Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

"Bize muhafazakar demokratlık yakışır"


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Başbakan Erdoğan, AK Parti'nin siyaset anlayışının Türkiye'ye özgü olduğunu belirterek, "Muhafazakar demokratlık kuramını dünya siyaset literatürüne soktuk, model olduk" dedi
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'yi kurarken 18'inci yüzyıl, 20. yüzyıl siyaset düşünürlerinin argümanlarını tartıştıklarını, ancak bunların Türkiye ölçeğine uygun olmadığı kanaatine vardıklarını söyledi. Siyaset anlayışını kendilerinin dizayn ettiğini belirten Erdoğan, "Muhafazakar demokratlık terimini dünya siyaset literatürüne biz soktuk. Batıdan model almadık, model olduk" dedi.

Erdoğan'ın, Akdeniz Bölgesi vekilleriyle önceki gün yaptığı partisinin siyasi argümanlarına ilişkin bilgi verdiği de ortaya çıktı. Akşam gazetesinin haberine göre; AK Parti'nin kuruluş sürecinde "sosyal demokrasi liberalizm, sosyalizm" gibi perspektifleri ele aldıklarını, Fransız düşünürler Jean Jacques Rousseau, Charles de Secondant de Montesquie gibi isimlerin siyaset yaklaşımlarından bahsedildiğini aktaran Erdoğan, "Ben bunların Türkiye'ye özgü olmadığını söyledim. Partimizin kimliği ne olacak, hangi anlayışı savunacak, bunu enine boyuna tartıştıktan sonra 'muhafazakar demokratlık' anlayışını uygun bulduk. Bunu sadece Türk siyaset tarihine değil, dünya siyaset tarihine de ilk kez biz soktuk. Şimdi birçok ülke, bizim anlayışımızı inceleyip örnek almaya başladı, bu konuda tezler de hazırlanıyor" diye konuştu.

Erdoğan, çözüm sürecine eleştiriler getiren muhalefeti de eleştirdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli'ye gönderme yapan Erdoğan, "Birisi memurluktan gelme, birinin ne doktoru olduğunu bilmiyoruz. Toplumdan kopuklar. Toplumsal gerçeği bilmiyor ve görmüyorlar, o yüzden bu süreci anlamalarını da beklemiyoruz" dedi.

İNŞALLAH BAŞARACAĞIZ"
Erdoğan, bugüne kadar MHP'li vekillerinin Çanakkale Şehitlerini Anma törenlerine katılamadığını savunarak, "Nasıl katılsınlar? Arapların bizi arkamızdan vurduğunu söylüyorlar. Orada yatan Araplar da var. O yüzden gidemezler" görüşünü öne sürdü.

Sürece halkın destek verdiğini, anketlerin bunu gösterdiğini söyleyen Erdoğan, "Şu anda süreç istediğimiz gibi gidiyor. İnşallah başaracağız. TC vatandaşlığı, birleştirici unsurdur. Dinimiz aynı, İslam dini altında yüzyıllardır bu coğrafyada ortak yaşama kültürümüz var. Süreçte kesinlikle pazarlık yok. Halktan gizlenen bir şey yok" görüşlerini dillendirdi.

'Kuvvetler ayrılığı' tezi Montesquieu'dan
Aydınlanma çağı düşünürlerinden Montesquieu, "Yasaların Ruhu" adlı eseriyle yasama, yürütme ve yargının birbirinden ayrılması tezini işleyerek, "kuvvetler ayrımı" ilkesini ilk kez ortaya atmıştır. Ünlü düşünür, siyasi sistemlerin iklimlerler doğrudan bağlantısı olduğu tezini de savunmuştur. Fransız devriminin düşüncel zeminini oluşturan Jean Jacques Rousseau da, fikirleriyle Mustafa Kemal Atatürk'ü de çok etkileyen isim olarak bilinir. Atatürk'ün kütüphanesinde Rousseau'nun "Toplum Anlaşması" adlı eseri, altı çizili notlarla doludur.

Kaynak : gazeteport
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.