. Şort yasak değilmiş. Yatarken çorap giymesinmiş.
 
2- Ama kes giyip jogginge çıkması, pazar günlerini doğa budalalığıyla geçirmesi -sizi de yürüyüşe zorluyorsa- yasak.
 
3- Pamuklu, keten, yün gibi doğal elyaf giyecek. Naylon ve parlak kumaşlar kesinlikle yasaktır. (Ferit Edgü’nün önemli katkısı: fanila giymeyebilir. Turgut Uyar’ınki: ama don giysin.)
 
4- Herkes adamın haftada en az bir kere yıkanmasına razıyken Ferit, her gün yıkanmasında diretiyor.
 
5- Kesinlikle uykucu biri olmasın ama uykusuzluğundan da yakınmasın. Uykusuz gecelerini paylaşılan bin şölene dönüştürebilsin.
 
6- Alkolik olabilir de sarhoş olmasın. (Ferit’in katkısı: düşebilir ama çelme takmasın.)
 
7- Uyuşturucu kullanmasına izin var mı? Mürşit’e göre, “ikinci kişiliği gündeme gelmiyorsa kullanabilir.” Turgut’a göre, “hem içki hem uyuşturucu olmaz!” galiba, izin pek yok.
 
8- TV’de “makul miktarda maç seyredebilir” ama yorum yapmadan, sessizce. Boks ve güreş sevmesin. Turgut “buz patenini” de eklemiş.
 
9- Tatil günlerini eşya onarmakla geçirmesin. Elektrik sigortası attığında, musluğun contası yenileneceğinde hemen işe sıvanmasın. Bir usta ayarlayacak kadar bilgili olsun (Ferit). Cereyana kapılmayacak ya da evi havuza çevirmeyecek kadar zeki olsun yeter (Turgut).
 
10- Ya yüzmeyi ya dansetmeyi bilsin ya da herhangi bir sporu iyi yapsın.
 
11- Haftada en az bir kitap okusun. Mürşit: Red Kit ile Asteriks’ten haberli olsun. Turgut: Pardayyanlar ile Arsen Lüpen’den de. Ferit: şu altı yazardan birini iyice okumuş olsun -Kafka, Shakespeare, Balzac, Sait Faik, Sartre ve F. S. Fitzgerald ya da Hemingway ama İhtiyar Adam ve Deniz sayılmaz. Edip: şiir de okusun.
 
12- Bir saz çalıyorsa çalsın ama dostlar toplantısında konser vermesin. Aynı şekilde isterse mavi yolculuğa çıksın ama dönüşünde dia gösterileri düzenlemesin.
 
13- Esprisi “humor”a dayalı olsun. Fıkra anlatmayı, “lazın biri,” diye başlamayı nükte sanmasın. Turgut: askerlik anılarını anlatmasın. Geçmişinden söz ederken, “Sene 1963…” diye girmesin söze. “1963’te filan. Ankara’dayken…” gibi başlasın.
 
14- Takside arka koltukta otururken de hesabı ödeyebilsin. Lokantada bahşişi yüzde ondan fazla bırakmasın. Garsonlarla bu koşullarda dostluk kurabilsin. Hesabı öderken cebinden tomarla para çıkarmasın. Diline dolamadığı sürece mali durumu önemsiz, yalnız arabası varsa, arabanın park yerine göre program düzenlemesin. Taksiye binebilsin. Çok istiyorsa yabancı sigara ve içki içebilir, tabi büyüklenmediği sürece. (O dönemde yabancı sigaralar kaçaktı.)
 
15- Edip Cansever’e göre, armağan almayı da vermeyi de bilsin. Her hesabı kendi ödemeye kalkışmasın.
 
16- Yemek masasında viski vb. İçmesin. Masaya gelen çerezlere saldırmasın.
 
17- Hayatında en fazla 6 kere doktora gitmiş olsun (ameliyat sayılmıyor). Antibiyotiklere düşkün olmasın.
 
18- İlk gördüğü insanlar hakkında acele ve değişmez yargılar verecek kadar gözükara bir psikoloji uzmanı kesilmesin.
 
19- Politik görüşü sola yakın bir aydın olsun. Ama dahi yerine daahi demeyecek kadar düzgün olsun Türkçesi. Parti sloganlarıyla konuşmasın.
 
20- Omlet, makarna ve biftek dışında yemek pişirmeyi becersin. Kendine yetsin. Kısaca, kişiliğini öne sürmeyecek kadar kişilikli olsun ama belli etmediğini de belli etmesin.
 
Giyiminden, zevklerinden, davranışlarına, günlük diline kadar her özelliğine karıştığımız (dikkat ederseniz, erkeklerin baskısı daha ağır!), bir yalnızlığa ittiğimiz bu adamcağızın fiziksel özellikleri pek önemli değil anlaşılan. Cinsellik konusunda ondan beklenen, “programlı olmaması, kendini bir şeylere zorunlu hissetmemesi, heteroseksüel olsa da homoseksüellerle dostluk kurabilmesi”.
 
Kaç yaşında bu zavallı acaba?
 
Nimet’e göre: 30, Füsun’a göre: 45, bana göre: 30.
Ferit’e göre: ideal olarak 25, Edip’e göre: 40, Turgut’a göre: 30-35, Mürşit’e göre: 35.
 
Son danışmanımız Aydın Emeç, “isteklerin oldukça ağır yine de mantıksız olmadığını” belirttikten sonra bir kahkaha atmıştı: “İyi ama bu adam zaten evlidir! Tutalım ki değil, kendini bunca eğitmek için bu toplumda nasıl hırpalandığını düşünürsek, sizin gibi vıdıvıdı kadınlar yerine güleç, uysal bir kadın seçmesi daha doğal değil mi?”

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Şöyle bir okudum hoşuma gitti bu yazı paylaşmak istedim. Okurken eğlendim de... 

 

5, 11, 13 olsa iyi olur maddeleri whistling.gif

14 de neden olmasın ama şart değil, 15 daha mantıklı mesela smile.png

19, 20 de fena değil yukari.gif

 

Ama bence ideal erkek tam olarak böyle olmamalı smile.png ben de olsaydım o toplantıda kriterlerim biraz daha farklı olurdu kesin smile.png çoğuna da itiraz ederdim. 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

yazıda Edip Cansever, Turgut Uyar geçince ağır tahrik var örtmenim bulaşmadan edemedim : )

bu sohbette olsaydım muhtemelen ikisini de alık alık dinler itiraz hakkımı kullanmazdım.

ama bir gerçek var ki kimi sevdilerse iyi ki bu kadar amansız sevmişler diğer türlü bu şiirler yazılmaz bizde sebeplenmezdik.

ve sen her nereden buluyorsan bu kaynakları harikasın.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

yazıda Edip Cansever, Turgut Uyar geçince ağır tahrik var örtmenim bulaşmadan edemedim : )

bu sohbette olsaydım muhtemelen ikisini de alık alık dinler itiraz hakkımı kullanmazdım.

ama bir gerçek var ki kimi sevdilerse iyi ki bu kadar amansız sevmişler diğer türlü bu şiirler yazılmaz bizde sebeplenmezdik.

ve sen her nereden buluyorsan bu kaynakları harikasın.

 

İsimler çok kuvvetli beni de cezbetti zaten :D Ayrıca 3 numaralı maddede ne kadar doğal ve hoşlar değil mi? 

Sorunun cevabına gelince; sağda solda rastladığım ne varsa hele bir de ilgimi çeken, güzel olduğunu düşündüğüm bilgilerse hiç vakit kaybetmeden hemen sizlerle paylaşmak istiyorum. 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ertuğrul Özkök'ün kırk7 isimli bir kitabı varmış ben kitabı bilmiyorum, aranızda okuyanınız var mı? Herneyse işte kitaba göre:

Tomris Uyar, İkinci Yeni Akımı'nın prensesi sayılıyormuş. Nedeni de; Ülkü Tamer'in hayatındayken Turgut Uyar ile karşılaşması ve evlenmesi... Sonra Edip Cansever giriyor hayatına ve ardından Cemal Süreya...

 

Bu bilgilere başka hiçbir yerde rastlamadım, gerçek mi bunlar?  Turgut Uyar, Cemal Süreya ve Edip Cansever Türk şiirinin üç silahşörü diye bilinir. Cemal Süreya'nın da "Onursuzunum" isimli şiiri Tomris Uyar'a yazdığı söyleniyor:

 

Daha nen olayım isterdin,
Onursuzunum senin!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Modern zamanlarda Özne dediğimiz şu zavallı insanoğlu, arzu nesnesine ulaşmak için sürekli olarak kendini arzuladığının farkına varmadığı sürece bu gibi eften püften maddelerle arzu nesnesine ulaşamadığını meşrulaştırır. Bu tür okuma geliştirdikçe aslında narsist ve nevrotik tipler olduğumuzu itiraf etmemiz gerekiyor, her ne sebeple olursa olsun asıl mevzu şudur: erkek de kadın da sadece arzu nesnesinin kendisini arzulamasını beklemektedir ve bu beklenti sürdüğü sürece de Öteki'ne aşık görüntüsü çizmektedir, buna yani ulaşamayacağı arzu nesnesinin bir fazlasına objet petit a adı veriliyor. İşin özü bu ama diyeceksiniz ki ne diyorsun bilader, nedir bu teorik ıvır-zıvır? Diyeceğim şudur ki insan evladı karşısındakine gel beraber beni sevelim narası atan ve bu nara peşinde kendini paralayan meczuptur ve bu meczup insan evladı buna ulaştıktan sonra bir şeylerin eksik olduğunu düşünüp o eksik şeyin peşinden gider, bu gitme halinde iken eski arzu nesnesine yani aşık olduğunu insan evladına "bu mu lan aşık olduğum düldül" der ve burnu 2 mt yukarıda ona bakar.

Velhasıl kelam aşk ulaşamayacağın bir arzu nesnesi bulup o ulaşamayacağın arzu nesnesi peşinde helak olmaktır, bu gibilere Yunus Emre timsali deli-divane derler; deli-divaneler olmanız temennisi ile...

Haa diyeceksiniz ki ne edeyim ulvi, objet petit a aşkını, bana dokunacağım şey lazım: o zaman Zizak abimizin dediği üzere cinsellik denilen mefhum şey masturbasyonun bir nesne aracılığını ile gerçekleşmesidir, yani Lacan abimizin tee en baştan dediği üzere "cinsellik yoktur"...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

" tarihin karanlık bir devresinde insan adıyla çıkıp yürüyen " insanoğlu ilkel kominal toplumun yıkılmasıyla yepyeni bir duyguyu iktidar etmiş oldu oda egolar bencillikler .. ilkel kominal toplumun devamında gelen bütün toplum biçimlerinde insanın insan tarafından tahakküm altında tutulması ın yanısıra kadının erkeğin esaretinde tutulmasıda 2. bir sömürü şekli olagelmiştir günümüzde moder toplum diye adlandırdığımız gümünüzde insanın insan tarafından sömürüsü ün yanında kadınalr 2. bir sömürüye daha tabi tutulmaktadır erkeğin kadın sömürüsünün temelinde mülkiyet ilişkisi yatmaktadır.kadının eşya olarak görülmesi aşağılanması özellikle ortadoğu ve ülkemizdede başta doğu kesiminde özelliklede kürtler tarafında bu oran gittikçe artmaktadır.kadın o kadar eşyalaştırılmıştırki şeriatla yönetilen toplumlarda 8 yaşında kız çocuğuna bile nikah yapılıp gerdeğe sokulabilmektedir. kadının bu kadar toplum gerisine itilmesi onun bir çok insani hakkınıda sümen altına indirgemiştir.kadın erkek eşitliğini savunmak kadının dahada özgürleşmesi insani şartlarını dahada düzeltecek kadın erkek ilişkileri eskiye oranla dahada düzelecektir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...

yazıda Edip Cansever, Turgut Uyar geçince ağır tahrik var örtmenim bulaşmadan edemedim : )

bu sohbette olsaydım muhtemelen ikisini de alık alık dinler itiraz hakkımı kullanmazdım.

ama bir gerçek var ki

kimi sevdilerse iyi ki bu kadar amansız sevmişler

diğer türlü bu şiirler yazılmaz bizde sebeplenmezdik.

ve sen her nereden buluyorsan bu kaynakları harikasın.

 

saptaman kesin doğru.. sevgili @

 

ancak bi süre olmalı diye düşünüyorum..

sonra biraz anlaşılmaz ve..

kabul edilemez olunuyor..

 

bi zaman roots'ta

sevdiğim bi bayan dostumun..

bahsettiğin adamlar-

ki o araya beni de dahil etmiş-

şöyle bi şiirini yayınlamıştı.

 

konu ile ilgili ve..

hoşluk olsun diyerek;

 

**

 

kendiyle konuşana yalnız derler deliler

 

şiirin yüz çizgileri

yaşanan her kelimede

zayii aşk

 

kısır ruh, tuşa da dokunsan,

kalemide zır zır kağıda vursan, nafile.

sokak lambaları konuşmayı öğreniyor, zır zır

 

 

şöyle uzaktan uzaktan şiirlerim okudum.

aşık olmuşum, buluta asmışım, el buharıyla yağmur yağdırmalarım.

 

ah benim aşık olmalarım.

 

sabahın erken vakitleri, geceden kendini alamayan uyanışlarım.

 

atsız kovboy'u özledim

mesela

hiç tanımam halbuki

sonra bir adaya göç eden iki iyi insan

biri aşk

Ah Şahım neredesiniz

siz

 

 

kendi kendine konuşana

yalnız derler halbuki

 

 

asıl deli

kendi kendine konuşana

kulak kabartan

değil mi

 

 

şimdi bir moortip okuyayım, her okuduğumda

manasız bir biçimde tipitip sakızı geliyor aklıma,

ah affola...

 

''çocukluğa inme bahanesinde binek adamlar''

 

bir fahişenin ağzından öykü akacak, yazarın kalemi sulanacak da...

ah bu kısır ruh...

 

ayben

roots

ekleme: 28-07-2006, 14:00

 

..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

..

canımız.. bilmiş genc üyemiz @@binyamin

 

ben artıkın firar felan edermiyim..

yaş 67

yüzüme bile kimesne bakmaz walla..

 

mirar edebilirim..

ayineye bakma özgürlüğüm el an elimde..

o kadar..

 

ama anlamadığım şu,

sen de mi homongolos oldun yavriimm..13.gif

wah wah dı efladımıs..

 

ben şinci seni okur üflerim..

tez zamanda atlatırsın..77.gif

 

üzüldüm yaw.. akşam akşam..20.gif

 

..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

..

 

evvel emir'de..

günaydınlarım olsun @@binyamin dostum..forgiveme.gif

 

1)

tüm gerçek oyunlarda figürler..

çok kavramlı birer

katılımcı aktördürler..

 

2)

hani var ya;

başbakanımız'ın konuşma yapar iken..

gözünü dikip okuduğu bi cam ekran var..

uzatmiyim..

o alet-edevatın adı bileceksin..

prompter

suflör demek..

eğer aktör unutursa söyliyeceğini..

biri ona sözleri hafifçe üfler..

 

bendeniz de

sizin gibi bahil

genç üyelerimize

her daim sufle-ler pişir-i yorum..

efladımıs..tongue.png

 

o da o dimehtir..islik.gif

 

vesselâm..

 

..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eksik olma amca ...forumun tek amcası

Dayı olmasından iyidir hemi

 

nereden biliyorsun? @@binyamin canımız..alkis.gif

 

he he..

dayı kelimesi içerik bakımından..

hiç hoş olmayan kavramlar türetmeye..

olanak verir..

 

bizde.. özellikle anadolu'da..

amca ya da emmi..

değerli kimseler için kullanılır ki..

doğrudur..iyi.gif

 

amca'n olmayı sevdim..

teşekkür ediyorum..clover.gif

 

..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
  • 3 ay sonra...

Bana göre aşk bir gün biter, sevgi kalır geriye. Sevgi ise ancak saygı ile mümkündür, hoşgörü ile mümkündür. Birlik beraberlikse olmazsa olmazlardan. Yani aşık olunacak erkek ya da aşık olunacak kadın diye bir şey yoktur. Sadece sevgi vardır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.