Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Sizce tanrının insan projesi başarılı mı?

Tanrı insanı yaratıyor. Sonra Ademle Havva kendini dinlemeyip ,yasak meyveyi yedikleri için cennetinden onları kovuyor. Sürekli peygamber yollayarak insanları doğru yola/yoluna getirmek için çabalıyor. Bunlara kulak asmayanları çeşitli felaketlerle cezalandırıp, yok ediyor .(nuh tufanı , ad kavminin başına gelenler vs )

Velhasıl bir türlü adam olmuyor insanoğlu . Sizce pişman mıdır tanrı?

Gönderi tarihi:

Tanrı insanı yaratıyor. Sonra Ademle Havva kendini dinlemeyip ,yasak meyveyi yedikleri için cennetinden onları kovuyor. Sürekli peygamber yollayarak insanları doğru yola/yoluna getirmek için çabalıyor. Bunlara kulak asmayanları çeşitli felaketlerle cezalandırıp, yok ediyor .(nuh tufanı , ad kavminin başına gelenler vs )

Pişman olduğunu sanmıyorum. Herşeye gücü yeten tanrının, istediğinde olumsuzlukları değiştirecek gücü elbette vardır. Ama felaketlere devam.. Adem'le Havva'nın hatalarının bedelini diğer insanlar ödüyor. Özellikle de günahsız çocuklar..

Gönderi tarihi:

Bence de o (varsa tabii) şimdi kendi kendine düşünüyordur hahhahahhaha :D

"Galiba bir canavar yarattım :huh: " diye

Gönderi tarihi:

Şeytanla yaptığı anlaşma en başarılı olduğu konu.Şeytan sağlam çıktı. Onu gözardı etmemek gerek :)

Gönderi tarihi:

Gerçi başka bir açıdan düşününce şunlar da geldi aklıma; Hep kendisi için "O herşeyi bilir" diye tabi edilir. Bu durumda olacakları zaten en başından biliyordu. Kimbilir O belki de kaos yanlısıdır, belki de kendi içinde bir parça anarşisttir :D Olamaz mı yani?

Gönderi tarihi:

Acemi nalbant gariban eşeğinde ustalaşmaya çalışırmış. Tanrı da acemiliğini bu dünyada gidermeye çalışmış olmalı. Şeytandan başka da kimse onu kaale almamış. Yine en sadık elemanı şeytanmış...

Peygamberi bile dinlememiş tanrıyı. Tanrı zina edene yüz sopa vurun demiş kitabında, peygamberi dinlemeyip taşlatarak öldürtmüş...

• 1 ay sonra...
Gönderi tarihi:

Dinin anlattığı yaratıcıdan sayısız mizah çıkarılabilir, çünkü din zamanın gerekliliğinde ihtiyaç duyulmuş insan tarafından yazılmış dünyanın ilk ''anayasa kitabından başka bir şey değildir ve her anayasa kitabı gibi gelişen insan bilincine, zamana yenilir, yamalanmaya ihtiyaç duyar. bu konuda bir ana başlıklı konu açmak istiyorum o sebeple detaya girmeye lüzum görmüyorum. yeni konu ana başlığı şu olacak '' DİN İLK ANAYASA KİTABIDIR '' okursanız sevinirim.

Yaratıcı inancı dinlerle başlamamıştır, bilinen tarih boyunca insanlar (güneşe, aya, suya, eliyle çamurdan yapmış olduğu puta, hayvan kafasına mana vererek de olsa) yaratıcıya inanmıştır. insanların genel çoğunluğunun din öyle söylüyor diye ateist olduğunu düşünüyorum, sorgulanan dinin kendisi iken din beni hadislerimle, ibadet şekillerimle bir bütün olarak kabul etmezsen Allahsız olursun dediği için insanlar otomatikman ateistlik kapısında kendilerini bulmuş oluyor.

Dindeki yaratıcının bir cennet ve cehennem anlatımı var ki gülmekten adam öldürür, şeytanla girilmiş bir iddia var ki evlere şenlik, çoktan kaybedilmiş bir iddia. daha çok şeyler anlatılabilirdi son sözümüz din herhangi bir ulusun yazdığı bir '' anayasa kitabıdır '' tespitini yaptığımızda her şey yerli yerine oturuyor, en azından benim kafamda oturdu. o sebeple dinden verilecek örneklerde bir anlam ifade etmiyor, boşlukta kalıyor.

http://www.turkish-m...yasa-kitabidir/

Gönderi tarihi:

Sayın pcked, doğru şeyler söylüyorsunuz ama söylediklerinizin sonucunu nasıl bir senteze bağlıyor, ne çıkarıma varıyorsunuz bu tam anlaşılmıyor. Umarım ilerleyen zamanda bunu da netleştirirsiniz...

Gönderi tarihi:

Sonuç tesbiti ''Tanrı İnsan Projesinde Başarılı mı?'' sorusu için yapılacaksa, bizim mantık yürütmemizle din'in anlattığı yaratıcı çoktan pişman olmalıydı, tabi gerçek olsaydı. ama biz yaratıcıyı sadece yaratıklarından (kendimizde dahil) somutlaştırabiliyoruz. bilinmezin ortasındayız, bu bilinmezin içinde yaşıyoruzda ama devamı yok, yok işte. yaratıcının başarılı olup olmadığını tartışabilecek konumda olduğumuzu düşünmüyorum. sonuçta yaratanın maksadı, niyeti ancak kendini bağlayacağından yaratıklarını memnun etmek zorunda veya mecburiyetinde olduğunu düşünmekte muhteşem egomuzun eseri olabilir ancak. insanın çektiği yaşamın zorluklarının yaratıcıyla hiç ilgisi olmadığı halde bir seçeneğimiz hep var beğenmeyen üreme yapmaz olur biter, doğmamak elimizde değil ama, doğrumamak elimizde.

Aslına bakılırsa hiçte zalim bir yaratıcıya sahip değiliz (eğer kendimizi yaratıcı olarak görmüyorsak). ne dedik yaratıcıyı ancak yarattıklarından somutlaştırabiliyoruz, tüm canlıları yaratmış onların tüm yaşamsal ihtiyaçlarınıda yaratmış, gerisi biz insanların paylaşmayı becerememesi. ama diyebilirizki hiç egomuz olmasaydı, hiç hırslarımız olmasaydı, hiç hastalıklarımız olmasaydı bizi öyle yaratsaydı, evet insani olarak bizim mantığımız bunları söylüyor ama bozulma ihtimali olmayan bir yaratım doğanın kendisinde yok, yani -+ zıtlığını yaşamın her alanında görüyoruz, dünya bunun üzerine kurulmuş gözüküyor.

Bakın dinleri rahat rahat tartışabiliriz ve çok mantıklı cevaplar, karşıt görüşler, akıl yürütebiliriz, çünki yaşamın içinde somuttur. ama bunun dışına somuttla soyut arasındaki geçiş köprüsündeki soru ''bunların bir yaratıcısı (kaynağı) olmalı/vardır '' dedikten sonra artık soyuta geçmişizdir ve hiç birimizin soyutta vereceğimiz cevapları yok, genelde saçmalarız.

Yaratıcıyı düşünerekte kendimizi fazla meşgul etmemize gerek yok, odak noktamız ''insan,canlılar,doğa'' (aslında bu üçünü tek bir isimlede ana biliriz bir birine bağlı sonuçta) olmalı ve bu merkezde yaşamak zorundayız. din,dil,mezhep,ırk,milliyetçilik,ideolojiler bunların hepsi ayrıştırıcıdır, her biri insanın yaşam içinde çektiği sıkıntıların eleştirisini yaparak bir gurup kurar ve doğal olarak kendi karşıt gurubunun oluşmasına neden olur, bu karşıt guruplar fikirsel veya fiziksel sürekli çatışır durur. asıl tartışılması gereken sistemin kendisidir, parasal sistem ve ona bağlı yaşam biçimidir. ''zeitgeist belgeselleri''ni izlemelisiniz. foruma link vermiştim ama forumda yayınlanmıyor sanırım linkler silinmiş. en iyisi google'a ''zeitgeistizi'' yazıp karşınıza gelen ilk siteye girin, ilgileneceğinizi düşünüyorum.

Gönderi tarihi:

Din düşüncesi kişisel olursa kimseye bir zararı yok. Kişiye fayda da sağlar. Toplumsallaştırılırsa ise, onun verdiği zararı başka hiç bir şey veremez. Laiklik de bu gerçekten temel alır zaten...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.